فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 16 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم مقیمی* صفحات 1-17

    در این مقاله با استناد به مطالعات انجام شده و مشاهدات جدید به قابلیت ناپایداری اشکال تراکمی بادی در دشت لوت پرداخته می شود. فعالیت اشکال بادی در مقایسه با یکدیگر بدلیل ماهیتی که دارند می تواند متفاوت باشد. در این مقاله چنین استدلال می شود که برخانهای دشت لوت بدلیل وضعیت و ماهیتی که دارند فعالتر از سایر اشکال هستند . بنابر این از قابلیت ناپایدار بیشتری می توانند برخوردار باشند. این مقاله براساس روش مقایسه ای در ماهیت اشکال است و با استفاده از تصاویر ماهواره ای 100000/1 لندست، نقشه های توپوگرافی 50000/1، نقشه زمین شناسی 100000/1، داده های بادنگاری ایستگاه های پیرامون و عکس هوایی 5500/1 تهیه شده است. تحلیل آن براساس بعضی مشاهدات در Google Earth و مشاهدات محلی است. در این مقاله بر چهار نوع شکل شامل برخانها، تپه های طولی، تپه های عرضی و هرمهای ماسه ای که در دشت لوت فراوانی بیشتری دارند و در مقیاس تصاویر و پیکسلهای مورد استفاده قابل مشاهده هستندتاکید شده است. قسمت وسیعی از بخش غربی رشته کوه های شرقی دشت لوت (قسمت شرق لوت مرکزی)، همچنین جنوب و جنوب غربی این دشت پوشیده از ماسه های بادی به شکلهای مختلف است. این اشکال دارای ارتفاع مختلف است. ارتفع هرمهای ماسه ای (از قاعده) حدود 475 متر می رسد. تپه های ماسه ای اغلب دارای خط الراس پرشیب مشرف به یک دامنه کم شیب تر است و می توان آن را شاخص در نقش تغییر دهنده بادهای کنونی دانست. در بین بعضی از تپه های ماسه ای بخصوص در هرمهای ماسه ای، ماندآبهای فصلی در حال افزایش است.  این افزایش نشان می دهد که تپه های ماسه ای در قاعده خود تحت تاثیر اثر جریانهای زیر سطحی فصلی نیز قرار دارند. در جایی که برخانها تجمع یافته اند و تشکیل شده اند سطح فرسایشی به نحوی که برخان را قطع کرده باشد در سطح آنها دیده نمی شود و اثر ماندآبهای فصلی نیز در پای آنها وجود ندارد و حتی در بعضی قسمتها برخانها روی دره های فرسایشی قدیمی شکل گرفته اند و به عبارتی یک سطح چرخه ای بادی (فرسایشی قدیمی - تراکمی جدید) را ایجاد کرده اند. بنابر این فعالیت جدیدتری را از خود نشان می دهند و بر این اساس و با توجه به معیارهایی که در متن مقاله آمده است، در مقایسه با هرمهای ماسه ای، تپه های طولی و عرضی, برخانها از ناپایداری بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: ناپایداری، اشکال، تراکم، مقایسه، دشت لوت
  • رسول صمدزاده* صفحات 19-35

    ارتفاعات تالش به دلیل قرارگیری در مجاورت بزرگترین پهنه ی آبی بسته ی دنیا یعنی دریای خزر وبهره گیری از منابع رطوبتی عظیم آن به ویژه در دامنه های خاوری یکی از مناطق مرطوب  آب وهوایی کشور محسوب می گردد. این موقعیت به همراه اختلاف ارتفاع زیاد مکانی که از سطح دریا تا خط الراس ارتفاعات به بیش از3200 متر می رسد، باعث ریزش بارش های کافی در طول سال می گردد، که شکل آن در فصول سرد در ارتفاعات به صورت برف وجلگه ی ساحلی نیز باران است.این خصلت به ویژه در طول کواترنر به تناوب تغییرات آب وهوایی و حاکمیت دوره های سرد یخچالی  بین یخچالی باعث حاکمیت قلمروهای مختلف فرسایشی در سطوح مختلف ارتفاعی گردیده است، هر چند که شدت عمل آن ها در دامنه های خاوری بیشتر از دامنه های باختری بوده است. لیکن حوضه ی دریاچه ی نیور به عنوان یکی از چاله های آبی دامنه های باختری ارتفاعات تالش که در داخل یک گودال گسلی قرار گرفته از این تغییرات بی تاثیر نبوده است. در حال حاظراشکال مختلفی همانند نهشته های،دریاچه ای که سرتا سر پیرامونی وبخش وسیعی ازنیمه ی جنوبی حوضه رادر بر گرفته، مخروط افکنه ها، چاله های فرو افتاده با کف پوشیده ازنهشته های دریاچه ای و چمنزار، که در  طول سال معمولا اشباع از آب می باشند.و پادگانه های دریاچه ای ، عمده ترین میراث تغییرات آب و هوایی دیرینه هستند که درسطح حوضه به چشم می خورند. در حال حاضراین اشکال درطول نیمی از سال تحت تاثیرفرایند برفسابی و در طول فصول گرم نیز تحت تاثیرفرسایش آب های روان در حال تکامل وتکوین هستند.این تحقیق بر اساس مشاهدات میدانی و مطالعات عکس های  هوایی1:55000، نقشه های توپو گرافی 1:50000 و زمین شناسی1:100000 و تصاویر ماهواره ای انجام گرفته و در نهایت بر اساس شواهد ژیومورفولوژیک، تغییرات آب وهوای کواترنر پسین مورد شناسایی و بازسازی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کواترنر پسین، شواهد ژئومورفولوژیک، تغییرات آب و هوایی حوضه ی، نئور
  • بهلول علیجانی*، حسین محمدی، آتوسا بیگدلی صفحات 37-51

    مطالعه بارندگی به عنوان یک عنصر بسیار مهم آب و هوایی و رکن اصلی در مطالعات بیلان آب اساس برنامه ریزی های منابع طبیعی هر کشوری را تشکیل می دهد. بدین جهت در این تحقیق به منظور شناسایی نقش الگوهای فشار در بارش های سواحل جنوبی دریای خزر بارش روزانه ایستگاه های سینوپتیک و کلیماتولوژی سواحل جنوبی دریای خزر در دوره آماری 2003-1986 به صورت کنترل کیفیت شده از سازمان هواشناسی کشور تهیه شد. کل منطقه بر اساس بارش روزانه و به روش خوشه بندی ، پهنه بندی شده به سه ناحیه مجزا تقسیم شد. در هر ناحیه توالی های بارش 2 روزه و بیشتر برای دوره آماری مورد مطالعه استخراج شد. برای هر توالی یک نمونه معرف انتخاب گردید و سپس برای هر توالی نمونه در هر ناحیه نقشه های سطح زمین و سطح 500 هکتوپاسکال استخراج گردیده و بررسی گردید. بدین ترتیب الگوهای فشار برای توالی های بارش 2 روزه و بیشتر در هر ناحیه مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که: بیشتر بارش ها در توالی های دو و سه روزه رخ می دهند که نشان دهنده دینامیک بودن عامل آنها است. سیستم های سینوپتیک ایجاد کننده این بارشها پرفشار های دینامیک غربی هستند که غالبا در ماه اکتبر وارد منطقه می شوند. این سیستم ها با هدایت هوای سرد از روی آب گرم دریای خزر سبب ناپایداری شده و در سواحل ایران بارش ایجاد می کنند. علیرغم باور عمومی نقش پرفشار سیبری در ایجاد بارش های منطقه کم رنگ بود.

    کلیدواژگان: الگوهای فشار، توالی های بارش، رابطه سیستم های فشار و بارش، سواحل جنوبی دریای خزر، اقلیم ایران
  • عزت الله عزتی*، نبی الله رشنو صفحات 53-64

    خلیج فارس بدلیل اهمیت ویژه استراتژیکی و ژیواکونومیکی همواره در طی تاریخ مورد توجه کشورهای قدرتمند بوده است.هم اکنون درحوزه خلیج فارس، کشور ایران بصورت بالقوه یکی از 15کشور قدرتمند جهان است. جمهوری اسلامی ایران با برخورداری ازهمه متغیرهای قدرت اعم از:سرزمین وسیع،عمق استراتژیک، منابع سرشار واستراتژیک، جمعیت متناسب، موقعیت منحصر بفرد ژیوپلیتیک (گذرگاهی)،تاریخ،هویت ملی، ادبیات غنی و ملتی پویا، اماچنانکه اثربخشی مولفه های قدرت ملی درسیاست خارجی مستلزم همراهی جنبه های نرم افزاری با ارتباطات مستمربین المللی در سطوح جهانی است، از یکسو عدم توجه به این مهم سبب شده تا این کشور بلحاظ فقدان جایگاه متناسب درصفبندی های جدیدنظام بین الملل بار شد روز افزون هزینه ها و تقلیل منافع ملی ومنطقه ای مواجه گردد و از سوی دیگر در حوزه خلیج فارس روابط گسترده و استراتژیک همسایگان ایران با غرب باعث شده تا روابط منطقه ای جمهوری اسلامی ایران نیز بطور طبیعی غیر عادی شده و تحت الشعاع فضای تقابلی با غرب قرارگیرد. این فرایند بلحاظ تحولات شگرف تکنولوژیک و الزامات همگامی با آن در شرایط جدید بلوغ اجتماعی ایران، امروزه به اساسی ترین چالش در سیاست خارجی و توسعه ملی این کشور تبدیل شده است.

    کلیدواژگان: نظام سیاسی- امنیتی، امنیت جمعی، استراتژی ژئوپلیتیک، سیاست ایدئولوژیک، موقعیت محوری
  • محمدرضا ثروتی*، محمدرضا زند مقدم صفحات 65-81

    در این مقاله به بررسی فرایندهاو فرمهای پدیده آمده در لسهای جنوب و شرق آق بند در شمال استان گلستان پرداخته شده است. منطقه مورد مطالعه قطب کشاورزی استان گلستان است، بدین ترتیب بررسی و شناخت رخسارهای فرسایشی از جمله فرسایش خندقی، بدلند، فرسایش تونلی، لغزش در آن اهمیت دارد. از مهمترین فرآیندهای اصلی تشکیل دهنده این اشکال خصوصیات اقلیمی منطقه خشک و نیمه خشک بوده که به همراه سایر عوامل طبیعی دخالت لازم را صورت داده اند. با استفاده از روش های آزمایشگاهی که در تجزیه و تحلیل خاکهای منطقه مورد مطالعه صورت گرفته، این نتیجه حاصل شد که وجود آهک، سیلت، رس و کچ در لس های منطقه رخساره های فرسایش خندقی در نواحی خشک مرکزی، پایپنگ در نواحی نیمه خشک شمالی، لغزش در نواحی مرطوب جنوبی و بدلند را تقریبا در اکثر بخشهای شمالی و مرکزی بوجود آورده است.

    کلیدواژگان: لس، خندق، بدلند، فرسایش تونلی، لغزش، اقلیم خشک و نیمه خشک
  • معصومه طاهری موسوی* صفحات 83-92

    استراتژی پیش از آنکه واژه ای سیاسی تلقی شود اصطلاحی نظامی بنظر می رسد در حالی که مفهوم استراتژی محدود به بعد نظامی نیست و امروز از استراتژی ملی بحث می شود که به معنای علم و هنر توسعه و استفاده از منابع سیاسی‏‏‏، اقتصادی‏، نظامی‏، اجتماعی و فرهنگی مورد نیاز در زمان جنگ و صلح جهت تامین حداکثر حمایت از سیاست های ملی و در صورت وقوع جنگ افزایش احتمال پیروزی و پیامدهای مساعد آن است ایران با توجه به موقعیت در سطوح ملی، منطقه ای و فرا منطقه ای و قرار گرفتن در فاصله دو پهنه آبی خزر و خلیج فارس، همچنین نزدیکی به آسیای مرکزی و منطقه قفقاز ایجاب می نماید که از استراتژی بحری برخوردار باشد و در جهت گیری سیاسی از استراتژی اتحاد و ایتلاف تبعیت نماید.

    کلیدواژگان: موقعیت جغرافیایی، استراتژی ملی، استراتوی سیاسی، سیاست خارجی، همگرایی و واگرایی
  • رفعت شهماری* صفحات 93-105

    این مقاله باهدف شناسایی و معرفی مکانها، جاذبه ها و توانهای طبیعی جهت جذب اکوتوریست درحوضه شفارود شهرستان رضوانشهر غرب استان گیلان بمنظور اشتغال زایی و توسعه این ناحیه با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی به استناد نقشه های توپوگرافی 1:50000زمین شناسی  1:250000 و1:100000 و عکسهای هوایی و تصاویرماهواره ای انجام شده است. یکی از اشکال گردشگری که در قرن 21 بسیاررونق گرفته طبیعت گردی (اکوتوریسم) است.  به لحاظ وجود چشم اندازهای زیبای طبیعی (کوه های البرز و تالش_ جنگلهای انبوه_ دریای خزر _ تالاب انزلی و...) حدود 65 % از گردشگران در سطوح ملی و ناحیه ای که به گیلان سفر می کنند اکوتوریست می باشد (عسگری 1385).  این حوضه 36 هزار هکتار وسعت دارد. حوضه ای است کوهستانی با ارتفاع متوسط 1500 متردارای اقلیم سرد تا نیمه سرد ومرطوب و بارندگی سالانه 1400 میلی متر می باشد.  نتایج مطالعات نشان داد: به سبب سازوکار عوامل و فرایندهای درونی و بیرونی چشم اندازهای زیبایی نظیر: پرتگاه های صخرهای (اطراف گنزخوار، خیل گاه،...) چشمه های فراوان(ارده - زندانه و...) دره های عمیق پوشیده از جنگل(اطراف برزکوه، اطراف صادره سر،...) آبشارهای کوهستانی در مسیر رودخانه های (میانرود، پارگام، خجه دره،...) دامنه های مقعر و محدب پوشیده از جنگل و مرتع (شفارود، برن، دشت دامن،...) کوه های مرتفع و نسبتا مرتفع (2700-1000 متر) و مناطق ییلاقی(ارده، وسکه، دشت دامن، زندانه، برن ،...) جنگلهای انبوه با گونه های نادر(راشستانهای لمیر) گیاهی و چشم اندازهای زیبا ییلاقی(روشن ده، الماس، ارده، زندانه، دشت دامن) تابستانهای معتدل و زمستانهای پر برف و درمجموع مناظروچشم اندازهای جالب دلپذیر و جاذبی برای گردشگران بویژه توریستهای طبیعت گرد ایرانی فراهم آورده است. درکنار توانهای بالقوه طبیعی فوق، قرارگیری اراضی این حوضه در مسیر جاده سنتو (فومن- میانه) وسد درحال احداث شفارود (برروی رودخانه اصلی حوضه) و عبورمحور ارتباطی انزلی- آستارا ازپایاب آن، بعنوان عوامل انسان ساخت می تواند توانهای طبیعی محدود مورد مطالعه را برای جذب گردشگر دو چندان کند.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، طبیعت، حوضه شفارود، گیلان، رضوانشهر
  • محمدصادق علیایی* صفحات 107-124

    زنان ایران در کنار مسیولیتهای که در نهاد خانواده به عنوان مادر و همسر دارند، نقش مهمی در امور اقتصادی و در نواحی روستای در امور  تولیدی ایفاء می نمایند. در این میان سهم و نقش زنان روستایی در فعالیت‎های تولیدی و کشاورزی اعم از کاشت، داشت و برداشت، دامداری و باغداری و... چشمگیرتر است و نقشی که آنها در مسیولیتهای خانواده ایفاء می‎کنند قابل توجه بوده وشاید بیشتر از زنان شهری باشد. در این مقاله ویژگی‎های اقتصادی، اجتماعی زنان مناطق روستایی شهرستان دیواندره و سهم آنان در درآمد خانوار باتوجه به ارزش نیروی کار، که آنها در فعالیتهای تولیدی عرضه می کنند، مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی با روش پیمایشی از تعداد 177 خانوار نمونه براساس قواعد نمونه گیری تصادفی که ازچهاردهستان انتخاب گردیده . گردآوری اطلاعات با تکنیک پرسشنامه و با مصاحبه حضوری انجام گرفته است. یافته های این پژوهش نشان  می دهد که بین متغیر ارزش نیروی کار زنان با سهم آنان در درآمد خانوار همبستگی معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، ویژگی‎های اقتصادی، اجتماعی، سهم زنان و درآمد خانوار
|
  • E Moghimi * Pages 1-17

    In this essay in order to done studies and new observation will discuses to stability of wind accumulate morphs in lut plain. The activity of wind morphs in comparison together can be different due to their nature. In this essay discus that lut plain Barkhans due to their condition and nature are more active than other morphs. So, they have more unstable ability. This essay is based on comparative method in nature of morphs, and has prepared with using of 1/100000 land set images, 1/50000 topography maps,1/100000 geology map, wind-gauge data of region stations and 1/5500 air photo. Its analysis is based on some observations in Google Earth and local observations. In this essay are emphasized 4 types of morphs including: Barkhans, length duns, wide dunes and Ghourd which are abundant in lut plain, and in images scale and used pixels.   The vast part of  west section in east mountain of lut plain (the east part of central lut plain) and south and south-west of this plain is covered differently by wind sand, this morphs have different high. The high of Ghourds (from floor)  are about 475m. Sand duns almost have very slope head-line over the less slope, and it is indication for changing role of present winds. Between the some sand duns, specially in Ghourds, the seasonal water-remains are increasing. This increas show that sand duns in its floor also are affected by seasonal sub-surface flows. Where the Barkhans have been accumulated, erosion surface not seen on the Barkhans how had been cut it and the affect of seasonal water-remains there isn’t in the base-level, and even in some parts, Barkhans formed on the aged erosion valleys, that is, they prepared the wind cycle surface (aged erosion-new accumulation).So, presents the newer activity, and based on and by attention to criterions which presents in the essay text, in comparison with Ghourds, length and width, duns Barkhans are more unstable.

    Keywords: Instability, Accumulate, Forms, comparative, Lut plain
  • R Samadzadeh * Pages 19-35

    Talesh mountains because of being located near caspian sea is one of the humid areas of iran, this charactristic due to the climatic changes followed by predominance of glacial and interglacial periods during the quaternary has led to dominance of different erosion realms in different altitudes of these mountains. The most important legacg of these changes in the Neor trough include :lake terraces, lake sediments ,alluvial fan,and fault trough,which are affected by nivation process during the cold seasons and by are eroded by fluvial during warm seasons. In this paper we will study the geomorphological evidence for identification and reconstruction of paleoclimate in Neor basin.

    Keywords: Neor Basin, Late Quaternary, Geomorphological Evidence, Climatic Changes
  • B Alijani *, H Mohammadi, A Bigdeli Pages 37-51

    In order to understand the role of pressure systems on the precipitation of the Caspian coastal lands, daily precipitation data of the weather stations of the area were obtained from the Meteorological Organization of Islamic Republic of Iran for the period 1986-2003. Using Cluster Analysis the study area was divided into three distinct regions on the basis station’s precipitation variables. In each region the daily rainfall runs of 2 days length and more were determined. For each rain run a representative run was selected. For each of these selected runs the weather maps of surface and 500 hPa levels were analyzed. On the basis of this analysis the main and dominant pressure patterns of the rain days were defined. The results of the study showed that the western migratory high pressure systems are the main cause of the coastal areas precipitation. This study did not find any significant role for the ever accepted Siberian High pressure in the area’s precipitation.

    Keywords: Pressure Patterns, Rainfall, Caspian Sea, Coastal lands, climate of Iran, Daily Rainfall runs
  • E Ezati *, N Rashnoo Pages 53-64

    Summary: Due to strategic and geo-economic importance, Persian Gulf has been taken into consideration of powerful countries all over the history. Nowadays, in the Persian Gulf area, Iran is potentially one of the fifteen powerful countries in the world. Having all characteristics of power including: vast territory, deep strategic, natural resources, suitable population, special geopolitics situation and history, national identity, rich literature and active people. Since effectiveness of national power characteristics on foreign politics involves software aspects and continued international communication all over the world, inattention to this important point caused this country to increase prices and reduce national and local interests respect to lack of suitable situation in the new lineup of international system. On the other hand, wide and strategic relations of the neighbors with west on the Persian gulf area caused unusual local relations for Iran and influenced by west interactions. Respect to technological changes and need to accompaniment with it in the new social conditions of Iran, this current has become the most important challenge in the foreign politics and national development of Iran.

    Keywords: Political, Security, System Global Security, .Geopolitic, Strategy. Political Ideology
  • M.R Servati *, M.R Zandmoghadam Pages 65-81

    This paper presents the processes and forms that are shaped in loess deposit in the south and east of Aghband. The study area is the Centre of agriculture of Golestan- province. Therefore the investigation of erosion outcrops such as gully erosion, badland and landslide in the study area is important. Another important processes are  the characteristics of arid and semi arid climate as well as other natural factors involved. Using the laboratory methods which were carried out on soils of the study area has shown that the presence of limestone, silt, clay and gips of the loess- deposit has led to the forming of Gully erosion in arid- central part, piping in semi- arid- part and landslide in humid sourthern part and badland topography in  most parts of northern and southern parts of the study area.

    Keywords: Loess, Badland, Piping, Landslide, Arid-, Semi Arid Climate
  • M Taheri Mousavi * Pages 83-92

    Not Long ago strategies concept embraced as military. Thus now a days strategy doesn't limited only by militarization, it means development manners, similar how to use politics, Economics, military, society and cultural resources. In fact national strategy includes complex vast assessment from technologic resources, national preferences, and geopolitical factors. There are many relations between strategies study and political sciences, it's clear that three studies include strategy Geopolitics and political geography have common. Concepts and similar patterns, as position, distance, space, distribution and composition. Geopolitics view pointers believe : "Political national boundaries access to important sea ways, they emphasis about international lands beside seas. Thus Iran has special physical anthropological position and needs suitable strategy in different levels as national field areas, regional, and international. Because Iran has settles between Caspian sea in north and Persian Golf in south, due to has been necessary making use maritime power with codification navy strategy, consensus and coalition strategy.

    Keywords: National Strategy, Political strategy, Foreign Affairs, Coalition, Conflict
  • R Shahmari * Pages 93-105

    The aim of this article is to identify and introduce the places ,attractions and natural potentiality due to attract echo tourists in Shafarood Basin - an area in Rezvanshahr city located in the west of Guilan province in order to promote occupations and development of this area by using of descriptive and analytical method ,library studies, and field observation based upon the maps of topography 1:50000 geology and 1:100000 and air maps and satellite pictures has been done .one of the tourism forms which is developed in recent century is the echo tourism. Because of being the beautiful natural landscapes (Alborz and Talesh mountains, thick mantle of vegetation, Caspian sea, Anzali Talab and etc), about sixty five percent of tourists in the national scale and regional area travel to Guilan province .This basin has stretched about 36000 hektares.It is a mountainous area with an average sea level about 1500 m having cold and mild climate with high humidity and an annually rainfall about 1400 mm. The study results showed that because of the mechanism of elements and process of inside and outside of landscape beauties such as the too steep cliffs(around Genzakhavar, khilga), plenty of springs (Arda, Zendaneh and etc), deep valleys covered with thick vegetation(around Barzakhou and Sadarasar) mountainous waterfalls along the rivers(Miyanrood, Pargam, Khijadara), concave and convex mountain slopes covered with plant vegetation and pasture land (Shafarood, Beren, Dashtdaman), high mountains and rather high mountain (1000 – 2700 m) and the country side areas ( Arde, vaske, Dashtdaman, Zendaneh, Beren ), the thick forest  with rare species of plants( Rashestanhay -e - Lamir ) and interesting and pleasure views of countryside (Roshandeh, Almas, ardah ,Zendaneh and Dashtdaman), The mild summer and snowy winter ,altogether  have provided  fascinating scenes for tourists particularly for echo tourists .       Apart from natural potentiality, locating the areas of this basin along the  Sento (Fuman – Miyaneh) the  being constructed Shafarood dam ( above the main river of the basin) passing the connection route of Anzali – Astara from the end of basin as the man made features  can increase the potentiality of this territory  being studied  to attract the enough tourists.

    Keywords: Echotourism, Nature, Shofarood basin, Rezvanshahr
  • M.S Aliyayi * Pages 107-124

    Besides their responsibilities in the family institution as a mother and wife, the Iranian women play important roles in the economic affairs and in the rural regions in the production affairs as well. Amid this situation, the role of rural women in the production and agricultural activities including plantation, harvesting, animal husbandry and gardening are more noticeable. Furthermore, the role which they play in the family's responsibilities is considerable and perhaps it is more than that of the urban women.    In this article, the socio-economic characteristics of the women in the rural areas of Divandareh town and their share in the family income with regard to the value of the labor force being produced by them in the production activities have been reviewed.   Using a survey method, this study selected 177 sample households on the basis of random sampling out of four various rural districts. Moreover, the collection data was performed by using questionnaire technique and oral interviews.    The finding of this research shows that there is a meaningful co-efficiency between the variable of the women's' labor force value and their share in the household income.

    Keywords: Rural Women, Socio-Economic Characteristics, Share of Women, Household Income