فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 11 (پاییز 1385)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 11 (پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد نوابخش*، سروش فتحی صفحات 1-16

    ظهور شهر به عنوان یک پدیده سازمان یافته اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مشروط به فراهم شدن شرایط ومقدماتی است که در حدود ده هزار سال پیش و مقارن با دوران نوسنگی و آشنایی انسا ن ها با کشاورزی و به تبع آنکند شدن آهنگ کوچ و نیمه یکجانشینی انسان ها همراه بود . سکونتگاه هایی که در زمین های حاصلخیز کشاورزی ودر بستر رودخانه ها به وجود آمدند، اولین سکونتگاه های انسانی به شمار می آیند که به تدریج تبدیل به روستاها وشهرها شدند. اولین موجی که توانست تحول انقلاب را در زندگی انسان ها به وجود آورد”کشاورزی“بوده است.کشاورزی توانست انسان کوچ گرای که مدام ا زسپیده دم تا شب هنگام کارش، شکار و دام بود را در مکانیخاص ساکن کند و بدین ترتیب سنگ زیرین و بنیادین شهرها و روستا ها را بنا کند . شهرهایی که سیر تحول ودگرگونی را به سرعت سپری کردند تا در نیمه دوم قرن هجدهم، موج دیگری تغییرات زیربنایی را درآن ها به وجودآورد. موجی که انقلاب صنعتی را به همراه داشت، نه تنها الگوی زندگی و حیات اجتماعی را متحول ساخت، بلکهباعث گسترش شهرها نیز شده و در کوتاه مدت شهرهای سنتی و باستانی را بلعید وآن ها را به شهرهای صنعتی ومدرن تبدیل کرد تا آن جا که مقدمات تحول بنیادین دیگری را تدارک دید و موج سوم را در خود پروراند . موجی کهدر نیمه دوم قرن بیستم و پس از جنگ جهانی دوم پدیدار شد و با عمومیت یافتن نظام جهانی مبتنی بر رسانه وارتباطات و با دو محور اساسی یعنی بازار جهانی مبادلات اقتصادی و دولت های ملی و نهادهای فراملی را به وجودآورد و شهر و حیات شهری در عصر فراصنعتی بسیار هیجان انگیز شده و به رویاهای انسان جامع عمل پوشاندهاست با ابداع تکنولوژی اطلاعات هم زمان با مطرح شدن جهانی شدن به وجود آمدن شهرهای اطلاعاتی و شکستهشدن مرزهای جغرافیایی و مطرح شدن بسیاری از مفاهیم اجتماعی مانند مهاجرت الکترونیکی، کنترل اجتماعیالکترونیکی، ادغام کار و منزل، دوستی اینترنتی و بسیاری از مفاهیم دیگر که در مقاله به تفصیل به بحث گذاشته شده اند.

    کلیدواژگان: شهر، شهرنشینی، مادرشهر، کلان شهر، تکنو شهر، شهراطلاعاتی، شهر مجازی
  • پرویز کردوانی*، حسین محمدی، مژگان افشار صفحات 17-33

    به منظور تحلیل و پیش بینی آماری و سینوپتیکی دوره های خشک و تر تهران طی دوره سرد ، روزهای با بارش 0/1 میلی متر و بیشتر ایستگاه مهرآباد به عنوان روزهای مرطوب طی دوره آماری 2004-1985 به صورت روزانه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت . جهت تعیین دوره های خشک و تر از مدل زنجیره مارکوف مرتبه دوم استفادهگردید. ابتدا فراوانی روزهای بارانی و خشک بر اساس تداوم آ ن ها گروه بندی و فراوانی هر کدام از توالی ها به صورت مجزا مطالعه گردید . سپس احتمال وقوع هر یک از توالی ها به صورت ماهانه و شش ماهه سرد محاسبهگردید. حداکثر فراوانی روزهای بارانی 51 روز و حداقل آن 25 روز در سال است. ماه مارس با 188 روز و ماه اکتبر با 81 روز بارش به ترتیب بیشترین و کم ترین فراوانی را دارا بوده اند. سال 1995 به عنوان خشک ترین و سال 1996 مرطوب ترین سال در طول دوره آماری منطقه بود ه اند. پس از تعیین توال یها بررسی الگوهای فشار موثر در ایجادبارش در روزهای 27 الی 30 نوامبر و 1 تا 7 دسامبر 2003 به عنوان طولان یترین دوره بارش منطقه و همچنینبارش روزهای 10 الی 13 دسامبر 1995 به عنوان یک دوره 4 روزه مرطوب در خشک ترین سال دوره مطالعاتیمورد تجزیه و تحلیل سینوپتیکی قرار گرفته است . بدین منظور از نقشه های فشار سطح دریا و 500 هکتوپاسکالهمچنین نقشه های جهت و سرعت باد و نم ویژه در تراز 700 هکتوپاسکال استفاده شده است.مقایسه فراوانی توالی های پیش بینی شده با فراوانی توالی های مشاهده شده دقت مدل زنجیره مارکوف را درپیش بینی توالی های خشک و تر منطقه تهران که ناهماهنگی شدید بارش دارند نشان داد.در بررسی سینوپتیکی از نقشه های هوا در سطوح 500 هکتوپاسکال و سطح دریا و همچنین جهت و شدت بادو نم ویژه در تراز 700 هکتوپاسکال مشخص گردید که مهمترین منبع رطوبتی ایران دریای سرخ و خلیج عدن بودهاست که توام شدن این منابع رطوبتی با خلیج فارس و پشته عربستان موجب انتقال بیشتر رطوبت به داخل ایران وتهران شده است.

  • حسین آسایش، طوبی امیرعضدی صفحات 34-48

    این تحقیق به بررسی اثرات اسکان عشایر به عنوان یک مسئله ی اجتماعی و انسانی پرداخته است کهاگر به صورت علمی و با توجه به فرهنگ، آداب و رسوم و خلقیات و... عشایر انجام نشود، جدای ازبی نتیجه ماندن فعالیت های مربوط به اسکان، عامل ایجاد ناهنجاری های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ومحیطی بسیاری خواهد شد . همچنین این تحقیق در نهایت پیشنهاد می کند که اسکان بیشتر به عنوانساماندهی عشایر مطرح شود و از اسکا ن های شتا بزده به طور جدی پرهیز گردد.در این بررسی دو کانون اسکان عشایر تل شوره و ملایی بلوط واقع درمحدوده ی شهرستان کازرونمورد ارزیابی قرار گرفته است . به منظور بررسی بیشتر و نتیجه ی بهینه، از مطالعات میدانی، پرسش نامه ومطالعات کتابخانه ای و پیش فرض هایی که می تواند نقش مهمی در زندگی عشایر داشته باشد استفادهشده است . از نتایج مهم این تحقیق آن است که اشتغال بعد از اسکان کاهش یافته است و به بیان واضحاگر اسکان با برنامه نباشد می تواند اثرات منفی به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و... داشته باشدکه درباره یمنطقه مورد تحقیق نیز صادق است.

    کلیدواژگان: زیست بوم، اسکان، کانون های توسعه، ساماندهی
  • سعید پیراسته صفحات 49-66

    توسعه کارست (karstification) از جمله پدیده های زمین شناسی است که به دلیل هوازدگی و یا فرسایش شیمیایی همراه آب در مواد حل می شود، همانند سنگ آهک، دولومیت، ژیبس یا نمک در نزدیک سطح زمین . توسعهکارست غالبا در مناطقی که پوشش عظیمی از سنگ آهک، درز و شکاف وجود دارد و مناطق مرطوب به وجود می آید.محدوده تاقدیس پابده لالی بخشی از رشته کوه زاگرس در جنوب غرب ایران جهت مطالعه ارتباط کارست وشکستگی های موجود در منطقه انتخاب شد. در این مطالعه کاربرد داده های ماهواره ای و تحلیل های فضایی در محیطسیستم اطلاعات جغرافیایی جهت استخراج اطلاعات و بررسی ارتباط ساختاری -تکتونیک با کارست مورد تاکیدقرارگرفت. این بررسی نشان داد که توسعه کارست در منطقه تحت تاثیر عوامل مختلفی قبیل شکستگی ها وتکتونیک می باشد. همچنین شکستگی ها براساس مطالعات صحرایی و تکنیک های سنجش از دور روی تصویرماهوار های لندست 7 شناسایی و به صورت رقومی ترسیم شد. این مطالعه همچنین بیانگر ارتباط دولین های موجوددر منطقه با شکستگی های غالب می باشد. در این بررسی نیز دیده شد که دولین ها و زهکش ها از شکستگی هایمنطقه تبعیت می کنند.

    کلیدواژگان: کارست، سیستم اطلاعات جغرافیایی، داده های ماهواره ای، سنجش از دور
  • عزت الله قنواتی، ولی سرخی صفحات 67-77

    دفن زباله یکی از مسایل مهم و حیاتی در مراکز جمعیتی، بخصوص در شهرهای بزرگ و در حال توسعهمی باشد. لذا انتخاب یک محل مناسب جهت انهدام، بازیافت و دفن این زباله ها بسیار مهم می باشد. به منظورانتخاب صحیح این محل فاکتورهای زیادی باید در نظر گرفته شود . در این تحقیق با استفاده از 9 فاکتور شامل :زمین شناسی و سنگ شناسی، ژیوهیدرولوژی، فاصله از گسل ها، فاصله از شبکه زهکشی و آبراهه های منطقه، میزانبارندگی، شیب و توپوگرافی سطحی، فاصله از مناطق مسکونی و در نهایت فاصله از مراکز تولید زباله، محل هایمناسب جهت دفن زباله شهر آبدانان انتخاب شده اند. روش مورد استفاده جهت وزن دهی به فاکتورها در این تحقیق روش AHP یا همان فرایند تحلیل سلسله مراتبی می باشد و فاکتورهای آن بر اساس عوامل محلی و منطقه ای تعدیل شده اند. برخی از اطلاعات مورد نیاز به کمک نرم افزار ERDAS IMAGINE از روی تصویر ماهواره ای منطقه به دست آمده است . آماده سازی و تلفیق لایه های اطلاعاتی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی در محیط نرم افزار ArcGIS انجام شده است . در نهایت نقشه پهنه بندی مکان های مناسب دفن زباله شهر آبدانان به صورت سه اولویت اول تا سوم ارایه شده است . اولویت اول که شامل مناطقی در جنوب و شرقمنطقه مسکونی می باشد، از سازندهایی با نفوذ پذیری بسیار کم و آبدهی ضعیف تشکیل شده اند. اولویت دوم که درشمال غربی و جنوب شرقی منطقه مسکونی واقع شده اند؛ دارای نفوذپذیری کم تا متوسط بوده و آبدهی نسبتازیادی است . مناطق اولویت سوم نیز که در جنوب غربی منطقه مسکونی واقع شد ه اند، دارای نفوذپذیری متوسط تازیاد بوده و به علت بالاتر بودن سطح آب زیر زمینی در این مناطق، جهت دفن زباله ضعیف ارزیابی شده اند.

    کلیدواژگان: دفن زباله، آبدانان، ژئومورفولوژی کاربردی، روش AHP
  • محمد مهدی حسین زاده*، رضا اسماعیلی، صدرالدین متولی صفحات 78-90

    رودخانه ها تنوع مورفولوژیکی متنوعی دارند . واحدهای ژیومورفیک رودخانه ای هم براساس موقعیت آن هادر کانال و دره به چهار قسمت شامل مورفولوژی بستر کانال، اشکال میان کانالی، متصل به کرانه و دشتسیلابی می شوند. دو نوع کانال سنگ بستری و آبرفتی در مقیاس بازه شناسایی می شوند که اشکال آن هاعبارتند از : آبشارها، چالاب سنگی، تندآب، کاسکاد، سکو - چالاب، بستر هموار، چالاب -خیزاب و چین وشکن ها و تپه های ماسه ای رودخانه ای. این مقاله مروری بر تحقیقات انجام شده در واحدهای ژیومورفیکرودخانه ای فراهم می آورد که نمونه ها و اشکال آن ها از حوضه های شمالی البرز مرکزی تهیه شده است .بررسی این واحدهای ژیومورفیک رودخانه ای درک ساده ای را از رژیم حمل آب و رسوب و رفتار رود فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی رودخانه ای، واحدهای ژئومورفیک، مورفولوژی بسترکانال، کانال سنگ بستری وآبرفتی، رفتار رود، حوضه های شمالی البرز مرکزی
  • محمدرضا ثروتی*، کیا بزرگمهر صفحات 91-118

    در مدیریت یکپارچه منطقه ساحلی، این سوال که منطقه ساحلی چیست کمال اهمیت را دارد. در این رابطه تعریف و تقسیم بندی منطقه ساحلی با استفاده از تجارب جهانی و به ویژه تجارب انجام شده در ایران،ارایه شده است. در این راستا ابتدا رویکردهای طبیعی، انسانی و مدیریتی مورد بررسی قرار گرفت و سپس تعاریف و تقسیم بندی های پیشنهادی و مرتبط با مناطق ساحلی ایران، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت تهیه و ترسیم اشکال  و نقشه های مربوطه، از نرم افزار فری هند استفاده شد. مطالعه و بررسی ها نشان می دهد که در مقیاس جهانی تعریف واحدی از منطقه ساحلی وجود ندارد و معیارهای  متفاوتی در تعریف و تقسیم بندی منطقه ساحلی به کار گرفته شده اند به گونه ای که انواع مختلفی از مرز و محدوده منطقه ساحلی پیشنهاد شده است. وجود خیلی خیلی تنوعی از تعریف و تقسیم بندی های منطقه ساحلی به دلیل استفاده از انواع معیارها، وجود شرایط طبیعی مختلف، موضوعات و رویکردها و فعالیت می باشد. در ایران معیاری که برای مرزهای مدیریت مناطق ساحلی در خشکی ارایه شده، دو معیار مرز اولین دهستان ساحلی و فاصله ثابت است. فاصله ثابت پیشنهادی 5، 10، 20، 50، کیلومتر می باشد.

    کلیدواژگان: منطقه ساحلی، مرز منطقه ساحلی، رویکرد طبیعی، مدیریت یکپارچه منطقه ساحلی، رویکرد مدیریتی
  • عباس مفیدی* صفحات 119-140

    به منظور شناسایی و درک ساز وکار حاکم بر وردش پذیری و کاهش ازن پوش سپهری، اصول دینامیکی حاکم برلایه پوش سپهر مورد توجه قرار گرفت . بدین منظور ارتباط بین مهم ترین مولفه های دینامیکی پوش سپهر از جمله تاوه قطبی، امواج راسبی مقیاس سیاره ای، گرمایش ناگهانی پوش سپهری و QBO با وردش پذیری و کاهش ازن پوش سپهری تشریح شد. یافته ها نشان م یدهد که تاوه قطبی پوش سپهری نقشی کلیدی در وردش پذیری سال به سال ازن کلی داشتهو یک پیش شرط اصلی در کاهش ازن و پیدایش حفر هی ازن پوش سپهری محسوب می گردد. بر این اساس شکل،وسعت، شدت و میزان تداوم تاوه قطبی تعیین کننده ی میزان کاهش ازن و حداکثر پوشش منطقه ای حفره ی ازنمی باشد.یافته ها بیانگر آنست که واداشت دینامیکی ناشی از فعالیت موج وردسپهری ، چشمه اصلی وردش های پوشسپهری بوده و گسترش بالا سوی امواج راسبی مقیاس سیاره ای ضمن ایجاد گردش برویر -دابسون و پدیدهگرمایش ناگهانی پوش سپهری، توزیع زمانی و مکانی ازن کلی و کاهش یا افزایش ازن پوش سپهری را کنترلمی نماید. بدین لحاظ گردش پوش سپهر زمستانی قویا از گسترش قایم امواج وردسپهری متاثر گردیده و میزان فعالیت امواج سیاره ای در پوش سپهر و نحوه برهم کنش آن ها با مولفه های دینامیکی ای چون QBO و تاوه قطبی، ضمن کنترل گردش برویر-دابسون و نرخ دما، میزان انتقال و ورد شپذیری سال به سال ازن پوش سپهری را تعیینمی نماید. پدیده گرمایش ناگهانی، برجسته ترین پدیده دینامیکی است که در پوش سپهر بوقوع می پیوندد. گسیختگیتاوه قطبی در طول یک گرمایش ناگهانی اصلی یا در طول گرمایش پایانی، بالاترین میزان اختلاط هوای ممکن را درپوش سپهر، بین عر ضهای میانی و قطبی ممکن م یسازد که نتیجه مستقیم آن انتقال هوای فقیر از ازن از داخل تاوه قطبی به عر ضهای میانی است QBO عامل اصلی ورد شپذیری در پوش سپهر حار های محسوب م یگردد. یافته ها نشان می دهد که ساختار باد مداری در پوش سپهر، گسترش امواج سیاره ای وردسپهری را از خود متاثر می سازد. زمانی که QBO در پوش سپهر تحتانی حاره ای در فاز غربی خود قرار دارد، امواج سیاره ای بدون مواجهه با یک سطح بحرانی قادر به عبور از استوا و گسترش به داخل نیمکره تابستانی خواهند بود . در چنین وضعیتی تاوه قطبیسردتر و قوی تر بوده و گرمایش ناگهانی پوش سپهری از شدت و فراوانی کم تری برخوردار است و حفره ی ازن بزرگ تر خواهد بود. در مقابل، در فاز شرقی ،QBO امواج سیار های در مواجهه با سطح بحرانی به عر ضهای میانی و قطبی نیمکره زمستانی محدود می شوند. در چنین شرایطی تاوه قطبی گرم تر و ضعیف تر بوده و گرمایش ناگهانیپوش سپهری از شدت و فراوانی بیشتری برخوردار است و حفر هی ازن کوچ کتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: پوش سپهر، تاوه قطبی پوش سپهری، امواج راسبی مقیاس سیاره ای، گرمایش ناگهانی پوشسپهری، نوسان شبه دوساله، وردایست، حفره ی ازن
|
  • M Navabakhsh *, S Fathi Pages 1-16

    The foundation of a city is a social, economical and political organized phenomenon. Itrelies on the presence of basic circumstances, which were formed thousands of yearsago in the Stone Age. The agricultural revolution also played an important part as itsexistence was one of the reasons why wondering tribes began to station themselves.Early communities were formed around fertile grounds or on river banks, whichgradually formed villages and towns. Thus the agricultural revolution was turningpoint in human existence.Agriculture was the reason why migrant who were used to hunting, stayed in oneplace and thus establish the groundwork for the creation of later cities. Cities thatdeveloped quickly witnessed another revolution in the second half and the eighteenthcentury. The industrial revolution, changed lifestyles and standards of living, andquickly swallowed traditional and ancient cities, and drastically changed them tomodern industrial cities. This led to basis for a third type of revolution. After theSecond World War, the medial revolution influenced economic growth amonggovernments as well of non-governmental organizations, and life suddenly becamevery exciting. This paper is an attempt to explain some phenomenon such as electronicmigration, social electronic control, unification of home and workplace, internetfriendship and many other phenomenons which are the creation of globalization andthe advancement of technology.

    Keywords: City, city life, Metropolis, metropolitan area, techno city, informationcities, virtual cities
  • P Kerdavani *, H Mohamadi, M Afshar Pages 17-33

    In order to Statistically and Synoptically analyze and predict the dry and wet periods inTehran during the cold period, the days with 0/1 milimeter rain or more , mehrabadstation was daily chosen and surveyed as wet days during 1985-2003. The secondgrade markov chain model was used For determinig dry and wet periods. At firstfrequancy wet and dry days according to their continuation were classified andfrequancy eash one was studied individually.Tthen the possibility of every sequencewas calculated monthly and a six month of cold ness period.The most frequancy of rainy days 51 days and its least is 25 days a year. Marchwith 188 and October with 81 days rain is the Maximum and the Minimum frequency.1995 and 1996 years have been the driest and wettest years.After determining thesequences , the survey of effective pressure patterns in creating rain during the days 27to 30 of November ,1 to 7 of December 2003 as a longhest period and 10 to 13 ofDecember 1995 as a period of 4 days of wetness during the driest year , the surveyperiod was synoptically analyzed for this reason. It has been necessary to use sea levelpressure maps and 500 hp and also maps of direction and speed of the wind andspessific humidity 700 hp.The comparison of the frequency of predicted sequences with the frequancy ofobserved sequences , shows markov chain model exactness in predicting the dry andwet sequences of Tehran region which have sharp mismathch of rain.In synoptically maps it was specified that the most important source of humidityin Iran have been the Red sea, Arab sea, Adan gulf, which concidence of these wetnesssources with the Persian gulf and Saudi Arabia high pressure has caused moretransition of wetness into Iran and Tehran.

    Keywords: Rain, dry, wet sequences, markov chain mode, Saudi Arabia highpressure, Drought, synoptically Analysis
  • H Asayesh, Toba Amir Azadi Pages 34-48

    Pastoralist nomadic’ community is one of the primary and simple human communitiesmigration has been a way of life for Iranian tribes looking for areas suitable for herds,since ancient times IN IRAN, approximately 28% of Iran red meat source areprovided, by nomad’s, 2% of country population. Some of them are gradually loosingtheir interests toward nomadism because of different shortages, such us lock ofeducation, health care and reterinary services. Yet some others are style in favor ofit. Although some sedentarisation projects are develop in IRAN to improve nomad’slife style, it seems migration or sedentarisation are not the main point. The problem issuch style of herding. Further more, industrial animal husbandry to gether withsedentarisation is not the resolution at least for FARS province due to necessities likebudget, expertism and hay. In the rich climate of fars province whit it’scomplementary steppes: wintry (e.g dashtake_e_davan) and summery (e.gdasht_e_arjan), there are always available grass. Further more there are welfare, healthand education facilities in wintry steppe that is not available during the migration time,fir the families. This subjects is well studied in this work by field and library research,statistical analysis by S.P.S.S program and GIS mapsin the two different sites:tol_e_shore and molla_e_balut, close to kazerun, in fars province. People oftole_e_shor have been sedentarized and yet have lost their budget’s. so they graduallyhave been chaining from producer to consumer. Mean their herds decreased from 300to 1,2 per family and previous grazeirs became simple construction workers.Consequently, the best choice for fars nomad’s is transhumance, while differentstrategies may be suitable for others parts of IRAN with the divorse ocologies.

    Keywords: pastoralnomadism, sedentarisation, transhumance
  • S Pirasteh Pages 49-66

    Karstification is a process of geology and caused by mechanical or chemical erosionand solution in water, like lime stone, dolomite, gypsum or salts near the surface of theearth. Karstification is generally developed in an area where contains lime stone andlineament with humid condition. Pabdeh anticline in Lali from Zagros Fold Belt southwest of Iran is selected to study the karstification and lineaments. This study beginswith digital image processing and extraction of lineaments on Landsat ETM+ imagedated 2002 and to map geology of the area. Geographical information system (GIS) isused for spatial analysis and to generate various maps. This study is emphasis toinfluences of lineaments-tectonics on karstification and guide for exploration ofground water in kart region of Pabdeh anticline. The study shows more accrue digitalgeology and structural maps than previous maps. This study also reveals the dolinesare following the lineaments directions in the area.

    Keywords: Karstification, Anticline, Lineaments, Tectonics
  • E Ghanavati, Vali Sorkhi Pages 67-77

    Landfill is the most important and vital problems in the populous sites spatially in themain and expanding cities. In this research with nine factors such as: geology, lithology, hydrogeology, distance to inhabit and populous area, distance to road, distance tofault, distance to drainage, rain, slope and distance to site produce vast material, weselected the suitable site to landfill for Abdanan city.In this research Analytical hierarchy process (AHP) method was calibrated accordingto the local and zonal factors. The data layers were providing overlaid andprocessed by using GIS, RS in ArcGIS environment. According to the geological, environmentaland economical factors, the map of the best site for landfill was produced.

    Keywords: Landfill, Abdanan, applied geomorphology, AHP method
  • M.M Hosseinzadeh *, R Esmaili, S Motevali Pages 78-90

    Rivers are characterized by a continuum of morphological diversity. River geomorphicunits also based on their setting in channel and valley divide to four parts, includingchannel bed morphology, various mid channels, bank-attached and floodplain features.Two primary channel-reach are recognized; bedrock and alluvium that theirfeatures including: fall, pothole, rapid, cascade, step-pool, plane bed (run), pool-riffleand sand ripple-dune. This paper provides a review of previous researches in rivergeomorphic units that samples and features produced from northern catchments ofcentral Alborz. The examination these river geomorphic units provide a simplyunderstanding of water and sediment transport regime and river behavior.

    Keywords: Fluvial geomorphology, geomorphic units, channel bed morphology, edrock, alluvium channels, river behavior- northern catchments ofcentral Alborz
  • M Servati *, K Boozorgmehr Pages 91-118

    In integrated coastal zone management, the question of what coastal zone, is seems very important. In relation to this, definitions of coastal zone were presented using the experiments of world and especially the experiments that were done in Iran. In this way, first, the physical, human and management approaches were investigated and then, the definitions presented and related to coastal zones of Iran were analyzed. To prepare the related figures and maps, freehand software was used. The study and investigations show that in scale of the world, there is not one definition of the coastal zone and different criteria have been applied in definition of coastal zone. In a way that different boundary types of coastal zone have been presented. The existence of a great diversity of the definition of coastal zone is because of the use of criteria types, existence of conditions of physical, issues, approaches and activities. In Iran the criteria that have been offered to determine the boundary of coastal zone management in land, are two criteria of boundary first coastal district and fixed distances presented, are 5, 10, 20 and 50 kilometers.

    Keywords: coastal zone, boundary of the coastal zone, physical approach, integrated coastal zone management, management approach
  • A Mofidi * Pages 119-140

    In order to recognize and understand the mechanism governing on variations and decrease ofstratospheric ozone, the dynamical Principles which are governing on the stratosphere layerwere investigated. In this case, links between the most important dynamical components, i.e.Polar Vortex, Planetary Scale Waves, Stratospheric Sudden Warming (SSW), QBO andvariations and depletion of stratospheric ozone, illustrated.The results indicate that Stratospheric Polar Vortex has a key role in interannualvariability of Total ozone and account a necessary precondition for ozone depletion andformation of stratospheric ozone hole. Therefore, Shape, Area, intensity and Persistence ofPolar Vortex in two hemisphere is determining ozone decrease rate and the maximum arealcoverage of ozone hole.The results shows that dynamical forcing from troposphere is the major source ofstratospheric variations and upward propagation of planetary waves in addition to theoccurance Brewer-Dobson circulation and SSW, is controlling the temporal and spatialdistribution of total ozone and decrease and increase of stratospheric ozone. Hence, thecirculation of the winter stratosphere is strongly influenced by vertically propagating forcedplanetary waves and rate of planetary waves activity in stratosphere and their interaction withdynamical components such as QBO and Polar Vortex, additionally control of Brewer-Dobson circulation and temperature ratio, is determining transport and interannual variabilityof stratospheric ozone.The Stratospheric Sudden Warming (SSW) is the most dramatic meteorologicalphenomenon to take place in stratosphere. The breakup of the polar vortex during a majorSSW, or during a Final Warming, leads to the greatest mixing of polar and low-latitude air,bringing, for instance, ozone-poor air from the polar vortex to mid-latitude.The dominant source of variability in the tropical stratosphere is the QBO, which involvesthe quasi-periodic reversal of zonal winds from westerly to easterly and back again. The resultsshows that the zonal-wind structure in the stratosphere affects the propagation of planetarywaves from the troposphere. When the QBO is in its westerly phase throughout the tropicallower stratosphere, the waves are refracted away from polar regions towards the tropics. Thestratosphere polar vortex should therefore be cold and strong, with less intense SSWs. When,on the other hand, the QBO is in its easterly phase, the waves are more confined to middle andpolar latitudes. The polar vortex should be warmer and weaker and therefore more susceptibleto breakdown by SSWs. In such cases, ozone depletion is less in the Polar Regions and thus,the ozone hole would be smaller.

    Keywords: Stratosphere, Planetary Scale Waves, Polar Vortex, Quasi-Biennial Oscillation, Tropopause, Stratospheric Sudden Warming, Ozone Hole