فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال نهم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صونا بهاری، حسن توزنده جانی*، الهام طاهری، احمد زنده دل صفحات 26-42
    مقدمه

    با توجه شیوع بالای اختلال اضطراب اجتماعی و اهمیت دوران نوجوانی وآسیب پذیر بودن این دوره از رشد پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای و درمان فعال سازی رفتاری بر حساسیت اضطرابی در دختران مبتلا به نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مبتلا به نشانگان اضطراب اجتماعی شهر مشهد تشکیل می دادند. نمونه آماری شامل45 نفرکه با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شده و در دو گروه(دوگروه آزمایشی و یک گروه گواه)تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه حساسیت اضطرابی تجدید نظر شده کوکس و تیلور(1998) استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون گروه های آزمایشی به مدت 10جلسه 90 دقیقه ای تحت برنامه آموزشی قرار گرفتند و گروه گواه در فهرست انتظار دریافت درمان قرار گرفت و بعد از دو ماه آزمون پیگیری دریافت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نشان دادکه درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای و فعال سازی رفتاری در کاهش حساسیت اضطرابی معنادار(p<0.001) می باشد و بین دو روش درمانی از نظر اثربخشی تفاوت معناداری وجود ندارد و در مقطع پیگیری نیز نتایج نشان داد که اثرات درمان ها تداوم داشتند.(p<0.001)
     

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای و درمان فعال سازی رفتاری در کاهش اضطراب اجتماعی موثر است و  تلویحات نظری و کاربردی مهمی در مداخلات روانشناختی با دختران مبتلا به نشانگان اضطرابی دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، حساسیت اضطرابی، درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای، درمان فعال سازی رفتاری
  • رزا سهیلی نیا، طهمورث آقاجانی*، سمیه رباط میلی صفحات 43-55
    مقدمه

    تکانشگری بالا نقش کلیدی در بروز و استمرار پرخوری عصبی دارند و درمان‌های مبتنی بر ذهن‌آگاهی نیز دارای نقش موثر در کاهش علایم اختلالات خوردن هستند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخله ذهن‌آگاهی بر کاهش تکانشگری مبتلایان به پرخوری عصبی بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل بیماران سرپایی مبتلا به پرخوری عصبی مراجعه کننده به دو کلینیک‌ تغذیه در سال 1397 بود. نمونه آماری شامل 30 نفر بود که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند و سپس به‌صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل گمارش شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل مقیاس تکانشگری بارت (1950) بود.  به منظور سنجش روایی از روایی محتوا استفاده شد که برای این منظور پرسشنامه به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS-v19 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در متغیرهای تکانشگری بین دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود داشت و میانگین گروه آزمایش در متغیر تکانشگری کمتر بود. یافته های این پژوهش حاکی از اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تکانشگری مبتلایان به پرخوری عصبی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان کرد که مداخله ذهن آگاهی موجب کاهش تکانشگری در بیماران مبتلا به پرخوری عصبی شده است. بنابراین، پیشنهاد می گردد که روان شناسان و مشاورین از نتایج حاصله در علت شناسی و رفع مشکلات رفتاری و روانی مربوط به بیماران مبتلا به پرخوری عصبی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، پرخوری عصبی، تکانشگری
  • نرگس دولتیاری، بیوک تاجری*، افسانه خواجوند خوشلی، حمزه اکبری صفحات 55-75
    مقدمه

    با توجه به پیامدهای ناشی از اختلال نقص توجه – بیش فعالی، رویکردهای درمانی مختلف برای بهبود این اختلال شکل گرفته اند. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر درمان رفتاری بارکلی، خانواده درمانی ساختاری مینوچین و آموزش نوروفیدبک بر نشانگان کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه – بیش فعالی (ADHD) انجام شد.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش​آزمون – پس​آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان ابتدایی شهر کرج در سال 1397 بود. پس از غربال گری و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای تصادفی، 40 نفر با توجه به معیارهای ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارها شامل مصاحبه تشخیصی نیمه ساختار یافته (K-SADS) و مقیاس تشخیصی کوتاه اختلال نقص توجه/ بیش فعالی کانرز بوده است. اعضای گروه های آزمایش (سه گروه) در جلسات درمان رفتاری بارکلی (9 جلسه 90 دقیقه ای)، خانواده درمانی ساختاری مینوچین (8 جلسه 90 دقیقه ای) و آموزش نوروفیدبک (25 جلسه 30 دقیقه ای) شرکت کردند. تحلیل داده ها با آزمون های تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیره و تی وابسته انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان رفتاری بارکلی (01/0>P)، خانواده درمانی ساختاری مینوچین (01/0>P) و نوروفیدبک (01/0>P) بر نشانگان کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه – بیش فعالی اثربخش است. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد میزان اثربخشی درمان ها بر نشانگان اعضای گروه آزمایش متفاوت است. تحلیل نتایج پیگیری سه ماهه نشان دهنده پایدار بودن اثرات درمانی بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از این روش های درمانی برای کاهش نشانگان کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه – بیش فعالی قابل کاربرد است.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه - بیش فعالی، درمان رفتاری بارکلی، خانواده درمانی ساختاری مینوچین، نوروفیدبک، نشانگان
  • فریبا تنعمی*، مهدی خانبانی صفحات 75-87
    مقدمه

    با توجه به جایگاه امید از یک‌سو و توانمندی منش و رابطه آن با انتظار پیامد و تاثیری که می‌توانند بر وضعیت تحصیلی و به دنبال آن زندگی حرفه‌ای آتی افراد داشته باشند، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ارزش‌های فعال در عمل با امید در عرصه‌های خاص و انتظارات پیامد در دانشجویان کارشناسی ارشد رشته روان‌شناسی بالینی انجام شد.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه موردمطالعه، شامل کلیه دانشجویان رشته روان‌شناسی بالینی در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال بودند. از جامعه فوق 230 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ارزش‌های فعال در عمل پیترسون و سلیگمن (2004)، امید در عرصه‌های خاص سیمپسون (1999) و انتظارات پیامد هاکت و همکاران (1997) بود. داده‌ها با استفاده از روش‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام‌به‌گام تحلیل شدند.

     یافته‌ها:

    بین ارزش‌های فعال در عمل با امید در عرصه‌های خاص رابطه معناداری با جهت مثبت وجود دارد (05/0 ≥ α). بین ارزش‌های فعال در عمل و انتظارات پیامد دانشجویان نیز رابطه معناداری با جهت مثبت وجود دارد (05/0 ≥ α). همچنین ارزش‌های فعال در عمل پیش‌بینی‌کننده مناسبی برای امید در عرصه‌های خاص و انتظارات پیامد دانشجویان است.

    نتیجه‌گیری:

    ارتقا و پرورش سطح توانمندی‌های منشی، منجر به یک حالت شناختی، عاطفی و انگیزشی در افراد نسبت به آینده خواهد شد و این مهم انتظار پیامدهای مطلوب و دلخواه را با تکیه بر اعمال هدفمند در جوانان و بالاخص دانشجویان فراهم خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ارزشهای فعال در عمل، امید در عرصه های خاص، انتظارات پیامد
  • مهدی رزاق پور، لی اصغر حسین زاده صفحات 88-99
    مقدمه

    پیوستار نشانگان ناگویی هیجانی در جمعیت های غیر بالینی اعم از دانشجویان نیز مشاهده می شود. دوره های پراسترس تغییر مانند دانشگاه، فرد را با چالش های هیجانی مختلفی روبه رو می کند. در طول دانشگاه، داشتن مهارت‌های هیجانی الگوی ارتباطی کارآمد و موثری را برای زندگی دانشجویان رقم می‌زند و موجب می شود با تقاضاهای تحصیلی سازگار شوند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی ناگویی هیجانی در دانشجویان براساس صفات شخصیت و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات آیت الله آملی در سال 1396 به تعداد 1150 نفر بود که از میان آن ها 285 دانشجو به صورت نمونه‌گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه پنج عاملی نیو ساخته مک ری و کاستا 1985؛ مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو ساخته بگبی، پارکر و تیلور (1994) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنسفکی، کرایج و اسپینهاون (2001) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی انجام شد.

    یافته ها

    ضریب رگرسیون بین راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان و ناگویی هیجانی مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود (01/0P<، 344/0=β). از بین ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی (01/0P<، 278/0=β) به صورت مثبت و برون‌گرایی (01/0P<، 328/0-=β) به صورت منفی و در سطح معناداری 01/0 ناگویی هیجانی دانشجویان دختر را پیش‌بینی کرد.

    نتیجه گیری

    آموزش تنظیم هیجان در جهت مقابله با رویدادهای محیطی و تعدیل تظاهرات شخصیتی در افراد دچار ناگویی هیجانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، صفات شخصیت، ناگویی هیجانی
  • نسیم حسین قربان، زهرا عباسپور آذر* صفحات 100-113
    مقدمه

    زوجین به عنوان عوامل ایجادکننده محیط ناخوشایند درون خانواده و از هم پاشیدگی کانون گرم خانواده و افزایش طلاق در کشور، نیاز به آموزش روش ها و فنون متعددی دارند تا تغییرات لازم را در نگرش، رفتار و روابط خود با اعضای خانواده ایجاد نمایند. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی زوج درمانی شناختی رفتاری بر کیفیت زناشویی و صمیمیت زناشویی زوجین در آستانه طلاق انجام گرفت.

    روش پژوهش:

    طرح پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زوجین متقاضی طلاق در دادگاه مفتح شهر تهران در سال 1397 بود که از میان آن‌ها 30 زوج به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 زوج) و کنترل (15 زوج) قرار گرفتند. جهت گردآوری داده های پیش آزمون و پس آزمون ابزار پژوهش شامل مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) و پرسشنامه نیازهای صمیمیت باگاروزی (2001) بود. گروه آزمایش 8 جلسه 5/1 ساعته زوج‌درمانی شناختی رفتاری را دریافت کردند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر بین میانگین‌های نمره های کیفیت زناشویی گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت (01/0P<). بین میانگین نمره های صمیمیت زناشویی گروه آزمایش و گروه کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت (01/0P<).

    نتیجه گیری

    زوج درمانی کوتاه مدت شناختی رفتاری یک روش درمانی موثر بر کیفیت روابط زناشویی و صمیمیت زناشویی زوجین در آستانه طلاق است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، شناختی رفتاری، صمیمیت زناشویی، کیفیت زناشویی
  • آزاده اقبال منش، محمد صاحب الزمانی* صفحات 106-120
    مقدمه

    اتخاذ رفتارهای مورد قبول از نظر سلامت و دانستن عوامل موثر بر انتخاب سبک زندگی در گروه سنی نوجوانان بسیار حایز اهمیت است. فلذا، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سبک زندگی با تصویر ذهنی - بدنی و تیپ شخصیتی در دانش آموزان دختر 15تا 18 ساله بوده شاغل به تحصیل هنرستان ها و دبیرستان های روزانه و غیر انتفاعی  شهرستان نهاوند ؛ انجام شده است.

    روش پژوهش:

    این مطالعه از نوع توصیفی– همبستگی بوده و نمونه مورد مطالعه ، 300 نفراز دانش آموزان دختر بوده که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند؛ سپس افراد دارای معیار ورود، پرسش نامه های دموگرافیک، پژوهشگرساخته سبک زندگی، تصور خود از بدن و شخصیت راتوس را تکمیل نموده اند.داده ها با استفاده از نرم افزار 22spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و ارتباط بین متغیرها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام چندگانه مشخص گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج تجزیه و تحلیل داده ها، بین عادات تغذیه ای، الگوی خواب – استراحت، سطح فعالیت های فیزیکی – ورزشی، مقابله با استرس با متغیرهای تصویرذهنی – بدنی  و تیپ شخصیتی ارتباط وجود دارد (05/0 >p). در هفت بعد مطرح شده، ارتباط معنادار بین بعد استفاده ازاینترنت (05/0< p) و ماهواره (05/0< p) باتصویرذهنی – بدنی و تیپ شخصیتی در سطح اطمینان 05/0 P=به دست نیامده است.

    نتیجه گیری

    پی بردن به ارتباط بین مولفه های سبک زندگی با تصویر ذهنی – بدنی و تیپ شخصیتی می تواند در بسیاری از امور مربوط به چگونگی تغییر و ارتقاء سبک زندگی خصوصا در نوجوانان که درمرحله سنی حساس و خاص بلوغ قرار دارند، ما را یاری دهد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، تصویرذهنی - بدنی، تیپ شخصیت، عادت تغذیه
  • نوشان رضایی فر، یارعلی دوستی*، بهرام میرزاییان صفحات 107-120
    مقدمه

    در راستای رویکردهای گوناگون رواندرمانی، بررسی رفتارمتقابل  بعنوان روشی که اثربخشی زیادی درحیطه ارتباطات مختلف بخصوص روابط زناشویی دارد،پرکاربرد به نظر میرسد.از این رو پژوهش حاضر با هدف اثربخشی روان‌درمانی مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل بر دلزدگی زناشویی و رضایت جنسی زنان دارای اختلال افسردگی غیر بالینی انجام پذیرفته است.

    روش پژوهش:

    پژوهش بصورت نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل می‌باشد. جامعه پژوهش کلیه زنان دارای اختلال افسردگی غیر بالینی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر تهران در نیمه دوم سال 95 بودند که از این میان 40 نفر به روش دردسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شده و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش  و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه روان درمانی مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل را دریافت نموده و هر دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه های افسردگی بک  (بک  و براون، 1996) ، دلزدگی پاینز(1996) و رضایت جنسی هادسون(1981) پاسخ دادند. داده‌های جمع آوری شده به وسیله آزمون کوواریانس و با استفاده از نرم افزارSPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته‌ها نشان داد که بین میانگین دلزدگی زناشویی و رضایت جنسی گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت. (01/0>P)

    نتیجه گیری

    می‌توان از روان‌درمانی مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل بردرمان دلزدگی زناشویی و رضایت جنسی زنان دارای اختلال افسردگی غیر بالینی سودجست.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی، تحلیل رفتار متقابل، دلزدگی زناشویی، رضایت جنسی، روان درمانی
|
  • Bahari S, Toozandejani H*, Taheri E, Zendedel A Pages 26-42
    Introduction

    The present study aimed to examine the effectiveness of Modular Cognitive Behavioral Therapy on the anxiety sensitivity of teen girls who has Social Anxiety Disorder.

    Methods

    Resent study is a semi-experimental of pre-test plan and post-test and follow along with control group. Statistical research method was all the girl student whom suffering of social anxiety’s symptoms in Mashhad in the school that 45 of them selected with random sampling method and divided in two exprimental groups. experimental groups took 10 sessions 90 minutes’ curriculum but control group did not receive any psychological services used instruments in the study included revised anxiety sensitivity of Kukes & Taylor (1998)which all groups were completed in the previous and next intervention phase and analyze data using statistical methods including repeated measures covariance for data analysis was applied.

    Result

    As the results of the study showed that Modular Cognitive Behavioral Therapy and Behavioral activation therapy are effective on reducing anxiety sensitivity in the girl students suffering of social anxiety symptoms and (p>0.01) and there are no different between Modular Cognitive Behavioral Therapy and Behavioral activation therapy. The findings of follow-up also showed the effects of both treatments have been continued in overall.

    Conclusion

    The modular cognitive behavioral therapy and behavioral activation therapy can be helpful to improve the anxiety sensitivity in females with social anxiety and is recommended for them to clinicians.

    Keywords: Anxiety Sensitivity, Behavioral Activation Therapy, Modula Cognitive-BehavioralTherapy, Social Anxiety
  • Soheylinia R, Aghajani T*, RebatMili S Pages 43-55
    Introduction

    High impulsivity plays a key role in the development and persistence of bulimia nervosa, and mindfulness-based therapies also play an important role in reducing the symptoms of eating disorders.The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness intervention on decreasing impulsivity of patients with neurological overeating.

    Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design with control group and the statistical population of the present study included outpatients with nerve bite referred to two nutrition clinics in Tehran in 1397. The statistical sample consisted of 30 people who were selected purposefully and then randomly assigned to the experimental group and the control group. The experimental group consisted of 8 90-minute sessions under the training of mindfulness and the control group remained on the list. Data collection tools included Barrett Impact Scale (1950). Content validity was also used to assess the validity of the questionnaire, which was approved by the relevant experts. Data analysis was performed using SPSS-v19 software in two sections: descriptive and inferential (covariance analysis).

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the two groups in the impulsive variables between the control and experimental groups and the mean of the experimental group was less in the impulsivity variable. The findings of this study showed the effectiveness of mindfulness education on impulsivity in patients with neurological overeating.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that mindfulness intervention has reduced impulsivity in patients with neurological eating disorder. Therefore, it is recommended that psychologists and counselors use the results obtained in the etiology and treatment of behavioral and psychological problems related to patients with neurodegeneration.

    Keywords: Mindfulness, impulsivity, nervous overeating
  • Doulatyari N, Tajeri B*, Khajvand Khoushli A, Akbari H Pages 55-75
    Introduction

    Due to the consequences of attention deficit - hyperactivity disorder, various therapy approach have been formed. This research aimed to investigate a comparative study between Barkley behavioral therapy, Minuchin structural family therapy and neuro-feedback on syndrome among children suffering from attention deficit – hyperactivity disorder.

    Methods

    This study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The study population consisted of all primary school student in Karaj in 2018. By using cluster sampling method, 400 students selected and screening conducted for hyperactivity. The sample consisted of 40 (10 for each group) students and their mothers were selected by as an available methods and randomly recruits to each of groups. Instruments for gathering data were semi-structured diagnostic interview, short diagnostic scale for hyperactivity and attention deficit disorder and multidimensional child anxiety scale. Then, the participants in the experimental groups (Three groups) participated in Barkley behavioral therapy, Minuchin structural family therapy and neurofeedback, while the control group did not receive any intervention. Then, the data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as MANCOVA and ANCOVA.

    Results

    The results indicate that Barkley behavioral therapy, Minuchin structural family therapy and neuro-feedback have significant impact on syndrome among children suffering from attention deficit – hyperactivity disorder, generally. Furthermore, post-hoc test revealed that the efficacy of therapies on syndrome of experiment groups is different. Three months follow-up results represent resistance of therapies.

    Conclusion

    using of these therapies for reduction of syndrome among children suffering from attention deficit – hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention deficit – hyperactivity disorder, Barkley behavioral therapy, Minuchinstructural family therapy, neuro-feedback, syndrome
  • Tanaomi F*, Khanbani M Pages 75-87
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the relationship between (Active) Values in action (VIA) with hope in specific areas and outcome expectations master of students in clinical psychology.

    Methods

    The research method was descriptive and correlation. The Statistical Society of this study consisted of all students of Tehran-Shomal Islamic Azad University in the 2015-16 academic year. Among them, 230students were selected by available sampling. Tools of this study were active Values in action (Piterson and Seligman, 2004), hope in a specific area (Simpson 1991) and outcome expectations(Haket and et al., 1997) Questionnaires. Pearson correlation and Regression analyze was used.

    Results

    There is a significant positive correlation between (active values) in practice with hope in certain fields and expectations of the students of the Faculty of Clinical Psychology.

    Conclusion

    Increasing and raising the level of character capabilities creates a cognitive, emotional and motivational state in individuals towards the future.

    Keywords: active values in action (VIA), hope in specific arena, outcome Expectationsstudent
  • Razagh Pour M, Hoseinzadeh A. A Pages 88-99
    Introduction

    Continuity of alexithymia is also observed in non-clinical populations including students. The person is confronted with various emotional challenges in the stressful courses of change, such as university. Throughout college, having emotional skills sets an efficient and effective communication model for students' lives and makes them adapt to their academic requirements. The purpose of this study was the prediction of alexithymia in students based on personality traits and cognitive emotion regulation strategies.

    Method

    The research method was descriptive-correlation and the statistical population of the study consisted of all female students of Islamic Azad University, Ayatollah Amoli Science and Research Branch in 2016-2017 in 1150 individuals, among which 285 students were selected by multi-stage sampling. The study tools included NEO-Five Factor Inventory by McCrae & Costa 1985; Toronto Alexithymia Scale by Bagby, Parker & Taylor (1994) and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire by Garnefski, Kraaij & Spinhoven (2001). Data analysis was performed using hierarchical regression analysis.

    Results

    The regression coefficient between negative cognitive emotion regulation strategies and alexithymia was positive and at the level of 0.01 was significant (P<0.01, β=0.344). Among the personality traits neuroticism (P<0.01, β=0.278) positively and extraversion (P<0.01, β=-0.328) negatively and at the level of 0.01 predicted alexithymia in female students.

    Conclusion

    Emotion regulation training is recommended for coping with environmental events and modifying personality manifestations in people with alexithymia symptoms.

    Keywords: alexithymia, cognitive emotion regulation, personality traits
  • Hosein Ghorban N, Abbaspoor Azar Z* Pages 100-113
    Introduction

    Couples need to learn a variety of methods and techniques to create the necessary changes in their attitudes, behaviors, and relationships with family members as factors causing unpleasant intrafamily environment and the disintegration of the family hot spot and increasing divorce in the country. The purpose of this study was to determine the effect of cognitive behavioral couple therapy on marital quality and marital intimacy of couples on the verge of divorce.

    Method

    The research design was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group and the statistical population of the present study consisted of couples applying for divorce in Mofateh court of Tehran in 2019 which through them 30 couples were selected by purposive sampling method and randomly were assigned into two experimental groups (15 couples) and control (15 couples). To collect pre-test and post-test data, the research instruments included Dyadic Adjustment Scale by Spanier (1976) and Marital Intimacy Needs Questionnaire by Bagarozzi (2001). The experimental group received 8 sessions of 1.5 hour cognitive behavioral couple therapy. Covariance analysis was used for statistical analysis of the data.

    Results

    In the present study, there was a significant difference between the mean of marital quality scores in the experimental and control groups at the post-test stage (P <0.01). There was a significant difference between the mean scores of marital intimacy in the experimental and control groups at the post-test stage (P <0.01).

    Conclusion

    Short-term cognitive behavioral couple therapy is an effective treatment for couples' quality of marriage and marital intimacy on the verge of divorce.

    Keywords: cognitive-behavioral, couple Therapy, marital intimacy, marital quality
  • Eghbal Manesh A, Sahebalzamani M* Pages 106-120
    Introduction

    It is important to adopt acceptable health behaviors and knowing the factors affecting lifestyle choices in Adolescence group. That’s why, the present study aimed to investigate the relationship between lifestyle, body image and personality type in 15- to 18-yearold female students attending daily and non-profit high schools and high schools in Nahavand city and residing in the city. Method and materials: This was descriptive-correlational study. The Sample of this study was 300 female students selected by multistage cluster random sampling. Then, people with entry criteria, had completed demographic, researcher-made lifestyle, body image and Ratus personality questionnaire. The data were analyzed using SPSS Software version 22 and the relationship between variables was determined using Pearson correlation and multiple stepwise regression.

    Results

    Based on the results of the data analysis, there is a significant relationship between eating habits, sleep-resting pattern, level of physical activity, exercise, coping with stress, with the body image and personality type (P <0.05).In seven dimensions, there is no significant relationship between the use of the Internet (P> 0.05) and satellite (P> 0.05) with the body image and personality type with the confidence level of P=0.05.

    Conclusion

    Understanding the relationship between the components of lifestyle with the body image and personality type can help us in a lot of things about how to change and promote lifestyle, especially in adolescents who are at a critical age of puberty.

    Keywords: lifestyle, body image, personality type, eating habits
  • Rezaeifar N, Doosti Y*, Mirzaiyan B Pages 107-120
    Introduction

    In line with development of various psychotherapy methods, the impact of transactional analysis on relationships and it’s implication on couple’s behavior is very practical. The main objective of this study was to investigate the effectiveness of psychotherapy based on transactional analysis method on couple burnout and sexual satisfaction in women with non-clinical depression.

    Method

    This research was a semi-experimental study including a pretest-posttest design and a control group. The study population is consisted of all women with non-clinical depression referring to health centers in Tehran; Out of this sample population, 40 -individuals were selected by an entry-exit method purposefully and randomly assigned to experimental (n=20) and control (n=20) groups. The experimental group received 10 psychotherapeutic sessions based on transactional analysis. In the pre-test and post-test stages, both groups completed Beck’s Depression Questionnaire (Beck and Brown, 1996), Pines couple burnout measurement (1996) and Hudson’s Sexual Satisfaction Questionnaire (Hudson, 1981). Covariance of the data was calculated by using SPSS-22 software.

    Results

    The findings of the study showed that, the mean of couple burnout and sexual satisfaction are significantly different in the experimental and control groups in the post-test stage (p<0.01).

    Conclusion

    The study results indicated that psychotherapy based on the transactional analysis has a positive impact on couple burnout and sexual satisfaction in women with non-clinical depression.

    Keywords: Couple burnout, Depression disorder, Psychotherapy, Transactional analysis, Sexualsatisfaction