فهرست مطالب

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه غلامی، مهسا فاطمی* صفحات 1-21

    یکی از اقدامات موثر برای کاهش نگرانی از موضوع بیکاری، پرورش گرایش و مهارت های کارآفرینی در دانشجویان است. هدف از مطالعه حاضر، واکاوی گرایش کارآفرینانه دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز است. جامعه آماری در این پژوهش توصیفی، کل دانشجویان دانشکده کشاورزی (1874 نفر) بوده که طبق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، نمونه ی 365 نفره انتخاب و از طریق پرسشنامه ، اطلاعات لازم جمع آوری شد. روایی صوری و پایایی پرسشنامه به ترتیب توسط اساتید بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز و انجام یک مطالعه راهنما از 30 دانشجوی خارج از نمونه اصلی (دامنه ی ضرایب آلفای متغیرها بین 76/0 تا 91/0) مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS26 و آمارهای توصیفی و استنباطی مورد سنجش قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر از نظر انواع مهارت های اشتغال پذیری، گرایش کارآفرینانه و تمایل به راه اندازی کسب وکار تفاوتی وجود ندارد. اما نتایج مقایسه ی بین دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تفاوت معناداری را از لحاظ، شرکت در کارگاه های مهارتی، برخورداری از مهارت های اشتغال پذیری و گرایش کارآفرینانه نشان داد؛ به طوری که میانگین متغیرها در دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی بالاتر از کارشناسی بود. همچنین، پاسخگویان از لحاظ میزان گرایش کارآفرینانه و تمایل به راه اندازی کسب وکار به گروه هایی (کم، متوسط، زیاد) طبقه بندی شدند که تفاوت هایی بین پاسخگویان با سطوح مختلف گرایش و تمایل از لحاظ میزان مهارت های سه گانه اشتغال پذیری، میزان شرکت در کارگاه های مهارتی، تجربه ی شرکت در استارتاپ مشاهده شد. در نهایت، راهکارهای پیشنهادی در راستای ارتقای سطح گرایش کارآفرینانه و سطح مهارت اشتغال پذیری دانشجویان ارایه شد.

    کلیدواژگان: اشتغال پذیری، گرایش کارآفرینانه، تمایل به راه اندازی کسب وکار، کارآموزی، دانشگاه شیراز
  • مجتبی رستم زاده، غلامحسین عبدالله زاده*، احمد عابدی سروستانی صفحات 23-36

    در سالیان اخیر بسیاری از شرکت های تعاونی تولید در ارایه خدمات حمایتی خود دچار مشکلات عدیده ای شده اند که نیاز است با انجام یک پژوهش آسیب شناسانه به شناخت این مشکلات در جهت برنامه ریزی برای رفع این موانع مبادرت نمود. این پژوهش با هدف بررسی مشکلات شرکت های تعاونی تولید روستایی در حمایت از تولیدات روستاییان استان خراسان شمالی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل اعضای هیات مدیره در 40 شرکت و 9056 نفر از اعضای شرکت های تعاونی تولید روستایی در 189 روستای استان خراسان شمالی بود. از بین اینها 307 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند و اطلاعات لازم از آنها گردآوری شد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که مشکلات "مالی- اقتصادی"، "فرهنگی - اجتماعی" و "اداری - نهادی" به ترتیب اهمیت بیشتری دارند. از بین مشکلات "مالی- اقتصادی" مواردی مانند "کمبود نقدینگی"، "زمان بر بودن فرایند دریافت وام و تسهیلات بانکی" و "بهره بالای وام های بانکی" اهمیت بیشتری داشتند. از بین مشکلات "فرهنگی - اجتماعی" مواردی مانند "نبود آموزش های لازم در زمینه کسب و کار و بازار"، "ترجیح کار انفرادی روستاییان به مشارکت در تعاونی" و "عدم آگاهی و شناخت روستاییان از روند های بازار" رتبه بالاتری کسب کرد. از بین مشکلات "اداری - نهادی" مواردی مانند "عدم آشنایی مدیران تعاونی های تولید روستاییان با اصول بازاریابی محصولات کشاورزی"، "عدم حمایت سازمان مرکزی تعاون روستایی از تعاونی های تولید روستاییان" و " مشکلات تامین نهاده های کشاورزی و تولیدی مانند کود، بذر و نهاده های دامی مانند سبوس،کنسانتره و جو دامی" اولویت بالاتری داشتند.

    کلیدواژگان: کسب و کار روستائی، تولیدات روستائی، تعاونی تولید روستایی، خراسان شمالی
  • حسن شهرکی* صفحات 37-51

    هدف این مقاله مفهومی عبارت است از نظرورزی و مفهوم پردازی پیرامون توسعه و کارآفرینی روستایی با بهره گیری از نگاه شالوده شکنانه و تکنیک های تحلیل گفتمانی تنیده در مکتب پساتوسعه. سعی شده تا با استفاده از مفهوم پساتوسعه نقاد متعلق به یکی از متفکران صاحب نام پساتوسعه، آرام ضیایی، به بازاندیشی مختصری از روال و گفتمان کارآفرینی و توسعه روستایی پرداخته شود. پساتوسعه نقاد از دیدگاه ضیایی و در تقابل با پساتوسعه عوام فریبانه جدید، حاوی چند وجه یا سرشت اساسی است که عبارت اند از: اول، نقد سنت ها و تاریخ سرزمین خود؛ دوم، همرنگ سازی و تطبیق مدرنیته بر اساس ابعاد محلی؛ سوم، حرکت نظری و عملی از تاکید بر ایدیولوژی به سمت تمرکز بر طبیعت؛ چهارم، تحلیل فرهنگ همچون یک پدیده برساخته اجتماعی تا یک جوهره یا واقعیت صلب و بنیادین؛ و درنهایت پنجم، تحلیل هم روابط درونی قدرت اجتماعی و هم روابط بین المللی قدرت تنیده شده در ساختارها و سازمان های شرکت های فراملیتی. نظر به طرح یک مفهوم پردازی جدید و چندلایه از سوی مکتب پساتوسعه و نیز نگاه انتقادی سرشته در ذات این مکتب؛ مدعای اصلی مقاله این است که می توان با بهره گیری از مولفه های پساتوسعه نقاد، راهبردهای سنتی را متحول ساخت. به عنوان مثال، ʼکارآفرینی روستاییʽ می تواند با راهبرد جدیدی که ʼکامیابی روستایی ‘ نام نهاده شده، جایگزین شده و لذا دریچه ای جدید به سوی مفهوم پردازی توسعه (روستایی) گشود شود. با افزودن و تحلیل مفاهیمی همچون دوگانه سنت و مدرنیته، تحلیل زبان شناختی، فاعلیت، عواطف، نگره قدرت، تنانگی و نیز طبیعت، کامیابی روستایی، در قیاس با کارآفرینی روستایی، جامع الاطراف تر، انسانی تر و پایدارتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: پساتوسعه، پساتوسعه نقاد، کارآفرینی روستایی، کامیابی روستایی، آرام ضیایی
  • محمد تمجیدی فرحبخش*، پرویز سعیدی، محمودرضا چراغعلی، مجید نصیری صفحات 53-69

    هدف این پژوهش توسعه روش شناختی انتخاب اثربخش ترین کارکرد برون سپاری کارآفرینانه است که تحت مضامین فرهنگ بوروکراتیک برمبنای مجموعه تحلیل های راف توسعه یافته است. جامعه آماری پژوهش شامل دو بخش کیفی و کمی بود که در بخش کیفی تعداد 14 نفر از خبرگان در زمینه های مدیریت و کارآفرینی در قالب اعضای پانل مشارکت داشتند و در بخش کمی تعداد 25 نفر از مدیران و معاونان در لایه های مختلف شرکت گاز در سطح استان گلستان به عنوان مطالعه موردی مشارکت نمودند. مبنای تحلیل در این پژوهش واکاوی محتوایی به منظور شناسایی مولفه های کارکرد برون-سپاری کارآفرینانه و گزاره های مضامین فرهنگ بوروکراتیک بود. همچنین از مجموعه تحلیل های راف نیز برای تحلیل ماتریسی استفاده شد، تا از میان مضامین فرهنگ بوروکراتیک مهمترین گزاره ی محرک در ارتقای سطح برونسپاری کارآفرینانه در بخش اول مشخص شود و در بخش دوم اثربخش ترین کارکرد برونسپاری کارآفرینانه تحت مضامین فرهنگ بوروکراتیک انتخاب شود. نتایج پژوهش نشان داد، مهمترین گزاره ی فرهنگ بوروکراتیک، گزاره ی نظام های مدون می باشد و اثربخش ترین کارکرد برونسپاری کارآفرینانه در شرکت گاز استان گلستان، کارکرد استراتژیک بود.

    کلیدواژگان: کارکردهای برونسپاری کارآفرینانه، مضامین فرهنگ بوروکراتیک، تحلیل راف توسعه یافته
  • فاطمه فاطمی مقدم، پرویز سعیدی*، روح الله سمیعی صفحات 71-86
    یکی از روش های مهم در ایجاد مزیت پایدار در بازار، به کارگیری مفهوم بازاریابی کارآفرینانه است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل بازاریابی کارآفرینانه بود که به صورت موردی در بانک ملت اجرا شد. روش تحقیق از نوع آمیخته (کیفی-کمی) و توصیفی - پیمایشی است. نمونه آماری شامل مدیران و کارشناسان بازاریابی بانک ملت به تعداد 10 نفر بودند. برای شناسایی شاخص ها از روش دلفی استفاده شد که از بین 19 شاخص، تنها یک شاخص میانگین دی فازی شده آن کمتر از 7/0 بود و 18 شاخص مورد تایید قرار گرفت. برای خوشه بندی شاخص ها از مدل سازی ساختاری- تفسیری و تحلیل MICMAC استفاده شد. بر اساس نتایج، شاخص ها در دو سطح طبقه بندی شدند و با توجه به روابط، مدل ساختاری- تفسیری بازاریابی کارآفرینانه ترسیم شد. نتایج نشان داد که زیربنای بازاریابی کارآفرینانه در بانک ملت، در درجه اول عوامل تحقیق و توسعه، زیرساخت دانش، نوآوری در به کارگیری منابع و در درجه دوم مواردی مانند سرعت در بازار، ریسک پذیری، پیش نگری، توجه به رضایت مشتری، تامین نیاز مشتری، ارزش درک شده مشتریان، پیشبرد خدمات، تمایل به نوآور بودن، ایجاد هوشمندی بازار، پاسخگویی به رقبا، ادغام فرآیند کسب و کار، شبکه ها و روابط، خلق ارزش، انتشار هوشمندی بازار و پشتیبانی فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند. پس از تحلیل MICMAC تمامی شاخص ها در خوشه پیوندی قرار گرفتند که از قدرت نفوذ و میزان وابستگی بالایی برخوردار هستند. در نهایت می توان نتیجه گرفت که بازاریابی کارآفرینانه به بانک اجازه می دهد که به شناسایی مشتریان جدید و تقاضا و نیازهای متنوع و در حال تغییر آن ها بپردازد.
    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، دلفی فازی، مدل سازی ساختاری تفسیری، بانک ملت
  • حسین دیده خانی*، روح الله علیزاده، محمدشریف شریف زاده، روح الله سمیعی صفحات 87-99

    با توجه به رشد کارآفرینی دیجیتال و همچنین عدم مطالعه نظام مند درباره مولفه های آن و کمبود تیوری موجود، شناسایی مولفه های آن از اهمیت بالایی برخوردار است، اما پژوهشی که مولفه های کارآفرینی دیجیتال را مورد مطالعه قرار داده باشد، در کشور ما کمتر ارایه شده است. بنابراین هدف این پژوهش با توجه به نو بودن موضوع کارآفرینی دیجیتال در ایران، ارایه مولفه ها و پیامدهای کارآفرینی دیجیتال می باشد. به این منظور این پژوهش در دو فاز صورت گرفته است. فاز اول با استفاده از روش کیفی فراترکیب به شناسایی مولفه های کارآفرینی دیجیتال پرداخت و در فاز دوم مولفه های شناسایی شده با نظر 13 نفر از خبرگان با روش دلفی نهایی شد. خبرگان از اعضای اساتید گروه کارآفرینی دانشگاه آزاد علی آباد کتول، کارآفرینان و مدیران شرکت های دانش بنیان تشکیل شده است و به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در نهایت با برآیند دو فاز و سنجش پایایی مولفه های به دست آمده با نظر خبرگان و استفاده از شاخص کاپا شش مولفه کسب و کار دیجیتال، مهارت های دیجیتال، شرایط مالی، نوآوری، ریسک و فرهنگ کارآفرینانه به همراه پیامدهای کارآفرینی دیجیتال شناسایی گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که کارآفرینی دیجیتال منجر به امکان کار تمام وقت و همکاری از راه دور، افزایش سرعت و دقت، کاهش هزینه ها، ایجاد ارزش، بهبود عملکرد، رشد سهم بازار و غیره می گردد.

    کلیدواژگان: شناسایی مولفه ها، کارآفرینی دیجیتال، فراترکیب، دلفی
|
  • Marzieh Gholami, Mahsa Fatemi * Pages 1-21

    Entrepreneurship skills development is an effective action in order to reduce unemployment concerns. Analysis of entrepreneurial orientation of the students of School of Agriculture at Shiraz University was the main aim of the study. A total students of the School of Agriculture (1874 individuals) were considered as research population and a sample of 365 students was selected through stratified random sampling for data collection in this descriptive study using survey. Face validity and reliability of the questionnaire were confirmed by a panel of professors in the Department of Agricultural Extension and Education of Shiraz University as well as conducting a pilot study in 30 students out of the main sample (Cronbach`s alpha: 076-0.91). Data was analyzed using SPSS26 and different descriptive and inferential statistics. Findings revealed there was not any differences between female and male students as any kinds of employability skills, entrepreneurial orientation and their tendency to starting a business. But it could be seen some statistical differences among the students of different levels of bachelor, master and Ph.D. in terms of skill workshop attendance, employability skills and entrepreneurial orientation, that the variables mean was higher in graduate students than the bachelors. Also, the respondents were categorized due to their entrepreneurial orientation and tendency to starting a business which indicate differences between groups in terms of the triple employability skills, skill workshops attendance as well as startup experience. Finally, some suggested strategies were provided in order to improve the entrepreneurial orientation and employability skills of the students.

    Keywords: Employability, Entrepreneurial orientation, Tendency to starting a business, Internship, Shiraz University
  • Mojtaba Rostamzadeh, Gholamhossein Abdollahzadeh *, Ahmad Abedi Sarvestani Pages 23-36

    In recent years, several production cooperatives have faced many problems in providing their support services, which need to be identified and planned to address these barriers through a diagnostic study. This research has been conducted by examining the problems of rural production cooperatives in supporting the products of villagers in North Khorasan province. The target population of this study included board members in 40 companies and 9056 members of rural production cooperatives in 189 villages of North Khorasan province. Among them, 307 people were selected as the research sample and the required data was collected from them. The results of Friedman test showed that "financial-economic", "cultural-social" and "administrative-institutional" problems are more important, respectively. Among the "financial-economic" problems, items such as "lack of liquidity", "time consuming process of obtaining loans and bank facilities" and "high interest rates on bank loans" were more important. Among the "socio-cultural" problems, items such as "lack of necessary training in business and market", "preference of individual work among villagers to participate in cooperatives" and "lack of awareness and knowledge of villagers about market trends". Among the "administrative-institutional" problems, items such as "lack of familiarity of managers of rural production cooperatives with the principles of marketing of agricultural products", "lack of support of the Central Organization of Rural Cooperatives for rural production cooperatives" and "problems of supplying agricultural and production inputs such as fertilizer, seeds and animal inputs such as bran, concentrate and barley" were given higher priority.

    Keywords: Rural business, Rural products, Rural Production Cooperative, North Khorasan
  • Hassan Shahraki * Pages 37-51

    The purpose of this conceptual paper is to theorize and conceptualize rural entrepreneurship and development from the deconstructive perspective and discourse analysis techniques embedded in Post-Development School. Drawing on the skeptical post-development idea of Aram Ziai, a pioneer in the Post-Development School, it aims to provide a brief rethinking of rural development and entrepreneurship discourse and practice. From Ziai's perspective, the main features of skeptical post-development, in contrast to New-Populist post-development, are: first, criticizing one’s own culture and tradition; second, appropriating modernity based on local dimensions; third, shifting theoretically and practically from ideology to the nature; fourth, analyzing the culture as a social construct rather than as a fundamental and rigid essence or reality; and fifth, focusing on both the internal relations of social power and the international relations of power embedded in structures and organizations of multi-national corporations. Considering the new and multilayered conceptualization of Post-Development School and also owing to its critical essence, the main argument of the paper is that with employing the skeptical post-development components it is possible to transform the traditional strategies. For instance, ‘rural entrepreneurship’ could be replaced with ʽrural prosperityʼ which results in opening new gates to the conceptualization of (rural) development. Embracing and analyzing the new elements of tradition/modernity dichotomy, linguistic aspects, agency, emotions, the notion of power, embodiment, and nature, rural prosperity will be more comprehensive, humanistic, and sustainable than the rural entrepreneurship.

    Keywords: Post-Development (PD), Skeptical Post-Development, Rural entrepreneurship, Rural prosperity, Aram Ziai
  • Mohammad Tamjidi Farahbakhsh *, Parviz Saeidi, MahmoudReza Cheragali, Majid Nasiri Pages 53-69

    Entrepreneurial outsourcing is a new theory in the field of entrepreneurship and is a tool for sharing the risks and risks of business investment. The importance of entrepreneurial outsourcing, especially for large-scale companies, is theoretically clear, but the lack of fundamental studies with a practical and operational approach in this area is felt. The purpose of this research is to develop methodology for choosing the most effectiveness function of entrepreneurial outsourcing which formulated under themes of bureaucratic culture base on diverse analysis. The statistical population of the study included two qualitative and quantitative sections, in which 14 experts in the fields of management and entrepreneurship participated in the form of panel members and in the quantitative section, 25 managers and deputies in different layers of the gas company in Golestan province also participated as a case study. The basis of the analysis in this study was content analysis in order to identify the functional components of entrepreneurial outsourcing and propositions of bureaucratic culture themes. Raff's analysis set was also used for matrix analysis to identify the most important stimulus for promoting entrepreneurial outsourcing in the first section, and in the second section to select the most effective entrepreneurial outsourcing function under the theme of bureaucratic culture. The results showed that the most important proposition of bureaucratic culture is the proposition of codified systems and the most effective function of entrepreneurial outsourcing in Golestan Gas Company was strategic function.

    Keywords: Entrepreneurial Outsourcing, Outsourcing functions, Bureaucratic Culture, Entrepreneurship Development
  • Fatemh Fatemi, Parviz Saeidi *, Roohalla Samiee Pages 71-86
    One of the most important ways to create a sustainable market advantage is to apply the concept of entrepreneurial marketing. The purpose of this study was to design an entrepreneurial marketing model which conducted as case study in the Mellat Bank. The research method is mixed (qualitative-quantitative) and descriptive-survey. The statistical sample included 10 managers and marketing experts of Mellat Bank. The Delphi method was used to identify the indicators, of which out of 19 indicators, only one indicator was de-fuzzy less than 0.7 and the 18 indicators were confirmed. Structural-interpretive modeling and MICMAC analysis were used to cluster the indicators. Based on the results, the indicators were classified into two levels and according to the relationships, the structural-interpretive model of entrepreneurial marketing was drawn. Results showed that the entrepreneurial marketing infrastructure in Mellat Bank, in first level include research and development, knowledge infrastructure, innovation in resource utilization and in second level include market speed, risk-taking, foresight, customer satisfaction, customer needs, customer perceived value, promoting services, the desire to be innovative, creating market intelligence, responding to competitors, integrating business processes, networks and relationships, value creation, market intelligence dissemination and ICT support. After MICMAC analysis, all indicators were placed in a cluster that has high penetration and dependence. Finally, it can be concluded that entrepreneurial marketing allows the bank to identify new customers and their diverse and changing needs and requirements.
    Keywords: Entrepreneurial Marketing, Fuzzy Delphi, Interpretive Structure Modelling, Mellat Bank
  • Hosein Dideh Khani *, Rohollah Alizadeh, MohammadSharif Sharif Zadeh, Rohollah Samiee Pages 87-99

    Due to development of digital entrepreneurship, lack of systematic study on its components, and existing theoretical gaps in this area, it is important to identify the components of digital entrepreneurship. Little research has been conducted on the components of digital entrepreneurship in Iran. Due to the novelty of digital entrepreneurship in Iran, the present study was conducted to identify the components and impacts of digital entrepreneurship. For this purpose, the present study is conducted in two phases. The first phase is performed to identify components of digital entrepreneurship using the meta-synthesis technique. In the second phase, the identified components of digital entrepreneurship are finalized according to 13 experts' opinions using the Delphi technique. The experts are composed of members of the Entrepreneurship Department of Aliabad-Katoul Azad University, entrepreneurs and managers of knowledge-based companies. They were selected using a purposeful sampling method. Finally, six components of digital business, digital skills, financial condition, innovation, risk and entrepreneurial culture, and impacts of digital entrepreneurship were identified using results of two phases and measuring the reliability of the components obtained by experts and using the Cohen's kappa coefficient. The results of present study showed that digital entrepreneurship led to full-time working and remote cooperation, increased speed and accuracy, reduced costs, value-creation, improved performance, increased market share, etc.

    Keywords: Identifying Components, Digital Entrepreneurship, Meta-synthesis, Delphi