فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 27 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین ایمانی*، آرین قلی پور، عادل آذر، علی اصغر پورعزت صفحات 1-19

    یکی از مبانی توسعه در هر جامعه ای، نظام اداری و مدیریت آن است. نظام اداری مطلوب و کارآمد می تواند زمینه ساز و تسهیل کننده تحقق اهداف برنامه های توسعه قرار گیرد. سازمان سالم، سازمان متشکل از نیروی خلاق، سازنده و متعهد است که از روحیه و عملکرد خوبی برخوردار است و این نیروی خلاق سازمان را قادر می سازد تا به اهداف خود برسد و حتی موجبات رشد و شکوفایی جامعه را فراهم سازد. عوامل متعددی در سالم سازی سازمان موثرند که یکی از آن ها آموزش جامع کارکنان است. به دلیل اهمیت و نقشی که نظام آموزش منابع انسانی در ارتقاء سلامت اداری و پیشگیری از فساد اداری دارد، پژوهش حاضر درصدد تبیین شاخص های نظام آموزش منابع انسانی در راستای ارتقاء سلامت نظام اداری در سازمان های دولتی است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل تم صورت گرفته است و برای استخراج شاخص های نظام آموزش منابع انسانی در راستای ارتقاء سلامت نظام اداری با متخصصان سازمان اداری و استخدامی کشور با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند مصاحبه انجام شده است. شاخص های نظام آموزش منابع انسانی در راستای ارتقاء سلامت نظام اداری در قالب 4 تم اصلی، 13 تم فرعی و 48 مفهوم استخراج شد و یافته ها نشان داد که مولفه های سیستم آموزش منابع انسانی در راستای ارتقاء سلامت نظام اداری عبارتند از آموزش تخصص محور، آموزش اخلاق محور، بهبود مستمر و اولویت و استمرار دوره های ارتقاء سلامت اداری.

    کلیدواژگان: نظام آموزش منابع انسانی، سلامت نظام اداری، فساد اداری، سازمان های دولتی
  • سعید صفایی موحد، کیوان صالحی، محمد حاجی زاد * صفحات 20-41

    یکی از چالش هایی که ادارات آموزش سازمان های تولیدی، بازرگانی، و خدماتی با آن روبرو هستند، ناتوانی در ارایه گزارش عملکرد خویش بر مبنای شاخص هایی است که نشان دهد تا چه اندازه در بهبود عملکرد کارکنان سازمان تاثیرگذار بوده اند. امروزه شاخص هایی چون نفر/ ساعت، میانگین رضایت کارکنان از دوره ها، تعداد قبول شدگان در آزمون های حرفه ای، و امثالهم نمی تواند مدیران را اقناع کند که آموزش توانسته نقش تاثیرگذاری در سازمان ایفا کند. لذا این مقاله درصدد است تا بر مبنای مفهوم انتقال یادگیری، شاخص کیفی را به منظور اندازه گیری اثربخشی برنامه های آموزشی ارایه کند. این شاخص که نرخ انتقال یادگیری نام دارد با بکارگیری ضریب همبستگی پیرسون و ضریب تعیین (از طریق محاسبه نمرات یادگیرندگان در اتمام دوره و نمرات ارزیابی پیگیری عملکرد یادگیرندگان طی دوره زمانی 3 تا 6 ماه پس از دوره) قابل استخراج است (این شیوه در مقاله حاضر راهبرد خطی ساده نام گرفته است). همچنین در صورتی که بخواهیم علاوه بر یادگیری حاصل از دوره، نقش سایر متغیرها در بهبود عملکرد را محاسبه کنیم، می توان با بکارگیری رگرسیون چندگانه، تصویر بهتری به دست آورد (این شیوه در مقاله حاضر راهبرد خطی خوشه ای نام گرفته است). مهم ترین مزیت شاخص پیشنهادی این است که تحت تاثیر عوامل کمی نظیر افزایش تعداد دوره ها، نفر/ ساعت و امثالهم قرار نگرفته و صرفا بهبود شرایط کیفی دوره (مدرس، محتوی، شرایط یادگیری، و امثالهم) و محیط کار می تواند موجب افزایش نرخ مذکور شود.

    کلیدواژگان: نرخ انتقال یادگیری، انتقال یادگیری، اثربخشی آموزش، کیفیت آموزش
  • سعیده زارع، مهتاب سلیمی، رمضان جهانیان صفحات 42-62

    این تحقیق به اعتبار سنجی الگوی امنیت فرهنگی در تو سعه پایدار مبتنی بر دانش می پردازد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی و از نظر نوع داده ها آمیخته (کمی کیفی) است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی و از نظر نوع داده ها آمیخته (کمی کیفی) است. جامعه آماری در بخش کیفی (بخش مصاحبه) 15 نفر از خبرگان و متخصصین، و صاحب نظران آشنا به مباحث فرهنگی و دانشی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل کارشناسان و مدیران وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 99-98 به تعداد 551 نفر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 226 نفر انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده گردید. در روش میدانی جهت جمع آوری بخش کیفی به انجام مصاحبه با تعدادی از مدیران فرهنگی اقدام گردید و در بخش کمی نیز اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید پایایی این پرسشنامه بر پایه ضریب آلفای کرونباخ 86/0 برآورد گردید در ارتباط با روایی شاخص های بدست آمده از تحلیل عاملی تاییدی و نیز در ادامه برای بررسی اعتبار مدل پرسشنامه ای طراحی شد که ابعاد مدل نهایی را با استفاده از تی تک نمونه ای سنجید. نتایج نشان داد که مدل از روایی اعتبار برخوردار بوده و الگوی امنیت فرهنگی در توسعه پایدار دانشی با عوامل فرهنگی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، عوامل محیط زیستی، عوامل سیاسی و عوامل ملی و مذهبی، اعتبار لازم را کسب نمود.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، امنیت فرهنگی، توسعه پایدار، دانش، عوامل
  • محمدسعید جعفرپور، رضا نجف بیگی *، علیرضا عقیقی صفحات 63-93

    در نظام جامع مدیریت منابع انسانی برنامه ریزی به موقع جهت پرورش نیروی انسانی یا مدیرپروری از ارکان مهم و بسیار حیاتی محسوب می شود. در این زمینه یکی از مشکلات جدی بانک های دولتی کم توجهی به برنامه ریزی نیروی انسانی بخصوص مدیرپروری است. لذا مساله اصلی تحقیق حاضر، تعیین عوامل سازنده و ارایه مدل سازمان جانشین پرور در بانک رفاه است. روش تحقیق آمیخته کیفی و کمی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران ارشد و میانی بانک به تعداد 600 نفر می باشد که در فرآیند نمونه گیری با استفاده از جدول مورگان نمونه ای برابر با 234 نفر به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه ای شامل 90 سوال استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart PLS2 و روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. بر اساس تحلیل مسیر انجام شده؛ قوی ترین رابطه علی بین مولفه های سه گانه مدل، تاثیر مستقیم و معنادار عوامل رفتاری در استقرار نظام جامع جانشین پروری در موردمطالعه است. همچنین مولفه فرهنگ بیش ترین تاثیر مستقیم علی را بر عوامل ساختاری داشته است. در زیرمدل عوامل رفتاری، مولفه آموزش و یادگیری نسبت به عوامل دیگر بالاترین امتیاز را داشته و به بهترین شکل، عوامل رفتاری را تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، بانک رفاه کارگران، مدل سه شاخکی
  • مرضیه دهقانی نیری*، یوسف محمدی مقدم، نادر شیخ الاسلامی صفحات 94-113

    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر بهره وری دانش بر عوامل توانمندسازی نیروی انسانی کارکنان شرکت بیمه، به روش همبستگی،از نظر ماهیت داده ها کمی و کیفی و ماهیت روش توصیفی می باشد. جامعه آماری تحقیق را کارمندان بیمه (380 نفر) ، از فرمول کوکران تعداد 191 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل سه بخش: اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه توانمندسازی اسپریتزر، پرسش نامه بهره وری دانش (سوالات کیفی - مصاحبه) می باشد.روایی پرسش نامه ها توسط اساتید و پایایی نیز با اجرای اولیه در نمونه ای 18 نفری تایید شد. نتایج در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار لیزرل، مورد بررسی قرار گرفتند.رابطه بین بهره وری دانش با احساس معناداری شغل (r=0.83)، بین بهره وری دانش و احساس شایستگی (0.86=r)،بین بهره وری دانش با احساس داشتن استقلال (0.92 =r)، بین بهره وری دانش با احساس موثر بودن در شغل (0.90= r)، بین بهره وری دانش و احساس اعتماد به همکاران (0.92 =r)، همچنین بین هر یک از مولفه های بهره وری دانش با توانمندسازی ارتباط قوی و مثبت وجود دارد. رابطه ی بین نوآوری تدریجی و توانمندسازی(0.66 =r) و بین نوآوری بنیادی و توانمندسازی (0.92=r)، به دست آمد.در نتیجه بهره وری دانش با تاثیرپذیری از نوآوری تدریجی و بنیادی با توانمند سازی کارکنان ارتباط مستقیم دارد ولی تاثیر بر توانمندسازی کارکنان ندارد . بنابراین این عوامل تسهیل کننده برای توانمندساز کردن کارکنان نمیباشد. با توجه به یافته های تحقیق پیشنهاداتی برای غنی تر ساختن توانمندسازی کارکنان و اهمیت دادن ، مواردی عنوان شده است.

    کلیدواژگان: بهره وری دانش، نوآوری تدریجی، نوآوری بنیادین، توانمندسازی، احساس معناداربودن شغل، احساس شایستگی، احساس حق انتخاب (استقلال)، احساس موثر بودن، احساس اعتماد
  • معصومه اولادیان*، مریم گلی پور، محمود صفری صفحات 114-136

    هدف پژوهش حاضر واکاوی فرآیند توسعه منابع انسانی و تدوین الگوی مناسب در نظام آموزش عالی و روش آن به صورت آمیخته (کیفی و کمی) بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی عبارت بودند از اساتید، متخصصان و خبرگان در این حوزه و در بخش کمی عبارت بودند از اساتید، صاحب نظران، کارشناسان و مدیران نظام آموزش عالی. تعداد نمونه در بخش کیفی که به صورت هدفمند انتخاب شد، 12 نفر از اساتید، متخصصان و خبرگان و در بخش کمی، با استفاده از فرمول کوکران382 نفر از کارشناسان و مدیران نظام آموزش عالی، انتخاب شدند. ابزار تحقیق عبارت بود مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، در بخش کیفی به روش گراندد تیوری و از طریق کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) با استفاده از نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی به دو روش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSS 16 و Smart PLS انجام شد. نتایج نشان داد دوازده مولفه در تبیین واکاوی فرآیند توسعه منابع انسانی و تدوین الگوی مناسب در نظام آموزش عالی نقش دارند که عبارتند از؛ خودکار آمدی، عزت نفس، انگیزه، توانمندسازی، یادگیری سازمانی، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، فناوری، رضایت شغلی، توسعه جامعه، تسهیل شبکه سازی، و در نهایت توسعه سرمایه انسانی. جهت بررسی برازش مدل، به بررسی X2، R و RS؛ پرداخته شد که وجود X2 پایین و نسبت کای دو به درجه آزادی کمتر از سه، و همچنین ضریب تعینن و ضریب تعیین تعدیل شده محاسبه شده؛ نشان دهنده برازش مناسب مدل بود.

    کلیدواژگان: نظام آموزش عالی، توسعه منابع انسانی، واکاوی فرآیند توسعه منابع انسانی
|
  • Hossein Imani*, Aryan gholipour, adel azar, AliAsghar Pourezzat Pages 1-19

    One of the essentials of every society is its administrative and managerial system. An ideal and efficient administrative system might lead to developmental plans’ aims. A health organization is constructed by employees who are commitment to their work and also are creative, innovative, high performance and high morale. These innovative employees help organizations gaining their goals and even also societies being thrived. Many factors affect organizational integrity and one of them is comprehensive employee training. Because of importance and role of employee training system in administrative integrity and preventing corruption, in this research we are going to identify components and criteria of employee training system to develop administrative integrity in public organizations. The approach of research is qualitative and the method is theme analysis and to extract criteria and components of training system to develop administrative integrity, the interviews have been done with experts of the administrative and recruitment organization using purposive sampling method. The ideal criteria of training system to develop administrative integrity is extracted in format of 4 main theme, 13 subsidiary theme and 48 concepts and results showed that characteristics of training system to develop administrative integrity includes expert-based training, ethical-based training, continuous improvement and priority and continuous courses of development of administrative integrity.

    Keywords: Human resources training system, Administrative integrity, Administrative corruption, Public organizations
  • Saeed Safaei Movahed, Mohammad Hajizad * Pages 20-41

    Training officials are often unable to prove how effective they are in meeting the business goals. We clearly admit that top managers need reliable and valid data to trust training functions, but training officials often lack justifiable indices to back up their claims about improving staff's performance in real work. Although ROI was a rigorous index to report on effectiveness of work-based training programs, but it did not turn into popular trend it is hard and costly to estimate. Hence, we here put forward a new index for reporting on effectiveness of work-based training programs, entitled Rate of TOL. This index aims at measuring how much of what participants learn during training programs transfers into performance in real workplaces. To do so, two strategies are suggested: firstly, Simple Linear Strategy (SLS) which is based on calculating coefficient of determination between scores of final course tests and performance appraisals; and secondly, Cluster Linear Strategy (CLS) which is based on calculating multiple regression between scores of final course tests plus other influencing predictor variables (such as work climate, personal motivation, etc.) and performance appraisals. It is finally argued that the proposed index just improves when training programs are designed and implemented in the best possible manner to meet quality measures like learners' satisfaction, relevance, importance, instructors' competency, and etc. Consequently, Rate of TOL as a quality index helps training and development officials to report more exactly and justifiably on how effective they are in improving people in real workplace.

    Keywords: Rate of TOL, training effectiveness, training quality, transfer of learning
  • saeide zare *, ramezan jahanian, mahtab salimi Pages 42-62

    This research validates the model of cultural security in sustainable knowledge-based development. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method and mixed (quantitative-qualitative) in terms of the type of data. The statistical population in the qualitative section (interview section) comprised 15 experts and specialists familiar with cultural and scientific issues in the Ministry of Science, Research and Technology, who were selected by purposive sampling. The statistical population in the quantitative part included 551 experts and managers of the Ministry of Science, Research and Technology in 2019-20, from among whom, some 226 persons were selected by stratified random sampling. Both library research and field observation methods were employed for data collection. In the field observation method, in order to collect the qualitative part, interviews were conducted with a number of mangers enaged in cultural affairs, and in the quantitative part, the data was collected through a researcher-made questionnaire. The reliability of this questionnaire was estimated based on 0.86 Cronbach's alpha coefficient. Confirmatory factor analysis was used in relation to the validity of the obtained indices and also a questionnaire was designed to assess the validity of the model, which measured the dimensions of the final model using a single sample t-test. The results showed that the model was valid and the model of cultural security in the knowledge-based sustainable development gained the required validity with cultural, economic, social, environmental, political as well as national and religious factors.

    Keywords: Validation, Cultural Security, Sustainable Development, Knowledge, Factors
  • mohammad jafarpour, reza najafbagy *, alireza aghighi Pages 63-93

    Targeted attention to the issue of succession in banks is urgently needed. Many of banks especially governmental banks without to competitional future in that manner executute the primitive methods for select managers. the purpose of this research is to investigate and explain the model of a comprehensive system of succession in Refah Bank. The research is descriptive and correlational. The statistical population includes 600 senior managers and middle managers all of the country. In the sampling process, using Morgan table, a sample of 234 people was selected by stratified random sampling. A questionnaire containing 90 questions was used to measure the variables. Data analysis was performed using SPSS and Smart PLS2 software and structural equation modeling. Based on path analysis, the strongest causal relationship between the three components of the model is the direct and significant influence of behavioral factors on the establishment of a comprehensive succession system in the study.

    Keywords: succession planning
  • nader sheikholeslami, yousef mohammadi moghaddam Pages 94-113

    The current research is in correlation method, and it is quantitative and qualitative about kind of data. The statistical society is insurance company which are The purpose of this study was to investigate the effect of knowledge productivity on the factors of human resources empowerment of the employees of the insurance company. The statistical population of the study was selected from insurance employees (380 persons) by Cochran formula of 191 persons using simple random sampling. A questionnaire consisted of three parts: Demographic information, Spritzer empowerment questionnaire, Knowledge productivity questionnaire (Qualitative Interview Questionnaire). Results were analyzed in two levels of descriptive and inferential statistics by LISREL software.  Relationship between knowledge productivity and job meaningfulness (r = 0.83), between knowledge productivity and competence feeling (r = 0.86), between knowledge productivity with feeling of independence (r = 0.92), between knowledge productivity and feeling effective In the job (r = 0.90), there is a strong and positive relationship between knowledge productivity and a sense of trust in colleagues (r = 0.92), as well as between each component of knowledge productivity with empowerment. The relation between incremental innovation and empowerment (r = 0.66) and between fundamental innovation and empowerment (r = 0.92) was obtained. As a result, knowledge productivity is directly related to the empowerment of employees, but it does not have an impact on staff empowerment. So these factors are not conducive to empowering employees. According to the research findings, suggestions have been made to enrich staff empowerment and give importance.

    Keywords: knowledge productivity, Incremen innovation, Radical innovation, Empowerment, Sense of meaning, Sense of competence, Sense of impact, Sense of trust, Sense of Choice
  • Masumeh Oladian *, maryam golipour, mahmoud safari Pages 114-136

    The purpose of this study was to analyze the process of human resource development and to develop an appropriate model in the higher education system and its method in a mixed way (qualitative and quantitative). The research community in the qualitative part consisted of professors, specialists and experts in this field and in the quantitative part consisted of professors, experts, experts and managers of the higher education system. In the qualitative section, which was purposefully selected, 12 professors, specialists and experts were selected, and in the quantitative section, 382 experts and managers of the higher education system were selected using the Cochran's formula. The research tools were semi-structured interview and researcher-made questionnaire. Analysis of collected data, in the qualitative part by grounded theory method and through coding using MAXQDA software and in the quantitative part by descriptive and inferential methods using SPSS 16 software And Smart PLS was done. The results showed that twelve components are involved in explaining the human resource development process and developing an appropriate model in the higher education system, which are: Self-efficacy, self-esteem, motivation, empowerment, organizational learning, organizational culture, knowledge management, technology, job satisfaction, community development, facilitating networking, and ultimately human capital development. To check the fit of the model, check the X2, R and RS; It was discussed that the presence of low X2 and the ratio of chi-square to the degree of freedom less than three, as well as the coefficient of determination and the adjusted coefficient of determination were calculated; Indicates the proper fit of the model.

    Keywords: Higher education system, human resource development, human resource development process analysis