فهرست مطالب

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن غفاری فر، سید محمدهادی پیشوایی* صفحات 11-37

    یکی از جریان ها مطرح در تاریخ اسلام، جریان ظاهرگرای تندرو بوده است. تیوریزه شدن این جریان در اندیشه ابن تیمیه با تاکید بر سلف صالح، سبب محور قرار گرفتن او در این جریان شده است. این جریان در دوران معاصر با سه رویکرد دیوبندی، وهابی و نوسلفی در جهان اسلام بازتولید شده است. دو رویکرد دیوبندی و وهابی به عنوان سلفیه سنتی نگاه احیاءگرانه و خلوص گرایانه به دین داشته، و خواهان اصلاح دیانت اسلامی و زدوده شدن بدعت ها از آنند. آنان نوعا نگاهی عقل ستیز و نص گرا به دین داشته و خواهان بازگشت به نصوص دینی و تفسیر آن بر اساس سنت های صدر اسلامند؛ اما رویکرد نوسلفیه به دین متاثر از دنیای مدرن بوده و تحت تاثیر عقلانیت استشراقی، هدف اصلی آن رهایی تمدن اسلامی از انحطاط و ترقی به وسلیه اسلام واقعی است. آنان هم علت انحطاط تمدن اسلامی را خرافات دانسته و خواستار اصلاح دینی اند؛ اما رویکردهای نص گرایانه و عقل ستیز جریان سلفی، از جهاتی با رویکردهای مدرن و روشنفکرانه جریانات نوسلفی هماهنگ شده و علی رغم بعضی اختلافات در بسیاری از زمینه ها این دو جریان با هم همراه شده اند. با توجه به گسترش ابعاد حضور اجتماعی سیاسی این جریان در جهان، در این نوشتار سعی شده است که اندیشه های اجتماعی سیاسی این دو جریان و بنیادهای آن با نگاه تطبیقی انتقادی مورد بررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سلفی گری، نوسلفیه، نواندیشی دینی، اتحاد اسلامی، اسلام سیاسی
  • مهدی فرمانیان، محمد معینی فر، مجید فاطمی نژاد* صفحات 39-60
    صفات خبریه یکی از مهمترین و شاید چالشی ترین مباحث کلامی در سلفیه به شمار می رود که چگونگی انتساب این صفات به خداوند، موجب دیدگاه هایی چون تجسیم و تشبیه و تعطیل و توقف شده است، سلفیه جهادی که اصطلاحی نو به شمار می رود و همواره تلفیقی از میان سلفیان رادیکالی است، این سوال به وجود می آید که آیا آنها نیز همچون دیگر سلفی ها در صفات خبریه پیرو ابن تیمیه حرانی اند و تعابیری چون بلاکیف و بلاتعطیل و سوال عنه بدعه و...را دارند؟ در این نوشتار با بررسی و ریشه یابی روش شناسی سلفیه جهادی و خاستگاه آنها در مورد ظواهر الفاظ به این نتیجه رسیده که برخی از سلفیه جهادی که متاثر از ابن تیمیه اند، در روش شناسی ظاهرگرای اند و در باب صفات خبری همان تعابیر وی چون بلاکیف، بلاتعطیل، سوال عنه بدعه و... را دارند اما برخی دیگر از سلفیه جهادی که متاثر از سید قطبند، به خاطر مشی عقل گرایی آنها، در باب صفات خبریه قایل به تاویل مجازند.
    کلیدواژگان: سلفیه جهادی، سید قطب، صفات خبریه، ظاهرگرایی، تاویل
  • حسن یوسف زاده* صفحات 61-86
    به اذعان دوست و دشمن آیت الله خامنه ای شخصیتی برجسته در جهان معاصر است. شعاع تاثیرگذاری رهبری آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) نه تنها جهان تشیع، که جهان اسلام را در نوردیده است. این موفقیت، صرف نظر از ویژگی های شخصیتی جامع الاطراف ایشان، متاثر از خصوصیات نظام اندیشه ای است که جایگاه ایشان را در جهان معاصر به کلی متمایز از دیگران ساخته است. پژوهش حاضر به این پرسش مهم پاسخ می دهد که ویژگی های اساسی و عناصر برجسته نظام اندیشه آیت الله خامنه ای چیست؟ یافته ها که با روش توصیفی و تحلیلی اندیشه های ایشان شامل بیانات، پیام ها و برخی آثار منتشر شده ایشان به دست آمد، حاکی از آن است که نظام اندیشه ایشان دارای دست کم پنج ویژگی اساسی، شامل روشمندی، مسئله مداری، تمدن نگری، صورت بندی بر محور توحید و رویکرد انتقادی تعالی گرایانه است. هر کدام از این پنج ویژگی اساسی سهمی را در مجموعه نظام اندیشه ایفا می کند که به راحتی نمی توان از نقش آن غفلت کرد.
    کلیدواژگان: خامنه ای، نظام اندیشه، مسئله مداری، نگاه تمدنی، توحیدمحوری، نگرش انتقادی
  • طلعت حسنی، سعیده غروی، راضیه رفیعی* صفحات 87-106
    علامه طباطبایی، انسان را مستخدم بالطبع و مدنی بالفطره می دانند. ضرورت های غریزی او را به ایجاد جامعه و استخدام دیگران و فطرت، او را به حق محوری می خواند. علامه معتقدند اسلام برای اجتماع، حقیقت و اصالت قایل است که با توجه به میزان غریزی یا فطری بودن مبانی آن، حقیقتی متفاوت پیدا می کند. یافتن حقیقت جامعه ما را به سمت شناخت وجودی و واقعی جامعه می برد. در این تحقیق با کمک براهین برگرفته از آیات و روایات و روش اسنادی - کتابخانه و استفاده از تکنیک های توصیفی تحلیلی، نتایج حاصل از اصالت داشتن جامعه بررسی می شود. هر موجود حقیقتی، مثل جامعه، مظهری از اسماء الهی است، با شناخت اسم، حقیقت و سیر حرکت آن روشن می شود. همچنین امام جامعه، شخصیت متعین و غایت جامعه است و جامعه در مراتب وجودی امام خود حرکت می کند. زمانه به عنوان ظرف تحقق اراده الهی می تواند عامل شناخت حقیقت جامعه باشد؛ زیرا انتخاب های جامعه متناسب زمانه خودش است. با حقیقت جامعه و این که قرآن جوامع را دارای اجل معرفی می کند می توان امکان ادامه حیات یا علت نابودی یک جامعه را شناخت.
    کلیدواژگان: حقیقت جامعه، امام تعین حقیقت جامعه، اسماء الهی، روح زمانه، غایت جامعه
  • عبدالله میراحمدی*، سیده زینب حسینی صفحات 107-137
    ماهیت و سرشت وحی از مباحث پرچالش دین پژوهی معاصر به شمار می آید. در این میان، نواندیشان اسلامی با تاثیرپذیری از متفکران غربی دیدگاه های بحث برانگیزی را مطرح ساختند که به نوعی در تقابل با قرایت سنتی مسلمانان است. بشری دانستن وحی، عصاره چنین تقابلی به شمار می آید که در ابتدا نظریه پردازان نومعتزلی به طرح آن پرداختند. در این میان، حسن حنفی با بهره گیری از دیدگاه های صاحب نظران غربی و با نگاهی مادی به چیستی وحی قرآنی می پردازد. در نظر او، وحی علمی مستقل است که شخص قواعد آن را استنباط و تثبیت می کند و چیز جدیدی توسط وحی به ما نرسیده که عقل را توان رسیدن به آن نباشد؛ از این رو، هر آنچه که با عقل و تجربه مستدل می شود را به عنوان وحی نمی شناسد. در منظر او، وحی از سمت بشر به بالا می رود نه اینکه به سوی او نازل شود؛ بنا بر این، وظیفه وحی این نیست که مردم را به سمت پروردگار سوق دهد؛ بلکه هدف آن تربیت بشر است و رسالت پیامبر این است که وحی را به معانی خالص در سبک، شیوه و استنباط های درونی و یا محیطی خود با توجه به سطح درک عمومی مردم ترسیم و تدوین کند و این مقصود فقط با ابزار شهود احساسی قابل انجام است.
    کلیدواژگان: حسن حنفی، ماهیت وحی، رویکردهای غربی، ماتریالیسم، شهود احساسی
  • علی نجفی ایوکی*، عباس اقبالی، الهام بابلی بهمه صفحات 139-164

    نفت به مثابه یک ماده حیاتی در کشورهای عربی، دارای اهمیت استراتژیک و ژیوپولیتیک است که بخش قابل توجهی از حجم انبوه نظریه های اقتصاد سیاسی کشورهای عربی را به خود اختصاص داده است. اهمیت و نقش حیاتی نفت به عنوان یکی از مهم ترین عناصر پدید آورنده معادلات سیاسی و اجتماعی داخلی و خارجی کشورهای عربی تا بدان جا است که در این کشورها مفهومی به نام «ادبیات نفت» را به وجود آورده است. آثار و پیامدهای متعدد ورود این پدیده به زندگی سیاسی و اجتماعی عربی انکارناپذیر است. در پرتو اهمیت مسیله، مقاله حاضر می کوشد با الهام گیری از نظریه های گوناگون، به روش توصیفی - تحلیلی مفهوم ادبیات نفت را تبیین کند و به عنوان نمونه رویکرد سه شاعر معاصر عربی؛ یعنی احمد مطر، مظفر نواب و نزار قبانی را مورد نقد و بررسی قرار دهد. نتایج بررسی حاکی از این است که شاعران مورد بحث، نفت را مایه عقب ماندگی، استبداد، نکبت، فساد سیاسی، فساد جنسی و استعمارزدگی دانسته و آن را در طیف وسیعی از مفاهیم منفی نبود شایسته سالاری، خودکامگی و از عوامل استبداد برشمرده اند؛ به شکلی که در نگاه کلی مواضع آنان به مفهوم استبداد نفتی نزدیک تر از سایر نظریه های این حوزه است.

    کلیدواژگان: نفت، شعر معاصر عربی، انتقاد، استعمارپذیری، خودکامگی
|
  • Hasan Gafarifar, Seyyed MohammadHadi Pishvaei * Pages 11-37

    One of the most prominent currents in the history of Islam has been the radical extremist current. The theorizing of this current in Ibn Taymiyyah's thought, emphasizing Salaf's predecessor, has caused him to be the center of this current. Both the Deobandi and Wahhabi approaches, as traditional Salafism, have a revivalist and purist view of religion, calling for the reform of the Islamic religion and the elimination of heresies. They typically have a rational and textual view of religion. This trend has been reproduced in the Islamic world during the contemporary period with three approaches: Deobandi, Wahhabi and New Salafism, and they want to return to religious texts and interpret them based on the early traditions of Islam. But neo-Salafi’s approach to religion has been influenced by the modern world and influenced by Orientalist rationality. Its main goal is to liberate Islamic civilization from degeneration and progress through real Islam. They also consider superstition as the reason for the decline of Islamic civilization and demand religious reform. However, the textual and anti-rational approaches of the Salafi currents have been harmonized in some ways with the modern and intellectual approaches of the neo-Salafi currents, and despite some differences in many areas, these two currents have been combined. Due to the expansion of the socio-political presence of this current in the world, in this article, an attempt has been made to examine the socio-political ideas of these two currents and their foundations with a critical comparative view.

    Keywords: Salafism, neo-Salafism, religious modernism, Islamic unity, Political Islam
  • Mahdi Farmanian, Mohamad Moeini Far, Majid Fateminejad * Pages 39-60
    Khabariyeh attributes are one of the most important and perhaps the most challenging theological discourses in Salafism. That how these attributes are attributed to God has led to views such as Tajsim, Tashbih, Ta’til, and Tavaghghof. The question arises to be asked from Jihadi Salafism, which is a new term, and it is always a combination of radical Salafis, is that do they have the same view about Khabariyeh attributes as the followers of Ibn Taymiyyah Harrani and do they have the idea of Belakeif and Belata’til and the issue of innovation in asking about the quality of attributes? In this article, by examining and rooting out the methodology of Jihadi Salafism and their origin regarding the appearances of words, it has been concluded that some Jihadi Salafis who are influenced by Ibn Taymiyyah, in appearance-oriented methodology and on news attributes, have the same interpretations such as Belakeif and Belata’til and the issue of innovation. And they have unquestioning and unanswered these questions, but some other Jihadi Salafis who are influenced by Sayyid Qutb, because of their rationalist policy, accepted Ta’vil in Khabariyeh attributes.
    Keywords: Jihadi Salafism, Sayyid Qutb, Khabariyeh Attributes, appearance, Ta’vil
  • Hassan Yousefzadeh * Pages 61-86
    Ayatollah Khamenei is a prominent figure in the contemporary world. The radius of influence of Ayatollah Khamenei's leadership is not only the Shiite world, but also has climbed the Islamic world. This success, regardless of his personality traits, is influenced by the characteristics of the system of thought that distinguishes him from others in the contemporary world. The present study answers the important question of what are the basic features and prominent elements of Ayatollah Khamenei's system of thought. Findings obtained by descriptive and analytical methods of his thoughts including statements, messages and some of his published works indicate that his system of thought has at least five basic characteristics, including methodical, problem-orientation, civilization-vision, monotheistic formulation, and a transcendental critical approach. Each of these five basic features plays a role in the system of thought that cannot be easily neglected.
    Keywords: Khamenei, system of thought, problem orientation, civilized view, monotheism, critical attitude
  • Talat Hasani, Saeede Gharavi, Raziyeh Rafiee * Pages 87-106
    Allameh Tabatabai considers man to be a natural and civil servant by nature. His instinctive necessities to create society and employ others and his nature call him to the right things. Allamah asserts that Islam believes in society as truth and originality, which finds a different truth depending on the instinctual or innate nature of its foundations. Finding the truth of our society leads us to the existential and real cognition of society. In this research, with the help of arguments taken from verses and hadiths and the documentary-library method and the use of descriptive-analytical techniques, the results of the originality of society are examined. Every being of truth, like society, is a manifestation of the divine names, and it becomes clear by knowing the name, the truth, and its course. Also, the Imam of the society is the definite personality and the end of the society and the society moves in the existential levels of its Imam. Time as a vessel for the realization of the divine will can be a factor in recognizing the truth of society; since the choices of society are appropriate to its time. With the truth of society and the fact that the Qur'an introduces societies with a deadline, it is possible to know the possibility of survival or the cause of the destruction of a society.
    Keywords: Truth of Society, Imam Determining the Truth of Society, Divine Names, Spirit of Time, End of Society
  • Abdollah Mirahmadi *, Seyedeh Zainab Hosseini Pages 107-137
    The nature of revelation is one of the challenging topics of contemporary religious studies. In the meantime, Islamic scholars, influenced by Western thinkers, have put forward controversial views that are somehow in disagreement with traditional Muslim reading. To consider revelation from Humanity is the essence of such a confrontation that was first put forward by neo-Mu’tazeli theorists. Meanwhile, Hassan Hanafi uses the views of Western scholars to give a materialistic look at what the Qur'anic revelation is. In his view, revelation is an independent science that one deduces and establishes the rules, and nothing new is revealed to us and that is beyond the reach of reason. Revelation from his perspective ascends from the human side rather than descending upon it; therefore, the task of revelation is not to lead people to God, but to train human beings, and the Prophet's mission is to convey revelation in pure meanings and to describe and develop revelation based on the level of public understanding, and this can only be accomplished by means of emotional intuition.
    Keywords: Hassan Hanafi, Nature of Revelation, Western Approaches, Materialism, Emotional Intuition
  • Ali Najafi Ivaki *, Abbas Eghbali, Elham Baboli Pages 139-164

    Oil as a vital substance in Arab countries which has a strategic and geopolitical significance has allocated a considerable part of political economy theories of Arab countries to itself. The significance and vital role of oil as a one of the most important creator elements of the internal and external social and political equations in Arab countries is up to the amount that has created a concept called “oil literature” in these countries. The numerous effects and consequences of oil entrance into Arab political and social life is undeniable. Understanding different Approaches in oil literature in Arab world is not possible except through conformation and supplying proposed theories in oil field. Therefore, the present article tries with descriptive analytical method and pointing to various theories in this field, propose a conceptual framework for oil literature and analyzes the approaches of three contemporary Arab poets such as Ahmad Matar, Mozafar Navab and Nazar Qobani. The results of this study indicate that these poets have used the oil in a wide range of negative implications such as lack of meritocracy and autocracy and they consider it as tyranny factor and overall their positions are closer to the dictatorship concept of oil than other theories in this field.

    Keywords: Oil, contemporary Arab poetry, Critique, Colonialism, autocracy