فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید آریان *، لیلا ژاله خیرجو، مریم نامور صفحه 1
    مقدمه

    سلامت، سرمایه ارزشمندی است که حفظ و ارتقای آن باید جزو مهمترین تلاشهای زندگی روزمره انسانها محسوب شود.انسان سالم، محورتوسعه پایدار بوده و سلامتی برای بهره مند شدن انسانها از مواهب الهی امری ضروری است. لذا حفظ و ارتقای آن همواره یک الویت مهم است. ماموریت اصلی نظام سلامت، ارتقای سطح سلامت و پاسخ گفتن به نیازهای مردم وجامعه است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع توصیفی در سال 94 و 238 نفر از بیماران بستری در دو بیمارستان دانشگاهی گیلان به طور احتمالی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد طیف لیکرت انجام شد و در نهایت تحلیل داده‌ها با استفاده ازنرم افزار SPSS و براساس آمار توصیفی، نظیر میانگین، واریانس، انحراف معیار و آزمون تی انجام شد.

    یافته ها

    میزان رضایت بیماران بترتیب الویت، بیمه(52/4)، داروخانه (24/4)، پذیرش (17/4)، اطلاع رسانی (16/4)، آزمایشگاه (13/4)، حقوق بیمار (06/4)، رادیولوژی وسونوگرافی (99/3)، پرستاری (97/3)، حسابداری (96/3)، ترخیص (94/3)، الکتروگرافی (88/3)، مدیریت (83/3)، سایر خدمات (87/3)، نگهبانی (76/3)، تغذیه (67/3)، امکانات رفاهی (61/3)، عمل جراحی (09/3)، خدمات پزشکی (07/3) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده و تایید شدن کلیه آنها می توان اینچنین نتیجه گرفت که طرح تحول نظام سلامت نسبتا کلیه ابعاد رضایت بیماران را برآورده کرده است.

    کلیدواژگان: بستری بیماران، رضایتمندی، طرح تحول، نظام سلامت، بیمه شدگان
  • فاطمه تاجیک، خدیجه ابوالمعالی حسینی * صفحه 2
    مقدمه

    سازگاری زناشویی یکی از مهم ترین عوامل دستیابی به اهداف زندگی مشترک است و تحت تاثیر عوامل مختلف، از جمله باورهای افراد، قرار می گیرد. از این رو هدف پژوهش حاضر پیش بینی سازگاری زناشویی بر اساس باورهای فراشناخت در زنان متاهل بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری دربرگیرنده ی زنان متاهل شاغل در خانه های سلامت شرق تهران در سال 1395 بود که از بین آنان320 نفربه روش تصادفی ساده انتخاب شدند. شرکت کنندگان دو نسخه تجدیدنظر شده پرسشنامه سازگاری زناشویی لاک–والاس تجدید نظر شده توسط (1997) و پرسشنامه ی باورهای فراشناخت ولز و کارترایت هاوتون (2004) را تکمیل کردند.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی استفاده شد. یافته ها حاکی از این بود که از بین مولفه های باورهای فراشناخت، باورهای مثبت در باره نگرانی به صورت مثبت و کنترل ناپذیری و خطر افکار و عدم اعتماد شناختی به صورت منفی سازگاری زناشویی را در زنان متاهل پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    باورهای فراشناخت ناکارآمد نقش مهمی در ناسازگاری زناشویی زنان متاهل دارند. از این رو مشاوران خانواده و درمانگران می توانند از طریق تمرکز بر تغییر باورهای فراشناختی ناکارآمد زمینه افزایش سازگاری زناشویی و تحکیم بنیان خانواده را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناخت، زنان متاهل، سازگاری زناشوئی
  • ویدا ساعی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، کورش قره گزلی صفحه 3
    مقدمه

    سلامت روان یعنی پیشگیری از اختلال‌های روانی و حفظ شیوه‌های بهینه زندگی که علل مختلفی ازجمله بیماری صرع، مانع تامین آن می‌شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی همه‌گیرشناسی وضعیت سلامت روان در زنان مبتلا به صرع بود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق حاضر، زمینه‌یابی- توصیفی است که جامعه آماری آن شامل زنان مبتلابه صرع عضو انجمن صرع ایران ساکن تهران است که 251 نفر به روش در دسترس به‌عنوان نمونه انتخاب شد. داده ها از طریق آزمون سلامت روان SCL 90 جمع‌آوری و از آزمون خی دو برای تحلیل داده‌ها استفاده شد.

    یافته ها

    درمجموع یافته های این پژوهش نشان داد که 4/49 درصد از زنان مبتلابه صرع، دست‌کم مبتلابه یک نوع مشکل روانی هستند، افکار پارانوییدی شایع‌ترین اختلال و ترس مرضی از شیوع کمتری در بین زنان مبتلابه صرع برخوردار است. همچنین میزان مشکلات در افراد با تحصیلات پایین‌تر، بیکار و سنین بالاتر بیشتر از حد انتظار است اما وضعیت تاهل و وجود و عدم وجود مشکل روان‌شناختی مستقل از یکدیگر بودند و رابطه ای نداشتند.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت اختلالات روانی در بیماران مبتلابه صرع شایع و وضعیت سلامت روان ایشان نیازمند توجه است.

    کلیدواژگان: سلامت روان، بیماری صرع، همه گیرشناسی
  • مریم مقدم، عصمت دانش*، پریسا پیوندی صفحه 4
    مقدمه

    رفتارهای ابراز وجودی باعث ایجاد ارتباط نزدیک با دیگران و ابراز دامنه وسیعی از نیازها و افکار مثبت و منفی، بدون احساس گناه، غم و اضطراب و تنش می شود. هدف پژوهش تعیین اثربخشی آموزش مهارت ابراز وجود بر کاهش افسردگی، اضطراب، استرس و افکار ناکارآمد دانش آموزان دختر بود.

    روش پژوهش: 

    روش مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان دختر شهرستان شهریار در نیمسال تحصیلی 95-1394 بود که از بین آن ها 34 دانش آموز به شیوه نمونه برداری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. هر دو گروه جهت پیش آزمون به فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس لاویبوند و لاویبوند (1995) و مقیاس افکار ناکارآمد بک و ویسمن 1978 پاسخ دادند. دانش آموزان گروه آزمایش در 6 جلسه 5/1 ساعته هفته ای 1 بار در جلسه های آموزش مهارت ابراز وجود شرکت کردند. هر دو گروه برای پس آزمون و یک ماه پس از آن در مرحله پیگیری مجدد به ابزارهای فوق پاسخ دادند. داده ها به وسیله تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مهارت ابراز وجود در مرحله پس آزمون و پی گیری باعث کاهش افسردگی (381/8=F، 001/0>P)، اضطراب (169/5=F، 001/0>P)، استرس (095/31=F، 001/0>P) و افکار ناکارآمد (546/8=F، 001/0>P) دانش آموزان گروه آزمایش شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    به درمان گرها پیشنهاد می شود از این شیوه آموزشی برای کاهش اختلال های روان شناختی و افکار ناکارآمد نوجوانان و بهبود سلامت روان آن ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ابراز وجود، استرس، اضطراب، افسردگی، دختران
  • پروین ناصح، عصمت دانش* صفحه 5
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تفاوت خوردن وسواسی و افکار اضطراب اجتماعی زنان ورزشکار در مقایسه با زنان غیر ورزش کار انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش از نوع علی-مقایسه ای و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان 45-30 سال ورزش کار عضو باشگاه های ورزشی و زنان غیر ورزش کار عضو سراهای محله منطقه 22 شهر تهران در سال 1395 بود. از این میان تعداد 150 نفر زن ورزش کار و 150 نفر زن غیر ورزش کار به روش نمونه برداری در دسترس و با همتاسازی انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس خوردن وسواسی کاگان و اسکوییرز 1984 و پرسشنامه افکار اضطراب اجتماعی هارتمن 1984 بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس تک متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد خوردن وسواسی (790/4=F، 01/0< P) و افکار اضطراب اجتماعی (527/6=F، 05/0< P) در بین زنان ورزش کار و غیر ورزش کار به صورت معناداری متفاوت است.

    بحث و نتیجه گیری

    از نتایج پژوهش حاضر شاید بتوان استنباط کرد که اضطراب اجتماعی و خوردن وسواسی در پی اضطراب های ناشی از قرار گرفتن در اجتماع منجر به افزایش فعالیت های مقابله ای زنان به صورت ورزش در برخورد با افکار اضطرابی شان و کاهش خوردن وسواسی شان شود. بنابراین به بالین گران توصیه می شود که با ترغیب درمانجویان بر انواع ورزش اضطراب و وسواس را در آن ها کاهش دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، خوردن وسواسی، زنان، ورزشکار
  • سارا کاشانی وحید، اصغر مینائی* صفحه 6
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی طرح واره درمانی گروهی بر خودپنداره، تصویر تن و احساس‌ تنهایی در زنان دچار اختلال هویت جنسی بود.

    روش پژوهش:

     مطالعه حاضر توصیفی و نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل و طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش را تمام زنان دچار اختلال هویت جنسی مراجعه کننده به انجمن حمایت از بیماران دچار اختلال هویت جنسی در شهر تهران در بهار 1396 تشکیل می دادند که از میان آن ها 30 نفر به صورت دردسترس انتخاب شدند و با همگن سازی سن و تحصیلات و با گمارش تصادفی در دوگروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه جهت پیش آزمون به پرسشنامه خودپنداره تنسی ساخته فیتس و وارن (1997)؛ پاسخ دادند. پس از 8 جلسه طرح واره درمانی برای گروه آزمایش هر دو گروه جهت پس آزمون به پرسشنامه فوق پاسخ دادند و داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد طرح‌واره درمانی بر بهبود خودپنداره (77/1=F، 019/0=P) زنان دچار اختلال هویت جنسی اثربخش بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    از یافته های پژوهش حاضر چنین برمی آید که هدف طرح واره درمانی کمک به بیماران دچار اختلال هویت جنسی برای مواجه شدن با نیازهای هیجانی بنیادی شان است. طرح واره درمانی به درمان گر کمک می کند تا مشکلات مزمن و عمیق زنان دچار اختلال هویت جنسی را دقیق تر تعریف کرده، آن ها را به گونه ای قابل درک سازمان دهی کنند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، تصویر تن، خودپنداره، طرح واره درمانی، هویت جنسی
  • مریم شیربیگی، محمدرضا سرمدی* صفحه 7
    مقدمه

    سلامت معنوی هسته مرکزی سلامتی در انسان بوده و تاثیر آن ابعاد مختلف زندگی همواره مورد بررسی قرار گرفته است لذا تحقیق حاضر در پی بررسی تاثیر سلامت معنوی بر شادکامی و امیدواری بانوان ورزشکارکرمانشاه می باشد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش با روش پیمایشی مقطعی و با استفاده از پرسشنامه های سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (swbs) ،امیدواری اشنایدر و شادکامی آکسفورد انجام گردید. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش همه بانوان ورزشکار حرفه ای شهرستان کرمانشاه می باشد. که تعداد 147نفر حاضر به پاسخگویی و همکاری با محققین شدند. برای تجزیه وتحلیل دادها از نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار)و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره سلامت معنوی 78.03، میانگین نمره شادکامی 50.5و همچنین میانگین نمره امیدواری 21.3 می باشد. نتایج همبستگی نشان می دهد که  بین سلامت معنوی  با شادکامی و بانوان ورزشکار ارتباط معنادار وجود دارد  (P≤0/01) و همچنین که ضریب تاثیر متغیرهای شادکامی و امیدواری به ترتیب 0.55و 2.49 می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

      به نظر می رسد سلامت معنوی با شادکامی و افزایش امیدواری بانوان ورزشکار رابطه معناداری دارد. بنابراین میتوان با برنامه ریزی در راستای ارتقای سلامت معنوی بانوان ورزشکار، شادکامی  و همچنین  امیدواری آنان را نیز افزایش داد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، شادکامی، امید به زندگی، بانوان، ورزشکار
|
  • M.Aryan*, L.Ghale joo, M.Namvar Page 1
    Introduction

    Health is a worthwhile capital that its preservation and promotion should be considered as one of the most important efforts of everyday life of human beings. A healthy man is the pivot of sustainable development and health is essential for the benefit of mankind from divine merits. Therefore, maintaining and improving it, is always an important priority. The main mission of the health system is to raise the level of health and respond to the needs of the people and society.

    Methods

    This is a descriptive study and 238 patients admitted in two hospitals in Guilan province were eventually studied. The data collection tool is the standard questionnaire based on the licert spectrum and finally, data analysis was performed using SPSS software based on descriptive statistics such as mean, standard deviation and T test.

    Results

    The degree of satisfaction of patients in order of priority is from Insurance(4.52), pharmacy(4.24), Reception(4.17), Information(4.16), Laboratory(4.13), Patient rights(4.06), Radiology and sonography(3.99), Nursing(3.97), Accounting(3.96), Clearance(3.94), Electrography(3.88), Management(3.83), Other services(3.77), Guard(3.76), Nutrition(3.67), Amenities(3.61), Surgery(3.09), Medical services(3.07).

    Conclusion

    With regard to the results and their confirmation, it can be concluded that evolution plan of health system has relatively satisfied the various dimensions of patient satisfaction.

    Keywords: Patient admission, Satisfaction, Evolution plan, Health system, Insured
  • F.Tajik, KH.Abolmaali alhoseini* Page 2
    Introduction

    Marital adjustment is one of the most important factors in achieving common life goals and is influenced by various factors, including beliefs of individuals. Therefore, the purpose of this study was to predict marital adjustment based on meta-cognitive beliefs in married women.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population consisted of married women working in the health centers of eastern Tehran in 1395. Three hundred and twenty participants were selected by simple random sampling and Locke-Wallace Revised Marital Adjustment Test by Freeston and Plechaty (1997) and a short form of the Metacognitions Questionnaire (Wells and Cartwright-Hatton, 2004).

    Results

    Multiple hierarchical regression analysis was used to analyze the data. The findings suggested that among the components of meta-cognitive beliefs, positive beliefs about worry predict marital adjustment, positively. Beliefs about uncontrollability and danger of worry and lack of cognitive confidence predict marital adjustment in married women, negatively

    Conclusions

    Ineffective meta-cognitive beliefs play an important role in the marital adjustment of married women. Hence, family counselors and therapists can focus on modifications ineffective meta-cognitive beliefs to increase marital adjustment and consolidate the foundation of the family.

    Keywords: Marital Adjustment, Metacognitive Beliefs, Married Women
  • V.Saii, KH.Abolmaali Alhoseini*, K.Gharagozli Page 3
    Introduction

    The concept of mental health is related to prevention of mental disorders and maintain healthy life style, furthermore some factors including epilepsy disease may provide impediment to healthy life style. The purpose of this study is the epidemiology of mental health in women with epilepsy.

    Methods

    This study was descriptive, survey research method. The participants were recruited from women with epilepsy who were as a member of Iran epilepsy association. Convenience sampling technique was applied among 251 women with epilepsy. The SCL-90-R questionnaire was used for this study. Chi-square test was conducted in this project.

    Result

    This study indicated that 49.4 % of participants were suffering from at least one mental disorder; the most prevalent disorder was paranoid whereas phobias was allocated the lowest. There was significant difference between several variables such as low level of education, unemployment and increasing age with psychological problems. However, there was not any significant difference between marital status and psychological problems.

    Conclusion

    The mental disorders are significantly prevalent among women with epilepsy. Therefore, it is essential that paid much more attention to mental health status among this vulnerable group.

    Keywords: Mental health, Epilepsy, Epidemiology
  • M.Moghaddam, E.Danesh*, P. Peivandi Page 4
    Introduction

    Assertive behaviors create close relationships with others and expression of a wide range of needs and thoughts, positive and negative, without feeling guilty, sad, anxiety and stress. The aim of this study was to determine the effectiveness of assertiveness training on decreasing depression, anxiety, stress and dysfunctional attitudes of female students.

    Methods

    The study design was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population consisted of all female students of Shahriyar city during the semester of 2015-2016, 34 of them were selected by cluster random sampling method and randomly assigned to two groups of experimental and control. Both groups responded to the depression, anxiety, stress scale- short form by Lovibond & Lovibond (1995) and dysfunctional attitudes scale by Weissman & Beck 1978 for pre-test. The students of the experimental group attended six sessions of 1.5 hours per week in assertiveness training sessions. Both groups replied to the above tools for post-test and one month afterwards in follow up phase. Data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that assertiveness training skills in the post-test and follow-up stages reduced depression (F=8.381, P<0.001), anxiety (F=5.169, P<0.001), Stress (F=31.095, P<0.001), and dysfunctional attitudes (F=8.546, P<0.001) in the students of the experimental group.

    Conclusion

    It is suggested that therapists use this educational method to reduce psychological disorders and dysfunctional attitudes of adolescents and improve their mental health.

    Keywords: anxiety, assertiveness, depression, females, stress
  • P.Naseh, E.Danesh* Page 5
    Introduction

    The purpose of this study was conducted to determine the differences between compulsive eating and social anxiety thoughts in athletic and non-athletic women.

    Method

    The research method was causal-comparative and the statistical population of this study included athletic women in the age of 45-30 years old who were member of sport clubs and non-athletic women who were member of the Sarahay Mahaleh of district 22 of Tehran in 2016 Among them, 150 female athletes and 150 non-athletic women were selected by available sampling method and matched. The instrument was the Compulsive Eating Scale by Kagan & Squires (1984) and Social Anxiety Test by Hartman (1984). Data were analyzed using singlevariable analysis of variance analysis.

    Results

    The results of this study showed that compulsive eating (F=4.790, P<0.01) and social anxiety thoughts (F=6.527, P<0.05) are significantly differences among athletic and non-athletic women.

    Conclusion

    It can be concluded from the results of this study that social anxiety and compulsive eating following anxieties due to being in the community led to an increase in coping activities of women in the form of exercise in dealing with anxiety thoughts and reduce their compulsive eating. Therefore, it is recommended that the clinicians reduce their anxiety and compulsion by encouraging the patient to exercise a variety of sports.

    Keywords: athletic, compulsive eating, social anxiety, women
  • S.Kashani Vahid, A. Minaee* Page 6
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of group schema therapy on self-concept in women with sexual identity disorder.

    Methods

    The research method was descriptive and semi-experimental with the experiment and control group and the pre-test-post-test design. The statistical population of this study consisted of all women with gender identity disorder referring to the Support Association of sexual identity disorder patients in Tehran in the spring of 2017, of which 30 were selected by available sampling and homogeneously of age and education, and randomly assigned to two groups of experiment and control. Both groups for pre-test answered to Tennessee selfconcept Questionnaire by Fitts & Warren (1997). After 8 sessions of therapeutic design for the experiment group, both groups responded to the above questionnaire for post-test and the data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    The results of this study showed that the schema therapy was effectiveness on improvement of self-concept (F=1.77, P=0.019), of women with sexual identity disorder.

    Conclusion

    The findings of this study suggest that the goal of schema therapy is to help sexual identity disorder patients meet their basic emotional needs.

    Keywords: self-concept, schema therapy, sexual identity
  • M.Shirbaigy, M.Sarmadi * Page 7
    Introduction

    Spiritual health is center of the human health and its effects on the various aspects of life has been considered .so the purpose of this study is to investigate the effect of spiritual health on happiness and hope of the women's athletes.

    Methods

    The method of study is cross-sectional survey. The data-gathering tool consisted of a 3-part questionnaire: Ellison and pollution Spiritual well-being (swbs), Schneider Hope Questionnaire (HQ) and Oxford Happiness Inventory (OHI). Statistical population includes whole of the women's athletes in Kermanshah city, who 147 subjects participated in the study. Analyzing was based on descriptive statistics (mean and standard deviation) and analytical (Pearson correlation coefficient and Self Efficacy Scale (SES).

    Results

    The result of the study showed that average score of spiritual health (78.03), happiness (50.5) and hope (21.3). And there is a significant positive correlation between spiritual health and happiness and hope (P≤0/01).

    Conclusion

    it seems that there is a significant positive correlation between spiritual health and happiness and life hope, so with planning to increase of the spiritual health of women athletes, their happiness and hope also increased.

    Keywords: : spiritual health, happiness, hope, women, athletes