فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال دهم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی اعلمی*، سعید تیموری، قاسم آهی، محمدحسین بیاضی، مطهره رجبی صفحات 11-25
    مقدمه

    طالق یکی از عوامل ایجاد کننده آشفتگی در زندگی انسانهاست. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رویکرد تلفیقی طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش میل به طالق زوجین متقاضی طالق بود.

    روش پژوهش: 

    برای این منظور طی یک پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه 90 نفر از زوجین مراجعه کننده به مرکز مداخله در بحران شهر مشهد در زمستان 1397 به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 30 نفری آزمایش و گروه گواه کاربندی شدند. گروه های آزمایشی، در 12 جلسه رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و 10 جلسه پروتکل تلفیقی طرحواره درمانی مبنتی بر پذیرش و تعهد مورد آموزش قرار گرفتند در حالیکه گروه کنترل تحت هیج مداخله ای قرار نگرفتد. هر سه گروه مقیاس میل به طلاق را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو روش درمانی در کاهش میل به طالق زوجین به طور معناداری موثر بوده (01.0<P) اما اثربخشی طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش میل به طلاق زوجین به طور معنا داری بیشتر بود (01.0<P .)

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش نرخ طالق در کشور، رویکرد تلفیقی طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد میتواند در کاهش میل به طالق زوجین متقاضی طالق موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، میل به طلاق
  • ربابه نازی زاده، نرگس بابا خانی *، ناصرالدین کاظمی حقیقی صفحات 26-40
    مقدمه

    خانواده به عنوان نخستین واحد اجتماعی، وظایف و کارکردهای متفاوتی بر عهده دارد و مکان اصلی تربیت و اجتماعی شدن انسان ها است. این پژوهش با هدف تدوین الگوی خالقیت براساس ادراک از سبک تربیتی و هوش های سه گانه با میانجیگری تفرد در دانشآموزان دختر تیزهوش تهران انجام یافت. 

    روش پژوهش:

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دختر تیز هوش 15 تا 17 ساله شهر تهران در سال 1398 بود. از این جامعه آماری نمونه ای به حجم 276 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحلهای انتخاب و آزمودنی ها به پرسشنامه تفکر خالق تورنس (1974) پرسشنامه تفرد  (1394) پرسشنامه سبکهای تربیتی والدین (1989) مکعب های کهس (1971) و فرم B کتل (1994) پاسخ دادند.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و معادالت استفاده شد. یافته ها نشان داد خالقیت با هوش تحلیلی (001/0=p ،275/0=r) و هوش تحصیلی (034/0=p ،127/0=r) ضریب همبستگی مثبت دارد. اما بین تفرد باسبک های تربیتی و خالقیت رابطه معناداری مشاهده نشد (387/0=p ،052/0=r ) نتایج حاصل از مدلیابی معادالت ساختاری هم نشان داد که ضریب مسیر مستقیم هوش تحصیلی (015/0=P ،175/0=β)و هوش تجربی) (020/0=P ،158/0=β) بر تفرد و همچنین هوش تحلیلی بر خلاقیت (001/0=P ،194/0=β) مثبت و معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش خالقیت فقط یک پدیده ثانویه نیست که محصول تجارب مثبت یا منفی زندگی یا ویژگی های شخص و غیره باشد بلکه باید با دید تعاملی وهمه جانبه به آن نگریست.

    کلیدواژگان: خلاقیت، دختران تیزهوش، سبک تربیتی خانواده، تفرد
  • حوریه پورحنیفه، غلامعلی افروز *، علی اکبر ارجمند نیا صفحات 41-54
    مقدمه

    با توجه به اینکه، ریاضی برای دانش آموزان آهسته گام باید منطبق بر واقعیت های جامعه باشد، مهارت محاسبات کاربردی می تواند مفاهیمی را شامل شود که دانش آموز به صورت عینی و مستقیم با آنها در جامعه برخورد دارد و نیازهای اورا به عنوان یک شهروند مدنظر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر اثربخشی برنامه آموزشی کاربردی خانواده محور بر مهارت محاسبات کودکان آهسته گام با نشانگان داون است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل  بود. 30 دانش آموز دبستانی آهسته گام با نشانگان داون مشغول تحصیل در مدارس استثنایی شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس گزینش شده و به شکل تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش در 11 جلسه 45 دقیقه ای بسته برنامه آموزشی کاربردی خانواده محور محقق ساخته  (1396)  جهت بهبود مهارت محاسبات شرکت کردند. هر دو گروه در مراحل پیش آزمون – پس آزمون با استفاده از مقیاس محاسبات کی مت (1976) مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که برنامه آموزشی کاربردی خانواده محور منجر به افزایش میانگین نمرات مهارت محاسبات شرکت کنندگان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است (001/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که برنامه آموزشی کاربردی خانواده محور روش موثری برای بهبود مهارت محاسبات دانش آموزان آهسته گام با نشانگان داون است.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی کاربردی، خانواده محور، مهارت محاسبات، نشانگان داون
  • رقیه کشاورز هدایتی*، محمدرضا کشاورزی، عبدالله شفیع آبادی صفحات 55-65
    مقدمه

    امروزه افراد بسیاری در شبکه های اجتماعی مجازی جذب شده اند و این نفوذ و گستردگی، شبکه های اجتماعی مجازی را به بخشی از زندگی روزمره افراد تبدیل کرده لذا این پژوهش با هدف پژوهش حاضر تعیین آموزش مهارتهای استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی بر رضایت زناشویی انجام گرفت.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را زوجین شاغل در ادارات دولتی منطقه 12 شهرتهران در سه ماهه اول سال 1395 تشکیل دادند. روش نمونه گیری به شیوه در دسترس بود؛ به این صورت از بین زوجین متقاضی طالق که به دادگاه مفتح شهر تهران مراجعه کردند 16 زوج به صورت تصادفی در دو گروه شامل 8 زوج در گروه آزمایش و 8 زوج در گروه کنترل قرار گرفتند. جهت گردآوری داده های پیش آزمون و پس آزمون ابزار پژوهش شامل مقیاس زناشویی انریچ (1983) بود. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقهای مهارتهای استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی را دریافت کردند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد آموزش مهارت های استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی بر افزایش میزان رضایت زناشویی در افراد گروه آزمایش موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    مهارتهای استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، از طریق افزایش خودآگاهی هر یک از زوجین، باعث آگاهی به نیازها، توقعات و امیال شخصی میشود؛ این آگاهی به نوبه خود، و از طریق مهارتهای ارتباطی، به همسر ابراز شده و باعث درک متقابل میگردد که این روند، باعث افزایش رضایت زناشویی میشود.

    کلیدواژگان: ازدواج، رضایت، زناشویی، شبکه های اجتماعی
  • حسین حبیب الله زاده، عبدالله شفیع آبادی*، محمدقمری صفحات 66-82
    مقدمه

    رابطه زناشویی زیربنای روابط خانوادگی و تربیت نسلهای آینده است.طلاق عاطفی یکی از مهمترین عوامل فروپاشی روابط زوجین و آسیبپ ذیری خانواده است.پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی رویکرد رفتاردرمانی دیالکتیک بر کاهش طلاق عاطفی زوجین انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش از نوع نیمه آزمایشی بود که با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین متقاضی طلاق بودند که به دادگاه خانواده شعبه باهنر تهران در سال 1397 مراجعه کرده بودند. تعداد 24 زوج 24 نفر مرد،24 نفرزن به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و تصادفی دردوگروه آزمایش 12 زوج و کنترل 12 زوج جایگزین شدند. آزمودنیهای در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به مقیاس طلاق عاطفی گاتمن 1994 پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 10 جلسه ی 90 دقیقه ای تحت آموزش رفتاردرمانی دیالکتیک DBT قرار گرفتند. اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. داده های جمع آوریشده با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رفتاردرمانی دیالکتیک در کاهش طالق عاطفی زوجین در معرض طالق موثر است و نتایج در مرحله پیگیری نیز پایدار بود. (05/0 <p)

    نتیجهگیری

    رفتاردرمانی دیالکتیک یک روش موثر در افزایش کیفیت روابط زناشویی است و آن را در پیشگیری از طالق و کاهش طالق عاطفی زوجین میتوان به کاربرد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، زوجین، طلاق، طلاق عاطفی
  • اعظم قویدل، محمد صاحب الزمانی، نادر قلی قورچیان، افسانه زمانی مقدم صفحات 83-102
    مقدمه

    یکی از شاخصهایی که توسط مجامع بهداشتی بر آن تاکید میشود وزن هنگام تولد نوزاد است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگیهای زیستی مادران نوزادان کموزن با مادران نوزادان دارای وزن مطلوب است.پ

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع علی مقایسهای بود که در سال 98-1397 بر روی 325 نوزاد تازه متولدشده و مادران آنها در شهر گرگان انجام گرفت. با استفاده از نمونه گیری تصادفی تعداد 171 نوزاد کموزن و 154 نوزاد با وزن مطلوب به همراه مادرانشان از بین جامعه پژوهش انتخاب شدند و موردبررسی قرار گرفتند.ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ویژگی های زیستی و روانی و اجتماعی والدین بود. داده های پژوهش با استفاده از روش آماری خی دو و ضریب فای توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های آزمون کای دو  X   نشان داد بین دو گروه مادران نوزادان کموزن ومادران نوزادان با وزن مطلوب ازنظر سابقه سقط جنین (0٫001<P) خونروی در دوران بارداری (0٫001<P ) تحرک و استراحت مناسب (0٫001<P) و وضعیت تغذیه (0٫001<P) تفاوت معناداری وجود دارد؛ اما بین آنها ازنظر سابقه فشارخون (0٫001>P) تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که برخی از ویژگیهای زیستی مادران بر کموزنی هنگام تولد نوزادان، تاثیر قابلتوجهی داشتند و میتوانند در برنامه های پیشگیری از تولد نوزادان کموزن موردتوجه بیشتری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش و تدریس، ابعاد کارآفرینی، توسعه فردی و فرهنگی، فعالیتهای اجرایی و مدیریتی
  • نجمه حمید*، حمیده قاسمی صفحات 104-116
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری مذهب محور بر رضایت از زندگی و عالقه متقابل زنان دارای اختالل کمبود میل جنسی بود.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری پژوهش شامل زنانی است که به دلیل کمبود میل جنسی به مرکز مشاوره محقق و نیز کلینیک های تخصصی زنان در شهر اهواز مراجعه کرده بودند، با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 زوج انتخاب شدند. این افراد از لحاظ سن، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، عدم ابتال به بیماریهای حاد جسمانی و روانشناختی و سایر متغیرهای مورد نظر در پژوهش کامال همتاسازی شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل مقیاس رضایت از زندگی دینر و مقیاس عشق و عالقه زوجین بوده است. داده های حاصل با روش آماری تحلیل کواریانس یک متغیری  آنکوا  و چند متغیری  مانکوا تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میان زوجین گروه آزمایش و کنترل از لحاظ رضایت از زندگی و عالقه متقابل در مرحله پس آزمون با کنترل پیش آزمون، تفاوت معناداری یافت شد (01.0 >P) در مرحله پیگیری نیز این نتایج کماکان به طور معنی داری (P >0.01).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان شناختی- رفتاری مذهب محور بر رضایت از زندگی و عالقه متقابل زوجین تاثیر مثبت دارد. این یافته ها از اهمیت نقشی که رویکردهای مذهبمحور و عوامل عاطفی بر عملکرد جنسی زنان و مردان دارند، حمایت و بر نیاز برای ارزیابی این ابعاد و لحاظ کردن آن ها در پروتکل های درمانی جهت افزایش رضایت از زندگی تاکید می کند

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری مذهب محور، رضایت از زندگی، علاقه متقابل، اختلال کمبود میل جنسی
  • بختیار محمودی، امید مرادی *، محمود گودرزی، اسرین سیدالشهدایی صفحات 117-130
    مقدمه

    آمار موجود در چند سال اخیر گویای این امر است که یکی از دلایل مراجعه زوجین به مراکز مشاوره خصوص شکست در برقراری ارتباط می باشد که در نهایت با علایمی چون؛ دلزدگی زناشویی را در از پا افتادگی های روانی و عاطفی و... خود را نمایان می کند لذا هدف از انجام این پژوهش  اثربخشی زوج درمانی رفتاری تلفیقی بر صمیمیت جنسی و دلزدگی زناشویی زوجین دارای تعارض زناشویی بود.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شبه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون- پس ‌آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه زوجین ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره پویش  شهر سنندج در6 ماهه اول سال 1398 بودند. نمونه پژوهش شامل 20 زوج از این افراد بود که ابتدا به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20نفر) و گروه کنترل (20نفر). انتخاب شدند و برای کسب اطلاعات در راستای تحقیق از دو پرسشنامه استاندارد؛ صمیمیت جنسی و دلزدگی زناشویی استفاده شد و بر مبنای اطلاعات کسب شده از آنان در طی 10 جلسه (90 دقیقه ای) به صورت هفتگی یک جلسه در طی دو ماه، آموزش زوج درمانی رفتاری تلفیقی دریافت کردند و برای گروه کنترل هیچ مداخله‌ای انجام نگرفت و در تجزیه و تحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس یکراهه و چندراهه استفاده شد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، رفتاری تلفیقی، صمیمیت جنسی
  • سحر شکوهی فر *، فاطمه ملقبه به ژینوس ملک زاده صفحات 121-131
    مقدمه

    یکی از شاخص‌هایی که توسط مجامع بهداشتی بر آن تاکید می‌شود وزن هنگام تولد نوزاد است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگی‌های زیستی مادران نوزادان کم‌وزن با مادران نوزادان دارای وزن مطلوب است.

    روش پژوهش:

    این پژوهش از نوع علی مقایسه‌ای بود که در سال 98-1397 بر روی 325 نوزاد تازه متولدشده و مادران آن‌ها در شهر گرگان انجام گرفت. با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی تعداد 171 نوزاد کم‌وزن و 154 نوزاد با وزن مطلوب به همراه مادرانشان از بین جامعه پژوهش انتخاب شدند و موردبررسی قرار گرفتند.ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ویژگی‌های زیستی و روانی و اجتماعی والدین بود.‌‌  داده‌های پژوهش با استفاده از روش آماری خی دو و ضریب فای توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته‌های آزمون کای دو (X2) نشان داد بین دو گروه مادران نوزادان کم‌وزن ومادران نوزادان با وزن مطلوب ازنظر سابقه سقط‌جنین (0٫001P<)، خونروی در دوران بارداری (0٫001P<)، تحرک و استراحت مناسب (0٫001P<) و وضعیت تغذیه (0٫001P<) تفاوت معناداری وجود دارد؛ اما بین آن‌ها ازنظر سابقه فشارخون (0٫001P>) تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه‌گیری:

    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که برخی از ویژگی‌های زیستی مادران بر کم‌وزنی هنگام تولد نوزادان، تاثیر قابل‌توجهی داشتند و می‌توانند در برنامه‌های پیشگیری از تولد نوزادان کم‌وزن موردتوجه بیشتری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ادران باردار، نوزادان کموزن، نوزادان دارای وزن مطلوب، ویژگیهای زیستی
|
  • M.Aalami *, S.Taymoory, GH.Ahi, M.Bayazi, M.Rajabi Pages 11-25
    Introduction

    Divorce is one of the most disturbing factors in human life. This study aimed to determine the comparative effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) and an integrated approach of schema therapy based on acceptance and commitment therapy (ACT) on reduction of divorce tendency in divorce-seeking couples.

    Methods

    For this purpose, during quasi-experimental research in form of pretest-posttest and control group, 90 couples who referred to the intervention crisis center of Mashhad in winter 2019 with convenience method were selected and were assigned randomly being divided into three groups of 30 subjects were assigned to the experimental and control group. Experimental groups were educated by 12 sessions of acceptance and commitment therapy protocol and 10 sessions integrated protocol of Schema therapy based Acceptance and commitment therapy, and the control group was not under any intervention. All three groups were requested to answer Divorce Tendency Scale, and Data were analyzed using covariance analysis and SPSS software.

    Results

    The results showed that both treatments have been significantly effective in reducing the divorce tendency in divorce applicant couples (P <0.01) but schema therapy based on acceptance and commitment therapy (ACT) was significantly more effective in reducing divorce tendency (P <0.01).

    Conclusions

    Since the divorce rate is increasing in our country, this therapeutic integrated approach can help couples to the reduction of divorce tendency.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Divorce Tendency, Schema Therapy based onacceptance, commitment therapy
  • R.Robabeh Nazizadeh, N.Babakhani *, N.Kazemi Haghighi Pages 26-40
    Introduction

    The family, as the first social unit, has different duties and functions and is the main place of education and socialization of human beings. This study aimed to develop a model of creativity based on perceptions of family parenting style and triple intelligence by individuality mediation in talented female students in Tehran.

    Method

    the methodology of this research was descriptive-correlational. The statistical population of this study was all 15-17-year old talented girl students in Tehran in 2019. One sample out of this statistical population with 276 people was selected by multi-stage cluster sampling method, and the participants responded to Torrance's creative thinking test (1974), individualism questionnaire (2015), parenting styles questionnaire (1989), and Knox cubes (1971), and Cattell Intelligence Test (Form B) (1994).

    Results

    Pearson correlation coefficient method and equations were used to analyze the data. Findings showed that creativity has a positive correlation with analytical intelligence (p = 0.001, r = 0.275) and academic intelligence (p = 0.034, r = 0.127). However, there was no significant relationship between individuality, parenting styles, and creativity (p = 0.387, r = 0.052). In addition, the results of structural equation modeling (SEM) showed that the direct path coefficient of academic intelligence (P = 0.015, β = 0.175) and experimental intelligence (P = 0.020, β = 0.158) with individualism, and analytical intelligence had positive and significant effect on creativity (P = 0.001, β = 0.194).

    Conclusion

    According to the results of this research, creativity is not just a secondary phenomenon to be the product of positive or negative life experiences or personal characteristics, etc., it should be considered by an interactive and comprehensive view

    Keywords: creativity, talented girls, family parenting style, individualism
  • H.Poorhanifeh*, GH.A.Afrooz, A.A.Arjomandnia Pages 41-54
    Introduction

    Due to the fact that mathematics for slow-moving students should be in line with the realities of society, applied computing skills can include concepts that the student deals with objectively and directly in society and his needs as a citizen considers. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of a family-centered application curriculum on the computational skills of children with Down syndrome.

    Methods

    The present study was quasi-experimental (pre-test-post-test with control group). Thirty slow-moving elementary school students with Down syndrome studying in exceptional schools in Tehran were selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group participated in 11 sessions of 45 minutes of Mohaghegh family-based application training package (1396) to improve computational skills. Both groups were evaluated in the pre-test-post-test stages using the KiMatt (1976) computational scale. Univariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results show that the family-centered application curriculum has led to an increase in the mean scores of computational skills of the participants in the experimental group compared to the control group (P <0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the family-centered applied curriculum is an effective way to improve the computational skills of slow-moving students with Down syndrome.

    Keywords: Applied Curriculum, Computational Skills, Down Syndrome, Family Based
  • R.Keshavarz Hedayati*, M.Reza Keshavarzi, A.Shafiabadi Pages 55-65
    Introduction

    Today, many people have been attracted to virtual social networks and this influence and spread has made virtual social networks as a part of people's daily lives. Therefore, the aim of this study was to determine the skills of using virtual social networks on marital satisfaction.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The statistical population of the present study consisted of couples working in government offices in the 12th district of Tehran in the first quarter of 2016. Sampling method was available; thus, among the couples seeking divorce who referred to the Moftah Court of Tehran, 16 couples were randomly divided into two groups, including 8 couples in the experimental group and 8 couples in the control group. To collect pre-test and post-test data, the research tool included Enrich Marital Scale (1983). The experimental group received 8 sessions, each session 90-minute, of virtual social networking skills. Analysis of covariance was used for statistical analysis of data.

    Results

    The results of the present study showed that training in the skills of using virtual social networks has been effective in increasing the level of marital satisfaction in the experimental group.

    Conclusion

    The skills of using virtual social networks, by increasing the self-awareness of each couple, cause awareness of personal needs, expectations and desires. This awareness, in turn, is expressed to the spouse through communication skills and leads to mutual understanding that this process increases marital satisfaction.

    Keywords: Marriage, Satisfaction, Social Networks
  • H.Habibalahzadeh, A.Shafiabady *, M.Ghamari Pages 66-82
    Introduction

    Marital relationship is the foundation of family relationships and educating future generations. Emotional divorce is one of the most important factors in the breakdown of marital relationships and family vulnerabilities. The present study aimed to determine the effectiveness of dialectical behavioral therapy approach on reducing emotional divorce in couples.

    Method

    The method was quasi-experimental with pre-test-post-test design and follow-up with control group. The statistical population of this study included all couples applying for divorce who had referred to the family court of Bahonar branch of Tehran in 1397. Twenty-four couples (24 males, 24 females) were randomly purposive sampling selected and randomly assigned to the experimental group (12 ccouple) and the control group (12 couple). Subjects in the three stages of pre-test, post-test, and follow-up responded to the Gattman (1994) emotional divorce scale. The experimental group was trained in dialectical behavioral therapy (DBT) for 10 sessions for 90- minute. However, the control group did not receive any intervention. The collected data were analyzed using variance mixed with repeated measures and LSD test.

    Results

    The results showed that dialectical behavioral therapy is effective in reducing the emotional divorce of couples exposed to divorce (P<0.05).The results were also stable in the follow-up stage.

    Conclusion

    Dialectical behavioral therapy is an effective method in increasing the quality of marital relations and it can be used in preventing divorce and reducing emotional divorce of couples.

    Keywords: Emotional Divorce, Couples, Divorce, Dialectical Behavior Therapy
  • A.Ghavidel, M.Sahebalzamani *, N.Nader Gholi Gorchiyan, A.Zamani Moghadam Pages 83-102
    Introduction

    Deprivation of faculty members' rights, frustration, impossibility of growth and prosperity in all dimensions and ultimately decline in the quality of education in universities.

    Methods

    The present study was a multi-stage combined study that was conducted in two stages. In the first stage, during a qualitative study, 15 women faculty members of the Islamic Azad University of Hamadan were conducted in-depth semi-structured interviews and analyzed using the content analysis approach by Granheim and Landman method. Then, presenting the workload determination model, by stratified random method and Morgan table, 384 people were selected as the sample size. A questionnaire was used to collect data, the validity of which was confirmed by expert opinions and reliability by Cronbach's alpha. In order to analyze the data, qualitative content analysis and structural equations were used.

    Results

    The results showed that the dimensions of the initial model of content analysis approach in 7 categories of education and teaching, research, specialized activities outside the university, dimensions of entrepreneurship, personal development, culture and executive and managerial activities were identified under each category and the model It has the main dimensions of education and teaching, research, specialized activities outside the university, personal development, entrepreneurship, culture and executive activities and has a good fit.

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that the free universities of Hamadan province in the main categories of research, entrepreneurship, personal and cultural development have not yet been able to consider appropriate activities for women faculty members and most of the activities that professors pay attention to. The opinion of the universities is acceptable. It is related to education and teaching activities and executive activities.

    Keywords: education, teaching, entrepreneurship dimensions, personal, culturaldevelopment, executive, managerial activities
  • N.Hamid *, H.Gasemy Pages 104-116
    Introduction

    The aim of this research was to study the effectiveness of cognitive behavior therapy based on religious believes on life satisfaction and mutual interest in the women with hypoactive sexual desire disorder.

    methods

    The statistical population of the research included women who referred to the researcher counseling center and specialized women's clinics in Ahvaz due to lack of sexual desire. 30 couples were selected by available sampling method. They were completely matched in terms of age, socio-economic status, lack of acute physical and psychological diseases and other criteria considered in this study. The instruments included Diner Life Satisfaction Scale and Couples Love and Interest Scale. The data were analyzed by univariate analysis of covariance (ANCOA) and multivariate analysis (MANCOVA).

    Results

    The results revealed that there was a significant difference between experimental and control group in life satisfaction and mutual interest (p<0.001). The rate of life satisfaction and mutual interest in experimental group significantly were higher than pretest and control group. These results significantly persisted after three months fallow up (p<0.001).

    Conclusion

    In general, the results showed that cognitive behavioral therapy based on religious believes have a positive effect on life satisfaction and mutual interest. These findings support the role of affective factors on the sexual performance of men and women and emphasis on considering these factors in the therapeutic protocols.

    Keywords: cognitive behavior therapy based on religious believes, life satisfaction, mutualinterest, hypoactive sexual desire disorder
  • Mahmodi B., Moradi* O ., Goodarzi M ., Seydol Shohadaei A Pages 117-130
    Introduction

    The statistics available in the last few years show that one of the reasons for couples to go to counseling centers is the failure to communicate, which ultimately leads to symptoms such as; Marital boredom manifests itself in psychological and emotional disabilities, so the purpose of this study was the effectiveness of combined behavioral couple therapy on sexual intimacy and marital boredom of couples with marital conflict.

    Method

    The present study was used in terms of applied purpose and in terms of quasi-experimental method of pre-test-post-test with control group. The statistical population of this study was all maladapted couples who referred to Pooyesh counseling centers in Sanandaj in the first 6 months of 1398. The research sample consisted of 20 couples of these individuals who were first purposefully selected and randomly divided into two experimental groups (20 people) and control group (20 people). Were selected and to obtain information for research from two standard questionnaires; Sexual intimacy and marital boredom were used. They received and no intervention was performed for the control group and one-way and multivariate analysis of covariance were used in data analysis.

    Results

    The results of this study showed that couple behavioral therapy combined therapy can significantly improve sexual intimacy and marital boredom (p <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that couple therapy is a behavioral combination that can be considered as an effective intervention to improve sexual intimacy and marital boredom.

    Keywords: behavioral couple therapy, sexual intimacy, marital burnout
  • Sahar Shokoohifar *, Fatemeh Zhinous Malekzadeh Pages 121-131
    Background

    The birth weight of infants is an indicator indicated by health organizations. This study attempts to compare the biological characteristics of mothers of infants with low birth weight (LBW) with mothers of infants with normal weight.

    Methods

    This work was a comparative-causal study conducted on 325 infants and their mothers in Gorgan from 2018 to 2019. For this, a total of 171 infants with LBW and 154 infants with normal weight and their mothers were selected from the study population by random sampling. The research tool was a questionnaire on the biological, psychological, and social characteristics of parents (Afrooz, 2004). The Chi-square method and Phi coefficient were used to analyze the data in IBM SPSS Statistics V22.0.

    Results

    The results of the chi‐square (χ 2) test showed a meaningful difference between the two groups, i.e., mothers of infants with LBW and mothers of infants with normal weight in terms of the history of abortion (P<0.001), bleeding during pregnancy (P<0.001), optimal mobility and rest (P<0.001) and nutritional status (P<0.001). However, no significant difference was observed between them in terms of the history of hypertension (P>0.001).

    Conclusion

    From the results, some biological characteristics of mothers exert a meaningful impact on LBW and can be given more attention in LBW prevention programs.

    Keywords: Biological characteristics, pregnant mothers, low-birthweight (LBW) infants, normalweighted infants