فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 79 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین رجب پور*، فرشاد مومنی، علی نصیری اقدم صفحات 9-54
    مقدمه

    مفهوم «توسعه فراگیر» با این هدف بسط یافته است تا تاکید ویژه ای بر جنبه های اجتماعی و سیاسی توسعه داشته باشد. در تبیین این مفهوم، مولفه نحوه توزیع مواهب توسعه بین بخشهای گوناگون جامعه، به ویژه گروه های محروم و اقلیتهای اجتماعی (مانند جوانان، زنان، اقلیتهای قومی، مذهبی و...) در کانون توجه قرار می گیرد. هدف از مطالعه حاضر ارایه شاخصی برای ارزیابی فراگیر بودن توسعه در ایران در سالهای پس از انقلاب (1395-1360)  است.

    روش

    این مطالعه با استفاده از داده های آماری و برپایه روش ساخت شاخصهای ترکیبی، شاخص توسعه ای مرکب از 5 بعد و 10 مولفه  را برای سنجش وضعیت فراگیر بودن توسعه در ایران تهیه کرده است.  

    یافته ها:

     شاخص توسعه فراگیر طی بالغ بر سه دهه گذشته بهبود یافته، اما روند بهبود در یک دهه گذشته  با شوک های سختی روبه رو شده و هنوز به جایگاه قبلی باز نگشته است.

    بحث: 

    تحقیق حاضر می تواند ناپایدار و برگشت پذیر بودن دستاوردهای توسعه در کشور را نشان دهد. این نتایج همچنین حاکی از آن است که در یک دهه گذشته واگرایی میان روند رشد اقتصادی با سایر متغیرهای توسعه ای افزایش یافته و رشد اقتصادی به قیمت تخریب محیط زیست، کاهش همبستگی اجتماعی و تضییع حقوق نسلهای آتی و در کل کاهش فراگیری به دست آمده است.به نظر می رسد سیاست گذاران باید توجه جدی تری به تبعات اجتماعی و زیست محیطی سیاستهای توسعه ای داشته و همچنین اشتغال زایی و فقرزدایی را به محورهای اصلی طراحی استراتژی رشد تبدیل کنند. دست آخر اینکه بهبود حکمرانی یک عنصر ضروری برای فراگیرتر کردن توسعه در ایران کنونی است.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، نابرابری، توسعه فراگیر، توسعه پایدار، حکمرانی خوب
  • علی قوتی سفیدسنگی، سید جواد حسینی*، محسن نوغانی دخت بهمنی صفحات 55-118
    مقدمه

    توسعه فرایندی چندبعدی است  که شامل جنبه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی  می شود. برنامه ریزیهایی که تا کنون پیاده شده اند، عمدتا کانون توجه خود را رشد اقتصادی و توسعه صنعتی قرارداده و عوامل اجتماعی و فرهنگی رشد را تا حد زیادی مورد بی توجهی و غفلت قرار داده اند. در این پژوهش توسعه اجتماعی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    روش

    در پژوهش حاضر از تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. توسعه اجتماعی  با شاخصهای رفاه گرایانه و شاخصهای انسان گرایانه مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش، قوانین پنج برنامه عمرانی قبل از انقلاب 1356-1327 و قوانین پنج برنامه توسعه جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب اسلامی 1394-1368 بودند. به دلیل آن که جامعه آماری تحقیق، تمامی قوانین برنامه های عمرانی و توسعه، بود لذا نمونه گیری در تحقیق وجود ندارد.

    یافته ها:

     در قوانین توسعه قبل و بعد انقلاب اسلامی، در بعد توسعه اجتماعی، تاکید بر شاخصهای رفاه گرایانه توسعه اجتماعی بوده است و شاخص انسان گرایانه توسعه اجتماعی در هر دوره قبل و بعد از انقلاب اسلامی مورد کم توجهی زیادی قرار گرفته است به شکلی که به برخی از شاخصهای انسان گرایانه توسعه (تکثر سیاسی و اجتماعی، برابری حقوق) هیچ توجهی نشده است.

    بحث: 

    چه در برنامه های قبل و چه در برنامه های بعد از انقلاب اسلامی، هر برنامه نسبت به برنامه قبل از رشد و توجه بیشتری به شاخصهای توسعه برخورداری بوده است. ولی آنچه مشخص است اینکه از منظر برنامه ریزان توسعه در ایران، توسعه اجتماعی به معنای پرداختن به یک بعد آن، و آن هم  شاخصهای قابل رویت و مادی است در صورتی که توجه نکردن به شاخص های انسانی خود یکی از عوامل بازدارنده توسعه است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه اجتماعی، شاخص انسان گرایانه، شاخصهای رفاهی
  • علی سایه میری*، لیلی نیک گفتار، حشمت الله عسگری، عبدلله شایان صفحات 119-152
    مقدمه

    جمعیت و ویژگیهای آن، نقش بسزایی در  برنامه ریزی و سیاست گذارییها و تعیین اهداف اقتصادی، اجتماعی دارد. هدف  این مقاله بررسی  تاثیر رشد جمعیت بر رشد اقتصادی با روش فراتحلیل است.

    روش

    پژوهش حاضر با هدف ترکیب کمی نتایج پژوهشهای انجام شده در حوزه تاثیر رشد جمعیت بر رشد اقتصادی، با استفاده از روش فراتحلیل و به کمک  نرم افزارهای جامع فراتحلیل (CMA2,STATA15) صورت گرفته و با جستجو در پایگاه های  مختلف از میان  143 مقاله، 48 پایانامه و 32 مقاله انتخاب  شده در نهایت تعداد 18 مطالعه بر اساس معیارهای ششگانه  فراتحلیل انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     رشد جمعیت بر رشد اقتصادی با  اندازه اثر معادل  38/0- تاثیر منفی دارد. همچنین ساختار سنی جمعیت با اندازه اثر معادل 91/0 تاثیر مثبت، نوع مدل مورد استفاده با اندازه اثر27/2 در الگوی خود توضیحی برداری و16/3 در الگوی پانل دیتا ، نوع داده به ترتیب با اندازه اثر (18/2،  13/1 و 40/0) در داده های (سری مقطعی، داده های تلفیقی و داده های سری زمانی) و ترکیب مهارتی با اندازه اثر 63/0 اثر مثبت بر رشد اقتصادی کشور داشته اند.

    بحث: 

    باتوجه به نمودار قیفی فانل اندازه اثر مطالعات دارای سوگیری انتشار نبودند. اندازه اثر در جنسیت مرد بیشتر از جنسیت زن می باشد بر این اساس می توان گفت که مردان تاثیر بیشتری بر رشد اقتصادی دارند. اندازه های اثر تحصیلات به تفکیک، این اندازه ها در تمام مقاطع تحصیلی به غیر از بیسوادان معنادار بود لذا می توان گفت با افزایش سطح تحصیلات، رشد اقتصادی نیز افزایش خواهد یافت. همچنین نتایج نشان داد افزایش مهارت منجر به افزایش رشد اقتصادی می شود.

    کلیدواژگان: جمعیت، رشد، رشد اقتصادی، ساختار سنی، متاآنالیز
  • نرگس احمدوند، محمد علیزاده*، محمدحسن فطرس، محبوبه دلفان صفحات 153-195
    مقدمه

    افزایش سطح رفاه اجتماعی با دسترسی فقرا به نظم و امنیت، آموزش و خدمات بهداشتی ، تامین اجتماعی، افزایش ظرفیت های اقتصادی در فصول کشاورزی، آب، صنایع و معادن، بازرگانی، انرژی، حمل ونقل و فناوری اطلاعات امکان پذیر است. در این میان، سهم حضور دولت در چگونگی اجرای سیاستهای عمومی به طور چشمگیری در دستیابی به توسعه فراگیر اجتماعی نقش دارد. هدف پژوهش حاضر حصول سهم بهینه مخارج دولت در امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، عمومی و دفاعی و فصول مربوط به هریک از امور با هدف حداکثرسازی شاخص رفاه اجتماعی آمارتیاسن است.

    روش

    در این تحقیق، از الگوی حد آستانه و الگوریتم برنامه ریزی خطی سیمپلکس برای برآورد داده های سری زمانی در دوره زمانی 1398-1350 بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    به منظور دستیابی به حداکثر رفاه اجتماعی باید سهم مخارج دولت در تولید ناخالص داخلی برابر با 21.07 درصد باشد. سهم امور عمومی، دفاعی، اجتماعی و اقتصادی در تولید ناخالص داخلی باید به ترتیب به 0.83، 2.7، 6.47 و 11.07 درصد برسد. همچنین، در میان فصول، سهم فصل آموزش، فناوری اطلاعات و انرژی با بیشترین اولویت باید به ترتیب 4.05، 3.6 و 3.2 درصد از تولید ناخالص داخلی باشد. سایر فصول نیز آثار متفاوتی از نظر علامت و اندازه بر روی رفاه اجتماعی دارا هستند.

    بحث: 

    در نظام بودجه ریزی کشور باید اولویت تخصیص منابع ابتدا در امور اقتصادی با تاکید بر فصول فناوری اطلاعات و انرژی و پس از آن در امور اجتماعی با تاکید بر فصل آموزش باشد. اختصاص بیشترین سهم به این امور و فصول ناشی از اهمیت آنها در روند توسعه، کاهش فقر و افزایش رفاه اجتماعی است.
     

    کلیدواژگان: اندازه دولت، رفاه اجتماعی، الگوی حد آستانه، اقتصاد ایران
  • فرهاد نصرتی نژاد، مهدی باسخا، فائزه سنبلی* صفحات 197-228
    مقدمه

    برنامه های توسعه، ابزاری برای ایجاد بهبود در وضعیت زندگی اقتصادی و اجتماعی جوامع هستند و قصد دارند رفاه مادی و معنوی جوامع را ارتقاء بخشند. این برنامه ها دارای ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی مانند بهداشت، مسکن، آموزش و... هستند که یکی از مهم ترین بخشهای آنها، حوزه سلامت است. هدف از این پژوهش بررسی سیاستهای مرتبط با سلامت در برنامه های توسعه (برنامه اول تا ششم) در چهارچوب سیاست اجتماعی است.

    روش

    روش پژوهش حاضر تحلیل محتوای کمی بود. در این راستا، متن کلیه قوانین برنامه های توسعه (اول تا ششم بعد از انقلاب اسلامی) در حوزه سلامت بررسی و آن دسته از قوانین برنامه های توسعه که حداقل به یکی از مقولات مورد نظر حوزه سلامت پرداخته باشند، به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند. در بخش تحلیل داده ها فراوانی کمی و درصدی متغیرهای (احکام، شاخصهای توسعه، درجه الزام، کارگزار، گروه های هدف، نوع سیاست و خدمت، حوزه سیاست و خدمت و زمان اجراء و تامین مالی) در قالب جداول ارایه شده است، برای تحلیل داده ها نیز، از نرم افزار SPSS استفاده شده است.

    یافته ها:

     از مجموع احکام مرتبط با سلامت در برنامه های توسعه با توجه به مقولات مورد نظر این پژوهش، 209 حکم در ارتباط با سلامت (جسمی و روانی) اقشار مختلف جامعه تدوین شد. یافته ها نشان داد ، درجه الزام اجباری با 55 درصد بالاترین میزان، در مورد متغیر کارگزار اجرای احکام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با 6/31 درصد کارگزار اصلی اجرای احکام، در مورد گروه های هدف احکام، گروه های هدف همه افراد جامعه با 7/17 درصد، گروه هدف افراد ساکن مناطق محروم با 6/9 درصد و گروه هدف اقشار آسیب پذبر با 6/8 درصد بالاترین میزان گروه های هدف، در مورد متغیر نوع سیاست و خدمت، احکام خدمتی با 9/57 درصد، در مورد حوزه سیاست و خدمت حوزه درمان با 9/13 درصد، بالاترین میزان را در تدوین احکام حوزه سلامت در برنامه های توسعه به خود اختصاص داده اند.

    بحث: 

    از آنجا که مباحث بهداشت و درمان (سلامت)، از مصادیق بارز سیاستهای اجتماعی است؛ و سیاست اجتماعی مجموعه ای از کنشها و سیاست گذاریهایی است که بر رفاه و زندگی افراد جامعه تاثیر گذار است، بنابراین نتایج بدست آمده از بررسی متغیرهای مستخرج از احکام سلامت در برنامه های اول تا ششم توسعه نشان می دهد که در تدوین احکام برنامه های توسعه از برنامه اول به برنامه ششم سعی بر آن بوده تا در جهت تحقق بیشتر سیاستهای اجتماعی و ایجاد عدالت در برخورداری از امکانات حوزه سلامت گام برداشته شود.

    کلیدواژگان: سیاست، سیاستهای سلامت، برنامه های توسعه، سیاست اجتماعی، سلامت
  • داود پرچمی*، یکتا آشوری صفحات 229-274

    مقدمه:

     سیاست گذاری، تصمیم گیری با هد ف افزایش رفاه و یا حل یک مسئله اجتماعی است که چگونگی توزیع منابع و تسهیلات برای د ستیابی به اهد افی خاص را مشخص می کند . وجود هماهنگی د ر ارکان سیاست گذاری که موید نظم اجتماعی است، زمینه تحقق اهد اف نظام اجتماعی فراهم می کند . نهاد علم و به ویژه آموزش عالی د رصد د تربیت نیروی انسانی د ارای مهارتی است که متناسب با شرایط حال و آیند ه کشور، برخورد ار از د انش و توانایی به کارگیری آن باشد . معرف کارآمد ی نظام آموزش عالی میزان انطباق پذیری آن با بازار کار است. مسئله مورد بررسی این مقاله عد م هماهنگی سیاست گذاری بین بخش آموزش عالی و بخش اشتغال و پیامدهای ناشی از آن است.

    روش

    در این مطالعه، به اهد اف و سوالات تحقیق د ر د و سطح تحلیل خرد و کلان پاسخ د اد ه شد ه است. د ر سطح کلان از شیوه تحلیل محتوا و تحلیل ثانویه به کمک آمارهای موجود و د ر سطح خرد ، از روش پیمایش استفاد ه شد .

    یافته ها: 

    د ر سطح کلان تحلیل محتوای برنامه های توسعه پنج ساله نشان د اد ، فقط د ر 7 د رصد از مواد مرتبط با سیاست گذاریهای اشتغال و آموزش به رابطه هماهنگ میان این د و بخش توجه شد ه است. بیشترین هماهنگی د ر بین برنامه های توسعه، با 10.7 د رصد مواد ، د ر برنامه توسعه د وم (78-1374) قابل مشاهد ه است. همچنین به هر میزان د ر برنامه های توسعه، سیاستهای اشتغال و آموزش متناسب با یکد یگر تد وین بشود ، در سالهای پس از اجرایی شدن آن، هماهنگی این د و بخش قابل مشاهد ه است. د ر سطح خرد نیز نتایج از ناهماهنگی بین بخشی گواهی می د اد . حد ود 40 د رصد از فارغ التحصیلان د انشگاه شهید بهشتی بیکار بودند . از بین فارغ التحصیلان شاغل حد ود 12 د رصد تناسب بین رشته و شغل خود را خیلی کم ارزیابی کرد ه اند . بیکاری فارغ التحصیلان یا عد م تناسب شغل آنان با رشته و مقطع تحصیلی محصول ناهماهنگی د ر بین د و بخش اشتغال و آموزش عالی د ر کلان است و منجر به بروز مسایلی چون بیکاری تحصیلکرد گان، مهاجرت متخصصان و د ر نتیجه اتلاف سرمایه می شود .

    بحث:

     موج روزافزون بیکاری فارغ التحصیلان و نیرویهای متخصص د ر کشور حاصل این ناهماهنگی د ر این د و رکن نظام اجتماعی د ر سطح سیاستگذاری است که نه تنها ارتقای رفاه اجتماعی را به همراه نخواهد د اشت، بلکه منجر به مسایلی چون بیکاری نیروی انسانی متخصص، نارضایتی اجتماعی سیاسی و تمایل به مهاجرت از کشور خواهد شد .

    کلیدواژگان: سیاستگذاری اجتماعی، آموزش، آموزش عالی، اشتغال، رفاه اجتماعی و نظم
  • علی اکبر تاج مزینانی*، مریم ابراهیمی، محمدسعید ذکایی صفحات 275-306

    مقدمه: 

    جنسیت به مثابه پایه ای ترین رکن هویت افراد د ر کلیه مناسبات اجتماعی و سیاست گذاری دارای اهمیت است و تحلیل سیاستها از این منظر در شناسایی کاستیهای موجود در این حوزه راهگشا است.

    روش

    روش مورد استفاده در این تحقیق تحلیل محتوای کیفی و رویکرد مورد نظر، تحلیل جنسیتی بود ه است. بد ین منظور اسناد و مصوبات نهاد های اصلی سیاست گذار در حوزه زنان و تامین اجتماعی تحلیل محتوای کیفی شد و با 10 نفر از متخصصان حوزه تامین اجتماعی و مسیولین مرتبط با حوزه زنان، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد .

    یافته ها:

     الگوهای مختلفی د ر سیاستهای حوزه تامین اجتماعی زنان مد نظر سیاست گذار بود ه است و الگوی غالب سیاست گذاری تامین اجتماعی د ر کلیت سیاستهای مربوط به زنان، الگوی شهروند ی تبعی (مرد نان آور و زن خانه دار) است. این الگو ضمن تقویت رویکرد حمایتی نظام تامین اجتماعی و افزایش هزینه های آن با مطالبات و تحولات جامعه هم خوان نیست. سیاست گذار د ر قوانین اصلی این حوزه الگوی د و نان آور (نان آور فراگیر) را مد نظر د اشته است اما از منظر شمولیت د رصد پایینی از زنان را در برمی گیرد . الگوی مراقب برابر و شغل انگاری خانه داری نیز بخصوص درد و دهه اخیر مورد نظر سیاست گذار بوده اما با مشکلاتی از حیث اجرا مواجه بوده اند . الگوی وظایف مراقبتی عام (د و مراقب) نیز در حد توصیه و اتخاذ سیاستهای محدودی همچون مرخصی پدرانه د ر پنج ساله اخیر مورد نظر سیاست گذار بود ه است اما این سیاست در جهت تشویق فرزند آوری مد نظر سیاست گذار بود ه است؛ بنابراین، سیاستهای کلان جنسیتی -علی رغم رویکرد تشابه محورانه قوانین خاص این حوزه- تاثیرات بیشتری بر وضعیت کلی نظام تامین اجتماعی د اشته اند .

    بحث: 

    تدوین سیاستها بر مبنای زمینه و تحولات جامعه و وفاق د ر رویکرد جنسیتی حاکم بر فضای سیاست گذاری، می تواند در رفع تناقضات موجود در سیاست گذاری این حوزه کمک کند .

    کلیدواژگان: گفتمان های جنسیتی، برابری جنسیتی، شهروندی تبعی، الگوی دو نان آور
  • مهرداد محقق زاده، مرجان دامن کشیده*، هوشنگ مومنی وصالیان، مجید افشاری راد، علیرضا دقیقی اصلی صفحات 307-334
    مقدمه

    نظام بیمه ای ایران شامل 18 صندوق بازنشستگی است که از اجزای نظام حمایت اجتماعی هستند و حدود 68 درصد از جمعیت نیروی کار شاغل و تقریبا 46 درصد از جمعیت سالمند را تحت پوشش دارد. امروزه ازآنجایی که صندوقهای بازنشستگی کشور از اصلی ترین بازیگران حوزه اجتماعی و اقتصادی کشور به شمار می روند، بحران مربوط به آنها نیز از ابعاد گسترده تری برخوردار است. عدم اتخاذ راهبردهای مناسب در ارتباط با مدیریت این بحران ثبات حوزه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور را با مخاطراتی بسیار جدی روبه رو خواهد کرد. اما آنچه به یک نگرانی مهم واصلی برای خط مشی گذاران در حوزه تامین اجتماعی تبدیل شده وضعیت نگران کننده صندوقهای بازنشستگی است به صورتی که با شاخص پایداری به مرز نگرانی و هشدار رسیده و حتی در برخی از این صندوقها از این مرز عبور کرده اند. این تحقیق با هدف پایداری به بررسی مالی وضع موجود سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگ ترین نهاد بیمه ای کشور می پردازد.

    روش

    این تحقیق با استفاده از مطالعه هم گروهی و با استفاده از داده های جمعیتی و اقتصادی به برآورد توانایی مالی سازمان تامین اجتماعی پرداخته است.

    یافته ها:

     مهم ترین چالشهای اقتصادی سازمان تامین اجتماعی عبارت بودند از فرمول مستمری سخاوتمندانه شامل سن و سابقه بازنشستگی پایین و عدم پرداخت حق بیمه های سهم دولت.

    بحث: 

    بر اساس گزینه های امکان پذیر پیشنهاد های اصلاح بایستی در قالب اصلاح فرمول مستمری، افزایش سن و سابقه بازنشستگی و تدبیر مشارکتهای پرداخت نشده دولت در پرداخت منظم سهم حق بیمه دولت تدوین شود.

    کلیدواژگان: اصلاحات مستمری، بحران بازنشستگی، پایداری مالی، سازمان تامین اجتماعی، نظام مستمری
  • رحمت الله امیراحمدی، محمدرضا نعیمی، حمیدرضا اشراقی* صفحات 335-368
    مقدمه

    یکی از عناصر مهم در حکمرانی خوب، افزایش مشارکت های مردمی در اداره امور جامعه است و فعالیت های خیرخواهانه مردمی در بهداشت و درمان از جمله این عرصه هاست. این تحقیق با هدف تبیین جامعه شناختی کنش مشارکتی خیرین نظام سلامت انجام شده است.

    روش

    جمعیت نمونه در این تحقیق کیفی-کمی و به شیوه توصیفی و همبستگی، 230 نفر از خیرین نظام سلامت بر اساس بانک اطلاعات سال های 98- 1397 موسسات خیریه در 31 استان کشور است. در بخشی کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از خیرین انجام گرفته و تحلیل در نرم افزارMaxqda، منجر به شناسایی مولفه های مرتبط با مشارکت خیرین برای تهیه پرسشنامه محقق ساخته گردیده است. پرسشنامه با اعتبار صوری و آزمون آلفای کرونباخ تایید گردیده و از آزمون های اسپیرمن و کرامرز برای بررسی همبستگی بین متغیرها با مشارکت خیرین و spss26 برای تحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها و بحث: 

    در این تحقیق، 29/1% شرکت کنندگان خانم و مابقی آقا و همچنین شغل 40/8% شرکت کنندگان دولتی و مابقی آزاد هست. نتایج نشان می دهد بین همدلی و تعلق، اعتماد و تعهد اجتماعی، ساختارهای مشارکتی، پیشینه نیکو کاری، آگاهی اجتماعی و بویژه باورهای دینی با کنش مشارکتی خیرین رابطه معنادار وجود دارد و میان محل زندگی و تولد، تحصیلات، شبکه اجتماعی و درآمد، با مشارکت خیرین، رابطه معناداری نیست. بر اساس یافته ها، آگاهی اجتماعی بیشترین و درآمد کمترین اهمیت را برای مشارکت خیرین دارد.

    کلیدواژگان: خیرین، مشارکت، خیریه های سلامت، جامعه شناختی
  • حمیدرضا کربلائی اسماعیل*، مهرزاد مینوئی، جلال حقیقت منفرد صفحات 369-409
    مقدمه

    با توجه به اهمیت و نقش اشتغال در شکل گیری بستر اقتصادی و روانی افراد دارای معلولیت و نیاز به حمایت دولت در برنامه ریزی و توسعه این بستر، در پژوهش حاضر به طراحی مدل اشتغال حمایت شده دولتی در راستای توسعه کارآفرینی معلولان کشور پرداخته شده است. بررسی مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که چنین مدلی در پژوهش های داخلی مورد مطالعه قرار نگرفته و مدل جامعی برای اشتغال حمایت شده معلولان طراحی نشده است.

    روش

    در این پژوهش به مطالعه نظریات اساسی پیرامون اشتغال حمایت شده دولتی و کارآفرینی معلولان و همچنین سیر تکامل نظریاتی آن پرداخته شد. سپس مدلی به چهار بعد بر اساس ادبیات طراحی و استخراج گردید. پس از طراحی پروتکل مصاحبه، 13 مصاحبه با خبرگان و کارشناسان در بهزیستی، اشتغال معلولان و کارآفرینان معلول کشور تا رسیدن به نقطه اشباع انجام شد. تکنیک تحلیل داده های کیفی، استفاده از تحلیل مضمون بوده است. همچنین در نهایت مدل طراحی شده به تایید 120 نفر از کارشناسان در حوزه اشتغال معلولان قرار گرفت و از روش تحلیل عاملی تاییدی برای تایید روابط بین عوامل و سازه اصلی استفاده شد.

    یافته ها

    یک مدل با پنج بعد عوامل دولتی، بنگاهی، عمومی، فردی و شغلی به همراه 29 مولفه برای اشتغال حمایت شده معلولان باید مدنظر قرار گیرد. همچنین سازه نهایی مدل در سطح اطمینان 95 درصد مورد تایید قرار گرفت.

    بحث:

     نتایج به دست آمده در این پژوهش میتواند در راستای توسعه کارآفرینی معلولان کشور توسط مسیولان و مدیران دولتی در حوزه سیاستگذاری و پیاده سازی سیاست ها مورد استفاده قرار گیرد. زیرا مدل طراحی شده هم ابعاد سیاستی و هم ابعاد عملیاتی را در نظر گرفته است.

    کلیدواژگان: اشتغال معلولان، اشتغال حمایت شده دولتی معلولان، توسعه کارآفرینی معلولان، تحلیل مضمون
|
  • Hossein Rajabpour*, Farshad Momeni, Ali Nassiri Aghdam Pages 9-54
    Introduction

    The concept of “inclusive development” has been expanded with the aim of placing special emphasis on the social and political aspects of development. In explaining this concept, the focus of how well-being is distributed to different sections of society, especially disadvantaged groups and social minorities (such as youth, women, ethnic minorities, religious minorities, etc.), is at stake. The purpose of the present study is to provide an index for evaluating the inclusiveness of development in Iran in the post-revolutionary years (1981-2016).

    Method

    This study, using statistical data based on the method of constructing composite indices, has prepared a development index consisting of five dimensions and 10 components for measuring the status of development inclusiveness in Iran.

    Findings

    The index of inclusive development has improved over the last three decades, but the progression process in the last decade has faced severe shocks and has not yet returned to its previous position.

    Discussion

    The present study can show the instability and irreversibility of development achievements in Iran. These results also indicate that over the past decade, there has been a divergence between economic growth with other development variables that means economic growth has been achieved at the expense of environmental degradation, reduced social solidarity and the loss of rights of future generations, and overall decline in inclusion.

    Keywords: Economic growth, inequality, inclusive development, sustainable development, good governance
  • Ali Ghovati Sefidsangi, Seyed Javad Hoseyni*, Mohsen Noghani Dokht Bahmani Pages 55-118
    Introduction

    Development is a multidimensional process that contains economic, social, cultural, and political aspects. Programs that have been implemented so far, have largely focused on economic growth and industrial development, and greatly neglected the social and cultural factors of growth. In this research, social development has been analyzed.

    Method

    Quantitative content analysis was implemented in this study. Social development has been examined by two indicators of welfare and humanitarian. The statistical population is the laws of the five development programs before the 1327-1356 (1979-1948) revolution and the laws of the five development plans after the 1368-1394 (1989-2015) Islamic Revolution. Since the materials of the research comprise all the laws of civic and developmental plans, there is no sampling in the research.

    Findings

    In the development laws before and after the Islamic Revolution, in the context of social development, the welfare indicators and humanitarian index of social development have been emphasized in each period. Before and after the Islamic Revolution, much attention has been paid to some of the humanitarian indicators of development that have received no attention (political and social Proliferation, equality of rights).

    Discussion

    In both of the pre and post-revolutionary plans, each plan had a greater emphasis on development indicators than the pre-growth plan. But what is clear is the fact that from the perspective of development planners in Iran, social development means addressing one of its dimensions, that is, visible and material indicators, while not paying attention to the human characteristics is one of the disincentives factors of development.

    Keywords: Planning, Social Development, Humanitarian Index, Welfare Index
  • Ali Sayehmiri*, Lili Nekgoftar, Heshmatollah Askar, Abdullah Shayan Pages 119-152

    Intorduction:

     Population and its characteristics play an important role in planning and policy-making and setting economic and social goals. The purpose of this article is to investigate the impact of population growth on economic growth by meta-analysis.

    Method

    The aim of this study was to quantitatively combine the results of research conducted on the impact of population growth on economic growth, using meta-analysis method and comprehensive meta-analysis software (CMA2, STATA15) and searching in different databases among 143 articles, 48 ​​dissertations, and 32 selected articles. Finally, 18 studies were selected and reviewed based on six meta-analysis criteria.

    Findings

    Population growth has a negative effect on economic growth with an effect size of -0.38. Also, the age structure of the population with the effect size equal to 0.91 positive effect, the type of model used with the effect size of 2.27 in the self-explanatory vector pattern and 3.16 in the data panel pattern, the data type with the effect size (2.18, 3.13, and 0.40 respectively) in data (cross-sectional series, integrated data, and time series data) and skill combination with an effect size of 0.63 had a positive effect on economic growth.

    Discussion

    According to the funnel diagram, the effect size of the studies did not have a diffusion bias. The magnitude of the effect on males is greater than females. Therefore, it can be said that men have a greater impact on economic growth. The effect of increasing education and skills were found to be significant.

    Keywords: Population, growth, Economic growth, age structure, meta analysis
  • Narges Ahmadvand, Mohamad Alizadeh*, MohammadHasan Fotros, Mahbobe Delfan Pages 153-195
    Introduction

    Increasing the level of social welfare and providing the poor with discipline, security, education, health services, social security, increases the capacity of the economy in the areas of agriculture, water and electricity supply, industries and mines, business, energy, transportation, information technology. Meanwhile, the extent of government presence in how public policies are implemented plays a significant role in achieving inclusive social development.

    Method

    The purpose of this study is to obtain the optimal share of government expenditures in economic, social and cultural, public, defense and security, and areas related to each of the matters with the aim of maximizing Social Welfare Index. In this regard, the threshold model and Simplex linear programming algorithm were used to estimate time series data during the period of 1971-2019.

    Findings

    The results showed that in order to achieve a higher level of social welfare, the share of government spending in GDP should be equal to 21.07%. Also, the share of public, defense, social, and economic affairs in GDP should reach the levels of 0.83, 2.7, 6.47, and 11.07 percent, respectively. Also, among the chapters, the share of education, information technology and energy with the highest priority should respectively be 4.05, 3.6 and 3.2% of GDP. Other chapters also have different effects in terms of sign and size on social welfare.

    Discussion

    In the budgeting system of the country, the priority of allocating resources should be first in economic affairs with the emphasis on information technology and energy chapters and then in social affairs with emphasis on education chapter. Allocating the largest share to these matters and areas is due to their importance in the process of development, reducing poverty, and increasing social welfare.

    Keywords: Government size, Social Welfare, Threshold pattern, Iran Economics
  • Farhad Nosratinejad, Mehdi Basakha, Faezeh Sonboli* Pages 197-228
    Introduction

    development plans enhance the economic and social life of communities. Accordingly, present study aimed to review the health-related policies in development plans (first to sixth) of Iran based on the framework of social policy.

    Method

    This is a quantitative content analysis study. Accordingly, the texts of development plan provisions dealing with at least one of the categories in the field of health, were selected as the sample. SPSS software was used for data analysis.

    Findings

    Results of the study showed given the degree of obligation, the degree of compulsory obligation with 55% had the highest index. Given the Health Ministry’s enforcement agent, treatment and medical education with 31.6% was the main agent. Moreover, the target groups of all members of society with 17.7%, had the highest rate. In terms of policy and service, the service rules with 57.9% had the highest rate. In the field of policy and service, treatment with 13.9% had the highest rate.

    Discussion

    As health issues are one of the well-known instances of social policy as a set of actions and policies affecting the well-being and life of people in society, so the results of the study showed that an attempt has been made to take steps towards the realization of social policies and creation of justice in provision of health facilities for all people in the first to sixth development plans.

    Keywords: health policies, developmental plans, social policy
  • Davod Parchami*, Yekta Ashoori Pages 229-274
    Introduction

    Social Policy refers to the government decisions on distribution of resources and facilities for achieving a certain goal in a particular period of time. These decisions are aimed at increasing the society members’ well-being and/or solving a social problem. Harmony in section and inter-section policy making provides social order, which is necessary as the basis for achieving the social system objectives.One of the most important indicators of efficacy in higher education system is its compatibility with business market and employment. This study deals with the lack of coordination in policy making between Ministry of Higher Education and Employment Department as well as the outcomes due to the certain objectives, like social order and well-being

    Method

    In this study, the research questions have been addressed at two levels; micro and macro-analyses. In macro level, content analysis and secondary analysis with the help of available statistics, and in micro level, the survey method have been applied.

    Findings

    In macro-level, the findings indicated lack of coordination between higher education and employment policies with respect to the five-year development plans. The micro-level findings also highlighted the inter-section lack of harmony.

    Disscution:

     In fact, graduates’ unemployment or lack of harmony between their jobs and fields of study/levels of education relates to the lack of coordination between the two sections of employment and higher education in macro-level. Such disharmony has disturbed the balance between supply and demand of expert forces and caused disorders in the society. Such disorder leads to graduates’ unemployment, experts’ emigration, accordingly wastes the country’s capital.

    Keywords: Employment, Higher education, Policy making, Social order, Social policy, Social welfare
  • AliAkbar Tajmazinani*, Maryam Ebrahimi, MohamadSaeed Zokaei Pages 275-306
    Introduction

      Due to the fact that gender is important as the most basic pillar of individuals’ identities in all social relations, it is helpful to identify current deficiencies in policymaking.

    Method

    The method used is qualitative content analysis in the gender analysis approach. To this end, the documents and approvals of the main women policies and social security policies became qualitative content analysis.

    Findings

    The results show that there are various discourses in social security policies in Iran but the dominant discourse in women related policies is the subordinate citizenship (male breadwinner/female homemaker model). This model, while strengthening the supportive approach of the social security system and increasing its costs, is not commensurate with the demands and developments of society. Although the policymaker has considered The Universal Breadwinner Model in the main laws, it contains a small proportion of women’s participation. The policymaker has considered The Caregiver Parity Model in two current decades, but have had some problems in implementation. The Universal Caregiver Model has remained at the recommendation level and few policies such as paternity leave has been considered since five years ago by the policymaker, but this policy, has been aimed more at encouraging child-rearing. Despite the similarity-based approach of specific social security laws, macro gender policies have had a greater impact on social security policies.

    Discussion

    Formulation of policies based on the context and developments of society and consensus in the gender approach governing the policy-making environment, can resolve the existing contradictions in social security policy-making.

    Keywords: Gender discourses, Gender equality, Subordinate citizenship, Universal Breadwinner Model
  • Mehrdad Mohagheghzadeh, Marjan Daman Keshideh*, Hooshang Momeni Vesalian, Majid Afsharirad, Alireza Daghighi Asli Pages 307-334
    Introduction

    Iran’s social insurance system including 18 pension funds, which are part of the social protection system, covers about 68% of the working population and about 46% of the elderly population. Today, since the country’s pension funds are one of the main players in the social and economic spheres of the country. Failure to adopt appropriate strategies for managing this crisis will pose very serious risks to the sustainability of the country’s economic, social, and political dimensions. However, what has become a major concern for policy makers in the field of social security is the worrying situation of pension funds, which has reached the level of concern and warning with the sustainability and has even crossed this border in some of these funds. With the aim of sustainability, this study examines the financial status of the Social Security Organization.

    Method

    This study uses cohort methodology and demographic and economic data were used to estimate the financial capacity of the Social Security Organization.

    Findings

    The most important economic challenge of the Social Security Organization is known as the generous pension formula including low retirement age as well as non-payment of government share of contribution.

    Discussion

    The reform proposals should be in the form of a pension formula adjustment through increasing the period of insurance and age of retirement as well as planning for the unpaid government share of contribution to be paid regularly.

    Keywords: pension reform, pension crisis, financial sustainability, social security organization, pension system
  • Rahmatollah Amir Ahmadi, Mohammadreza Naeemi, Hamidreza Eshraghi* Pages 335-368
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the sociological components related to the participation of donors in health charities.

    Method

    The sample population in this qualitative-quantitative research, in a descriptive and correlational manner, is 230 health system donors based on the database of 2018-20 charitable organizations in 31 provinces of the country. In the qualitative part of the research, semi-structured interviews were conducted with 15 donors and the analysis of these topics in Maxqda software, led to the identification of components related to donor participation to prepare a researcher-made questionnaire.  

    Findings

    In this study, %29.1 of the participants are female and the rest are male, and also %40.8 of the participants are government and the rest are free. The results show that there is a significant relationship between empathy and belonging, social trust and commitment, participatory structures, philanthropic  background, social awareness and especially religious beliefs with the donors’ participatory action and between place of residence and birth, education, social network and income, with Donor participation is not a significant relationship.

    Discussion

    According to the donors, creating social awareness among members of society is of the utmost importance; Therefore, it is possible to receive a high level of social awareness in these people. On the other hand, the lowest average was related to income, which indicates that being good does not necessarily mean having high incomes, and a review of charitable and charitable social activities confirms this.

    Keywords: Donors, participation, Health Charities, Sociology
  • HamidReza Karbalaei Esmaeili*, Mehrzad Menooei, Jallal Haghyghat Monfaredd Pages 369-409
    Introduction

    Considering the importance of employment in forming the economic and psychological context of people with disabilities and the need for government support in planning and development of the disability, this study aimed to design a public-supported employment model for the development of disability in Iran. A review of studies shows that such a model has not been studied in previous research, and a comprehensive model for public-supported employment is essential.

    Method

    In this research, we studied the basic theories about public-supported employment and disability entrepreneurship as well as its theoretical evolution. Then a model was extracted in four dimensions based on the literature. After designing the interview protocol, 13 interviews were conducted with experts in welfare, employment of handicapped entrepreneurs. The qualitative data analysis technique was the use of thematic analysis.

    Findings

    Findings had shown a model with five dimensions of governmental, corporate, public, individual, and occupational factors along with 29 components for disabled employment that should be taken into consideration.
    Finally, the designed model was approved by 120 experts in the field of disability employment and the final model was approved at 95% confidence level.

    Discussion

    Because the research model takes into account both policy and operational levels, the results of this study can be used to promote the development of Entrepreneurial Disability in the country by Public policy makers and managers in the field of policy making and policy implementation.

    Keywords: Employment of People with Disabilities, Sponsored Employment, Entrepreneurial Development