فهرست مطالب

مطالعات روابط فرهنگی بین المللی - پیاپی 11 (تابستان 1398)

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 11 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا بهرامی*، محمدرضا دهشیری صفحات 1-32

    ایران، کنشگری قدرتمند در منطقه غرب آسیا است که با توجه به موقعیت ژیوپولتیک، توان اثرگذاری نرم و همچنین توانایی نفوذ در کشورهای منطقه، همواره مورد تهدید و تطمیع کنشگران مختلف واقع شده است. یکی از چالش های اساسی که در دوران گذار سیستم و عصر جهانی شدن، از آن رنج می برد، ایران هراسی- اسلام هراسی است. اشکال جدیدی از تهدید، مستلزم اعمال اشکال جدیدی از روش های دفاعی و تقویتی است. لذا در این پژوهش این سوال مطرح می شود که ج.ا.ا. چگونه می تواند با تهدید نرم دشمن در قالب اسلام هراسی و ایران هراسی مقابله نماید؟ در پاسخ، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی با بهره مندی از منابع کتابخانه ای این فرض آزمون می شود که دیپلماسی فرهنگی با اتکاء بر ارزش های جهانی و حقیقی فرهنگ ایرانی- اسلامی، می تواند با محوریت بر مولفه هایی چون "افزایش قدرت"،" ایجاد تصویر مطلوب" و " حل چالش های امنیتی و غیر امنیتی از طریق ایجاد تغییرات شناختی و شرایط بلوغ مذاکره"  به مقابله با چالش فوق بپردازد. در نتیجه دیپلماسی فرهنگی به دلیل تبادل میان اذهان در جوامع مختلف می تواند زمینه ساز ارتقاء قدرت نرم افزاری، ایجاد وجه مثبت و تعاملی از ایران و همچنین حل چالش های شناختی و هویتی شود.

    کلیدواژگان: ایران هراسی- اسلام هراسی، دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم، اختلافات شناختی و بلوغ مذاکرات
  • مهری توتونچیان*، ایرج افشاراحمدی صفحات 33-54

    اقتصاد مقاومتی به عنوان ایده ای سوی حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح شده است  که نقش بسیار مهمی در تدوین الگوی اقتصادی نظام اسلامی در شرایط مختلف از جمله شرایط تحریم ایفا می کند. از این منظر، توجه به مولفه‏های اصلی اقتصاد مقاومتی می تواند به عنوان راهکاری برای رفع مشکلات داخلی تلقی شود و علاوه بر آن، زمینه ساز تبدیل شدن جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک الگوی مطلوب برای نظام های سیاسی منطقه و مسلمانان جهان باشد. حال دغدغه اصلی پژوهش حاضر، پاسخگویی به این سوال است که: اقتصاد مقاومتی به عنوان الگوی اقتصادی مدنظر رهبر معظم انقلاب اسلامی در چه صورتی می تواند به عنوان دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مورد استفاده قرار گیرد؟ مهم‏ترین یافته های پژوهش حاضر این است که اقتصاد اسلامی با مدنظر قرار دادن سبک زندگی اسلامی-ایرانی، توجه به توان داخلی ملت ها در برابر شرایط تحریم، نفی وابستگی و همچنین اقتصاد عدالت محور می تواند  بخشی از دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نیز تلقی شود. بدین ترتیب، شاخصه های اقتصاد مقاومتی در صورت تحقق می توانند جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک مدل و الگو مطرح سازند و نفوذ و اعتبار بین المللی و منطقه ای جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک نظام سیاسی مستقل در شرایط تحریم نیز افزایش دهند. با توجه به رویکرد مقاله، روش توصیفی-تحلیلی و جمع آوری اطلاعات از اسناد، کتب، مقالات و سخنرانی های رهبری معظم انقلاب اسلامی به عنوان روش پژوهش انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، دیپلماسی فرهنگی، ج.ا. ایران، تحریم
  • علیرضا وزین* صفحات 55-78

    روند سیاست خارجی روسیه، در توجه به آفریقا نشان از آن دارد که مسکو با جدیت به سوی گسترش روابط همه جانبه با کشورهای آفریقایی و نفوذ بیش از پیش در این قاره تلاش می کند. به ویژه شخص «ولادیمیر پوتین» سعی دارد از رقابت گسترده ای که بین قدرتهای بزرگ نظیر آمریکا، چین، اتحادیه اروپا و حتی هند برای حضور در آفریقا وجود دارد، بازنماند و روسیه را به عنوان یک ابرقدرت با عملکرد موثر فرامنطقه ای و بین المللی بار دیگر به جهان بازشناساند. نخستین نشست روسیه و آفریقا در اول آبان سالجاری(23 اکتبر 2019) در شهر «سوچی» برگزار شد که روسای همه کشورهای این قاره و همچنین رهبران انجمن ها و سازمان های مهم منطقه ای قاره سیاه حضور داشتند، فرصتی برای محکم شدن جای پای روسیه در این قاره بود و در حاشیه این نشست قراردادهایی به ارزش بیش از 12 میلیارد و 500 میلیون دلار امضا گردید. از نظر رییس جمهوری روسیه؛ قاره آفریقا دارای ذخایر عظیم منابع طبیعی و نیروی انسانی است و جذابیت بی نظیری دارد و روسیه با پشتوانه ای از سابقه حضور در آفریقا، توسعه روابط همه جانبه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با آفریقا را در مد نظر دارد. در این نوشتار تلاش می شود تا به صورت توصیفی، با تحلیل سیاست خارجی روسیه در برابر ظرفیت های قاره آفریقا، رویکرد جدید این کشور و آثار آن را در توسعه روابط فرهنگی تبیین نمود.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، دیپلماسی فرهنگی، روسیه، بنیاد جهان روسی، آفریقا، روابط فرهنگی
  • سید محمدجواد قربی* صفحات 79-112

    با تحول تعاملات سیاسی بین المللی و افزایش بازیگران غیردولتی در صحنه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهان، کشورها نمی توانند نقش سازمان های مردم نهاد و غیردولتی را در کنش های خارجی نادیده بگیرند و در میان این سازمان ها، انجمن های دوستی یکی از بازیگران نوظهور عرصه دیپلماسی و روابط فرهنگی محسوب می شوند. به همین منظور، مقاله حاضر تلاش دارد به این سوال پاسخ دهد که کارکردهای انجمن های دوستی در دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران  کدامند؟ فرضیه مقاله این است که انجمن های دوستی یکی از بازوهای اجرایی دیپلماسی نوین عمومی در عصر حاضر محسو می شوند که کنشگری برنامه ریزی شده آنها می تواند منافع ملی کشورها را با هزینه های اندک تر تامین نماید. برای اثبات این فرضیه، از چارچوب مفهومی دیپلماسی فرهنگی بهره گرفته ایم و یافته ها نشان می دهند که انجمن های دوستی ایران بارعایت برخی از ملزومات در عرصه سیاست بین المللی می تواند قدرت فرهنگی ایران را ارتقاء دهند و منفعت جامعه ایرانی را در مراودات فرهنگی در نظر داشته باشند. برخی از کارکردهای انجمن های دوستی ایران برای توسعه دیپلماسی فرهنگی و کسب موقعیت مطلوب سیاسی و فرهنگی برای دستگاه سیاست خارجی ایران عبارت از؛ تصویرسازی مثبت از چهره ایران، گسترش تعاملات دوستانه، کمک رسانی به اهداف سیاسی بین الملی ایران، برجسته کردن میراث فرهنگی ایرانیان، همسوکردن جامعه هدف با ایده های فرهنگی ایران، انتقال پیام های سیاسی و فرهنگی، افزایش سطح صلح منطقه ای و جهانی، اعتمادسازی، ارتقاء همگرایی سیاسی و فرهنگی در جهان اسلام، مدیریت افکار عمومی و غیره می باشد.

    کلیدواژگان: انجمن های دوستی، دیپلماسی سنتی و مدرن، دیپلماسی فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران، اعتماد سازی، تصویرسازی ملی، پیام های فرهنگی و سیاسی، تعارضات بین المللی
  • سید علی مرتضوی امامی زواره* صفحات 113-142

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل عملکرد دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه در شرایط تحریم اقتصادی است. دیپلماسی فرهنگی در روابط بین المللی معاصر یکی از ابزارهای موثر در حمایت از اهداف ملی و سیاست خارجی کشورها و تاثیر بر افکار عمومی و دولت های سایر کشورها می باشد. اتخاذ دیپلماسی فرهنگی توسط ایران و کشورهای خاورمیانه و انجام فعالیت های فرهنگی به منظور حفظ و توسعه روابط فیمابین در شرایط ناشی از تحریم های هسته ای ایران، نمایانگر اهمیت روابط فرهنگی در زمانی است که روابط سیاسی و اقتصادی دچار نقصان می شود. جمهوری اسلامی ایران نیز به منظور تحقق اهداف توسعه اقتصادی خود در این شرایط تحریم نیازمند بهره گیری از امکانات و ظرفیت های فرهنگی خود در عرصه تعاملات با کشورهای منطقه و ابزارهای سیاست خارجی است. لذا کشور ایران و کشورهای دوست در منطقه برای پیشبرد اهداف توسعه ملی و امنیت منطقه ای با اتخاذ دیپلماسی فرهنگی در دوران تحریم، سعی در تلطیف فضای منفی ایجاد شده از طریق تعامل سازنده با این کشورها و همگرایی اقتصادی با کشورهای منطقه و بازارهای هدف می باشد. همچنین تداوم برنامه محور تنش زدایی در سیاست خارجی، تشکیل ستاد مرکزی دیپلماسی اقتصادی برای تنظیم دستور کارها و تعیین دقیق مسیولیت نهادهای دخیل و حذف ستادهای موزای و ناکارآمد و تقویت اقتصاد تولیدی و غیر نفتی و تسری آن به بخش های منطقه ای می تواند در ایجاد روابط فرهنگی و رفع چالش های فرا روی دیپلماسی اقتصادی مفید به فایده باشد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی اقتصادی، تحریم اقتصادی، تحلیل عملکرد
  • جواد خادم زاده، جهانبخش ایزدی* صفحات 143-176

    پیشرفت های شگرف در عرصه فن آوری اطلاعات و ارتباطات و تاثیرات آن بر تمام حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... باعث گردیده که امروزه بحث اصلی در حوزه دیپلماسی عمومی به تاثیر این پیشرفت های در دیپلماسی عمومی بپردازد و مبحث نوینی تحت عنوان دیپلماسی عمومی مدرن را به میان آورد. با توجه به اینکه دیپلماسی عمومی به عنوان یکی از مهم ترین شیوه های تحقق و افزایش قدرت نرم کشورها محسوب می شود این سوال پیش می آید که مولفه های نوین دیپلماسی عمومی مدرن چه نقشی در افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران داشته است؟ در پاسخ نیز ذکرشده با توجه به شاخص های دیپلماسی عمومی نوین نظیر برند سازی، الگوی شبکه ای، ارتباطات متقارن دو سویه بر محور الگوی گفتگو محور و بر مبنای دستیابی به تفاهم و هم فهمی، جمهوری اسلامی ایران علی رغم برخی اقدامات مثبت در سال های اخیر، هنوز نتوانسته به نحوه احسن از این ظرفیت در جهت افزایش قدرت نرم خود استفاده نماید. روش تحقیق این پژوهش بصورت توصیفی تحلیلی است که به شیوه اسنادی به پردازش داده ها می پردازد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، دیپلماسی عمومی سنتی و مدرن، قدرت نرم، برندسازی، الگوی شبکه ای
|
  • Mohammadreza Dehshiri Pages 1-32

    Iran is a powerful actor in the West Asian region, which owing to its important geo-political positions, the influence of its soft power and its ability in having an impact on the countries of the region has always been subjected to threats and/or enticement by various political actors. One of the fundamental challenges faced in the age of globalization and the transition period is the phenomenon of Iranophobia - Islamophobia. According to the authors, new forms of threats call for the implementation of new forms of strengthening defense methodologies.In this research work the authors have endeavored to provide an answer to the question that ‘how would the Islamic Republic of Iran be able to confront the soft threat of the enemy posed in the form of Islamophobia and Iranophobia’? For this purpose and based on a descriptive - analytical methodology efforts have been made in this paper to examine the assumption that by relying on the global and true values of the Iranian - Islamic culture focused on such elements as “increasing power”, “creation of a proper and optimal image” and “resolving the security and non-security challenges through cognitive alterations and maturity of negotiation” in confronting the above-mentioned challenge. In other words, cultural diplomacy, which plays a significant role in interaction between minds in various societies can pave the path for the elevation of soft power, formation of a positive and interactive image of Iran in the world as well as resolving the cognitive and identity challenges faced by this country.

    Keywords: Iranophobia, Islamophobia, Cultural Diplomacy, soft power, Cognitive differences, maturity of negotiations
  • Mehri Toutounchian *, Iraj Afsharahmadi Pages 33-54

    Resistance economy has been put forward as an idea by the Supreme Leader of the Islamic Revolution, Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, who plays a vital role in formulating the economic model of the Islamic system under various conditions, including the sanctions. From this point of view, attention to the main elements of the resistance economy is considered to be a practical solution for the elimination of internal problems, and furthermore, pave the way for making the Islamic Republic of Iran an ideal role model for the political systems of the region and the Muslims of the world. Keeping the above in view, the main concern of the present study is to come up with an answer to the following question that: in what way can the resistance economy, as an economic model proposed by the Supreme Leader of the Islamic Republic, be applied as the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran? The most important findings of the present study are that Islamic economy can be considered a part of the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran by taking into account the Islamic-Iranian lifestyle, attention to the internal power of nations against sanctions, the negation of dependency, as well as a justice-oriented economy. In this way, should the characteristics of the resistance economy be fulfilled, it can introduce the Islamic Republic of Iran as a role model, and add to the international and regional influence and credibility of the Islamic Republic of Iran as an independent political system; even under the sanction conditions. As per the approach adopted for this paper, the descriptive-analytical method was selected as the research methodology by relying on information derived from available documents, books, articles and papers as well the speeches of the Supreme Leader of the Islamic Revolution.

    Keywords: Resistance Economy, Cultural Diplomacy, Islamic Republic of Iran, Economic Sanctions
  • ALIREZA VAZIN * Pages 55-78

    Russia’s foreign policy towards the African Continent shows that Moscow is seriously working on expanding its relations with the African countries and exerting more influence on this continent. Vladimir Putin, in particular, is trying to make sure that Russia does not lag behind the existing widespread competition between major powers such as the United States of America, China, the European Union and even India with regards to being present in the African Continent, to reintroduce Russia as a superpower with an effective trans-regional and international performance and to rebuild ties with the continent. The first Russia-Africa Summit took place in the city of Sochi, Russia, on 23 and 24, October 2019, which was attended by heads of states from all over Africa as well as the leaders of key regional associations and organizations of a number of African countries and served as an opportunity for consolidating Russia’s footsteps in this continent. A number of deals to the tune of more than $ 12.5 billion were struck on the sidelines of the summit.
    In the opinion of the Russian president, the African Continent has vast reserves of natural resources and manpower and is uniquely attractive, and Russia, with a long history of relationship with African countries, is considering the expansion of comprehensive political, economic and cultural relations with this continent. In this paper, efforts have been made to analyze, in a descriptive way, the Russian foreign policy and its new approach towards the African countries and their existing capacities and to examine the effects of this new approach on the expansion of cultural relations between the two sides.

    Keywords: soft power, Cultural Diplomacy, Russia, Russian World Foundation (Russkiy Mir Foundation), Africa, Cultural Relations
  • Seyyed Mohammad Javad Ghorbi * Pages 79-112

    With the new developments in international political interactions and the rise in the number of non-governmental actors in the political, economic, and cultural scenes of the world, countries can no more ignore the role of non-governmental organizations in the area of foreign affairs. Friendship associations have proved to be such organizations that have come to play a significant role in the area of cultural diplomacy and cultural relations. To this end, in the present paper attempts have been made to provide an answer to the question that: what role do the friendship societies play in the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran? The hypothesis of the paper is that friendship societies are one of the executive arms of modern public diplomacy in the present day, whose planned actions can serve and ensure the national interests of the nations at a lower cost. In order to support this hypothesis, resort has been made to the conceptual framework of cultural diplomacy, and the findings show that Iranian friendship associations can enhance the cultural power of the Islamic Republic of Iran and promote the benefit of the Iranian society by adhering to some of the requirements involved in international politics. Some of the functions of the Iranian friendship societies that are aimed at the expansion of cultural diplomacy and gaining a favorable political and cultural status for Iran’s foreign policy apparatus include: portraying a positive image of Iran, expanding friendly relations with other nations, contributing to the achievement of Iran’s international political goals, highlighting the Iranian cultural heritage, aligning the target communities with Iranian cultural ideas, conveying political and cultural messages of Iran, contributing to increased regional and global peace, building mutual trust, promoting political and cultural convergence in the Muslim world, managing public opinion, and etc.

    Keywords: Friendship Associations, Traditional, Modern Diplomacy, Islamic Republic of Iran, Trust-Building, National Image-making, Cultural, Political Messages, International Conflicts
  • Sedali Mortazaviemamizavare * Pages 113-142

    The main objective of the present study is to analyze the performance of both economic diplomacy and cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran in the Middle East under the existing conditions of economic sanctions. Under contemporary international relations, cultural diplomacy is one of the effective instruments that can ensure the attainment of national goals and the foreign policy of countries, their impact on the public opinion and building effective relations with the governments of other countries. Adoption of cultural diplomacy by Iran and the Middle East countries and engagement in cultural activities with the aim of maintaining and enhancing bilateral and multilateral relations, particularly under the existing condition of the nuclear sanction imposed on Iran, reflects upon the importance of cultural relations at a time when political and economic relations are on the decline. In order to achieve its economic development goals, the Islamic Republic of Iran also needs to take advantage of its cultural capacities with regards to its interaction with the countries of the region. Therefore, in pursuit of the fulfillment of their national progress and interests as well as regional security, Iran and the friendly nations of the region seek to stamp out the existing negative atmosphere by resorting to cultural diplomacy - during the time of imposed sanctions - and through constructive interaction and economic convergence in the region and target markets. Moreover, the adoption of such principles oriented towards continued détente or de-escalation of tension in the foreign policy, formation of a central headquarters with the aim of promoting economic diplomacy, determining the precise responsibilities of the institutions involved and eliminating overlapping and inefficient bodies, strengthening the production industries, encouraging a non-oil-based economy and their extension to regional sectors can prove to be useful in building cultural relationships and removing the challenges facing the economic diplomacy.

    Keywords: Cultural Diplomacy, Economic Diplomacy, Economic Sanctions, Performance analysis
  • Javad Khademzadeh, Jahanbakhsh Izadi * Pages 143-176

    The great advances in information and telecommunication technology and their effects on political, economic, social, cultural and other fields, is the basic reason that nowadays the main issue in public diplomacy would be the study of the effects of these effective advances in public diplomacy. Considering that the public diplomacy is one of the most important approaches to have and increase the soft power of countries this question arises that, what is the role of the modern components of the modern public diplomacy in enhancing and improving the soft power of the Islamic Republic of Iran? In the hypothesis has mentioned that, according to new general diplomacy indicators such as branding, the network model of two-way symmetric communication based on the dialogue-based model and mutual understanding, the Islamic Republic of Iran, despite taking some positive actions in recent years, has not yet been able to use this potentiality in the best way to increase its soft power. The research method of this enquiry is a descriptive analytical process that deals with data processing in a documentary manner.

    Keywords: “Traditional public diplomacy”, ” Modern Public Diplomacy”, ”Soft power”, ”networking”, Branding