فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 29 (بهار 1390)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 29 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید وحید عقیلی*، علی احمدی صفحات 1-10

    مطالعه آثار و عملکردهای مکانی و فضایی به عنوان بخشی از رفتارهای انسان در مطالعات نشانه شناسی کاربرد دارد. چون این آثار انسان ساخت حاوی اطلاعات و معانی است که موضوع بحث دانش نشانه شناسی می باشد. از آنجا که چشم اندازها از آثار و عملکردهای انسانی محسوب می شوند، می توانند معانی مورد نظر خالق اثر یا «انسان» را نشان دهند. از این رو نشانه شناسی "چشم اندازهای فرهنگی" یکی از راه های فهم و کشف معنا در محیط زندگی انسان می باشند و در این راستا چشم اندازهای فرهنگی به مثابه "متن" و "زمینه" مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرند. برای فهم این بافت ها یا متن ها از طریق چشم اندازهای فرهنگی می توان به استعاره ها و معانی موجود در آنها پی برد. در این مقاله که به روش کتابخانه ای نگاشته شده است، به کاربرد نشانه شناسی در مطالعه چشم انداز که در جغرافیای فرهنگی بسیار کاربرد دارد، اشاره شده است. گرچه نشانه شناسی در دوره معاصر به شاخه های مختلف علوم انسانی نفوذ کرده است؛ لیکن تاکنون چنین مباحثی در مطالعات جغرافیای فرهنگی تالیفات کمتری داشته است که البته این موضوع در کشورمان به شدت قابل مشاهده است. لذا ضرورت توجه و انجام تحقیقات و ارایه یافته های مربوط توسط جغرافیدانان انسانی لازم به نظر می رسد

    کلیدواژگان: : نشانه شناسی، چشم اندازهای فرهنگی، جغرافیای فرهنگی
  • عزت الله عزتی، سهیلا نانوا * صفحات 11-24

    تلاش برای واقعیات تاریخی و وقایع رخداده شده، در یک کشور و در یک دوره ی معین نیازمند شناخت محتوا و کیفیت ساختار سیاسی- اداری و ترسیم خطوط فعالیت های فرهنگی و سیاسی در آن جامعه می باشد و در جهان سیاسی نو و در محیط ژیوپلیتیک دگرگون شده ی جهانی که همراه با گسترش سریع اطلاع رسانی و ارتباطات و همگام با جهانی شدن نظام اقتصادی و فزونی یافتن گروه بندی های منطقه ای و جهانی و سرعت بخشیدن به آرمان های میهن گرایی و استقلال خواهی است فدرالیسم می تواند گامی موثر در جهت جلوگیری از تجزیه سرزمینی گردد. حال سوال اصلی این است که آیا تغییر در ساختار سیاسی عراق از سانترالیزم (متمرکز) به فدرالیسم برای امنیت ملی ایران یک فرصت است یا تهدید؟ فرضیه مقاله عبارت از اینکه: به نظر می رسد که ایران با در نظر گرفتن منافع ملی و با اتخاذ استراتژی کارآمد خواهد توانست تهدیدات را به فرصت ها تبدیل نماید.

    کلیدواژگان: فدرالیسم- سانترالیزم، امنیت، ژئوپلیتیک
  • اصغر نظریان*، مرتضی قورچی، حمید بخشی صفحات 25-35

    جغرافیای انتخابات رشته ای از جغرافیای سیاسی است که سابقه شکل گیری آن در کشورهای اروپایی به اواسط 1910 میلادی بر می گردد، بعدها این رشته در دهه 1960 میلادی همراه با انقلاب کمی در ایالات متحده نیز رشد و نمو گسترده ای داشت. جغرافیای انتخابات تحلیل فضایی انتخابات را قبل و بعد از انتخابات مد نظر قرار می دهد؛ به عبارتی رفتار کنشگران انتخابات را با دیدگاه فضایی تحلیل می کند. یکی از حوزه های پژوهش در جغرافیای انتخابات، تحقیق در وضعیت فضایی و مکانی صندوق های اخذ رای در قبل از انتخابات است؛ در این پژوهش سعی شده است تا با کمک G.I.S منطقه 15 شهر تهران در دو بعد مورد تحلیل قرار گیرد یکی رابطه بلوک های جمعیتی با تعداد صندوق های اخذ آرا و دیگری نحوه دسترسی به بیمارستان و درمانگاه در صورت وقوع هرگونه رویداد غیر منتظره است. منطقه 15 شهر تهران جزو مناطق 22 گانه کلان شهر تهران است که در جنوب شرق تهران در دروازه ورودی جاده قدیم خراسان قرار گرفته است. بر اساس پیش بینی بعمل آمده در طرح جامع، جمعیت این منطقه در سال 1400 به 942400 نفر خواهد رسید. بنابراین منطقه 15 یکی از مهمترین کانون های جمعیتی شهر تهران درآینده خواهد بود؛ البته این منطقه هم اکنون نیز از کانون های جمعیتی شهر تهران به شمار می رود. با توجه به چنین جایگاهی، تحلیل فضایی مکانی نقشه های G.I.S در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و نتایج نشان می دهد که صندوق های اخذ آرای شهروندان تهرانی در این منطقه متناسب با نواحی جمعیتی نیست. یافته های دیگر این پژوهش نشان می دهد که رابطه بین جمعیت و تعداد پایگاه های اخذ آراء در حوزه های جمعیتی منطقه مناسب نبوده است؛ در واقع توزیع پایگاه های اخذ آرای منطقه با توجه به جمعیت موجود در نواحی آن بصورت متناسب صورت نگرفته است. علاوه بر این، نحوه استقرار مکانی بیمارستان، ایستگاه های آتش نشانی و درمانگاه های این منطقه در ارتباط فضایی با پایگاه های اخذ آراء مورد بررسی قرار گرفته است. وضعیت شبکه های دسترسی منطقه مذکور نیز در این پژوهش مورد توجه بوده و یافته ها نشان از عدم وجود یک شبکه نظام مند برنامه ریزی شده در آنرا دارد.

    کلیدواژگان: : جغرافیای سیاسی، جغرافیای انتخابات، کلانشهر تهران، صندوق اخذ آراء، حوزه های جمعیت و توزیع فضایی خدمات
  • مسعود مهدوی*، تقی احمدی زاده هندخاله صفحات 37-53

    اقتصاد وساختارهای اقتصادی درساخت،شکل دهی وتوسعه فضای زندگی انسانها عاملی تاثیر گذار و مهم به شمار می آید. در نگرش های جغرافیایی روند تولید، حمل و نقل، مبادله، تغییر شکل و مصرف محصولات مورد نیاز انسانها، برخواسته میل، روان، باورها و رفتار آنان بسیار اهمیت دارد. بازارهای هفتگی از گذشته های دور تا کنون بعنوان مراکزی برای انجام مبادلات ضروری و مورد نیاز، به حیات خود ادامه داده اند. شاید این ادعا که بازارهای هفتگی برجای مانده از شکل اولیه بازارها در جوامع ابتدایی بشر هستندکه تا کنون نیز کارکردهای خود را حفظ نموده و در اقتصاد جوامع نقش بازی می کنند- ادعایی درخور و قابل اعتماد باشد.
    حوزه نفوذ و اطراف شهرها به اضافه دیگر نقاط روستایی در منطقه، کالا و تولیدات خود را عرضه و از مصنوعات و کالاهای شهری خریداری می نمایند. از سویی فاصله کم نقاط روستایی با یکدیگر و در کل شهر صومعه سرا و تولم شهر و نیز مراکز تشکیل بازارهای هفتگی و آسان بودن حمل و نقل و رفت و آمد روستاییان و مازاد تولیدات اقتصادی در مکان گزینی اولیه بازارها بسیار موثر و جزو عوامل اصلی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: بازار، بازارهفتگی، توسعه روستایی شهرستان صومعه سرا
  • مجید ولی شریعت پناهی* صفحات 55-68

    شناخت چگونگی توزیع جمعیت و پراکندگی جغرافیایی آن بخصوص بین شهر و روستا، و نیز عواملی که بر این توزیع موثرند لازمه برنامه ریزی فضایی در کشور است. در بین عوامل متعددی که بر پراکندگی جمعیت تاثیر می گذارند، فعالیتهای اقتصادی که به سه بخش عمده، کشاورزی، صنعت و خدمات تقسیم می گردند، از جمله این عوامل محسوب می شوند. نتایج حاصل از این تحقیق حکایت از آن دارد، که فعالیتهای صنعتی و خدماتی با توجه به ایجاد فرصتهای شغلی در شهرها به انتقال تمرکز جمعیت در نقاط شهری، و فعالیتهای کشاورزی به تثبیت جمعیت درنواحی روستایی کمک کرده اند، و تفاوت استانها از نظر میزان شهرنشینی و روستا نشینی تا حدودی ناشی از تفاوت آنها از نظر میزان اشتغال در هر یک از فعالیتهای اقتصادی است. همچنین تغییر میزان شهرنشینی طی سالهای 1335 تا 1385 تابعی از تغییر میزان اشتغال در صنعت و خدمات بوده و تغییر میزان روستانشینی نیز با تغییر میزان اشتغال در فعالیتهای کشاورزی رابطه دارد.

    کلیدواژگان: جمعیت، توزیع جمعیت، شهر، روستا، فعالیتهای اقتصادی
  • علی اصغر محمدی*، حسن احمدی صفحات 69-77

    از مهمترین مسایلی که در مدیریت حوزه های آبخیز میبایست در نظر گرفت، مشخص نمودن اولویت، نوع و میزان مشکلات در هر یک از زیرحوضه ها در سطح حوزه آبخیز میباشد. در یک حوزه آبخیز به فراخر ویژگیهایی آن مانند نوع تخریب، آب، خاک پوشش گیاهی، میزان تولید رسوب و نحوه استفاده از اراضی می تواند مشکلاتی را به وجود آورد. لذا در این تحقیق با استفاده از مدل MPSIAC میزان رسوب ویژه، با استفاده از روش تحلیل منطقه ای سیلاب میزان رواناب، میزان سطح اراضی زراعی و در نهایت میزان ضریب سیلخیزی به عنوان فاکتورهای از نوع غیرطبیعی و انسانی در سطح زیرحوضه های حوزه آبخیز معروف تعیین شد. سپس برای هریک از فاکتورها میانگین و انحراف معیار بدست آمده و اعداد نرمال شدند و با ماتریس بدست آمده میزان اهمیت هریک از معیار ها، به صورت کمی، در سطح زیر حوضه ها تعیین شد. در نهایت با جمع دامنه کلی تغییرات در سطح هر یک از زیرحوضه ها میزان کمی اهمیت هریک از عوامل در ایجاد مشکلات در هشت اولویت کاری بدست آمد. به طوریکه اولویت اول (از نظر اهمیت) مربوط به زیرحوزه های M3-1 و M3intو اولویت آخر (از نظر اهمیت) مربوط به زیرحوزه M1 می باشد.

    کلیدواژگان: رسوب، اولویت بندی، سیل
  • سید جمال الدین دریاباری*، حیدر لطفی صفحات 79-92

    شهر بندرعباس از شهرهای مهم جنوب ایران و مرکزیت سیاسی استان هرمزگان می باشد. براساس آخرین آمار قابل استفاده، جمعیت شهر بندرعباس حدود 380 هزار نفر برآورد گردیده است. این بدان معناست که جمعیت شهر طی 50 سال گذشته با نرخ رشد متوسط 3/6 درصد، 21 برابر شده است. با توجه به برآوردها نزدیک به دو پنجم جمعیت شهر و حداقل 30% بافت شهر در اختیار گروه های غیر رسمی و کم درآمد است که الگوی کاملا متفاوت با بدنه عمومی اجتماعی شهر دارند. بر پایه اطلاعات میدانی و مطالعات نظری، حوزه اسکان غیر رسمی گروه های کم درآمد شهر بندرعباس به 10 حوزه متفاوت تفکیک شده است. به همین منظور پرسشنامه ای تهیه و بین 1200 نفر از خانواده های ساکن در 10 محله محدوده های مختلف شهر براساس روش نمونه گیری تصادفی متناسب (RPS) توزیع شده است که در نهایت براساس مطالعات صورت گرفته و تحلیل نتایج حاصله رتبه بندی نواحی مورد مطالعه بر حسب شاخص های فقر انجام و راه حل هایی جهت ارتقاء محلات مورد نظر ارایه گردید.

    کلیدواژگان: اسکان های غیر رسمی، فقر، اقشار کم درآمد، حاشیه نشینی، بندرعباس
  • علیرضا بنی واهب صفحات 93-105

    با توجه به خشکسالیهای سالهای اخیر و تاثیر آن بر برنامه ریزی و بخشهای مختلف اقتصادی، کشاورزی و... نیاز به پیش بینی و استفاده از مدلهای مختلف جهت برنامه ریزی دقیق تر لازم به نظر می رسد. مدل زنجیره مارکف روی استان خراسان مورد بررسی قرار گرفت و چهار ایستگاه مشهد، تربت حیدریه، بجنورد و بیرجند انتخاب شد. این مدل پیشامدهایی که به پیشامدهای قبلی وابسته اندومستقل نمی باشند را مورد بررسی قرار می دهد در این تحقیق احتمال وقوع پیشامدهای متوالی روزهای خشک و تر (آستانه تری1/0 میلیمتر) و روزهای سرد (زیر صفر درجه سانتیگراد) و روزهای گرم (بالای 25 درجه سانتیگراد) موردبررسی قرار گرفته است . نهایتا توسط مدل زنجیره مارکف مرتبه اول مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و جهت پیش بینی دوره های 1 تا 10 روزه از توزیع آماریq× Xn=pn-1 استفاده شده است و مقادیر احتمال های پیش بینی بصورت نقشه های هم احتمال ترسیم شده است.دراین تحقیق از نرم افزارهای Spss وSurfer جهت آنالیز اطلاعات وترسیم نقشه ها استفاده است

    کلیدواژگان: زنجیره مارکف، استان خراسان، پیش بینی
|
  • Seyed Vahid Aqili *, Ali Ahmadi Pages 1-10

    Studying the location and spatial works and products, as a part of human behavior, proves to be very useful in the semiotic studies, since such human-made works are rich in information and meanings which are all the key topics of semiotics. Whereas, the perspectives are considered to be as human products, they can reveal the meanings as targeted by the creator of the very work or the human. Hence, semiotics of cultural perspectives is considered to be one of the ways and means of understanding meaning in human living environment. In this way, cultural perspectives are reviewed as the text and context. For discovering such contexts or texts through cultural perspectives, their similes and meanings can be employed. This paper, through documents and library method, focuses on the semiotics in studying perspectives in cultural geography. Although in contemporary era, semiotics have found way mainly into different disciplines of the humanities, few such studies have worked on cultural geography studies.

    Keywords: semiotic studies, semiotics of cultural
  • Ezzatollah Ezzati, Soheiyla Nanva * Pages 11-24

    Searching for events that have been happened and historical events in on countryand in special period needs recognition of contents and the quality of politic –administration structure and drawing policy of cultural and politic activities in thatsociety and in the new politic world and in the geopolitic changed environment thataccompanied by deployment of quick information and relationships that accompaniedby globalization of economic discipline and increasing separate groups of area andglobal and quacking of the ideal nationalism and independence, Federalism can beeffective step in prevention of territory analysis. Now the question is that WhetherChanging the structure of politic in Iraq from Centralism (concentrated) to federalismfor national security of Iran is a opportunity or threat. the hypothesis of this article isthat:It seems that Iran can change the threat to opportunities by thinking about nationalprofits and adopthing useful strategies.

    Keywords: Federalism, Centralism, Security, Geopolitic
  • Asghar Nazarian *, Morteza Ghourchi, Hamid Bakhshi Pages 25-35

    Geography of election is a field of geography with background in European countries from mid of 1910s. Later this field was expanded in 1960s along with little revolution in USA. Geography of election considers condition before and after election; on the other words, it analyzes actors of election through spatial point of view. One of the fields for study on geography of election is study on spatial-local condition of ballot-boxes before election; it was tried in this study to analyze 15th district of Tehran municipality using GIS for 2 cases: first case is relationship between demographic zones and quantity of ballot-boxes and second case is way of access to hospital and clinic in case when unexpected accident is occurred. 15th district of Tehran is one of the 22-fold districts of Tehran metropolitan, located in southeastern of Tehran at entrance gate of old Khorasan road. According to predictions of a universal plan, population of this district will be 942400 people in 2021. Therefore, 15th district is one of the important demographic centers. In regard to such condition, spatial-local analyze of GIS maps is considered in this research which accordingly, relationship between population and quantity of ballot-boxes in districts is not suitable; actually ballot-bases of district is not distributed proportionally considering current population in its areas. Moreover, positions of local hospital, firefighting stations as well as clinics existing in this district are considered in relation to ballot-bases. Condition of mentioned district’s access networks is interested and findings are shown lack of a planned systematic network.

    Keywords: Geography of election, Tehran Metropolitan, ballot-box, demographic districts, spatial distribution of services
  • Masoud Mahdavi *, Taghi Ahmadizade Hendekhale Pages 37-53

    Economics and economic structures is considered as important factor in construction shop and development of human space in geographic trend ,attitude of production, exchange, transformation and consumption of productneeded to humans, space.in very important on factors like, demands, desire, mental be lifsard their be haviors? Weekly marketshave too contiued their life from the past as centers perform essential and needed exvhange.perhops the claim that the weekly market remains from carly human society – is opportune and reliable claim.this article is extracted from the thesis this is produced by helping dr. Masoud Mahdavi, share of influense and around cities, plus other rural areas in the region, lead to supply their goods, products and purchased urban artifact on the other hand, less distance ofrural areas and tolam shahr and also centres of weekly markets rural transport and economic products surplus are consideredas the main factors in switching places of markets.

    Keywords: market, Weekly market, Rural Tourism, City of soume sara
  • Majid Vali Shareeat Panahi * Pages 55-68

    The identification of the circumstances of the population distribution and its geographical dispersion, in particular between city and village, as well as factors influencing this distribution is necessary for the judicial planning in the country. The economic activities which are divided into three main groups (agriculture, industry and services) are among the numerous factors overshadowing the population distribution. The results of this research show that the activities in the sphere of industry and services have contributed to the concentration of population in the urban areas by creation of job opportunities. The agricultural activities have contributed to the stabilization of the population in the rural areas and the differences of the provinces from the viewpoints of city-dwelling and village-dwelling is somehow due to their difference from the viewpoint of employment proportion in each of the economic activities. Also the change in the proportion of the city-dwelling during 1956 to 2006 results from the changes in the range of employment in the industry and services sectors and changes in the degrees of village-dwelling  has correlation with changes in the proportions of employment in the agricultural activities.

    Keywords: Population, population distribution, City, village, economic activities
  • Ali Asghar Mohammadi *, Hasan Ahmadi Pages 69-77

    The most problem, must be considered in the watershed reclamation is priority of type and amounts of difficult in the each of sub basin in the watershed. In the watershed to depend on characteristics, such as geology layers erodibility, high slope, un prosivity of facies and un natural factors such as way of land use and… some problems such as soil erosion, flood happening and… existed. Therefore in this research with using of MPSIAC model the amount of spatial sediment, with using of regional flood analysis, the amount of runoff, the amount of agricultural land for unnatural and human factor and in the end, flood coefficient in each of sub basins in the Maroof watershed considered. Then for each of factors average and standard deviation earned and normalized figures, then with earned matrices, the amount of important of each criteria in sub basins was earned quantitative. In the end with summation of total range variation in each of sub basins, amount of quantities importance of factors determined and reclamation and prevention plan in total area in four priorities earned. So the first priority (importantly) relevant to M3-1 and M3int sub basins and final priority (importantly) relevant to M1 sub basin.It seems that Iran can change the threat to opportunities by thinking about national profits and adopthing useful strategies.

    Keywords: Sediment, priority, flood
  • Seyed Jamaleddin Daryabary *, Heydar Lotfi Pages 79-92

    The city of Bandar Abbas is considered to be as the most important city in south of Iran. witch is strong political role in Hormozgan Province. According to the Intest used census the population of Bandar Abbas is estimated to be about three hundred and thirty thousands. This mean that the population of the city in the last fifty years shows an average growth of 6.3% and has grown 21 times. With regard to the estimation done almost tow fifth of the population in the city and a least 30% of the structural formal of the city is occupied by the uncommon group of people with low income who have a completely different pattern of social living with other common residents Based on both subjective as well as field studies. Carried out the informal living areas for the uncommon group with low income in Bandar Abbas city are divided in to ten different districts. For this purpose a questionnaire made and distributed among 1200 people who live in the boundaries of these ten districts within different parts of the city, this was done according to random sampling (RPS) which was finally analyzed and the areas in mind were ranked according to poverty indexes and a number of solutions for the renewal of the slums concerned were offered.

    Keywords: Informal residential areas, Poverty, low-income groups, Urban slums
  • Alireza Banivaheb Pages 93-105

    Concerning the drought being experienced recently and its effect on planning, and economical, agricultural fields and the demands on predicting and applying different models for decision making, Markov Chains model was applied in Khorasan at Mashhad , Torbat Heydarieh , Birjand and Bojnord stations . This model studies the phenomena which depend on the previous ones. Here, we have studied the possibility of the occurrence of dry and wet days ( wetness threshold of 0.1 mm) , the cold days   ( below ) and warm days ( above 25C) . Finally , two analyses were done using Markov Chains model. Also, for predicting 1 to 10 day  periods , Xn=Pn-1 × q from statistical distribution was applied and the data was presented in the form of equiprobable maps . To analyze the provided data and maps , SPSS and SURFER softwares were applied .

    Keywords: Markov chain, Khorasan province, Forecasting