فهرست مطالب

خانواده درمانی کاربردی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1400)

نشریه خانواده درمانی کاربردی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرح فرداد*، فریده دوکانه ای فرد، مالک میرهاشمی صفحات 1-22
    هدف

    هدف پژوهش تعیین الگوی ساختاری تعهد زناشویی بر اساس الگوهای ارتباطی در زنان با نقش واسطه ای هوش هیجانی بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره تهران در سال 1397 بود. به این صورت که در انتخاب مراکز مشاوره از نمونه گیری تصادفی ساده به قید قرعه استفاده شد. بدین منظور ابتدا شهر تهران به پنج منطقه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تقسیم شد؛ سپس از هر منطقه سه مرکز مشاوره به شکل تصادفی و به قید قرعه انتخاب و بر اساس نرم افزار سمپل پاور 300 زن انتخاب شدند. سپس پرسشنامه تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997)، پرسشنامه الگوهای ارتباطی زوجین کریستنسن و سولاوای (1984)، و پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن (2002) تکمیل و داده ها با استفاده از معادلات ساختاری اسمارت پلاس تحلیل شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که الگوی ساختاری می تواند تعهد زناشویی را بر اساس الگوهای ارتباطی (41/0= β ، 01/0=P) با میانجی گری هوش هیجانی پیش بینی کند و از برازش مطلوبی برخوردار است. مسیر مستقیم الگوهای ارتباطی (57/0= β ، 01/0=P) و هوش هیجانی (28/0= β ، 05/0=P) بر تعهد زناشویی معنادار و مسیر غیرمستقیم نشان داد که الگوهای ارتباطی(51/0= β ، 01/0=P) با میانجیگری هوش هیجانی بر تعهد زناشویی شدت اثر مطلوبی داشته است.

    نتیجه گیری:

    برای انسجام و خلق رابطه زناشویی مطلوب، می توان با تقویت هوش هیجانی هریک از زوج ها، نوع سبک الگوهای ارتباطی و تقابل عناصر درون روانی آن ها، روابط زوج ها را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، الگوهای ارتباطی، هوش هیجانی
  • نجمه آگنج، نازنین هنرپروران*، شکوه نوابی نژاد صفحات 23-45
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی پیامدهای محیط مجازی بر سبک زندگی زوج های شهر شیراز بود.

    روش

    این پژوهش کیفی از نوع پدیدار شناسی است و نمونه پژوهش زوجین شهر شیراز مراجعه کننده به مراکز مشاوره بود. در این پژوهش نمونه ها با تعداد 11 زوج به مرحله اشباع رسید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته با پرسش های باز پاسخ بود. تحلیل داده های دریافت شده از مصاحبه ها بر اساس مدل تحلیلی استرابرت و کارپنتر (2003) صورت پذیرفت.

    یافته ها:

    آسیب های برآمده از فضای مجازی در روابط زوجین از دیدگاه متخصصین حوزه مشاوره خانواده دارای دو کد اصلی الگوهای ناکارآمد بین فردی و الگوهای ناکارآمد درون فردی بود. کد اصلی الگوهای ناکارآمد بین فردی شامل زیر مضمون های مشکلات زناشویی، روابط فرا زناشویی، کاهش صمیمیت، مشکلات ارتباطی و ناتوانی در مدیریت حل تعارض است و کد اصلی الگوهای ناکارآمد درون فردی نیز شامل زیرمضمون های اعتیاد اینترنتی، ناتوانی در کنترل هیجانات، سبک زندگی و متزلزل شدن ارزش ها است.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان داد استفاده بیش از حد از فضای مجازی هر یک از زوجین می تواند بر سبک زندگی زناشویی، مشکلات جنسی، روابط فرازناشویی، کاهش صمیمیت، مشکلات ارتباطی و کاهش مدیریت حل تعارض بیانجامد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، زوجها، محیط مجازی
  • سجاد فرهادی*، هاجر غلام نظری صفحات 46-64
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سبک های حل مسئله و سرمایه روانشناختی در استرس ادراک شده حاصل از ویروس کرونا در زنان خانواده بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و از جامعه آماری زنان شهر بندرعباس، تعداد 155 زن به عنوان نمونه به روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک های حل مسئله کسیدی و لانگ (1996)، سرمایه روانشناختی لوتانز و آویلو (2007) و استرس ادراک شده کوهن، کمارک و مرملسین (1983) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها:

    بین سبک های حل مسئله درماندگی، اجتناب و گرایش با استرس ادراک شده همبستگی مثبت و بین سبک های حل مسئله مهارگری، خلاقیت و اعتماد با استرس ادراک شده همبستگی منفی معناداری برقرار بود (01/0=p)؛ همچنین بین خرده مقیاس های خودکارآمدی و تاب آوری با استرس ادراک شده (01/0=p) و نمره کل سرمایه روانشناختی و خرده مقیاس امیدواری و خوش بینی با استرس ادراک شده (05/0=p) همبستگی معناداری برقرار است. ضرایب رگرسیون گام به گام نشان داد که سبک مهارگری با ضریب بتای (27/0=β)، سبک خلاقیت با ضریب بتای (24/0=β)، سرمایه روانشناختی خودکارآمدی با ضریب بتای (20/0=β)، سرمایه روانشناختی تاب آوری با ضریب بتای (19/0=β)، و سرمایه روانشناختی خوش بینی با ضریب بتای (17/0=β) توانست استرس ادراک شده حاصل از کرونا ویروس را در زنان پیش بینی کند.

    نتیجه گیری:

    با بر اساس یافته های به دست آمده از پژوهش، به نظر می رسد استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان و داشتن احساس معنا در زندگی می تواند از میزان شدت بار روانی در شرایط استرس زا بکاهد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، بار روانی، سبک های حل مساله، سرمایه روانشناختی، کرونا ویروس
  • پروانه حمیدی کیان*، مژگان نیکنام، پانته آ جهانگیر صفحات 65-90
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی پرخاشگری پنهان زناشویی و ترس از صمیمیت براساس خودشفقت ورزی با نقش میانجیگری احساس گناه در افراد متاهل شاغل بود.

    روش

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گرداوری اطلاعات توصیفی با روش همبستگی و جامعه آماری پژوهش 4 هزار افراد متاهل شاغل در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در شهر تهران بود که با استفاده از جدول مورگان تعداد 350 زن و مرد متاهل به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و به  پرسشنامه های خودشفقت ورزی ریس (2011)، ترس از صمیمیت دسکاتنر و تلن (1991)، پرخاشگری ارتباطی پنهان نلسون و کارول (2006) و عاطفه خودآگاه تانجنی، واگنر و گومز (1989) پاسخ دادند. برای تحلیل از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بین خودشفقت ورزی بر پرخاشگری پنهان ارتباطی با میانجیگری احساس گناه (16/0= β, 01/0=P) و خودشفقت ورزی بر ترس از صمیمیت با میانجی گری احساس گناه (19/0= β, 01/0=P) رابطه معناداری دارد.

    نتیجه گیری:

    با توجه به نتایج به دست آمده احساس گناه می تواند بین خودشفقت ورزی و پرخاشگری پنهان ارتباطی و ترس از صمیمیت نقش در افراد متاهل نقش میانجی داشته باشد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری پنهان زناشویی، ترس از صمیمیت، خودشفقت ورزی و احساس گناه
  • بهزاد بهروز، محسن گل محمدیان*، محسن حجت خواه صفحات 91-107
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین رابطه علی تنظیم‏ هیجان با گرایش به ایده پردازی خودکشی با میانجی‏گری رضایت زناشویی در زنان زلزله‏ دیده بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری 21988 نفر از زنان متاهل دارای تجربه زلزله شهرستان سرپلذهاب در سال 1397 بود که با نمونه ‏گیری تصادفی ساده تعداد 600 نفر از زنان انتخاب و پرسشنامه های تنظیم شناختی ‏هیجانی (گرنفسکی و همکاران، 2001)، ایده‏ پردازی خودکشی (بک، 1979) و رضایت زناشویی فرم کوتاه (اینریچ، 1979) را تکمیل نمودند. تحلیل داده‏ ها با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره و مدل‏یابی معادلات ساختاری با نرم ‏افزار SPSS-24 و AMOS-22 انجام شد.

    یافته‏ ها:

    نتایج نشان داد، مدل مفهومی پژوهش از برازش قابل قبولی برخوردار بود؛ به‏ طور کلی، در مدل پیشنهادی پژوهش، نتایج نشان دادند که تنظیم‏ هیجان هم به‏ صورت مستقیم و هم به‏ صورت غیرمستقیم از طریق رضایت زناشویی در زنان زلزله دیده با ایده‏ پردازی خودکشی رابطه دارد؛ همچنین، نتایج نشان داد که بین راهبرد ناسازگار هیجانی با ایده‏ پردازی خودکشی رابطه مثبت و معنی‏ دار اما با رضایت زناشویی رابطه منفی و معنا‏داری است (05/0>P). این رابطه بین راهبرد سازگار هیجانی با ایده ‏پردازی خودکشی، منفی و معنادار و رضایت زناشویی مثبت و معنادار بود (05/0>P).

    نتیجه گیری:

    با توجه به نتایج می‏ توان گفت تنظیم ‏هیجان و رضایت زناشویی تعیین ‏گرهای مهم برای ایده ‏پردازی خودکشی در زنان زلزله ‏دیده هستند.

    کلیدواژگان: تنظیم ‏هیجان، ایده ‏پردازی خودکشی، رضایت زناشویی، زنان
  • فاطمه حسینی*، پریوش وکیلی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 108-125
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر روابط ابژه و مقایسه آن با زوج درمانی راه حل محور بر ابرازگری هیجانی همسران دارای تعارض زناشویی بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود؛ و جامعه آماری پژوهش حاضر 192 زوج مراجعه کننده به مراکز مشاوره حکمت و سعادت در شش ماهه اول  سال 1398 بود که پس از غربالگری با پرسشنامه ابرازگری هیجانی کینگ و آمونز (1990)، 60 زوجی که از نقطه برش 40 نمره کمتری گرفته بودند به شیوه در دسترس انتخاب و در گروه های آزمایشی زوج درمانی روابط ابژه (10 زوج)، گروه آزمایشی زوج درمانی راه حل محور (10 زوج) و  گروه گواه (10 زوج) به صورت تصادفی جایگزین شدند. هر دو گروه آزمایش به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله زوج درمانی روابط ابژه دونوان (2013) و زوج درمانی راه حل محور مک دونالد (2007) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله زوج درمانی روابط ابژه بر ابرازگری هیجانی مثبت  (76/114 =F، 001/0 =P)، ابرازگری هیجانی صمیمیت (85/228 =F، 001/0 =P) و ابرازگری هیجانی منفی (88/34 =F، 001/0 =P) و مداخله زوج درمانی راه حل محور بر  ابرازگری هیجانی مثبت  (96/49 =F، 001/0 =P)، ابرازگری هیجانی صمیمیت (30/116 =F، 001/0 =P) و ابرازگری هیجانی منفی (46/16 =F، 004/0 =P) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری:

    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که مداخله زوج درمانی روابط ابژه و زوج درمانی راه حل محور برای افزایش ابرازگری هیجانی مثبت و ابرازگری هیجانی صمیمیت و همچنین کاهش ابرازگری هیجانی منفی در همسران دچار تعارض زناشویی روش مناسبی است.

    کلیدواژگان: ابرازگری هیجانی، زوج درمانی، راه حل محور، روابط ابژه
  • هدی رجالی، زهرا یوسفی* صفحات 126-142
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی رابطه با همسر براساس خردمندی و راهبردهای کنترل فکر با نقش تعدیل گری ابعاد روابط خانوادگی (رابطه با خانواده خود، رابطه با خانواده همسر) و مثلث سازی در بین زنان متاهل شهر کاشان بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان متاهل شهر کاشان بود. نمونه ای مشتمل بر 210 زن متاهل به روش دردسترس از بین نواحی مختلف شهرداری شهر کاشان انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس های خردمندی آردلت (2013)، راهبردهای کنترل فکر ولز و دیویس (1994)، روابط خانوادگی بارنز و اولسون (2004) و مثلث سازی دهقان و یوسفی (1398) بود. داده ها از طریق روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شد.

    یافته ها:

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که کلیه متغیرهای پیش بین و تعدیل گر با رابطه با همسر رابطه معنادار دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد متغیرهای تعدیل گر ارتباطی نقش خردمندی را در مدل پیش بینی خنثی می کنند و نقش کنترل فکر را در پیش بینی رابطه با همسر از مثبت به منفی تغییر می دهند و قدرت پیش-بینی آن را افزایش می دهند.

    نتیجه گیری:

    با توجه به این نتایج میتوان گفت متغیرهای ارتباطی در روابط زوجی می وانند در ماهیت متغیرهای روانشناختی تغییر ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: خردمندی، راهبردهای کنترل فکر، روابط خانوادگی، مثلث سازی
  • زهرا مهدوی نیا، شهناز نوحی*، مسعود جان بزرگی صفحات 143-158
    هدف

    در این مطالعه هنجاریابی، روایی و پایایی مقیاس خودکارآمدی پدر مورد بررسی قرار داده شده است.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی مقطعی و از نوع اعتبار سنجی بود.جامعه آماری پژوهش، کلیه پدران دارای دانش آموزان دختر ابتدایی در سال تحصیلی 1398-1399 در شهر شاهرود بودند که از بین آن ها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای 346 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی به روش تجزیه به مولفه های اصلی و از روش آلفای کرانباخ برای بررسی میزان پایایی استفاده شد. سپس برای عوامل منتخب، شاخص های تحلیل عاملی تاییدی و ضرایب پایایی همسانی درونی بررسی شدند. کلیه تحلیل های آماری توسط نرم افزارهای SPSS نسخه 25 انجام پذیرفت.

    یافته ها:

    یافته های بخش تحلیل عاملی نشان داد که با تحلیل عاملی سوالات و چرخش نتایج با روش واریماکس چهار مولفه آشکار می شود که تعداد این مولفه-های به دست آمده و نیز سوالاتی که با این مولفه ها بار عاملی بالایی داشتند تا حد زیادی با یافته های مولفین پرسشنامه همخوان است. همچنین مشخص شد که هم کل پرسشنامه و هم تمام آزمون های فرعی از ضریب پایایی بالایی برخوردار هستند .

    نتیجه گیری

    در نتیجه می توان گفت از این پرسشنامه جهت سنجش خودکارآمدی پدر در جامعه پدران ایرانی می توان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی پدر، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، هنجاریابی
  • آرزو جعفری سلطان آبادی*، نادر منیرپور، حسن میرزاحسینی صفحات 159-176
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین نقش میانجی رضایت زناشویی مذهبی در ارتباط بین حس خوشبختی زوجین با تمایزیافتگی خود و روابط موضوعی اولیه بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی با رویکرد مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش زوج‎های شهر تهران در سال 1399 بودند که 10 سال از زندگی مشترک آن‌ها گذشته بود که 300 نفر به روش نمونه‎گیری در دسترس انتخاب و وارد پژوهش شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌های تمایزیافتگی اسکورون (1998)، کیفیت روابط موضوعی بل (1995)، احساس خوشبختی لنتز (2010)، رضایت زناشویی مذهبی رضاپور میرصالح (1393) استفاده شد؛ به‌منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد که تمام شاخص های برازش مدل با داده ها از مقادیر قابل قبولی برخوردار هستند (01/0=P)؛ یافته‎های پژوهش نشان داد که اثر غیرمستقیم تمایزیافتگی خود و کیفیت روابط موضوعی با احساس خوشبختی با میانجی‌گری رضایت زناشویی مذهبی در حد پایین فاصله اطمینان 11/0 و حد بالای آن 26/0 در سطح (01/0=P) معنی‎دار بود.

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به نتایج پژوهش مشاوران و روانشناسان فعال در زمینه زناشویی می‎توانند در راستای بهبود و غنی سازی فرایند آموزش و ارتقای سلامت روان در سطح خانواده‏ها از یافته ‎های این پژوهش بهره‌مند شوند.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، کیفیت روابط موضوعی، احساس خوشبختی، رضایت زناشویی مذهبی
  • زینب السادات حسینی، وحید احمدی *، شهرام مامی صفحات 177-199
    هدف

     پژوهش با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و شادکامی مصرف کنندگان مت آمفتامین انجام شد. 

    روش

     طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود؛ جامعه آماری پژوهش شامل همه مردان متاهل مصرف کننده مت آمفتامین مراجعه‌کننده به مراکز درمانی دولتی و خصوصی (شامل مراکز سرپایی و مراکز اقامتی) شهر کرمانشاه در سال 1397 بود که از بین آن‌ها 30 مرد به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایگزین شدند. هر دو گروه با پرسشنامه های راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی و همکاران (2001) و شادکامی آرگایل و لو (1990) مورد ارزیابی قرار گرفتند؛ سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 120 دقیقه‌ای تحت مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی کابات - زین (2004) قرار گرفتند. داده‌های به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس اندازه‌های مکرر تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ ها:

     نتایج حاکی از تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر مولفه‌های راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی خود سرزنشگری (76/25 F=، 001/0 < p)، دیگر سرزنشگری  (76/22F=  ، 001/0 < p)، نشخوار ذهنی (76/21F= 001/0 < p)، تمرکز مجدد مثبت (71/29 =F 001/0 < p)، تمرکز مجدد برنامه ریزی (59/27F=  و001/0 < p)، ارزیابی مجدد مثبت (51/26F= ،001/0 < p)، کم اهمیت شماری (91/21F=  ، 001/0 < p)،  پذیرش (63/20F=  ، 001/0< p)،  فاجعه نمایی (23/29 F= ،001/0 < p)، و متغیر شادکامی (29/86F= ، 001/0 < p) و  پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود. 

    نتیجه‌ گیری: 

    پیشنهاد می شود تا روان شناسان و روان درمانگران ضمن استفاده از نتایج این پژوهش در جهت افزایش راهبردهای شناختی هیجانی سازگارانه و شادکامی و همچنین کاهش راهبردهای شناختی هیجانی ناسازگارانه سوءمصرف کنندگان مواد مخدر؛ با استفاده از رویکردهای  موثر   و فراهم آوردن زمینه‌های سلامت  در سیستم خانواده از پیامدهای منفی  اعتیاد بر خانواده جلوگیری  نمایند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، راهبردهای تنظیم شناختی هبجان، شادکامی، مت آمفتامین
  • نسیم کاظمی، شیرین کوشکی *، سوزان امامی پور صفحات 200-219
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و بازی درمانی شناختی رفتاری بر ادراک زمان کودکان مبتلا به نقص توجه- بیش فعالی بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه با پیگیری دو ماهه بود و جامعه اماری شامل کلیه افراد مراجعه کننده به کلینیک توانبخشی شایان در سال 99-1398 بود. تعداد 59 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بصورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه قرار گرفتند. شرکت کنندگان با پرسشنامه فرم کوتاه و تجدید نظر شده مقیاس درجه بندی کانرز (1960) و آزمون بازتولید زمان نظری، میرلو و اسدزاده (1390)  مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی جکسون (2018) و گروه آزمایشی بازی درمانی شناختی-رفتاری جعفری و همکاران (2002) در دوازده جلسه و هفته ای دوبار مورد درمان قرار گرفتند. داده ها با استفاده از واریانس اندازه‌های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین میانگین نمرات ادراک زمان کوتاه (0/001=F=4/01, P) در دو گروه آزمایشی تفاوت معنی داری وجود دارد و تفاوت در گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در پس آزمون نسبت به مرحله پیش آزمون و در مقایسه با بازی درمانی شناختی رفتاری بطور معناداری بیشتر است و نیز بین میانگین نمرات ادراک زمان بلند   (0/001=F=13/45, P) در دو گروه آزمایشی تفاوت معنی داری وجود دارد و تفاوت در گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در پس آزمون نسبت به مرحله پیش آزمون و در مقایسه با بازی درمانی شناختی رفتاری بیشتر است و بهبود نمرات بیشتری در آزمودنی ها دیده می‌شود و این تفاوت از نظر آماری نیز معنادار بوده است (0/01=P).

    نتیجه‌گیری

     با توجه به تاثیر معنی دار شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و بازی درمانی شناختی رفتاری بر ادراک زمان کودکان مبتلا به نقص توجه- بیش فعالی، پیشنهاد می شود از این دو روش در جهت افزایش سلامت این کودکان بهره برده شود.

  • هنگامه کربلائی پور، پریناز بنی سی*، فرهاد جمهری، بیتا نصرالهی صفحات 220-234
    هدف

    هدف این پژوهش تبیین رابطه ساختاری سرمایه روان‌شناختی و استحکام روانی و نقش میانجی تحمل ابهام با شادکامی بود.

     

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر یک طرح همبستگی و جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد تهران واحد علوم تحقیقات در سال تحصیلی 1400-1399 بود که 380 دانشجوی دختر و پسر با روش تصادفی انتخاب و به پرسشنامه‌های شادکامی آکسفورد (آرگایل و دیگران، 1987)، سرمایه روان‌شناختی (لوتانز و آولیو، 2007)، استحکام روانی (کلاف و دیگران، 2002) و مقیاس تحمل ابهام (باهر و داگاس، 2002) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضرایب همبستگی و تحلیل مسیر و با نرم افزار spss و Amos تحلیل شد.

    یافته‌ ها

     نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین مولفه‌های سرمایه روان‌شناختی (تاب‌آوری، خوش‌بینی، امیدواری و خودکارآمدی)، مولفه‌های استحکام روانی (تعهد، مبارزه‌جویی، مهار و اعتماد) و تحمل ابهام با شادکامی دانشجویان رابطه مثبت معنادار وجود دارد. نتایج آزمون مدل‌یابی نشان داد مدل شادکامی بر اساس سرمایه روان‌شناختی و استحکام روانی با تاکید بر نقش میانجی تحمل ابهام برازش دارد و تحمل ابهام در ارتباط بین سرمایه روان‌شناختی و استحکام روانی با شادکامی دانشجویان نقش میانجی دارد. براساس نتایج آزمون مدل‌یابی سرمایه روان‌شناختی و استحکام روانی توانایی تبیین 43 درصد از واریانس تحمل ابهام دانشجویان را دارند. افزون بر آن سرمایه روان‌شناختی، استحکام روانی و تحمل ابهام توانایی تبیین 52 درصد از واریانس شادکامی دانشجویان را دارند.

     

    نتیجه‌ گیری 

    یافته‌های این پژوهش نشان داد به منظور افزایش سطح شادکامی دانشجویان، می‌توان بر اساس روان‌شناسی مثبت‌نگر و رگه-های شخصیتی مانند سرمایه روان‌شناختی و استحکام روانی، همچنین تقویت درک مناسب محیطی با تقویت تحمل ابهام دانشجویان، اقداماتی اثرگذار را در راستای تقویت شادکامی و کیفیت زندگی دانشجویان و افراد جامعه انجام داد که با توجه به شرایط تحمیل شده به دلیل همه‌گیری کرونا، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: استحکام روانی، تحمل ابهام، شادکامی، سرمایه روان شناختی
|
  • Farah Fardad *, Farideh Dokanei Fard, Malek Mirhashemi Pages 1-22
    Aim

    This study is aimed to determine the structural model of marital commitment based on communication patterns among women: The mediating role of emotional intelligence.

    Method

    The research method was correlational, and the statistical population included all married women who were referred to counseling centers in Tehran in 2018. Accordingly, the simple random sampling method was chosen randomly to select the counseling centers. Therefore, the city of Tehran was first divided into five regions: north, south, east, west, and center. Afterward, three counseling centers were randomly selected from each region, and 300 women were selected based on Sample Power software. Then Adams & Jones (1997) Marital Commitment Questionnaire, Christensen & Sulawesi (1984) Couples Communication Patterns Questionnaire, and Bar-On (2002) Emotional Intelligence Questionnaire were completed, and the data were analyzed using Smart Pls structural equations.

    Results

    The findings showed that the direct path of the reciprocal constructive pattern (P=0.01, β =0.22) and emotional intelligence (P=0.05, β =0.28) had a significant effect on marital commitment. The indirect path of reciprocal constructive pattern and avoidance pattern mediated by emotional intelligence has had a positive effect on marital commitment.

    Conclusion

    For the cohesion and creation of a desirable marital relationship, it is possible to improve couples' relationships by strengthening the emotional intelligence of each couple, the type of communication patterns, and the interaction of their psychological elements.

    Keywords: Marital Commitment, Communication Patterns, Emotional intelligence
  • Najmeh Aganj, Nazanin Hounarparvaran *, Shokoh Navabinejad Pages 23-45
    Aim

    This study was aimed to identify the effect of the consequences of virtual environment on the lifestyle of couples in Shiraz.

    Method

    This is a qualitative phenomenological research and the study sample included the couples in Shiraz that referred to counseling centers. In this research, the samples reached saturation stage with 11 couples. The tools used in this study included a semi-structured interview with open-ended questions. The data obtained from the interviews were analyzed by using the analytical model of Streubert and Carpenter (2003).

    Results

    The damages resulting from the virtual environment to couples' relationships included two main codes: dysfunctional interpersonal patterns and dysfunctional intrapersonal patterns. The main code of dysfunctional interpersonal patterns includes sub-themes of marital problems, extramarital affairs, intimacy reduction, communication problems, and inability to manage conflict resolution. And the main code of dysfunctional interpersonal patterns also includes sub-themes of Internet addiction, inability to control emotions, lifestyle, and uncertainty of values.

    Conclusion

    The results showed that excessive use of the virtual environment by each couple leads to marital lifestyle, sexual problems, extramarital affairs, reduced intimacy, communication problems, and reduced conflict resolution management.

    Keywords: Lifestyle, Couples, Virtual Environment
  • Sajjad Farhadi *, Hajar Gholam Nazari Pages 46-64
    Aim

    This study was aimed to study the role of problem solving styles and psychological capital in perceived stress caused by Coronavirus among the women of family.

    Method

    The research method was descriptive-correlational, and from the statistical population of women in Bandar Abbas, 155 women participated in the study as a sample by using the convenience sampling method. The data were collected using the Cassidy and Lang (1996) Problem Solving Styles Questionnaire, gLuten & Avolio (2007) Psychological Capital, and Cohen, Kamarck, & Mermelstein (1983) Perceived Stress. Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    There was a positive correlation between the problem-solving styles of helplessness, avoidance, and tendency, and perceived stress, and there was a significant negative correlation between the problem-solving styles of inhibition, creativity, and trust and the perceived stress (p = 0.01). Also, there is a significant correlation between self-efficacy and resilience subscales and perceived stress (p = 0.01). And there is a significant correlation between the total score of psychological capital and the subscales of hope and optimism and perceived stress (p = 0.05). The stepwise regression coefficients showed that inhibition style with a beta coefficient (β = 0.27), creativity style with a beta coefficient (β = 0.24), self-efficacy psychological capital with a beta coefficient (β = 0.20), psychological capital Resilience with a beta coefficient (β = 0.19), and psychological capital of optimism with a beta coefficient (β = 0.17) were able to predict the perceived stress of coronavirus in women.

    Conclusion

    According to the findings of the study, it seems that the use of emotion regulation strategies and having a sense of meaning in life can reduce the severity of the psychological burden in stressful situations.

    Keywords: Perceived stress, Psychological burden, Problem Solving Styles, psychological capital, Coronavirus
  • Parvaneh Hamidikian *, Mojgan Niknam, Pantea Jahangir Pages 65-90
    Objective

    The aim of this study was to predict latent marital aggression and fear of intimacy based on self-compassion with the role of mediating guilt in employed married people.

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and in terms of method of collecting descriptive information with correlation method and the statistical population of the study was 10,000 married people working in the Broadcasting Organization of the Islamic Republic of Iran in Tehran. Using Cochran's formula, 350 people Married people were randomly selected as a sample and answered the questions of Reese (2011), Compassionate Fear of Descotner and Tellen (1991), Hidden Communication Aggression Nelson and Carroll (2006) and Tanjeni, Wagner and Gomez (1989). . Pearson correlation coefficient and path analysis were used for analysis.

    Results

    The results of data analysis showed that between self-compassion on latent aggression was associated with mediated guilt (β = 0.16, P = 0.01) and self-compassion on fear of intimacy mediated through guilt (β = 0.19). P = 0.01 has a significant relationship.

    Conclusion

    According to the obtained results, guilt can play a mediating role between self-compassion and latent aggression and fear of role intimacy in married people.

    Keywords: Hidden marital aggression, Fear of intimacy, self-compassion, guilt
  • Behzad Behrooz, Mohsen Gholmohamadian *, Seyed Mohsen Hojatkhah Pages 91-107
    Aim

    This study was aimed to determine the causal relationship between emotion regulation and suicidal ideation mediated by marital satisfaction in earthquake-stricken women.

    Method

    The research method was descriptive and correlational, and the statistical population included 21988 married women with earthquake experience in Sarpol Zahab city in 2018. In this study, 600 women were selected by simple random sampling method, and they completed the Cognitive Emotional Regulation Questionnaire (Grenfsky et al., 2001), Suicidal Ideation (Beck, 1979), and Short Form Marital Satisfaction (Enrich, 1979). Data analysis was conducted using Pearson correlation coefficients and multivariate regression and structural equation modeling with SPSS-24 and AMOS-22 software.

    Results

    The results showed that the conceptual model of the research had an acceptable fit. In general, in the proposed research model, the results showed that emotion regulation has a relationship both directly and indirectly with suicidal ideation through marital satisfaction in earthquake-stricken women. Also, the results showed that there is a positive and significant relationship between maladaptive emotional strategy and suicide ideation. Also, there is a negative and significant relationship between maladaptive emotional strategy and marital satisfaction (P <0.05). This relationship was negative and significant between emotionally adaptive strategy and suicide ideation. And it was positive and significant between emotionally adaptive strategy and marital satisfaction (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that emotion regulation and marital satisfaction are important determinants for suicide ideation in women affected by earthquakes.

    Keywords: emotion regulation, suicidal ideation, marital satisfaction, Earthquake-Stricken
  • Fatemeh Hoseini *, Parivash Vakili, Khadijeh Abolmalialhoseini Pages 108-125
    Aim

    This study was aimed to determine the effectiveness of couple therapy based on object relationships and compare it with solution-oriented couple therapy on the emotional expression of spouses with marital conflict.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pre-test and post-test with a two-month control and study groups and a statistical population of 192 couples referring to Hekmat and Saadat Counseling Centers in the first six months of 2019. After screening the subjects with King and Ammons (1990) Emotional Expression Questionnaire, 60 couples who got less than 40 scores from the cut-off point were selected by convenience sampling method and were randomly placed in the Object Relationship Couple Therapy study groups (10 couples), the solution-oriented couple therapy study group (10 couples) and control group (10 couples) . The first study group received eight 90-minute sessions of Donovan Object Relationship Couple Therapy Intervention (2013), and the second study group received the MacDonald Solution Axis Couple Therapy intervention for eight 90-minute sessions (2007), and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using repeated measures mixed variance analysis.

    Results

    The findings showed the effect of object relationship couple therapy intervention on positive emotional expression (F = 114.76, P = 0.001), emotional intimacy expression (F = 228.85, P = 0.001) and negative emotional expression (F = 34.88, P = 0.001). And it showed the effect of solution-oriented couple therapy intervention on positive emotional expression (F = 49.96, P = 0.001), emotional intimacy expression (F = 116.30, P = 0.001), negative emotional expression (F = 16.46, P = 0.004) and the stability of this effect in the follow-up stage.

    Conclusion

    The results of this study indicate that object relations couple therapy intervention and solution-oriented couple therapy are appropriate methods to increase positive emotional expression and emotional intimacy expression and reduce negative emotional expression in spouses with marital conflict.

    Keywords: emotional expression, Couple Therapy, Solution Oriented, Object relations
  • Hoda Rejali, Zahra Yousefi * Pages 126-142
    Aim

    This study was aimed to predict the relationship with the spouse based on wisdom and thought control strategies with the moderating role of the dimensions of family relationships (relationship with one's family, relationship with the spouse's family) and triangulation among married women in Kashan.

    Method

    The research method was descriptive and correlational, and the statistical population included all married women in Kashan. A sample of 210 married women was selected by the convenience sampling method from different areas of Kashan city. The research tools included Ardelt Wisdom Scales (2013), Wells and Davies (1994), Thought Control Strategies, Barnes & Olson (2004) Family Relationships, and Peasant and Yousefi Triangulation (2019). The data were analyzed by the Pearson correlation method and hierarchical regression analysis.

    Results

    The results of Pearson correlation showed that all predictor and moderator variables have a significant correlation with the factor of relationship with the spouse (P <0.05). Also, the results of hierarchical regression analysis showed that moderating variables of communication neutralize the role of wisdom in the prediction model and change the role of thought control in predicting the relationship with the spouse from positive to negative (from 0.18 = β to β = 0.054) and increase its predictive power.

    Conclusion

    According to these results, it can be said that communication variables in couple relationships can change the nature of psychological variables. Therefore, the optimal use of wisdom and thought control management among women is not beneficial regardless of family relationships.

    Keywords: wisdom, Thought Control Strategies, family relationships, Triangulation
  • Zahra Mahdavinia, Shahnaz Nouhi *, Masoud Janbozorgi Pages 143-158
    Aim

    This research examined the normative assessment, validity, and reliability of the fathering self-efficacy scale.

    Method

    The research method was descriptive cross-sectional and type of validation studies. And the statistical population of the study included all fathers with elementary school girls in the academic year 2019-2020 in Shahroud, from which 346 people were selected as a sample group by the multi-stage random cluster sampling. The exploratory factor analysis method was used to evaluate the validity of the questionnaire by using the principal component analysis, and Cronbach's alpha method was used to assess the reliability. Then, the indicators of confirmatory factor analysis and internal consistency reliability coefficients were studied for the selected factors. All statistical analyzes were performed by SPSS software version 25.

    Results

    The results showed that Bartlett's test of Sphericity test was equal to 2732.1 and significant at the level of P

    Conclusion

    According to the results of factor analysis, this questionnaire can be used to assess fathering self-efficacy in the community of Iranian fathers.

    Keywords: Fathering Self-Efficacy, exploratory factor analysis, Confirmatory Factor Analysis, standardization
  • Arezu Jafari Soltanabadi *, Nader Monirpoor, Hassan Mirzahouseini Pages 159-176
    Aim

    The present study aimed to determine the mediating role of religious marital satisfaction in the relationship between couples' feeling of happiness with their differentiation of self (DoS) and early object relations. 

    Methods

    The present study was descriptive and correlational with a structural equation modeling approach. The statistical population of the study consisted of couples, who had been living together for 10 years in Tehran in 2020, and we selected 300 individuals by a convenience sampling method and included them in the study. To collect data, we utilized the Differentiation of Self Inventory (DSI) by Skowron (1998), the object relation quality inventory by Bell (1995), the feeling of happiness inventory by Lentz (2010), and the religious marital satisfaction inventory by Rezapour Mirsaleh (2014). We used structural equation modeling to analyze the data. 

    Results

    The results indicated that all indices of model fit with data had acceptable values ​​(P=0.01). According to the results, the differentiation of self and the quality of object relations had indirect effects on the feeling of happiness mediated by religious marital satisfaction at a low confidence interval of 0.11 and an upper limit of 0.26 at a significance level (P=0.01). 

    Conclusion

    According to the research results, counselors and psychologists active in the field of marriage can benefit from the present results to improve and enrich the process of education and promote mental health in families.

    Keywords: Differentiation, Object relation quality, Feeling of happiness, Religious marital satisfaction
  • Zeynab Houseini, Vahid Ahmadi *, Shahram Mami Pages 177-199
    Aim

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy in improving happiness and cognitive emotion regulation strategies in methamphetamine users. 

    Methods

    The research design was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group and a one-month follow-up. The statistical population consisted of all married male methamphetamine users who visited public and private medical centers (including outpatient centers and residential centers) in Kermanshah in 2018. Among whom, we selected 30 men as research samples by a convenience sampling method and randomly assigned them to experimental (n=15) and control (n=15) groups. We evaluated both groups by the emotional cognitive regulation strategy questionnaire by Garnefski et al. (2001) and the happiness inventory by Argyle and Lu (1990). The experimental group then underwent eight 120-minute sessions of mindfulness-based cognitive therapy intervention by Kabat-Zinn (2004). We analyzed data using the repeated measures analysis of variance (ANOVA). 

    Results

    The results indicated the effect of mindfulness-based cognitive therapy on components of cognitive-emotional regulation strategies, namely self-blame (p < 0.001, F=25.76), blaming others (p < 0.001, F=22.76), rumination (p < 0.001, F=21.76), positive refocusing (p < 0.001, F=29.71), planning refocusing (p < 0.001, F=27.59), positive reappraisal (p < 0.001, F=26.51), underestimation (p < 0.001, F=21.91), acceptance (p < 0.001, F=20.63), Catastrophizing (p < 0.001, F=29.23), and happiness (p < 0.001, F=86.29), and the stability of the effect was in the follow-up phase. 

    Conclusion

    According to the results, we suggest psychologists and psychotherapists use the results of the present study to increase adaptive-cognitive emotional strategies and happiness and reduce maladaptive emotional cognitive strategies in drug abusers and prevent negative consequences of addiction on the family by using effective approaches and providing health conditions in the family system.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, Cognitive emotion regulation strategies, Happiness, Methamphetamine
  • Nasim. Kazemi, Shirin. Kooshki *, Susan Emamipour Pages 200-219
    Aim

    The present study aimed to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and cognitive-behavioral play therapy in improving the time perception of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).

    Methods

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design, and a control group with a two-month follow-up. The statistical population consisted of all people who visited Shayan Rehabilitation Clinic in 2019-2020. A total of 59 individuals were selected by a convenience sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. Participants were evaluated with the Conners rating scale- short-revised form (1960), and the theoretical time reproduction test by Mirlou and Asadzadeh (2011). The experimental group received Jackson Mindfulness-based Cognitive Therapy (2018), and another experimental group received Cognitive-Behavioral Play Therapy by Jafari et al. (2002) in twelve sessions twice a week. Data were analyzed using the repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results indicated that the mean scores of short time perception (F=4.01, P=0.001) were significantly different between the two experimental groups, and the difference in the mindfulness-based cognitive therapy group in the post-test was significantly higher than the pre-test and the cognitive-behavioral play therapy, and there was also a significant difference between mean scores of long time perception (F=13.45, P=0.001) in the two experimental groups. The difference in the mindfulness-based cognitive therapy group in the post-test was greater than the pre-test and the cognitive-behavioral play therapy, and there was a better improvement in the participants, and the difference was also statistically significant (P=0.01).

    Conclusion

    Given the significant effect of mindfulness-based cognitive therapy, and cognitive-behavioral play therapy on time perception of children with attention deficit hyperactivity disorder, it is suggested using these two methods to increase the children's health.

    Keywords: attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), Time Perception, Cognitive Therapy, Mindfulness, Play Therapy, Cognitive-Behavioral
  • hengameh karbalaeipour, Parenaz Banisi *, Farhad Jomehri, Bita Nasrolahi Pages 220-234
    Aim

    The present study aimed to explain the structural relationship between psychological capital and mental toughness and the mediating role of ambiguity tolerance with happiness.

    Methods

    The study had a correlational design, and its statistical population consisted of students of Tehran Azad University, Research Sciences Branch in the academic year of 2020-2021. Among whom, 380 male and female students were randomly selected and responded to the Oxford Happiness Inventory (OHI) by Argyle et al. (1987), Psychological Capital Questionnaire  (PCQ) by Luthans and Avolio (2007), Mental Toughness Questionnaire by Clough et al. (2002), and Ambiguity Tolerance Scale by Baher and Dagas (2002). Data were analyzed using correlation coefficients, and path analysis with SPSS and AMOS.

    Results

    The results of the Pearson correlation test indicated that there was a significant positive relationship between components of psychological capital (resilience, optimism, hope, and self-efficacy), components of mental toughness (commitment, struggle, restraint, and trust), and ambiguity tolerance with students' happiness (P=0.01). The results of the modeling test indicated that the happiness model was fitted based on psychological capital and mental toughness with an emphasis on the mediating role of ambiguity tolerance. Ambiguity tolerance played a mediating role in the relationship between psychological capital and mental toughness with students' happiness (P=0.01). Based on the modeling results, psychological capital and mental toughness (β= 0.43) could explain 43% of the variance of students' ambiguity tolerance. Furthermore, psychological capital, mental toughness, and ambiguity tolerance (β=0.52) could explain 52% of the variance of students' happiness.

    Conclusion

    The research results indicated that the level of students' happiness can increase based on positive psychology, and personality traits such as psychological capital and mental toughness, as well as improving appropriate environmental perception by strengthening students' ambiguity tolerance, and taking effective measures towards strengthening happiness and quality of life of students and people in society that are essential due to conditions imposed by the COVID-19 epidemic.

    Keywords: Mental toughness, Ambiguity tolerance, Happiness, Psychological capital