فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال نهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقصود فقیرپور، الهام احمدی* صفحات 13-29
    مقدمه

    یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های زنان سرپرست خانوار در کشورهای مختلف عدم حمایت از سوی اطرافیان و نهادهای ذی‌ربط می‌باشد. در واقع، این افراد همواره در خطر مشکلات روحی و احساسی قرار دارند و از همین رو، توجه به شرایط زندگی آنها بسیار حیاتی می‌باشد.

    روش پژوهش:

    جامعه آماری پژوهش زنان کمیته امداد امام خمینی (ره) شهر رشت در سال 1397 بودند. به منظور اندازه‌گیری حجم نمونه از جدول مورگان استفاده گردید و در نهایت تعداد 381 نفر به روش نمونه‌گیری غیرتصادفی دردسترس انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه‌های توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر، و سلامت روان گلدبرگ و میلر استفاده گردید. در نهایت، بعد از در نظر گرفتن مقدار خطای توزیع پرسشنامه‌های، تعداد 403 پرسشنامه صحیح توسط محقق دریافت شد. تجزیه و تحلیل داده‌های بدست آمده نیز از روش مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزارهای آماری SPSS 21 و PLS-3 انجام گرفت.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که بین تمامی ابعاد توانمندسازی روانشناختی (شایستگی، خودمختاری، تاثیرگذاری، معنی‌دار بودن و اعتماد) و تمامی ابعاد سلامت روانی (شامل سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی و محیطی) در سطح معناداری 131/25 (05/0>P) در زنان سرپرست خانوار رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه‌گیری:

    مطابق با یافته‌های تحقیق حاضر، برنامه آموزش توانمندسازی روانشناختی زنان سرپرست خانوار با به‌کارگیری سیستماتیک دانش‌ها، مهارت‌ها، نگرش‌ها و ارزش‌ها می‌تواند موجب رشد و شکوفایی زنان در ایفای نقش خود به عنوان عضوی از خانواده شده و با جلوگیری از درماندگی در تصمیم‌گیری‌های زندگی، باعث بهبود تسلط و کنترل بر زندگی شخصی و بالا بردن کیفیت زندگی خانوادگی‌شان شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، سالمت روان، زنان سرپرست خانوار
  • سمیه یحیی*، گیتی ازگلی، زهرا مهربان، فراز مجاب، حمید علوی مجد، فریماه نسرین صفحات 30-39
    مقدمه

    اپیزیاتومی به معنای برش عضلات پرینه در مرحله دوم زایمان برای تسهیل امر زایمان است. گل راعی به دلیل دارا بودن فلاونویید و هیپرسین و هیپرفورین دارای خاصیت ضد درد و ضدالتهاب است. قسمت عمده بی‌تحرکی مادر به دلیل درد و التهاب اپی زیاتومی است. مطالعه حاضر باهدف بررسی گل راعی بر تحرک بعد زایمان انجام‌گرفته است.

    روش پژوهش:

    این مطالعه کار آزمایی بالینی تصادفی دوسوکور در سال 1393 بر روی 100 زن واجد شرایط پژوهش مراجعه‌کننده به بیمارستان نورانی تالش انجام شد. نمونه‌ها به روش تخصیص تصادفی در دو گروه کرم گل راعی و دارونما قرار گرفتند. نمونه‌های پژوهش 2 ساعت پس از اپی زیاتومی به میزان 2 سانتی‌متر در ناحیه بخیه استفاده کردند. اولین زمان تحرک بعد از زایمان (بلند شدن از تخت زایمان پس از زایمان بدون احساس درد) به ساعت سوال شد تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده نرم‌افزار آماری SPSS نسخه (19) و آزمون‌های من ویتنی و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 0/05 معنی‌دار در نظر گرفته شد

     یافته‌ها:

    میانگین ساعت اولین تحرک بعد از زایمان در دو گروه معنی‌دار بود (001/0>p).

    نتیجه‌گیری:

    استفاده از کرم گل راعی با کاهش درد باعث تحرک زودتر پس از زایمان می‌شود.

    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، تحرک زودهنگام، علف چای، گل راعی
  • زهرا امیری*، لیدا بهرامی صفحات 40-51
    مقدمه

    وجود یک کودک با نیازهای ویژه معمولا زمینه ای برای تغییر رفتار اعضای خانواده فراهم می کند. با توجه به اینکه داشتن یک کودک با نیازهای ویژه در حکم یک ضربه روانی قابل‌توجه است و موجب بروز احساسات و رفتارهای مختلف می شود پژوهش حاضر، باهدف اثربخشی آموزش مبتنی بر مثبت اندیشی بر افسردگی مادران کودکان با نیازهای ویژه در شهر کرمانشاه در سال 1397 انجام شد.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون_ پس‌آزمون با گروه کنترل هست. جامعه آماری را کلی مادران دارای کودکان با نیاز های ویژه تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر کرمانشاه تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 285 نفر انتخاب شدند و پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II یاBeck Depression Inventory) را تکمیل کردند، از میان آن ها تعداد 30 نفر که بالاترین نمره افسردگی را داشتند، انتخاب شدند و به‌طور تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت ده جلسه، به‌صورت هفته ای یک جلسه 120 دقیقه ای تحت مداخله ی آموزش مبتنی بر مثبت قرار گرفتند. داده‌ها، از طریق آزمون آماری تحلیل کوواریانس تحلیل گردید.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مثبت اندیشی بر کاهش افسردگی مادران کودکان با نیازهای ویژه موثر بوده است (001/0P< ،14/16 F=).

    نتیجه گیری

    مداخلات مبتنی بر مثبت اندیشی می تواند بر کاهش افسردگی ماداران کودکان با نیاز های ویژه اثربخش باشد. لذا اجرای این برنامه ها در کلیه مراکز توان‌بخشی ویژه کودکان با نیازهای ویژه سازمان بهزیستی جهت پیشگیری از آسیب های روانی مادران می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، مثبت اندیشی، نیازهای ویژه
  • آرزو زارع محمدی*، فسانه امیدی، مرجان جعفری روشن، علی قنبری صفحات 52-69
    مقدمه

    هدف این پژوهش مقایسه ابعاد شخصیت و سبک‌های حل تعارض و رضایت زناشویی زنان متاهل در ازدواج سنتی و ازدواج سفید است.

    روش پژوهش:

    این پژوهش علی- مقایسه‌ای و از نوع پس رویدادی است. جامعه پژوهش حاضر شامل تمام زنان متاهل در ازدواج سنتی و ازدواج سفید تهران و البرز بود. نمونه‌ی پژوهش حاضر شامل 15 نفر زوج که دارای ازدواج سفید و  15 نفر زوج که دارای ازدواج سنتی که به‌صورت نمونه‌گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های تعارض زناشویی اشتراوس، رضایت زناشویی انریچ و ویژگی شخصیتی استفاده‌شده است. داده‌ها با استفاده از ضریب آزمون تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که در رابطه با ویژگی‌های ابعاد  شخصیتی، تنها در مولفه انعطاف‌پذیری تفاوت معنی‌داری وجود دارد(01/0P<)، بین  سبک‌های حل تعارض نیز تفاوت معنی‌داری وجود دارد(01/0P<) و همچنین بین رضایت زناشویی در دو گروه تفاوت معنی‌داری وجود دارد(01/0P<).

    نتیجه‌گیری:

    با استفاده از نتایج یافته‌ها می‌توان گفت انعطاف‌پذیری، سبک‌های حل تعارض و رضایت زناشویی جزء متغیرهای تمایزدهنده نوع ازدواج می‌باشد.

    کلیدواژگان: تعارض، رضایت زناشویی، ویژگیهای شخصیت، ازدواج سفید، ازدواج سنتی
  • سیم زهدی شهبازپور، عصمت دانش* صفحات 75-88
    مقدمه

    در هر جامعه‌ای کودکان و نوجوانان سرمایه‌های بالقوه جامعه بوده و سلامت روانی آن‌ها حایز اهمیت است. بیماری‌های روانی سبب اختلال در عملکرد شغلی و اجتماعی و پیشرفت تحصیلی افراد می‌گردد و با به کارگیری راهکارهای لازم به میزان زیادی قابل کنترل است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه صفات شخصیت، سازگاری و نشخوار خشم با افسردگی در دختران نوجوان بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش نوع توصیفی و همبستگی و جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش دانش آموزان نوجوان دبیرستانی دختر 4 ناحیه آموزش و پرورش کرج در سال 1396 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه‌‌‌ای چند مرحله‌‌‌ای، از میان آن ها تعداد 300 دانش آموز انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی کودکان (کواکس، 1979)؛ پرسشنامه خشم کودکان و نوجوانان (نیلسون، 2000)؛ پرسشنامه سازگاری دانش آموزان مدارس (سینها و سینگ، 2013) و پرسشنامه شخصیتی (آیزنک، 1974) بود. جهت تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر رابطه صفات شخصیت برون گرایی با افسردگی منفی (165/0-=r، 01/0>P) و روان رنجورخویی (440/0=r، 01/0>P) و روان پریش گرایی (219/0=r، 01/0>P) با افسردگی مثبت، ناسازگاری با افسردگی مثبت (490/0=r، 01/0>P) و نشخوار خشم با افسردگی مثبت  (341/0=r، 01/0>P) بود.

    نتیجه گیری

    صفات ناسازگارانه شخصیت نه تنها موجب ناسازگاری و واکنش های خشمگینانه در دختران در موقعیت های آشفتگی برانگیز می شود بلکه افسردگی را برای آن ها در پی دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، دختران، سازگاری، شخصیت، نشخوار خشم
  • سارا کاکلیان، مرضیه سادات رضوی*، زهرا غلامی حیدر آبادی صفحات 80-92
    مقدمه

    با توجه به پیچیدگی در حال رشد ازدواج و خانواده، ادبیات فراوانی درباره روابط زناشویی و کیفیت زناشویی وجود دارد و درک زیادی در مورد این که چگونه ازدواج بر سلامت و بهزیستی تاثیر می گذارد، در حال ظهور است. ازدواج متضمن تطابق رفتارهای بهداشتی در طول زمان بین همسران است. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش غنی سازی ازدواج به روش اولسون بر صمیمیت و تعهد زناشویی زنان متاهل شهر تهران در سال 97-96 بود.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر، از جمله طرح های نیمه آزمایشی، به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمام زنان متاهل شهر تهران بودند که گروه نمونه شامل 30 نفر از زنان که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997) و صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001) بود. گروه آزمایش در هشت جلسه 90 دقیقه‌ای به صورت دوبار در هفته، تحت آموزش غنی‌سازی ازدواج قرار گرفتند. پس از اتمام جلسات، هر دو پرسشنامه در هر دو گروه مجددا اجرا گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که برنامه غنی سازی ازدواج به سبک اولسون بر صمیمیت و تعهد زناشویی موثر است.

    بحث و نتیجه گیری

    با تکیه بر یافته های این پژوهش و استناد به مطالعات پیشین، می توان نتیجه گرفت که می توان از سودمندی مداخلات غنی سازی ازدواج بر اساس سبک اولسون در بهبود صمیمیت و تعهد زناشویی زوج ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، صمیمیت زناشویی، غنی سازی ازدواج
  • مهوش میرزایی، ملکه مشهدی فراهانی*، باقر تنائی، زهرا عباسپور صفحات 93-104
    مقدمه

    رویکردهای معنویت درمانی درمانگران را تشویق می‌کنند که در درمان مسایل مهم معنوی درمانجویان را در زمان مناسب مورد خطاب قرار دهند و در راستای استفاده از قدرت بالقوه ی ایمان و معنویت درمانجویان در درمان و بهبودی از زبان و مداخله‌هایی استفاده کنند که بیانگر احترام و ارزش قایل شدن درمانگر نسبت به مسایل معنوی درمانجو می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان معنوی بر کیفیت زندگی و شادکامی در سالمندان ساکن کوی سالمندان بود.

    روش پژوهش:

    مطالعه حاضر کارآزمایی بالینی  از نوع مطالعه نیمه آزمایشی (طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون با گروه کنترل) و جامعه آماری این پژوهش شامل تمام سالمندان ساکن کوی سالمندان مهر ایران در شهر کرج درسال 1395 بود که از بین آنها 50 نفر به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی  در دو گروه 25 نفره (آزمایش و گواه) قرار داده شدند؛ قبل از اعمال مداخله هر دو گروه مورد پیش آزمون قرار گرفتند و 8 جلسه 90 دقیقه‌ای مداخله‌ای برای گروه آزمایش به عمل آمد؛ سپس پس‌آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر پرسشنامه‌های شادکامی و کیفیت  زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده بود. داده‌ها با استفاده از روش آزمون تی  جفت شده و کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته‌ها:

    تحلیل داد‌ ها از طریق تحلیل کوواریانس نتایج نشان داد مداخله‌ی معنوی بر میزان کیفیت زندگی و شادکامی در سالمندان موثر است(سطح05/0 p<).  بدین معنا که با ارتقاء سطوح معنویت، کیفیت زندگی و شادکامی در افراد گروه آزمایش افزایش یافت.

    نتیجه‌گیری:

    از آنجا که معنویت می تواند بر بهبود کیفیت زندگی و میزان شادکامی افراد موثر باشد، همچنین با توجه به اینکه سالمندان در این دوران با بحران‌های روحی و جسمی بسیاری روبه‌رو هستند که به کاهش کیفیت زندگی و افزایش علایم روان‌شناختی در آنان منجر می‌شود؛ لذا با توجه به نتایج مربوط به به این پژوهش به نظر می‌رسد استفاده از راهبردهای معنوی می‌توان براین مهم اهتمام ورزید و به بهبود کیفیت زندگی و افزایش شادکامی در این جامعه پرداخت.

    کلیدواژگان: درمان معنوی، سالمند، شادکامی، کیفیت زندگی
  • جواد وکیلی، سید علی کیمیایی*، حمید ذوالفقاری صفحات 105-117
    مقدمه

    یکی از ابعاد موردبررسی زوج‌های متقاضی طلاق به خطر افتادن سلامت جسمانی این افراد است که حاصل روابط زناشویی آسیب‌دیده و نداشتن معنا و مفهوم مشترک در زندگی هست زیرا که زوج‌ها در حل مسایل پیچیده مرتبط بامعنا و هدایت زندگی به‌نوعی خبرگی یا خردمندی نیاز دارند تا بتوانند بر مسایل فایق آیند ولی در صورت نداشتن معنای زندگی، اختلاف و تعارض بیش‌ازپیش خواهد شد و مشکلات روان‌شناختی و جسمانی بیشتری را دامن خواهد زد. بنابراین هدف پژوهش حاضر، ارزیابی مدل رابطه بین خردمندی به‌عنوان میانجی در رابطه معناجویی و سلامت جسمانی در متقاضیان طلاق توافقی بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش حاضر توصیفی – همبستگی (رگرسیون چندگانه هم‌زمان) و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوج‌های متقاضی طلاق توافقی شهر مشهد بودند که به روش نمونه‌گیری در دسترس از بین دو مرکز مشاوره، تعداد 197 زن و مرد متقاضی طلاق توافقی پرسشنامه‌های پژوهش را تکمیل نمودند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش مقیاس‌های معنای زندگی (MLQ)، مقیاس سه‌بعدی خردمندی D-WS3)) و سلامت جسمانی (PHQ) بوده است. تجزیه و تحلیل داده‌ها نیز از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی هم‌زمان و با استفاده از نرم‌افزار SPSS.21 انجام گرفت.

    یافته‌ها:

    نتایج ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که بین مقیاس سلامت جسمانی با متغیرهای خردورزی و معنای زندگی همبستگی منفی معنادار و بین خردورزی و معنای زندگی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد (p<0/05) و همچنین تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی با روش بارون وکنی و آزمون سوبل نشان داد که خردمندی نقش میانجی در رابطه معنای زندگی و سلامت جسمانی زوج‌های متقاضی طلاق توافقی ایفا می‌کند.

    نتیجه‌گیری:

    یافته‌های پژوهش حاکی از مدل خردمندی به‌عنوان میانجی بین معنای زندگی و سلامت جسمانی است، درنتیجه می‌توان بیان کرد که معنای زندگی از طریق خردورزی نقش موثری در سلامت جسمانی افراد دارد، لذا لازم است به آگاه‌سازی مشاوران و خانواده‌های ایرانی در رابطه با نقش و اهمیت متغیرهای موثر بر سلامت جسمانی پرداخت.

    کلیدواژگان: خردمندی، زوجهای متقاضی طلاق توافقی، سلامت جسمانی، معنای زندگی
  • معصومه فلاحیان، حمیدرضا حاتمی، حسن احدی*، حسن اسدزاده صفحات 118-129
    مقدمه

     نوجوانی دورانی از زندگی است که با تغییرات گسترده در خود و نیز تشکیل هویتی پایدار همراه است. یکی از رویکردهای روان‌شناختی که در جدیدترین تحولات درمان‌های شناختی مطرح شده است  درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی  است. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سبک هویتی دانش‌آموزان انجام شد.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل با پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان دختر دبیرستانی آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصیلی 1396-97 بود. نمونه پژوهش حاضر، تعداد 45 نفر از دانش آموزان دبیرستان که نمره آنان در آزمون کی مت 5/1 واحد انحراف معیار کمتر از نمره استاندارد بود؛ انتخاب و به‌صورت تصادفی در سه گروه واقعیت درمانی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و کنترل قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه سبک‌های هویت برزونسکی (1989) برای سنجش سبک هویتی دانش‌آموزان استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها در دو سطح آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و در سطح استنباطی از آزمون تحلیل کوواوریانس(ACNOVA)  در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که واقعیت درمانی بر سبک هویتی دانش‌آموزان دختر دبیرستانی اثر  معناداری داشت. شناخت درمانی بر سبک هویتی دانش‌آموزان دختر دبیرستانی اثر معناداری داشت(001/0>P). بین میزان اثربخشی واقعیت درمانی و شناخت درمانی بر سبک هویتی دانش‌آموزان تفاوت معناداری وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

      می‌توان نتیجه گرفت که با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و واقعیت درمانی می‌توان نوجوانان را در راستای رسیدن به هویت موفق کمک کرد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، سبک هویتی
|
  • Maghsoud Faghirpour, Elham Ahmadi* Pages 13-29
    Introduction

    One of the main concerns of female heads of households in different countries is the lack of support from relatives and related institutions. In fact, these people are always in danger of emotional and emotional problems and, therefore, it is vital to pay attention to their living conditions.

    Method

    The statistical population of the study was women who were members of the Imam Khomeini Relief Committee in Rasht. Morgan table was used to measure the sample size and 381 were selected by non-random sampling method. In this research, psychological empowerment questionnaire of Spreitzer and Goldberg and Miller’s mental health questionnaire were used. Finally, after considering the error of distribution of the questionnaires, 403 correct questionnaires were received by the researcher. Structural equation modeling method was used to analyze the obtained data by using SPSS 21 and PLS3 software.

    Results

    The results showed that among all dimensions of psychological empowerment (competence, autonomy, impact, meaningfulness and trust) and all dimensions of mental health (including physical, psychological, social and environmental health) at the significant level of 25.131 (P<0.05), there is a positive and significant relationship between female headed households.

    Conclusion

    According to the findings of this research, the psychological empowerment program of women heads of households with the systematic use of knowledge, skills, attitudes and values, can lead to the growth and prosperity of women in their role as a member of the family and by preventing of helplessness in life decisions making, improves their self-control and enhance the quality of family life.

    Keywords: Psychological empowerment, mental health, female heads of households
  • Yahya S*, Ozgoli G, Mehraban Z, Mojab F, Alavi Majd H, Nasrin F Pages 30-39
    Introduction

    Episiotomy involves incising the perineal muscles in the secondary stage of labor to facilitate one .Hypericum have analgesic and anti-inflammatory properties due containing flavonoid and Hypericin and Hyprfuryn. The principal part of maternal inactivity is due to pain and inflammation of episiotomy. The present study was performed with aim to investigate hypericum on postpartum motility.

    Methods

    This double blind randomized clinical trial was performed on 100 women eligible for study referred To Talesh Noorani hospital in 2014. The samples were randomly allocated in two groups of placebo and Hypericum cream. The studies samples used 2 cm Hypericum cream at scars 2 hours after episiotomy. The first postpartum motility (getting out of the delivery bed without pain) was asked for hours. Data were analyzed by SPSS /19, and Mann-Whitney, Independent t test. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The mean time of first postpartum mobility in two groups was significant (p <0.001)

    Conclusion

    The use of a Hypericum perforatum cream reduces pain causing faster postpartum motility.

    Keywords: Episiotomy, Hypericum, Perforatum, Early Mobility
  • Amiri Z*, Bahrami L Pages 40-51
    Introduction

    the presence of a child with special needs in the family generally creates a context for changing the behaviors of the family members. Since having a child with special needs can be considered a significant psychological burden which causes the expression of various emotions and behaviors, the current study aims to evaluate the effectiveness of optimism-based training on the depression of the mothers of the children with special needs in Kermanshah City in 2018.

    Methods

    the current study is a semi-experimental controlled study with a pretest-posttest scheme. The statistical population of the study includes all the mothers of children with special needs who are covered by the State Welfare Organization of Kermanshah City. Using randomized cluster sampling, 285 mothers were selected to fill out the Beck Depression Inventory (BDI-II). Among those who completed the inventory, 30 mothers with the highest depression scores were chosen and then allocated randomly to two 15-member groups, i.e. the experimental and control groups. The members of the experimental group received ten 120- minute sessions of optimism-based training intervention, with one session per week. The obtained data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) statistical test.

    Results

    the results indicate that optimism-based training is effective for reducing the depression of the mothers of children with special needs (𝐹 = 16.14, 𝑃 < 0.001).

    Conclusions

    optimism-based interventions can be effective in reducing the depression of mothers of children with special needs. Therefore, the application of such interventions in all rehabilitation centers for children with special needs by the State Welfare Organization can be influential in preventing psychological damage to the mothers.

    Keywords: depression, optimism, special needs
  • Zare Mohammadi A*, Omidi A, Jafari Roshan M, Ghanbari A Pages 52-69
    Introduction

    The purpose of this study was comparing the dimensions of personality and conflict resolution and marital satisfaction of married women in traditional marriage and white marriage, M

    methods

    this study is a causal-comparative and post-event. The population of the study consisted of all married women in traditional marriage and white marriage in Tehran and Alborz. The sample consisted of 15 couples with white marriages and 15 couples with traditional marriages who were selected as snowball samplers. In this research, Strauss marital conflict questionnaire, Enrich marital satisfaction questionnaire and personality trait questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using independent t-test.

    Results

    The results showed that there is a significant difference in the characteristics of personality dimensions only in the flexibility component (P <0.01).also There is a significant difference between conflict resolution styles (P <0.01), and there is a significant difference between marital satisfaction in both groups (P <0.01).

    Conclusion

    Using the results of the findings, it can be said that flexibility, conflict resolution styles and marital satisfaction are among the distinctive variables of marriage type.

    Keywords: Conflict, marital satisfaction, personality traits, white marriage, marriage
  • Zohdi Shahbazpoor N, Danesh E* Pages 75-88
    Introduction

    In each society, children and teenagers are potential social capitals and their mental health is important. Mental disorders disrupt the job and social performance and the academic achievement of people and it is highly controllable by applying the necessary solutions. The purpose of this study was to determine the relationship between personality, adjustment and anger rumination with depression in female adolescent.

    Method

    The research method was descriptive and correlational, and the statistical population of this study was high school female students of 4th educational district of Karaj in 1396, using a multi-stage cluster sampling method, among them 300 students were selected. The study tools were Children's Depression Inventory (Kovacs, 1979); Children's Inventory of Anger (Nelson, 2000); Adjustment Inventory for School Students (Sinha & Singh, 2013) and Personality Questionnaire (Eysenck, 1974).

    Results

    In the present study, the relationship between extraversion personality trait with depression (r=-0.165, P<0.01) was negative and neuroticism (r=0.440, P<0.01) and psychoticism (r=0.219, P<0.01) with depression were positive and anger rumination with depression (r = 0.341, P) was positive.

    Conclusion

    The maladaptive personality trait cause not only inconsistency and angry reactions in females in distressed situations, but also depression for them.

    Keywords: adjustment, anger rumination, depression, female, personality
  • Kakolian S, Razavi M*, Gholami Heidar Abadi Z Pages 80-92
    Introduction

    With the growing complexity of marriage and family, there is abundant literature on marital relationships and marital quality and an emerging understanding of how marriage might influence the health and well-being. The understanding marital relationship is also very timely given the changes the institution of marriage has been witnessing over the last several decades. Being married contributes to concordance in health behaviors over time between spouses. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Olson's method of marriage enrichment education on intimate and marital commitment of married women in Tehran during 2017-2018.

    Method

    The present study, including semi-experimental design, is a pre-test-post-test with a control group. The population of this study includes all married women in Tehran. The sample consisted of 30 women who were randomly selected using cluster sampling. The data collection method was library and field studies. The Bazarazi Matrimonial Inventory (2001) and Adams & Jones Marriage Commitment Questionnaire (1997). Examination group were under education for 8 sessions that include 90 minutes, two times a week.After finishing sessions, we run again bouth questionnaire in both groups.

    Results

    The result of covariance analysis shows that Olson's method of marriage enrichment education has been effective on intimate and marital commitment of married women in Tehran.

    Conclusion

    Based on the findings of this research and citing previous studies, it can be concluded that Olson's method of marriage enrichment education interventions's usefulness can be used for improvement of couples' marriage and intimacy.

    Keywords: marital commitment, marital intimacy, marriage enrichment
  • Mirzaie M, Mashhadi Farahani M.*, Tenaie B, Abbaspoor Z Pages 93-104
    Introduction

    The spiritual therapy methods encourage the therapists to address their patient’s important spiritual issues at the right time and to make use of the language and the type of intermission that implies the therapist’s respect and appreciation towards the patient’s spiritual issues in order to use the patient’s spiritual and faith potentials. The aim of this study was to study the effect of spiritual therapy in the quality of life and happiness of the senior residents of resting homes.

    Method

    the research method was the Clinical study of the type of semi - experimental study (pretest, posttest with a control group) the participant of this study were all of the senior residents of Mehr-e-Iran resting home based in Karaj in 2016 (1395). 50 people were chosen by available sampling and then randomly assigned in two groups of 25 (experiment and control). The pretest were held before any treatment and eight sessions each lasting 90 minutes, were held for the experiment group; the post tests were held afterwards. The instruments of the study were the world health organization’s questionnaire of happiness and the quality of life. The data were coupled using a t-test and the covariate was analyzed. The analysis of the data by analyzing the covariate revealed that spiritual treatment is effective on the senior’s quality of life and happiness (p<0.05). This would mean that by improving the spirituality levels the quality of life and happiness in the participants of the experimental group were improved as well.

    Result

    due to the fact that spirituality can effect individual’s life quality and happiness, and due to the fact that the elderly are struggling with physical and mental challenges at this point that would led to a decrease in their life quality and increase their psychological symptoms, it seems that, using the result of this study, adopting spiritual methods can help improving their life quality and happiness.

    Discussion

    Since spirituality can be effective in improving the quality of life and in the happiness of individuals, it is also important that the elderly in this period face many physical and psychological crises that lead to a decrease in their quality of life and increased psychological symptoms. Considering the results of this study, it seems that using spiritual strategies can be important to improve quality of life and increase happiness in this community.

    Keywords: : spiritual therapy, life quality, quality of life, happiness, elderly
  • Vakili J., Kimiaei S. *, Zolfaghari H Pages 105-117
    Introduction

    Couples have a concept of life in their minds, conflicts will grow increasingly leading to more psychological and physical problems. Thus present study aims to evaluate a model for wisdom as a mediator in relationship between search for meaning and physical health in couples applying for a mutual agreed divorce.

    Method

    methodology used in present paper is descriptive correlation (standard Multiple regression). Research statistical population includes all requesting for uncontested divorce in Mashhad. Through available sampling method from two consultation service center in which 197 women and men applying for a mutual agreed divorce, answered research questionnaire. Instruments used in this research include meaning of life quality scale (MLQ), 3-dimensional scale of wisdom (D-WS3), and physical health quality scale (PHQ).Data analysis carried out through pearson correlation coefficient and simultaneous hierarchical regression using SPSS software.

    Results

    results of Pearson correlation coefficient suggested that there is a negative significant correlation between physical health scale and wisdom and meaning of life variables, and there is a positive significant correlation between wisdom and meaning of life (P<0.05). As well as hierarchical regression analysis through Baron and Kenny method and Sobel test showed that wisdom plays a mediating role in relationship between "meaning of life “and "physical health " in couples applying for a mutual agreed divorce.

    Conclusion

    research findings revealed that wisdom model acts as a mediator between life meaning and physical health .Consequently it can be claimed that meaning of life plays an important and effective role in people physical health through wisdom.

    Keywords: Couples applying for mutual–agreed divorce, Meaning in life physical health, Wisdom
  • Fallahian M, Hatami H, Ahadi H*, Asadzadeh H Pages 118-129
    Introduction

    Educational organizations today are considered as the most important social systems in each society and are considered as an integral part of this system. The mission of these systems is to educate, educate and educate generations for the future; a future that is much more advanced, more complex, and more complete than the present. The purpose of this study was to compare the efficacy of reality therapy and cognitive therapy based on mind-awareness on the students' identity styles.

    Method

    The research was a semi-experimental research with experimental and control group with pre-test, post-test and follow-up. The research community of all female high school students was a district of a Tehran city education in the academic year of 1396-97. A total of 45 high school students were selected and randomly assigned to three groups of reality therapy, cognitive therapy based on mindfulness and control in the KMT test, 1.5 standard deviation units. In this research, the Bersonsky Identity Styles Questionnaire (1989) was used to assess the identity of students. To analyze the data, covariance analysis (ACNOVA) was used.

    Results

    The results showed that the reality of therapy had a significant effect on the identity style of high school girl students. Cognitive therapy had a significant effect on the identity style of high school female students. There was no significant difference between the effectiveness of the reality therapy and cognitive therapy on the identity style of the students.

    Conclusion

    It can be concluded that cognitive therapy based on mind-awareness and reality therapy can help adolescents achieve a successful identity.

    Keywords: cognitive therapy, identity mindfulness, reality therapy