فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 2 (تابستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهلول علیجانی*، طواق گل پرنیان صفحات 1-20

    به منظور شناسایی الگوهای سینوپتیکی سیلاب های حوزه گرگان رود در استان گلستان دبی های سیلابی روزانه در دوره 77-1347 براساس افزایش ناگهانی دبی رودخانه به تفکیک ماه استخراج شد. از میان آن ها نیز شدیدترین و فراگیرترین سیلاب هر ماه (50 % ایستگاه ها سیلابی باشد) انتخاب شد و با بررسی نقشه هایسینوپتیکی مربوط به این سیلاب ها، الگو های حاکم شناسایی و طبقه بندی گردید.نتایج این مطالعه نشان داد که چهار الگوی عمده سیکلونی، آنتی سیکلون غربی، جبهه گرم و جبهه سردمحلی مهمترین الگوهای تولید سیلاب هستند.

    کلیدواژگان: الگوهای سینوپتیک، سیلاب ها، الگوهای فشار و سیلاب ها، استان گلستان، رودخانه گرگان
  • سعید جهانبخش*، نجما اسمعیل پور صفحات 21-32

    در این تحقیق برای دستیابی به برخی از اصول طراحی اقلیمی در مناطق گرم و خشک، شهر یزد به عنوان نمونه انتخاب شده است. ابتدا شرایط بیوکلیمای انسانی این شهر بر اساس مدل ترجونگ تعیین گردیده و سپس اقلیم فیزیولوژیک  برای هر ماه مشخص شده است. نتایج این قسمت از مطالعه نشان می دهد که در شهر یزد تنها در ماه های اکتبر و آوریل، شرایط آسایش حرارتی شبانه روزی برقرار بوده و در شب های ماه های مه و سپتامبر نیز شرایط حرارتی تا حدی فراهم بوده است. در ماه های ژوین، ژوییه و اوت، شرایط بیوکلیمایی بسیار سخت حاصل از گرمای هوا حاکم بوده است و همچنین در ماه های دسامبر، ژانویه و فوریه شرایط سخت بیوکلیمایی حاصل از برودت هوا وجود داشته است. در مرحله بعدی این مطالعه،اصول حاکم بر طراحی اقلیمی کالبد ساختمان (بر اساس مدل ماهانی) و احکام معماری ساختمان به منظور ایجاد شرایط آسایش در داخل بنا (بر اساس نمودار زیست - اقلیم ساختمانی گیونی) استخراج گردیده است. در مرحله نهایی با استفاده از دیاگرام مسیر عبور خورشید اقدام به تعیین نور مطلوب و نامطلوب گردیده و بر این اساس شرایط نورگیری ساختمان برای شهر یزد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: زیست اقلیم انسانی، آسایش اقلیمی، احکام معماری، طراحی اقلیمی ساختمان
  • حمیدرضا ناصری*، مجتبی قره محمودلو صفحات 33-47

    یک روش جلوگیری از آلودگی چاه های تامین کننده آب شرب، به کارگیری نواحی حفاظتی در اطراف چاه ها می باشد.براساس اطلاعات مربوط به 21 چاه تحت نظارت شرکت آب و فاضلاب ساری، حریم کیفی چاه های آب شرب شهرساری تعیین شده است . براین اساس نواحی حفاظتی در تنگه لته بیشترین وسعت را دارا می باشد و به سمت شهرساری به کمترین مقدار خود می رسد. مقدار شعاع حفاظتی، تابعی از خصوصیات هیدروژیولوژیکی آب خوان، میزانپمپاژ و زمان پایداری آلاینده می باشد. نتایج حاصل از ترسیم نمودار همبستگی بین پارامترهای مذکور و شعاعحفاظتی بیانگر دو مطلب است:-1 برخی از پارامترها تاثیر متفاوتی بر میزان شعاع حفاظتی بالادست و پایین دست دارند.-2 ضخامت اشباع شده نقش بسزایی در اندازه شعاع حفاظتی در محدوده شهر ساری داشته است.با توجه به نمودارهای همبستگی بین شعاع موثر و شعاع حفاظتی بالادست، پایین دست و عمود بر جریان،مقدار شعاع حفاظتی به صورت تقریبی برای هر چاه تعیین شده است. نتایج حاصل از بررسی های هیدروژیوشیمیاییبیانگر آن است که نواحی حفاظتی مربوط به چاه های تنگه لته از آلودگی کمتری برخوردار می باشند و به سمت مرکزشهر ساری، میزان آلودگی در نواحی حفاظتی چاه های آب شرب افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: حریم کیفی، نواحی حفاظتی، شعاع حفاظتی
  • ایرج جباری*، علی رضاییان صفحات 48-65

    ناحیه اشکذر یزد طی دو دهه اخیر شاهد شکاف هایی در سطح زمین بوده است که در بعضی موارد برای ساکنین این ناحیه خسارت هایی را وارد نموده است. این شکاف ها بعضی از اشکال ریخت شناسی قبلی از قبیل نبکاها و تلماسه ها را تحت تاثیر قرار داده اند همچنین مجاری و گودال هایی را در سطح زمین به وجود آورده اند که تجمع آب در مواقع بارندگی هستند. این شکاف ها با نشست زمین در سطح زمین پدید می آیند. بررسی های آماری از قبیل آنالیز واریانس، آزمون تیوکی کرامر و آزمونt  و همچنین بررسی های آزمایشگاهی و میدانی نشان می دهند که این نشست در نتیجه افت سطح آب زیرزمینی است، رخ داده است. اندازه گیری رشد ظاهری لوله جدار چاه ها و محاسبات به روش بویر، مقدار نشست از سال 1352 تا 1380 در حدود 62 سانتی متر نشان می دهد.

    کلیدواژگان: شق های زمین، شکاف های زمین، نشست زمین، فرونشینی، اشکذر یزد، زمین ریخت شناسی، آنالیز واریانس، آزمون t
  • محمود علائی طالقانی* صفحات 66-76

    مخروط افکنه ها یکی از برجسته ترین عنصر ژیومورفیک در مناطق حشک و نیمه خشک به شمار می روند. در حوضه میقان نیز به دلیل حاکمیت شرایط نیمه خشک، مخروط افکنه ها را در همه جا می توان دید. خود شهر اراک بر روی مخروط افکنه ای با شعاع 13 کیلومتر بنا شده است. در همین خصوص مخروط افکنه های بزرگ دیگری نیز در حوضه میقان وجود دارند که زمینه اسقرار روستاهای متعدد با زمین های کشاورزی حاصلخیز را فراهم آورده اند. در مقابل، مخروط افکنه های زیادی در بخش جنوب شرقی اراک تشکیل شده اند که هیچگونه مساعدتی برای بهره برداری محیطی ارایه نداده اند. دلیل این امر به درجه پایداری و ناپایداری مخروط افکنه ها ارتباط پیدا می کند. برای شناخت این مسایل یکی از کارهای مهم در بررسی های مخروط افکنه ها، بررسی خصوصیات مورفومتریک آن هاست. در این گونه بررسی ها، معمولا خصوصیات شکل، مساحت و شیب مخروط افکنه ها با ویزگی های توپوگرافی و ژیومورفولوژی حوضه زهکش بالا دست آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. در این نوشته، این روابط با انتخاب 24 مخروط افکنه یکپارچه در حوضه میقان پی گیری شده و نتایج آن به صورت مدل های ریاضی و نمودارهای رگرسیونی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، مخروط افکنه، موفوتریک، میقان، اراک
  • منیزه قهرودی تالی* صفحات 77-94

    بررسی ناپایداری دامنه ای و تعیین مناطق مستعد حرکات دامنه ای توسط GIS در سال های اخیر مورد عنایت پژوهشگران بوده است، اما به رو ش های مورد استفاده در GIS توجه کافی نشده است. این مقاله در مطالعه ناپایداری دامنه ای در شهرستان سنندج، روش تحلیل ماتریسی (سلولی 1) را به کار گرفته است و مدلی مناسب درخصوص تعیین مناطق مستعد به دست آورده است . روش تحلیل سلولی، ضمن آزمون مدل، توانسته است عواملموثر در ناپایداری دامنه ای را ارزیابی نماید و تغییرات اصلاحی در وزن ها و ضرایب ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات جغرافیایی، حرکات دامنه ای، مدلسازی، تحلیل سلولی
  • علیرضا شهاب فر*، کوروش احترامیان، محمد معتمدی صفحات 95-103

    در این تحقیق به منظور بررسی امکان پیش بینی کوتاه مدت سرمازدگی با استفاده از داده های درجه حرارت روزانه و رطوبت نسبی ساعت 5/6 بعد از ظهر ایستگاه سینوپتیک مشهد برای ماه های آذر تا اسفند سال های 80-1363، مقادیر نقطه شبنم روزانه محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل آماری داده های موجود و آزمون های برازش آماری نشان داد که بین پارامترهای رطوبت نسبی و تفاضل دمای حداقل و نقطه شبنم، یک رابطه همبستگی معنی داری به صورت  Min-Dew=30.9-0.325RH   با ظریب همبستگی 70% وجود دارد. بنابراین نتیجه گیری شد در روزهایی که مقدار رطوبت نسبی در هنگام عصر کمتر از 75% می باشد احتمال وقوع سرمازدگی کم بوده و برای تعیین مقدار دقیق حداقل دمای فردای آن روز می توان از رابطه استخراج شده استفاده نمود. اما در روزهایی که مقدار این پارامتر بین 100%- 75% باشد، احتمال بوز سرمازدگی بسیار جدی بوده و بایستی با اعلام پیش آگاهی های لازم به کشاورزان منطقه در حد امکان از بروز خسارات بیشتر جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: سرمازدگی، نقطه شبنم، رطوبت، پیش بینی، دمای حداقل
  • یخبندان بزرگ (قبل از حداکثر یخچالی پایانی) درکوه های جنوب شرق ایران: نمونه موردی ماسیف کوه جوپار در زاگرس
    ماتیاس کوله* صفحه 104

    در کوه جوپار با ارتفاع 4000 مترکه در زمان حاضر یخچال ندارد و در بخش خشک زاگرس قرار دارد . شواهدی از دودوره یخبندان شناخته شده است . یک دوره قدیم یتر در زمان قبل از حداکثر یخچالی پایانی (یخبندان ریس حدود 130000 سال پیش) و یک دوره جوان تر در زمان”حداکثر یخچالی پایانی “(یخبندان ورم، حدود 60000 تا 18000 سال پیش) در دوره یخبندان قبل از حداکثر یخچالی پایانی طول یخچال حداکثر به 18 کیلومتر می رسید در حالی که در دوره حداکثر یخچالی پایانی طول یخچال حدود 10 الی 12 کیلومتر می رسید. این یخچال ها به طرف پایین کوهستان تا حدود 2160 مترو 1900 متر جریان داشته اند. ضخامت یخ در دوره یخچالی از 550 متر تا 350 متر می رسید. در زمان”قبل از حداکثر یخچالی“یک زبانه یخچالی پایکوهی ممتد 23 کیلومتر به موازات کوهپایه گسترش یافته است . در زمان”حداکثر یخچالی پایانی“قسمت انتهایی یخچال به طور منفرد در قسم تهایی ازکوهستان باقی می ماند.در زمان یخبندان قبل از”حداکثر یخچالی“پایانی ارتفاع حد تعادل (ذوب یخ و تغذیه یخچال) در ارتفاع 2960 متری ودر یخبندان” حداکثر یخچالی “در ارتفاع 3060 متری قرار داشت، یعنی 1590 تا 1490 متر پایین تر از”حد برفی “قرار داشت بدین ترتیب نزول درجه حرارت از 11 تا 16 درجه سانتی گراد و یا به عبارتی 10 تا 15 درجه سانتی گراد برای مناطق کوهستانی جنوب شرق ایران در زمان 130000 و 60000 و 18000 سال پیش تعیین می گردد.

    کلیدواژگان: اقلیم گذشته، دوره یخبندان، آسیای مرتفع و مرکزی، مرفولوژی یخچالی
|
  • B. Alijani *, T. Gholparnian Pages 1-20

    In order to study and identify the pressure patterns responsible for the floods of theGorgan River the dates of the sudden increase of daily discharge of the river wereextracted for each calendar month during the 1968-1998 period. For each calendarmonth one intensive and widespread flood was selected. The weather maps of thesedays at the surface and 500 hPa levels were analysed and the main pressure patternswere determined.The results showed four distinctive patterns: cyclonic, anticyclonic, warm front, andlocal cold front. The anticyclonic pattern was the most frequent one which is followedby the cyclonic pattern.

    Keywords: Synoptic patterns, floods, pressure patterns, Golestanprovince, Gorgan River
  • S. Jahanbakhsh *, N .Esmaeilpoor Pages 21-32

    The city of Yazd is chosen as a sample for studying the principle and methods ofclimatic designing in arid and semi-arid regions. After represnting some climaticcharacteristics of the city, we have paid attention to the human bioclimatic aspectsaccording to Terjung Model and the specification of monthly physiologic climate. Theresults indicate that only in October and April there has been dominant the diurnalthermal comfort conditions, while in May and September, such conditions have beenprovided in lower rates. In June, July and August, there is very rigid bioclimaticcondition due to hot weather, and finally in December, January, and February, therehave been hard biological conditions owing to the cold. In the next section, we havestudied principles of climatic design of bilding based on the Mohoney method andthereby the architectural setting have been presented according to the Glvoni structuralbioclimatic table. In the last section of this study, using the Sun path diagram, lightpermittingprinciples of buldings were presented for the city of Yazd.

    Keywords: Human Bioclimatology, Climatic Comfort, Architectural guidance, Building climatic designing
  • H.R .Naseri *, M. Gharehmahmoodloo Pages 33-47

    One preventive in instrument for contamination of wells extracting groudwater forpublic supply is setting up protection zones around wells. For determining qualitativelimit of Sari drinking water wells, Information of 21 wells that control by water andwastewater company of Sari. So, Protection zones of Tangh Lateh has greatest areaand is going to be least toward Sari. Protection raduis is a function of hydrogeologicalcharacteristic, some extraction water and time of travel zone. The results fromcorrelation diagrams between this parameters and protection raduis explain two point:1- Some parameters has a different effects on up gradient protection raduis and downgradient protection raduis. 2- Saturated thikness has an effective role in value ofprotection raduis in Sari. With respect of correlation diagrams between effective raduisand up, down and prependicular protection raduis,The rate of protection raduis isdetermined appoximately.The results from hydrogeochemical analyze show that theprotection zone Tangeh Lateh wells has low contamination and rate of contaminationis increased toward Sari in protection zones of drinking water wells.

    Keywords: Qualitative limit, Protection zones, Protection radius
  • I .Jabari *, A.Rezaeyan Pages 48-65

    Ashkzar region in Yazd province has been subjecting to fissures on the ground sincethe last two decades.This has caused some damages to dwellers. The fissures haveaffected some previous landforms as nebkhas and dunes and have made up somegullies and depressions that they fill with water on rainfalls times. These fissures werecreated by subsidence. Statistics analysis such as Analysis of variance, Tukey –Kramer Analysis,and t-test, and also laboratory and field studies show that this landsubsidence was resulted from ground water overconsuming and then falling the watertable. The Subsidence rate is investigated through external coming up of pipes andBouwer (1978) method. According to, amount of subsidence obtained is estimated tobe about 62 cm from 1973 to 2001

    Keywords: Land subsidence, Earth fissures, Ashkzar of Yazd, Geomorphology
  • M. Alaee * Pages 66-76

    Alluvial fans are one of the most important geomorphic features in arid and semi-aridregions. In Mighan basin, because of it’s semi- arid conditions. The Alluvial fans canbe seen everywhere. The city of Arak is located on an alluvial fan that its Radial is 13kilometers long. In regarding, there are other large alluvial fans in the Mighan basinthat are the location of a few villages and farms. In contrast, in south western of Arak,there are many alluvial fans that didn’t provide and positive environmental condition.This condition depends on stability of alluvial fans. For understanding these aspects ofalluvial fans, one should study their peculier morphometric characteristics. In suchstudies, situation of shape, area and slope of alluvial fans, usually is analyzed withgeomorphology of their drainage basins. In this paper, results of the study betweenarea and slope of 24 alluvial fans with their drainage basins have been shown bymathematical models and regression figures.

    Keywords: Geomorphology, Allulial fan, Morphometric, Mighan, Arak
  • M. Gahroodi * Pages 77-94

    Investigating slope instability and determining areas prone to slope movements bymeans of GIS has been considered by researchers in the past recent years; however,sufficient attention has not been given to the methods employed in GIS.The present article uses a cell analysis method in a slope instability studyconducted at Sanandaj Country, and has obtained an appropriate model fordetermining prone areas. While testing the model, the cell analysis method has beencapable of assessing the factors influencing slope instability and creating modificationchanges in weights and coefficients

    Keywords: GIS, Slope movement, Modeling, Cell analysis
  • A. Shahabfar *, K. Ehteramian, M. Motamedi Pages 95-103

    Investigating slope instability and determining areas prone to slope movements bymeans of GIS has been considered by researchers in the past recent years; however,sufficient attention has not been given to the methods employed in GIS.The present article uses a cell analysis method in a slope instability studyconducted at Sanandaj Country, and has obtained an appropriate model fordetermining prone areas. While testing the model, the cell analysis method has beencapable of assessing the factors influencing slope instability and creating modificationchanges in weights and coefficients.

    Keywords: GIS, Slope movement, Modeling, Cell analysis
  • The High Glacial(pre-LGM and LGM) glaciation of SE-Iranianmountains exemplified by Kuh- i -Jupar massif inThe Zagros (Part one)
    M. Kouleh * Page 104

    Evidence has been provided of two mountain glaciations in the 4000 m-high, currentlynon-glaciated Kuh- i -Jupar in the semiarid Zagros: an older period during the pre-LGM (Rissglaciation, c. 130 Ka) and a younger one during the LGM (Würm glaciation, Isotop-stage 4-2:60 -18 Ka). During the pre-LGM glaciation the glaciers reached a maximum of 17 km inlength; during the LGM glaciation they were 10-12 km long. They flowed down into themountain foreland as far as 2160, i.e. 1,900 m.The thicknesses of the valley glaciers reached 550, i.e. 350 m. During the pre-LGM a 23 kmextended,continuous piedmont glacier lobe has been developed parallel to the mountain foot.During the LGM the glacier termini mainly remained isolated in the mountain foreland.During the pre-LGM glaciation the ELA ran at 2,960 and during the LGM-glaciation at 3,060m a.s.l, that is 1.590, i.e. 1,490 m below the current theoretical snow line. Thus, a temperaturedepression of c. 11-16°C, i.e. 10-15°C is proved for the SE-Iranian highland, c. 130, ie. 60-18Ka ago.

    Keywords: Paleoclimate, Ice Age Glaciation, High-, Central Asia, Glaciogemorphology