فهرست مطالب

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 55 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف*، حسن زرنوشه فراهانی، علیرضا زرنوشه فراهانی صفحات 9-29
    زمینه و هدف

    کتاب های آسمانی، بسیاری از پیام ها و آموزه های تربیتی خود را از طریق بیان داستان انبیا و اقوام گذشته ارایه نموده اند که ازجمله آنها داستان حضرت ایوب (ع) است که در عهد قدیم به صورت مفصل و در قرآن کریم به طور مجمل بیان شده است. این مقاله بر آن است که آموزه های تربیتی را از این داستان ها استنتاج کند.

    روش

    این مقاله با روش «توصیف و تحلیل» ابتدا گزارش عهد قدیم و قرآن کریم را از این داستان بیان کرده، سپس با مقایسه آنها ذیل چهار عنوان 1. زندگی قبل از ابتلاء، 2. کیفیت ابتلاء، 3. نحوه تعامل ایوب با ابتلاء، و 4. پاسخ خداوند به ایوب و سرانجام داستان، 3 آموزه مشترک میان قرآن و عهد قدیم و 4 آموزه اختصاصی را در قرآن کریم به دست آورده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     1. در معرض ابتلاء بودن همه انسان ها حتی پیامبران، 2. ملازم نبودن ابتلای انسان ها با گناهکار بودن آنان و لزوم پرهیز از سرزنش مبتلایان و 3. ناامید نشدن از خواندن خداوند به هنگام سختی ها و لزوم امیدواری به رحمت و گشایش الهی، آموزه های مشترک قرآن و عهد قدیم اند؛ افزون براین الف) رعایت ادب در پیشگاه خدا به هنگام سختی ها، ب) صبر به هنگام سختی ها، ج) عبادت و رجوع به خدا به هنگام سختی ها، د) رضایت به تقدیرات الهی و عدم ناسپاسی، نیز از آموزه های اختصاصی قرآن کریم هستند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، عهد قدیم، ایوب(ع)، ابتلاء، صبر
  • محمد رجبی صفحات 31-56
    زمینه و هدف

    با شهادت سپهبد سلیمانی در دی ماه 1398 به دست آمریکایی ها، رهبر معظم انقلاب اسلامی(مدظله العالی) در سخنانی بر لزوم مکتبی نگریستن به این شهید عزیز تاکید نمود و در بیانات گوناگون خویش که به همین مناسبت ایراد فرمودند، برخی از شاخص های این مکتب را متذکر شدند. بر این اساس، پژوهش حاضر بر آن است تا در گام نخست، شاخص های این مکتب را در اندیشه معظم له شناسایی کند و سپس، آن را در قالب شبکه ای از مضامین ارایه نماید.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی است و برای گردآوری داده ها، از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. جامعه آماری آن، شامل مجموع بیانات فاقد طبقه بندی رهبری از 14 خردادماه 1368 تا دی ماه 1399 در موضوعات مرتبط با پژوهش حاضر است. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای با ابزار فیش برداری و مراجعه به اسناد دست اول است. یافته های پژوهش نیز، با استفاده از ترسیم شبکه مضامین تحلیل و ارایه شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     یافته های پژوهش نشان می دهد که درمجموع می توان 114 نکته کلیدی (مضمون پایه) را پیرامون شاخص های مکتب شهید سلیمانی از فرمایش ها و پیام های رهبر حکیم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) استخراج نمود. این نکات در شبکه ای از مضامین به هم پیوسته در دو سطح مضمون فراگیر (ایمان توحیدی خالص) و مضامین سازمان دهنده (شهادت طلبی، مجاهدت، تقوا، اخلاص، شجاعت، تدبیر، انقلابی گری، تعاون و همکاری، ایثار و فداکاری و دشمن شناسی) طبقه بندی می شود.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، شهید قاسم سلیمانی، مکتب، ایمان خالص، تحلیل مضمون
  • پیامدهای تربیتی کلاس های ترجمه و درک مفاهیم قرآن کریم (تجربه زیسته کارکنان یگان ویژه ناجا)
    حبیب احمدی*، سوسن کشاورز صفحات 57-78
    مقدمه

    با نگاهی به تحولات فرهنگی عصر کنونی که دشمنان این مرز و بوم با شبیخون فرهنگی درصدد هستند تا ارزش های معنوی را به صورت های مختلف در افکار کارکنان پلیس کمرنگ کنند و در آنها یک حالت بی تفاوتی نسبت به اهداف و آرمان های نظام مقدس ج.ا.ا ایجاد نمایند، نیاز است بررسی عمیقی از نگرش و افکار کارکنان پلیس به ویژه افرادی که در کلاس های قرآنی شرکت نموده اند صورت پذیرد تا مشخص شود آیا این نوع آموزش ها تاثیر تربیتی بر روی کارکنان داشته است یا نه؟ ازاین رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی و شناسایی پیامدهای تربیتی کلاس های ترجمه و درک مفاهیم قرآن کریم بر اساس تجربه زیسته افراد شرکت کننده بوده است.

    روش :

     پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی است. بدین منظور، مصاحبه های نیمه ساختاریافته عمیق با 17 شرکت کننده با روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور که ملاک آن نیز شرکت کامل در کلاس ها بود، انجام گرفت. برای تعیین روایی ابزار از نظرات اساتید متخصص و صاحب نظران برنامه درسی و علوم تربیتی استفاده شد. طی مصاحبه ها شرکت کنندگان تجربیات خویش در مورد کلاس ها را بیان نمودند که با استفاده  از روش تحلیل موضوعی داده های 7 مرحله ای کلایزی (1987) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته

    چند مفهوم اصلی که تمامی مشارکت کنندگان در هنگام مصاحبه در خصوص تاثیر تربیتی کلاس های قرآنی به آن اشاره داشته اند، عبارت اند: تقویت رابطه انسان با خودش و خداوند (اخلاق فردی)، ایجاد شیوه و سبک مشخص و قابل مشاهده از روند زندگی (انسانیت)، خود را شناختن و تفکر درباره خود (خودشناسی)، توانایی کار کردن اثربخش با دیگران (اخلاق اجتماعی)، ایجاد معنویت بیشتر در فضای خانواده (اخلاق خانوادگی)، احساس خوب و مطلوب تر نسبت به شغل (اخلاق سازمانی) است.

    نتایج

    بر اساس یافته های تحقیق، می توان گفت که برگزاری کلاس های مفاهیم قرآن کریم می تواند زمینه های مناسبی را از سوی مربیان فراهم آورد که کارکنان بتوانند با بهره گیری از محتوای آن، به مراتبی از حیات طیبه دست یابند. البته حرکت درست در این مسیر نیازمند برطرف کردن موانع موجود است، به نظر می رسد که توجه به پیشنهادهای مطرح شده از سوی کارکنان، می تواند موجبات ارتقای کیفی و کمی در این زمینه را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: پیامدهای تربیتی، فعالیت های قرآنی، تجربه زیسته، کارکنان یگان ویژه ناجا
  • هادی رجبی صفحات 79-99

    زمینه و هدف:

     جایگاه و نقشی که نیروی انتظامی در ساخت قدرت دارد، باعث شده است مقام معظم رهبری، رسیدن به طراز جمهوری اسلامی، طراز دولت اسلامی و طراز جامعه قرآنی و اسلامی را از این نیرو مطالبه نمایند. این مقاله به دنبال پاسخ گویی به این پرسش ها است: الف) از دیدگاه مقام معظم رهبری طراز دولت اسلامی کجاست؟ ب) ویژگی های پلیس مطلوب بر اساس دیدگاه های معظم له چیست؟

    روش

    نوع این مقاله از نوع کاربردی است و در آن سعی شده است که داده های استخراج شده از بیانات معظم له با استفاده از نرم افزار مکس کیودا کدگذاری شود و در چارچوب روش کیفی (فن تحلیل محتوای کیفی) موردتحلیل قرار گیرد. جامعه آماری تحقیق، شامل مجموعه بیانات مقام معظم رهبری تا دی ماه 1399 است.

    یافته ها

    دو یافته مهم این مقاله، یکی تبیین طراز دولت اسلامی در دیدگاه مقام معظم رهبری و دیگری دستیابی به ویژگی های پلیس در این طراز، برگرفته از فرمایشات معظم له است. همچنین سعی شده است تا شاخص های نیروهای مسلح در طراز اسلامی و موانع ساخت انسان در این طراز نیز مشخص گردد.

    نتیجه گیری

    ترسیم آینده مطلوب، برای نیروهای مسلح اعم از سپاه، ارتش و نیروی انتظامی یکی از موضوعاتی است که مقام معظم رهبری اهتمام ویژه ای نسبت به آن دارند. باوجود پیشرفت های خوبی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در نیروی انتظامی در ابعاد مختلف صورت گرفته است اما مطالبه ایشان، رسیدن این نیرو به طراز دولت اسلامی است.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، پلیس، نیروی انسانی، طراز دولت اسلامی
  • احسان کرمی شهریار*، سعید بهشتی صفحات 101-143
    زمینه و هدف

    از نیازهای مهم آدمیان نیاز به امنیت و برقراری نظم و انضباط در جامعه است. امنیت به وسیله نیروهای مسلح که نیروی انتظامی بخشی مهم از آن است ایجاد و پایدار می شود. اگر در تربیت این نیروها کاستی وجود داشته باشد یا تربیت بر اساس مبنای واحدی انجام نشود ضعف در سازمان به وجود می آید که منجر به ضعف در امنیت جامعه خواهد شد. تحقیق حاضر با هدف تدوین الگوی تعلیم و تربیت پلیس اسلامی بر مبنای حرکت جوهری حکمت متعالیه صورت پذیرفت.  

    روش

    این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی و با روش تحلیلی-استنتاجی با استفاده از روش فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی بر پایه حکمت متعالیه مبانی و گزاره های تربیتی مدنظر استنتاج و با بهره گیری از الگوی بازسازی شده فرانکنا و الگوی تعلیم و تربیت پلیس اسلامی بر مبنای حرکت جوهری انسان در حکمت متعالیه صدرالمتالهین تدوین گردید.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق حاکی از آن بود که الگوی تعلیم و تربیت پلیس در چهار بعد فردی، اجتماعی، سیاسی و سازمانی قابل دسته بندی است. بر این اساس در بعد فردی با هدف قرب الهی، شش اصل تربیتی شامل: همگرایی، معاد باوری، جانشینی، خودباوری، استمرار و پیوستگی و جامع نگری، و با چهار روش شامل: تربیت توامان جسم و روح، تحول جوهره، شاکله سازی تدریجی و اعطای بینش؛ در بعد اجتماعی و سیاسی با هدف کمال گرایی و دوازده اصل تربیتی شامل: قانون گرایی، عدالت ورزی، نبوت و ولایت باوری، التزام عملی به ولایت فقیه، کرامت، عزتمندی، تاثیرپذیری از شرایط، اصلاح شرایط و روابط، مسئولیت پذیری و ادای وظیفه، احسان، آراستگی و اندیشه ورزی و یازده روش تربیتی شامل: مجازات به قدر خطا، تکلیف به قدر وسع، زمینه سازی، تغافل، ابراز توانایی ها، مواجهه با نتایج اعمال، تزیین کلام (خیرخواهی و زیبایی خواهی)، آراستن ظاهر، تعلیم حکمت، تغییر موقعیت و الگوسازی؛ و همچنین در بعد سازمانی با دو هدف خروج تدریجی از قوه به فعل و سه اصل تربیتی شامل: تدریجی بودن تربیت، واقع گرایانه بودن تربیت و آزادی، و سه روش تربیتی شامل: اعتدال در قوای غضب و شهوت، علم آموزی و آموزش منطق برای تعلیم و تربیت پلیس اسلامی استنتاج شد و در ادامه الگویی طراحی شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش در بردارنده دستاوردهای نظری و کاربردی برای پلیس جمهوری اسلامی ایران خواهد بود به همین منظور نتایج حاصله و برخی ابعاد الگوی یادشده در مقایسه با پژوهش های انجام شده مطرح شد. پیشنهادهای پژوهش به صورت پیشنهادهای کاربردی در 15 مورد دسته بندی و ارایه گردید.

    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، پلیس اسلامی، حرکت جوهری انسان، حکمت متعالیه، صدرالمتالهین
  • اصغر نیکومنش، مهشید ایزدی*، حجت الله رفیعی شمس آبادی، نجمه وکیلی صفحات 145-165
    زمینه و هدف

    اسلام تنها آیینی است که می تواند انسان را به کمال نهایی و سعادت کامل برساند. الگوسازی که در اسلام اهمیت ویژه ای دارد روش خوبی برای تربیت انسان و رسیدن به این اهداف متعالی است. این تحقیق در پی پاسخ گویی به این پرسش ها است: طراحی الگوی تربیت اعتقادی و اخلاقی کودک در دوره سیادت بر اساس تعالیم اسلامی چگونه است؟ چه الگوهای تربیتی مناسب اعتقادی و اخلاقی برای کودک در هفت سال اول در اسلام وجود دارد؟

    روش

    آیات قرآن کریم، روایات و سیره معصومان (ع) و نیز کتب معتبر دینی به عنوان جامعه آماری درنظر گرفته شده و آیات و احادیث مربوط به تربیت کودک که محقق توان علمی و موقعیتی دستیابی به آن را داشته است، به عنوان نمونه آماری شناسایی و بررسی شده است. داده ها با استفاده از برگه های فیش برداری جمع آوری شد و با روش کیفی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

     یافته ها و نتیجه گیری: 

    نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که مربیان و والدین لازم است در استفاده از روش های تربیتی اسلام برای تربیت کودکان در دوره سیادت (هفت سال اول) به مسئله الگوسازی با روش های متعددی که در قرآن و سیره معصومان (ع) وجود دارد ازجمله تقلید از بزرگ ترها، سلام دادن، دعوت عملی، عمل کردن به وعده، ملاطفت با کودکان و اطاعت از دستورات الهی توجه ویژه نمایند.

    کلیدواژگان: تربیت، الگوسازی، کودک، قرآن و روایات
|
  • Majid Maaref *, Hasan Zarnooshehfarahani Pages 9-29
    Background and objectives

    The heavenly books have presented many of their educational messages and teachings by telling the story of the prophets and the tribes of the past, including the story of Prophet Ayub (PBUH), which is told in detail in the Old Testament and in the Holy Quran. This article seeks to deduce educational teachings from these stories.

    Methodology

    This article, using "descriptive and analytical" method, first tells the report of the Old Testament and the Holy Quran from this story, then compares them under four headings: 1) Life before affection, 2) Quality of affection, 3) How Ayyoub interacted with affection, and 4) God's answer to Ayyoub; and finally the story has obtained 3 common teachings between the Qur'an and the Old Testament and 4 specific teachings in the Holy Qur'an.

    Findings and results

    1. Being exposed to affection of all human beings, even the prophets, 2. Not associating human beings with their sinfulness and the need to avoid blaming the affection, and 3. Not to despair of calling God in times of difficulty and the need to hope for divine mercy and openness are common teachings of the Qur'an and the Old Testament. In addition, a) observing politeness before God in times of hardship, b) patience in times of hardship, c) worshiping and turning to God in times of hardship, d) contentment with divine destiny and not being ungrateful are also specific teachings of the Holy Quran.

    Keywords: Holy Quran, Old Testament, Ayyoub (PBUH), Affection, Patience
  • Mohammad Rajabi Pages 31-56
    Background and objectives

    With the martyrdom of General Soleimani in December 2017 at the hands of the Americans, the Supreme Leader of the Islamic Revolution emphasized the need to look at the school of this dear martyr, and in his various statements on this occasion, he mentioned some of the characteristics of this school. Accordingly, the present study intends to first identify the characteristics of this school in his thought and then present it in the form of a network of themes.

    Methodology

    This research is of qualitative type and content analysis method has been used to collect data. Its statistical population includes all the non-confidential statements of leadership from 14 June 1989 to December 2020 on issues related to the present study. The method of data collection is a library method with note-taking tools and reference to first-hand documents. The research findings have been analyzed and presented using a network of themes.

    Findings and results

    The research findings show that a total of 114 key points (basic theme) about the characteristics of the school of Shahid Soleimani can be extracted from the orders and messages of the wise leader of the Islamic Revolution. These points fall into a network of interconnected themes at two levels of all-encompassing themes (pure monotheistic faith) and organizing themes (martyrdom, struggle, piety, sincerity, courage, resourcefulness, revolutionary, cooperation, self-sacrifice and enmity).

    Keywords: Ayatollah Khamenei, Martyr Qassem Soleimani, school, Pure faith, Theme analysis
  • Educational Consequences of Translation and Comprehension Classes of the Holy Quran (Case Study: I.R.I. Police Special Unit Staff)
    Habib Ahmadi *, Soosan Keshavarz Pages 57-78
    Background and objectives

    Looking at the cultural developments of the current era in which the enemies of this country, using cultural ambush, are trying to diminish the spiritual values ​ in the thoughts of police officers in various ways and create an indifferent state to the goals and ideals of the holy system of the Islamic Republic, there is a need for an in-depth study of the attitudes and thoughts of police officers, especially those who have attended Quranic classes, to determine whether this type of training has had a training effect on staff or not. Therefore, the purpose of this study was to investigate and identify the educational consequences of translation classes and comprehending the concepts of the Holy Quran based on the lived experience of the participants.

    Methodology

    The present study is a qualitative research. For this purpose, in-depth semi-structured interviews were conducted with 17 participants using criterion-based purposive sampling method, which was also based on full participation in classes. To determine the validity of the instrument, the opinions of expert professors and experts in the curriculum and educational sciences were used. During the interviews, the participants shared their experiences about the classes, which were analyzed using the thematic analysis method of the 7-step data of Klaizi (1987).

    Findings

    Some of the main concepts that all participants mentioned during the interview about the educational impact of Quranic classes are: strengthening man's relationship with himself and God (individual morality), creating a clear and observable way of life (humanity), self-scrutiny and thinking about oneself (self-scrutiny), the ability to work effectively with others (social ethics), creating more spirituality in the family environment (family ethics), feeling good and more desirable about the job (organizational ethics).

    Results

    Based on the research findings, it can be said that holding classes on the concepts of the Holy Quran can provide suitable grounds for educators so that employees can use its content to achieve a degree of good life. Of course, the right move in this direction requires the removal of existing barriers, it seems that paying attention to the suggestions made by employees, can lead to qualitative and quantitative improvements in this area.

    Keywords: Educational consequences, Quranic activities, lived experience, I.R.I. Police Special Unit Staff
  • Hadi Rajabi Pages 79-99
    Background and objectives

    The position and role that the police force have in building power has caused the Supreme Leader to demand from this force the achievement of the level of the Islamic Republic, the level of the Islamic State and the level of the Quranic and Islamic society. This article seeks to answer the following questions: a) Where is the Islamic State in the view of the Supreme Leader? B) What are the characteristics of the desired police based on his views?

    Methodology

    The type of this article is of an applied research type. An attempt has been made to encode the data extracted from his statements using MAXQDA software and to analyze it in the framework of qualitative method (qualitative content analysis technique). The statistical population of the research includes the collection of the statements of the Supreme Leader until December 2016.  

    Findings

    The two important findings of this article are the explanation of the Islamic State in the view of the Supreme Leader and the achievement of the characteristics of the police in this style, taken from his orders. Attempts have also been made to identify the characteristics of the armed forces in the Islamic style and the obstacles to human construction in this style.

    Results

    Outlining the desired future for the armed forces, including the IRGC, the army and the police, is one of the topics to which the Supreme Leader pays special attention. Although a good progress that has been made in the police force in various dimensions since the victory of the Islamic Revolution, his demand is for this force to reach the level of the Islamic State.

    Keywords: Supreme Leader, Police, manpower, Islamic State
  • Ehsan Karami Shahriar *, Saeed Beheshti Pages 101-143
    Background and objectives

    One of the most important needs of human beings is the need for security and the establishment of discipline in society. Security is established and sustained by the armed forces, of which law enforcement is an important part. If there are shortcomings in the training of these forces or training is not done on a uniform basis, there will be weakness in the organization, which will lead to weakness in the security of society. The present study was conducted with the aim of developing a model for the education of the Islamic police based on the essential movement of transcendent wisdom.

    Methodology

    This research is a qualitative research which has been conducted using analytical-inferential method the method of philosophy of Islamic education based on transcendent wisdom of educational principles and propositions and using Franken reconstructed model and model of Islamic police education based on human essence movement in the transcendent wisdom of Sadr al-Muta'allehin.. 

    Findings

    The findings of the study indicated that the model of police education can be classified into four dimensions: individual, social, political and organizational. Accordingly, in the individual dimension with the aim of nearness to God, six educational principles include: convergence, believing in resurrection, succession, self-belief, continuity, sustainability, and universalism, and with four methods including: simultaneous training of body and soul, essence transformation, gradual shaping and bestowal of insight; in the social and political dimension, with the aim of perfectionism and twelve educational principles, including: legalism, justice, prophecy and guardianship, practical commitment to guardianship, dignity, honor, being influenced by circumstances, reforming conditions and relations, responsibility and duty, kindness, beauty and thought. And eleven educational methods including: punishment for error, task for as much as possible, setting the background, neglect, expression of abilities, confrontation with the results of actions, speech decoration (benevolence and aesthetics), adornment of appearance, teaching wisdom, changing position, and modeling; also, in the organizational dimension, with two goals, gradual departure from power to action and three educational principles, including: gradual education, realism of education and freedom, and three educational methods, including: moderation in the forces of anger and lust, learning science and teaching logic for education and the training of the Islamic police were inferred and then a model was designed.

    Results

    The results of this study will include theoretical and practical achievements for the police of the Islamic Republic of Iran. Therefore, the results and some aspects of the model in comparison with the research were presented. Research proposals were categorized and presented as practical suggestions in 15 cases.

    Keywords: Education, Training, Islamic police, Human essence movement, Transcendent wisdom, Sadr al-Muta'allehin
  • Asghar Nikoomanesh, Mahshid Izadi *, Hojatollah Rafieie Shamsabadi, Najmeh Vakili Pages 145-165
    Background and objectives

    Islam is the only religion that can bring man to ultimate perfection and complete happiness. Modeling, which is especially important in Islam, is a good way to educate human beings and achieve these sublime goals. This research seeks to answer these questions: How to design a model of religious and moral education of children in the period of SIADAT based on Islamic teachings? What are the appropriate doctrinal and moral educational models for the child in the first seven years in Islam?

    Methodology

    The verses of the Holy Quran, the narrations and biography of the infallible Imams (PBUT) as well as the authoritative religious books have been considered as a statistical community and the verses and hadiths related to raising a child that the researcher has had the scientific ability and position to achieve have been identified and studied as a statistical sample. Data were collected using note-taking sheets and analyzed qualitatively.

    Findings and results

    The results obtained from the research show that educators and parents need to pay attention to use Islamic educational methods to educate children in the period of SIADAT (first seven years) and to the issue of modeling with various methods that exist in the Qur'an and the biography of the Infallibles, including imitation of adults, greetings, practical invitations, keeping promises, being kind to children, and obeying God's commands.

    Keywords: Education, Modeling, child, Quran, Narrations