فهرست مطالب

نشریه روان سنجی
پیاپی 34 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرنوش درستکار، هائیده صابری*، نسرین باقری صفحات 7-24

    هدف از پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی پرسشنامه تمایل به مشارکت اجتماعی بود. از آن جا که این پرسشنامه توسط پژوهشگران بومی و محلی طراحی و اعتباریابی نشده بود، طراحی چنین پرسشنامه ای از اهمیت بسزایی برخوردار است. به این ترتیب، با استفاده از پژوهش پیمایشی تعداد 303 نفر از شهروندان تهرانی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند تا با تکیه بر آن بتوان، آزمون مورد نظر را تست و اعتباریابی کرد. ابتدا 23 گویه طراحی شده و 8 نفر از متخصصان حوزه علوم اجتماعی با تکیه بر روایی محتوایی مبتنی بر پانل متخصصان به ارزیابی و اصلاح گویه ها و همچنین روایی سنجی پرسشنامه پرداختند. پرسشنامه مورد نظر هم از روایی و هم از پایایی قابل قبولی برخوردار بود. سپس با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، اعتباریابی دقیقتری بر روی پرسشنامه انجام شد. یافته های این تحلیل نشان داد که تمایل به مشارکت اجتماعی را می توان در دو بعد تمایل به مشارکت اجتماعی ناشی از جو سازمانی و تمایل به مشارکت اجتماعی ناشی از برانگیختگی فردی مورد بررسی قرار داد

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، اعتباریابی، روایابی، تحلیل عاملی
  • مهدی دهستانی، لیلا ادب آوازه*، مهدی رحمانی ملک آبادی، علی اصغر فرخزادیان صفحات 25-38

    این پژوهش به منظور هنجاریابی و بررسی کفایت شاخص های پرسشنامه عزت نفس جنسی (SSC) انجام گرفته است. این مقیاس دارای 24 سوال است و توسط بازول و داسچ‏ در سال های 1996 و 2012 هنجار شده است و شامل 4 زیر مقیاس رفتار جنسی، جذابیت جنسی، کنترل جنسی و ادراک بدنی می باشد. این پژوهش از نوع زمینه یابی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان متاهل ایرانی ساکن شهر اصفهان تشکیل می دهد. حجم نمونه موردمطالعه 160 نفر می باشد که از 5 منطقه شمالی، جنوبی، شرقی، غربی و مرکزی کلان شهر اصفهان انتخاب گردیده اند. برای انجام تحلیل از نرم افزارهای Spss و Lisrel استفاده شد. نتایج این مطالعه ساختار چهار عاملی مفروض بر نظریه عزت نفس جنسی را تایید کرد. نرم مقیاس ها برای زنان متاهل ایرانی نیز به دست آمد. پایایی های به دست آمده و اعتبار سازه از ضریب بالا و مطلوبی برخوردار است که نشان دهنده کاربردی و قابل اعتماد بودن پرسشنامه به صورت کلینیکال و میدانی است.

    کلیدواژگان: هنجاریابی، شاخص های روان سنجی، پرسشنامه عزت نفس جنسی، زنان متاهل
  • بتول طامه*، فریبرز درتاج، ابوطالب سعادتی شامیر، نورعلی فرخی صفحات 39-56

    سرسختی ذهنی، شاخصی از تاب آوری فردی و اعتماد به نفس است که پیش بین موفقیت درحیطه های مختلف زندگی نظیر تحصیلات می باشد. اگرچه مرور پیشینه پژوهشی نشان دهنده این است که در جامعه مختص دانش آموزان ایرانی تاکنون ابزاری در این رابطه مورد هنجاریابی قرار نگرفته است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی و بررسی روایی و پایایی مقیاس سرسختی ذهنی مک گیون، کلیر و پوتوین می باشد. روش پژوهش، از نوع همبستگی است و جامعه مد نظر این پژوهش شامل کلیه‏ دانش آموزان دبیرستان های منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 97-96 می باشد که 370 نفر از ایشان به عنوان نمونه و به صورت خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. تحلیل عامل اکتشافی منجر به کشف پنج مولفه گردید که تحلیل عامل تاییدی مرتبه اول بعد از انجام اصلاحاتی آن‏ها را تایید کرد و تحلیل عامل تاییدی مرتبه دوم نشان داد که این پنج مولفه در ذیل یک مفهوم (سرسختی ذهنی) قرار می‏گیرند. در مجموع می توان گفت که پرسش نامه سرسختی ذهنی از روایی و پایایی مطلوبی در بین دانش آموزان ایرانی برخوردار است و از آن می توان به منظور اهداف آموزشی، تشخیصی، پژوهشی و درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرسختی ذهنی، تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی، اعتبار یابی
  • حمید همرنگ، افسانه قنبری پناه*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مژگان سپاه منصور صفحات 57-81

    هدف از پژوهش حاضر تبیین نقش خلاقیت و سبک های تفکر بر پیشرفت تحصیلی با میانجی گری انگیزش تحصیلی دانش آموزان (دختر و پسر) دوره دوم متوسطه دبیرستان های شهرستان رباط کریم بود. در این پژوهش، 542 نفر از دانش آموزان (دختر=268،پسر=274) مقطع دوم متوسطه دبیرستان های شهرستان رباط کریم با دامنه سنی 20-15 سال به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب  شده و به ابزار پژوهش که شامل پرسشنامه خلاقیت عابدی (1372)، پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ (1997) و پرسشنامه انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) بود، پاسخ دادند. جهت سنجش پیشرفت تحصیلی نیز از معدل سالانه (پایان ترم نوبت دوم) استفاده شد. روش پژوهش، توصیفی-همبستگی و جهت تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.نتایج حاصل از داده ها حاکی از برازش مدل در رابطه خلاقیت و سبک های تفکر با پیشرفت تحصیلی و با میانجی گری انگیزش بود. همچنین رابطه سبک های تفکر (قانونگذار، قضایی، اجرایی) و خلاقیت در اثر مستقیم بر پیشرفت تحصیلی غیرمعنادار بود. رابطه انگیزش تحصیلی درونی با پیشرفت تحصیلی معنادار، و رابطه بی انگیزگی تحصیلی با پیشرفت تحصیلی معنادار ولی منفی بود. همچنین رابطه انگیزش تحصیلی بیرونی با پیشرفت تحصیلی غیر معنادار بود و در اثر غیر مستقیم با واسطه گری انگیزش تحصیلی خلاقیت و سبک تفکر اجرایی با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار داشت، ولی رابطه سبک های تفکر (قانونی، قضایی) با پیشرفت تحصیلی غیرمعنادار گزارش شد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، سبک تفکر، پیشرفت تحصیلی، انگیزش تحصیلی، دانش آموزان
  • سارا آقابابایی*، محبوبه محمدصادقی صفحات 83-97

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه هوش موفق آورورا بر روی کودکان (فرم خود گزارشی و والد) به منظور ارزیابی هوش موفق در کودکان 10-12 سال براساس تیوری هوش موفق رابرت استرنبرگ است. 300 کودک 10-12 ساله در شهر اصفهان به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و 300 نفر از والدین آن ها انتخاب شده و با پرسش نامه های آورورا مورد آزمون قرار گرفتند (کودکان فرم خود گزارشی و والدین فرم والد این پرسش نامه را تکمیل کردند). تحلیل عاملی داده ها با نرم افزار Amos انجام گرفت. شاخص های کلی برازش نشان داد که در فرم خود گزارشی داده ها تا حدی و در فرم والد کاملا با مدل انطباق دارد. هم چنین ضریب هم بستگی درونی بین نمره کل آزمون و خرده مقیاس های حافظه، تحلیلی، عملی و خلاقانه در فرم خودگزارشی به ترتیب 0/88، 0/91 ، 92/0 و 0/89  ودر فرم والد به ترتیب 0/90، 0/94 ، 0/91و 0/93 به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ برای نمره کل پرسش نامه خود گزارشی آوروا  0/92 و برای فرم والد 95/0 برآورد شد. پرسش نامه های خود گزارشی و والدین آورورا می تواند ابزارهای جدید و مناسبی به منظور سنجش هوش موفق کودکان 10-12 سال برطبق تیوری هوش استرنبرگ باشد

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، پرسش نامه هوش موفق آورورا، کودکان
  • دلارام بیکی، سوزان امامی پور* صفحات 99-112

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس تصویری ادراک شایستگی و پذیرش اجتماعی کودکان دختر پیش دبستان، با روش پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی، اعتبار و روایی این دو متغیر را به کمک روش تحلیلعامل اکتشافی با چرخش واریماکس مورد بررسی قرار داده است و به بررسی نرم و هنجار این مقیاس تصویری پرداخته است. حجم نمونه پژوهش 450 کودک دختر پیش دبستانی و 250 معلم پیش دبستانی ساکن مناطق 1، 4، 14، 19 بود که با روش نمونه گیری خوشه ای  انتخاب شدند. پژوهش بر اساس عقاید سوزان هارتر شکل گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اعتبار مقیاس تصویری ادراک شایستگی و پذیرش اجتماعی کودک دختر پیش دبستانی برابر با 0/77 بوده که نشان دهنده میزان بالای از اعتبار بین سوالات مقیاس است و همچنین روایی مقیاس از روش تحلیل عاملی مورد تایید قرار گرفته است و با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی با چرخش واریماکس 5 عامل از مقیاس استخراج شده است که عبارتند از عامل مادری، اجتماعی، فیزیکی، شناختی و مستقل بودن، که نشاندهنده این است که مقیاس از نرم و هنجار مناسبی در جامعه ایرانی برخوردار است. همچنین ضریب همبستگی بین ادراک شایستگی و پذیرش اجتماعی فرم کودک و فرم معلم برابر با 0/46 بوده است که نشان دهنده این است که بین ادراک شایستگی وپذیرش اجتماعی در سطح 95% اطمینان رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: دختر پیش دبستانی، ادراک شایستگی، پذیرش اجتماعی، ویژگی های روان سنجی
  • مهدی گنجی*، مهرداد ثابت، حمزه گنجی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 113-132

    هدف تحقیق مشخص شدن این موضوع بود که آیا با استفاده از ویژگی های جمعیت شناختی، پرسشنامه شخصیتی نیو و فهرست عوارض SCL-90-R، که برای تشخیص سمپتوم های روانی است، می توان تمایل افراد به استفاده از ماده توهم زا را پیش بینی کرد. این پژوهش یک فرضیه کلی و سه فرضیه جزیی داشت. فرضیه کلی این بود که بین ویژگی های جمعیت شناختی، پنج عامل شخصیتی نیو و مقیاس های تشکیل دهنده SCL-90-R همبستگی مثبت معنا دار وجود دارد. در فراخوان اینترنتی و در دو نوبت، از داوطلبان خواسته شده به صورت آنلاین به دو پرسشنامه فوق و یک پرسشنامه جمعیت شناختی محقق-ساخته پاسخ دهند. در فراخوان اول از کسانی که حداقل یک بار مواد توهم زا مصرف کرده بودند و در فراخوان دوم از کسانی که اصلا مصرف نکرده نبودند دعوت به پر کردن پرسشنامه شد. با رسیدن تعداد پاسخ دهندگان به 100 نفر در هر گروه (در مجموع 200 نفر)، درخواست متوقف شد. تحلیل رگرسیون لجیستیک نشان داد که از پنج عامل شخصیتی پرسشنامه نیو، تنها دو عامل باز بودن به روی تجربه های جدید و مداراجویی با تمایل به استفاده از مواد توهم زا همسبتگی مثبت معنا دار دارند. سه عامل دیگر (روان رنجور خویی، برون گرایی، وظیفه شناسی) همبستگی معنا دار نشان ندادند. از بین پنج عامل شخصیتی، تنها دو عامل، باز بودن به روی تجربه های جدید و مداراجویی، در پیش بینی تمایل به استفاده از مواد توهم زا روایی نشان دادند. در مورد سمپتوم های مورد ارزیابی با SCL-90-R، تنها دو ویژگی پرخاشگری و حساسیت بین فردی توانستند عضویت در گروه مصرف کنندگان را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: روایی، مواد توهم زا، باز بودن به روی تجربه های جدید، مداراجویی، پرخاشگری، حساسیت بین فردی
  • شهناز نوحی*، مسعود جان بزرگی، ملکه ناصری فدافن صفحات 133-144

    در این مطالعه بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه دین داری و معنویت کودکان مورد بررسی قرار داده شده است.نسخه اصلی این پرسشنامه شامل 37 سوال است که دو عامل موثر بر معنویت کودکان (مقابله مبتنی بر ایمان و فعالیت ها/حمایت اجتماعی مذهبی) را اندازه می گیرد. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان پسر ابتدایی در سال تحصیلی 1394-1395 بودند که تعداد آن ها 2200 نفر بود. آزمودنی های پژوهش 325 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای و با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی به روش تجزیه به مولفه های اصلی و از روش آلفای کرانباخ برای بررسی میزان پایایی استفاده شد.  یافته های بخش تحلیل عاملی نشان داد که با تحلیل عاملی سوالات و چرخش نتایج با روش واریماکس دو مولفه آشکار می شود که تعداد این مولفه های به دست آمده و نیز سوالاتی که با این مولفه ها بار عاملی بالایی داشتند تا حد زیادی با یافته های مولفین پرسشنامه همخوان است. همچنین مشخص شد که هم کل پرسشنامه و هم تمام آزمون های فرعی از ضریب پایایی بالایی برخوردار هستند

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی اکتشافی، دین داری، معنویت، کودکان
|
  • Pages 7-24

    The purpose of the present study was to validate and construct a willingness to social participate questionnaire. Since this questionnaire was not designed and validated by local and national researchers, the design of such a questionnaire is of great importance. Thus, using survey survey, 303 citizens of Tehrani were selected by random sampling method and studied in order to test and validate the test. Initially, 23 items were designed and 8 experts in the field of social sciences evaluated the content based on the panel of experts to evaluate and modify the items as well as the validity of the had both validity and reliability. Then, by using exploratory factor analysis, more accurate validation was done on the questionnaire. The findings of this analysis showed that the willingness to social participate can be examined in two dimensions: the tendency to social participate due to organizational climate and the tendency to social participate due to personal arousalا questionnaire. The questionnaire

    Keywords: social participation, credentialing, validation, factoranalysis
  • Pages 25-38

    This study was conducted to standardize and evaluate the adequacy of self-esteem questionnaire indicators (SSC). This scale has 24 questions and has been standardized by Buzwell and Dasch in 1996 and 2012 years, and it includes four sub-scales of sexual behavior, sexual attraction, sexual control, and body perception. The statistical population of the study was all married Iranian women living in Isfahan city. The sample size was 160 people who have been selected from the five northern, southern, eastern, western and central metropolitan areas of city of Isfahan. For analysis of data, Spss and Lisrel software were used. The results of this study confirmed the fourfold structure of the theory of sexual self esteem. Norms of scales were obtained for married Iranian women. The obtained reliability and construct validity have a high and desirable coefficient, which indicates the reliability and applicability of the questionnaire in clinical and field.

    Keywords: Standardization, Psychometric Indices, Sexual SelfEsteem Questionnaire, MarriedWomen
  • Pages 39-56

    Mental toughness is a measure of individual resilience and confidence that may predict success in various areas of life such as education. However, the literature review indicates that no scale has been standardized in this regard among the population of students in Iran. The purpose of the current study was to examine the validity, reliability, and factor structure of Mcgeown Clair & Putwain mental toughness scale. The research method is correlation. The population is taken from students of the public high school of Tehran in the 5th District. The total number of the participants was 370 students in the academic year of 2017-2018 which were selected by the random cluster sampling method. Exploratory factor analysis extracted five components which were confirmed by first-order confirmatory factor analysis after modification. Second-order confirmatory factor analysis showed that these five components could be categorized in one concept which is mental toughness. In sum, it can be said that the mental toughness scale has a good validity and reliability among the population of Iranian students and can be used for educational, diagnostic, research, and therapeutic purposes

    Keywords: Mental Toughness, Confirmatory factor analysis, Exploratory factor analysis, Validation
  • Pages 57-81

    The purpose of this study was to explain the role of creativity and thinking styles on academic achievement by mediating the academic motivation of students (boys and girls) in the secondary school of high schools in Robat Karim. In order to reach the goal of research, 542 students (268 girls, 274 boys), second grade secondary school high schools in Rabat Karim with a range of 20-15 years old were selected by multistage cluster sampling method and Abedi Creativity Questionnaire (1993) , Sternberg Thinking Styles Questionnaire (1997) and Valerand et al. (1992). In order to measure academic achievement, the annual average (end of the second turn) was used .The method of this researchwas descriptive-correlational. For data analysis, structural equation modeling was used. The results of the obtained data showed that the relationship between creativity and thinking styles with academic achievement and by motivating mediation with aggregated data was fitted in the model. Also, the relationship between thinking styles (legislative, judicial, executive) and creativity was not directly related to academic achievement. The relationship of internal educational motivation with significant academic achievement, and the degree of academic impulsivity with academic achievement was significant but negative .Also, the relationship between external educational motivation and academic achievement was nonsignificant and indirectly, with the intermediary effect of creativity motivation, and the style of executive thinking, there was a positive and positive relationship with academic achievement, but the relationship between thinking styles (legal, judicial) and academic achievement was not meaningful.

    Keywords: creativity, thinkingstyle, academic achievement, academicmotivation, students
  • Pages 83-97

    The aim of this research was study of psychometric properties of Aurora successful intelligence questionnaire on 10-12 years old children (self-report and parents form) in order to assessment of children successful intelligence according to Sternberg’s theory of successful intelligence. 300 children 10- 12 years old were selected through cluster sampling method and 300 their parents were tested with Aurora questionnaires. The factor analysis of data was performed through Amos software. Fit indices in self-report form show that data slightly fit with model and in parents form data fully fit with model. Moreover, the correlation between self-report questionnaire total score and memory, analytical, practical and creative abilities were 0.88, 0.91, 0.92, and 0.89 and in parents form were 0.90, 0.94, .091 and 0.93, respectively. Alpha for self-report form total score was equal to 0.92 and for parents form was 0.95. Aurora questionnaires (selfreport and parents forms) can be an appropriate and valid instrument for assessment successful intelligence in children aged 9-12 according to Sternberg’s theory of successful intelligence

    Keywords: questionnaires, successful intelligence, Children
  • Pages 99-112

    The purpose of this study is was to investigate the psychometric properties of pictorial scale of perceived competence and social acceptance of pre-school girls, and test the validity and reliability of these two variables by using Varimax rotational exploratory analysis. This study will also And examine the normative of pictorial scale of perceived competence and social acceptance. The sample size of this study was 450 preschool girls and 250 preschool teachers. This sample was selected from in districts 1, 4, 14 and, 19 were selected using cluster sampling. This study is based on the ideas of Susan Harter. The results of this study, show that The validity of the visual recognition scale of perceived competency and social acceptance of the preschool girl's child was 0.77, indicating a high degree of validity between scale questions. Also, the validity of the scale was confirmed by factor analysis method and using the varimax rotation exploratory factor analysis Five factors have been extracted from the scale that include the maternal, social, physical, cognitive, and independent factors that indicate that the scale has a suitable norm and softness in the Iranian society. Also, the correlation coefficient between competence perception and social acceptance of the child's form And the teacher's form was 0.46, which represents a That is, there is a meaningful relationship between perceived competence and social acceptance at 95% confidence level.

    Keywords: validity, relaability, preschool girl, PerceivedCompetence, Social Acceptance, psychometric properties
  • Pages 113-132

    The objective was to see if the fivefactor personality test of Neo and the SCL-90-R, which are used to diagnose psychological symptoms, could predict people's desire to use hallucinogenic substances. In this study, we had a general hypothesis and three specific hypotheses. Our general hypothesis was that there are significant positive correlations between the five personality traits evaluated by Neo and the symptomatic dimensions evaluated by SCL-90-R. To test this hypothesis, we asked people online to answer the two tests and a researcher-made demographic questionnaire for those who have used hallucinogenic substances at least once and those who had not used them at all. When the number of respondents reached 100 (a total of 200), we stopped the request. Logistic Regression analysis showed that of the five personality factors of the neo test, only two factors had significant correlation with openness and agreeableness with the use of hallucinogenic substances. The other three factors (neuroticism, extraversion, and conscientiousness) did not show a significant correlation. Of the five personality traits, only two traits, openness and agreeableness could predict the inclination of people to use hallucinogenic substances. In the case of symptoms evaluated by SCL90-R, only two features of hostility and interpersonal sensitivity could predict people’s inclination to use hallucinogenic substances

    Keywords: validity, hallucinogenic substances, openness, agreeableness, hostility, Interpersonal Sensitivity
  • Pages 133-144

    In this study, we investigated the psychometric properties of the Religion and Spirituality Questionnaire for Children. The original version of the questionnaire consists of 37 questions that measure two factors affecting children's spirituality (coping with faith and religious activities / social support). The statistical population of the study consisted of 2200 elementary male students in the academic year 2015-2015. Subjects were 325 elementary students who were selected by multistage cluster random sampling using Morgan table. The validity of the questionnaire was investigated by exploratory factor analysis with principal component analysis and Cronbach's alpha method. The findings of factor analysis showed that by factor analysis of the questions and rotation of the results it was revealed by the twocomponent Varimax method that the number of these obtained components and the questions with these components had high factor loadings to a large extent. The questionnaire is consistent with the authors' findings. It was also found that both the whole questionnaire and all sub-tests had high reliability coefficient

    Keywords: Exploratory FactorAnalysis, Religion, Spirituality, Children