فهرست مطالب

Journal of Contemporary Islamic Studies
Volume:1 Issue: 2, Summer-Autumn 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرح رامین* صفحات 209-226

    چیستی مفهوم حیات از دیرباز مورد توجه فیلسوفان و دانش مندان قرار گرفته است. یکی از علومی که با مفهوم حیات ارتباط تنگاتنگی دارد، زیست شناسی است. زیست شناسی، برای دست یابی به مفهوم حیات از دو رویکرد فهرست محور و دانش محور بهره می برد. در رویکرد فهرست محور با پذیرش تمایز قاطع بین موجود زنده از غیرزنده فهرست های متفاوتی از ویژگی های موجودات زنده ارایه می گردد. در رویکرد دانش محور که روش مناسب تری برای دست یابی به مفهوم حیات است، سعی می شود حیات درون شبکه ای از مفاهیم موجود در یک دانش خاص علمی تعریف شود. در حکمت متعالیه، حیات به عنوان نحوه ای از وجود در نظر گرفته می شود و با مساوق دانستن وجود با حیات، سلسله مراتب حیات یکسان با سلسله مراتب وجود می گردد و مرز قاطعی نمی توان بین موجود زنده با غیر زنده ترسیم کرد. در این مقاله، سعی داریم به این سوال پاسخ گوییم: آیا علم و فلسفه در واکاوی مفهوم حیات، ارتباط یا قرابتی با یکدیگر دارند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد، گرچه مساله حیات در فلسفه به عنوان یک امر متعالی و در بیولوژی در افق مادی مورد کنکاش قرار می گیرد؛ اما می توان در قلمرو عالم طبیعت، رابطه ای عام و خاص، در تعریف مفهوم حیات، بین علم و فلسفه ترسیم نمود.

    کلیدواژگان: حیات، زیست شناسی، حکمت متعالیه، وجود
  • مرضیه پیله ور*، عبدالله امیدی فرد صفحات 227-243

    تنظیم و ثبت اسناد معاملاتی و دیون یکی ازراهکارهای مهم ایجاد نظم در سیستم قضایی کشور است. به همین منظور جهت تثبیت حقوق مردم و کاهش اختلافات، دفاتر اسناد رسمی به امر مهم تنظیم اسناد معاملاتی و دیون می پردازند. این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه های قرآنی در بحث ضرورت ثبت اسناد معاملاتی و دیون و در پاسخ به این سوال که راهکارهای قرآنی در جهت ثبت این اسناد کدامند؟ با استناد به نظرات فقهای برجسته امامیه، به این نتایج رسیده است که علی رغم اینکه برخی از علما به استحباب ثبت دیون حکم داده اند ولیکن نظر اکثریت علماء با توجه به امر «پس آن را بنویسید» در آیه 282 سوره بقره، وجوب کفایی ثبت دیون است. و حتی لازم است در امر ثبت قراردادهای غیرنقدی کوچک نیز، اهمال نگردد چه این که فایده تنظیم اسناد، تضمین اجرای عدالت در جامعه و تامین اقتصاد سالم خواهد بود. و بر اساس نظر مشهور، کاتبان و شاهدان باید مصونیت و امنیت داشته باشند و از هر امری که باعث تضرر آنان شود باید پرهیز گردد؛ چرا که تضرر آنان به معنای خروج از اطاعت الهی بود و به فسق در معاملات منجر می شود.

    کلیدواژگان: ثبت دیون، مدیون، نویسنده قراردادها، تنظیم اسناد
  • نادیا مفتونی* صفحات 245-260

    تاریخ اندیشه بشری، مرهون دانشمندان و فیلسوفان متعددی است که در دوران طلایی تمدن اسلامی ظهور یافتند. روش های متنوع اندیشه ورزی، فرهنگ و تمدن جوامع مسلمان را از جهات گوناگون شکوفا نمود. نقش رشد ریاضیات و ابزارهای آن، در این شکوفایی قابل چشم پوشی نیست. خوارزمی از مهم ترین ریاضی دانان آن دوره، سنگ بنای متد علمی را استوار کرد. ابن هیثم به مثابه شخصیت پیش گام متد علمی، پایه علوم و تکنولوژی را بنا نهاد. فارابی، فیلسوف سیاسی- اجتماعی، به این مساله توجه کرد که باید معقولات را تجسمی نمود و دستاوردهای خرد و عقل را از طریق هنر در سطح جامعه انتشار داد و هنرمندان مدینه فاضله باید نقش حاملان دین را بر عهده داشته باشند. سهروردی از یک سو، تجربه عرفانی و شهود را در کنار عقل و روش استدلالی قرار داد و از دیگر سو، هنرمند مدینه فاضله فارابی را تمثل بخشید. به دیگر سخن، رساله های رمزی عرفانی شیخ اشراق، رمزنگاری و تجسم بخشی سعادت معقول و حقایق نطقی به شمار می آیند. هر یک از این روش های تفکر، سهمی در تمدن بشری به خود اختصاص داده اند که بقا و توسعه تمدن بدون آن ها متصور نیست. نکته اساسی، حفظ اعتدال در پرداختن به هر یک از وجوه اندیشه ورزی است.

    کلیدواژگان: ریاضیات، روش علمی، استدلال، تجربه عرفانی، رویکرد هنر فلسفه
  • احمد زارع زردینی*، ندا محققیان صفحات 261-278

    نوشتار حاضر، به گونه شناسی رویکردها در دانش تناسب سوره های قرآن پرداخته است. در این راستا، دانش مورد نظر از دو نگاه پیشینیان و معاصران گونه شناسی شده است. در رویکردهای پیشینیان، موضوعاتی هم چون: خاستگاه ها و زمینه های روایی این دانش، ارتباط زنجیره ای سوره ها، ارتباط مضمونی سوره ها و در نهایت، نظریه ساختار (معماری) قرآن آمده است. هم چنین رویکردهای معاصران این دانش، به تناسب سوره ها در پرتو نظریه های «وحدت قرآن»، «زنجیره مندی مفهومی و بافتی در گفتمان قرآنی»، رویکرد کل گرای «سعید حوی» در کتاب الاساس و رویکردهای جدید آمده که با عنوان «نظم متقارن» ارایه شده است. در ادامه، به تحلیل فراز و فرودهای این دانش و چرایی آن پرداخته و ظرفیت های توسعه و پیشرفت هر یک از رویکردها را بررسی نموده است. به نظر می رسد پیدایش مطالعات بین رشته ای قرآن در عصر کنونی، نویدبخش آینده ای روشن در این سبک از مطالعات قرآنی است.

    کلیدواژگان: فلسفه دانش، گونه شناسی، تاریخ علم، علم تناسب سور قرآن، رویکرد
  • عبدالله توکلی، علی اصغر پورعزت، حسین آذری* صفحات 279-295

    تاسیس نهاد انقلابی جهاد سازندگی، یکی از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی بود که به دنبال آن مدیریت جهادی شکوفا گردید. سخنرانی ها و پژوهش های متعددی در حوزه مدیریت جهادی انجام شده و هر کدام از آن ها در مورد ویژگی ها و شاخص های مدیریت جهادی عواملی را ذکر کرده اند. این امر، باعث پراکندگی و به تبع آن عدم انسجام و وحدت در ویژگی ها و شاخص های مدیریت جهادی شده است. این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب و هم چنین تکنیک تحلیل تم، به شناسایی و گردآوری شاخص های مدیریت جهادی می پردازد. منابع مورد مطالعه پژوهش شامل مجموعه سخنان امام خمینی (ره) (کتاب صحیفه امام خمینی)، سخنان مقام معظم رهبری، تمامی مقالات ارایه شده در کنفرانس های سال های 2009، 2011، 2012، 2013 و 2014 و نیز تمامی مقالات علمی- پژوهشی ارایه شده در حوزه مدیریت جهادی است. نتایج نشان داد که توحید و خدامحوری، دین محوری، مشارکت همگانی (بسیج منابع انسانی)، خدمت رسانی، علم محوری، تعهد به نظام جمهوری اسلامی ایران، ایثار و ازخودگذشتگی، توجه به منافع عمومی، استقبال از خلاقیت، ویژگی های شخصیتی، انعطاف پذیری و عدم تعلق به مادیات، شاخص هایی است که مدیریت جهادی را شکل می دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، شاخص های مدیریت جهادی، فراترکیب، تکنیک تحلیل تم
  • سید محمد موسوی مقدم، مرتضی آقامحمدی* صفحات 297-309

    از مسایل بحث برانگیز کلامی، شبهاتی در مورد عصمت حضرت موسیu است که مفهوم رویت خداوند یکی از آنهاست. آیه 143 سوره اعراف، از جمله آیاتی به شمار می رود که بحث رویت در آن مطرح شده است. مخالفان عصمت، این آیه را دستاویز خود قرار داده و اشکالی مطرح کرده و بر اساس این آیه می گویند: موسیu که می دانست خداوند نه جسم است و نه مکان دارد و نه قابل مشاهده و رویت است، چگونه چنین درخواستی را از پروردگار کرد؟ بنابراین موسی u در مورد این درخواست از خداوند دچار خطا و اشتباه شده است. این نوع تفکر، با عصمت ایشان منافات دارد. اما مفسران و متکلمان و روایات، این شبهه را مردود می دانند و بر این نظرند که موسیu این درخواست را از زبان قومش بیان کرده است.

    کلیدواژگان: موسی، عصمت انبیاء، درخواست رویت خداوند، آیه 143 سوره اعراف
  • اقدس یزدی*، راضیه شفیعی صفحات 311-326

    مساله شناخت دو ساحتی بودن انسان، تاثیر بسزایی در شناخت انسان دارد و از آن جا که امتیاز انسان در عالم نسبت به سایر موجودات و نیز تجرد نفس و...، بر اثبات جوهریت نفس به صورتی مجزای از بدن مبتنی است، پس شایسته است که در این مساله پژوهشی در آراء دو فیلسوف غربی و اسلامی صورت گیرد. ابن سینا در آثار خود، به تمایز نفس از بدن تصریح دارد و با براهینی از جمله برهان «انسان معلق در فضا»، به طور ضمنی به اثبات آن می پردازد. دکارت نیز این تمایز را با برهان «می اندیشم، پس هستم» اثبات می کند. در این نوشتار، پس از تبیین دیدگاه این دو فیلسوف، سعی شده است به مقایسه این دو دیدگاه پرداخته شود. ابن سینا نفس را «کمال اول جسم الی...» و دکارت نفس را «جوهر اندیشنده» تعریف کرده است. هر دو فیلسوفانی دوالیست هستند. در برهان هر کدام هم تجرد نفس، هم تمایز آن از بدن و هم خودآگاهی اثبات می شود. تفاوت مهم آن ها این است که برهان «انسان معلق» ابن سینا، حالتی فرضی است، در حالی که «کوجیتوی» دکارت تجربه ای شخصی به شمار می رود که با قدری تامل حاصل می گردد. هر دو فیلسوف، قایل به تاثیر و تاثر متقابل نفس و بدن هستند.

    کلیدواژگان: تمایز نفس از بدن، ابن سینا، دکارت
  • علی اسودی*، خدیجه احمدی بیغش صفحات 327-341

    دانش تفسیر در بین دیگر دانش های اسلامی، جایگاه ویژه ای دارد و از همان آغاز، مسلمانان به گونه جدی بدان پرداخته اند؛ زیرا تفسیر، فهم و کشف بهترین سخن ها؛ یعنی سخن خداوند متعال است. از تفاسیر جدیدی که بر کتاب مسلمانان منتشر شده، می توان به التفسیر المنیر فی العقیده والشریعه والمنهج تالیف مفسر و قرآن پژوه معاصر، دکتر وهبه زحیلی اشاره کرد. این پژوهش، به بررسی و ارزیابی این تفسیر به شیوه نقد و تحلیل و روش کتابخانه ای می پردازد که موجب بیان تمایزات این تفسیر با سایر تفاسیر شده است. از جمله امتیازات آن می توان به بررسی مسایل معاصر اجتماعی، سیاسی و فقهی و آسانی روش نگارش اشاره نمود؛ هم چنین قلت مآخذ تفسیری قدیم و جدید، و کم بودن ارجاع نقل قول های علمی، از معایب این تفسیر به شمار می رود.

    کلیدواژگان: وهبه زحیلی، التفسیر المنیر، نقد، روش شناسی، فقه، جامعه
  • حسن رضایی هفتادر*، روح الله شهیدی صفحات 343-357

    قرآن بسندگان، در کنار اثبات بسنده بودن قرآن برای استنباط معارف دینی، در اعتبار و حجیت سنت و احادیث نیز اشکال کرده اند. یکی از ادله ایشان بر اعتبار نداشتن سنت، کارآمد نبودن نظام ارزیابی و نقد حدیث است. در این پژوهش، با روش توصیفی- تحلیلی، نخست مهم ترین دلایل ایشان بر این ناکارآمدی، یعنی وجود احادیث نامعتبر در جوامع حدیثی، رواج جعل و مجعولات در حدیث، بی توجهی محدثان به نقد درونی، خلل در مبانی آرای رجالی و جعل و تحریف در اسانید بررسی می گردد. سپس به پاسخ های مدافعان حدیث پرداخته می شود که امکان توجیه احادیثی که نامعتبر پنداشته شده، بی توجهی به سطوح زبانی مختلف احادیث، اهتمام مستمر محدثان به پالایش میراث حدیثی و تشخیص مجعولات از دوران صدور، کوشش ها و توجهات عالمان حدیث به بررسی های متنی و بررسی های سخت گیرانه رجالی است.

    کلیدواژگان: قرآن بسندگان، اعتبار حدیث، نقد سندی، نقد متنی، جوامع حدیثی
  • علی نصیری*، محمدجواد اسکندرلو، محمدحسین نصیری صفحات 359-374

    با توجه به نزول تدریجی و هم گام آیات با رخدادهای عصر رسالت، گزارش جنگ‏های صدر اسلام در شماری از آیات، بازتاب یافته و در برخی دیگر، بر جهاد با کافران تاکید شده است. این امر از روی غرض یا جهل، دستاویز کسانی شده تا قرآن را کتابی دعوت کننده به خشم و خشونت معرفی کنند. این مقاله، با تاکید بر جایگاه فضای نزول در فهم و تفسیر صحیح آیات، نخست رفتار دشمنان در برابر اسلام را که آمیخته با  لجاجت جاهلانه، آزار، توطیه چینی، تحمیل جنگ و پیمان شکنی همراه بود، واکاویده و در پی آن، مراحل تعامل قرآن با کافران را در سه گام برشمرده است که عبارتند از: توصیه به صبر و پایداری؛ دعوت به جهاد دفاعی و تاکید بر ریشه‏کنی فتنه. بر این اساس، در صدد اثبات این نکته برآمده که به‏رغم همه دشمنی‏های کافران، قرآن از جنگ در برابر آنان، به عنوان آخرین راه حل گریزناپذیر یاد کرده است.

    کلیدواژگان: فضای نزول، شان و سبب نزول، لجاجت کافران، پایداری مسلمانان، جهاد دفاعی
  • فریده امینی*، بی بی سادات رضی بهابادی صفحات 375-392

    سوره برایت تنها سوره در قرآن است که با «بسم الله الرحمن الرحیم» آغاز نشده است. درباره عدم ذکر بسمله در ابتدای این سوره دلایل مختلفی مطرح است، پژوهش حاضر ضمن بررسی هر یک از دیدگاه های مطرح، با نظر به قراین خارجی در فضای سوره برایت اعم از فضای نزول و جو نزول، در پی آن است که مسئله عدم ذکر بسمله در ابتدای سوره برایت را بررسی کند.  رفتار گوناگون اصحاب پیامبر (ص) در جنگ تبوک (به عنوان واقعه مهمی در سال نهم هجرت) بیانگر گروه های مختلف مومنان و منافقان است. سال نهم یک نقطه عطف تاریخی در تاریخ شبه جزیره عربستان بود و گرایش اکثریت به اسلام نوعا به دلایل سیاسی، امنیتی و اقتصادی محسوب می شود و رویکردشان به اسلام تابع منافعشان بود و چهره ای که بیشتر خود را نشان می داد،کفر در پرتو ایمان یا به عبارت دیگر «نفاق» بود؛ رفتاری که محتوای سوره نیز شاهدی بر آن است. ذکر بسمله از جانب خداوند سبحان در ابتدای هر سوره، دعوت از مردم برای بهره گیری از رحمت عامه و خاصه خداوند است منافقان در اثر مانعی که از کفر در برابر رحمت الهی ایجاد کرده اند، خویشتن را از رحمت الهی محروم کرده اند، به عبارتی عملکرد منافقان و به نوعی خواسته باطنی ایشان، قطع پیوند با خداوند و امت اسلامی است، خداوند هم پیرو رفتار منافقان، ایشان را از رحمت الهی خویش محروم کرده است.

    کلیدواژگان: بسمله، سوره برائت، قرآن، کفر، نفاق
  • علی محمد میرجلیلی*، معصومه خیاطیان یزدی صفحات 393-403

    فرزندان انسانی، موجوداتی تربیت پذیرند که باید در پرتو محبت به درستی هدایت و تربیت شوند. محبت نیاز اساسی فرزندان است. در پرتو محبت کریمانه، امید فرزندان به زندگی افزایش می یابد و می توانند با تیزبینی، از اشتباهات خود، پلی برای موفقیت بسازند و ناامید نشوند. محبت، باعث پیوند والدین و فرزندان می شود و آن ها را تیزهوش و روشن بین می کند. البته تربیت محبت آمیز، باید به گونه ای روش مند و مرحله به مرحله انجام شود. در این امر مهم، باید عوامل تربیت محبت آمیز، به خوبی از موانع تشخیص داده شود و عوامل، فراهم گردد و موانع، برداشته شود. اسلام از هرگونه افراط و تفریط در ابراز محبت به فرزندان منع می کند و میانه روی را زیربنای تربیت می داند. باید شرایط سنی و نیازهای فرزندان در نظر گرفته شود و با توجه به آن، محبت به آنان صورت گیرد. اگر محبت بیش از حد و یا در جای نامناسب ابراز شود، فرزندان نازپرورده، لوس، زورگو و یا ضعیف النفس و متکی به والدین بار می آیند.  این نوشتار، بر آن است تا با مطالعه قرآن و احادیث معصومان (علیهم السلام)، درباره نقش و مرز محبت در تربیت فرزندان و چگونگی و میزان اعمال محبت نسبت به آنان بحث کند.

    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، فرزند، تربیت، محبت
|
  • Faraḥ Rāmīn * Pages 209-226

    The nature of life has obsessed the philosophers and scientists for long. One of the sciences that has a very close relationship with the concept of life is biology. Biology uses two approaches to address the concept of life: the list-oriented and the science-oriented. In the list-oriented approach, the definite distinction between living and non-living beings is accepted and different lists of the features of the livening beings are provided. In the science-oriented approach, which is a better way to achieve the concept of life, the aim is to define life within a network of existing concepts of a specific field of science. In transcendental theosophy, life is viewed as a type of existence, and by the consideration of the being and life as concomitant, the life hierarchy is equaled to the existence hierarchy, and no distinct line can be drawn between living and non-living things. In this article we try to answer the question that if science and philosophy have any relationship or similarity in the exploration of the concept of life. The findings of the study demonstrate that although the question of life is investigated in philosophy as a transcendental issue and in biology as a material one, a general-specific relationship can be made between science and philosophy in defining the concept of life in the natural world domain.

    Keywords: Life, Biology, Transcendental theosophy, Existence
  • Marḍīyah Pīlehwar *, Abdullāh Umīdīfard Pages 227-243

    The execution and recordation of transaction and debt deeds is one of the main solutions to bring organization into the Iranian judiciary. To this end and in order to guarantee people's rights and reduce the disputes, the notary public offices undertake the important task of executing the transaction and debt deeds. The study at hand aims at investigating the qur’ānic viewpoints on the necessity of recording the debt and transaction deeds and wants to find the qur’ānic solutions for the recordation of these deeds. Relying on the opinions of outstanding Imāmīte jurists, this study has found out that although some scholars have ruled for the desirability of the debt recordation, the majority of scholars have relied on the imperative sentence "reduce them to writing" (Qur’ān 2:282) to rule for the general obligation of the debt recordation. It has been even deemed necessary not to forget recording the small non-cash deals because the advantage of deed execution is that it guarantees the implementation of justice in society and the establishment of a healthy economy. According to the common opinion, the scribes and witnesses should be secure and immune. Any act that harms them should be avoided, because causing damages to them means disobedience of God and leads to wickedness in transactions.

    Keywords: Debt recordation, Debtor, Deed scribe, Deed execution
  • Nādiyā Maftūnī * Pages 245-260

    A great deal of scientists and philosophers made the history of humanity heavily indebted, blossoming out during the Islamic Golden Age. Tracing the development of Muslim civilization, we can observe distinct thinking methods which have improved different facets of society. Contributing to the promotion of civilization, mathematics and its various apparatus cannot be neglected. Khwārizmī is the most critical figure in mathematics as the bedrock of empirical method. Ibn al-Haitham is reckoned as the leading figure of that era in the scientific method on which all sciences and technologies are based. Fārābī as a profound philosopher focused on imagination and art for distributing wisdom and reason among public. In his utopia, artists have this task and they are called the conveyors of religion. Suhrawardī concentrated on intuition besides wisdom and reason. In addition, Suhrawardī typified the artist of Fārābī’s virtuous city. In Suhrawardī’s mystical treatises, he allegorized intelligible happiness. Each method would contribute to human civilization—that is, a set of thinking methods is required for surviving and developing civilization. However, dramatically important in today’s world is that the balance ought to be maintained.

    Keywords: Mathematics, Scientific method, reason, Mystical Experience, Philart approach
  • Aḥmad Zāri‘ Zardīnī *, Nidā Muḥaqqiqiyān Pages 261-278

    The present article addresses the typology of the approaches to the science of the interrelatedness of the qur’ānic chapters. To this end, this science has been bought under typological analyses from the viewpoints of the past and contemporary scholars. In the approaches of the past scholars, topics such as the narrative origins and the backgrounds of this science, the chainlike relationship between chapters, the thematic relationship between chapters, and the structure (architecture) theory of the Qur’ān have been discussed. On the other hand, the approaches of the contemporary scholars to this science have addressed the interrelatedness of the chapters in the light of theories such as "the unity of the Qur’ān", "the conceptual and contextual connectedness of the qur’ānic discourse", Sa‘īd Ḥawwā's holistic approach in his book al-Asās, and a new approach entitled "symmetric order". Then, the article analyzes the ups and downs of this science and the reasons for them, and examines the development capacities of each of the foregoing approaches. It seems that the appearance of the interdisciplinary studies of the Qur’ān in the contemporary era outlines a promising future for this style of the qur’ānic studies.

    Keywords: Philosophy of science, Typology, History of science, Science of the interrelatedness of the qur’ānic chapters, Approach
  • ’Abdullāh Tawakkulī, ’AlīAṣghar Pūr ’Izzat, ῌussein Āzarī * Pages 279-295

    One of the precious achievements of the Islamic Revolution of Iran was the establishment of the revolutionary foundation of Jihad of Construction following which Jihadi management burgeoned. Many lectures and studies have been done in the arena of Jihadi management, each of which mentioning some factors related to the features and indexes of Jihadi management. This has caused inconsistencies and, as a result, the lack of cohesion and unity in the features and indexes of Jihadi management. This study recognizes and gathers the indexes of Jihadi management through the use of Meta-synthesis method as well as thematic analysis method. The explored sources in the study are the set of Imam Khumeinī’s speeches (his book Ṣaḥīfah), the speeches of Supreme Leader, all the presented articles in the conferences in 2009, 2011, 2012, 2013 and 2014, and all the presented scientific-research articles in the arena of Jihadi management. The results showed that monotheism and Theocentrism, religion-centrism, public participation (the mobilization of human resources), giving service, science-centrism, commitment to the Islamic Republic of Iran, altruism and devotion, the prioritization of public interest, the reception of creativity, personality traits, flexibility, and the independence from the worldly materials are the indexes that form the Jihadi management.

    Keywords: Jihadi management, Indexes of Jihadi management, Meta-synthesis, Thematic analysis method
  • Seyyid Muḥammad Mūsawī Muqaddam, Murtiḍā Āqā Muḥammadī * Pages 297-309

    The request to see God is one of the theological paradoxes mentioned in the life story of Prophet Moses (a) that apparently opposes his infallibility. The verse 143 of the chapter A’rāf is one of the places this story is narrated. The opponents of infallibility suggest that Moses knew God is not physical or visible, nor occupies a place, so why did he have such a request? The answer is that he made a mistake by asking so. Therefore, it negates his being an infallible. On the other hand, Hadiths as well as the views of the exegetes of the Qur’ān and theologians believe that Moses spoke out on behalf of his people and it wasn’t his real request.

    Keywords: Moses, Request to see God, Infallibility of prophets, The verse (Qur’ān 7: 143)
  • Aqdas Yazdī *, Rāḍiyyih Shafi‘Ī Pages 311-326

    The problem of human's two domains has a significant influence on human knowledge, and since the human privilege in the universe to the other beings as well as the immateriality of the soul and so on is based on proving the soul's substance separately, it worths to search in this issue about the ideas of two Western and Islamic philosophers. Ibn Sīnā with arguments such as the "suspending man" proves this matter; Descartes also proves this matter with ''Cogito argument''. In this paper, after explaining the views of these two philosophers, we have tried to compare these two perspectives. Ibn Sīnā considers the soul as “the first perfection of the natural body” and Descartes defines it as a “thinking substance”. Both of them are dualists with two truly separate substances. In each of their proofs, simultaneously, they prove the soul's immateriality and its distinction from body and its self-consciousness. Their important difference is that the Ibn Sīnā's proof is a hypothetical state, while Descartes’ Cogito is a personal experience which can be attained by a little meditation. Both of them believe in the mutual influence of the soul and body.

    Keywords: Distinction of the mind from the body, Ibn Sīnā, Descartes
  • ‘Alī Aswadī *, Khadīja Aḥmadī Bīghash Pages 327-341

    The science of interpretation has a special position in the Islamic sciences and has been addressed seriously by Muslims from the very first days of Islam, because interpretation is to understand and discover the points of the best speech, i.e. the speech of the Sublime Allāh. One of the new commentaries on Muslims' divine book is al-Tafsīr al-munīr fī al-‘aqīda wa al-sharī‘a wa al-munhaj, authored by Wahba Zuḥaylī, the contemporary exegete and Qur’ān researcher. The study at hand has set out to examine and evaluate this commentary by the critical-analytical as well as library research methods. This has led to the identification of the differences of this commentary with other interpretive works. The strengths of this commentary are its investigation of the contemporary social, political, and jurisprudential issues as well as its high readability. On the other hand, the insufficient references to the new and old interpretive resources along with the scarcity of the scientific references of the commentary are among its weaknesses.

    Keywords: Wahba Zuḥaylī, Al-Tafsīr al-munīr, Criticism, methodology, jurisprudence, Society
  • Ḥasan Rezāee Haftādur *, RūḥAllā Shahīdī Pages 343-357

    Along with proving the sufficiency of the Qur’ān for the extraction of the religious knowledge, the Qur’ānists have doubted the authenticity and the authoritativeness of the sunna and Ḥadīth. One of their reasons for the inauthenticity of the sunna is the inefficiency of the Ḥadīth evaluation and criticism system. Using a descriptive-analytical method, the present study first analyzes their main reasons for this inefficiency, including the existence of inauthentic traditions in Ḥadīth collections, the prevalence of forgery and fictions in Ḥadīth, the ignorance of internal criticism by Ḥadīth transmitters, the existence of gaps in the principles of the Rijāl ideas, and the existence of forgery and distortion in the chains of transmission. Then, the responses of the Ḥadīth defenders are discussed, including the possibility of justifying the Ḥadīths that have been deemed inauthentic, the ignorance of the different linguistic levels of the Ḥadīths, the Ḥadīth transmitters' constant efforts to purify the Ḥadīth legacy and identify the fabrications from the time of their issuance, the traditionists' efforts in and attention to the textual examination and strict Rijāl investigations.

    Keywords: Qur’ānists, Ḥadīth authenticity, Inauthenticity, Chain criticism, Textual criticism, Ḥadīth collections
  • Alī Naṣīrī *, MuḥammadJawād Iskandarlū, MuḥammadḤusayn Naṣīrī Pages 359-374

    Due to the gradual revelation of the qur’ānic verses in line with the events of the prophethood of Prophet Muḥammad (s) era, the reports of the battles of early days of Islam are reflected in some verses, and in some others Jihād and fighting against disbelievers has been emphasized. This has been used as a pretext by some to unintentionally or purposively introduce the Qur’ān as a book that invites to fury and violence. Emphasizing the role of the revelation era atmosphere in the true understanding and interpretation of the verses, the authors of this article first explore the behavior of the enemies of Islam – which was mixed with ignorant stubbornness, harassment, conspiracy, imposition of war, and breach of promise – and then introduce the three stages of the Qur’ān’s response to disbelievers, namely advising the Prophet (s) to patience and resistance, inviting him to do defensive Jihād, and emphasizing the eradication of oppression. Accordingly, they aim at proving this point that despite all the hostilities of the disbelievers, the Qur’ān talks about war against them only as the last solution.

    Keywords: Revelation atmosphere, Cause of revelation, Disbelievers’ stubbornness, Muslims’ resistance, Defensive Jihād
  • Farīda Amīnī *, Bibī Sādāt Raḍī Bahābādī Pages 375-392

    The Repentance chapter is the only chapter of the Qur’ān that is not started with the Basmala phrase “In the Name of God, the Compassionate, the Merciful.” Different reasons have been suggested for the absence of the Basmala phrase at the beginning of this chapter. After examining every stance in this regard, the study at hand takes into account the external indications affecting the Repentance chapter – such as the atmosphere of the revelation and the conditions of the revelation – to investigate the absence of the Basmala phrase at the beginning of the Repentance chapter. The various behaviors of the Companions of the Prophet (s) at the Expedition of Tabūk (as the main event of the year 9 LH) revealed the existence of various groups of believers and hypocrites. The year 9 LH was a historical turning point in the history of the Arabian Peninsula, and the majority of new conversions to Islam were due to political, security, and economic concerns. These new converts’ approach to Islam was defined by their interests, and their behavior was mainly “the disbelief disguised under faith” (i.e. hypocrisy), a conduct the existence of which is confirmed by the Repentance chapter content, too. The mentioning of Basmala by the Glorified God at the beginning of every chapter is an invitation to use His general and specific Grace. The hypocrites have deprived themselves from the Divine Grace because they turn disbelief to an obstacle against the Divine Grace. In other words, the conduct of the hypocrites and their inward urge in a way is breaking ties with God and the Islamic nation. Therefore, God have responded to their conduct with depriving them from His Grace.

    Keywords: Basmala, Repentance chapter, the Qur’ān, Disbelief, Hypocrisy
  • Alī Muḥammad Mīrjalīlī *, Ma’Ṣūma Khayyātiyān Yazdī Pages 393-403

    Human children are creatures who need to be appropriately educated and guided in the light of love. Love is, indeed, a major need of children. Their hope increases towards life by means of generously given love, and they can build a bridge to success from their mistakes with acuity. This causes them not to experience disappointment but rather be successful. Love brings about warm relations between parents and children and makes them intelligent and enlightened. It keeps their spirits high and wards depression off. A child who is satiated with love does not feel any shortage, developing proper relationships with others. Thus, he or she does not get involved in behavioral deviations. Friendly love should be rendered in a purposeful and step-by-step manner. Its factors and indicators need to be distinguished well from its barriers, and those factors should be predisposed and encouraged while the barriers, if any, should be weakened or possibly eradicated. Islam prohibits any extremes in expressing affection towards children and bases child breeding on moderateness. Children’s age and needs should be taken into consideration, and loving them should be based on such considerations. If love is expressed excessively or inappropriately, it makes children pampered, spoiled, bully, weak, and too dependent on their parents. In this regard, the educational method proposed by Islam is based on three principles of love, dignity and firmness. Therefore, this study aims to discuss the role and domains of affection in child education and the extent of its application as proposed in the holy Qur’ān and religious quotations, or ‘Ḥadīths’.

    Keywords: Qur’ān, Ḥadīth, Children, Education, Love