فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 80 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آسیه شعبانی، فردین علی پور*، محمدحسین جوادی، حکیمه پاشازاده صفحات 9-43
    مقدمه

    ازدواج موقت علی رغم مشروعیت دینی و قانونی آن به عنوان یکی از مسایل چالش برانگیز در جامعه مطرح است. در این میان تعدادی از زنان به دلیل شرایط خاص و مختلفی که به آن مواجه هستند اقدام به ازدواج موقت می کنند. علی رغم اینکه زنان دارای تجربه ازدواج موقت و کودکان آنان در زندگی با مشکلات متعددی روبه رو می شوند، اطلاعات برنامه ریزان و سیاست گذاران جامعه درباره این قشر اندک است؛ بنابراین ضروری است تجربه زیسته زندگی این دسته از زنان موردمطالعه قرار گیرد. هدف این مطالعه واکاوی تجارب زنان دارای سابقه ازدواج موقت در شهر قم است.

    روش

    این مطالعه با استفاده از روش کیفی و بر اساس رویکرد تحلیل محتوی عرفی انجام شده است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با پانزده نفر از زنان دارای تجربه ازدواج موقت و چهار نفر از مددکاران اجتماعی مرتبط با این گروه از زنان جمع آوری شده است. روش نمونه گیری پژوهش به صورت نمونه گیری هدفمند است و جمع آوری داده ها تا زمان اشباع ادامه یافت. جوانب مربوط به صحت داده ها مدنظر قرار گرفت و تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری و طبقه بندی کدها انجام گرفت.

    یافته ها:

     در این مطالعه پس از چندین مرحله تحلیل و ادغام کدهای مشابه درنهایت 728 کد استخراج شد. کدهای اصلی در چهارده زیر طبقه و زیر طبقات در چهار طبقه نهایی طبقه بندی شدند که عبارت اند از 1. «مولفه های فردی»، 2. «عوامل خانوادگی» 3. «محیط اجتماعی آسیب زا» و 4. «آسیب های چندگانه». درون مایه اصلی این پژوهش شامل «حریم ناامن» از طبقات ذکرشده استخراج شد.

    بحث: 

    زنان دارای تجربه ازدواج موقت یکی از گروه های هدف پنهان و سخت در دسترس مرتبط با حوزه مددکاری اجتماعی هستند که با مشکلات مختلفی در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی مواجه هستند. لزوم توجه به کاهش مشکلات مختلف این گروه از زنان و افزایش کیفیت زندگی آنان در سطوح مختلف، به ویژه از سوی مددکاران اجتماعی ضروری است.

    کلیدواژگان: آسیب های چندگانه، حریم ناامن، زنان دارای تجربه ازدواج موقت، پژوهش کیفی
  • مسعود زمانی مقدم، سید علیرضا افشانی* صفحات 45-80
    مقدمه

    تعداد زنان سرپرست خانوار به واسطه تغییرات اجتماعی و جمعیتی گسترده جامعه ایران در سالهای اخیر افزایش یافته است. درعین حال، اکثر این زنان بخشی از اقشار آسیب پذیر جامعه محسوب می شوند و از این رو است که مبحث توانمندسازی آنها اهمیت یافته و مطرح می شود.

    روش

    روش مورداستفاده در این پژوهش مرور نظام مند است. جامعه آماری تحقیق شامل مقالات علمی منتشرشده ای بود که به موضوع «توانمندسازی زنان سرپرست خانوار» پرداخته اند. مقاله های مرتبط در پایگاه های علمی ایرانی و به زبان فارسی جستجو شدند. بر اساس معیارهای ورود و خروج، مرتبط ترین مقالات با اهداف مطالعه (32 مقاله) انتخاب شدند. پس از بررسی کیفیت و اعتبار علمی مقالات منتخب، برای دستیابی به داده های مقالات، کاربرگهای استخراج داده ها در قالب 8 شاخص طراحی و تنظیم شد و بر مبنای کدگذاری و حاشیه نویسیهای انجام شده هر یک از کاربرگها توسط دو محقق/کدگذار تکمیل شد. شاخصهای موردبررسی در کاربرگها عبارت بودند از: بازه زمانی، توزیع جغرافیایی، زمینه پژوهشی مقالات، رویکرد نظری، نوع پوشش حمایتی، روش پژوهش، عوامل و راهکارهای توانمندسازی. نهایتا، پس از بررسی و مقایسه دقیق کاربرگهای مختص به هر یک از مقالات، داده های به دست آمده تجمیع و توصیف و تحلیل شده و بر مبنای آنها به هدف مطالعه پرداخته شد.

    یافته ها: 

    در مقالات مرتبط با توانمندسازی زنان سرپرست خانوار متغیرها و عوامل متفاوتی موردتوجه و بررسی قرار گرفته اند. در مقاله حاضر، علاوه بر عوامل زمینه ای (سن، تحصیلات، بعد خانوار، مدت سرپرستی، وضعیت تاهل)، عوامل برجسته و مهم بررسی شده در سه گروه (اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، فردی-روانشناختی) دسته بندی و خلاصه شده اند. راهکارها و پیشنهاد های مهم مقالات موردمطالعه نیز در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و مشاوره ای تقسیم بندی و ارایه شده اند.

    بحث: 

    مرور نظام مند مقالات پیشین نشان می دهد که لازمه پژوهش در باب توانمندی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار توجه به ابعاد مختلف فرآیند توانمندسازی است. می توان مدلی مفهومی را پیشنهاد کرد که در آن فرآیند توانمندسازی زنان سرپرست خانوار به گونه ای چرخه ای و چندبعدی و میان رشته ای بررسی و مطالعه شود. پیشنهاد این مدل مفهومی تلاشی است در به کارگیری یک دیدگاه کل نگر و یکپارچه در بررسی توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در ایران.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، مادران مجرد، مرور نظام مند
  • اکبر حسن پور*، سید امیررضا ابطحی، عبدالصمد عزیزپور لیندی، مژگان داداشی امیر صفحات 81-115
    مقدمه

    همواره در طول دهه های گذشته زنان بیش از مردان در معرض فقر و تبعیض جنسیتی قرار داشتند. این مسئله به این دلیل است که زنان از قابلیت ها و امکانات لازم برای توانمندی و کاهش فقر برخوردار نبودند. از این رو، ضروری است شیوه های توانمندسازی زنان شناسایی شده و معرفی گردد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی است. این پژوهش به دنبال شناسایی و اولویت بندی راه های توانمندسازی زنان سرپرست خانوار با رویکرد دلفی فازی و فرایند تحلیل شبکه ای است و ابزار جمع آوری داده مصاحبه و پرسشنامه بوده است که در اداره بهزیستی شهرستان سوادکوه (پل سفید) انجام گردید.

    یافته ها: 

    بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه راه های توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در سه سطح فرد، خانواده و جامعه شناسایی و دسته بندی شد و پس از توزیع پرسشنامه بین خبرگان و اولویت بندی آنها، راه های اصلی و مهم توانمندسازی زنان به ترتیب شامل پیشگیری و ارتقای سلامت اجتماعی، آموزش تخصصی شغلی، آموزش مهارت های زندگی، ایجاد بازار، بازتوانی، دادن تسهیلات،  بیمه و خدمات تامین اجتماعی، ارایه سبد کالا، تخصیص بودجه بیشتر به سازمان ها جهت حمایت از زنان و بهبود رفاه فردی تعیین گردید.

    بحث: 

    نتایج نشان داد که راه های مبتنی  بر توانمندسازی شخصی نسبت به راه هایی که مبادرت به توانمندسازی از طریق کمک مستقیم مالی می کنند، اولویت بالاتری دارند و نظر خبرگان را به خود جلب کرده است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، رویکرد دلفی فازی، فرایند تحلیل شبکه ای
  • حمیده اصغری*، مجید برادران، فرزانه رنجبر نوشری، هادی جبه داری صفحات 117-146
    مقدمه

    امروزه سوءمصرف و وابستگی به مواد، یکی از معضلات و نگرانیهای عمده جامعه بشری است. پنجمین مجموعه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ویژگی مهم اختلال سوءمصرف مواد را وجود یکی از علایم شناختی، رفتاری و فیزیولوژیکی می داند که افراد با وجود مشکلات قابل توجه مرتبط با سوءمصرف، هنوز به مصرف آن ادامه می دهند.

    روش

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای ادراک رفتارهای فداکارانه همسر در رابطه خودمهارگری و شفقت به خود در درمانجویان وابسته به مواد انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه درمانجویان وابسته به مواد کلینیکهای ترک اعتیاد استان گیلان بودند که از این میان 225 نفر از درمانجویان کلینیکهای ترک اعتیاد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رفتارهای فداکارانه همسر هارپر و فیگرس، پرسشنامه شفقت به خود نف و پرسشنامه خودمهارگری تانجنی استفاده شد. داده ها از طریق آمار توصیفی، همبستگی و تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS.ver20 و Amos تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    از یک طرف بین شفقت به خود و خودمهارگری و از طرف دیگر بین شفقت به خود و ادراک رفتارهای فداکارانه همسر همبستگی مثبت وجود دارد. ضمن اینکه رفتارهای فداکارانه همسر در رابطه بین شفقت به خود و خودمهارگری افراد وابسته به مواد نقش واسطه ای داشته و این امر می تواند نقش موثری در شفقت به خود و خودمهارگری افراد وابسته به مواد داشته باشد.

    بحث: 

    شفقت به خود با عاطفه مثبت بیشتر، بهزیستی روانی، رضایتمندی از زندگی، هوش هیجانی بالا و راهبردهای مقابله ای بیشتر در رفتارهای فداکارانه و رفتارهای فداکارانه بر کیفیت روابط زوجین، همچنین خودمهارگری با تعادل و کنترل بیشتر در زندگی افراد و اعضای خانواده و ایجاد رفتارهای فداکارانه به ویژه رفتارهای فداکارانه همسر قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: وابستگی به مواد، شفقت به خود، خودمهارگری، رفتارهای فداکارانه همسر
  • مانا گودرزی، محمد محمدی، مریم اصل ذاکر لیقوان، مجتبی احمدی، فریما رحمتی* صفحات 147-169
    مقدمه

    رفتار پرخطر،  به مجموعه ای از رفتارها اطلاق می شود  که سلامت روان و جسمی افراد را به خطر می اندازد.  شیوع این گونه رفتارها  در دانشجویان ایرانی افزایش پیداکرده است و آسیب های جبران ناپذیر را به دنبال دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط سبک خانوادگی و رفتارهای پرخطر از طریق میانجیگری عاطفه منفی و دشواری در تنظیم هیجان است.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی-هم بستگی است. شرکت کنندگان   به پرسشنامه های سبک خانوادگی، عاطفه منفی و مثبت، دشواری در تنظیم هیجان و رفتار پرخطر پاسخ دادند. از ضریب هم بستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری به وسیله ی  نرم افزار Spss و Amos استفاده شد.

    یافته

    نتایج   نشان داد که بین  سبک خانوادگی، دشواری در تنظیم هیجان و رفتارهای پرخطر ارتباط معنادار وجود دارد. هم چنین، این مدل از برازش مناسبی برخوردار است. به طوری که تنظیم هیجان بین سبک خانوادگی و خرده مقیاس های رفتارهای پرخطر شامل خشونت، تغذیه و مواد نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری: 

    به طورکلی می توان  گفت در خانواده هایی که از انسجام، درک و ابراز گری کافی برخوردار نیستند، افراد از  راهبردهای ناکارآمد تنظیم هیجان مانند رفتارهای پرخطر استفاده می کنند. به همین دلیل، می توان برای پیشگیری از آن آموزش هایی برای افراد آسیب پذیر تدوین شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، سبک خانوادگی، دشواری در تنظیم هیجان، عاطفه منفی
  • نفیسه ملاقلی، محمد مهدی جهانگیری* صفحات 171-200
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ناامیدی و فشار عصبی پس از آسیب در زنان با و بدون تجربه قربانی خشونت همسر بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع علی - مقایسه ای (پس رویدادی) بود. بدین منظور از بین جامعه آماری پژوهش که کلیه زنان با و بدون تجربه قربانی خشونت همسر در شهر اصفهان بودند، تعداد 120 نفر (60 نفر زنان دارای تجربه و 60 نفر زنان بدون تجربه قربانی خشونت همسر) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و از آنان خواسته شد به سوالات پرسشنامه همسر آزاری، مقیاس ناامیدی بک (BHS) و مقیاس استرس پس از سانحه می سی سی پی پاسخ دهند. داده های حاصل از پژوهش، با توجه به فرضیه های موردبررسی، با استفاده از نرم افزار SPSS.ver24 در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون T دو گروه مستقل) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     بین ناامیدی و فشار عصبی پس از آسیب در زنان با و بدون قربانی خشونت همسر تفاوت وجود دارد. به عبارت دیگر، زنان قربانی خشونت همسر نسبت به زنان بدون تجربه خشونت همسر ناامیدی بیشتری داشته و فشار عصبی پس از آسیب بیشتری تجربه می کنند.

    بحث:

     با توجه به نتایج پژوهش حاضر، ضروری است که اقدامات مشاوره ای و درمانی به موقع و موثر برای کاهش ناامیدی و فشار عصبی پس از آسیب در زنان در معرض خطر خشونت همسر انجام شود تا از میزان آثار زیان بار خانوادگی و اجتماعی آن کاسته شود.

    کلیدواژگان: ناامیدی، فشار عصبی پس از آسیب، زنان قربانی خشونت همسر
  • قاسم اویسی فردویی، فهیمه نظری*، محمدعلی قره قانی، کوروش قراگوزلو صفحات 201-243
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر شناخت وضعیت جانبازان قطع نخاعی کمر و گردن و فرآیند فرزند آوری آنهاست. جانبازان به عنوان گروه‏هایی که پس از جنگ از نظر روحی و جسمی درگیر پیامدهای ناخوشایند ناشی از جنگ  قرار گرفته اند نسبت به گروه‏های دیگر جانباز و معلول درگیر مشکلات «فردی»، «اجتماعی» ، مسایل خانوادگی» از جمله فرزند آوری مواجه هستند. مشکلاتی که هیچگاه مطرح نشده  و تنها از راه نزدیک شدن به زندگی آنان می توان دریافت نمود.

    روش

    روش شناسی تحقیق، کیفی و روش آن، پدیدار شناسی و به لحاظ ماهیت  پاسخ به سوالات چرایی، چگونگی و چیستی است.  بدین منظور با20 نفر از جانبازان (مرد) که بین سال‏های 1360 تا 1375 ازدواج کرده‏اند و با مشکلات بی فرزندی و یا فرزند آوری مواجه بودند در سه استان تهران، اصفهان و قم مصاحبه صورت گرفت. مصاحبه تا اشباع نظری ادامه یافت.

    یافته ها: 

    جانبازان به تناسب موقعیت‏های مختلفی که در آن قرار گرفته‏اند یعنی مدیریت خانواده، فشارهای دیگر زندگی (مضیقه فرزند و فرزند آوری) از طریق مولفه های «اعتقادی»، «روانی و عاطفی»، «اقتصاد» و «حقوقی و قانونی» جهت تثبیت و استمرار و در نهایت «خود تنظیمی خانواده» و زندگی مشترک زوجین دست به انتخاب زدند.

    بحث:  

    دلیل ازدواج جانبازان تنها خروج از تنگناهای متنوعی که با آن درگیر بودند، اعلام شد. رویکرد تقلیل گرایانه به ازدواج و تشکیل خانواده دارای پیامدهایی نظیر 1. آشیانه خالی (خانه‏های بدون فرزند). 2. نارضایتی جنسی طرفین 3. پزشکی شدن فرزند آوری و تک فرزندی 4. بار سنگین و فشار نقشی همسران جانباز 5. فرزند خواندگی بوده است.همسران آنها نیز بیشتر در جایگاه مراقبتگری قرار دارند، از نظر تعداد فرزندان انواع مختلفی از خانواده های بدون فرزند، فرزند خوانده، فرزندآوری از راه درمان، و فرزند آوری از راه طبیعی و فرزند شهید  در میان آنها وجود  دارد. ناتوانی جنسی، ناباروری، ناتوانی در امکان بچه دار شدن از مهمترین معضلاتی است که این خانواده ها آن را تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: رهاشدگی، زنان، سالمندی، تنهایی، طرد اجتماعی
  • کریم علی کرمی، امیر ملکی*، حمید عبداللهیان، مهدی رضایی صفحات 233-262
    مقدمه

    تغییرات ساختار جمعیتی و خانوادگی کشور، سبب افزایش آمار سالمندان و ظهور قشر جدیدی از زنان سالمند تنها شده است. درک و شناخت وضعیت این گروه از زنان نه از دریچه ناظر بیرونی، بلکه از دریچه خود آنان اهمیت بسیاری در موفقیت برنامه های سالمندی و سیاست گذاری اجتماعی برای این قشر دارد. اینکه این گروه سالهای پایانی عمر خود را با چه تجربه ای پشت سر می گذارند و چه فهم و تفسیری از روابط خود با دیگران دارند، سوال اصلی این پژوهش است.

    روش

    در این پژوهش از رویکرد پدیدارشناسی اسمیت، فلاورز و لارکین برای فهم تجربه زیسته زنان سالمند تنها استفاده شده است. میدان مطالعه، شهر بوکان در استان آذربایجان غربی بود و جامعه موردمطالعه، کلیه زنان تنهای 60 سال به بالای ساکن این شهر بودند. تعداد 10 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته موردمطالعه قرار گرفتند. مصاحبه ها با استفاده از تحلیل تماتیک و با بهره گیری از نرم افزار تحلیل داده های کیفی (MAXQDA12) تحلیل شد.

    یافته ها:

     از مجموع مصاحبه ها، 12 مفهوم اولیه استخراج و به شیوه انتزاعی در 5 مقوله دسته بندی شدند که شامل «احساس رهاشدگی»، «احساس طردشدگی»، «احساس تنهابودگی»، «نگرانی از ذلیلی و سرباری» و «نگرانی از مردن در تنهایی» بود.

    بحث: 

    این تحقیق نشان داد هرچند که زندگی تنهایی و مستقل زنان سالمند، با هنجارهای بومی ناسازگار است، ولی تغییرات ساختاری و ارزشی خانواده منجر به حاشیه ای شدن و گسترش این قشر از زنان شده است که در ضمن مسایل و مشکلات آن، واجد مزایای حمایتی محله ای است.

    کلیدواژگان: رها شدگی، زنان، سالمندی، تنهایی، طرد اجتماعی
  • محمد زاهدی اصل، منصور فتحی*، رقیه محمدزاده صفحات 263-297
    مقدمه

     فرایند نوسازی و جهانی شدن و تغییرات نظام ارزشی به تدریج زمینه بروز الگوهای نوین و نامتعارفی از روابط را در میان بخشی از جوانان ایرانی فراهم کرده است. در این میان یکی از افراطی ترین اشکال روابط پیش از ازدواج، پیدایش الگوهای هم خانگی است. در کشور ما، به دلیل مغایرت این موضوع با هنجارها و ارزشهای جامعه، تحقیقات اندکی صورت گرفته است. این پژوهش به دنبال فهم عمیق تجارب و چالشهای دختران با سابقه هم خانگی است.

    روش

     روش مطالعه حاضر از نوع پدیدارشناسی بود. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند و نیز معیار اشباع نظری، 16 نفر از دختران با تجربه هم خانگی ساکن شهر تهران در سال 97 در این مطالعه شرکت داشته اند. برای گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه نیمه ساختارمند عمیق و برای تحلیل اطلاعات از تحلیل تماتیک استفاده شده است.

    یافته

     تحلیل اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ها هشت مضمون اصلی را آشکار کرد: احساس برابری جنسیتی و استقلال و آزادی عمل در عرصه تعادل جنسیتی؛ نگرش منفی به ازدواج؛ تغییر نگرش به باکرگی و نقشهای جنسیتی؛ طرد و انزوای اجتماعی؛ ترس از افشای رابطه؛  نبود احساس امنیت در رابطه؛ نگرانی از بارداری؛ پرخطر و خشونت آمیز بودن رفتارها.

    بحث: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که افراد مشارکت کننده در کنار احساس برابری جنسیتی و استقلال و آزادی عمل بیش تر و تغییر نگرش به نقشهای جنسیتی، با چالشهایی جدی از جمله انگ و طرد اجتماعی، کاهش سرمایه اجتماعی، احساس ناامنی، رفتارهای پرخطر (مصرف مواد و سیگار و...) و خشونت مواجه بوده اند.

    کلیدواژگان: همباشی، هم بالینی، هم خانگی، پدیدارشناسی، تجارب و چالش های دختران
|
  • Asiyeh Shaabani, Fardin Alipour*, MohammadHossein Javadi, Hakimeh Pashazade Pages 9-43
    Introduction

    Temporary marriage, despite its religious and legal legitimacy, is a challenging social issue. However, a number of women accept temporary marriage due to the specific circumstances which they are facing and the problems they have. Although the women with temporary marriage and their children face many problems, there is not sufficient information about the different aspects of their lives. Therefore, as a social worker it is necessary to explore the life experiences of these women. The purpose of this study is to examine the experiences of women with a temporary marriage in the city of Qom.

    Method

    This study was conducted using qualitative method and based on the Conventional Content Analysis approach. The research data were collected through semi-structured interviews with fifteen women with temporary marriage experience and four social workers associated with this group of women. The research sampling method was purposeful sampling and data collection continued until saturation. The aspects related to the accuracy of the data were considered and data analysis was performed using coding and classification of the codes.

    Findings

    Out of interviews, 728 the codes were extracted at several stages of the analysis and integration of similar codes in four main categories include 1) "Individual components", 2) "Family Factors", 3) "The harmful social environment", and 4) "Multiple social deviances", and 14 subcategories, respectively the main theme of this research, "unsecured privacy" was extracted  from the mentioned classes.

    Discussion

    Women with temporary marriage experience are one of the hidden and hard-reaching target groups related to the field of social work who face various problems in individual, family, and social life. It is necessary to pay attention to reducing the various problems of this group of women and increasing their quality of life at different levels, especially by social workers.

    Keywords: Content analysis, Women with temporary marriage experiences, Harmful social environment
  • Masoud Zamanimoghadam, Seyed Alireza Afshani* Pages 45-80
    Introduction

    The number of female heads of households has increased in recent years due to widespread social and demographic changes in Iranian society. At the same time, most of these women are part of the vulnerable strata of society, so their empowerment is important.

    Method

    The method used in this research is a systematic review. The materials used for the present study includes published articles that have dealt with the subject of "empowerment of female heads of households" in Persian scientific sites. Thirty-two articles were selected. Finally, after carefully reviewing and comparing the worksheets specific to each article, the obtained data were collected, described, and analyzed, and based on them, the purpose of the study was addressed.

    Findings

    In the articles related to the empowerment of female heads of households, different variables and factors have been considered. In the present article, in addition to contextual factors (age, education, number of dependents, duration of care, marital status), the main and important factors studied in three groups (socio-cultural, economic, personal-psychological) are classified and summarized. Important strategies and suggestions of the studied articles are also presented and divided into economic, social, educational, and consulting dimensions.

    Discussion

    Systematic review of the previous articles shows that the major need for research on the empowerment of female heads of households is to pay more attention to different dimensions of the empowerment process. A conceptual model can be proposed in which the process of empowerment of female heads of households is studied in a cyclical, multidimensional, and interdisciplinary manner.

    Keywords: Empowerment, Female heads of households, Single mothers, Systematic review
  • Akbar Hasanpour*, Seyed Amirreza Abtahi, Abdossamad Azizpour Lindi, Mozhgan Dadashi Amir Pages 81-115
    Introduction

    Over the past decades, women have been more exposed to sexual discrimination than men. This is because women did not have the capabilities and facilities needed to empower  themselves and reduce poverty. Empowerment is essential for the empowerment of low-income people to achieve their rights. Therefore, it is necessary to identify and introduce womenchr('39')s empowerment methods.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose and is descriptive. The present research is a quantitative and descriptive-analytical study. This research seeks to identify and prioritize the ways to empower female-headed households with Fuzzy Delphi (F-DELPHI) and Network Analysis Process (NAP). Data collection tools were interviews and questionnaires. the interview and questionnaires were conducted in the well-being office of the  city of Savadkuh (Polsefid).

    Findings

    Based on the results of library studies and interviews, possible ways of empowering female-headed households were identified and categorized into three levels of person, family, and society. After distributing the questionnaire among the experts of the field and prioritizing the possible ways, the main and important ways identified were promoting social health, providing professional training, providing life skills training, creating markets, rehabilitation, providing the facilities, providing insurance and social security services, providing necessary goods, allocating more Funds for organizations to support women and offering allowances to improve individual welfare.

    Discussion

    The results showed that personal empowerment-based ways have a higher priority than ways to empower through direct financial assistance. These ways attracted the experts attention.

    Keywords: Empowerment, Female-headed households, Fuzzy Delphi Approach, Network Analysis Process
  • Hamideh Asghari*, Majid Baradaran, Farzaneh Ranjbar Noushari, Hadi Jobehdari Pages 117-146
    Introduction

    Drug abuse and substance dependence are one of the major concerns of human society nowadays.

    Method

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of the perception of the wifechr('39')s selfless behaviors in self-compassion and self-control in drug dependent patients. The statistical population were all the clients of addiction treatment clinics in Guilan province. From among them, 225 treatment clients were selected through available sampling method. For collecting data, Harp and Figuerschr('39') selfless behaviors questionnaires, Self-Compassion Inventory Questionnaire, and Tunjani’s self-management questionnaire were used. Data were analyzed by descriptive statistics, correlation and path analysis using SPSS version 20 and Amos software.

    Finding

    According to statistical analysis, there was a significant positive correlation between self-compassion and self-control. There is also a significant positive correlation between self-compassion and perceived self-sacrifice behaviors. On the other hand, selfless devotional behaviors were found to have a mediating effect on self-control and self-compassion of drug-dependent individuals, and this can play an effective role in self-esteem and self-management of substance dependent persons.

    Discussion

    Self-compassion with more positive affection, psychological well-being, life satisfaction, high emotional intelligence and more coping strategies in self-sacrificing behaviors and devotional behaviors on the quality of coupleschr('39') relationships, as well as self-control with greater balance and control in the lives of the infant and family members and the creation of self-sacrificing behaviors, especially the devotional behaviors of a spouse, can be curable.

    Keywords: Addiction, Self-compassion, Self-control, Spouses perception sacrificing behavior
  • Mana Goodarzi, Mohammad Mohammadi, Maryam Aslezakerlighvan, Mojtaba Ahmadi, Farima Rahmati* Pages 147-169
    Introduction

     Risky behavior refers to a set of behaviors that endanger onechr('39')s mental and physical health. The prevalence of these behaviors among Iranian students has increased; however, less attention has been paid to such factors. Accordingly, the major aim of this study is to investigate the relationship between family relationships and risky behaviors with the mediating role of negative affect and emotion regulation difficulties.

    Method

     This research is a descriptive- correlational study. Participants include 366 university students studying in different universities in Tehran. They were selected by convenience sampling and were asked to respond to the Family Relationship Index, Negative Affect, Emotion Regulation Difficulties, and Risky Behaviors questionnaires. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling evaluated by using SPSS-22 and Amos-21 software.

    Findings

     The result of correlation shows there is a significant positive relationship between family relationship index, difficulty in emotion regulation, and risky behaviors. Also, the fit indices of the proposed model show that this model is fit (CFI=0.96 IFI=0.96 RMESA=0.07). The emotion regulation difficulty was found to play a mediating role between family relationships and risky behaviors, especially violence, eating behaviors, and substance use. 

    Discussion

     It can be said, in families with a lack of coherency, understanding, and expressiveness, individuals use ineffective emotional strategies, such as risky behaviors. Accordingly, attention and evaluation to the role of them in vulnerable populations can prevent such behaviors.

    Keywords: Risky behavior, Family relationship index, Emotion regulation difficulties, Negative affect
  • Nafiseh Mollagholi, MohammadMedi Jahangiri* Pages 171-200
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the hopelessness, and post-traumatic stress disorder among women with and without the experience of spousal violence in Isfahan.

    Method

    The research method was causal-comparative (post-event). For this purpose, from among the statistical population of the study which comprised the women with and without the experience of being the victims of spousal violence in Isfahan, 120 persons (60 women who had experienced spousal violence and 60 women who had not experienced spousal violence) were selected by available sampling method and they were asked to complete Spouse Abuse Questionnaire, Beck Hopelessness Scale (BHS), and Mississippi Post-Traumatic Stress Scale. According to the hypotheses tested, the obtained data were analyzed by SPSS-24 software in two parts: descriptive (mean and standard deviation) and inferential (multivariate analysis of variance and independent t-test).

    Findings

    The results of this study showed that there is a significant difference between hopelessness, and post-traumatic stress disorder among the women with and without the experience of spousal violence (P <0.05). In other words, women who have been the victims of spousal violence are more likely to be frustrated than the women without the experience of spousal violence, and the ones in the former group experience post-traumatic stress disorder more than the ones in the latter group.

    Discussion

    Therefore, timely and effective counseling and treatment are needed to reduce hopelessness and post-traumatic stress disorder in women at risk of spousal violence to reduce its adverse family and social impacts.

    Keywords: Hopelessness, Post-traumatic stress disorder, Women as victims of spousal violence
  • Ghasem Oveysi Fordoei, MohammadAli Ghare Ghani*, Mohammad Ghare Ghani, Kourosh Gharagozlou Pages 201-243
    Introduction

    The aim of this study is to identify the conditions of war veterans with lumbar and cervical complete spinal cord injuries and their experience in the process of having children. As groups mentally and physically involved directly in the unpleasant consequences of the war after the war, veterans experience more "individual", "social" problems and family issues compared to other groups of veterans and disabled people. These problems include issues they experience in having children; problems that have never been noticed and can only be addressed by approaching their lives.

    Method

    The study uses a qualitative methodology, essentially applying a phenomenological approach to answering questions of why, how, and what. For this purpose, we interviewed 20 male veterans who (after becoming a veteran) got married between 1981 and 1996 and faced problems such as childlessness or other problems involving having children, in three provinces, namely Tehran, Isfahan and Qom. Interviews with veterans continued until theoretical saturation was reached.

    Findings

    Depending on different situations they experience – i.e. in terms of family management, other forms of pressures experienced in their lives., e.g. childlessness and having children, veterans chose to stabilize and continue family life and eventually moving towards "self-regulation of family" and married life through their "belief", "psychological and emotional", "economic", and "legal" components.

    Discussion

    Research results show that veterans got married because it was the only way to avoid the various troubles they faced. This reductionist approach to marriage and starting a family had consequences that some of them could not later get rid of. These consequences include: (1) empty nests (houses without children); (2) sexual dissatisfaction of the couples; (3) attempts to have children through medical interventions and having an only child; (4) heavy burden and role pressure for veterans’ spouses, and (5) adoption Their spouses often act as caregivers for veterans and their children. Among these families are those who relied on treatment and natural means to have children, those with adopted or no children, or those with single parents taking care of martyr’s children. Impotence, infertility, and inability to have children are among the major problems that these families experience.

    Keywords: Lived experience, Veterans with complete spinal cord injury, Having children, Starting a family
  • Karim Alikarami, Amir Maleki*, Hamid Abdollahyan, Mehdi Rezaei Pages 233-262
    Introduction

    Changes in the demographic and family structure of the country have led to an increase in the number of elderly and the emergence of a new group of elderly women alone. Understanding the situation of this group of women is not very important from the perspective of an outside observer, but from their own perspective in the success of aging programs and social policy for this group. The main question of this study is how this group spends the last years of their lives and what understanding and interpretation they have of their relationships with others.

    Method

    In this study, the phenomenological approach of Smith, Flowers and Larkin has been used to understand the lived experience of elderly women alone. Study field is the city of Boukan in the province of West Azerbaijan, and the study population is all alone women aged 60 and over. A total of 10 people were selected by purposive sampling method and studied using semi-structured in-depth interviews.

    Findings

    From the total of interviews, 12 basic concepts were extracted and abstractly categorized into 5 categories, including "feeling of abandonment", "feeling of rejection", "feeling of loneliness", " concerns about decrepitude and overload" and " concerns of dying alone" it was.

    Discussion

    This study shows that although the lonely and independent life of older women is incompatible with local norms, but structural and value changes in the family have led to the marginalization and expansion of this group of women who, in addition to its issues and problems, have neighborhood supportive benefits.

    Keywords: Abandonment, Women, Ageing, Loneliness, Social exclusion
  • Mohammad Zahediasl, Mansour Fathi*, Roghayyeh Mohammadzadeh Pages 263-297

    Intorduction: 

    The process of modernization and globalization and changes in the value system have gradually given rise to new and unusual patterns of relationships among some Iranian youth. One of the most extreme forms of premarital relationships is the emergence of cohabitation patterns. In our country, little research has been done on this issue as it is inconsistent with societychr('39')s norms and values. This study seeks to deeply understand the experiences and challenges of girls with a history of cohabitation and provide practical solutions in this area.

    Method

    The method of the study is phenomenological and based on purposive sampling method and theoretical saturation criterion, 16 girls with a history of cohabitation participated in this study. Semi structured interviews were used for data collection, and analysis of data was done using the thematic method.

    Findings

    The analysis of the information obtained from the interviews revealed eight main categories: The field of gender balance, Feeling rejected and isolated, Fear of disclosing the relationship, Experience of high-risk behaviors, Experience of violence, Negative attitude to marriage, Lack of feeling secure in the relationship and worrying about pregnancy, and Changing attitudes to virginity and gender roles.

    Discussion

    The results of the present study showed that participants, along with the feelings of gender equality and independence and greater freedom of action and change attitudes toward gender roles, with serious challenges such as stigma and social exclusion, reduced social capital, feelings of insecurity, high-risk behaviors (smoking tobbaco and drug abuse) and have faced violence.

    Keywords: Cohabitation, Extramarital relationships, Girls' rxperiences, challenges, Phenomenology