فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سحر زمانی اهری، مرادعلی زارعی پور* صفحات 295-298
    نظارت بر مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی به منظور حفظ سلامت استفاده کنندگان از این مراکز بر عهده بازرسان و کارشناسان بهداشت محیط دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور می باشد. بازرسی و کنترل صحیح این مراکز، نقش موثر و بسزایی در پیشگیری از بروز و شیوع بیماری های واگیر دارد و باعث حفظ سلامت افراد جامعه می شود. بنابراین جهت پیشگیری از شیوع کووید-19 و جلوگیری از افزایش آمار مبتلایان به این بیماری می بایست نظارت های شدیدتری در مورد مراکز تهیه و توزیع و عرضه مواد غذایی اعمال گردد و پروتکل های بهداشتی در این مراکز مورد بازرسی قرار گیرد. با توجه به کمبود نیروی بهداشت محیط، گستردگی مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی، بازرسی و آموزش حساس سازی افراد تمام اماکن در مورد رعایت پروتکل های پیشگیری از کرونا ویروس امکان پذیر نمی باشد، بنابراین نویسندگان در این مقاله داوطلبان سلامت را به عنوان مشارکت کنندکان در نظارت مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی پیشنهاد نمودند. درگیری و مشارکت فعال داوطلبان سلامت موجبات افزایش حس مسئولیت اجتماعی شده و احساس اختیار و تسلط سازمان های رسمی از بین می رود. داوطلبان سلامت پس از دریافت آموزش های حضوری و غیرحضوری پروتکل های بهداشتی پیشگیری از کرونا ویروس در مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی و بازدید و نظارت چندین مراکز موادغذایی به همراه کارشناسان بهداشت محیط می توانند فعالیت های خود را جهت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در این اماکن شروع کنند؛ بدین ترتیب عزمی فراگیر برای مهار کرونا ویروس در اماکن تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی به وجود خواهد آمد که برآیند این فعالیت ها به شکل مثبت بر سلامت مردم و جامعه و در نهایت کنترل بیماری کرونا خواهد شد.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: داوطلب سلامت، بهداشت محیط، مواد غذایی، کووید-19
  • مرسده سادات هژبرالسادات، آوا حیدری*، زهرا کریمیان، محمد فرزام صفحات 299-311
    زمینه و هدف

    امروزه مشکل آلودگی هوا با اثرگذاری در مقیاس جهانی، نگرانی مهم دنیای متمدن و جدید است که اثرات نامطلوب بسیار زیادی بر سلامت انسان و محیط زیست می گذارد. بنابراین یافتن راه حل های پایدار و دوست دار طبیعت که از افزایش سطح آلودگی ها جلوگیری کرده و به حذف آنان کمک کند، نیاز است. یکی از جدیدترین روش های کاهش آلودگی هوا و جذب ذرات معلق و همچنین بهبود کیفیت هوا، استفاده از دیوارهای سبز در فضاهای شهری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی پتانسیل دیوارهای سبز در کاهش آلاینده های هوا انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه پژوهشی، 2 دیوار سبز به مدت 3 ماه در چهارراه ترافیکی خیام شهر مشهد قرار گرفتند. پس از گذشت زمان مورد نظر، آزمایش های تحمل سنجی آلودگی هوا که شامل اندازه گیری میزان کلروفیل، اسید آسکوربیک، محتوای آب برگ و pH بود، بر روی تمام گیاهان انجام شده و داده های APTI (شاخص تحمل سنجی آلودگی هوا) به دست آمد.

    یافته ها

    بر اساس داده های به دست آمده، 8 گونه گیاهی با میزان APTI نسبتا بالا، جزء گونه های مقاوم برای کاشت در مناطق آلوده می باشند. با توجه به آنالیزهای آماری، مقدار APTI گیاهان مطالعه شده، با میزان اسید آسکوربیک و کلروفیل گیاهان در ارتباط است.

    نتیجه گیری

    از میان 9 گونه گیاهی مطالعه شده و مقایسه نتایج آن ها با یکدیگر، 8 گونه گیاهی، جزء گونه های نسبتا مقاوم در برابر آلودگی هوا هستند. مقاوم ترین گونه ها، گیاهان کارپوبروتوس و رزماری می باشند که مقاومت بیشتری از خود در برابر آلودگی هوا نشان داده و لذا برای کاشت در مناطقی با آلودگی زیاد هوا مناسب هستند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، دیوار سبز، شاخص تحمل سنجی، گیاهان
  • مریم نیک پور*، امید رهایی صفحات 312-323
    زمینه و هدف

    فضای داخلی سالن های فرودگاهی معمولا با نوفه بسیار فراوانی روبه رو هستند که منجر به افزایش خطر برای سلامتی انسان میشود. با توجه به خطرات ناشی از آلودگی صوتی فراوان برای کاربران فرودگاه ، مطالعه حاضر با هدف کاهش آلودگی صوتی در سالن ترانزیت فرودگاه بین المللی اهواز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه پژوهشی بین رشته ای و کاربردی تلقی می شود و روش انجام آن نیز ترکیبی از روش های تجربی، شبیه سازی و پژوهش موردی می باشد. بدین ترتیب که ابتدا با روشی تجربی، وضعیت آکوستیکی فرودگاه بین المللی اهواز با اندازه گیری میزان نوفه و آلودگی های صوتی در دوره آزمون توسط دستگاه صداسنج Brüel & Kjær مدل 2260 B&K در دوازده مکان به دست آمد. سپس صفحات جاذب صدا با مدل های مختلف هندسی مورد آزمون قرار گرفتند. آزمایش ها پس از اثبات روایی و پایایی تحقیق، از طریق شبیه سازی و با استفاده از نرم افزار 4/4 EASE انجام شدند.

    یافته ها

    در این تحقیق میزان نوفه سالن فرودگاه به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده و چهار شاخص صوتی زمان واخنش (RT) (شاخص اصلی)، شاخص غیرمستقیم صدا (STI)، تراز فشار صدای کل (SPL) و ضریب خطای شنیداری (〖AL〗_CONSE) بر اساس استانداردهای بین المللی ISO3382 و ISO 3382-1 بررسی شدند.

    نتیجه گیری

    پس از شبیه سازی ، مشخص شد که استفاده از صفحات جذب صوت الگوی شطرنجی (مدل A در تحقیق) در دیواره ها و سقف ها با فرکانس های مختلف، کمترین فشار صدا را دارد و شاخص های بررسی شده فوق در سطح مطلوبی قرار دارند. درنتیجه، مدل A بیشترین تاثیر را در کاهش نوفه فضای آزمون دارد.

    کلیدواژگان: آکوستیک، سالن پرواز، نوفه، آلودگی صوتی، زمان واخنش
  • غریب رضا ناظری راد، فاطمه زارع مهرجردی، فاطمه خجسته* صفحات 324-331
    زمینه و هدف

    آلودگی صوتی بخصوص در شهرها باعث ایجاد اختلالات وسیعی در حوزه سلامت جسمی و روانی افراد می شود. بدین جهت در این مطالعه اثرات صدا با فرکانس های پایین (LF) و بالا (HF) را بر اضطراب و اختلالات خواب درموش صحرایی نر مورد بررسی قرار دادیم.

    مواد و روش ها

    15 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند:1) گروه شاهد یا کنترل (هیچ گونه مواجه با امواج صوتی نداشتند)، 2) گروه تحت مواجه با صدای ترافیکی فرکانس های پایین (LF) 3) گروه تحت مواجه با صدای ترافیکی با فرکانس های بالا (HF) تقسیم شدند. مدت زمان خواب از طریق دوربین مدار بسته بررسی شد. سطح اضطراب از طریق ماز مرتفع بعلاوه شکل (Elevated Plus Maze (EPM)) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    موش های گروهHF نسبت به گروه کنترل زمان کمتری را در بازوی باز دستگاه EPM سپری کردند (p <0.05). مدت زمان خواب در موش های گروه های HF و LF به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود (p <0.01). تفاوت معنی داری در مدت زمان خواب بین گروه های HF و LF مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مواجهه با امواج صوتی در فرکانس های بالا و پایین میتواند منجر به کاهش مدت زمان خواب شده و مواجهه با امواج صوتی با فرکانس های بالا باعث افزایش سطح اضطراب در موش های صحرایی می شود.

    کلیدواژگان: صدا، تغییرات رفتاری، اختلالات خواب، اضطراب، موش صحرایی
  • سید رضا موسویان*، علی اکبر حق دوست، راضیه توکلی صفحات 332-345
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا، از مهم ترین عوامل موثر در بروز بیماری های قلبی- عروقی و مرگ و میر ناشی از آن است. شناخت صحیح چگونگی تاثیر آلودگی، راه های انتشار و پیش بینی تعداد بیماران دارای مشکلات حاد تنفسی، پیاده سازی راه حل های مناسب برای حذف و کاهش آلاینده های هوا و کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های مذکور ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف بیان رابطه عوامل مختلف آلودگی هوا و تاثیر آن بر تعداد بیماران قلبی- عروقی در مشهد انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    پارامترهای میانگین دما، رطوبت، جهت و سرعت باد و مقادیر آلاینده های مختلف به عنوان پارامترهای ورودی و تعداد افراد مراجعه کننده در یک روز به تفکیک جنس و سن به عنوان خروجی در مدل های رگرسیون و شبکه های عصبی پیشخور به کار رفته تا تاثیر گازهای مونوکسید کربن (CO)، دی اکسید نیتروژن (NO2) و دی اکسید گوگرد (SO2) و ذرات معلق PM2.5و PM10 بر تعداد افراد مراجعه کننده به اورژانس بررسی شود. مجموعه داده ها شامل داده های سازمان هواشناسی کل کشور، داده های آلودگی هوا از سازمان هواشناسی مشهد و داده های تعداد مراجعین روزانه بیماران قلبی به بخش اورژانس 115 مشهد بود.

    یافته ها

    مدل های شبکه عصبی نشان می دهند که PM10وPM2.5بیشترین تاثیر را بر افزایش میزان بیماری های قلبی- عروقی دارندو تاثیر سایرآلاینده ها به ترتیب NO2، CO و SO2 می باشند.

    نتیجه گیری

    شبکه های عصبی می توانند در مدل سازی و کشف رابطه پارمترهای محیطی و آلودگی ها بر بیماران قلبی- عروقی به کار روند، زیرا توانایی بالایی در مدل سازی پدیده های غیرخطی دارند. این مدل ها نشان می دهند که با افزایش ذرات معلق در هوا، میزان بیماری های قلبی- عروقی در شهر مشهد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بیماری های حاد تنفسی، شبکه های عصبی مصنوعی، رگرسیون
  • محمدهادی ابوالحسنی*، نیلوفر پیرستانی، علی اسلامی صفحات 346-359
    زمینه و هدف

    افزایش غلظت فلزات سنگین سمی در محیط زیست، مخاطراتی را برای سلامتی انسان و موجودات زنده به دنبال داشته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر خصوصیات پشم سنگ در جذب نیکل (II) از محلول های آبی با استفاده از پسماند پشم سنگ می باشد.

    مواد و روش ها

    ابتدا برخی خصوصیات پسماند پشم سنگ مانند pH، هدایت الکتریکی، pHZPC، ترکیب شیمیایی با استفاده از آنالیز های پراش اشعه ایکس و فلویورسانس اشعه ایکس و همچنین ساختار و ریخت شناسی جاذب ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) تعیین شد. آزمایشات جذب به صورت ناپیوسته با استفاده از محلول های آزمایشگاهی حاوی نیکل انجام گرفت و شرایط بهینه جذب در اثر فاکتورهای مختلف pH، غلظت اولیه یون های فلزی، زمان تماس و مقدار جاذب بر میزان جذب در سطوح مختلف مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین به منظور رسم نمودارهای هم دما از ایزوترم های لانگمویر و فروندلیچ استفاده شد.

    یافته ها

    بیش ترین میزان جذب با اختلاف معنی داری در 5=pH و کم ترین مقدار آن در 3=pH مشاهده شد. میزان جذب در غلظت 5 میلی گرم در لیتر محلول با اختلاف معنی داری بیشتر از سایر غلظت ها بود و کم ترین میزان در غلظت 100 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. کم ترین میزان جذب نیکل با اختلاف معنی داری در زمان 5 دقیقه و بیش ترین کارایی جذب در زمان 90 دقیقه مشاهده شد. درصد جذب پسماند پشم سنگ در 10 گرم در لیتر با اختلاف معنی داری بیشتر از دیگر مقادیر جاذب و کم ترین درصد جذب جاذب در 1 گرم در لیتر مشاهده شد. برازش هم دماهای جذب سطحی نشان داد که جذب نیکل توسط پسماند پشم سنگ با مدل فروندلیچ مطابقت داشت.

    نتیجه گیری

    پسماند پشم سنگ می تواند قابلیت حذف نیکل از پساب های صنعتی را داشته باشد.

    کلیدواژگان: پسماند پشم سنگ، جذب نیکل(II)، ایزوترم
  • احمد خوش بین*، علیرضا پورخباز صفحات 360-370
    زمینه و هدف

    یکی از نگرانی های عمده جهانی در مورد محیط زیست آلودگی اکوسیستم های آبی توسط فلزات سنگین است. این عناصر محیط های آبی را آلوده نموده و از طریق تجمع زیستی در بافت های موجودات زنده سطوح بالاتر زنجیره غذایی که توسط انسان مصرف می شوند تجمع یافته و غلیظ می شوند. در این مطالعه به بررسی غلظت سه فلز سنگین سرب، نیکل و کادمیوم در بافت عضله دو گونه ماهی شوریده و کوتر در بنادر صیادی کنارک و پزم پرداخته شد.

    روش کار

    تعداد 36 نمونه ماهی از بنادر کنارک و پزم جمع آوری گردید. پس از آماده سازی نمونه ها به روش هضم اسیدی، غلظت عناصر سنگین سرب، نیکل و کادمیوم به وسیله دستگاه جذب اتمی Contr-AA- 700 اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 20) و آزمون های ANCOVA و آزمون همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 درصد تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج مطالعه، بین مقادیر فلزات سرب، نیکل و کادمیوم در بافت عضله شوریده و کوتر اختلاف معنی داری وجود نداشت (P>0/05). میانگین غلظت فلزات سنگین موردمطالعه در عضله ماهیان صیدشده از بندر کنارک بیشتر از نمونه های خلیج پزم بود. همچنین میزان غلظت فلزات سنگین سرب، نیکل و کادمیوم در ماهی کوتر کمتر از نمونه های شوریده به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان سرب و کادمیوم در بافت عضله ماهیان موردمطالعه پایین تر از استانداردهای سازمان غذا و داروی آمریکا، وزارت شیلات و کشاورزی انگلستان، سازمان جهانی غذا و کشاورزی و آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا بود. غلظت فلز نیکل در عضله ماهیان موردمطالعه در مقایسه با حد مجاز سازمان بهداشت جهانی بیشتر به دست آمد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهی شوریده، ماهی کوتر، دریای عمان
  • مرضیه خان بیگی، محمد عزتی اثر، حمیدرضا ناصحی نیا* صفحات 371-377
    مقدمه

    امروزه پیشرفت علم، کاربرد داروهای وسیع الطیف، استفاده از کاتترهای عروقی، ادراری و شانت های مغزی علیرغم کمک به نجات بیماران، موجب مشکلاتی مانند بروز عفونت های بیمارستانی می گردد که امکان حذف کامل این عفونت ها در حال حاضر در هیج جایی از دنیا وجود ندارد ولی بدون تردید موثرترین، کم هزینه ترین و مطلوب ترین روش مبارزه با عفونت در هر زمان و مکان، جلوگیری از بروز آن است. در این تحقیق، با توجه به اهمیت موضوع و عدم انجام مطالعاتی در این باره، به بررسی شیوع عفونت های بیمارستانی بیمارستان ولایت دامغان پرداخته ایم.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی می باشد که بین سالهای 1390 تا 1394 در بیمارستان ولایت شهرستان دامغان انجام شد.بدین صورت که پس از مراجعه به بیمارستان ولایت و بررسی پرونده ی همه ی بیماران، افراد مبتلا به عفونت بیمارستانی شناسایی شده و اطلاعات حاصل توسط نرم افزار آماری spss تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر از میان 34663 بیمار بستری شده، 116 مورد مبتلا به عفونت بیمارستانی شناسایی میزان شایع ترین متغیرها از لحاظ سال تشخیص، سال 93 (27.6%)؛ فصل تشخیص، پاییز (27.27%)؛ بخش جراحی (32.8%)؛ نوع عفونت، تنفسی (39.7%) بود.

    بحث و نتیجه گیری

    مرور ساده ی مستندات مطالعه شده در این بررسی نشان میدهد که میزان شیوع انواع عفونتهای بیمارستانی در ایران نسبتا بالاست. از این رو تدوین برنامه های کنترلی و آموزشی مناسب و مبتنی بر شواهد جهت کاهش میزان شیوع عفونتهای بیمارستانی در ایران بایستی مدنظر سیاستگذاران امر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، بیمارستان، ایمنی
|
  • Sahar Zamaniahari, Moradali Zareipour * Pages 295-298
    The supervision of food preparation, distribution, and supply centers to maintain the health of users is the responsibility of inspectors and environmental health experts of medical universities across the country. Proper inspection and control of these centers play an important role in preventing the occurrence and prevalence of infectious diseases and protect the health of people in the community. Therefore, to prevent the spread of COVID-19 and the increasing number of patients with this disease, stricter control measures should be applied to food preparation, distribution, and supply centers, and health protocols should be inspected in these centers. Due to the shortage of environmental health forces, as well as the expansion of food preparation, distribution, and supply centers, the inspection of these centers and training of people in all centers regarding the observance of coronavirus prevention protocols are not possible. Therefore, the authors in this article suggest health volunteers as participants in overseeing food preparation, distribution, and supply centers. The active involvement and participation of health volunteers increase the sense of social responsibility and eliminate the sense of authority and dominance of formal organizations. After receiving face-to-face and virtual training on coronavirus prevention health protocols in food preparation, distribution, and supply centers, and visiting and monitoring several food centers alongside environmental health experts, health volunteers can carry out their activities for disease prevention and control. In this way, there will be a comprehensive determination to control the coronavirus in centers for the preparation, distribution, and supply of food. The results of these activities will have a positive effect on the health of people and society and ultimately the control of the disease.
    Keywords: Health Volunteer, Environmental health, Food, COVID-19
  • Mersedeh Sadat Hozhabralsadat, Ava Heidari *, Zahra Karimian, Mohamad Farzam Pages 299-311
    Background and Aim

    Today, air pollution, with an impact on a global scale, is an important concern of the modern world. It has many adverse effects on human health and the environment. Therefore, it is necessary to find sustainable and environment-friendly solutions that prevent the increase of pollution levels and help eliminate them. One of the newest ways to reduce air pollution and absorb particulate matter, as well as improve air quality, is to use green walls in urban spaces. The present study investigated the potential of green walls in reducing air pollutants.  

    Materials and methodology

    In this research, two green walls were installed at the Khayyam intersection in Mashhad for three months. Finally, the Air Pollution Tolerance Index was determined for all the plants by measuring chlorophyll, ascorbic acid, leaf-related water content, and pH.

    Results:

     All of the plant species planted on the walls were classified as intermediate in the tolerance. Among all the plants, Carpobrotus edulis and Rosmarinus officinalis had higher APTI, which makes them more resistant and suitable for planting in polluted areas. Considering the statistical analysis, the APTI of the plants was correlated with ascorbic acid and leaf-related water content.

    Conclusion

    Our findings suggest the suitability of the above-mentioned plants for plantation in areas with high levels of pollutants.

    Keywords: Air pollution, Green Walls, air pollution tolerance index, Plants
  • Maryam Nikpour *, Omid Rahaei Pages 312-323

    The interior of airport lounges is often exposed to a lot of noise, which can increase the risk to human health. Due to the dangers of high noise pollution for airport users, the present study was conducted to reduce noise pollution in the transit lounges of Ahvaz International Airport.

    Background and Aim

    This study is considered interdisciplinary and applied research and its method is a combination of experimental, simulation and case study methods. firstly, the acoustic status of Ahwaz International Airport was obtained experimentally by measuring the amount of noise pollution during the test period (8 AM to 2 PM) by the Brüel & Kjær sound level meter model 2260 B&K in twelve places. Then the sound absorbing plates were tested with different geometric models. After proving the validity and reliability of the research, the experiments were performed by simulation using EASE 4.4 software.

    Materials and methods

    In this study, the noise level of the airport lounge is considered as a dependent variable and four sound indices including, reverberation time (RT) (main index), indirect sound index (STI), total sound pressure level (SPL) and auditory error coefficient (〖AL〗_CONSE ) were evaluated according to the international standards ISO3382 and ISO 3382-1.

    Results

    After the simulation, it was found that the use of raster pattern sound-absorbing plates (Model A in research) in walls and ceilings with different frequencies has the lowest sound pressure and the above-studied indices are at a desirable level. As a result, Model A has the greatest effect on reducing noise in the tested space.

    Keywords: Acoustics, flight lunge, Noise, reverberation time
  • Gharibreza Nazerirad, Fatemeh Zare Mehrjerdi, Fatemeh Khojasteh * Pages 324-331
    Background and Aim

    Environmental noise pollution can cause physical and mental disorders, especially in cities. This study aimed to investigate the effects of Low-Frequency (LF) and High-Frequency (HF) noise on anxiety and sleep disorder in male rats.

    Materials and Methods

    Fifteen male Wistar rats were randomly divided into three groups: 1) control group (no exposure to noise), 2) group exposed to low-frequency traffic noise (LF group), and 3) group exposed to high-frequency traffic noise (HF group). Sleep duration was monitored by CCTV. Anxiety-like behaviors were measured using the Elevated Plus Maze (EPM).

    Results

    The results of the EPM test showed that time spent in the open arm was significantly lower in the HF group than in the control (P <0.05). Sleep duration was significantly lower in rats exposed to LF and HF noise (P <0.01). There was no significant difference in sleep duration between the HF and LF groups.

    Conclusion

    Exposure to high and low-frequency noise can reduce sleep duration and high-frequency noise can increase anxiety-like behavior in rats.

    Keywords: Noise, behavioral changes, Sleep Disorders, Anxiety, Rat
  • Seyed Reza Mousavian *, Aliakbar Haghdoost, Razieh Tavakoli Pages 332-345
    Background and Aim

    Air pollution is one of the most significant environmental problems that has a remarkable impact on the incidence of cardiovascular disease and associated mortality. It is essential to comprehend air pollution effects and the ways of emission and predict the number of patients with acute respiratory problems to eliminate and reduce air pollutants and associated mortality. This study aimed to investigate the relationship between different air pollutants and the number of cardiovascular disease patients in Mashhad.

    Materials and Methods

    This study applied a neural network to model and analyze the relationship between CO, NO2, SO2, PM2.5, and PM10 and the number of patients with acute respiratory problems. The inputs were average temperature, humidity, wind direction, and wind speed and the output was the number of people referred per day by gender and age. The data set used included meteorological data from the Iran Meteorological Organization, air pollution data from the Mashhad Meteorological Organization, and the number of daily referrals of heart disease patients to the emergency department of Mashhad.

    Results

    According to this study, the most effective air pollutants in Mashhad were PM2.5 and PM10, followed by NO2, CO, and SO2, respectively.

    Conclusion

    Neural networks can be applied in the modeling of the relationship between environmental parameters and cardiovascular disease patients because they have a high ability to model nonlinear phenomena. These models show that the more airborne particles, the more rate of cardiovascular diseases in Mashhad

    Keywords: Air pollution, Acute Respiratory Diseases, Artificial Neural Networks, Regression
  • MohammadHadi Abolhasani *, Niloofar Pirestani, Ali Eslami Pages 346-359
    Background and Aim

    Increasing levels of toxic heavy metals in the environment have led to risks to the health of humans and living organisms.

    Materials and methods

    First, some characteristics of rock wool including pH, EC, pHZPC, chemical composition, structure, and morphology were determined using XRD, XRF, and Scanning Electron Microscopy (SEM). Adsorbing tests were then conducted in a non-continuous reactor using synthetic solutions containing nickel. Optimum adsorption conditions were determined concerning pH, metal initial concentration, contact time, and adsorbent dose. The data were analyzed in a completely randomized block design.

    Results

    The highest adsorption was seen at pH = 5 and the lowest at pH = 3, with a significant difference. The absorption rate was significantly higher in the 5 mg/l solutions than in other concentrations and the lowest was observed at 100 mg/l concentration. The lowest nickel adsorption rate was observed in 5 min and the highest adsorption efficiency was observed in 90 min, with a significant difference. The adsorption percentage of rock wool waste at the 10 g/l doses was significantly higher than that in other adsorbent doses and the lowest adsorption percentage was observed at the 1 g/l dose. The isotherm studies showed that the adsorption of nickel by rock wool waste was consistent with the Freundlich model.

    Conclusion

    It can be concluded that rock wool waste could remove nickel from industrial effluents.

    Keywords: Rock wool waste, Nickel(II) adsorption, Isotherm
  • Ahmad Khoshbin *, Alireza Pourkhabbaz Pages 360-370
    Background & objectives

    One of the major global concerns about the environment is the pollution of aquatic ecosystems by heavy metals. These elements contaminate aquatic environments and accumulate and concentrate through bioaccumulation in the tissues of living organisms at higher levels of the food chain consumed by humans. In this study, the concentrations of three heavy metals, lead, nickel and cadmium, in the muscle tissue of two species of fish Otolithes ruber and Sphyraena forsteri in the fishing ports of Konarak and Pozm were investigated.

    Material & Methods

    36 fish samples were collected from Konarak and Pazm ports. After preparation of the samples by acid digestion, the concentrations of heavy elements lead, nickel and cadmium were measured by Contr-AA-700 atomic absorption spectrometer. Data were analyzed using SPSS software (version 20) and ANCOVA and Pearson correlation tests at a significance level of 0.05%.

    Results

    According to the results of the study, there was no significant difference between the amounts of lead, nickel and cadmium in the muscle tissue of Otolithes ruber and Sphyraena forsteri (P> 0.05). The average concentrations of heavy metals lead, cadmium, and nickel in the muscle of fish caught from Konarak port were higher than the samples of Pozm Bay. Also, the concentrations of heavy metals lead, nickel and cadmium in Sphyraena forsteri fish were lower than those of Otolithes ruber samples.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the levels of lead and cadmium in the muscle tissue of the studied fish were lower than the standards of the US Food and Drug Administration, the UK Department of Fisheries and Agriculture, the World Food and Agriculture Organization and the US Environmental Protection Agency. The concentration of nickel in the muscle of the studied fish was higher than the permissible limit of the World Health Organization.

    Keywords: Heavy metals, Otolithes ruber, Sphyraena forsteri, Oman Sea
  • Marzieh Khan Beigi, Mohamad Ezati Asar, Hamidreza Nasehinia * Pages 371-377
    Introduction

    Today, despite advances in science and technology to save patients, it causes nosocomial infections that it is not possible to completely eliminate these infections anywhere in the world at present, but Undoubtedly, the most effective, least expensive, and most desirable way to fight infection at any time and place is to prevent it. In this study, due to the importance of the issue and the lack of studies in this regard, we have investigated the prevalence of nosocomial infections in Damghan hospital.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study that was conducted in Damghan province hospital between 2011 to2015 after referring to the provincial hospital and reviewing the records of all patients, people with nosocomial infections were identified and the data were extracted and after collecting the required data, this data was analyzed by SPSS statistical software.

    Results

    In the present study, out of 34663 hospitalized patients, 116 cases of nosocomial infections were identified. Among these, the most common variables in terms of the year of diagnosis, the year 2014 (27.6%); Diagnosis season, autumn (27.27%); surgical ward (32.8%); Type of infection, respiratory (39.7%).

    Discussion & Conclusion

    A simple review of the documents studied in this study shows that the prevalence of nosocomial infections in Iran is relatively high. Therefore, the development of appropriate control and training programs based on evidence to reduce the prevalence of nosocomial infections in Iran should be considered by policymakers. Document Type: Research article Keywords: Nosocomial Infection, Hospital, Safety

    Keywords: Nosocomial infection, Hospital, Safety