فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انوشیروان صفری، شهناز طباطبایی*، مهناز صارمی صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    در صنعت تولید خودرو، مونتاژکاران به دلیل بار کاری زیاد در معرض استرس شغلی هستند. استرس با توانایی کار ارتباط دارد و می تواند بر آن تاثیر منفی بگذارد. این پژوهش تاثیر برنامه ارگونومی مبتنی بر مدیریت استرس شغلی (Ergo-JSI) بر شاخص توانایی کار و استرس شغلی مونتاژکاران را در یک کارخانه تولید قطعات خودرو بررسی کرده است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مداخله ای و  به روش پیش آزمون و  پس آزمون در بخش مونتاژ یک کارخانه تولید قطعات خودرو انجام شد. گروه نمونه شامل 80 نفر از شاغلان این بخش بود و نمونه گیری بصورت سرشماری صورت گرفت. تجزیه و تحلیل ها داده ها به روش های آماری ویلکاکسون، t زوجی و آزمون ساین تست انجام شد. برنامه مداخله ای ارگونومی مبتنی بر استرس شغلی (Ergo-JSI) به مدت 8 هفته اجرا شد. پرسشنامه های استرس شغلی (BJSQ)، شاخص توانایی کار (WAI)، چک پوینت های ارگونومی (ECP) و پیشگیری از استرس در محیط کار (سازمان بین المللی کار) ابزار پژوهش بودند. ارزیابی میزان استرس شغلی بر اساس دو معیارA  و B؛ استرس بالا به عنوان بالاترین سطح واکنش استرس (معیارA) و داشتن سطح متوسط یا بالاتر واکنش استرس، همراه با داشتن بالاترین میزان استرسور شغلی یا کمترین حمایت اجتماعی در محل کار (معیار B) برای کارکنان تعیین شد.

    یافته ها

    برنامه مداخله ای به طور معناداری نمره توانایی کار کارگران را افزایش داد (0/001>P). همچنین سطح توانایی انجام کار در 16/25 درصد از کارگران افزایش یافت (0/012=P). به علاوه،  نمره استرس شغلی کارگران، به میزان فراوانی کاهش یافت (0/05>P). تغییرات کمی در کاهش استرس براساس معیار A (51/25 درصد) و براساس معیارB  پرسشنامه استرس شغلی BJSQ (27/5 درصد) مشاهده شد که از لحاظ آماری معنادار بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    برنامه مداخله ای مدیریت استرس شغلی) (Ergo-JSI با رویکرد فردی و سازمانی بر کاهش استرس شغلی و افزایش شاخص توانایی کار کارگران مونتاژ کارخانه تولید قطعات خودرو موثر بود. بنابراین، این برنامه ارگونومی مشارکتی که رویکردی یکپارچه دارد، می تواند سلامت روانی کارکنان را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس شغلی، شاخص توانایی کار، مداخله ارگونومی، صنعت تولید خودرو
  • مسعود خسروی پور، پیام خانلری*، محمدرضا جعفری صفحات 15-32
    زمینه و هدف

    افزایش ماندگاری کارکنان مراقبت های بهداشتی-درمانی یکی از مهم ترین چالش ها نظام های سلامت به دلیل کمبود نیروی انسانی است. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل تاثیرگذار بر تمایل به کار یا انگیزه ترک شغل در کارکنان مراقبت های بهداشتی-درمانی در پاندمی COVID-19 است. 

    روش کار

    به منظور یافتن مطالعات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی شامل Scopus, PubMed, Web of Science, ProQuest با استفاده از کلیدواژه های متناسب در تاریخ 20 اکتبر 2020 جستجو شدند. تنها مطالعاتی که بر روی کارکنان مراقبت های بهداشتی-درمانی در زمان پاندمی COVID-19 انجام شده بودند و همچنین عوامل تاثیرگذار بر تمایل به کار یا انگیزه ترک کردن شغل را بررسی کرده بودند، تحلیل شدند.

    یافته ها

     از 610 مطالعه ای که از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی یافته شده بود، بعد از حذف مطالعات مشابه و نامرتبط، تعداد 10 مقاله توصیفی-تحلیلی-مقطعی (Cross-Sectional) باحجم نمونه 15834 نفر انتخاب شدند. میزان تمایل به کار در مطالعات بین 61 تا 98/7 و به طور میانگین 83/5 درصد بود. نتایج مطالعات نشان می دهد عوامل شغلی مانند سابقه کار، سابقه کار قبلی در شرایط اضطراری یا کرونا، جایگاه شغلی، بارکاری، همکاری بین کارکنان، ارتباطات میان کارکنان و مدیران، دسترسی به وسایل حفاظت فردی و امکانات رفاهی به طور معناداری با تمایل به کار افراد در ارتباط است. 

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، برای ماندگاری کارکنان مراقبت های بهداشتی-درمانی در زمان پاندمی کرونا متغیرهای شغلی و روانی بیشتر باید مدنظر قرار بگیرد. با توجه به تعداد محدود مطالعات و گستردگی متغیرهای تاثیرگذار لازم است مطالعات بیشتری در این زمینه صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: COVID-19، ماندگاری، کارکنان مراقبت های بهداشتی-درمانی
  • جعفر اکبری*، محمود ابوالقاسمیان، امیر غفاری، فریدون مقدس، محمدامین موعودی، شقایق رحیمی کمال، معصومه جوزکنعانی صفحات 33-47
    زمینه و هدف

    پرزنتیسم پدیده ای است که براساس آن کارکنان به صورت فیزیکی در محیط کار حضور دارند اما از لحاظ کارکردی غایب هستند. هدف این مطالعه بررسی پدیده پرزنتیسم و کاهش بهره وری مرتبط با مشکلات سلامتی در بین کارکنان شرکت انتقال گاز ایران بود.

    روش کار

    افراد مورد مطالعه 2298 نفر از کارکنان بودند. داده های مطالعه با استفاده از مقیاس پرزنتیسم استنفورد (SPS-6) و پرسشنامه سلامت و کار (HWQ) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون لجستیک چندمتغیره در نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    بیش از 52 درصد از افراد موردمطالعه (1189 نفر) در طول یک سال حداقل یک بار پدیده پرزنتیسم را تجربه کرده بودند در حالی که در مجموع تعداد 1073 نفر (47 درصد) غیرپرزنتیست بودند. نتایج نشان داد بین پدیده پرزنتیسم و زیرمجموعه های بهره وری (P=0/001)، تمرکز (P=0/023)، روابط با مسیول یا رییس (P=0/007)، بی صبری و تحریک پذیری (P=0/026)، رضایت از محیط کار (P=0/038)، و در نهایت نمره  HWQ (P=0/011) از نظر آماری رابطه معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بروز پدیده پرزنتیسم در بین کارکنان با اثر بر روی زیرمجموعه های موثر در بهره وری نیروی انسانی از جمله کاهش بهره وری فردی، کاهش قدرت تمرکز افراد، درک نامناسب آنان از ارتباط با مسیول، افزایش بی صبری، تحریک پذیری و سطح استرس شغلی آنان و کاهش سطح رضایت افراد از محیط کار، بهره وری نیروی کار را کاهش می دهد. همین امر سبب تحمیل هزینه های زیادی به سازمان می شود.

    کلیدواژگان: پرزنتیسم، کاهش بهره وری، مقیاس پرزنتیسم استنفورد، سلامت و کار، کارکنان شرکت انتقال از ایران
  • فرشته محسنی تکلو، سنجر سلاجقه*، محمدجلال کمالی، محمدتقی محسنی تکلو صفحات 48-62
    زمینه و هدف

    تاب آوری یکی از عوامل تاثیرگذار بر عملکرد شغلی و حفظ سلامت کارکنان در محیط کاری استرس زا است. هدف این مطالعه عبارت است از استفاده از مدل الزامات-منابع (JD-R) برای بررسی تاب آوری فردی و عوامل تاثیرگذار بر آن در کارکنان شعب بانک ملی شهر کرمان است.

    روش کار

    در این پایش مقطعی از نوع خود اظهاری، 358 نفر از کارکنان شعب بانک ملی شهر کرمان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از مرداد تا آذر 1398 شرکت کردند. بر اساس مدل JD-R، سازه های تاب آوری، هوش عاطفی، حمایت اجتماعی، و استرس شغلی به ترتیب به عنوان نتیجه، منبع شخصی، منبع شغلی، و الزام شغلی انتخاب شدند و مشارکت کنندگان با پاسخ دهی به پرسشنامه طراحی شده از این چهارسازه در پایش شرکت کردند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای 23 نسخه SPSS و AMOS نسخه 21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که منابع (هوش عاطفی و حمایت اجتماعی) و الزامات (استرس شغلی) هم بصورت مستقیم و مجزا با تاب آوری ارتباط دارند (به ترتیب 0/001˂P، 0/006=P، و 0/001˂P) و هم به صورت تعاملی (تعامل هوش عاطفی و استرس شغلی، حمایت اجتماعی و استرس شغلی، حمایت اجتماعی و هوش عاطفی) (به ترتیب 0/001˂P، 0/001˂P، و 0/003=P).

    نتیجه گیری

    هوش عاطفی، حمایت اجتماعی و استرس شغلی می توانند بر تاب آوری کارکنان بانک ها تاثیرگذار باشند و مدیران منابع انسانی در بانک ها می توانند با ایجاد مداخلات آموزشی در این زمینه ها به افزایش تاب آوری کارکنان کمک کنند.

    کلیدواژگان: مدل الزامات-منابع، تاب آوری، استرس شغلی، هوش عاطفی، حمایت اجتماعی
  • رامین رحمانی، راحله هاشمی حبیب آبادی*، محمدحسین محمودی، هانیه یوسفی، سیاوش شهنوازی صفحات 63-74
    زمینه و هدف

    ارزیابی توانایی جسمانی کارکنان برای انجام کار، حایز اهمیت بوده و آتشنشانی یکی از شغل های حیاتی است؛ لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شاخص توانایی کار و شناسایی برخی از عوامل موثر بر آن در آتشنشان ها صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی با حضور 101 نفر از آتشنشان های سطح شهر زاهدان در سال 1397 انجام شد. افراد به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. جمع آوری اطلاعات به کمک یک پرسشنامه دو قسمتی (اطلاعات جمعیت شناختی و شاخص توانایی کار WAI) انجام شده و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن و سابقه کار آتشنشان های مورد مطالعه به ترتیب، 6/70±34/18 و 6/79±8/47 سال بود. تنها 18 نفر (17/8 درصد) از آتشنشان ها مجرد بوده و بیشتر افراد حداقل یک بار در هفته ورزش می کردند. میانگین نمره WAI در این مطالعه 3/56±44/33 بوده و بیشتر آن ها در محدوده عالی قرار داشتند. با افزایش سن و سابقه کاری، WAI کاهش یافته؛ همچنین ارتباط معناداری بین وضعیت تاهل و ورزش هفتگی با WAI وجود داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی وضعیت آتشنشان های مورد بررسی، از لحاظ توانایی انجام کار مطلوب بود. با این حال با توجه به ارتباطی که بین ویژگی های فردی و این شاخص وجود داشت، لازم است وظایف افراد مسن تر و با سابقه کاری بیشتر تعدیل شود.

    کلیدواژگان: شاخص توانایی کار، WAI، آتشنشان
  • داوود افشاری، پیام امینی، بهنوش جعفری*، قاسم اکبری صفحات 75-86
    زمینه و هدف

    عوامل روانی- اجتماعی محیط کار ازجمله عوامل تاثیرگذار بر بهره وری کارکنان می باشد. از آنجاکه مطالعات اندکی در این حوزه انجام شده است، لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین عوامل روانی- اجتماعی محیط کار بر بهره وری انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1399 و در بین 105 نفر از کارکنان یک شرکت پخش مواد غذایی در اهواز انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیکی، پرسشنامه عوامل روانی - اجتماعی کپنهاگن (COPSOQ) و پرسشنامه بهره وری هرسی گلداسمیت بود. به منظور بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون های تی تست مستقل، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هیچ یک از متغیرهای جمعیت شناختی با امتیاز فاکتورهای روانی- اجتماعی و بهره وری ارتباط معناداری وجود ندارد (P>0/05). فاکتور روانی- اجتماعی 2 ارتباط منفی و معناداری با میانگین امتیاز بهره وری، توانایی، وضوح نقش، حمایت سازمانی، انگیزه، بازخورد و اعتبار دارد. و فاکتور روانی- اجتماعی 4 نیز با انگیزه، ارتباط منفی و معناداری دارد. میانگین امتیاز فاکتورهای روانی- اجتماعی، فاکتور 1 و 3 ارتباط مثبت و معناداری با میانگین امتیاز بهره وری، توانایی، وضوح نقش، حمایت سازمانی، انگیزه، بازخورد و اعتبار نشان دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش عوامل روانی- اجتماعی محیط کار بر بهره وری کارکنان، لازم است مداخلات سازمانی به منظور کنترل عوامل روانی- اجتماعی موثر، مورد توجه قرار گیرد. توجه بیشتر به عوامل روانی- اجتماعی در محیط کار می تواند در بازدهی و بهره وری کارکنان و سازمان نقش موثری ایفا نماید.

    کلیدواژگان: عوامل روانی- اجتماعی، پرسشنامه روانی- اجتماعی کپنهاگن، بهره وری، کارکنان صنعت پخش مواد غذایی
  • مصطفی رحمیانی ایرانشاهی، محسن علی آبادی*، رستم گلمحمدی، علیرضا سلطانیان، محمد بابامیری صفحات 87-101
    زمینه و هدف

    صدا به عنوان یک عامل مزاحم در محیط های شغلی شناخته شده و دارای اثرات غیرشنوایی است. تاثیر صدا بر عملکردهای شناختی به نوع صدا و دوز مواجهه با صدا بستگی دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثر مواجهه با صدا برروی عملکردهای شناختی و کیفیت خواب انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی-مقطعی که بر 169 نفر از کارگران در سه صنعت فلزی، شیمیایی و غذایی در همدان در سال 1399 انجام شد. برای بررسی عملکردهای شناختی، از آزمون عملکرد پیوسته استفاده شد. همچنین برای بررسی کیفیت خواب شرکت کنندگان از پرسشنامه پترزبورگ استفاده شد. با استفاده از دستگاه صداسنج آنالیزور دار SVAN 971 و دزیمتر TES، سطح مواجهه با صدا و فرکانس غالب اندازه گیری شد. داده ها با استفاده رگرسیون خطی و چندگانه در نرم افزارSPSS  (نسخه 16) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     اختلاف معنی داری در سطح مواجهه با صدا با تغییرات عملکردهای شناختی و کیفیت خواب افراد در مطالعه حاضر وجود دارد (0/001>P). نتایج رگرسیون خطی نشان داد که بین عملکرد شناختی افراد با سطح مواجهه با صدا ارتباط معنی داری وجود دارد (0/001>P). همچنین متغیرهای سن، سابقه کاری، فرکانس غالب و دوز مواجهه با صدا بیشترین تاثیر و متغیرهای الگوی کاری وضعیت تاهل و سطح مهارت کمترین تاثیر را پیش بینی مدل عملکردهای شناختی و کیفیت خواب داشته اند. پس از شناسایی و تعیین متغیرهای ورودی، با استفاده از رگرسیون چندگانه مدل مناسب جهت پیش بینی کیفیت خواب و توجه پایدار افراد در مواجهه با صدا تدوین شد.

    نتیجه‏ گیری: 

    بر اساس نتایج این مطالعه، مدل های پیش بینی کیفیت خواب و توجه پایدار با ضریب تعیین مناسب می توانند مدل های خوبی جهت پیش بینی کیفیت خواب و توجه افراد، در مواجهه با صدا باشند که این مدل ها می تواند در زمان کوتاه تری اجرا و کیفیت خواب و توجه پایدار افراد را اندازه گیری کند. همچنین می توانند گزینه مناسبی برای ارزیابی کیفیت خواب و توجه افراد در معرض صدا باشند.

    کلیدواژگان: صدای شغلی، عملکرد شناختی، کیفیت خواب
  • انوشه فاضلی، حسن قاسم بیگی، محمد غفرانی* صفحات 102-117
    زمینه و هدف

    انسان ها در گذشته به میزان امروز از مبلمان استفاده می کردند. با توسعه رفاه اجتماعی و اهمیت بهره وری در تولید، اهمیت ارگونومی و استانداردسازی مبلمان آشکار گردید؛ به طوری که امروزه بر کسی پوشیده نیست که رعایت نکردن عوامل انسانی در ساخت مبلمان، مشکلات فراوانی را متوجه سلامتی خواهد کرد. با توجه به اهمیت استاندارد بودن مبلمان، تحقیق حاضر با هدف بررسی استفاده از استانداردها در واحدهای تولیدی مبلمان استان تهران انجام شد.

    روش کار

    نمونه گیری در تحقیق حاضر، به صورت تصادفی خوشه ای انجام شد و پرسش نامه هایی در اختیار تولیدکنندگان ارشد 60 واحد تولیدی مبلمان قرار گرفت. تحلیل آماری داده های حاصل از پرسش نامه ها، به روش آزمون تی استیودنت تک نمونه ای و آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.

    یافته ها

    بر طبق نتایج، بین میانگین همه شاخص های مورد مطالعه و میانگین مفروض جامعه، اختلاف معنی دار مشاهده شد. تولیدکنندگان مبلمان معتقد بودند نهادهای دولتی و غیر دولتی در زمینه به روزرسانی استانداردهای صنعت مبلمان و آشنا کردن تولیدکنندگان با آن ضعیف ظاهر شده اند. از دیدگاه آنان، مصرف کنندگان تمایل زیادی به خرید مبلمان استاندارد و ارگونومیک نشان داده اند. همچنین تولیدکنندگان تا حد زیادی تمایل به استفاده از استانداردها داشته اند و استانداردهای ملی تطابق زیادی با بین المللی داشته است.

    نتیجه گیری

    تولید مبلمان با رعایت استانداردها موجب افزایش تمایل مصرف کنندگان به خرید و رضایت مندی آنان می شود. کیفیت بالای مواد اولیه وارداتی، موجب رقابت پذیر شدن مبلمان و هماهنگ شدن با استانداردهای بین المللی شده و تضمین کننده صادرات موفق مبلمان در کشور می گردد. تولید موفق مبلمان استاندارد، بستگی به تحقق همه شاخص های یاد شده در این تحقیق خواهد داشت.

    کلیدواژگان: استاندارد، صنعت مبلمان، ارگونومی، تولیدکنندگان مبلمان
|
  • Anooshirvan Safari, Shahnaz Tabatabaei*, Mahnaz Sareme Pages 1-14
    Background and Objectives

    In the automotive industry, assemblers are at the risk of job stress. There is relationship between job stress and work ability index, and job stress can impact on work ability index negatively. Therefore, this study investigates the effect of ergonomic job stress intervention (Ergo-JSI) on the work ability index and job stress of assemblers in an auto parts factory.

    Methods

    It was an interventional study with pre- and post-test design in the assembly section of an auto parts factory. The sample group included 80 persons who were working in this section and they were selected totally. The interventional Ergonomics-based on Job Stress Program was performed for eight weeks. Job stress questionnaires (BJSQ), work ability index (WAI), ergonomic check points (ECP), and stress prevention in the workplace (International Labor Organization) were used as research tools.

    Results

    The ergonomic job stress intervention (Ergo-JSI) was found to be significant on the work ability index (P <0.001). The level of work ability index was increased by 16.25% for workers (P = 0.01). Furthermore, the job stress was decreased significantly (P <0.05). The quantitative changes in the level of job stress towards reduction were based on the BJSQ criteria A (51.25%) and criteria B (27.5%); these differences were found to be significant (P <0.001).

    Conclusion

    Individual and organizational approaches which used for the interventional Ergonomic based on Job Stress Management Program has been effective on the decreasing of job stress and the increasing of work ability index of assemblers. Therefore, this Participatory Ergonomics Program which has an integrated approach can be improved the mental health of staff.

    Keywords: Job Stress Management, Work Ability Index, Ergonomic Intervention, Automotive Industry
  • Masoud Khosravipour, Payam Khanlari*, MohammadReza Jafari Pages 15-32
    Background and Objectives

    Increasing the retention of health care workers in the context of Covid-19 expansion is one of the most important challenges for the health care systems. To design a strategy to maintain health care workers, it is necessary to identify the factors influencing willingness to work or leave the job among health care workers. This study aimed to identify the factors affecting the willingness to work or leave the job among health care workers during the Covid-19 pandemic.

    Methods

    To identify relevant publications, the online Databases including Scopus, PubMed, Web of Science, and ProQuest were searched on October 20, 2020. Based on the inclusion criteria, only studies that investigated the factors influencing willingness to work or motivation to leave the job among health care workers during the Covid-19 pandemic were included.

    Results

    Of the 610 studies found through searching, after deleting similar and unrelated studies, a number of 10 cross-sectional articles with a sample size of 15834 subjects were selected. Obtained findings indicated that the willingness to work among health care workers ranged from 61% to 98.7% and averaged 83.5%. The results of studies showed that job factors such as work experience, previous work experience in emergency time or Covid-19, workload, cooperation between employees, the relationship between employees and managers, access to personal protective equipment, and welfare facilities were significantly proportional to the willingness of health care workers to work.

    Conclusion

    The results of this study showed to design a strategy to maintain the health care workers during the Covid-19 pandemic, a broad range of occupational and psychological variables should be considered. Due to the limited number and quality of studies and the extent of influential variables, more studies are needed in this field.

    Keywords: Corona, Covid-19, Crisis, Retention, Healthcare Workers
  • Jafar Akbari*, Mahmood Abolghasemian, Amir Ghaffari, Fereydun Moghaddas, MohammadAmin Mououdi, Shaghayegh Rahimi Kamal, Asoumeh Jozkanani Pages 33-47
    Background and Objectives

    Presenteeism is introduced as a phenomenon according to which employees are physically present in the workplace but are functionally absent. This study aimed to investigate presenteeism and productivity loss associated with health problems among employees of the Iranian Gas Transmission Company (IGTC).

    Methods

    The participants were 2298 employees. Data collection instruments included the Stanford Presenteeism Scale (SPS-6) and the Health and Work Questionnaire (HWQ). Data analysis was performed using the multivariate logistic regression in SPSS software version 26.

    Results

    More than 52% of the participants (1189 people) had experienced presenteeism at least once a year, while a total of 1073 people (47%) were non-presenteists. The results showed that the HWQ subsets including productivity (P = 0.001), focus (P = 0.023), relationships with the manager or boss (P = 0.007), impatience and irritability (P = 0.026), workplace satisfaction (P = 0.038) and finally the total HWQ score (P = 0.011) had a statistically significant relationship with presenteeism.

    Conclusion

    Presenteeism reduces the productivity of the workforce by reducing individual productivity, reducing peoplechr('39')s ability to concentrate, the inappropriate perception of the relationship with the manager/ boss, increasing their impatience, irritability and level of work-related stress and eventually reducing the level of peoplechr('39')s satisfaction with the work environment. This imposes a lot of costs on the organization.

    Keywords: Presenteeism, Productivity Loss, Stanford Presenteeism Scale, Health, Work, Employees of Iranian Gas Transmission Company
  • Fereshteh Mohseni Takalu, Sanjar Salajeghe*, MohammadJalal kamali, MohammadTaghi Mohseni Takalu Pages 48-62
    Background and Objectives

    Resilience is one of the factors affecting the job performance of employees and maintaining their health in a stressful work environment. This study aimed to apply the Job Demands-Resources (JD-R) model to investigate the individual resilience and the factors affecting it in Melli Bank branch employees of Kerman, Iran.

    Methods

    In this self-reported cross-sectional survey, 358 Melli Bank Branch Employees of Kerman city participated from August to December 2019. According to the JD-R model, the constructs including resilience, emotional intelligence, social support, and job stress, were selected as outcome, personal resource, job resource, and Job demand respectively and participants participated in the survey by answering the questionnaire designed based on these four constructs. Data were analyzed using SPSS 23 and AMOS 21 software.

    Results

    The results showed that resources (emotional intelligence and social support) and demand (job stress) are directly and separately related to resilience (P˂0.001 and P = 0.006, respectively), and they are also interactively related (interaction of emotional intelligence and job stress, social support and job stress, social support and emotional intelligence) (P˂0.001, P˂0.001, and P = 0.003 respectively).

    Conclusion

    Emotional intelligence, social support, and job stress can affect the resilience of bank employees and human resource managers in banks can help increase employee resilience by creating educational interventions in these areas.

    Keywords: Demands-Resources Model, Resilience, Job Stress, Emotional Intelligence, Social Support
  • Ramin Rahmani, Raheleh Hashemi Habybabady*, MohammadHossein Mahmoudi, Haniyeh Yousefi, Siavash Shahnavazi Pages 63-74
    Background and Objectives

    Assessing the workability of employees is very important, and firefighting is one of the critical jobs. Therefore, the aim of this study was to evaluate the work ability index (WAI), and identify some effective factors among firefighters.

    Methods

    This cross-sectional study was carried out with participation of 101 firefighters in Zahedan, Iran in 2018. Subjects were included in the study by census method. Data were collected using a two-part questionnaire (demographic information and WAI items), and data analysis was performed using SPSS 24.

    Results

    The mean of age and work experience of the subjects were 34.18±6.70 and 8.47±6.79 years, respectively. Only 18 individuals (17.8%) were single, and most of them exercised at least once a week. The mean score of WAI was 44.33±3.56 and most of the subjects were in the excellent range. With increasing age and work experience, WAI decreased, and there was also a significant relationship between marital status and weekly exercise with WAI.

    Conclusions

    In general, the condition of the firefighters was favorable in terms of workability. However, due to the relationship between personal characteristics and WAI, it is necessary to adjust the duties of older people with more work experience.

    Keywords: Work Ability Index, WAI, Firefighters
  • Davood Afshari, Payam Amini, Behnoush Jafari*, Ghasem Akbari Pages 75-86
    Background and Objectives

    Psychosocial factors are among the factors affecting employee productivity. Since few studies have been done in this field, this study was conducted to investigate the relationship between psychosocial factors regarding productivity.

    Methods

    This cross-sectional and descriptive-analytical study was conducted in 2020 among 105 employees of a food distribution company in Ahvaz. Data collection tools included demographic information questionnaire, Copenhagen Psychosocial Factors Questionnaire (COPSOQ) and Goldsmith Hershey Productivity Questionnaire. Independent t-test, one-way analysis of variance and Pearson correlation coefficient were used to investigate the relationship between variables.

    Results

    The results showed that there was no significant relationship between any of the demographic variables with the score of psychosocial factors and productivity (P> 0.05). Psychosocial factor 2 has a negative and significant relationship with the average score of productivity, ability, role clarity, organizational support, motivation, feedback and credibility. And psychosocial factor 4 has a negative and significant relationship with motivation. The mean score of psychosocial factors, factor 1 and 3 showed a positive and significant relationship with the mean score of productivity, ability, role clarity, organizational support, motivation, feedback and credibility.

    Conclusion

    Considering the role of psychosocial factors on employeechr('39') productivity, it is necessary to consider organizational interventions in order to control effective psychosocial factors. More attention to psychosocial factors in the workplace can play an effective role in the efficiency and productivity of employees and the organization.

    Keywords: Psychosocial Factors, Copenhagen Psychosocial Questionnaire, Productivity, Food Distribution Industry Staff
  • Mostafa Rahmiani Iranshahi, Mohsen Aliabadi*, Rostam Golmohamadi, Alireza Soltanian, Mohammad Babamiri Pages 87-101
    Background and Objectives

    Noise is known as an intruder in job environments and has non-hearing effects. The impact of noise on cognitive functions depends on the type of noise and the dose of noise exposure. This study aims to investigate the effect of noise exposure on cognitive functions and sleep quality.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 169 workers in three metal, chemical, and food industries in Hamedan in 1399. A continuous performance test was used to evaluate cognitive functions. The Petersburg questionnaire assessed participantchr('39')s sleep quality. Using SVAN 971 analyzer and TES dosimeter, the level of noise exposure and the dominant frequency was measured. Data were also analyzed using linear and multiple regression in SPSS software (version 16).

    Results

    There is a significant difference in the level of noise exposure with changes in cognitive functions and sleep quality in the present study (P<0.001). The results of linear regression showed that there is a significant relationship between cognitive function and the level of exposure to sound (P<0.001). After identifying and determining the input variables, using multiple regression, an appropriate model was developed to predict sleep quality and sustained attention in the face of noise.

    Conclusion

    Based on the results of this study, predictive models with the appropriate coefficient of determination can be good models for assessing the quality of sleep and attention of people in the face of noise, which can be implemented and measured in a shorter time.

    Keywords: Occupational Noise, Cognitive Function, Sleep Quality
  • Anooshe Fazeli, Hassan Ghasembeygi, Mohammad Ghofrani* Pages 102-117
    Background and Objectives

    During the past times people have used furniture as today. Along with the social welfare development and the importance of manufacturing efficiency, the importance of ergonomics and standardization in furniture became very clear so that, today it is well-known that not considering human factors in furniture manufacturing causes much human health problems. Due to the importance of furniture standardization, the present study was conducted to investigate the use of standards in furniture manufacturing units in Tehran province.

    Methods

    In this study, cluster sampling was performed and questionnaires were distributed among experienced manufacturers of sixty furniture manufacturing units. Statistical analysis was performed using One sample student t-test and Friedman test in SPSS 18 software.

    Results

    Results revealed that there was a significant difference between the indices mean and the hypothesized mean of the population. Furniture manufacturers believed that the governmental and nongovernmental institutions have appeared weak on updating furniture standards and making manufacturers familiar with standards. From their point of view, consumers have shown a great trend to buy standard and ergonomic furniture. Manufacturers also have largely tended so much to use standards and national standards conformed by  international standards.

    Conclusion

    The manufacturing of standard furniture increases the consumer interest to buy furniture and it increases the consumer satisfaction. The high quality of imported raw materials makes furniture competitive and it causes coordination with international standards and it can assure the successful export of furniture in Iran. Successful furniture manufacturing will depend on realization of all indices mentioned in the present study.

    Keywords: Standard, Furniture Industry, Ergonomics, Furniture Manufacturers