فهرست مطالب

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 5 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی آدمی*، عبدالله مرادی صفحات 1-28

    رشد افراط گرایی در جهان اسلام و هم زمان تشدید خشونت های هژمونیک در نظام بین الملل به بهانه مبارزه با تروریسم، از جمله تحولات چند دهه اخیر در صحنه بین الملل است. فهم هویت و رفتار جریان سلفی افراطی در جهان اسلام با تحولات بین المللی مرتبط است. بنابراین، به نظر می رسد مطالعه ای نظام مند در حوزه روابط بین الملل، مبتنی بر تعامل پویای ساختار و کارگزار قدرت تبیین کنندگی بالایی در موضوع تحول هم زمان «نظام بین الملل» و «اسلام سلفی افراطی» خواهد داشت. بر این اساس، پرسش اصلی این پژوهش آن است که «نظام بین الملل و افراط گرایی سلفی در طول مقطع تاریخی پساجنگ سرد تاکنون چگونه در یک دیگر تاثیر گذاشته اند؟» با توجه به چهارچوب نظری سازه انگاری تلاش می شود تا پاسخ به این پرسش از طریق مطالعه فرایند ادراک بین الاذهانی گروه های افراطی سلفی و تاکید بر برساخته بودن روابط ساختار و کارگزار صورت گیرد. به نظر می رسد این دو مولفه نه تنها تاثیرات نظری و عملی بر یک دیگر دارند، بلکه می توان قوام متقابل ساختار بین الملل و افراط گرایی سلفی را اصلی ترین ویژگی پویایی بین الملل در دهه های اخیر به شمار آورد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: سازه انگاری، سلفی، افراطی، نظام بین الملل، هژمونی، خشونت
  • حسین بهمنش*، مهدی جوکار صفحات 29-52

     ابزارهای ارتباطی نوین با تکامل پی در پی خود باعث تسریع جهانی شدن و هم بستگی زمان و مکان شدند و زندگی انسان را در تمامی عرصه های زیست فردی و اجتماعی با فرصت و بحران مواجه کرده اند. از جمله این تهدیدها تشدید بحران هویت هم زمان با گسترش ابزارهای ارتباطاتی و استفاده گروه های بنیادگرای دینی از ابزارهای ارتباطی جدید در جهت جذب افراد و تعریف هویت های مقاومتی در برابر هویت جهانی است. یکی از این گروه های بنیادگرا گروه داعش است که در عراق و سوریه فعالیت می کند و تاکنون توانسته است موفقیت های بسیاری را در جذب نیرو و پیش برد اهداف خود کسب کند. پژوهش گران در این مقاله با مفروض پنداشتن این موضوع که روندهای جهانی شدن و پیامدهای آن تاثیرات مستقیمی در رشد بنیادگرایی افراطی دینی از جمله گروه داعش دارد، این پرسش را مطرح می کنند که چه نسبتی بین جهانی شدن و اقبال افراد به گروه های بنیادگرای دینی و به طور خاص، داعش وجود دارد؟ در پاسخ به این پرسش و در حکم فرضیه باید گفت هویت ها، معناها، مرزها، ارزش ها، و مکان و زمان های پایدار و سنتی در فرایند جهانی شدن به نحوه خاصی دچار چالش و فروپاشی شده اند و گروه های بنیادگرا، و به ویژه گروه داعش، با هویت سازی و معنادهی خاص خود، که مولفه های آن در مقاله می آید، سعی کرده است از بین جوامعی که بیش تر دچار بحران هویت اند عضو گیری کند و آنان را به سوژه های فعال خود تبدیل کند؛ امری که از طریق ابزارهای ارتباطی جدید صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: جهانی شدن، بنیادگرایی تکفیری، داعش، هویت، سوژه سازی
  • ناصر پورحسن* صفحات 53-71

    افراطی گری پدیده ای است که با توجه به سابقه تاریخی اش در راس تحولات نوین جهانی قرار گرفته است و در سال های اخیر، جامعه بشری را به شدت تهدید کرده است. این مقاله در پاسخ به چیستی افراطی گرایی نگاشته شده است. یافته های مقاله نشان می دهد افراطی گری پدیده ای چندوجهی است که از عناصر و مولفه های به هم پیوسته ای تشکیل شده است. طردشدگی هویتی، تکفیری گری، روندهای مهاجرتی، راست گرایی و پوپولیسم، و جدایی طلبی و تجزیه طلبی مولفه های مهمی محسوب می شوند که در ارتباط با یک دیگر چرخه افراطی گری را تشکیل می دهند. اگرچه برخی از عناصر این چرخه سابقه ای طولانی دارند، اما طی سال های اخیر بازتولید شده و همه آن ها به طور هم زمان تشدید شده اند. نگارنده در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی ارتباط بین این عناصر را تحلیل می کند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: چرخه افراطی گری، هویت زدایی، تکفیری گری، راست گرایی، پوپولیسم، شبکه های اجتماعی
  • عادل تقی پور* صفحات 73-94
    جهانی شدن ، عرصه های مختلف اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی را تحت تاثیر خود قرارداده است. در این زمینه، فرهنگ از جمله موضوعات و جنبه هایی است که از تحولات اخیر جهانی شدن بسیار تاثیر پذیرفته است. هدف پژوهش حاضر ، دیدگاه جمهوری اسلامی ایران نسبت به فرهنگ جهانی با رویکرد سازه انگارانه می باشد. پس از جنگ جهانی دوم و توجه به مسایل جدیدی در عرصه سیاست بین الملل مانند فرهنگ ، ارزشهای لیبرالی در نهایت تاثیرگذارترین نوع فرهنگ را بر ساختار ونهادها داشته است. این در حالی است که در ایران ، با رخداد انقلاب مبتنی بر اسلام شیعی، فرهنگ جدیدی در ساختار آن شکل گرفته است. حال ، با وجود جهانی شدن فرهنگی و با توجه به هویت اسلامی ایران پس از انقلاب ، نوع بینش ایران به فرهنگ در سیاست جهانی چگونه است ؟ فرضیه پژوهش با توجه به سوال اصلی ما این است که: با توجه به نظریه سازه انگاری ، ایران با پشتوانه انقلاب اسلامی و با وارد کردن عناصر اسلامی در فرهنگ خود ، همواره در برابر فرهنگ جهانی مقاومت کرده است و علاوه بر آن مدعی الگوی جدیدی به نام اسلام سیاسی در سیاست جهانی است. لذا در این پژوهش ما در ابتدا، مولفه های تحلیلی رویکرد سازه انگاری و نیز سپس، نگاهی به جایگاه فرهنگ در سیاست جهانی داریم و در نهایت، جایگاه ایران در فرهنگ جهانی و واکنش های آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، فرهنگ جهانی، فرهنگ ایرانی، انقلاب اسلامی، جهانی شدن
  • ابوالفضل خوش ‏منش* صفحات 95-124

    امروزه نقش‏ پیچیده و چندلایه زبان در ارتباطات و تعاملات فرهنگی و علمی در سطح بین‏الملل آشکار است. استعمار نیز بهره‏های بسیاری طی چند صد سال گذشته از این مقوله مهم برگرفته است. استعمار زبانی و فرهنگی سرفصلی مهم از تاریخ استعمار دیروز و امروز است. این در حالی است که اسلام خود دین زبانی است و تمدن آن نیز پایه زبانی و فرهنگی داشته است. زبان قرآن زبان مادری هیچ قومی نیست، بلکه زبان کامل و جامع خدای بزرگ در لباس سخن مردم و مبتنی بر فطرت انسانی است؛ زبانی که در قید و بندهای نژاد و قومیت، سیاست و ملیت، و مرزهای جغرافیایی و تاریخی محصور نمی‏ماند و بیش از آن که ترجمان مجموعه حقوقی و داستانی و شریعت حلال و حرام باشد، پایه و مایه دانش و بینش و فکر و فرهنگ است. زبان قرآن، با توجه به ظرفیت‏های متعدد و ناشناخته آن، می‏تواند پایه مرابطات فکری و مصدر الگوی فرهنگی و علمی جمهوری اسلامی برای بهره‏های متعالی انسانی در سطح جهانی باشد. در این مطالعه به تبیین بخش‏هایی از نقش‏ها و ظرفیت‏های این زبان ‏پرداخته شده و نیز بیان شده است که ترجمه‏های قرآن از ایفای چنین نقش‏هایی ناتوان‏اند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه‏ ها:ایران و جهان اسلام، تعاملات فرهنگی، زبان قرآن، قرآن و اندیشه، قرآن و فرهنگ، گفتمان فرهنگی
  • عبدالمجید سیفی*، عبدالرضا سیفی صفحات 125-139

    شکل گیری گونه های جدید یا احیای الگوهای پیشین افراط گرایی در درون جامعه اسلامی همواره یکی از مهم ترین عوامل در مهار جنبش های بیداری جویانه در سطح جهان اسلام بوده است. تاریخ جهان اسلام به تناوب این الگوها را به خود دیده است که با توجه به شرایط زمانی و مکانی به منزله «پاد» عمل کرده اند. خیزش های نوین منطقه خاورمیانه و شمال افریقا، که از آخرین روزهای سال 2011 و تحت عنوان «بیداری اسلامی» آغاز شد، سبب شد تا گونه افراط گرای سلفی خود را به صورت گونه نوین افراط گرایی نوسلفی بازتولید کند. گسترش فعالیت این نحله جدید، تاثیرات قابل توجهی در جهان اسلام در هر دو حوزه نظری و عملی داشته است. این آثار عمدتا معطوف به ایجاد کردن شکاف های جدید و جدی بین دولت های اسلامی، گسترش پدیده اسلام هراسی در مقیاس وسیع، و به حاشیه راندن مسایل اصلی جهان اسلام بوده است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی، با تحلیل ابعاد گوناگون افراط گرایی نوسلفی و آثار گسترش این رویکرد افراط گرایانه بر جهان اسلام، روش های مواجهه با این گونه افراط گرایی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: افراط گرایی، نوسلفی گری، جهان اسلام، بیداری اسلامی، اسلام هراسی
  • ابراهیم طاهری* صفحات 141-166

    چکیده
    علم پدیده ای جهانی است که به مرزهای ژیوپلیتیکی محدود نمی شود. دنبال کردن علم انگیزه و شور و شوق می خواهد. دانشمندان شهروندانی جهانی اند. توانایی جوامع علمی برای فراتررفتن از مرزهای ترسیمی ملیت ها و جغرافیا در سطح جهانی شناخته شده است. امپراتوری آینده جهانی را کسانی می سازند که علم را کنترل می کنند. علم، به منزله شکل پیشرفته ای از دانش، امتیازات قدرت نرم را در اقتصاد دانش بنیان جهانی در حال ظهور به رسمیت شناخته است. استفاده از ظرفیت دیپلماسی علمی برای دست یابی به اهداف در سیاست خارجی از مفروضات پذیرفته شده در این ره یافت است. سوال پیش روی این پژوهش این است که آیا مدل های خاصی درباره دیپلماسی علمی وجود دارد؟ نتایج در قالب بررسی مقایسه ای دیپلماسی علمی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای نشان می دهد که در همه کشورها مدل متمرکز دیپلماسی علمی اولویت دارد. اگرچه درمورد امریکایی از نوع مدل متمرکز مشارکتی (نقش نهادهای غیرحکومتی) است. این مدل ها از نظر هدف با هم متفاوت اند. علم و فناوری در مدل امریکایی برای افزایش قدرت امریکا در عرصه بین الملل استفاده می گردد، در مدل ترکیه ای از سیاست برای دست یابی به علم استفاده می شود؛ در مدل اتحادیه اروپایی علم به خدمت قدرت نرم این اتحادیه درمی آید و در مدل هندی نیز علم و سیاست به خدمت هم درمی آیند. در همه مدل ها دولت تلاش کرده است ابتدا موافقت نامه های همکاری را به امضا برساند، در مرحله بعد رایزن علمی نقش عملیاتی کردن این موافقت نامه را از طریق شکل دادن به کمیته های مشترک دارد. عضویت در نهادهای بین المللی علمی از دیگر اقدامات دولت در این باره است. هدف این پژوهش بررسی مدل های گوناگون دیپلماسی علمی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای با استفاده از روش پژوهش مقایسه ای است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: دیپلماسی، علم، قدرت های منطقه ای، مدل بازاری، مدل دولتی
  • امیر فاطمی صدر*، ناصر حکمت نزاد صفحات 167-189

    ین مقاله در پی شناسایی و معرفی شیوه های دیپلماسی فرهنگی اتحادیه اروپا است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا، با پی بردن به این واقعیت که با اهمیت یافتن قدرت افکار عمومی در قرن بیست و یک، استفاده از قدرت سخت مشروعیت پیشین خود را در پیشبرد اهداف سیاست خارجی از دست داده است؛ درصدد آنند که با بهره گیری از دیپلماسی فرهنگی بتوانند با ارتقای قدرت نرم، به مشروعیت حاصل از اقناع (Persuasion) و توجیه (Justification) افکار عمومی مبادرت ورزند. اتحادیه اروپا، از رهگذر سرمایه گذاری در قدرت نرم فرهنگی، توانسته است هنجارها و ارزش های خود را جهانی نموده، هزینه ها را در کسب اهداف سیاست خارجی به حداقل برساند و موجبات انسجام بخشی و همگرایی داخلی را نیز فراهم آورد. این مقاله، با این سوال اصلی که تاثیر دیپلماسی فرهنگی بر سیاست همگرایی اتحادیه اروپا چگونه است؛ در پی اثبات این فرضیه می باشد که، دیپلماسی فرهنگی نه تنها موجب تقویت سیاست همگرایی اروپایی گشته، همچنین به هنجار سازی و جهانی سازی ارزش های اروپایی نیز کمک نموده است. در این مقاله، دیپلماسی فرهنگی اتحادیه اروپا به عنوان متغیر مستقل، و سیاست همگرایی اروپایی، به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، اتحادیه اروپا، دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم، همگرایی
  • محمدمهدی فرقانی* صفحات 191-216

    ارتباط بین انسان ها در عمل به ارتباط بین فرهنگ ها نیز منجر می شود. ارتباطی که امروزه بخش مهمی از آن بر دوش رسانه هاست. ارتباط «جهان ایرانی» و «جهان عربی» نیز از این قاعده مستثنی نیست. جوهر این ارتباطات و عنصر اصلی آن فرهنگ و تمدن است که از حیات مشترک یا تعامل اقوام و ملل و انتقال مولفه های فرهنگی آن نشیت می گیرد. جهان ایرانی و عربی در طول تاریخ، به اختیار و به اجبار چنان با هم زیسته اند که در خلق تمدن مشترک سهمی عمده دارند. برجسته ترین مواجهه ارتباط میان فرهنگی ایرانیان و اعراب به آفرینش تمدن درخشان اسلامی برمی گردد که به رنسانس اسلامی معروف است. «اسلام» موجد و تقویت کننده ارتباطات و مناسبات بین جهان ایرانی و جهان عربی بود، اما همین تعامل با چالش هایی مواجه است. این چالش ها یک شبه پدید نیامده اند و بررسی ریشه های تاریخی اختلاف ها در حل آن بسیار موثر است. از این نظر، در این مقاله ضمن مرور تاریخی برخی اشتراکات فرهنگی بین جهان ایرانی و جهان عربی، تمرکز اصلی بر ظرفیت های رسانه ها در به حداقل رساندن تنش های میان فرهنگی ناشی از بازنمایی های دیگرسازانه خواهد بود. مدل روزنامه نگاری صلح که زمینه ای برای تقویت تفاهم، هم دلی، و درک متقابل بین فرهنگ ها به وجود می آورد، ابزار اصلی برای پرداختن به این مولفه هاست. اما پیش از آن نشان داده می شود که پیش زمینه های توجه به صلح تحلیل ساختارهای تعارض و خشونت است و در کنار رسانه ها چه طور روابط میان فرهنگی و علمی و دانشگاهی می تواند به شکلی مستقیم و غیرمستقیم زمینه ارتباطات میان فرهنگی هم دلانه را فراهم کند. هم کاری بین دانشگاهیان رشته های ارتباطات و مطالعات فرهنگی در گستره فرهنگی جهان ایرانی و جهان عربی می تواند زمینه برگزاری دوره های آموزشی و نشست های تخصصی برای روزنامه نگاری صلح باشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ارتباط میان فرهنگی، جهان ایرانی، جهان عربی، روزنامه نگاری صلح، خشونت
  • محمد‏مهدی مظاهری* صفحات 217-231

    در سال‏های اخیر، جهان اسلام، در مقایسه با دیگر مناطق سیاسی و فرهنگی جهان، به منطقه‏ای پرخشونت و پر از درگیری و جنگ تبدیل شد و چشم‏انداز روشنی از هم‏گرایی و وحدت اسلامی در آن به‏چشم نمی‏خورد. از‏این‏رو، هدف کلیدی پژوهش حاضر بررسی و تحلیل مهم‏ترین چالش‏های هم‏گرایی در جهان اسلام و ارایه راه‏کارهایی برای مقابله با آن‏هاست. در تحقیق حاضر، با بنیادی‏دانستن نقش مسایل فرهنگی ‏ مذهبی در روابط کشورهای اسلامی، تاثیر این عوامل در عدم هم‏گرایی جهان اسلام مفروض دانسته شده است. این تحقیق درصدد پاسخ‏گویی به این سوال اصلی است که «جهان اسلام در عصر حاضر با چه چالش‏های فرهنگی ‏ مذهبی ای مواجه است؟» فرضیه‏ای که به‏منزله پاسخ موقتی مطرح شده این است که ضعف عقلانیت و اعتدال و مشکلات هویتی ناشی از گسترش ابزارهای نوین ارتباطی از مهم‏ترین چالش‏های فرهنگی ‏ مذهبی جهان اسلام در عصر حاضرند. یافته‏های این پژوهش، که براساس نظریه هم‏گرایی و با روش‏های تحلیلی تفسیری انجام شده است، نشان می‏دهد که نگاه سطحی به قرآن و روایات، وضع احکامی خارج از چهارچوب عقلانیت و اعتدال و رواج جهل و نادانی از یک سو و جهانی‏شدن فرهنگ، که به‏طور هم‏زمان سبب شکل‏گیری هویت‏های افراط‏گرا و هویت‏های غیردینی در جوامع اسلامی شده است، از مهم‏ترین چالش‏های فرهنگی جهان اسلام در عصر حاضر است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه‏ ها: افراط‏گرایی، بحران هویت، جهان اسلام، چالش‏های فرهنگی ‏ مذهبی
|
  • Ali Adami *, Abdullah Moradi Pages 1-28

    The growth of extremism in the world and at the same time the intensification of hegemonic violence in international system on pretexts of fighting terrorism, are among the important developments in international arena during the recent decades. Understanding the identity and the behavior of the extremist Salafi ideology in the world of Islam is certainly associated with understanding international developments. Therefore, it seems that systematic study in international relations arena, based on a dynamic interaction between structure and agent, had and will have a high power of clarification of the simultaneous developments in “international system” and “extremist-Salafi Islam”. On this basis, the main question of this paper is: How have the international system and Salafi extremism influenced each other ever since the post-Cold War? Regarding the theoretical framework of constructionism, we will try to find an appropriate response to this question through studying the process of intersubjective understanding of the extremist Salafi groups and placing emphasis on the constructivist nature of structure-agent relations. It seems that the two components have not only reciprocal theoretical and practical effects on each other, but also the reciprocal consolidation of international structure and Salafi extremism can be taken as the most outstanding feature of international dynamism during the recent decades.

    Keywords: Constructionism, Salafi, extremist, International System, Hegemony, Violence
  • Hossein Behmanesh *, Mahdi Joukar Pages 29-52

     The modern communication tools develop constantly, thus accelerate globalization and cohesion of time and place. This has, in turn, both created opportunities and imposed threats for human life in all individual and social levels. One such threat is the intensification of identity crisis concurrent with the expansion of the communication tools. This has given chance to the religious fundamentalist groups to use modern communication tools to recruit sympathizers and to give a definition of resistance identity against the global identity. Daesh is one of these extremist groups that is still wreaking havoc in Iraq and Syria. It has managed to make big achievements in recruitments and in realization of its goals. The researchers in this paper have hypothesized that globalization and its consequences had direct impact on the growth of religious extremism and fundamentalism such as Daesh Takfiri group. Thus they pose the question of “What is the relationship between globalization and the joining of individuals to the religious fundamentalist groups, Daesh in particular?” In response to this question, this paper’s hypothesis suggests that: identities, ideological briefing, boundaries, values, places as well as sustainable and traditional time in globalization process have been affected by challenges and collapse, therefore, Takfiri groups like Daesh have tried to recruit from among societies with identity crisis and have managed to turn their sympathizers into active agents through their special way of identity formation and ideological briefing, the components of which will be covered in this paper. This has been achieved through modern communication tools.

    Keywords: Globalization, Takfiri fundamentalism, Daesh, Identity, subjectivism
  • Nasser Pourhassan * Pages 53-71

    Despite its ancient history, extremism is today on top of the modern-day developments across the globe that has threatened human communities seriously during the recent years. This paper intends to make an in-depth study into the nature of extremism. The findings of the paper show that extremism is a multidimensional phenomenon with intertwined elements and components. Identity rejection, Takfirism, immigration formalities, right-wing politics, populism, separatism, and secession are important components that unanimously constitute the cycle of extremism. Although some elements of this cycle maintain a longer history, they have been reproduced during the recent years and all of them have been simultaneously intensified.  This paper studies the relationship among these elements with a descriptive-analytical method.

    Keywords: Cycle of extremism, disidentification, Takfirism, right-wing politics, populism, Social networks
  • Adel Taghipour * Pages 73-94
    Globalization has affected various social, political and cultural aspects. In this context, culture is one of the topics and aspects that have been very influential in the recent Evolution in globalization. The purpose of this study is to consider the Islamic Republic of Iran's view of global culture with a constructive approach. After World War II, and attention to new issues in the field of international politics, such as culture, liberal values have ultimately made the most influential type of culture on the structure and institutions. Meanwhile, in Iran, with the advent of the Shiite-based revolution, a new culture has been formed in its structure. Now, despite the cultural globalization and the Islamic identity of Iran after the revolution, what kind of insight is Iran to culture in world politics? The research hypothesis according to our main question is that, with regard to constructivist theory, Iran, with the backing of the Islamic Revolution and by incorporating Islamic elements into its culture, has always resisted the global culture and, in addition, claims a new pattern The name of political Islam in world politics. Therefore, in this research, we first consider the analytical components of the constructivist approach and then look at the place of culture in world politics and, finally, we will examine Iran's position in global culture and its reactions.
    Keywords: Constructivism, Global culture, Iranian culture, Islamic Revolution, Globalization
  • Abulfazl Khoshmanesh * Pages 95-124

    The complicated and multilayer role of language in cultural relations and interactions in the international level is something clear today. Colonialism and the global arrogance has exploited this important role within the past centuries, so that linguistic and cultural colonization constitutes a major segment of the history of colonialism in the past and present. This is while Islam is a linguistic religion whose civilization is likewise based on language and culture. The language of Quran is not the mother tongue of any tribe; rather, it is the most perfect and comprehensive language through which the Almighty God addresses people. It is based on human nature. It is a language far beyond the boundaries of race and ethnicity, politics and nationality, and even beyond the geographical and historical boundaries. It is more the basis for and essence of knowledge and insight, intellect and culture than translation of a legal collection, fiction, and Sharia law for the religiously recommended and religiously prohibited issues. Given its diversified and chiefly undiscovered capacities, the language of Quran can be used as a source of intellectual communications as well as cultural and scientific pattern for the Islamic Republic of Iran for promotion of higher humane ends in global level.  This paper clarifies parts of the roles and capacities of this language while maintaining that the translations of the Holy Quran have all been unable to reflect and represent those roles.

    Keywords: Language of Quran, cultural discourse, cultural interactions, Iran, the world of Islam, Quran, intellect, culture
  • Abdulmajid Seify *, Abdulreza Seify Pages 125-139

    The formation of new types or the revival of the former types of extremism within the Islamic community has been one of the most important factors in subsiding the awakening movements in the world of Islam. The history of Islam has experienced these patterns in intervals, which have acted like an “antidote” depending upon certain time and place conditions. The new uprisings in the Middle East and North Africa (MENA) – that began during the closing days of 2011 and under “Islamic Awakening”, helped the extremist Salafi ideology reproduce itself into neo-Salafi extremism. The expanded activity of the new ideology had an outstanding impact on the world of Islam both theoretically and practically. The consequences of the new form of extremism were chiefly realized in creating new and serious cleavages among the Islamic nations, expansion of the Islamophobia in massive scale, and in marginalization of the main issues in the world of Islam. Applying an analytical and descriptive method, this paper reviews various aspects of neo-Salafi extremism and the consequences of the expansion of this extremist approach on the world of Islam, and proposes some ways for countering this type of extremism.

    Keywords: Extremism, neo-Salafism, World of Islam, Islamic awakening, Islamophobia
  • Ibrahim Taheri * Pages 141-166

    Science is a global phenomenon which is not confined to geopolitical boundaries. Science acquisition primarily requires motivation, great interest and diligence. Scientists are global citizens. The ability of the scientific societies to go beyond the demarcated boundaries of nations and geography is known to all. The future world empire will be created by those who plan to control science. As an advanced form of knowledge, science has officially recognized the privileges of soft power in the emerging knowledge-based world economy. Applying the capacity of scientific diplomacy in realization of foreign policy objectives is among the acceptable assumptions in this approach. The main question before this paper to respond, is this: Are there certain models in connection with scientific diplomacy? The results, attained through comparative study of scientific diplomacy in regional and transregional countries, suggest that all countries possess a concentrated model of scientific diplomacy, although it is of a concentrated partnership model (role of non-governmental organizations) in the United States. These models vary in terms of objectives. In American model, science and technology are used to boost US power in international arena, while Turkish model pursues science acquisition. In European Union model, science is at the service of EU soft power, and in Indian model science and politics serve each other. In all these models, the states have primarily embarked on inking cooperation agreements. In the next stage, the scientific advisor undertakes the role of making the agreement operational through formation of joint committees. Membership in international scientific bodies is another measure by the states to that end. This paper intends to study various models of scientific diplomacy in regional and transregional powers through a comparative method of research.

    Keywords: Diplomacy, Science, regional powers, market model, state model
  • Amir Fatemisadr *, Naser Hekmatnejad Pages 167-189

    This article seeks to identify and introduce the ways of EU's cultural policy. EU member states regarding the growing importance of public opinion and soft power in one hand and dwindling the importance of hard power legitimacy in other hand in 21 century, try to reach the legitimacy of persuasion and justification by using cultural diplomacy in foreign policy. EU through investments in soft power has been able to globalize its norms and values, minimize costs in achieving foreign policy goals and to provide internal integration. This article, with this main question that, what is effect of cultural diplomacy on the EU integration policy, Seek to prove that cultural diplomacy not only strengthening EU integration policy, also promoting its soft power and globalizing EU norms and values.

    Keywords: Culture, European Union (EU), Cultural Diplomacy, soft power, Integration
  • Mohammad Mahdi Forghani * Pages 191-216

    Any relations among humans will lead to intercultural relations in practice. Today, the media is burdened with an important portion of such relations. The relationship between “Iranian world” and “Arab world” is no exception to this. The essence of this relationship and its chief elements are culture and civilization coming from shared life or interaction among various tribes and nations and from the transference of its cultural components. In the course of history, the Iranian and Arab worlds have maintained coexistence either by choice or by force so that they have a major share in laying the foundation of a joint civilization. The most outstanding example of intercultural confrontation between the Iranians and Arabs dates back to the building of a bright Islamic civilization known as the Islamic Renaissance. “Islam” was the architecture and promoter of relations and communications between the Iranian and Arab worlds. This interaction, however, is facing some challenges today. These challenges have not been created overnight. To overcome these challenges, one must review and analyze their root causes. This paper has focused on media capacities and roles in minimizing the intercultural tensions coming from deconstructive representations while reviewing the historical cultural commonalities between the Iranian and Arab worlds. The main instrument for studying these variables is the so-called peace journalism that is a media for boosting mutual agreement, concord, and mutual understanding between the two cultures. However, we will first show that analyzing the structures of conflict and violence is the prerequisite for paying attention to peace.
    We will also show in this paper that how intercultural, scientific and academic relations can directly and indirectly work along with the media to pave the ground for concordant intercultural relations. Cooperation among the university students majoring in cultural relations and studies in the cultural arena of the Iranian and Arab worlds can pave the ground for holding training courses and specialized workshops on peace journalism.

    Keywords: Intercultural relations, Iranian world, Arab world, peace journalism, Violence
  • Mohammad Madhi Mazaheri * Pages 217-231

    During the recent years, the world of Islam – in comparison with other political and cultural arenas in the world - is suffering from violence, conflicts and wars so that there is no promising prospect for integration and Islamic unity. This paper intends in its ultimate end to review and analyze the most important challenges before integration in the world of Islam and propose solutions for overcoming those challenges. In this paper, we will show that the role of cultural and religious issues is fundamental in the relationships between the Islamic nations. Therefore, it is our hypothesis that these factors are influential in the lack of integration in the world of Islam. The principal question of this paper, then, is this: “What cultural-religious challenges is the world of Islam facing with in the contemporary age?” The hypothesis presented as a quick response argues that the “the weakness in rationality and moderation as well as problems associated with identity crisis coming from the developments in modern communication tools are among the most outstanding cultural-religious challenges in the world of Islam during the current period.” The findings of this paper, developed based on the theory of integration and through an analytical-interpretive method, suggest that applying a superficial attitude toward the Holy Quran and the Islamic traditions, enacting rules and laws outside the fabric of rationality and moderation, as well as promotion of ignorance on one hand, and on the other hand, the globalization of culture, that have simultaneously created extremist and non-religious identities in the Islamic communities, are among the most pressing cultural challenges in the world of Islam at the current age.

    Keywords: World of Islam, cultural-religious challenges, Identity Crisis, Extremism