فهرست مطالب

مطالعات روابط فرهنگی بین المللی - پیاپی 10 (بهار 1398)

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 10 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد الله یاری فومنی*، محمدباقر خرمشاد صفحات 1-33

    امروزه، عرصه دیپلماسی دچار گستردگی و تنوع زیادی شده است و با عنوان های مختلفی مانند دیپلماسی عمومی، دیپلماسی رسانه ای، دیپلماسی فرهنگی و... خوانده می شود. دیپلماسی، بازوی اجرایی سیاست خارجی یک دولت است. مجموعه علوم، هنر، فنون و روش هایی که یک نقش آفرین در عرصه بین الملل یا دیپلمات در ارتباط با دیگر بازیگران بین المللی برای به دست آوردن یا حفظ منافع ملی خود به کار می بندد، دیپلماسی نام دارد. دیپلماسی فرهنگی، با محوریت فرهنگ و با ابزار قرار دادن آن در دیپلماسی اهداف خود را دنبال می کند. در این مقاله، در نظر داریم که با استفاده از روش فرامطالعه، الگوهای دیپلماسی فرهنگی کشورهای منتخب در میان کشورهای مختلف جهان را بررسی کنیم. این الگوها در سه حوزه کشورهای غربی، کشورهای اسلامی و قدرت های بزرگ آسیایی طبقه بندی شده اند. کشورهای غربی شامل ایالات متحد آمریکا و فرانسه، کشورهای اسلامی شامل عربستان و منظور از قدرت های بزرگ آسیایی، کشورهای ژاپن، ترکیه و هندوستان است. در نهایت، پژوهش حاضر به طراحی ساخت های مفهومی انجامیده است که می تواند پیش زمینه هرگونه سنخ شناسی الگوهای دیپلماسی فرهنگی قرار بگیرد. این ساخت های مفهومی عبارتند از الگوهای دیپلماسی فرهنگی تهاجمی و غیرتهاجمی، الگوهای دیپلماسی فرهنگی معطوف به نخبگان دانشگاهی و دیپلماسی فرهنگی معطوف به فرهنگ عامه.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، دیپلماسی، دیپلماسی عمومی، دیپلماسی فرهنگی
  • محمدمسعود صادقی* صفحات 34-72

    ضرورت توجه به هنجارها و ادراکات ایجاد شده در چالش ایران هراسی و شیعه هراسی در جهان امروز موضوعی است که در آغاز دهه پنجم از انقلاب اسلامی باید بدان بیشتر پرداخت. ایران هراسی در سطوح منطقه ای، شیعه هراسی در سطوح فرامنطقه ای و اسلام هراسی در بعد جهانی پیگیری می شود که ابزار، اهداف، شیوه و روش های خنثی سازی هر کدام از آن ها متفاوت است، که در صورت نبود سیاستی منسجم و راهکارهای فرهنگی مقابله با آن می تواند چالش هایی را برای حفظ بنیان های اقتدار ملی منطقه ای و همچنین وحدت جهان اسلام بوجود آورد. سوال اصلی و هدف این مقاله، مطالعه اشکال ایران هراسی است که ضمن بررسی زمینه های شکل گیری شیعه هراسی نیز در کشورهای منطقه در پی ارایه راهکارهای فرهنگی مقابله با آن نیز می باشد. طبق یافته های پژوهش راهکار افزایش مشروعیت نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران، تاثیرگذاری بر افکار عمومی و روابط دیپلماتیک با کشورهای جهان، آسیب شناسی فعالیت های فرهنگی خارج از کشور، توجه به ملاحظات و حساسیت های دیگر کشورها در سیاستگذاری های فرهنگی،  تاکید بر حقوق بشر اسلامی و محکوم کردن اعمال ضد انسانی غرب و معرفی صحیح اسلام به جهانیان، از مهم ترین برنامه های راهبردی فرهنگی است که باید توسط نهادهای مسیول و اندیشمندان شیعه مورد توجه و جدیت قرارگیرد.

    کلیدواژگان: ایران هراسی، شیعه هراسی، مقابله فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران
  • ناصر پورحسن* صفحات 73-109

    هدف این مقاله بررسی نقش دیپلماسی زیارت در مقابله با جریان سلفی تکفیری است که طی سال های اخیر در منطقه ژیوپلیتیک خاورمیانه و محیط امنیتی جمهوری اسلامی چالش آفرین شده است. بر این مبنا پرسش اصلی مقاله این گونه مطرح شده است که دیپلماسی زیارت چگونه می تواند با جریان سلفی تکفیری مقابله کند؟ نخستین پاسخی که به پرسش مذکور داده شده این است که: «جمهوری اسلامی به دلیل موقعیت حساس هویتی و جغرافیایی، می تواند با استفاده از دیپلماسی زیارت، نوعی همبستگی میان شیعیان جهان برای مقابله با جریان سلفی تکفیری ایجاد کند.» جریان تکفیری گری، به رغم تضعیف برخی مصادیق و گروه های مروج آن همچون داعش، بر اساس بستر سیاسی و اقتصادی و فرهنگی آن در برخی کشورهای منطقه از جمله محیط پیرامونی جمهوری اسلامی و نیز مداخله قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای، بازتولید خواهد شد و از نظر هویتی و امنیتی برای کشورهای اسلامی و به ویژه جمهوری اسلامی تهدیدهای مهمی را در پی خواهد داشت. این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی، برخی شیوه های نوین مقابله با جریان مذکور را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی زیارت، شیعه، جمهوری اسلامی، عتبات عالیات، جریان سلفی تکفیری
  • احسان داوری*، محمدحسن خانی صفحات 110-144

    مجموعه ارزش ها و مفاهیم موجود در انقلاب اسلامی و آرمان های والای آن، انگاره ای بدیع پدید آورده که در تحولات و مناسبات جهانی اثربخش بوده است. اشتراک معنایی و سابقه مشترک دینی و تاریخی موجب گردیده این تاثیرات به نحو قابل توجهی به ویژه در جهان اسلام رقم بخورد. از آن جا که دیپلماسی عمومی شکل دهی به افکار عمومی را مدنظر دارد و از این طریق منافع ملی را تامین می نماید، در جمهوری اسلامی ایران مورد توجه بوده و نقش مهمی را در اجرای سیاست خارجی و صدور پیام انقلاب اسلامی پیدا کرده است. آسیب های کاربست دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران در قبال جهان اسلام در محورهای داخلی و خارجی دسته بندی شده و مورد واکاوی قرار گیرد. در حوزه داخلی ضعف سیاست گذاری به عنوان مهم ترین آسیب و عدم اولویت بندی اهداف، انجام نشدن کار پژوهشی، وجود نهادهای موازی، عدم بهره گیری مناسب از فضای سایبری و قدرت نرم اطلاعاتی، بهره گیری از رسانه های مکانیکی و توده ای، عدم اختصاص بودجه مناسب و ضعف نیروی انسانی و رسانه ها عمده ترین چالش های این عرصه می باشد. در بعد خارجی نیز می توان به فشارها و تحریم های سیاسی و اقتصادی، عناد گرایشات مختلف اسلامی و تخریب وجهه جمهوری اسلامی ایران توسط دشمنان اشاره نمود.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، جمهوری اسلامی ایران، جهان اسلام، انقلاب اسلامی
  • امیرمحمد حاجی یوسفی*، راضیه اکبری صفحات 145-198

    پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر شکل گیری ایران هراسی در افغانستان و راهکارهای مقابله با آن پرداخته و به دنبال پاسخگویی به این سوال اصلی است که: مهمترین عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری ایران هراسی در افغانستان پس از حمله ی آمریکا تاکنون کدام است؟ فرضیه ای که در پاسخ به سوال فوق ارایه شده  به این صورت می باشد که:  سیاست های ضد ایرانی کشوهای فرامنطقه ای (عمدتا آمریکا) و منطقه ای (عمدتا عربستان سعودی) عامل اصلی شکل گیری و گسترش ایران هراسی در افغانستان می باشد همچنین از سیاست های غیرمنسجم و بعضا نادرست ایران در قبال مهاجرین افغانستانی  به عنوان عامل تسهیل کننده ایران هراسی در افغانستان نام برده شده است. با استفاده از محتوای چهار روزنامه منتشره در افغانستان در سال های 1396 و 1397 به چند و چون ایران هراسی در این کشور می پردازیم و سپس مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر آن را بررسی می کنیم. در پایان نیز به ارایه راهکارهایی برای مقابله با ایران هراسی می پردازیم.

    کلیدواژگان: ایران هراسی، افغانستان، ایران، دیپلماسی عمومی
  • دانیال رضاپور*، علی اسکندری نسب صفحات 199-235

    هویت جمهوری اسلامی ایران موضوعی شناختی از انقلاب اسلامی با شاخصه های متمایز و برجسته است که تحکیم و تعالی آن در راس هر نوع امنیتی قرار دارد. در این نوشتار با تاکید بر اندیشه فرهنگی امام خامنه ای که مبتنی بر مبانی الهی پاسخ گویی امنیت جمهوری اسلامی در عصر ناامنی های گسترده بوده است؛ ماهیت هستی شناختی امنیت فضای سایبر با طرح چارچوب نظری بیان گردیده است. سوال پژوهش این گونه است که رویکرد فرهنگی مقام معظم رهبری چه تاثیری بر امنیت فضای سایبر در ابعاد داخلی و خارجی می گذارد؟ اهداف اصلی پژوهش هم با توجه به نوع سوال مطرح شده این گونه مطرح می شوند که با توجه به ماهیت فرهنگی انقلاب اسلامی که دارای ظرفیت بالقوه ای از قدرت نرم است و توجه به رهنمودها و بیانات معظم له  علاوه بر صدور مفاهیم انقلابی؛ امنیت اجتماعی در جامعه ایران به وسیله فضای مجازی و با ابزارهایی همانند: اعتماد سازی و تقویت سرمایه اجتماعی، مشارکت آفرینی، آگاه سازی، دیپلماسی فرهنگی، بصیرت اجتماعی و استفاده از هنر مستحکم تر کرد. بنابراین از میان اهداف ذکر شده، هدف اصلی این پژوهش بررسی امنیت فضای مجازی در رویکرد فرهنگی مقام معظم رهبری به عنوان خلا مباحث در فضای سایبری این مرز و بوم است.

    کلیدواژگان: امنیت فضای سایبر، فرهنگ، قدرت نرم، مقام معظم رهبری
|
  • Mohammad Allahyari Foomani *, Mohammad Bagher Khoramshad Pages 1-33

    Diplomacy has undergone a lot of expansion and divergence in today’s world and is, thus, referred to by different names such as public diplomacy, media diplomacy, cultural diplomacy, etc. diplomacy is the executive arm of a government’s foreign policy. The collection of sciences, arts, technics and methodologies that a player at the international level or a diplomat resorts to with regards to interaction with other international players and with the objective of ensuring his national interests is called diplomacy. The pivot of cultural diplomacy is culture and its objectives are followed by resorting to it as an instrument. By making use of the meta-study approach, the authors of this paper have endeavored to make a review of the models of cultural diplomacy adopted by a number of selected countries of the world. These models have been categorized into three areas: Western countries, Islamic countries, and major Asian powers. Western countries include the United States of America and France, Islamic countries include Saudi Arabia and Turkey, and the major Asian powers comprise Japan and India. Finally, the present study has resulted in designing such conceptual structures that can form the foreground for any typology for cultural diplomacy patterns. These conceptual structures include models of aggressive and non-aggressive cultural diplomacy, models of cultural diplomacy focused on academic elites, and cultural diplomacy focused on popular culture.

    Keywords: diplomacy, Popular Diplomacy, Aggressive Diplomacy, Public Diplomacy, Cultural Diplomacy, Elitist Diplomacy
  • Mohammad Masoud Sadeghi * Pages 34-72

    The existing Iranophobia and Shia-phobia are the two uncalled for challenges of today’s world that need to be dealt with appropriately at the second step of the Islamic Revolution of Iran. The present paper proposes to examine the emergence of Iranophobia at the regional level, Shia-phobia at the trans-regional level and Islamophobia at the global level and the various methodologies that can be resorted to for neutralizing them. It goes without saying that in the absence of a consolidated policy and appropriate cultural measures, confronting these phenomena can result in the emergence of challenges in conserving national and regional stability as well as the unity in the world of Islam. The main purpose of this paper is to analyze the various forms of Iranophobia as well as the causes of the emergence of Shia-phobia in the countries of the region and propose certain cultural strategies for confronting the existing trends and neutralizing these uncalled for phobias. According to the findings of this research the most important strategic programs that should be seriously taken into consideration by the Shiite scholars and thinkers include: increasing legitimacy of the political system of the Islamic Republic of Iran, influencing the public opinion and diplomatic relations with the countries of the world, pathology of the cultural activities abroad, paying special attention to the considerations and concerns in setting up cultural policies, emphasis on Islamic human rights and condemnation of anti-human activities of the West and the correct introduction of Islam to the world.

    Keywords: Iranophobia, Shia-phobia, Cultural Confrontation, Islamic Republic of Iran
  • Naser Pourhassan * Pages 73-109

    The aim of this paper is to make a review of the role of the pilgrimage diplomacy in confronting the Takfiri Salafi trends that have caused extensive challenges in the geopolitically important region of the Middle East and the security of the Islamic Republic of Iran. Thus, the main question raised in the paper is that how a pilgrimage diplomacy can neutralize the existing Takfiri Salafi trends? The first and foremost answer provided to this question is that “owing to its influential identity and strategic geographical location the Islamic Republic of Iran can, by adopting a pilgrimage diplomacy, cause some sort of solidarity among the Shiites of the world for confronting the Takfiri Salafi movements”. In spite of the weakening of the position of certain groups - such as the ISIS - promoting Takfiri thoughts, it should be kept in mind that owing to the political, economic and cultural support they enjoy in certain countries of the region including some neighboring countries of the Islamic Republic of Iran as well as the interference of some regional and trans-regional powers, the Takfiri Salafi trends have the potential of being revived and pose identity and security threats to Islamic countries, especially the Islamic Republic of Iran. By adopting a descriptive-analytical methodology this paper proposes to examine some of the possible new approaches for confronting this trend.

    Keywords: Pilgrimage Diplomacy, Shiism, Islamic Republic of Iran, Pilgrimage Places, Takfiri Salafi Trend
  • Ehsan Davari *, Mohammadhasan Khani Pages 110-144

    The values and concepts promoted by the Islamic Revolution and its lofty ideals have given rise to an innovative notion that has played an effective role in international relations and developments. The semantic commonalities and close religious and historical background have made this role of considerably more effects in the Muslim world. Public diplomacy seeks to shape public opinion and serve national interests. keeping this in view, the Islamic Republic of Iran, too, has paid substantial importance to the role of public diplomacy with regards to the implementation of its foreign policy and conveying the message of the Islamic Revolution. The present research work, which has been drafted in a descriptive-analytical methodology by resorting to library text including books, papers, documents, and speeches seeks to examine the public diplomacy of the Islamic Republic of Iran vis-à-vis the Islamic world and within the framework of soft power. By the same token the objective is to discuss the adopted strategies and to assess their functionality. The question that the present study intends to answer is: what are the challenges of the public diplomacy of the Islamic Republic of Iran vis-à-vis the Islamic world. In order to answer this question, attempts have been made to categorize and analyze the challenges of the Islamic Republic of Iran’s public diplomacy with regards to the Islamic world both internally and externally. The hypothesis is that non-prioritization of goals, neglect of research work, existence of parallel institutions, insufficient use of cyberspace and soft power in the area of information, use of mechanical and mass media, insufficient allocation of budget, unqualified of manpower and weaknesses of mass pose major challenges in this area. As regards the foreign relations aspect, mention may be made of political and economic pressures and sanctions, enmity of certain religious inclinations and false foreign propaganda against the Islamic Republic of Iran with the objective of destroying its image at the international level.

    Keywords: Public Diplomacy, soft power, Islamic Republic of Iran, Islamic world, Islamic Revolution
  • Amir Mohammad Haji-Yousefi *, Razieh Akbari Pages 145-198

    The present study proposes to examine the factors that influence the formation of Iranophobia in Afghanistan and ways and means of dealing with it as well as to seek the answer to the key question: What are the most important factors influencing the formation of Iranophobia in Afghanistan after the US invasion? The hypothesis raised in response to the above question is that: Anti-Iranian policies of the transnational (mainly US) and regional (mainly Saudi Arabia) countries are the main cause of the formation and spread of Iranophobia in Afghanistan. On the other hand, Iran’s cohesive and sometimes inaccurate policies towards Afghan refugees have also been cited as facilitating Iran’s fear in Afghanistan. Using the content of four newspapers published in Afghanistan in 1986 and 1977, we discuss some of Iranophobia. We shall, then, proceed to examine the most important factors affecting it and in the end, we will present some solutions to counter the existing atmosphere of Iranophobia in Afghanistan.

    Keywords: Iranophobia, Afghanistan, Iran, Public Diplomacy
  • Danyal Rezapoor *, Ali Eskandarynasab Pages 199-235

    Cyberspace is like a double-edged sword, which, on the one hand, threatens the cultural, social and security structures of nations, and, on the other hand, provides valuable opportunities for presenting the capabilities of a nation. The identity of the Islamic Republic of Iran, with its many capabilities - influenced by the Islamic Revolution - and with its distinctive and prominent features, has placed this system at the forefront of any kind of security. Emphasizing the cultural thought of Grand Ayatollah Khamenei, which is based on the divine foundations of Islamic Republic in this age of widespread insecurity, the authors have endeavored to throw light on the ontological essence of cyberspace security by adopting a descriptive and analytical approach. In this regard, while presenting the concept of cyberspace security with the aim of recognizing the concepts, components, and priorities that are effective in creating, consolidating and enhancing cyberspace security, efforts are made to provide answer to the question: how does the Supreme Leader’s cultural approach affect cyberspace security both internally and externally? Our hypothesis is that, keeping in view the cultural essence of the Islamic Revolution of Iran and its potential capacity in the field of soft power and given guidelines provided by the Leader, it is possible to promote social security of the Iranian society through cyberspace and such measures as building trust, strengthening social capital, partnership, creating awareness, cultural diplomacy, social insight and the use of art. The main purpose of this research is to investigate the ways and means of enhancing cyberspace security within the cultural approach of the Supreme Leader of the Islamic Revolution of Iran.

    Keywords: Supreme Leader, Cyberspace, soft power, Security, Culture