فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 10 (تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر اقبالی، یوسفعلی زیاری * صفحات 1-10

    پایش (monitoring) تغییرات شهری به منظور بررسی وضعیت گسترش فیزیکی شهر و تخریب محیط زیست و جلوگیری از روند توسعه بی رویه شهر امروزه خیلی ضروری به نظر می رسد. برای پایشتغییرات شهری نیاز به اطلاعات جامع و دقیقی می باشد که از نتایج تحلیل آن برای برنامه ریزی و مدیریتشهری به منظور تصمیم گیری در ارایه خدمات و تسهیلات و همچنین جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز و خارج حریم تعیین شده، استفاده شود . در چند سال اخیر با پیشرفت فن آوری سنجش از دور،تصاویر ماهواره ای حاصل از این فن آوری کاربردهای فراوانی از جمله در مطالعات شهری دارند . در اینمطالعه از تصویر ماهواره اسپات سال 1383 و عکس های هوایی سال های 1358 و 1368 و نقشه کاربری اراضی سال 1375 برای آشکارسازی تغییرات (change detection) استفاده گردید . روش های متعددی برای آشکارسازی تغییرات است که شامل بررسی بصری و بررسی طیفی {تفریق ،(differential) نسبت گیری ، (rationing) شاخص پوشش گیاهی ،(NDVI) طبقه بندی شاخص پوشش گیاهی (RGB - ،NDVI) رگرسیون، پس از طبقه بندی ،(post classification) منطق فازی (fuzzylogic) و تحلیل مولفه اصلی {(pca) می باشند در این طرح از روش بصری برای نشان دادن تغییرات استفاده گردید . در این روش عمده تغییر در طی ده سال مورد بررسی مربوط به تبدیل پوشش های بایر به محیط های انسان ساخت (  building) بوده است . محیط های انسان ساخت شامل آسفالت (معابر و سقف های ساختمان با پوشش آسفالت و قیر)، معابر خاکی و تاسیسات با پوشش غیرآسفالت و هم چنین عملیات خاکبرداری می باشند.

    کلیدواژگان: پایش (monitoring) آشکارسازی تغییرات (change detection) تحلیل مولفه اصلی، (pca) محیط های انسان ساخت .(building)
  • مهرداد نوابخش*، مجید کفاشی صفحات 10-39

    یکی از چالش های اساسی فراروی برنامه ریزی شهری در اواخر قرن بیستم ، رشد پیوسته میزان ترافیکبوده که دستیابی به توسعه شهری پایدار را تحت تاثیر قرارداده است. در نظام های شهری، شبکه معابر وسیستم های حمل و نقل درون شهری تاثیرات مختلفی برتوسعه شهرها و اراضی می گذارند. در مجموعمی توان گفت که شبکه های حمل و نقل نه تنها در جابه جایی کالا و مسافر بلکه بر توسعه نیز تاثیرمی گذراند. شبکه معابر درون شهری امکان توسعه اراضی را در طول معابر افزایش داده و تاثیری خطی برتوسعه را به دنبال دارد ، حال آن که شبکه آزاد راه ها به طور عمده در محل تقاطع ها بر توسعه اراضی اثرمی گذارند.زیست پایدار مستلزم زندگی و همجواری نزدیک با محیط شهری جذاب و متناسب باخواست و توانساکنان است . تحقیقات درباره گزینه های موجود در سطح استراتژیک ، ملاحظات و اقدامات لازم را برایدستیابی به حمل و نقل پایدار در افق 2020 نشان می دهد. رسیدن به این هدف، هم مستلزم استفاده ازفناوری های جدید در حمل و نقل، و هم برقراری ارتباط علمی و منطقی بین حمل و نقل و رشد اقتصادیاست. علاوه براین، برای اجرای اقدامات موثر مورد نظر در این زمینه، عزم و مداخله تمام گروه های درگیرضروری است.مقاله حاضر بر آن است تا با ارایه مقدمه ای تاریخی - نظری در مورد تولد پدیده کلان شهری جدید،هم زمان با ورود خودرو به صحنه شهرهای موجود، سیر تحول جهانی برخورد با حمل و نقل کلان شهری راطی دهه های پنج گانه 1950 تا 1980 و بعد از آن پی بگیرد، گرایش های محوری هر یک از دوره ها یاراهبردهای حمل و نقلی مطرح در کلان شهرهای » دهه ها را مورد بحث و بررسی قرار دهد و آ نها را در قالببه تصویر بکشد . سپس با ارایه ویژگی های عمده برنامه ریزی حمل و نقل شهری و با الهام از « جهاننظریه توسعه پایدار شهری، وضعیت سیستم های حمل و نقل عمومی غیر انبوه شهر تهران و تاثیراتی کهشبکه های حمل و نقل بر توسعه شهر تهران دارند را مورد بررسی و مطالعه قرار دهد.

    کلیدواژگان: شهر پایدار، توسعه، حمل و نقل کلان شهری، برنامه ریزی
  • رمضانعلی شورمیج*، منصور بدر یفر صفحات 39-62

    ایجاد شهر صنعتی البرز به عنوان راهبرد قطب رشد باعث شد که در جنبه های ساختاری و کالبدی شهر قزوین ومناطق پیرامون و بالاخره استان قزوین عدم تعادل به وجود آید . همچنین موجب ایجاد عدم تعادل در سازمانفضایی شبکه شهری استان در زمان گردید . بدین ترتیب سازمان فضایی استان قزوین سه دوره حاکمیت نظاماقتصاد سنتی، مرحله گذار از اقتصاد سنتی به اقتصاد مدرن و دوره تثبیت را پشت سر گذاشته است.در این پژوهش با استفاده از مد ل های فریدمن، آنتروپی، شاخص مرکزیت، سلسله مراتب و حوزه نفوذ، ضریبویژگی و مکانی و... به تحلیل سازمان فضایی در سطح منطقه پرداخته شده است . در این پژوهش، پولاریزه بودنشهر قزوین در نظام سلسله مراتب شهری منطقه و عدم تعادل در هرم شهری استان و کمبود شهرهای متوسط وکوچک در نظام شهری منطقه و سازما ن فضایی دوگانه مورد تایید قرار گرفته است. همچنین احداث قطب رشد البرزبه عنوان علت تامه تغییرات در سازمان فضایی منطقه در دوره تثبیت به اثبات رسیده است.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی، شبکه شهری، قطب رشد، شهر صنعتی البرز
  • محمدرضا ثروتی*، جمشید جداری عیوضی، کیا بزرگمهر صفحات 62-79

    در این مقاله به منظور کارهای کنترل سیلاب حوضه های آبریز در محدوده خی ررود  سردآبرود، دبی متوسط سیل بادوره های بازگشت معین با استفاده از روش تحلیل منطقه ای محاسبه و تحلیل شده است . برای این منظور، ابتدا آماردبی حداکثر لحظه ای ایستگاه های آب سنجی منطقه، جمع آوری و پس از بررسی، رفع نواقص و خلاء آماری و تطویل آن، دوره آماری 29 ساله منتهی به سال 1378-1379 انتخاب شد . سپس آنالیز نقطه ای با توزی عهای آماری مختلف برای ایستگاه های منتخب انجام شد . پس از بررسی و مطالعه، تابع توزیع آماری لوگ پیرسون تیپ سه به عنوانمناسب ترین توزیع منطقه انتخاب گردید . سپس آزمون همگنی داده های دبی حداکثر ایستگاه ها به روش ران تستانجام شد و سطح حوضه ها اندازه گیری شد . در نهایت پس از برقراری رابطه معنی داری (در سطح 5%) بین دبی متوسط سیل و سطح حوضه ها، معادله خطی آ نها را نوشته و دبی متوسط سیلاب حوض ه ها و مناطق فاقد آماری بادوره های بازگشت مختلف آن ها محاسبه شد . نتایج محاسبات و بررسی ها نشان می دهد که از مجموع شش حوضهآبریز در محدوده مورد مطالعه، حوضه آبریز چالوس بالاترین متوسط سیلاب سالانه با دوره های بازگشت مختلفتولید می نماید سایر حوضه ها به ترتیب عبارتند سردآبرود، کورکورسر، ماشلک، خیره سر نیرنگ (گردکل رود یاشیلرود).

    کلیدواژگان: دبی متوسط سیل، دوره بازگشت، تحلیل منطقه ای سیل، توزیع های آماری، لوگ پیرسون تیپ 3
  • محسن رنجبر* صفحات 79-91

    حوضه های رودخانه ای از گذشته های دور محل و بستری برای شکل گیری و توسعه تمدن های بستری ایفاینقش نموده اند و تمدن های بسیاری پس از یکجانشینی و شروع فعالیت کشاورزی در میان حوضه های رودخانه ایشکل گرفته و توسعه پیدا کرده است . مواریث طبیعی و تاریخی بسیاری در این محیط های طبیعی یافت می شود کهنقش غیرقابل انکاری در برنامه ریزی و توسعه پایدار می تواند داشته باشد . حوضه عباس آباد از 12 کیلو متری جنوبغربی همدان از دامنه رشته کوه های الوند سرچشمه می گیرد. این حوضه از نظر توپوگرافی به دو قسمت کوهستانی ودشت تقسیم می شود. در این حوضه عوامل سنگ شناسی و زمین ساختی در کنترل چهره زمین نقش داشته ودارد .دخالت فرایندهای زمین ساختی در این منطقه باعث ارتفاع زیاد آن شده است. طول رودخانه از سرچشمه تا ایستگاههیدرومتری عباس آباد 18 کیلومتر است. ارتفاع متوسط حوضه حدود 2600 متر می باشد. ساز و کار فرایندهای درونیو بیرونی در حوضه ب ه ویژه درمسیر در ه های کوهستانی و در دامنه های کوه الوند مناظر دل انگیری به وجود آورده استکه ارزش فراغتی و ورزشی بالایی ب ه ویژه ورزش کوهنوردی، کوهپیمایی و اسکی دارد. به هرحال حوضه عباس آباد باداشتن جاذبه های فراوان توریستی واکو توریستی از جمله کتیبه های تاریخی گنجنامه، چشمه سارهای بزرگوکوچک، آبشار کوچک و بزرگ، محیط های مناسب اسکی، عملکرد ییلاقی حوضه از قابلیت های بسیار بالاییبرخوردار است . با توجه به این که در سال های اخیر بهر ه برداری از آن رشد چشم گیری یافته و حضور متراکمتوریست ها در حوضه فشار مضاعفی را بر آن تحمیل می کند، لذا در این مطالعه ضمن بررسی پتانسیل توریستی واکوتوریستی حوضه عباس آباد همدان با تاکید برجاذبه های ژیو مورفیک، شیوه های حفظ و مدیریت مواریث طبیعی ومخاطرات محیطی حوضه به منظور برنامه ریزی بهینه توریستی و اکو توریستی با توجه به توان اکولوژیکی آن موردتوجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مواریث طبیعی، توریسم، اکوتوریسم، ژئوتوریسم، عباس آباد، مخاطرات محیطی
  • منیژه قهرودی تالی صفحات 91-110

    مدل های ارتفاعی که تبیین رقومی از تغییرات پیوسته مربوط به پستی و بلندی ها می باشند، قادرند که جاده ها رادر یک موقیعت واقعی نمایش دهند و امکان مدیریت روی جاده های کوهستانی را تسهیل بخشند . همچنین اینمدل ها قادرند با استفاده از تصاویر ماهواره ای پتانسیل خطرات طبیعی را محاسبه نمایند و از این طریق در کاهشبلایای طبیعی جاده ای سودمند باشند. این تحقیق جاده چالوس از کرج تا کندوان را - که حوادث بی شماری درمسیر آن رخ می دهد - انتخاب نموده است . چون این قسمت جاده در حوضه آبریز سد کرج (امیرکبیر) واقع شده است لذا از مدل ارتفاعی (DEM) این حوضه که از تصاویر راداری (SRTM) استخراج شده، استفاده گردیده است. از این مدل لایه های پستی و بلندی (Hillshade) استخراج گردیده و لایه های منحنی میزان، شبکه زهکشی شیب، جهت شیب، مسیر بزرگترین شیب و . . . تهیه شده است همچنین این قسمت جاده از نقشه  1/50000 استخراج و پس از زمین مرجع کردن آن در مجموعه لایه های فوق قرار گرفته است و پس از تحلیل، پتانسیلخطرات طبیعی در مسیر این جاده را ارزیابی نموده است.

    کلیدواژگان: جاده، جاده چالوس، حوادث طبیعی جاده ای، مدل های ارتفاعی، بهمن
  • شهرام روستایی*، بهروز ساری صراف صفحات 110-127

    خاک حاصل خیز، آب و هوای خوب، آب کافی، جلگه ها و مخروط افکنه های پای کوهستان، چشمه ها،منابع معدنی و بسیاری از موهب ت های طبیعی؛ امروزه سبب توسعه مناطق مسکونی، تولیدی، صنعتی وخدماتی و کشاورزی در این مناطق شده است . در کنار این مزیت ها؛ گسل ها، زلزله، رانش زمین، سیلاب وخطراتی از این قبیل همواره در مناطق مذکور سبب خسارت هایی به ساختارهای اقتصادی و صنعتی میشوند.در پژوهش حاضر، خطرات طبیعی تهدیدکننده شهر تبریز شناسایی شده است . ممیزی خطرات وتجزیه و تحلیل آ نها و ارایه راه کارهای مقابله با آن ها از اهداف اصلی پژوهش است. این بررسی نشان دادکه عمده ترین خطر تهدیدکننده شهر تبریز ،گسل بزرگ شمال این شهر است که خطرات دیگر از قبیلرانش زمین و فرونشست نیز به تبع آن اتفاق خواهند افتاد . در مرحله بعدی، وقوع سیلاب از خطرات اصلیشهر تبریز محسوب می شود.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، مخاطرات محیطی، گسل تبریز، پهنه بندی، تبریز، GIS توسعه فیزیکی
  • عباس مفیدی* صفحات 127-156

    به منظور شناسایی و درک ساز و کار حاکم بر وردش پذیری و کاهش ازن پوش سپهری، خصوصیات دینامیکی جو میانی به ویژه نحوه گردش هوا و انتقال جرم در پوش سپهر بررسی گردید. بر این اساس ابتدا ویژگی های ازن از جمله نحوه تولید و توزیع زمانی-مکانی ازن پوش سپهری مورد توجه قرار گرفت. سپس با توجه به نقش بسیار مهم گردش هوا در توزیع، وردش پذیری و کاهش ازن پوش سپهری، ضمن ارایه یک تقسیم بندی از گردش هوای پوش سپهری، خصوصیات متوسط گردش مداری(شامل تاوه قطبی، Surf Zone، نوسان شبه دو ساله (QBO) و گردش نیمکره ی تابستان) و گردش نصف النهاری(گردش برویر-دابسون) در لایه پوش سپهر تشریح گردید. در ادامه به منظور تبیین کمی کاهش ازن پوش سپهری روند کاهش ازن از منظر زمانی و مکانی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت نحوه ارتباط مهم ترین مولفه های دینامیکی پوش سپهر از جمله تاوه قطبی، امواج راسبی مقیاس سیاره ای، گرمایش ناگهانی پوش سپهری و QBO با وردش پذیری و کاهش ازن پوش سپهری تشریح شد. یافته ها نشان می دهد که از ابتدای دهه 1980 تا کنون، متوسط جهانی کاهش ازن حدود 3% بوده و برجسته ترین تغییرات ازن در طول فصل بهار در مناطق قطبی دو نیمکره به وقوع پیوسته است. تاوه قطبی پوش سپهری نقشی کلیدی در وردش پذیری سال به سال ازن کلی داشته و یک پیش شرط اصلی در کاهش ازن و پیدایش حفره ی ازن پوش سپهری محسوب می گردد. بر این اساس شکل،وسعت، شدت و میزان تداوم تاوه قطبی تعیین کننده ی میزان کاهش ازن و حداکثر پوشش منطقه ای حفره ی ازن می باشد. واداشت دینامیکی ناشی از فعالیت موج وردسپهری، چشمه اصلی وردش های پوش سپهری بوده و گسترش بالاسوی امواج راسبی مقایس سیاره ای ضمن ایجاد گردش برویر-دابسون و پدیده گرمایش ناگهانی پوش سپهری، توزیع زمانی و مکانی ازن کلی و کاهش یا افزایش ازن پوش سپهری را کنترل می نماید.بدین لحاظ گردش پوش سپهر زمستانی قویا از گسترش قایم امواج وردسپهری متاثر گردیده و میزان فعالیت امواج سیاره ای در پوش سپهر و نحوه برهم کنش آن ها با مولفه های دینامیکی ای چون BQO و تاوه قطبی، ضمن کنترل گردش برویر-دابسون و نرخ دما، میزان انتقال و وردش پذیری سال به سال ازن پوش سپهری را تعیین می نماید.

    کلیدواژگان: پوش سپهر، ازن پوش سپهری، گردش هوای پوش سپهری، امواج راسبی مقیاس سیاره ای، تاوهقطبی، گردش بروئر- دابسون، نوسان شبه دوساله، وردایست، گرمایش ناگهانی پوش سپهری، حفره ی ازن
|
  • Naser Eghbali *, Y Ziyari Pages 1-10

    Today monitoring urban changes seems quite necessary for studing the physicaldevelopment of cities and the destruction of envirnoment as well as preventingextreme urban expansion. For monitoring urban changes precise and inclusiveinformation is needed. The result of this information analysis is used for decisionmaking on rendering services and facilities and also preventing illegal constructionoutside the city boarders. During the recent years, the progress of the technology ofremote assessment and the satellite images have been widely used specially in urbanstudies. In these studies the satellite images of 1383 and the areial pictures of 1358 and1368 and the land application map of 1375 have been used for change detection.Numerous methods are applied for change detection such as visual and spectruminvestigation, differencial study, rationing, NDVI and RGB – NDVI, regression, postclassification, fussy logic and pca. In this plan, visual method is used for revealingchanges. In this method the major change was related to changing unutilized coveringsinto buildings. The buildings include asphalt (passageways and ceiling with tar andasphalt covering) dusty passageways and the installations with non asphalt coveringinclude excavation operations.

  • M Navabakhsh *, M Kafashi Pages 10-39

    One of most complex problems in urban planning in the late twentieth century wasconfronting the ever increasing metropolitan traffic , which has hindered the process ofdevelopment.In different urban planning, the internal traffic control network has asignificant affact in urban expansion.These network not only manage civilian andmotor traffic but they are partly responsible for metropolitan progress.The intra -citytraffic network, which is responsible for intra - city road side construction ,encourages a linear growth of development, whereas the inter –city traffic networksencourages development in the area around junctions.Achieving a high standard standara of living in a city is directly influenced by itsdwellers.Strategic research has suggested that by the year 2020 urban stability will be obtainedthrough technology in urban transportation when the correct correlation is foundbetween urban transportation systems and economic growth.This paper will provide a world -wide historical overview of the birth of themetropolis focusing on the introducation of automobiles between the 1950' s to the sand beyond. The paper will also attempt to introduce the major concerns ’1980 eachdecade regarding metropolitan transportation so that a framework of interventions ofword -wide metropolitan traffic can be concluded.Morever using guidelines of urbanplanning and considering the theories of sustainable urban development, Tehran spublic transportation system and its affect on urban development will be discussed.

    Keywords: sustainable metropolis, development, metropolitan transportation, planning
  • R Shoormig *, M Badrifar Pages 39-62

    In this research it will be tried to assign the relationship between the decisionmaking system , and social, economic policies with the existing structure and spatialorganization.We also want to know what the effect of building Alborz Industrial city –as aleader of growth pole-will be on the urban distribution and spatial organization gettingof Qazvin Province, Selecting the city of Qazvin with Alborz Industrial city sa ine ofthe active industrial poles of the country has caused an imbalance from the structuraland physical aspect of the province; and special effort has been made in this researchto examine the existing imbalance in the province along the time, while using currentpatterns and models in district planning.At last some solutions-suitable to economic , social and ecological conditions ofQazvin province- to modify and decrease this imbalance are offered.It has been clarified that the spatial organization getting of Qazvin Province divided into three eras. 1)The superiority of traditional economical system 2)conversion oftraditional in to modern one 3)The estabh3 hment era.In this research it will be tried to examine the spatial organization getting ofaazvin province along the time through Fredman's model and rmperfect balance of thespatial –rgoruzation getting of Qazvin province through Fredman's model has beenproved.The analysis of spatial organization getting in the district level has been dealt withusing the follpwing concepts:Anthropy models , contrality criteria, hierarchy and penetrating area, place andfeature coefficient , etc.In this research poularization of Qazvin in the urban hierarchical system of area ,imbalance in urban pyramid of the city , shortages of towns and medium sized cities inurban system and --- spatial organization getting has been agreedon,Moreouer , foundation of grouth pole of Alborz Industrial zone as the total reasonfor modification in spatial organization getting in establishment era has been proved.

    Keywords: Spatial organization, Urban distribution, Growth pole, Alborz industrialcity
  • M.R Servati *, J Jedari, Kia Bozorgmehr Pages 62-79

    In this research to control the floods in drainage basins (in the area kheirroud ofNowshahr to Sardabrud of Chalous), the mean of flood discharge with different returnperiods were estimated and analyzed using regional analysis method. To estimate andanalyze the floods, at first the basic raw data of annual peak discharge for the gaugingstations in the region were collected, then missing data was filled and new statistics,generated. The 29-year periods for this case were selected. Then, point analysis wasdone by the use of different statistical distributions. After they were studied, LogPearson Type III distribution was selected as the region. Then, Homogenity Test wasdone by the use of Run Test method. Moreover, the area of drainage basins wasmeasured. After measuring the level of significance (in level of 0.05) between area ofdrainage basins and mean flood discharge, it’s linear equation was obtained and on thebasis of it, mean flood discharge with the different return periods in ungauged drainagebasins was estimated.The results of estimation and studies have shown that, chalous watershed(drainage basin) has the most meant flood discharge value among the six watersheds.Other watersheds are as follows: sardabrud, kheirroud, kurkursar, and mashalak,Kheirsar-neirang (gerdekal rud or shalerud).

    Keywords: Mean flood discharge, Regional flood analysis, Period return of flood, Peak discharge, and statistical distributions
  • M Ranjbar * Pages 79-91

    River basins have basic role to shape and development of human civilization fromprevious centuries. By establishing and initiating agricultural activities in river basins,various civilizations have been created and developed. There is various natural andhistorical resources in natural environment that are effective one stable programmingand development. Abbass Abad river basin has been originated, from 12 km of west –southern of Hamedan, Alvand Mountains.This area has been divided to tow part of plain and mountain due to thetopographical aspects some factor as lithology geostructural are effective to controlland surface. Due to the earth features, high height had been shaped. River length is 18km from river origin to Abbass Abad region average height to this area is 2600m.Due to the internal and external processes in basin, interesting land scopes havebeen created in Alvand Mountains and have been used to exercise, mountain climbingand ski. Due to the tourism and ecotourism attraction as historical Gangnamed inscription, small land large springs, small and large waterfalls, appropriate area to skiand country side areas, this region is very important. by exploitation, this region hasbeen developed and by presence of tourists, double pressure has been created. Therefor evaluating tourism and ecotourism potentials of Abbass Abad, geomorphic featureshad been emphasized beside to management method to natural resources andenvironmental hazards to improved programming to tourism and eco tourism based onecological potential.

    Keywords: Natural resource, Tourism, Ecotourism, Geo tourism, Abbass Abad, Environmental hazards
  • M Ghahroodi * Pages 91-110

    Elevation models, a numerical expression of the continuous changes in ups anddowns, are capable of demonstrating roads at their actual positions, and facilitate thepossibility of mountain roads management. These models are also capable ofcomputing the potential of natural risks by means of satellite pictures, and can proveuseful in decreasing road accidents.For the present study, the author selected part of Chaloos Road, from Karaj toKandovan, where numerous accidents have occurred. As this part of the road issituated within the drainage basin of Karaj (Amir Kabir) Dam, the study drew on theelevation model (DEM) of this basin, which was extracted from satellite (SRTM)pictures. From this model, hillshade layers were extracted, and layers of adjustmentcurve, drainage system, gradient, gradient direction, and route of the largest gradientwere prepared. Moreover, this part of the road was extracted from a map at a scale of1:50000, and was placed in the above set of layers after being benchmarked. Followinganalyses, the potential of natural risks on this road was assessed.

    Keywords: Chaloos Road, DEM, Natural Disaster, Kandovan Channel, SRTM
  • Sh Roostaei *, B Sarisaraf Pages 110-127

    Natural elements such as fertile soil, fresh climate, abundant water supply, alluvialfans, springs, minerals and so much others; now a days becomes basis for developmentof settlement, economic, industrial and agriculture centers. Beside the benefits, thereare many hazardous phenomena such as landslide, earthquake, faults, and floods thatyearly cause’s damage for man made structures.In this research we have recognized all natural hazards affects Tapirs city. Themain aims of this article are hazards verifying and their analysis and presentation ofbest procedure for countermeasures against. These analyses show that, Tabriz fault ismain hazardous factor among others; and hazards such as landslide and subsidence myaccurse after earthquake. Flood is other natural hazard in Tabriz city.

    Keywords: Geomorphology, Environmental hazards, Tabriz faults, zonation, GIS, Physical development
  • Abbas Mofidi * Pages 127-156

    In order to recognize and understand the mechanism governing on variations anddecrease of stratospheric ozone, the dynamical characteristics of Middle atmospherespecially,atmospheric circulation and mass transport in the stratosphere wereinvestigated.The first, characteristics of stratospheric ozone such as it’s production andtemporal and spatial distribution of it has been noticed. Then, considering the veryimportant role of stratospheric circulation in distribution, variation and decrease ofstratospheric ozone, with presentation of a division of stratospheric circulation; meancharacteristics of zonal(consist of Polar Vortex, Surf Zone, QBO and summerhemisphere circulation) and meridional circulation(Brewer-Dobson circulation) hasbeen illustrated.In following, in order to explanation of stratospheric ozone depletion, trend oftemporal and spatial ozone decreasing were investigated. Finally, links between themost important dynamical components, i.e. Polar Vortex, Planetary Scale RossbyWaves, Stratospheric Sudden Warming, QBO and variations and depletion ofstratospheric ozone, illustrated.The results indicate that since 1980, the global mean of ozone decrease was about3% and the largest decreases have been observed over the polar regions of twohemispheres in spring.Stratospheric Polar Vortex has a key role in interannual variability of Total Ozoneand account a necessary precondition for ozone depletion and formation ofstratospheric ozone hole. Therefore, Shape, Area, intensity and Persistence of PolarVortex in two hemisphere is determining ozone decrease rate and the maximum arealcoverage of ozone hole.Dynamical forcing from troposphere is the major source of stratospheric variationsand upward propagation of planetary waves in addition to the occurance Brewer-Dobson circulation and Stratospheric Sudden Warming, is controlling the temporal andspatial distribution of total ozone and decrease and increase of stratospheric ozone.Hence, the circulation of the winter stratosphere is strongly influenced by verticallypropagating forced planetary waves and rate of planetary waves activity in stratosphereand their interaction with dynamical components such as QBO and Polar Vortex,additionally control of Brewer-Dobson circulation and temperature ratio, isdetermining transport and interannual variability of stratospheric ozone.

    Keywords: Stratosphere, Stratospheric Ozone, Stratospheric Circulation, PlanetaryScale Rossby Waves, Polar Vortex, Brewer-Dobson Circulation, Quasi-Biennial Oscillation, Tropopause, Stratospheric Sudden Warming, OzoneHole