فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:28 Issue: 2, 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کتایون مصری*، محمد فرجی ها، پرویز آزادفلاح، هاجر آذری صفحات 1-12

    آزار جنسی در محیط کار از پدیده هایی است که آثار و پیامدهای زیادی بر زنان دارد. ضمن اینکه سازمانها و سایر کارکنان نیز از پیامدهای مخرب آزار جنسی زنان در امان نیستند. زنان قربانی واکنشهای متفاوتی نسبت به آزار جنسی نشان میدهند، سکوت و مدارا، فرافکنی و پرخاشگری، ترک و فرار از محیط کار و حتی تن دادن به خواسته های آزارگر ازجمله این واکنشهاست. در این مقاله، طی مصاحبه عمیق با قربانیان آزار جنسی، به واکنشها و آثار اینگونه آزارها می پردازیم. همچنین از همین ابزار، برای تحلیل پیامدهای آزار جنسی بر سازمانها استفاده کرده ایم. سئوالات اصلی پژوهش، آثار آزار جنسی بر قربانی و واکنش او نسبت به آزارگر به عنوان مهمترین بخش پیامدهای آزار جنسی و نیز تاثیر آزار جنسی بر سازمان و سایر کارکنان بود. یافته های این پژوهش از تحلیل محتوا و طبقه بندی مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند با 25 زن 25 تا 47 سال در تهران و 4 شهر ساری، مشهد، بوشهر و تبریز به دست آمده است . همچنین با تشکیل گروه کانونی با حضور 6 نفر از همین طیف سنی و با تحصیلات دیپلم تا دکتری که در 2 بخش دولتی وخصوصی شاغل هستند، اطلاعاتی درباره آثار و واکنشها نسبت به آزار جنسی به دست آمد. برای رسیدن بهداده هایی دربارهتاثیر آزار جنسی بر عملکرد سازمانها نیزبه 5 نفر از مدیران و معاونان اداری و مالی شرکتهای دولتی و خصوصی مصاحبه باز و نیمه ساختاریافته انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل محتوای کیفی مصاحبه با قربانیان، اعضای گروه کانونی و پنل مدیران سازمانی نشان داد که واکنش زنان جدا از تحصیلات، سن و دولتی یا خصوصی بودن محیط کار متفاوت است و از ترس و سکوت (پنهانکاری) تا واکنشهای تهاجمی و شکایت و حتی عقب نشینی دربرابر خواسته آزارگر متفاوت است. این آزارها از منظر فردی باعث افسردگی، ترسهای مرضی، اضطرابهای طولانی مدت، بدبینی و سوءظن، بیمارهای جسمی، انزوا، برچسب خوردن قربانی و خودآزارگرپنداری او می شود. از لحاظ سازمانی، هیچ سازوکار حمایتی ازقربانیان آزار تقریبا جنسی،وجودنداردواین پدیدهمنجربه ترک نیروی کار، جابه جاییهای ناخواسته، اخراج آزارگر و حتی آزاردیده، ایجاد محیطی پلیسی در سازمان و کاهش بهره وری میشود.

    کلیدواژگان: زنان، محیط کار، آزار جنسی، واکنش، پیامدها، بهره وری سازمانی
  • صدیقه رضانیا، نادر جعفری هفت خوانی*، مرجان صفاری صفحات 13-25

    اوقات فراغت فرصتی برای خود شکوفایی، جوانمندسازی جامعه، کسب تجربه و گسترش تعاملات اجتماعی است. اما اوقات فراغت «نسبتا» آزاد است و با عواملی نظیر جنسیت و سیاستهای فرهنگی و اجتماعی حاکم بر جوامع محدود میشود. این تحقیق با هدف دستیابی به مسایل اوقات فراغت زنان متاهل شهرتهران از نگاه متخصصان انجام شده است. روش پژوهش کیفی بوده است. در این پژوهش از تحلیل مضمون برای تحلیل داده ها استفاده شده و شبکه مضامینی از مسایل ترسیم شده است. 23 مصاحبه نیمهساختیافته با متخصصان در سه گروه سیاستگذاران، مدیران اجرایی و اساتید دانشگاه انجام شده است. یافته ها نشان داد که 2 مضمون فراگیر «درون حاکمیتی» و «برون حاکمیتی» رویکرد متخصصان را نسبت به مسایل جامعه هدف تشکیل میدهد. «حاشیه ای شدن»، «بی عدالتی و تبعیض»، «سیاستگذاری و عملکرد جزیره ای»، «سیاستهای نمایشی» و «بی تفاوتی» مضامین تشکیل دهنده مسایل درون حاکمیتی هستند. «محدودیت»، «افراط و تفریط در فعالیتهای فراغتی» و «بدن به عنوان پروژه» مسائل برون حاکمیتی اوقات فراغت زنان متاهل شهرتهران را تشکیل میدهند. این مطالعه نشان داد که مسایل اوقات فراغت زنان متاهل شهر تهران دارای ریشه فرهنگی و ناشی از «کم توجهی و کژفهمی فرهنگی» است. به نظر میرسد راهکارهای فرهنگی میتواند بستری برای عملکرد سایر راهکارها فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، مسائل اوقات فراغت، زنان، سیاستگذاری فرهنگ
  • معصومه افضلی، هاجر آذر ی*، محمد فرجی ها صفحات 26-43

    درعصر حاضر که به عصر انقلاب ارتباطات وفناوری معروف است از فضای سایبر به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای شکل دهی به افکار عمومی یاد میشود و نقش این رسانه در پیشگیری از وقوع جرم مورد توجه صاحب نظران و اندیشمندان است. پژوهش حاضر به تحلیل نقش رسانه در پیشگیری از آزار جنسی دختران در فضای سایبر میپردازد، چراکه فضای سایبر با توجه به سیاست رسانهای خود میتواند با ارایهراهکارهای مناسب به کاهش وقوع جرایم دراین فضامنجر شود.روش کار به صورت تحلیلی و توصیفی، تحلیل مطالب کتابخانه ای و پرونده های موجود در دادسرا و مراکز پلیس فتا، مصاحبه با بزه دیدگان آزار جنسی با فن مصاحبه نیمه ساختاریافته است ؛ روش نمونه گیری گلوله برفی است، حجم نمونه: با مصاحبه با 30 نفر بزهدیده اشباع نظری صورت گرفته است. یافته های تحقیق :1 .آزار جنسی سایبری دارای اشکال گوناگونی مثل شایعه پراکنی سایبری، تحریف و دگرگونی سایبری، رابطه نامشروع و... است.2 -با توجه به اینکه زنان و دختران از بزه دیدگان اصلی این جرم هستند، بهترین روش پیشگیری آن، پیشگیری وضعی و اجتماعی است.

    کلیدواژگان: رسانه، فضای سایبر، جرایم جنسی، پیشگیری
  • زهرا علمی*، لیلی محمدی صفحات 44-57

    در این مقاله تاثیر توزیع درآمد بر طلاق در ایران با استفاده از داده های طرح هزینه-درآمد خانوار شهری در سال 1393 و کاربرد روش داده های شبه تابلویی بررسی شده است. داده های اولیه شامل 1393 خانوار شهری بوده است که در مرحله اول زیر بخشی از داده ها شامل سرپرستان خانوار مطلقه و متاهل (مرد و زن 16503 مشاهده) انتخاب و در سطح استانها دسته بندی شدند. براساس داده های اولیه و دسته بندی شده، توصیف داده ای صورت گرفت. در مرحله بعد با روش داده های شبه تابلویی دیتون (1985)برآورد مدل لاجیت با روش حداکثر درست نمایی انجام شد. نتایج حاصل از برآورد مدل اولیه نشان میدهد که درآمد سرانه خانوار احتمال طلاق را کاهش میدهد و نتیجه مدل ثانویه (مدل اولیه با ورود مجذور درآمد سرانه) نشانگر رابطه U شکل درآمد سرانه و احتمال وقوع طلاق است. یعنی احتمال طلاق در دو گروه کمدرآمدها و پردرآمدها بیش از دارندگان درآمد میانی است. درآمد آستانه در برآورد، معادل متوسط سرانه ماهانه 1275 هزار تومان برای خانوار شهری در سال 1393است.

    کلیدواژگان: طلاق، درآمد سرانه خانوار، روش لاجیت، داده های شبه تابلویی، ریزداده های طرح هزینه درآمد خانوار
  • لیلا فلاحتی* صفحات 58-68

    در سه دهه اخیر همراه با توسعه اقتصاددانش بنیان، توسعه کسب و کارهای مرتبط با این حوزه نیز روند رو به رشدی به خود گرفت و مفهوم کارآفرینی نیزدر پیوند با آن نقش مهمی در اقتصاد رو به رشد در این حوزه پیدا کرد. اقتصاد دانش بنیان به عنوان حوزه ای نوظهور وعمدتا با محوری ت فناوری اطلاعات و فناوری ارتباطات رشد معناداری یافت. براساس گزارش اتحادیه بین المللی مخابرات (2016) در دهه آینده،کسب و کارهای مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات 95 درصد از کل شرکتهای جهان را تشکیل میدهند و همچنین یک سوم از کل مشاغل رسمی جهانی مرتبط با این حوزه هستند. هدف این مطالعه بررسی سهم زنان منطقه خلیج فارس درعرصه علم وفناوری و اقتصاد دانش بنیان با استفاده از روش اسنادی است. نتایج پژوهش نشان میدهد در حوزه علم و فناوری و اقتصاد دانش بنیان فرصت بسیار خوبی برای کاهش شکاف جنسیتی به ویژه در عرصه اقتصاد است. مقایسه روند حضور زنان در این عرصه نشان میدهد در برخی از کشورها مسیر حرکت زنان در این عرصه هموار شدهودربرخی از کشورها نیازبه برنامه ریزی بیشتریاست. پیشنهادهایی مبنی بر توسعه دانش تخصصی زنان، ایجاد تعادل در کار و زندگی، توسعه سیاستهای حمایتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شکاف جنسیتی، علم و فناوری، اقتصاد دانش بنیان، دانش آموختگان دانشگاهی
  • خدیجه کشاورز* صفحات 69-83

    برخی پژوهشها در حوزه اشتغال زنان نشان میدهند که جنسیت عاملی معنادار در موقعیت حرفه ای است؛ یعنی جنسیت باعث میشود تا زنان درمقایسه با مردان امکان دسترسی کمتری به مشاغل دارای منزلت بالا و پردرآمد داشته باشند.با این حال در بسیاری از کشورها، افزایش سطح تحصیلات و مهارتهای زنان، شاخصی اساسی برای مشارکت روزافزون آنها در بازار کار است. در ایران باوجود کاهش میزان بیسوادی زنان و افزایش چشمگیر حضور دختران در دانشگاه ها حتی در برخی از رشته هایی که به لحاظ سنتی مردانه خوانده می شوند، نرخ بیکاری زنان تحصیلکرده به مراتب بیش از مردان است. هدف این پژوهش فهم نگاه دختران دانشجو درباره شکاف میان تحصیلات عالی و چشم انداز حرفهای آنان است. به این منظور پژوهشی کیفی در چهار دانشگاه دولتی در چهار گوشه ایران سامان داده ایم. داده های این پژوهش نشان میدهند که با وجود بالارفتن تعداد دختران دانشجو در این دانشگاه ها، اکثر آنها نسبت به آینده حرفهای خود بیم ناک اند. میتوان گفت که تودهای شدن تحصیلات عالی، به دسترسی بیشتر دختران به بازار کار نیانجامیده است و ناامیدی از یافتن کار مناسب بعد از فارغ التحصیلی در میان دختران با تحصیلات بالاتر، بیشتر است.

    کلیدواژگان: دختران دانشجو، چشم انداز حرفهای، بیکاری زنان تحصیل کرده
  • حمیده عموری، هاشم آقاجری*، محمد فضل هاشمی، امین پلجارویک، حاتم قادری صفحات 84-103

    تقری با همه جنبش های کلاسیک اسلامی معتقدند که وظیفه اصلی زنان مادر بودن و خانه داری است. بااین حال، از دیدگاه گروه های نوسلفی ، حقوق و وظایف زنان تغییر کرده است. مطالعه نقش سی اسی و اجتماعی زنان از دیدگاه نوسلفی ها و مقایسه آن با نظرات سلفی های قدیمی تاکنون بررسی نشده است. این مقاله از طریق بررسی منابع اولیه مانند آثار ایدیولوگهای سلفی قدیم و جدید، همچنین مجلات، مانیفست، توییتها ،وبگاه ها و سایرمنابع مربوط به این تحقیق،تفاوت بین دیدگاه های سلفی های جدید و قدیم در مورد نقش و وظایف زنان را مورد بررسی قرار میدهد. براساس تحلیل گفتمان انتقادی، ای ن مقاله به این نتیجه میرسد که هر دو گروه سلفی قدیم و جدید از منابع کلامی و الهیاتی مشترکی در زمینه نقش و وظایف زنان برخوردار بودهاند، ولی سلفیهای قدیم از کتاب (قرآن) و سنت به صورت ظاهری و نه تفسیر و خوانش استفاده کرده اند، در گفتمان نوسلفی ها، زنان حق شرکت در همه فعالیتهای اجتماعی و نظامی را دارند. بنابراین ، تحول بزرگ ایجاد شده در زمینه فعالیت اجتماعی و سیاسی زنان از دیدگاه نوسلفیها مبتنی بر شرایط اجتماعی و سیاسی جدید ، بلندپروازیهای آنها و همچنین درک و تفسیر متفاوت آنها از کلام و الهیات در مورد نقش و وظیفه زنان است.

    کلیدواژگان: نوسلفی ها، سلفی های قدیم، تحلیل گفتمان انتقادی، زنان، نقش اجتماعی-سیاسی، داعش
|
  • Katayoun Mesri, Mohammad Farajiha*, Parviz Azadfallah, Hajar Azari Pages 1-12

    Sexual harassment at workplace is a phenomenon that has many implications for women. Also, organizations and other employees are not immune to the devastating consequences of sexual harassment against women. Victimized women respond to harassment differently, such as silence, tolerance, bullying and aggression, leaving the workplace and even positive responding to sexual demands. In this article, in-depth interviews with victims will address the reactions and effects of harassment. We have also used the same tool to analyze the consequences of sexual harassment in organizations. The main questions of the study were the type of victim response to the harasser, the impact of the harassment on the victim, and the organization or other staff. The findings are obtained from interpretation and classification of in-depth and semi-structured interviews with 25 women in 23-47 age groups. They were selected from those with bachelor and doctoral degrees and working in government and private sectors. In order to obtain data, 5 open-ended and semi-structured interviews were conducted with 5 managers and administrative and financial assistants of public and private companies. The results of qualitative content analysis of interviews with victims, focused group, and the organizational management panel showed that womenchr('39')s responses differed by education, age, public or workplace privacy, from fear and silence to aggressive responses and complaints. And even retreats toward harassers were different. From individual perspective, harassment causes depression, morbid fears, prolonged anxiety, pessimism and suspicion, physical illness, labeling and social isolation. From an organizational point of view, there is virtually no protection mechanism for victims, which results in the abandonment of work, unwanted displacements, harassing dismissals, and even harassment and reduced organizational productivity.

    Keywords: Women, Workplace, Sexual Harassment, Effects, Reactions, Organizational Turnover
  • Seddigheh Rezania, Nader Jafari Haftkhani*, Marjan Saffari Pages 13-25

    Leisure is an opportunity for self-development, self-definition and community rejuvenation, acquisition of experience and development of social interactions. However, it is "relatively" free and constrained by factors such as gender, cultural and social policies governing societies. The current study is aimed at examining married womenchr('39')s leisure problems in Tehran from the viewpoint of experts. The research method is qualitative while the Thematic Analysis is used for data analysis and the illustrated problems. 23 semi-structured interviews conducted with three groups of experts (policymakers, executives and university professors). Two global themes of "Intra-governmental" and "Extra-governmental" problems are taken through the experts on the leisure problems of the target group. "Marginalization", "inequality and discrimination", "scattered policy making and implementation", "demonstrative policies" and "apathy" are "Intra-governmental problems" whereas "restriction", "excess and negligence in leisure activities" and "body as project" are forming "Extra-governmental problems". The results of this study illustrate that leisure problems for married women in Tehran have a cultural root and are caused by "cultural neglect and misunderstanding". Thus, cultural solutions can provide a framework for other solutions to function.

    Keywords: Leisure Time, Leisure Problems, Women, Cultural Policy
  • Masoumeh Afzali Gorouh, Hajar Azari*, Mohammad Farajiha Pages 26-43

    In the present era which is known as the era of communications and technology revolution, cyberspace is considered as one of the most important tools in shaping the public opinion. The role of this media in preventing crime from happening is of interest to scholars and thinkers. The current study analyzes the role of the media in preventing sexual harassment of girls in cyberspace, because cyber space can, with its media policy, be able to provide appropriate solutions to reduce crime. The research method applied in the course of the study is descriptive and analytical and includes library materials and case files available at Iranian courts as well as the Cyber Police department. It also takes into account interviews conducted with sexual assault victims through semi-structured interview technique. The snowball sampling gathered from 30 victims of theoretical saturation. The findings of the study include: 1- Cyber-sexual harassment with various forms such as: cyber-propaganda, cyber-distortion, illicit intercourse, etc. 2- Given that women and girls are the main victims of this crime, the best way to prevent it is situational and social prevention.

    Keywords: Media, Cyber Space, Sexual Crime, Prevention
  • Zahra Elmi*, Leyla Mohamadi Pages 44-57

    In this paper, the effect of income distribution on divorce in Iran has been investigated using micro data of Household Expenditure and Income Survey of urban households in 2014 and applying the Quasi-panel data method. Primary data included 18885 urban households. At first, sub-section of the data were selected including divorced and married male and female (16503 Households) and clustered in provinces. The data was then analyzed based on the initial and categorized data. In the next step, using the Deaton (1985) Quasi-panel data, Logit model is estimated with the Maximum likelihood method. The results of first estimation indicate that household per capita income reduces the probability of divorce, and the result of the secondary model (the initial model with including the square of per capita income) indicates a U shape effect of per capita income on the probability of divorce. That is, the probability of divorce in the two groups of income (low and high) is higher than the middle income holders. Threshold per capita income is estimated equivalent to 1275 thousand Toman on average and monthly for urban households or 5100000T in a month for a family of four in 2014. Also, having job reduces the probability of divorce. Therefore, unemployment reduction policies and supportive policies to reduce income inequality in society will be a way to reduce the probability of divorce.

    Keywords: Divorce, Household Per Capita Income, Logit Method, Quasi-Panel Data, Micro Data of Household Expenditure, Income Survey
  • Leila Falahati* Pages 58-68

    In the last three decades, along with the development of knowledge-based economy, the development of businesses related to this field has also taken a growing trend and the concept of entrepreneurship has found an important role in the growing economy. Knowledge-based economics as an emerging field and with the focus on information technology and communication technology grew significantly. According to the International Telecommunication Union (2016), ICT-related businesses will account for 95% of all global companies, as well as one-third of all global formal-related businesses in the next decade. The purpose of the present study is to explore the contribution of women in the Persian Gulf region in the field of science, technology and knowledge-based economy using the documentary research method. The research results revealed that in the said field, there is an extensive opportunity to reduce the economic gender gap. Comparing the trend of womenchr('39')s participation in this field shows that the progress of women has been smooth in some countries while in some others, more development is needed. Suggestions have been made for the development of womenchr('39')s technical and professional knowledge, balancing between work and life, and implementing supportive policies.

    Keywords: Gender Gap, Science, Technology, Knowledge-based economy, University Graduates
  • Khadijeh Keshavarz* Pages 69-83

    Some researches in the domain of womenchr('39')s employment show that gender is a significant factor in the professional position i.e. gender makes women less likely to achieve lucrative and high-paying jobs compared to their men folks. ‏However, in many countries, increasing womenchr('39')s education and skills are key indicators of their growing participation in the labor market. ‏In Iran, despite a decline in womenchr('39')s illiteracy and spectacular rise intheir presenceat universities, even in some traditionally masculine fields, the unemployment rate of educated women is higher than those of men. ‏This study is aimed at understanding the female studentschr('39') opinions about the gap between higher education and their career prospects. For that purpose, a qualitative research in four government universities from four regions of Iran has been conducted. The data of the study shows that despite theirgrowing number in these universities, most female students are worried about their professional future. In nutshell, it can be said that the massification of higher education has not resulted into more access of girls to the labor market, and there is much disappointment among them of finding a suitable job after graduating from universities.

    Keywords: Female Students, Professional Prospect, Educated Women Unemployment
  • Hamideh Amoori, Hashem Aghajari, Mohammad Fazlhashemi*, Emin Poljarevic, Hatam Ghaderi Pages 84-103

    Almost all Islamic classical movements believe that the main task of women is motherhood and housekeeping. However, from the perspective of new Salafist groups, there have been transformations in women’s rights and duties. Studying the political and social role of women from the new Salafist point of views and comparing them with the views of old Salafists was because the issue was unexplored. This paper investigates differences between the perspective of the new and old Salafists regarding the role of women, through examining primary resources such as the works of old and new Salafist ideologues, as well as secondary sources susch as magazines, manifesto, tweets, and websites. Based on the critical discourse analysis, this paper concludes that both the new and old Salafist groups shared the same theological sources and references, but the old ones have a literal (and not a contextual or interpretative) reading of the holy book (the Qur’an) and the Sunna as their fundamental resource and reference. In the new Salafist discourse, women have the right to participate in all social and military activities. Therefore, the big shift created in terms of social and political participation of women through new Salafists is based on new circumstances, ambitions as well as their different understanding and interpretation of theology concerning the role and duty of women.

    Keywords: New Salafists, Old Salafists, Critical Discourse Analysis, Women, Socio-political Role, ISIS