فهرست مطالب

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 13 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا بهرامی*، محمدرضا دهشیری صفحات 1-28

    در نظام بین الملل آنتروپوسین، انسان به عنوان بازیگر قدرتمندی در طبیعت محسوب می شود که اثرگذاری بالایی بر روی وضعیت زیستی آن دارد. در این شرایط با توجه به افزایش نیازهای بشریت به منابع طبیعی و برآوردهای فعالیت بر روی زمین، فهم و ارزیابی هرگونه تحول مثبت و منفی نیازمند درک رابطه انسان با طبیعت است. در عصر آنتروپوسین کنونی، با وقوع بحران های مختلف امنیتی از جمله امنیت انسانی در حوزه بیماری های فراگیر، توجه به تعاملات میان انسان ها و دولت ها به عنوان بازیگران تعیین کننده وضعیت همکنشی اهمیت بسزایی دارد. در این راستا با شیوع ویروس کرونا و جهانی شدن این بحران امنیتی، دیپلماسی فرهنگی در قالب شکلی از همکنشی فراملی می تواند در سیستم پیچیده از وابستگی متقابل امنیتی در تنظیم روابط میان بازیگران دولتی و غیردولتی در جهت اهداف ملی و سیاست خارجی با محوریت سود متقابل مورد توجه واحدهای سیاسی قرار بگیرد. در این پژوهش این سوال بررسی می شود که دیپلماسی فرهنگی در نظام آنتروپوسین، بحران کرونا، بر چه ملزوماتی استوار است و چه فرصت هایی را در اختیار کشورها در جهت برآورد منافع ملی قرار می دهد. در ادامه با بهره مندی از روش جمع آوری داده های کتابخانه ای و اینترنتی این امر مورد مداقه قرار خواهد گرفت که دیپلماسی فرهنگی با ایجاد زمینه برای تعامل چارچوب مند و هدفمند در دوران کرونا و پساکرونا این فرصت را به واحدهای سیاسی می دهد تا ضمن ایجاد تغییرات شناختی، با ارایه سبک نوینی از مدل رفتاری در قالب استانداردهای بین المللی در حکمرانی جهانی ایفای نقش نمایند.

    کلیدواژگان: امنیت زیست محیطی، تغییرات شناختی، حکمرانی جهانی، دیپلماسی فرهنگی و نظام آنتروپوسین
  • سید وحید یعقوبی* صفحات 29-56

    از آغاز سال 2020 میلادی دیری نمی گذرد که مفهوم نوینی به نام "پساکرونا" پا به عرصه وجودی ادبیات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نهاده است، همه گیری کرونا با هجمه به بسیاری از کشورهای جهان توانست طی چند ماه، چنان بر احوال بشر هزاره ی سومی مستولی یابد که نتوان نامی جز دشمن نامریی بر او نهاد. شیوع غافلگیر کننده آن به مثابه انداختن لجامی بود بر پیکره ی انسان عصر ارتباطات که حتی او را از فکر چاره درمانده ساخت. اما تاریخ کم از این بحرانها از سر نگذرانیده و آدمی را جز مبارزه و ادامه حیات علاجی نبود. در غالب امور از منظر دولت ها و ملت ها، شیوع کرونا به عنوان یک پدیده متحول کننده در آینده بشر شناخته می شود. تقدیر اقتصاد در درجه اول سپس سیاست، اجتماع و فرهنگ در دایره این بحران نهفته است. امری که نیازمند یک بازتعریف است تا این چنین شاهد دورانی در فراخنای پیش روی انسانها، به نام عصر"پساکرونا" باشیم. در این فراسو سیاستهای فرهنگی از این قاعده مستثنی نخواهند بود امری که سبب خواهد شد سیاستگذاران نیز روش های کنونی خود را با تغییرات جهانی حاصل از این پدیده وفق دهند، چنانچه در این چشم انداز و در عرصه بین الملل این موضوع دگرگونی و تحول از جهاتی اهمیتی دو چندان خواهد یافت. دیپلماسی فرهنگی ج.ا ایران، ناظر به جهانی سازی و نظم نوین جهانی با تعاریف و معیارهای خود در این محدوده ودر مقابله با این چالش جهانی نیازمند یک راهبرد متکی بر ابتکار و خلاقیت است که بتواند علی رغم تاثیرات منفی اقتصادی و سیاسی حاصل از آن، این تهدید بشری را نیز به فرصتی مطلوب تبدیل نماید. در این نوشتار با بیان چند جنبه از نظریه های مرتبط با دیپلماسی فرهنگی و شیوع کرونا به تشریح و تبیین چند راهکار، پیشنهاد و ابتکار پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، پساکرونا، جهانی سازی، همه گیری جهانی کرونا، قدرت نرم
  • محمدمسعود صادقی*، مبینا مشهدی موسی پور صفحات 57-78

    امروزه مهمترین عامل در تعمیق روابط دو ملت و دو کشور مولفه فرهنگ است و زمانی که آن دو کشور از نظر جغرافیایی عنوان «همسایه» را با خود داشته باشند این موضوع اهمیت ویژه و کلیدی پیدا می کند. این موضوع که بین دو کشور ایران و ارمنستان از دیرباز و به گستره تاریخ، روابط دوستانه بر پایه اشتراکات تمدنی و فرهنگی وجود داشته است امری غیرقابل انکار است. هر نوع فعالیتی در بدو آغاز نیازمند شناخت دقیق از مخاطب و ذایقه و باورهای اوست. خصوصا در خصوص اعمال دیپلماسی فرهنگی که مهم ترین روش اعمال نفوذ بر مخاطبین در میان دیگر انواع دیپلماسی محسوب می شود، این امر اهمیتی دو چندان پیدا می کند. از آنجا که فرهنگ زاییده ی باورها و ارزش های هر ملتی است و همین باورها بر فرهنگ و دیدگاه ها تاثیرگذارند، این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش پیمایشی به ارزیابی دیدگاه مردم ارمنستان در خصوص ارزش ها و باورهایشان بپردازد و از این طریق تفسیر دقیق تری از پاسخ به موضوع اصلی نگاه و شناخت مردم ارمنستان از همسایگان خود، ارایه دهد. بر این مبنا فرم سوالات 15 گانه ای طراحی، به زبان ارمنی ترجمه و در میان رده های سنی مختلف در شهر ایروان توزیع شد و نهایتا با توجه به شناخت ایران به فرهنگ و هنر و ادبیات و نیز نفوذ گسترده عواملی همچون مذهب، سیاست و اقتصاد در جامعه و نقش مهم خانواده، موسیقی و فضای مجازی در پر کردن اوقات فراغت مردم ارمنستان، این نتیجه حاصل شد که استفاده از دیپلماسی فرهنگی فعال و پویا و همگام با سرعت و کیفیت دنیای دیجیتال امروز می تواند نقش مهمی در تعمیق روابط دو کشور در دیگر سطوح ایفا کند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، روابط فرهنگی، ارزش، باور، ایران و ارمنستان
  • لیلا فقیه لو* صفحات 79-104

    در این مقاله، دیپلماسی عمومی نوین، واکاوی اهمیت افکار عمومی داخلی و خارجی، ابعاد تاثیر گذاری دیپلماسی عمومی نوین و در نهایت تاثیر این عوامل در هم تنیده در روابط بین آمریکا و ایران در قبال برجام صورت بندی گشته است.  با بهره گیری از روش توضیحی-تبیینی و با کاربست رویکردهای دیپلماسی عمومی خصوصا دیپلماسی عمومی نوین پاسخ سوالات ارایه خواهد شد، یافته های این کار تحقیقی بیانگر این واقعیت است که، گزاره مشهور«سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی» است، امروز بیش از هر زمان دیگر صادق و ثابت است.توافق هسته ای که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک که در 14 ژوییه 2015 به امضای پنج عضو دایم شورای امنیت به اضافه آلمان از یک طرف و جمهوری اسلامی ایران از طرف دیگر رسید، به منزله نقطه عطف در تاریخ دیپلماسی عمومی نوین به شمار می رود که طی آن افکار عمومی جهانی تحت تاثیر قرار گرفتند و اهمیت مرزبندی افکار عمومی داخلی و خارجی کم رنگ شد که این ماحصل بهره گیری از ابزارهای نوین در طول مذاکرات هسته ای و استفاده از فرصت های دیپلماتیک به وجود آمده بود.

    کلیدواژگان: مذاکرات هسته ای، برجام، دیپلماسی عمومی نوین، افکارعمومی، ایران، آمریکا
  • عباسقلی عسگریان*، حامد حکمت آرا صفحات 105-132

    قدرت های بزرگ همواره می کوشند با ارتقای مولفه های قدرت نرم خود، منافع خویش را در جهان جستجو نمایند. در این مقاله تلاش شده است به این پرسش پاسخ داده شود که چه اقداماتی را می توان در قالب دیپلماسی فرهنگی ایثار به عنوان زیرشاخه دیپلماسی عمومی در قبال کشورهایی که به لحاظ فرهنگی، مذهبی، تاریخی و... با ایران قرابت دارند، انجام داد تا ضمن حفظ موقعیت کنونی، روابط فرهنگی با این کشورها توسعه هم پیدا کند و به طور کلی این که گفتمان فرهنگی ایران در زمینه ایثار چگونه است؟ در مسیر انجام پژوهش از منابع کتابخانه ای، اینترنتی و الکترونیکی استفاده گردیده است. پاسخ مقاله به پرسش مذکور این است که دیپلماسی فرهنگی ایثار که از فرهنگ ملی، بومی و تاریخی ایرانی نشات گرفته، توانسته است خود را با آموزه ها و فرهنگ اسلامی تکمیل نماید. به همین دلیل است که قادر به اشاعه اندیشه ها و انعکاس روحیه آزاداندیشی و هم نوع دوستی به ملت های منطقه و جهان است. به طور کلی، دیپلماسی فرهنگی ایران در زمینه ایثار با توجه به تاثیرگذاری معنا و اندیشه انقلاب اسلامی پی ریزی گردیده است. این بازنمود گفتمانی درصدد تحکیم بنیان های معرفتی فرهنگ بومی و تعمیم ارزش ها، دانش ها و نگرش های تولید شده به فراسوی مرزهای جغرافیایی است. در این رهگذر از دیپلماسی نرم و قدرت اقناع بهره می گیرد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی ایثار، دیپلماسی عمومی، دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی مبادله ای، سیاست خارجی ایران
  • محسن غریبی*، علی عبدالخانی صفحات 133-165

    فشارهای حقوق بشری بر عربستان از زمان به سلطنت رسیدن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، ناشی از دو موج اعتراضات نسبت به اقدامات عربستان در سطوح داخلی و بین المللی بوده است. موج اول، با حملات ایتلاف سعودی به یمن از 25 مارس 2015 آغاز شد و موج دوم، البته با شدت بیشتر، از زمان قتل جمال قاشقچی در اکتبر 2018 شروع شد. در این موج کوبنده، تراکم نقض حقوق بشر در یمن و سرکوب فعالان سعودی متمایل به «اصلاحات سیاسی»، باعث شد تا پادشاهی عربستان با فشارهای حقوق بشری کم سابقه ای مواجه شود ولی به جای اعمال اصلاحات ساختاری و اساسی، به بهبود چهره حکومت خود از طریق ابزارهای حقوق بشری بپردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ابزارهای حقوق بشری عربستان در این سال ها، چندوجهی و شامل ابعاد فرهنگی-ایدیولوژیکی، ارسال کمک های اولیه (اقتصادی) به برخی از مردم کشورهای جنگ زده و فقیر، استفاده از چهارچوب های حقوق بین الملل و بهره گیری از ابزارهای رسانه ای-تبلیغاتی بوده است. در این پژوهش، پس از بررسی مهم ترین تحولات حقوق بشری عربستان از آغاز جنگ یمن تا پایان سال 2019، مهم ترین ابزارها و تدابیر عربستان در زمینه حقوق بشر بررسی می شود.

    کلیدواژگان: نقض حقوق بشر، جنگ یمن، جمال قاشقچی، حقوق بین الملل
|
  • Mohammadreza Dehshiri Pages 1-28

    Asper the Anthropocene international system, man is considered to be a powerful actor in nature that has a great impact on the biological condition of the universe.Under such circumstances and keeping in view the increasing needs of the human race for natural resources and the estimates concerning the activitiesthat take place on Planet Earth, understanding and evaluating any positive and negative developments callsfor understanding the relationship between man and nature.In the current Anthropocene era and with the occurrence of various security crises, including human safety with regards tocontagious and pandemic diseases, it is important to pay sufficient attention to the interactions between humans and governments as determining actors in this area.In this regard and with the outbreak of the coronavirus pandemic and the globalization of this security crisis, cultural diplomacy can betaken into consideration in the existing complicated system of security interdependence - in the form of transnational interaction - for regulating relations between governmental and non-governmental actors and towards national goals and foreign policy with a focus on reciprocal interest.In this study,efforts are made to examine the requirements of cultural diplomacy within the context of Anthropocene system, the coronavirus crisis, and theopportunities that are provided to countries to assess their national interests. Using library and online data sources for the purpose of the intended research, it will also be explored whetherappropriate cultural diplomacy can provide the required opportunity for political units to create a framework for purposeful and focused interaction during the corona and post-corona eras andwhether it will allow them to play a role in global governance by creating a new style of behavioral model in the form of international standards while creating cognitive changes.

    Keywords: Environmental security, Cognitive Changes, Global governance, Cultural Diplomacy, and the Anthropocene international system
  • SEYEDVAHID YAGHOUBI * Pages 29-56

    It was not long after the beginning of the year 2020 that a new concept called “post-corona” entered the political, economic, and social literature of the world. By invading almost all the countries of the world, the corona pandemic was able to dominate the human condition of the third millennium in such a way, in a matter of months, that it may not be called anything but an invisible enemy.Its surprising and overwhelming prevalence was like a leash on the body of the man of the age of communication that even made him helpless to think of a solution. However, what is to be noted is that human history has gone through a few of these crises and there was no cure for man except to struggle and survive. In most cases and from the perspective of most governments and nations the coronavirus is recognized as a transformative phenomenon in the human future. The fate of the economy followed by politics, society, and culturelieswithin the framework of this crisis. This is an issue the needs to be redefined in order to be able to face what has come to be commonly known as the post-coronavirus era. Within this context, cultural policies will not be an exception to this rule, which demandsthat policymakers should adapt their current methods to the global changes causedby this phenomenon, as in this perspective and in the international arena, this issue of transformation will be of much greater importance. Keeping in view the issues of globalization and the new world order with their special definitions and criteria in this area and in response to this global challenge,the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran requires anintuitive and creative strategy to turn this human threat into a desirable opportunity despite the possible negative economic and political effects. In this paper, an endeavor has been made to define and explain a few strategies and proposals by expressing several aspects of theories related to cultural diplomacy and the prevalence of the coronavirus.

    Keywords: Cultural Diplomacy, Post-Coronavirus Era, Globalization, Coronavirus Pandemic, soft power
  • Mohammad Masoud Sadeghi *, Mobina Mashhadi Moosapour Pages 57-78

    The most important factor in strengthening and deepening the relations between any two nations and two countries in today’s world is culture, and this issue becomes of special and key importance when the two countries are geographical “neighbors”. It is an undeniable fact that there have been friendly relations between Iran and Armenia for a long time and all throughtheir history, which have been based on common civilizational and cultural elements. It goes without saying that any kind of activity between two countriescalls forhaving accurate knowledge about the values, interests and beliefs of one another.This is especially important when it comes to cultural diplomacy, which is the most important means- among other types of diplomacy- ofconveying the intended messageto the addressees;the reason being that culture is the by-product of the beliefs and values of every nation and it is these beliefs that form the source of cultural interactions between two nations. The author ofthis research paper intends to use the survey method to assess the views of the Armenian people about their values and beliefs, and,in this way, provide a more accurate interpretation of the views and knowledge of the Armenian people about their neighbors. In order to materialize this purpose, a form containing 15 questions was prepared and translated into the Armenian language and distributed among different strata of people in Yerevan. Keeping in view the knowledge of the Iranian people about the culture, art, and literature, as well as the widespread influence of such factorsas religion, politics, and economics in the Armenian society and the important role of family, music, and cyberspace in filling their leisure time, it was concluded that the use of active and dynamic cultural diplomacy in alignment with the speed and quality of today’s digital world can play an important role in deepening relations between the Islamic Republic of Iran and the Republic of Armenia in different areas.

    Keywords: Cultural Diplomacy, Cultural Relations, Values, beliefs, Iran, Armenia
  • Leila Faghihloo * Pages 79-104

    In this paper, efforts have been made to examine and analyze the new public diplomacy of the United States of America and the Islamic Republic of Iran, the importance of domestic and foreign public opinion, the dimensions of the impact of new public diplomacy, and finally the impact of these intertwined factors on the US-Iranian relations with regards to the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Attempts have also been made to answer the question by using the explanatory research method and applying the approaches of public diplomacy, especially modern public diplomacy. The findings of this research work show the fact that the famous proposition “foreign policy is the continuation of domestic policy” is more true and stable today than at any other time.The nuclear treaty that was signed by five permanent members of the United Nation Security Council plus Germany, on one side, and the Islamic Republic of Iran, on the other, under the title of the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)marks a turning point in the history of modern public diplomacy. A treaty thathad a powerful impact on the global public opinion and diminished the importance of demarcating domestic and foreign public opinion and resulted in the use of new tools during the nuclear negotiations and the use of diplomatic opportunities.

    Keywords: Nuclear Negotiations, joint comprehensive plan of action (JCPOA), New Public Diplomacy, public opinion, Iran, the United States of America
  • Abbasgholi Asgarian *, Hamed Hekmatara Pages 105-132

    The big powers have always been trying to pursue their own interests in the world by upgrading the components of their soft power. In this paper, an attempt has been made to provide an answer to the question that“what actions can be taken in the form of cultural diplomacy of sacrifice as a sub-branch of public diplomacy vis-à-vis the countries that are culturally, religiously, historically, etc. in close relations withIran so thatwhile maintaining the current situation, cultural relations with these countries could also be expanded.Generally speaking, the aim of this paper is to through light on the cultural discourse of Iran with regards to sacrifice.Library andinternet resources have been referred tofor the purpose of making this research authentic. As per the findings of the research, the answer to theabove question is that the cultural diplomacy of sacrifice, which has its roots in the national, indigenous, and historical culture of Iran, has been able to complement itself with Islamic teachings and culture. And it isfor this reason that it has been able to spread the spirit of open-mindedness and philanthropy to the nations of the region and the world. In general, with regards to the culture of sacrifice it must be noted that the Iranian cultural diplomacy has been formedunder the influence of the meaning and the foundations of the Islamic Revolution. This discourse seeks to consolidate the epistemological foundations of indigenous culture and to interact with other nations of the world on the basis of the values, knowledge, and attitudes that have been the by-products of the Islamic Revolution of Iran. In order to fulfill this end, resort is being made to soft diplomacy and the power of the discourse.

    Keywords: The Diplomacy of Sacrifice, Public Diplomacy, Cultural Diplomacy, Interactive Diplomacy, The Foreign Policy of the Islamic Republic of Iran
  • MOHSEN GHARIBI *, ALI Abdolkhani Pages 133-165

    Human rights pressures on Saudi Arabia have been caused by two waves of protests against Saudi actions at national and international levels since the coming to power of Salman bin Abdulaziz Al Saud. The first wave began with the Saudi coalition’s attacks on Yemen on March 25, 2015, and the second wave, albeit with greater intensity, began with the assassination of Jamal Khashoggi in October 2018. In this shocking wave, the escalation of human rights violations in Yemen and the crackdown on Saudi activists demanding “political reforms” resulted in unprecedented human rights pressures on the Kingdom of Saudi Arabia. However, instead of adopting structural and fundamental reforms, the Saudi government has tried to improve its image by resorting to certain human rights tools and instruments. The findings of this study indicate that the human rights tools and instruments used by Saudis during these years are multifaceted and include cultural-ideological dimensions, sending (economic) aids for some people in war-torn and poor countries, using the frameworks of international law, and the misuse of media and propaganda gears. After examining the most important developments in Saudi Arabia’s human rights approach, from the beginning of the Yemeni war until the end of 2019, this study proposes to make a review of the most important tools and measures resorted to by the Saudi authorities in the area of human rights.

    Keywords: Human Rights Violation, Yemeni War, JamalKhashoggi, International Law