فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 105 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی کمیجانی*، محمدرحیم عیوضی صفحات 1-17

    امروزه آینده ‎پژوهی به عنوان یک حوزه مستقل و ساختارمند در قلمروهای علمی حضور چشمگیری دارد و بنیاد مطالعات و پژوهش‎های راهبردی را تشکیل می‎دهد. آینده ‎پژوهی دانش تحلیل، اکتشاف، طراحی و برپایی هوشمندانه آینده است و ریشه در نظام تدبیر بشری دارد و بر مهندسی، خلق و بازآفرینی آگاهانه، فعالانه و پیش‎دستانه آینده تاکید می‎کند. آینده ‎پژوهی و مسئله اکتشاف و شکل‎  بخشی آینده تابع مبانی، اصول و قواعدی است که در قالب چارچوب‎های مستحکم نظری و مفهومی تحت عنوان پارادایم‎ها‎ انعکاس می‎یابند و ساماندهی مشاهدات، قالب‎بندی ادراکات و جهت‎گیری اقدامات را مدیریت می‎نمایند. مقاله حاضر با محوریت روش ‎شناسی توصیفی−تحلیلی، ضمن تبیین مفهوم و منطوق پارادایم، به بازخوانی پارادایم‎های متعارف آینده ‎پژوهی−اثباتی، تکاملی و انتقادی− می‎پردازد و در ادامه، نگاشت و خوانشی نوین از پارادایم نوظهور این حوزه −آینده‎‎های یکپارچه− ارایه می‎دهد. بازخوانی فرایند تحول و گذار پارادایمی معطوف به ظهور پارادایم آینده ‎‎های یکپارچه حکایت از توسعه ظرفیت‎ آینده ‎پژوهی در پردازش مسایل و تبدیل آینده ‎پژوهی به یک حوزه فراطبیعی دارد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پارادایم، اثباتی، تکاملی، انتقادی، یکپارچه
  • رضا تسلیمی طهرانی*، حمید پارسانیا صفحات 19-33

    این مقاله به دنبال بررسی و تحلیل قرایت اجتماعی و معرفتی طه حسین از اندیشه ابن خلدون و نقد و ارزیابی آن است. در این راستا، با استفاده از روش اسنادی و تاریخی، پس از تحلیل دیدگاه‎ها و نقدهای طه حسین در مورد اندیشه ابن خلدون، نقدهای او در چند محور برجسته و تلاش می‎شود تا با عنایت به پیش زمینه‎های نظری طه حسین و با بررسی جهان بینی و سنت نظری ابن خلدون، دیدگاه‎های طه حسین در مورد اندیشه ابن خلدون نقد و ارزیابی شود. این تحقیق نشان می‎دهد که طه حسین از دریچه نگاه اثبات گرای خویش و براساس جهان بینی علم مدرن به نقد دیدگاه‎های ابن خلدون پرداخته است؛ در حالی که ابن خلدون در سنت فکری کلامی اشعری بوده و از جهان بینی کاملا متمایزی برخوردار بوده است. در نتیجه، به نظر می‎رسد، نقدهای طه حسین بر اندیشه‎های ابن خلدون در بسیاری موارد بیتوجه به پیش زمینه‎های نظری او صورت گرفته اند و به همین دلیل نمی‎‎توانند درست باشند.

    کلیدواژگان: طه حسین، ابن خلدون، اثبات گرایی، کلام اشعری، تفکر اجتماعی
  • رضا حسان، رحمان شریف زاده*، امیرحسین صدیقی صفحات 35-50

    علم طراحی اخیرا به عنوان یک روش شناسی پژوهشی مورد توجه قرار گرفته است. این روش شناسی تفاوت های مهمی با روش شناسی های کمی و کیفی متداول دارد و به عنوان یک روش شناسی عمل گرایانه راه حل محور در نظر گرفته می شود. باوجوداین، همان طور که خواهیم دید روش شناسی پژوهشی علم طراحی نه در مقابل روش شناسی های کمی و کیفی بلکه دربردارنده آنهاست. روش شناسی علم طراحی از سطح توصیف و تبیین فراتر می رود و در جهت حل مسئله گام برمی دارد. ازاین رو هدف اصلی روش شناسی پژوهشی علم طراحی تغییر نگاه از مسئله محوری به راه حل محوری است و بدینسان تغییر جهت از رویکردهای توصیفی−تبیینی صرف به رویکردهای تجویزی. با وجود اهمیت این روش شناسی برای عرصه هایی چون مدیریت، مدیریت فناوری اطلاعات، سیاست گذاری و برخی دیگر از حوزه های علوم انسانی، در ایران توجه چندانی به آن نشده است. این بی توجهی تا حدی باعث شده است که بیشتر پژوهشگران به ویژه در حوزه های علوم اجتماعی پژوهش های خود را به توصیف، تبیین، و تحلیل مسایل معطوف کنند و وارد فرایند طراحی راه حل برای مسایل نشوند. این مقاله ضمن معرفی و تحلیل علم طراحی به عنوان یک روش شناسی پژوهشی، کاوش مبانی فلسفی آن، و طرح چهارچوب های مطرح این حوزه، به بررسی کاربست آن در ایران خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: علم طراحی، روش شناسی پژوهش، روش شناسی کیفی، روش شناسی کمی، فناوری اطلاعات
  • حمید دهقانیان*، علی سلیمی صفحات 51-68

    استراتژی تحقیق پس کاوی مبتنی بر فلسفه ریالیستی، یکی از چهار راهبرد پژوهشی در علوم اجتماعی است که با وجود مبانی فلسفی و روش شناختی لازم، به جهت پیچیدگی تبیین مکانیسمی و کمبود ابزار مناسب تحقیق، پژوهشگران این عرصه را با تنگناهای جدی مواجه کرده است. مصاحبه ریالیستی (تیوری محور) ابزار نوظهوری است که سعی نموده کمبودهای موجود در این زمینه را جبران نماید. نبود ادبیات روشی مکفی برای انجام این نوع مصاحبه، به خصوص در جامعه علمی کشور، انگیزه ای شد تا این مقاله، علاوه بر تبیین مبانی نظری و برشمردن وجوه متمایز مولفه های این مصاحبه نسبت به مصاحبه های رایج در دو سنت کمی و کیفی، شیوه های اجرایی آن را نیز توصیف نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد که هویت متمایز مصاحبه ریالیستی به واسطه قرار گرفتن تیوری محقق بهعنوان موضوع گفتگو در مصاحبه، تعبیه عملکردهای آموزش−یادگیری و تمرکز مفهومی، نقش پویا و تخصصمحور محقق در هدایت مصاحبه و معیارهای متفاوت در مراحل گردآوری، تحلیل و اعتبار بخشی به یافته ها، کارکرد این مصاحبه را از سطح رایج تنظیم یا تفسیر صرف داده ها، فراتر می برد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، آموزش - یادگیری، پس کاوی، تمرکز مفهومی، تبیین مکانیسمی، مصاحبه رئالیستی
  • یاسر باقری*، غلامرضا غفاری صفحات 69-81

    ناکامی نسبی پارادایم های اثبات گرایی و تفسیرگرایی در مواجهه با قدرت، با وجود توانمندی های زیاد آنها در پژوهش و توصیف و تبیین روابط آشکار و روبنای حوزه های اجتماعی مرسوم، توجه به پارادایم سوم (انتقادگرایی) را ضرورت می بخشد. اما پارادایم انتقادگرایی نیز با وجود توان بالای خود برای نفوذ به زیر پوست مناسبات قدرت تنیده شده در واقعیت اجتماعی، از مشکل بزرگی رنج می برد و آن، نداشتن این پارادایم از روشی ایجابی برای انجام پژوهش های تجربی در حوزه های اجتماعی است. برمبنای چنین پدیده ای، پژوهش حاضر در پی تعریف روش پژوهشی ذیل پارادایم انتقادگرایی و رویکرد واقع گرایی انتقادی است؛ به نحوی که این روش بتواند به تولید و گردآوری داده از میدان بپردازد و نه اینکه فقط به نقد پژوهش دیگران بسنده کند. در این مسیر، ضمن نقد و بررسی و تعدیل فهم از پارادایم انتقادگرایی، به تدوین «روش تحلیل انتقادی» روی آورده شده است. بنیان روش یادشده بر حفظ سوژگی سه سوژه «مصاحبه شونده»، «مصاحبه کننده» و «مخاطب» در جریان پژوهش است؛ بدین معنا که مصاحبه شونده را واجد خطای عمد یا سهو می داند که در لحظه مصاحبه از لحظه کنش فاصله دارد، مصاحبه کننده باید با توسل به ابزارهای مختلف و داده های موازی، دست به ارزشیابی داعیه های مصاحبه کننده بزند و سرانجام با بیان شفاف استدلال ها، امکان ارزشیابی و قضاوت درباره پژوهش را برای مخاطب فراهم کند. بنابراین روش تحلیل انتقادی با رعایت سوژگی سوژه های یادشده می کوشد تا ضمن نفوذ به زیر پوست سطوح قدرت، در قالب یک پژوهش علمی باقی بماند.

    کلیدواژگان: انتقادگرایی، روش تحلیل انتقادی، مناسبات قدرت، واقع گرایی انتقادی، سوژه بودگی
  • محمد رحیمی*، سارا زارع، وحیده زاده باقری صفحات 83-94

    هرچند قوانین الزاما باعث ایجاد نظم و جلوگیری از تخلفات و تعدیات اعضای جامعه مدنی نخواهد شد، ولی با تنظیم و تصویب آنها موجبات ایجاد نظم عمومی نسبی و جلوگیری از تخلفات افراد نابهنجار را فراهم می آورد. منتها با توجه به ماهیت قواعد حقوقی و ارتقای سطح شعور و فرهنگ بشر در طول زمان ضروری است که قواعد و قوانین حقوقی مطابق فرهنگ و عرف جامعه هدف باشند. از آنجا که ممکن است در گذشته به صورت عرفی و یا قانونی قواعد و مقرراتی تصویب و پذیرفته شده باشند که در حال حاضر ناکارآمد و یا متروکه شده اند و همچنین با توجه به اینکه ماهیت های حقوقی پویا و تحث تاثیر تغییرات اجتماع هستند، از این رو جهت ایجاد نظم و تسهیل زندگی اجتماعی اصلاح قوانین امری ضروری است. در این مقاله به صورت نظری و با استفاده از روش کتابخانه ای به دنبال پاسخگویی به این پرسش هستیم که چه معیارهایی برای اصلاح قوانین جهت پویایی ماهیت های حقوقی قابل استفاده می باشد. با توجه به موضوع، هدف، زمان و مکان پژوهشگران معیار های تاریخی، علی، تطبیقی، اخلاقی و موردی می تواند مورد استفاده پژوهشگر قرار گیرد تا مقدمات اصلاح قوانین را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: معیارهای بازنگری قوانین، اصلاح قوانین، معیار اصلاح قانون، نحوه تغییر قانون، بازنگری قوانین
|
  • Ali Komijani *, Mohammadrahim Eivazi Pages 1-17

    Futures studies is now present in scientific spheres as an independent and structured field of study and forms the basis of strategic studies and investigations. Futures studies is the science of intelligent analysis, exploration, designing and building of future and therefore is rooted in human prudence system and emphasizes the conscious and proactive engineering, creation and restructuring of future. Futures studies, and the key issue of future discovery and shaping, is conducted through basic fundamentals, principles and rules which are reflected on cogent theoretical and conceptual frameworks called paradigms. These paradigms manage the organization of observations, framing of perceptions and orientation of actions. Having based on a descriptive-analytical methodology, the present paper explains the concept and logic of paradigms, and then reads the conventional paradigms of futures studies, namely positivist, evolutionary and critical paradigms. Finally, the emerging paradigm of integral futures is mapped and processed. The paradigmatic shift and transition led to the emergence of the integral futures denotes the capacity development of futures studies in problem-tackling and its evolution into a meta-natural field of study.

    Keywords: Futures Studies, Paradigms, Positivist, Evolutionary, critical, integral
  • Reza Taslimi Tehrani *, Hamid Parsania Pages 19-33

    The present work aims to study and critically analyse Taha Hussein’s reading on Ibn Khaldun’s thoughts. To this end, by employing the documentary and historical methods, we give a comprehensive review and analysis of the Taha Hussein’s readings on Ibn Khaldun’s contemplations. Furthermore, we evaluate and criticize Taha Hussein’s account of Ibn Khaldun based on the theoretical, social and intellectual backgrounds of both. It is argued that Taha Hussein has carried out his critiques from his modern and positivistic point of view, while Ibn Khaldun had been highly influenced by the Ashari tradition atmosphere of his time which comprises a completely distinguished idea on society, history, causality, etc., than the modern one. Consequently, our analysis leads to the conclusion that Taha Hussein’s critiques dismiss Ibn Khaldun's distinctive social and intellectual backgrounds and hence in many cases appear to be arguably imprecise and incorrect. In other words, Ibn Khaldun’s works and thoughts have to be read and perceived based on his own Ashari worldview.

    Keywords: Taha Hussein, Ibn Khaldun, positivism, Ashari school, Social thoughts
  • Reza Hesan, Rahman Sharifzadeh *, Amirhossein Seddighi Pages 35-50

    Design science has recently been considered as a research methodology that differs methodologically and philosophically from conventional methodologies. This methodology goes beyond descriptive-explanative researches and takes steps to solve problems. Though this methodology uses the research qualitative and quantitative instruments in the process of data-gathering and data-analyzing, the aim of the research is not to provide a mere description or explanation of problems or phenomena but to solve a social-technical problem through designing an artefact, model, procedure, and so on. Despite the importance of this methodology in areas such as management, information technology management, policy-making, and some other areas in social science, little attention has been given to it in Iran. That is why, lacking a solution-oriented attitude, almost all the published research papers in the field of social science concentrates on the description or explanation of problems or phenomena. In this article, while introducing and analyzing design science as a research methodology, exploring its philosophical foundations, and presenting the common frameworks in this field, we will examine its application in Iran.

    Keywords: Design science, Research methodology, Qualitative methodology, Quantitative methodology, Information technology
  • Hamid Dehghanian *, Ali Salimi Pages 51-68

    Retroduction research strategy based on realistic philosophy is one of the four research strategies in the social sciences, which despite the necessary philosophical and methodological foundations, due to the complexity of the mechanism explanation and the lack of appropriate research tools, has put researchers in this field in serious trouble. Realistic (theory driven) interviewing is an emerging tool that has tried to compensate for existing shortcomings. Lack of sufficient methodological literature for conducting such a type of interview, especially in the scientific community of the country, motivated the researcher, in addition to explaining the theoretical foundations and enumerating the distinctive aspects of its components compared to common interviews in both quantitative and qualitative traditions, to describe its implementation methods as well. Findings reveal that the distinctive identity of the realistic interview due to the researcher's theory assignment as the subject of negotiation in the interview, embedding teaching-learning and conceptual focus functions, the dynamic and expert-centered role of the researcher in conducting the interview and different criteria in compiling, analyzing and validating the findings, takes the function of this interview beyond the typical level of regulation or mere interpretation of data.

    Keywords: Evaluation, Conceptual Focusing, Mechanistic Explanation, Realistic Interview, Retroduction
  • Yaser Bagheri *, Gholamreza Ghaffary Pages 69-81

    Positivism and Interpretivism have many applications but in face with power relations they cannot do more things and in this battle they fail. Third paradigm (critical realism approach) is suitable there. It has a powerful potential for influence under power relationships that are complicatedly mixed with social reality. Although critical approach is useful for the purpose, it suffers from something; this paradigm does not have any positive method for doing experimental research in social areas. For this reason, this research is going to define a new method based on critical approach.In this line, the research is presented "Critical Analysis Method" through exploring, studying more and justifying the perception of the critical approach. The new method is based on protecting three subjects: "Interviewee", "Interviewer" and "Reader". In this method the central point is to emphasize on the being subject of the three. The point helps it to be as a scientific method and as the same time penetrate power relations.

    Keywords: Critical Approach, Critical Analysis Method, power relationships, Critical realism, being subject
  • Mohammad Rahimi *, Sarah Zare, Vahide Zadeh Bagheri Pages 83-94

    Though not leading necessarily to order and preventing violations and transgressions of citizens, the laws get together a sense of relative public order and prevent violations of abnormal individuals through regulating and approving rules. Due to the nature of legal rules and raising level of mankind culture and civilization over the course of time, it behooves the laws and rules to be adjusted based on culture and convention of target community. Regarding present ineffectiveness and abandonment of past ratified conventional or legal rules and regulations on the one side and dynamic or community affected legal identities on the other side, reforming the rules is necessary to establish order and facilitate social life. Employing the library method and theoretically, this research seeks to answer the question of which measures can be employed to reform the laws in proportion to dynamics of legal identities. Considering the subject, goal, time and place of researchers, causal, historical, comparative, ethical, and case study measures can be employed to provide the preliminary arrangements of reformation.

    Keywords: measures of law reconsideration, law reformation, measure of law reform, law alteration method, law reconsideration