فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و برنامه ریزی شهری
سال یکم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده مهسا موسوی رینه*، سید جواد ساداتی نژاد صفحات 198-205

    در دهه‏های اخیر، تشدید مشکلات محیط‏ زیستی ناشی از افزایش جمعیت و مصرف انرژی شرایط نگرانی در مورد گرم شدن کره زمین را فراهم آورده است. از این رو، مقاله حاضر با هدف ارزش گذاری مشکلات محیط زیستی ناشی از فعالیت نیروگاه‏ها به محاسبه هزینه‏ محیط زیستی پرداخته است. پژوهش پیش ‏رو با هدف محاسبه هزینه‏های محیط زیستی تولید برق از تکنولوژی‏های مختلف صورت گرفت. در این تحقیق 5 نیروگاه حرارتی استان تهران بررسی شد. با توجه به شاخص انتشار آلاینده‏ها و نیز تولید ناویژه هر نیروگاه در سال 1396 میزان آلاینده منتشرشده از نیروگاه‏‏های حرارتی تهران محاسبه شد. سپس، با توجه به شاخص انتشار هر گاز آلاینده، میزان حرارتی هر نیروگاه و ارزش محیط زیست آسیب دیده هزینه‏ محیط زیستی تولید برق از نیروگاه‏های حرارتی استان تهران محاسبه شد. نتایج نشان داد طی یک سال فعالیت نیروگاه‏های حرارتی این استان حدود 14 میلیون تن از انواع آلاینده ها وارد هوا می شود که CO2 و C از عمده‏ترین آلاینده‏ها به حساب می‏آیند. به طور متوسط، هزینه خارجی کل تولید برق از نیروگاه حرارتی در استان تهران برابر با 82/8 سنت بر کیلووات ساعت است که باید در هزینه نهایی تولید برق از این نیروگاه‏ها لحاظ شود.

    کلیدواژگان: هزینه محیط زیستی، تولید برق، هزینه خارجی، نیروگاه حرارتی، آلودگی هوا
  • محسن فرزان، مجید زندی*، ابوالقاسم مسیبی جیرهنده صفحات 206-213

    باتوجه به توسعه شهرنشینی و افزایش نیاز به تامین پایدار انرژی و کاهش انتشار آلاینده ها، جایگاه انرژی های تجدیدپذیر و پاک جهت رفع این چالش ها بیش از پیش ارتقا پیدا کرده است. باتوجه به مقیاس پذیری سامانه های خورشیدی فتوولتاییک، می توان براساس میزان فضاهای دردسترس، اقدام به تولید انرژی از فضای بلااستفاده ساختمان های شهری داشت. کلان شهر تهران با بهره مندی از پتانسیل بالای انرژی خورشیدی و نیازمندی مصرف شهری، می تواند نگاه ویژه ای به توسعه انرژی خورشیدی داشته باشد. در این مطالعه، ابتدا به آنالیز فنی یک سامانه خورشیدی فتوولتاییک پشت بامی با ظرفیت 5 کیلووات در شهر تهران با استفاده از ماژول های فتوولتاییک ساخت ایران در محیط نرم افزار PVsyst، پرداخته شده است. سپس، براساس جدیدترین مصوبه وزارت نیرو در زمینه خرید تضمینی برق خورشیدی، آنالیز اقتصادی با در نظر گرفتن ضریب تعدیل در خرید تضمینی برق تجدیدپذیر انجام شده است. آنالیز فنی نشان داد که با احداث سامانه خورشیدی فتوولتاییک پشت بامی با ظرفیت 5 کیلووات در شهر تهران، می توان در طول سال به طور متوسط و به میزان حدود 9 مگاوات ساعت انرژی الکتریکی به شبکه سراسری برق تزریق کرد. باتوجه به محاسبه درآمد سامانه با درنظر گرفتن متوسط ضریب تعدیل سالانه، بازگشت سرمایه این سامانه، کمتر از 5 سال با نرخ بازگشت سرمایه حدود 30% خواهد بود. هم چنین این سامانه به طور خالص از انتشار بیش از 120تن دی اکسیدکربن در طی عمر 30 ساله خود جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: سامانه خورشیدی فتوولتاییک، آنالیز اقتصادی، محیط زیست، نرم افزار PVsyst
  • مهدی هادیان* صفحات 214-225
    با توجه به پیامدهای منفی وجود خانه های خالی همانند عدم توسعه مطلوب شهری، عدم امکان استفاده از بازدهی مقیاس در ارایه خدمات، برجسته شدن شکاف طبقاتی، بروز مخاطرات و ناهنجاری های اجتماعی و فرهنگی و اخلال و تشدید نوسانات قیمتی در بازار مسکن، برخی دولت های محلی بالاخص در شهرهای با رشد جمعیت فزاینده اقدام به اعمال مالیات بر خانه های خالی کرده اند و از عواید حاصل از آن برای بهبود خدمات ارایه شده در بخش مسکن و شهرسازی استفاده می کنند. در اقتصاد ایران نیز در ادوار مختلف قوانین متعددی برای حل معضل مالیات بر خانه های خالی تصویب شده است ولی در عمل از نظر اجرایی با معضلات و تنگناهایی مواجه بوده که یکی از مهمترین دلایل این امر عدم توجه به مساله نهاد اجرایی در اعمال این مالیات بوده است. بطور ویژه، به دلیل عدم توجه به جایگاه شهرداری ها در فرآیند شناسایی و مالیات ستانی از املاک و اراضی خالی، این قوانین در دستیابی به اهداف اقتصادی و اجتماعی مدنظر شکست خورده است. این در حالی است که شهرداری ها به سبب برخورداری از سامانه جامع ممیزی املاک و اراضی شهری، نسبت به سایر ارگان ها (وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالیاتی) از مزیت نسبی و مطلق در فرآیند اجرایی مالیات بر خانه های خالی برخوردار هستند. در این پژوهش، تلاش شده است با توصیف و تبیین نقش و جایگاه شهرداری ها در اجرای مالیات بر خانه های خالی، اهمیت آن در خلق منابع درآمدی جدیدبرای شهرداری تهران و در نتیجه ارتقای کیفیت و خدمات ارایه شده آن بالاخص در بخش مسکن و خدمات شهری بررسی شود.
    کلیدواژگان: مالیات، مسکن خالی، دولت محلی، شهرداری تهران
  • محمدحسین جهانگیر*، سینا زاهدی، سیده مهسا موسوی رینه صفحات 226-234

    این مقاله با هدف بررسی قابلیت های اکوتوریسمی پارک شهید دکتر مصطفی چمران کرج به عنوان یک منطقه تفرجی سرسبز و مدرن نگاشته می شود و تلاش می شود این منطقه به عنوان یک منطقه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اکولوژیکی مورد ارزیابی قرار گیرد. جهت رسیدن به اهداف، در مقاله حاضر از دو الگوی برنامه ریزی راهبردی جهت ارایه راهکارهای مدیریتی استفاده می شود که مدل های SWOT و ماتریس ذی نفعان نام دارند. نتایج نشان داد که نقاط قوت با امتیاز وزنی 3.25، فرصت ها 2.52، نقاط ضعف 94/1 و تهدید ها 1.7 بترتیب در جایگاه های اول تا چهارم قرار گرفتند. سپس با بررسی نمودار وضعیت مدیریت گردشگری برای هرگروه پنج استراتژی مشخص شد که حالت تهاجمی- رقابتی به عنوان موثرترین و پس از آن استراتژی های تنوع بخشی، بازنگری و تدافعی به ترتیب دومین تا چهارمین گروه شناخته شدند. لذا راهبرد تنوع بخشی با عنوان مقابله با تغییر کاربری اراضی درمقابل اصناف با امتیاز وزنی 56 به عنوان مهم ترین اولویت در بکارگیری راهبرد ها مشخص شد.

    کلیدواژگان: توان گردشگری، اکوتوریسم، برنامه ریزی راهبردی، ماتریس ذی نفعان، SWOT
  • حجت الله میرزایی*، حامد مظاهریان، علی جعفری شهرستانی، سعید خضر صفحات 235-242
    شیوع کرونا از دو کانال کاهش تقاضا و کاهش عرضه به صورت توامان اقتصاد جهانی را با رکودی بی سابقه مواجه نموده است. شوک آثار شیوع این ویروس بر اقتصاد ایران به دلیل تاب آوری شکننده آن به واسطه تحریم های بین المللی به مراتب بیشتر خواهد بود. اقتصادهای منطقه ای و شهری و به تبع آن مالیه شهرداری ها نیز در همین چارچوب با خسران مواجه خواهند شد. برآوردهای این تحقیق حاکی از این است که شیوع کرونا بر حدود 9/20 هزار میلیارد تومان از منابع 6/30 هزارمیلیاردتومانی بودجه 1399شهرداری تهران اثر خواهد گذاشت. این اثر در دو سناریو حداکثری با فرض عدم از میان رفتن ویروس در طول سال و سناریو حداقلی با فرض تعدیل 50 درصدی سناریو نخست مورد بررسی قرار گرفته است؛ بر همین مبنا در سناریو حداکثری کرونا 608/4 هزار میلیارد تومان و در سناریو تعدیل شده حدود 304/2 هزار میلیارد تومان کسری، مازاد بر کسری بودجه سالیانه شهرداری تهران به منابع درآمدی این سازمان تحمیل خواهد نمود. این در حالی است که مصارف بودجه شهرداری تهران تنها در بخش هزینه ها از شیوع کرونا اثر مستقیم می پذیرد و از این ناحیه نیز مصارف بودجه تنها 93 میلیون تومان در سرجمع افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: کرونا، اقتصاد شهری، بودجه شهرداری تهران، منابع، مصارف
  • بهنوش فرخ زاده*، آرمان کیانی، ام البنین بذرافشان صفحات 243-251

    در مناطق شهری بخش زیادی از زمین به وسیله سطوح نفوذ ناپذیر پوشیده شده که این امر منجربه تشکیل رواناب سطحی و باعث بروز سیل و آب گرفتی در سطح شهرها می شود. برای انجام این تحقیق که در منطقه 12 شهرداری تهران انجام شد با استفاده از پارامتر بارندگی و ویژگی های فیزیکی حوزه از طریق مدل هیدرولوژی - هیدرولیکی، SWMM میزان رواناب سطحی در دوره بازگشت های مختلف برای سه کانال خیام، شهرداری و 17 شهریور در منطقه مورد مطالعه برآورد گردید. سپس از طریق 4 رخداد بارندگی در روزهای 21/8/94، 10/9/94، 20/11/94 و 30/1/95، مدل با استفاده از 3 آماره نش-ساتکلیف، ریشه مربع خطا و BIAS مورد ارزیابی قرار گرفت که نتایج نشان از کارایی مدل در برآورد رواناب سطحی دارد. نتایج حاصل از آنالیز حساسیت نشان داد که درصد مناطق نفوذ ناپذیر بیشترین تاثیر و درصد مناطق نفوذ ناپذیر بدون ذخیره سطحی کمترین تاثیر را در ایجاد دبی های اوج دارند. از آنجایی که تونل 17 شهریور در شرقی ترین قسمت منطقه مورد مطالعه توان عبور رواناب با دوره بازگشت 20 سال به بالا را ندارد لذا ابعاد کانال باید مورد بازنگری قرار گیرد که از روش سعی و خطا حالت بهینه توان عبور جریان از کانال برآورد گردید. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که مدل SWMM دقت مورد نیاز برای شبیه سازی رواناب شهری و به تبعیت از آن طرح های مدیریت رواناب شهری و طراحی شبکه جمع آوری آب های سطحی در مناطق شهری را دارد.

    کلیدواژگان: شبکه جمع آوری رواناب، رواناب سطحی، مدل SWMM
  • هانیه ثمری*، سهراب دل انگیزان، کیومرث سهیلی صفحات 252-265

    مسیر نظریات رشد اقتصادی، به ویژه معرفی نظریات رشد درونزا، نشان می دهد که سیستم های اقتصادی برای دستیابی به اهداف رشد اقتصادی بلندمدت نیاز به تبلور محرک و بهبود مولفه های درونزایی دارند که از درون این سیستم ها تکامل می یابند. در برخی از مدل های رشد درونزا بیان شده است که اگر کشوری منابع بیشتری را به نوآوری اختصاص دهد، در شرایط مشابه می تواند از سایر کشورها موفق تر باشد. بنابراین امروزه، بررسی چگونگی ایجاد نوآوری در سیستم های مختلف اقتصادی به یک موضوع چالش برانگیز در محافل اقتصادی جهان تبدیل شده است. شواهد تجربی نشانگر آن است که پیاده سازی یک سیستم نوآوری در جغرافیای شهری، می تواند بر بسیاری از مشکلات شهری، منطقه ای و حتی ملی فایق آید. بنابراین انتظار می رود که ایجاد یک سیستم مناسب نوآوری شهری با توجه به شرایط خاص هر شهر، امکان تبدیل چالش های عمیق اجتماعی - اقتصادی را به فرصت های ارزشمند توسعه یافتگی فراهم کند. از اینرو، این مطالعه به بررسی اهمیت سیستم های نوآوری شهری (UIS) می پردازد.

    کلیدواژگان: سیستم های نوآوری شهری، مدل رشد درونزا، نوآوری، شهر
|
  • Seyedeh Mahsa Mousavi Reineh *, Seyed Javad Sadatinejad Pages 198-205

    In recent decades, environmental problems caused by population growth and energy consumption have raised concerns about global warming. Therefore, this article has calculated the environmental cost with the aim of evaluating the environmental problems caused by the operation of power plants. This study aimed to calculate the environmental costs of generating electricity from different technologies. In this research, 5 thermal power plants in Tehran province were investigated. According to the emission factor of pollutants and also the specific production of each power plant in 1396, the amount of pollutants emitted from Tehran thermal power plants was calculated. Then, according to the emission factor of each polluting gas, heat rate of each power plant and the value of the damaged environment, the environmental cost of electricity generation from thermal power plants in Tehran province was calculated. The results showed that during one year of operation of thermal power plants in Tehran province, about 14 million tons of various pollutants go into the air and CO2 and C are the main pollutants. On average, the total external cost of electricity production from thermal power plants in Tehran province is equal to 8.82 cents per kilowatt hour, which should be included in the final cost of electricity production from these power plants.

    Keywords: environmental costs, Electricity Generation, External Costs, Thermal power plant, .Air Pollution
  • Mohsen Farzan, Majid Zandi *, Abolghase Mosayyebi Jirhandeh Pages 206-213

    With the development of urbanization and the increasing need for sustainable energy supply and reducing emissions, the position of renewable and clean energy to address these challenges has been further enhanced. Due to the scalability of photovoltaic solar systems, it is possible to generate energy from the unused space of urban buildings based on the amount of available space. Tehran metropolis, taking advantage of the high potential of solar energy and the need for urban consumption, can be a promising candidate for development of solar photovoltaic systems. In this study, the technical analysis of a 5 kW rooftop solar photovoltaic system in Tehran using PVsyst software has been done. Then, based on the latest Iran Ministry of Energy guaranteed electricity purchase tariffs, economic analysis has been performed. Technical analysis showed that with the construction of a 5 kW rooftop solar photovoltaic system in Tehran, it is possible to supply about 9 MWh/year of electricity to the power grid. The results showed that the investment payback period and rate of return of this system is less than 5 years and more than 30%, respectively. The system also prevents the emission of more than 120 tons of carbon dioxide during its life cycle.

    Keywords: Solar Photovoltaic System, economical analysis, Environment, PVsyst Software
  • Mehdi Hadian * Pages 214-225
    Due to the negative consequences of vacant homes, impossibility to use scale efficiency in service delivery, highlighting the social gaps, emergence of risks (social and cultural anomalies), and price fluctuations in the housing market, some local governments, especially in cities with growing populations, have taxed vacant homes and used the proceeds to improve housing and urban development services. In Iran's economy, the issue of tax on vacant houses has always been a problem before the revolution so that in different eras various laws have been passed to deal with it. However, in practice, it has faced numerous problems and bottlenecks. One of the most important reasons for these challenges is related to ignoring the executive body in applying this tax. In particular, due to the lack of attention to the position of municipalities in the process of identification and taxation of vacant properties and lands, these laws have failed to achieve their economic and social goals. However, because of owning a comprehensive system of auditing real estate and urban lands, municipalities have a comparative and absolute advantage over other bodies (Ministry of Roads and Urban Development and the Tax Affairs Organization) in the process of implementing the tax on vacant houses. The aim of this report is to describe and explain the role and position of municipalities in the implementation of the tax on vacant houses, its importance in creating new sources of income for Tehran Municipality, which results in improvement of the quality and services provided,
    Keywords: tax, Vacant House, Local governments, Tehran Municipality
  • MohammadHossein Jahangir *, Sina Zahedi, Seyedeh Mahsa Mousavi Reineh Pages 226-234

    Ecotourism is one of the fastest growing trends in the worldwide tourism industry. The environment has an intrinsic value which outweighs its value as a tourism asset. It is also agreed upon by environmental experts that the three elements, viz., political acceptability, social responsibility and sound environment with a perfect balance between quality and quantity, in tourism development, promotion, can ensure quality tourism and also it is one of the fastest growing trends in the worldwide tourism industry. This paper is inscribed with the aim of investigating ecotourism capabilities in Chamran Park as a green and modern recreational region and tried to evaluate this region as an economic, social, cultural, ecological area. For regarding to the purposes, use two types of strategic management method that are utilized to analyze management solutions are called SWOT method and stakeholder matrix. The results of weighted scores was represented that strength points with weighted scores of 3.25, opportunities with weighted scores 2.52, weakness points with weighted scores 1.94 and threats with weighted scores 1.7 were located in the order of first to fourth positions. Thus, it is afforded to process ecotourism management condition of Chamran Park by evaluating ecotourism capabilities of this region and introduce this region as one of the suburban and urban tourism destinations in Karaj city.

    Keywords: Ecotourism capability assessment, Ecotourism, Stakeholder matrix, strategic management, SWOT
  • Hojatolah Mirzaee *, Hamed Mazaherian, Ali Jafari Shahrestani, Saeed Khezr Pages 235-242
    The spread of the corona through two channels of declining demand and declining supply has brought the global economy to an unprecedented recession. The shock effects of the virus on the Iranian economy will be far greater due to its fragile resilience due to international sanctions. Regional and urban economies, and consequently municipal taxes, will also suffer in the same context. Estimates of this study indicate that the prevalence of corona will affect about 20.9 thousand billion tomans from the sources of 30.6 thousand billion tomans in the 1399 budget of Tehran municipality. This effect has been studied in two maximum scenarios, assuming that the virus does not disappear during the year, and the minimum scenario, assuming a 50% adjustment of the first scenario; Accordingly, in the maximum scenario of Corona 4.608 trillion Tomans and in the adjusted scenario about 2.304 trillion Tomans deficit, in excess of the annual budget deficit of Tehran Municipality will impose on the revenue sources of this organization. Meanwhile, the budget expenditures of Tehran Municipality will be directly affected by the outbreak of the corona only in the expenditure sector, and from this area, the budget expenditures will increase by only 93 million Tomans in total.
    Keywords: corona, Urban Economy, Tehran Municipality Budget, resources, Expenditures
  • Behnoush Farokhzadeh *, Arman Kiani, Omolbanin Bazrafshan Pages 243-251

    In urban areas, a large part of the land is covered by impermeable surfaces, which leads to the formation of surface runoff and floods and waterlogging in cities. To conduct this research, in District 12 of Tehran Municipality, using the rainfall parameter and physical characteristics of the basin through the hydrological-hydraulic model, SWMM, the amount of surface runoff in different return periods for three canals of Khayyam, shahrdary and 17 Shahrivar was estimated. Then, through 4 rainfall events on 12/11/2015, 1/12/2015 and 18/4/2016 the model was validated using 3 statistics of Nash-Sutcliffe, square root error and BIAS. The results show the efficiency of the model in estimating surface runoff. The results of sensitivity analysis showed that the percentage of impermeable areas has the most impact and the percentage of impermeable areas without surface storage have the least impact on peak discharges. Since the 17 Shahrivar tunnel in the eastern part of the study area does not have the ability to cross the runoff with a return period of 20 years, so the dimensions of the canal should be reviewed, which was estimated by trial and error method. In general, it can be concluded that the SWMM model has the accuracy required to simulate urban runoff and urban runoff management plans and design a surface water collection network in urban areas.

    Keywords: runoff collection network, Surface runoff, SWMM Model
  • Haneih Samari *, Sohrab Delangizan, Kiomars Soheili Pages 252-265

    According to the path of economic growth theories, especially the introduction of endogenous growth theories to address the shortcomings of extrinsic theories, shows that economic systems in order to achieve long-term economic growth goals need to drive stimuli and improve endogenous components that originate, crystallize, and evolve from within these systems. In some endogenous growth models have stated that one country could be more successful than another if it devoted more resources to innovation. So today, the study of how to create innovation in various economic systems has become a challenging issue in the world's economic circles. An innovation system that can be implemented and applied in urban geography overcomes many urban, regional, and even national problems. Therefore, it is expected that the establishment of an appropriate system of urban innovation, given the specific conditions in each city, will make it possible to turn challenges into opportunities. Hence, this study examines the importance and status of Urban Innovation Systems (UIS).

    Keywords: Urban Innovation Systems, Endogenous Growth Model, Innovation, City