فهرست مطالب

نشریه مدلسازی اقتصاد سنجی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه صداقت کالمرزی، شهرام فتاحی*، کیومرث سهیلی صفحات 9-31
    رسیدن به شادی یا شادکامی همواره یکی از اهداف جوامع بشری بوده است که توجه بسیاری از حکمرانان، اندیشمندان و پژوهشگران را به خود جلب کرده است. در این میان ارتباط درآمدهای نفت و شادی در کشورهای صادرکننده نفت موضوع مهمی است که کمتر مورد توجه بوده است. در بسیاری از مطالعات داخلی و خارجی ارتباط رانت حاصل از درآمدهای نفتی با بسیاری از متغیرهای مهم اقتصادی همچون رشد اقتصادی در چارچوب فرضیه نفرین منابع بررسی شده است اما تاکنون تاثیر رانت نفت بر شادی در چارچوب فرضیه نفرین منابع مورد مطالعه قرار نگرفته است بنابراین هدف این مقاله بررسی نحوه اثرگذاری رانت حاصل از درآمدهای نفت بر شادی و آزمون نمودن فرضیه نفرین منابع و تاثیر آستانه ای رانت نفت بر شادی در کشورهای منتخب اوپک در بازه زمانی 2005-2016 است. بدین منظور با استفاده از ادبیات نظری و بکارگیری روش پانل آستانه ای، عوامل موثر بر شادی مدلسازی شده است. نتایج برآورد مدلهای پژوهش نشان داده است که تاثیر نفت بر شادی غیرخطی و آستانه ای است بدین معنا که تا قبل از حد آستانه 43% از نسبت رانت نفت به تولید ناخالص داخلی، این متغیر تاثیری مثبت و معنی دار بر شادی داشته است اما پس از عبور از این حد آستانه، نسبت رانت نفت به تولید ناخالص داخلی تاثیری منفی و معنی دار بر شادی در کشورهای اوپک داشته است.
    کلیدواژگان: درآمد نفتی، شادی، فرضیه نفرین منابع، کشورهای اوپک، پانل آستانه ای
  • مسعود امانی*، کیومرث شهبازی، سید جمال الدین محسنی زنوزی صفحات 33-62
    این مقاله به بررسی تاثیر شوک های قیمت نفت بر دهکهای مختلف نرخ ارز حقیقی کشورهای منتخب عضو اوپک (ایران، نیجریه، الجزایر و عربستان) طی دوره ی 1993 تا 2018 با روش رگرسیون چندک می پردازد. نتایج حاکی از تاثیر نامتقارن شوکهای مثبت و منفی قیمت نفت بر دهک های مختلف نرخ ارز حقیقی تحت تاثیر شرایط مختلف بازار است. افزایش قیمت نفت در دهکهای پایین نرخ ارز حقیقی به دلیل اثر مداخله بانک مرکزی و در دهکهای میانی به دلیل افزایش واردات کالاهای صنعتی و نیمه صنعتی منجر به تقویت دلار آمریکا در مقابل پول داخلی کشورهای ایران، نیجریه و الجزایر می شود در حالی که در دهکهای بالا هیچ تاثیری بر نرخ ارز حقیقی هیچ یک از این چهار کشور ندارد. کاهش قیمت نفت نیز تنها سبب تضعیف ریال عربستان در سطوح پایین نرخ ارز حقیقی در برابر دلار آمریکا شده است. همچنین نتایج بدست آمده حاکی از تایید اثر بالاسا - سامویلسون برای این کشورها است.
    کلیدواژگان: رگرسیون چندک، نرخ ارز، شوکهای قیمت نفت
  • محمدعلی اسعدی، حامد نجفی علمدارلو*، بهنام حسین پور صفحات 63-87

    یکی از مسایل کلیدی که اقتصاددانان هنگام مطالعه و تجزیه وتحلیل سیر تکامل فعالیت اقتصادی با آن مواجه اند، تلاش برای توضیح چرخه های تجاری است. رفتار متغیرهای کلان در طی چرخه های تجاری و اثر سیاست پولی و مالی بر پویایی های آنها، مرحله کلیدی درک نقش بازارهای مالی در اقتصاد واقعی است. از این رو هدف این تحقیق شناسایی چرخه های تجاری با استفاده از مدل مارکوف سویچینگ و بررسی سیاست های پولی و مالی و متغیرهای کلان موثر بر آن می باشد. برای این منظور با استفاده از داده های فصلی طی دوره 95-1375 مشخص گردید که رشد تولید ناخالص داخلی دارای سه رژیم با میانگین رشد منفی، رشد مثبت ملایم و رشد مثبت بالا می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که سیاست پولی و نااطمینانی نرخ ارز تاثیر منفی و معنی داری بر رشد اقتصادی در چرخه های تجاری رونق ملایم و رکود دارند. این در حالی است که درآمدهای نفتی در هر سه رژیم چرخه های تجاری موردبررسی تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد اقتصادی داشته است. همچنین سیاست مالی (مالیات) به عنوان یک تثبیت کننده خودکار، سهم بسیار اندکی در تعدیل سیکل های تجاری طی دوران رکود و رونق اقتصادی ایران دارد. به طورکلی تاثیر متغیرهای معنی دار منجر به کوتاه شدن دوران رکود و رونق در رشد اقتصادی شده اند.

    کلیدواژگان: سیاست پولی و مالی، چرخه های تجاری، مارکوف-سویچینگ، اقتصاد ایران
  • مجتبی اصفهانی، غلامرضا محتشمی برزادران*، محمد امینی صفحات 89-120

    توزیع مناسب ثروت در جامعه از مسایل مهم و تاثیرگذار در ایجاد ثبات اقتصادی و اجتماعی آن جامعه است. به همین منظور بررسی رفتار توزیع درآمد در یک جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است و برای این امر تاکنون شاخص های زیادی معرفی و عملکرد آنها از لحاظ دقت مورد مقایسه قرارگرفته است. هدف اصلی این پژوهش معرفی تبدیل زمان کل آزمون (TTT) و نمودار متناظر آن به عنوان یک شاخص مطلوب برای سنجش نابرابری درآمد و مقایسه آن با شاخص های لورنتس و زنگا است. برای تجزیه و تحلیل این شاخص از ریز داده های درآمد خانوارهای ایرانی در بازه زمانی سال های 1395-1390 استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تبدیل TTT عملکردی شبیه شاخص زنگا دارد و در مقایسه با تبدیل لورنتس عملکرد بهتری در نشان دادن نابرابری درآمد دارد. همچنین در بخش پایانی با استفاده از توابع تغییرشکل یک مدل تغییرشکل یافته جدید را معرفی و با در نظر گرفتن توزیع های پایه درآمد، تعمیمی از این توزیع ها را ارایه و برخی ویژگی ها و برآورد درستنمایی ماکسیمم پارامترهای هر مدل را به دست می آوریم. علاوه بر این، برازندگی توزیع های جدید به داد ه های درآمد شهروندان در تگزاس، (آرنولد 1983)، و داده های درآمد خانوارهای ایرانی در سال 1395 از نتایج دیگر این مقاله می باشند.

    کلیدواژگان: تبدیلTTT، نابرابری درآمد، نمودار TTT، منحنی لورنتس، تابع تغییر شکل
  • مجتبی رستمی*، علی فرهادیان، محمدنبی شهیکی تاش، ابوطالب کاظمی صفحات 121-145

    نظریه های علمی شیوه ای از شناخت انسان می باشند. اختلاف اساسی این شیوه با سایر شیوه ها آزمون پذیری ادعاهای آن است. آزمون پذیری کمک می کند تا شناخت علمی از خطا پیراسته شود. در اقتصاد با استفاده از روش ها و مدل های اقتصادسنجی این شناخت ایجاد می شود. فروض مدل های اقتصادسنجی فروض کمکی نامیده می شوند. دو مشکل اساسی در اقتصادسنجی که آزمون پذیری را با چالش مواجه می کنند؛ نادیده گرفتن فروض کمکی و ساده انگاشتن معنی داری آماری می باشند. دویم (1904) بیان داشت که در صورت ناسازگاری فروض کمکی با واقعیت روش ابطال پذیری پوپر زیر سوال خواهد رفت. در پژوهش حاضر مسئله دویم در زمینه فرضیه بازارهای کارا (EMH) و ساختار داده های مالی مورد بررسی قرار گرفته است. در بخشی دیگری استفاده و تفسیر معنی داری آماری مطالعه شده است که معمولا با شاخصی به نام p -مقدار ارزیابی می شود. در حالی که p -مقدار می تواند یک متریک آماری مناسب باشد اما استفاده و تفسیر آن به شکلی نامطلوب صورت می گیرد. در نتیجه، برخی مجلات معتبر علمی،استفاده از p -مقدار را ممنوع کرده اند. برای استفاده مناسب از این معیار در روش شناسی اقتصادسنجی پیشنهادات انجمن آمار آمریکا مورد بحث واقع شده است. همچنین برای مقابله با نقش فروض کمکی آزمون های تصریح و توجه به ساختار داده ها ضروری است.

    کلیدواژگان: اقتصادسنجی، ابطال پذیری، مسئله دوئم، معنی داری آماری، p-مقدار
  • یزدان گودرزی فراهانی*، امیدعلی عادلی، عاطفه قربانی صفحات 147-171
    هدف این مقاله بررسی تاثیر نااطمینانی سیاست های اقتصادی بر نوسانات نرخ ارز در ایران بوده است. برای این منظور از اطلاعات دوره زمانی 1368-1398 بر اساس فراوانی داده های فصلی و روش خودهمبسته با وقفه های توزیعی غیرخطی استفاده شده است. استفاده از مدل های غیرخطی منجر به دستیابی به نتایج واقع بینانه تری نسبت به واکنش متغیر نرخ ارز به شوک های سیاستی خواهد شد. در این مطالعه ابتدا شاخص نوسانات نرخ ارز با استفاده از روش واریانس ناهمسان شرطی (GARCH) مدلسازی گردید و در گام دوم با استفاده از روش NARDL اثرات نااطمینانی سیاست های اقتصادی در قالب شوک های مثبت و منفی بر نوسانات نرخ ارز برآورد گردید. نتایج نشان دهنده این موضوع بود که نااطمینانی در سیاست های اقتصادی در قالب شوک سیاست پولی و مالی منجر به افزایش بی ثباتی در نرخ ارز در کشور شده است. تجزیه شوک ها بیانگر این بود که تاثیر شوک های منفی نسبت به شوک های مثبت پولی و مالی بر نرخ ارز شدیدتر بوده است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، نااطمینانی، سیاست های اقتصادی، مدل خودهمبسته با وقفه های توزیعی غیرخطی (NARDL)
|
  • Haniyeh Sedaghat Kalmarzi, Shahram Fattahi *, Kiomars Sohaili Pages 9-31
    Achieving happiness has always been one of the goals of human societies, attracting the attention of many governors, scholars and researchers. In this regard, the link between oil revenues and happiness in oil-exporting countries is an important issue that has been little considered. In many internal and external studies, the relationship between the rents of oil revenues and many important economic variables, such as economic growth, has been investigated within the context of the resource curse hypothesis, but so far, the impact of oil rents on happiness has not been studied within the framework of the resource curse hypothesis. Therefore, the purpose of this paper is to examine that how oil revenue rents affect happiness and is to test the resource curse hypothesis and the threshold impact of the oil rents on happiness in selected OPEC countries over the period of 2005-2016. For this purpose, using theoretical literature and applying the Threshold Panel method, the factors influencing happiness have been modeled. The results of the estimation of the research models have shown that the effect of oil on happiness is non-linear and threshold effect which it means that before the threshold of 43% of the ratio of oil rents to GDP, this variable has a significant positive impact on happiness, but so bypassing this threshold, the ratio of oil rents to GDP has had a significant negative impact on happiness in the OPEC countries.
    Keywords: Oil Revenues, happiness, Resource Curse Hypothesis, OPEC Countries, Threshold Panel Model
  • Masoud Amani *, Kiumars Shahbazi, Seyed Jamaleddin Mohseni Zonouzi Pages 33-62
    This article investigates the effects of oil price shocks on different quantiles of real exchange rates of selected OPEC member countries (Islamic republic of Iran, Nigeria, Algeria and Saudi Arabia) from January 1993 to December 2018 with quantile regression approach. The result indicates that positive and negative oil price shocks have asymmetric effects on different quantiles of real exchange rates affected by market conditions. Rising oil prices at lower quantiles of real exchange rates, because of central bank intervention effect, and at the medium quantiles because of increase in import of industrial and semi-industrial goods lead to USD appreciation against the currency of Iran, Nigeria and Algeria while at upper quantiles has no meaningful effect on real exchange rate of these four countries. Also, falling oil prices only lead to deprecation of SAR against USD at lower quantiles of exchange rate. Ultimately current result confirms the Balassa-Samuelson effect for all of these countries.
    Keywords: Quantile Regression, Exchange Rates, Oil Price Shocks
  • MohammadAli Asaadi, Hamed Najafi Alamdarlo *, Behnam Hosainpour Pages 63-87

    One of the key issues that economists face when analyzing the evolution of economic activity is the attempt to explain business cycles. The behavior of macro variables during the business cycles and the effect of monetary and fiscal policy on their dynamics is a key stage in understanding the role of financial markets in the real economy. Therefore, the purpose of this study is to identify business cycles by using the Markov Switching model and to examine monetary and fiscal policies that affect it. To this target, using seasonal data during the period of 1996-2016, it was found that GDP growth has three regimes with average of negative, mildly positive and high positive growth. The results of the research indicate that monetary policy and exchange rate uncertainty have a significant negative impact on economic growth in business cycles of mildly boom and depression. However, oil revenues in all three business cycle regimes have a positive and significant effect on economic growth. Also, fiscal policy (tax) as an auto stabilizer has a very small contribution to the adjustment of business cycles during the recession and economic prosperity of Iran. In general, the impact of significant variables has led to a shortening of the recession and boom in economic growth.

    Keywords: Fiscal, Monetary Policy, business cycle, Markov-Switching, Iran Economy
  • Mojtaba Esfahani, GholamReza Mohtashami Borzadaran *, Mohammad Amini Pages 89-120

    Wealth distribution is one of the most important and effective factors in the economic and social stability of each society. Thus, assessing the behavior of income distribution have great importance and to do this, several indices have been introduced that their performance has been investigated in terms of precision. The main goal of this paper is to introduce the Total Time on Test (TTT) transformation and its corresponding graph as a beneficial index for measuring income inequality. We further compare its performance with the Lorentz and Zanga indices. The micro-data of Iranian household income in the period 2012-2018 has been used to analyze the performance of the proposed index. The results show that while the new index performs better than the Lorenz one, it performs as same as the Zenga index. We also introduced a new distorted model using distortion functions in the final section, and by considering the basement income distribution, the generalized version of these distributions are presented and some of their features, particularly the maximum likelihood estimator are investigated. In addition, the goodness of fit of the new distributions to the income data of citizens in Texas (Arnold 1983) and the income data of Iranian households in 2017 are other results of this article.

    Keywords: Total time on test transform, Income inequality, Lorenz curve, Zenga curve, Distortion function
  • Mojtaba Rostami *, Ali Farhadian, MohammadNabi Shahiki Tash, Abootaleb Kazemi Pages 121-145

    Scientific theories are a way of knowing man. The main difference between this method and other methods is the testability of its claims. Testability helps to correct scientific knowledge of error. In economics, this knowledge is created by using econometric methods and models. Assumptions Econometric models are called auxiliary assumptions. Two fundamental problems in econometrics that challenge testability; ignoring auxiliary assumptions and statistically significant. The Duhem (1904) stated that if the auxiliary assumptions are inconsistent with the reality falsity method will be questioned. In the present study, the Duhem problem in the EMH and financial data structure has been investigated. In another section, the use and interpretation of statistical significance is studied, which is usually evaluated with an index called p < /em>-value. While the p < /em>-value can be a good statistical metric, it is often misused and misinterpreted. As a result, some reputable scientific journals have banned the use of p < /em>-values. To make good use of this criterion in the econometric methodology, the recommendations of the American Statistical Association in this field have been discussed. In order to deal with the role of auxiliary assumptions, it is necessary to specify tests and pay attention to the data structure.

    Keywords: Econometrics, Falsifiability, Duhem problem, Statistical significance, p-Value
  • Yazdan Gudarzi Farahani *, Omidali Adeli, Atefeh Ghorbani Pages 147-171
    The purpose of this paper is to investigate the effect of economic policy uncertainty on exchange rate fluctuations in Iran. For this purpose, the data of the period 1368-1398 based on the frequency of quarterly data and the nonlinear autoregressive distributed lags have been used. The use of nonlinear models will lead to more realistic results than the response of the exchange rate variable to policy shocks. In this study, first, the exchange rate fluctuations index was modeled using the GARCH method, and in the second step, the effects of economic policy uncertainty in the form of positive and negative shocks on exchange rate fluctuations were estimated using the NARDL method. The results of the estimated model show that uncertainty in economic policies in the form of monetary and fiscal policy shocks has led to increased instability in the exchange rate in the country. The analysis of shocks showed that the impact of negative shocks on the exchange rate was more severe than positive monetary and financial shocks.
    Keywords: Exchange Rate, Uncertainty, Economic policies, Nonlinear Autoregressive distributed lags (NARDL)