فهرست مطالب

مهندسی جغرافیایی سرزمین - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مهندسی جغرافیایی سرزمین
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • امید رحمانی*، محمد سلطانی، یوسف قادرپور صفحات 1-14
    در این مطالعه، عوامل تاثیرگذار بر روی مصرف انرژی و انتخاب سوخت خانوار در شهر مهاباد مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به پیشینه تحقیقات قبلی مربوطه، این مطالعه با هدف شناسایی تجربی الگوی غالب انتخاب انرژی و مصرف انرژی در خانوارهای شهر مهاباد،انجام شده است. برای این منظور، تغییراتی را که الگوی انتخاب و مصرف انرژی ممکن است به طور پیوسته متحمل شود، در نظر می گیرد. برای این منظور، انواع منابع انرژی مورد استفاده گسترده در خانوارها مانند گاز نفتی مایع شده، برق و نفت سفید برای پخت و پز، گرمایش و سرمایش، روشنایی و لوازم خانگی مورد بحث قرار گرفته است. علاوه بر این، در انتخاب و مصرف انرژی خانگی، متغیرهای جمعیت شناختی شامل اندازه خانوار، جنسیت، سن خانوار، سطح تحصیلات و گروه درآمدی مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور، تجزیه و تحلیل رگرسیون لجستیک برای به دست آوردن داده های کمی ارایه شده از 821 خانوار در مهاباد انجام شد. نتایج حاصل از داده های به دست آمده نشان داد که در صورت ثابت ماندن متغیرهای دیگر، سطح درآمد ممکن است منجر به تغییر در مصرف گاز نفتی مایع شده و برق شود. برخلاف سایر متغیرهای مستقل، سن سرپرست خانوار نتوانست تاثیر چشمگیری بر روی انتخاب و مصرف انرژی توسط خانوارها داشته باشد. این یافته ها می تواند به درک بهتر عوامل موثر در انتخاب و مصرف انرژی خانگی در شهرهای دیگر کمک کند، و می تواند برای حمایت از سیاست گذاران در الگوی مصرف آنها مفید باشد.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، عوامل تاثیر گذار، انتخاب انرژی، شهر مهاباد
  • مریم قاسمی*، شادی خوب صفحات 15-28

    اقامتگاه های گردشگری (خدمات مهمان پذیری) مهم ترین بخش خدمات و تسهیلات گردشگری محسوب می شوند که طیف متنوعی را شامل می شود، در این بین اقامتگاه بوم گردی نوعی محل اسکان گردشگر است که دارای ویژگی محیطی و بومی- فرهنگی خاص است، از آنجا که جذب گردشگر برای درآمدزایی و بقای اقامت گاه های پراکنده موجود در نواحی روستایی از اهمیت زیادی برخوردار است، مطالعه حاضر به شناسایی راهبردهای تقویت جذب گردشگر در اقامتگاه بوم گردی رادکان واقع در شهرستان چناران می پردازد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و تجزیه و تحلیل داده ها به کمک ابزارهای برنامه ریزی استراتژیک (ماتریس ترکیبی SWOT-QSPM) صورت پذیرفت. براساس مطالعات میدانی و اسنادی، تعداد 15 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت و 13 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت و تنگنا پیش روی جذب گردشگر به اقامتگاه بوم گردی رادکان شناسایی گردید و نظرات 60 نفر گردشگر استفاده کننده از این اقامت گاه، در قالب پرسشنامه تحقیق سوال شد. با توجه به امتیاز نهایی 2.65=IFE و 2.46=EFE در ماتریس SWOT به منظور جذب گردشگر در اقامت گاه بوم گردی، راهبردهای رقابتی (حداکثر-حداقل) بهینه تشخیص داده شد. در ادامه راهبردهای مطلوب به کمک ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی QSPM اولویت بندی گردید. در این ماتریس مهمترین راهبرد در راستای افزایش جذب گردشگر «تدوین برنامه جامع مدیریت گردشگری در روستای رادکان»، با امتیاز 1.44 شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، اقامتگاه بوم گردی، رادکان، برنامه ریزی استراتژیک، SWOT-QSPM
  • علی اکبر تقیلو*، علیرضا موقری، نگین بابائی صفحات 29-42

    پیشرفت های تکنولوژیکی به ویژه در بخش حمل و نقل و ارتباطات و رواج اقتصاد سرمایه داری، ساختار فضایی بسیاری از سکونتگاه های بشری را تا حدود زیادی دگرگون ساخته است. ضعف الگوی مناسب، تصمیمات آنی قایم به فرد و پراکنده روی رشد روستایی هزینه های گزافی برای جامعه روستایی از جمله نابودی زمین های کشاورزی و باغ ها به واسطه تغییر کاربری زمین، کاهش همبستگی اجتماعی، افزایش آلودگی ها و کاهش سلامت عمومی را به دنبال دارد. از این رو می توان گفت به کارگیری و استفاده از سیاست های رشد هوشمند برای مناطق روستایی، با توجه به اصول توسعه پایدار نیز ضروری می باشد. هدف این تحقیق بررسی سطح توسعه 8 روستا از دهستان نازلو از لحاظ شاخص های اجتماعی، زیست محیطی و زیرساختی است که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه تهیه و برای تحلیل آنها از نرم افزار SPSS استفاده شده و رتبه بندی روستاها با استفاده از مدل تحلیل خاکستری انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد شرایط مناسبی برای رشد هوشمند در روستاهای مورد مطالعه وجود ندارد اما از لحاظ میزان توسعه شاخص های مورد بررسی روستاهای نازلو، تازه کند قاطرچی و تازه کند جنیزه به ترتیب رتبه های اول تا سوم را دارا هستند. بطور کلی نتایج ارایه شده نشان می دهد که مفهوم توسعه روستایی با رشد روستایی جابجا شده است زیرا نتایج نشان داد که اکثر روستاها از نظر وضعیت شاخصهای اکولوژیکی وضعیت به مراتب بدتری نسبت به سایر شاخصها دارند که مسئله اصلی پارادایم "توسعه پایدار" در کنفرانس ریو را بازگو می نماید.

    کلیدواژگان: مدل خاکستری، روستای هوشمند، رشد هوشمند، توسعه پایدار، دهستان نازلو
  • زهرا اکبری سقالکساری*، عیسی پوررمضان صفحات 43-59

    حفظ منظر کشاورزی نقاط روستایی و فعالیتهای وابسته به آن، جهش تولید، احیاء بافتهای سنتی، استفاده بهینه از اراضی، فعال نگه داشتن روستاییان به کار در مزارع و باغات با افزایش امکانات اولیه برای آنها ضمن ایجاد فرصت استراحت و تفریح برای گردشگران داخلی و خارجی درکنار ایجاد اشتغال و درآمد پایدار روستایی، جملگی از مزایای اجرای اگروتوریسم یا گردشگری کشاورزی جهت شکوفایی اقتصادی - اجتماعی نقاط روستایی استان گیلان که دارای پتانسیل کشاورزی و روستاهای نمونه گردشگریست می باشد.از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرات اگروتوریسم در شکوفایی اجتماعی - اقتصادی نواحی روستایی استان گیلان صورت گرفته و بر این اساس پرسش کلیدی پژوهش عبارتست از اینکه راهکارهای علمی و عملی اگروتوریسم در ارتقاء فرصت های رشد و توسعه نواحی روستایی استان گیلان کدام است؟ پژوهش از نظر هدف کاربردی و مبنای روش آن توصیفی - تحلیلی می باشد.جهت ارایه استراتژی ها و راهکارهای مناسب از طریق تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای موجود از مدل تحلیلی SWOTاستفاده شده است.جامعه آماری تحقیق شامل اساتید و کارشناسان برنامه ریزی و توسعه روستایی و گردشگری بوده اند. نتایج حاصله حاکی از برتری نقاط قوت (24/4)و فرصت (24/4)محدوده مورد مطالعه در برابر ضعف ها (4)و تهدیدهای (6/3)پیش رو بوده است. دراین راستا توصیه می شود با توجه به استعدادها و قابلیت های موجود در استان، ضمن شناسایی و بهره گیری از زمینه های موجود، راه های توسعه و تبدیل آن را به جاذبه ها و منابع درآمدی روستاییان موجب سازیم.

    کلیدواژگان: جهش تولید، اگروتوریسم، توسعه پایدار، SWOT، استان گیلان
  • سمیه عمادالدین*، نسرین شیدایی مجد صفحات 60-72

    بررسی تغییرات کاربری زمین یکی از موضوعات مهم به شمار می رود زیرا تغییرات کاربری اراضی می تواند منجر به از دست رفتن منابع طبیعی، افزایش رسوب دهی و حتی افزایش احتمال وقوع سیلاب ها گردد. در این تحقیق تغییرات کاربری زمین در این حوضه با استفاده از تصاویر لندست و تکنیک های سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در بازه زمانی 1998 تا 2018 بررسی شد. نتایج نشان داد که در اثر گسترش منابع آبی بر وسعت زمین های کشاورزی و پوشش گیاهی افزوده شده است. از طرف دیگر قسمت هایی از زمین های با ارزش کشاورزی نیز در اثر گسترش شهرها و روستاها ازدست رفته اند. با این وجود گسترش نواحی ساخته شده نیز سبب از دست رفتن بخشی از زمین های کشاورزی و پوشش گیاهی شده است. شناسایی و بررسی تغییرات کاربری اراضی در منطقه مورد مطالعه می تواند به مدیران و برنامه ریزان در شناخت عوامل موثر بر تغییر کاربری و اتخاذ تصمیمات صحیح مدیریتی سطوح مختلف کمک نماید.

    کلیدواژگان: حوضه آبریز ابهر رود، تغییر کاربری زمین، سنجش ازدور، GIS
  • حمیدرضا رخشانی نسب*، سید علی حسینی صفحات 73-87

    لازمه پیشبرد توسعه در هر جامعه، به داشتن پشتوانه های اجتماعی بستگی دارد که سرمایه اجتماعی یکی از آن ها است که دارای عناصری چون اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی و آگاهی اجتماعی می باشد. هدف مقاله حاضر ارزیابی و تحلیل تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی در توسعه شهری در شهر زابل می باشد. مقاله حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. نحوه جمع آوری اطلاعات «پیمایشی» است، نمونه آماری این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر از شهروندان بالای 15 سال شهر زابل می باشد که به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شده اند. تجزیه وتحلیل داده ها نیز در نرم افزارSpss، با استفاده از ضریب همبستگی رگرسیون برای آزمون فرضیه ها و آزمونt-test برای سنجش گویه ها انجام شده است. یافته های حاصل نشان داد که رابطه بین مولفه های سرمایه اجتماعی و توسعه شهری تایید می شود. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام، حاکی از آن است که دو متغیر انسجام اجتماعی و اعتماد اجتماعی در معادله باقی مانده اند و بالاترین تاثیر را در تبیین متغیر وابسته)توسعه شهری) داشته اند. درنهایت بر اساس نتایج حاصله از این پژوهش می توان بیان کرد که سرمایه اجتماعی می تواند نیروی معنوی بسیار قوی برای توسعه شهری است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، آگاهی اجتماعی، مشارکت اجتماعی، توسعه شهری، شهر زابل
  • داریوش اردلان*، مرضیه ابراهیمی پور، آرش وحید صفحات 88-104

    بررسی تاریخی یک شهر می تواند نکاتی را نمایان سازد که در بحث های نظری قابل شناسایی نمی باشند. در طی اجرای یک طرح ممکن است عواملی از قبل پیش بینی نشده یا مغفول مانده، بر اجرای یک طرح شهرسازی اثر نمایند در بین شهرهای ایران، شهر همدان به دلیل تلاش برای ایجاد شبکه شهری مدرن برنامه ریزی شده بر اساس اصول شهرسازی، کاملا منحصر به فرد است. بافت ارگانیک شهر همدان در دوره قاجار با طرح کارل فریش در سال 1307 خورشیدی کاملا تغییر کرد طرحی بر مبنای سیستم رینگی-شعاعی که با تمامی شهرهای ایران متفاوت بود. هدف اصلی در پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اجرای این طرح منحصربه فرد در نحوه گسترش کالبدی این شهر در یک بازه زمانی حدودا صدساله است. مقاله حاضر ازنظر نوع کاربردی و ازنظر روش تحقیق تحلیلی - توصیفی است. در مرحله نخست، عوامل مطرح در شکل دهی به ساختار شهر همدان طی صدسال گذشته استخراج و روایی آن ها ارزیابی گردید. سپس با کمک پرسش نامه از خبرگان شهری نظرسنجی به عمل آمد و با آزمون T.Student و فریدمن در محیط نرم افزار SPSS25به ترتیب میزان اثر پذیری هر عامل و رتبه آن ها در میزان تاثیرپذیری از طرح کارل فریش سنجیده شد. بر اساس نتایج به دست آمده طرح جامع اول و دوم این شهر، سکونتگاه های خودرو (اسکان غیر رسمی)، رودخانه درون شهری، سوداگری و بورس بازی زمین تحت تاثیر طرح کارل فریش بوده اند. برخلاف موارد فوق، سه عامل توپوگرافی زمین در این شهر، طرح های شهرک سازی و محدوده های تاریخی داخل بافت شهری تحت تاثیر طرح کارل فریش نبوده و در برخی موارد، سبب تغییر در نحوه شکل گیری ساختار این شهر شده اند.

    کلیدواژگان: شهر همدان، گسترش کالبدی، کارل فریش، ساختار شهر
  • سهیلا ملک پور هشجین، تیمور آمار*، نصرالله مولائی هشجین، محمد باسط قریشی صفحات 105-124
    مقدمه

    در سالهای اخیر و در طول برنامه های عمرانی طراحی شده با گذشت بیش از 7 دهه برنامه ریزی در زمینه توسعه روستایی سیاستگذاری کالبدی و توجه به توسعه کالبدی روستاها با هدف بهبود وضعیت مسکن- بالا بردن کیفیت امکانات زیر ساختی ، دسترسی راحت روستاییان به این امکانات ، جلوگیری از مهاجرت روستاییان و و ماندگاری آنان در روستا در قالب طرح هادی با هدف از بین یردن فقر مورد توجه برنامه ریزان و سیاسنگذاران قرار میگیرد.

    روش شناسی

    روش تحقیق توصیفی -تاریخی و تحلیلی است.برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری کل روستاهای کوهستانی و جلگه ای غرب گیلان ا(شهرستان های آستارا، تالش ، رضوانشهر و ماسال) بوده و برای تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل وGIS بهره گرفته شده .

    استنتایج و بحث

    برخورداری تعداد 141 روستای جلگه ای بالای بیست خانوار(55.73 درصدد) و تعداد112 روستای کوهستانی بالای بیست خانوار(44.27 درصدد) از مجموع 253 روستای غرب گیلان که در طی برنامه پنجم توسعه از طرح هادی مصوب بهره مند گردیده اند و هم چنین اجرای تعداد 171 طرح اجرایی برای روستاهای برخوردار از طرح هادی مصوب(83.82 درصدد) در بخش جلگه ای و تعداد33 روستای کوهستانی (16.18 درصدد) از مجموع 204روستای غرب گیلان که از طرح هادی مصوب اجرایی بهره مند گردیده اند

    نتیجه گیری

    در نهایت حدود 70 درصد از کل طرح هادی مصوب واجرایی غرب گیلان را بخش جلگه ای به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری کالبدی، برنامه پنجم توسعه، طرح هادی، روستاهای غرب گیلان
  • محبوب بابایی، حمید جلالیان*، حسن افراخته صفحات 125-140

    هدف مطالعه حاضر تحلیل فضایی تاب آوری معیشت روستاهای پیرامون دریاچه ارومیه با توجه به شاخص های موثر می باشد تا سطح فضایی برخورداری روستاها به لحاظ تاب آوری روستاها مشخص گردد، پژوهش از نوع کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی -تحلیلی بوده،جامعه آماری روستاهای پیرامون دریاچه ارومیه می باشد که به منظور تحلیل کمی داده ها از تکنیک چندمعیاره تاپسیس براساس وزن دهی متخصصان به شاخص ها و معیارها استفاده شد. در بررسی جداگانه هر یک از ابعاد تاب آوری معیشت نتایج گویای این بود که در بعد اقتصادی(12روستا دارای سطح تاب آوری نامناسب،3روستا تاب آوری متوسط و 3روستا دارای تاب آوری مناسب)، در بعد اجتماعی(2روستا تاب آوری متوسط،8روستا تاب آوری مناسب و 8 روستا تاب آوری نامناسب)؛در بعد کالبدی-فیزیکی(10روستا تاب آوری نامناسب،2روستا تاب آوری متوسط و 6روستا تاب آوری مناسب)،و در بعد محیطی-اکولوژیکی(14روستا تاب آوری مناسب،1روستا تاب آوری متوسط و 3روستا دارای تاب آوری نامناسب)هستند. در کل در ابعاد اقتصادی (3505.)، و کالبدی(3945.) سطح تاب آوری ضعیف ، و در ابعاد اجتماعی(4675.)، و محیطی-اکولوژیکی(5332.) در سطح متوسط از تاب آوری معیشت می باشند؛ بنابراین می توان این گونه استنتاج نمود که شاخص های مختلف تاب آوری تاثیرات متفاوتی بر میزان تاب آوری روستاهای پیرامون دریاچه ارومیه داشته اند و با تغییرات وضعیت این شاخص ها در سطوح مختلف وضعیت تاب آوری نیز تغییر خواهد نمود و شاهد تاب آوری متفاوتی در منطقه خواهیم بود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری معیشت، تحلیل فضایی، دریاچه ارومیه
  • مظهر احمدی*، محمد سلیمانی، علی شماعی، طاهر پریزادی صفحات 141-156

    محله به عنوان پدیده ای «فضامند» هم دارای حدومرز صریح و ضمنی و هم به عنوان یک «گروه اجتماعی» دارای همگونی در ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ساکنان خود است. برخلاف دوران ماقبل مدرن، با ظهور عصر مدرن واگرایی بین دو مفهوم «محله» و «اجتماع محلی» آغازشده و به مرورزمان به ویژه در شهرهای بزرگ بیشتر شد. شهرگرایی و سبک زندگی مادرشهری ازجمله عوامل تاثیرگذار بر این جریان بوده است. پژوهش حاضر باهدف شناخت میزان انطباق محله با کیفیت های اجتماع محلی در مقیاس مادرشهری انجام گرفته است. این پژوهش ضمن تاکید بر جنبه کاربردی بودن آن، با فن پیمایشی و به روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است. شیو ه ی گردآوری داده ها اسنادی- میدانی بوده است. جامعه ی آماری ساکنین محله ی شمیران نو مادرشهر تهران بوده است. برای تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده از روش های کیفی و کمی، شامل آزمون تی تک نمونه ی و رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شده است. نتیجه ی آزمون های تجربی نشان داد که میزان انطباق قلمرو فیزیکی محله ی شمیران نو با ویژگی های اجتماع محلی در حد متوسطی ارزیابی شده است. سطح هویت محله ای در محله ی شمیران نو متوسط و رو به بالا بوده است؛ لیکن این وضعیت، سبب شکل گیری و بهبود تعاملات و همبستگی اجتماعی درونی ساکنین محله نشده است. به گونه ای که سطح همبستگی اجتماعی در میان ساکنین محله پایین تر از حد متوسط بوده است. نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره نیز نشان داد تمامی اغلب شاخص-های شهرگرایی به عنوان متغیر مستقل دارای روابط و تاثیرات منفی بر مولفه های اجتماع محلی بوده اند.

    کلیدواژگان: محله، اجتماع محلی، شهرگرایی، مادرشهر تهران، شمیران نو
  • نفیسه اشتری*، عارفه شعبانی عراقی، مهران مقصودی صفحات 157-171

    ارزیابی مخاطرات زیست محیطی سیلاب به عنوان رویداد هیدرواقلیمی و از جدی ترین بلایای طبیعی، ابزاری مناسب برای برنامه ریزی توسعه پایدار در محدوده سکونتگاه های انسانی است. این پژوهش در محدوده رودخانه گدار خوش که از قابلیت سیل خیزی بالایی برخوردار است و سالانه خسارات فراوانی را به محدوده های سکونتگاهی ایلام وارد می کند، انجام شده است. هدف از این پژوهش، بررسی هیدرولوژیکی(خصوصیات فیزیوگرافی و تحلیل هیدروگراف حوضه آبریز) به منظور شناسایی خصوصیات رودخانه و تعیین پهنه های آسیب-پذیر خطر سیلاب در منطقه شهری و روستایی پیرامون کانال اصلی رودخانه است. این پژوهش با استفاده از داده های کتابخانه ای، مدل های رقومی ارتفاع، تصاویر لندست، گوگل ارث و داده های آماری سیلاب در مدل هیدرولوژیکی HEC-1) (با استفاده از سیستم مدل سازی هیدرولوژی(WMS) که یکی از دقیق ترین و علمی-ترین نرم افزارها در هیدرولوژیست انجام شده است. نتایج نشان می دهد که با بررسی ساخت و سازهای غیر اصولی شهر پیرامون رودخانه باعث افزایش خطر سیلاب در اطراف رودخانه گدار خوش شده است و حدود 19/3 کیلومترمربع پهنه های سیلابی با خطر بسیار زیاد در اطراف کانال اصلی ایجاد کرده است. همچنین در 12 مقطع رودخانه سطح آب و سطح بحرانی در مواقع سیلاب با هم تلاقی می کند و باعث خسارات مالی و جانی فراوانی می شود. با توجه به نقشه های تهیه شده در این مدل، مواضع پرخطر در شهر بطور دقیق قابل تفکیک و شناسایی شده و می تواند در خصوص برنامه ریزی شهری و کاهش خسارات، راهکارهای مدیریتی ارایه شود.

    کلیدواژگان: سیلاب شهری، مخاطره، مدل هیدرولوژی، رودخانه گدارخوش، WMS
  • اسماعیل نصیری هنده خاله*، شهرام امیرانتخابی، زهرا پورابراهیمی، مریم دارابی صفحات 172-184

    منظر خیابان یکی از ملموس ترین سطوحی که شهروندان در شهر با آنها برخورد می کنند. هدف این پژوهش توجه به ویژگی های خاص کیفیت بصری منظر خیابان حد فاصل فلکه اول تا فلکه دوم صادقیه شهر تهران با تاکید بر ابعاد زیبایی شناسی و زیست محیطی است. پژوهش حاضر توصیفی _ تحلیلی است. روش جمع آوری دادهای از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای انجام شده است. که در روش میدانی معیار جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بوده است. جامعه آماری شامل شهروندان ومتخصصان حوزه برنامه ریزی شهری است . حجم نمونه با استفاده از فرمل کوکران 384 نفر به دست آمده است. متغیرهایی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته اند عبارتند از زیبایی شناختی، عملکردی، ادراکی و زیست محیطی نتایج تحلیل داده ها نشان داد که معیارهایی عینی چون: خطوط نما، تناسب، ارتفاع نما و معیارهای ذهنی چون زمینه گرایی، جذابیت، بامعنابودن و... بر ادراک زیبایی شناسانه تاثیر دارند. ارتباط مولفه های کیفیت بصری وتاثیر بر زیباشناسی منظر شهری دارای 843/0 همبستگی است و رقم ضریب تعدیل نیز با عدد 854/0 بیانگر ارتباط مستقیم بین مولفه ها می باشد. متغیر مستقل در این پژوهش 854/0 درصد از تغییرات متغیر وابسته (تاثیر بر زیباشناسی منظر خیابان) را تعیین می نماید. . به طوری که شاخص خوانایی از نظر اولویت در شرایط موجود با 66/2 بیشترین تاثیر را بر زیبا شناسی دارد.

    کلیدواژگان: منظرشهری، کیفیت بصری، برنامه ریزی شهری، ابعادزیباشناسی
  • رومینا مجیدی، شهره تاج*، سعید میرریاحی صفحات 185-196

    مسکن با سابقه ای چندین هزار ساله، که با آغاز یکجانشینی همواره مورد توجه بشر، برای مقابله با عوامل جوی، طبیعت و سازگاری با آن شکل گرفته است. روستا، حاصل تعامل میان عناصر طبیعی و انسانی است که به صورتی خاص جهت پایداری و آسایش مسکن همواره مورد توجه بوده است.مسکن روستایی از گذشته تا به امروز تحت تاثیر عوامل طبیعی بوده، نیاکان ما درصدد آن بوده اند تا به زمین کمترین آسیب وارد شود، ولی امروزه با توجه به کاهش کیفیت سکونتگاه ها، بیشترین آسیب به محیط طبیعی وارد می شود. تاثیر عوامل طبیعی در مسکن روستایی و ایجاد تعامل بین این عوامل و مسکن، جهت ایجاد آسایش ساکنین می باشد. به منظور دستیابی به یافته ها، از روش برداشت های میدانی، کتابخانه ای، مصاحبه و جمع آوری اطلاعات از متخصصین فن استفاده نموده و از روش تحلیل توصیفی به اهمیت و جایگاه عوامل طبیعی در مسکن کنگ می پردازیم تا به هدف مورد نظر با تحلیل یافته ها دست یافت. تاثیر عوامل طبیعی در مسکن روستایی،موضوع جدید قابل مطرح نبوده اما نباید مسکن روستایی به دلیل سادگی و بی آلایشی اهمیت خود را از دست دهد و به یک موضوع فراموش شده تبدیل گردد، امروزه با پیشرفت فناوری و توجه پیشینیان اهمیت و تاثیر این موضوع را آشکار نموده و درصورت عدم توجه، کاهش کیفیت فضاهای فیزیکی مسکونی و آسیب های جبران ناپذیر به محیط طبیعی در مسکن روستایی خواهیم بود. تاثیر عوامل طبیعی بر شکل گیری اجزاء، آسایش و پایداری مسکن روستایی می باشد. مسکن چشم انداز مطلوبی بر معماری مسکن روستایی پایدار داشته که آسایش ساکنین را به ارمغان خواهد آورد.

    کلیدواژگان: روستا، عوامل طبیعی، آسایش، مسکن
  • محمود قاسم نژاد، نصرالله مولائی هشجین*، محمدباسط قریشی، عیسی پوررمضان صفحات 197-211

    مدیریت، مهم ترین عامل در حیات، رشد و بالندگی یا مرگ یک جامعه است و روند موجود به سوی وضع مطلوب را کنترل می کند. روستاها به منزله مکان هایی خاص با شیوه ی زندگی و فعالیت متفاوت نسبت به شهرها هستند پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی است. محدوده مورد مطالعه تحقیق روستاهای واقع در شهرستان های غرب و جنوب غرب استان گیلان(7 شهرستان) و جامعه آماری آن فرمانداران، بخشداران، کارشناسان فرمانداریها، کارشناسان بخشداریها، کارشناسان بنیاد مسکن، کارشناسان جهاد کشاورزی، کارشناس امور روستایی استانداری، دهیاران و اعضای شورای اسلامی در محدوده مورد مطالعه می باشند. این پژوهش با هدف تبیین مدیریت محلی روستایی و به کمک مطالعات اسنادی و میدانی و با استفاده از ابزار پرسشنامه نشان می دهد در روستاهای مورد مطالعه دو نوع مدیریت نظارتی(شورا) و اجرایی(دهیار) موجود است که با مشارکت مستقیم مردم انتخاب می شوند. در مواردی که روستاها از مدیریت روستایی بی بهره باشند در قالب یک مدیریت پهنه ای که از تجمیع دو یا تعداد بیشتر روستا تشکیل می شوند اداره می گردند به عبارتی دیگر می توان از سه عامل طرح شده در این پژوهش برای سنجش الگوی مدیریت روستایی با رویکرد محلی بهره برد. بنابراین در نهایت می توان بیان نمود با بررسی های میدانی و اسنادی صورت گرفته مدیریت اجرایی، مدیریت نظارتی و مدیریت پهنه ای همراه با رعایت اصول و شاخص های بازشناسایی شده بهترین نوع مدیریت در محدوده مورد مطالعه و به تناسب جمعیت می باشند. .

    کلیدواژگان: الگو، مدیریت روستایی، رویکرد محلی، غرب و جنوب غرب گیلان
  • محمدباقر باقر زاده، صدیقه حسنی مهر*، رفعت شهماری، حسین اصغری صفحات 212-225

    صدا و سیمای مرکز گیلان نیز به عنوان یک رسانه تاثیر گذار استانی،توانسته در عرصه توسعه روستاهای استان نقش بسزایی مانند ایجاد تفکر راهبردی در بین مردم و مدیران، ایجاد یکپارچگی، جلوگیری از تعارضات و رقابت-های مخرب و همگرایی در استان ایفا نماید .پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثرگذاری رسانه ملی در توسه روستایی، روستاهای شهرستان رودسر را با روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار داده است.پس از مطالعات اسنادی و طی مرحله بومی سازی 12 متغیر انتخاب شد. سپس اطلاعات مورد نیاز به کمک ابزارپرسشنامه و خانوارهای روستایی(382 نفر) جمع آوری و مراحل شاخص سازی طی شد.تحلیل موضوع به کمک آزمون تی نشان می دهد از مجموع 12 شاخص تاثیر رسانه ملی بر 8 شاخص ایجاد امنیت اجتماعی، ایجاد آزادی بیان و اندیشه، ایجاد عدالت، حق تصمیم گیری انتخابات، خلق فرآورده های نو، افزایش بهره وری، ارتقاء سطح زندگی، برابری اقتصادی مطلوب و بر 4 شاخص ایجاد ارتباطات ، ایجاد گروه های سیاسی، ایجاد رقابت سیاسی، ایجاد قانونمندی پایین بوده است همچنین رسانه ملی در توسعه روستایی محدوده مورد مطالعه بیشترین تاثیر را بر شاخص حق تصمیم گیری انتخابات و کمترین تاثیر را بر ایجاد رقابت سیاسی گذاشته است. در نهایت پیشنهاد می شود برنامه سازان به علایق جامعه محلی بیشتر توجه نموده تا بتوانند نارضایتی های موجود از رسانه ملی و کاستی های آن در مسیر توسعه را از بین ببرند.

    کلیدواژگان: اثرگذاری، رسانه ملی، توسعه روستایی، رودسر
|
  • Omeid Rahmani *, Mohamad Soltani, Yousef Ghaderpour Pages 1-14
    In this study, factors affecting energy consumption and fuel choice of households in Mahabad were studied. Most of the previous studies related to energy consumption by households have emphasized the importance of effective factors in the consumption sector, and determinants of energy choice in households are largely neglected in this regard. According to the literature, this study aimed to identify the dominant model of energy choice and consumption in households of Mahabad, northwest of Iran. For this purpose, it considers the changes that the pattern of energy choice and consumption may be steadily incurred. For this purpose, a variety of energy sources used in households such as LPG, electricity, and kerosene are discussed for cooking, heating and cooling, lighting, and household appliances. Besides, in choosing and consumption of household energy, demographic variables including household size, gender, age, education level, and income group were studied. For this purpose, logistic regression analysis was performed to obtain quantitative data from 821 households in Mahabad. The results of the received data showed that if other variables are fixed, the income level may lead to a change in the consumption of LPG and electricity. Contrary to other independent variables, the age could have a significant impact on the choice and energy consumption by households. These findings can help to better understanding the factors influencing the energy choice and consumption of a household in other cities and can be useful to support policymakers in their consumption patterns.
    Keywords: energy consumption, Mahabad City, Factors Influencing Energy Selection
  • Maryam Ghasemi *, Shadi Khoob Pages 15-28

    Tourist Residences (Hospitality Services) are considered to be the most important part of tourism services and facilities, which include a wide range of activities, among which the aparthotel is a kind of tourist accommodation that has a specific local and cultural characteristics. Since tourist attraction is important for monetization and survival of scattered settlements in rural areas, the present study identifies strategies for boosting tourist attraction in the resort town of Radkan, located in the city of Chenaran. The research method was descriptive-analytic and data analysis was performed with the help of strategic planning tools (SWOT-QSPM matrix). Based on field studies and documents, 15 strengths and opportunities were identified as an advantage and 13 weaknesses and threats as a constraint and bottleneck for tourist attraction to the indigenous community of Radekans. The views of 60 tourists using this accommodation were found in Questionnaire questionnaire was questioned. According to the final score of 2.65 = IFE and 2.46 = EFE in the SWOT matrix, optimal (maximum-minimum) competitive strategies were identified for attracting tourists to the community. In the following, optimal strategies were prioritized by the QSPM Quantitative Strategic Planning Matrix. In this matrix, the most important strategy for increasing the attraction of tourists was "Development of a Comprehensive Tourism Management Program in Radkan Village" with a score of 1.44.

    Keywords: Rural tourism, Indigenous Resorts, Radkan, Strategic Planning, SWOT-QSPM
  • Ali Reza Movaqqari, Neghin Babaei Pages 29-42

    Technological advances, especially in the transport and communications sector and the prevalence of capitalist economics, have greatly altered the spatial structure of many human settlements. The weaknesses of the appropriate form, the immediate decision-making process, and the dispersed decision-making process of rural growth leading to destruction of agricultural land and gardens, social solidarity reduction, increased pollution and reduced general health have been driven by land use change. It can be said that the use of intelligent growth policies for rural areas is also necessary in light of the foundations of sustainable development. The purpose of this study was to investigate the level of development of 8 villages in Nazlou villages in terms of social, environmental and infrastructural indicators, which was done by descriptive-analytic method. Required data were prepared using a questionnaire and analyzed by SPSS software and ranking of villages was done using a Gray model. The results of the research show that there are no suitable conditions for intelligent growth in the studied villages, but according to the developmental indices of Nazlou, Taze Kand Qaterchi and Taze Kand Janizeh, the first to third ranks respectively. In general, the results show that the concept of rural development has been displaced by rural growth because the results showed that most villages in terms of the status of ecological indicators are much worse than other indicators, the main issue of the "sustainable development" paradigm at the Rio Conference And Brentland speaks of London.

    Keywords: Gray Model, Smart Village, Smart Growth, sustainable development, Nazlou Village
  • Zahra Akbari Saghaleksari *, Eisa Pourramzan Pages 43-59

    Preserving the landscape of rural areas and its related activities, restoring traditional tissues, optimal land use, keeping villagers active in fields and gardens by increasing their initial facilities for them while creating leisure opportunities for domestic and foreign tourists along with employment creation. And sustainable income is one of the advantages of implementing agroturism or agricultural tourism for the economic and social prosperity of rural areas of Guilan province, which has agricultural potential and typical tourist villages.Therefore, the present study aims to investigate the effects of agroturism on the socioeconomic flourishing of rural areas of Guilan province. Accordingly, the key question of the research is that what are the scientific and practical strategies of agroturism in the sustainable development of rural areas of Guilan province? The research is applied in terms of its purpose and its methodology is descriptive-analytic. To provide appropriate strategies and strategies by identifying the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the existing, SWOT analytical model has been used.The statistical population of the study consisted of professors and experts in rural planning and development and tourism. The results showed that strengths (4/24) and opportunity (4/24) were superior to the weaknesses (4) and threats (3,6). In this regard, it is recommended that, taking into account the talents and capabilities in the province, identifying and exploiting the existing fields, the ways of its development and transformation into the attraction and sources of income of the villagers.

    Keywords: :Production Mutation. Agroturism, sustainable development, SWOT, Province Guilan
  • Somayeh Emadodin *, Nasrin Shaidiee Majd Pages 60-72

    AbstractInvestigating land use change is one of the most important issues because land use change can lead to loss of natural resources, increased sedimentation, and even increased risk of flooding. In this study, land use changes in this basin were examined using Landsat images and remote sensing and geographic information systems in the period 1998 to 2018. The results showed that due to the expansion of water resources, the area of agricultural lands and vegetation has increased. On the other hand, parts of valuable agricultural land have been lost due to the expansion of towns and villages. However, the expansion of developed areas has also led to the loss of some agricultural land and vegetation. Identifying and reviewing land use changes in the study area can help managers and planners in identifying the factors affecting land use change and making the right management decisions at different levels.

    Keywords: Abharrud catchment, Land Use Change, Remote Sensing, GIS
  • Hamid Reza Rakhshaninasab *, Sayed Ali Hosseini Pages 73-87

    The prerequisite for the development of development in any society depends on having social support, of which social capital is one that has elements such as social trust, social cohesion, social participation, and social awareness. The purpose of this paper is to evaluate and analyze the impact of social capital components on urban development in Zabol. The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. How to collect information is "survey". The statistical sample of this study using Cochran's formula is 384 citizens over 15 years of age in Zabol who were selected by simple stratified and random sampling. Data analysis and analysis were also performed in Spss software using regression correlation coefficient to test the hypotheses and t-test to measure the items. The findings showed that the relationship between the components of social capital and urban development is confirmed. Also, the results of step-by-step regression analysis indicate that the two variables of social cohesion and social trust remain in the equation and have the highest effect on explaining the dependent variable (urban development). Finally, based on the results of this study, it can be stated that social capital can be a very strong spiritual force for urban development.

    Keywords: Social capital, Social awareness, Social participation, urban development, Zabol City
  • Daryoush Ardalan *, Marzieh Ebrahimipoor, Arash Vahid Pages 88-104

    A historical study of a city can reveal points that cannot be identified in theoretical discussions the Hamadan city is unique because of its efforts to create a modern urban network planned according to the principles of urban planning.The organic fabric of the Hamadan city during the Qajar period was completely changed by Carl Frisch's plan in 1928 and took on a completely different structure Design based on the radial ring system that was different from all the cities in Iran.The main purpose of the present study was to investigate the impact of the implementation of this unique plan on how to expand the city physically over a period of approximately 100years.This article is applied in terms of type and is analytical-descriptive in terms of research method. Therefore, in the first stage, factors in shaping the structure of Hamadan city were extracted during the last hundred years and their validity was evaluated by CVR method. Then, a questionnaire was surveyed by the urban experts and the T-Student and Friedman tests in spss25 software were used to evaluate the effectiveness of each factor and their rating on the impact of Carl Frisch's plan.According to the results of this study, the first and second urban comprehensive plans of the city, slum settlements, Inner City River,speculation and Game exchange were influenced by Frisch's plan.Contrary to the aforementioned factors, three factors including land topography in the city, settlement plans and historical areas within the urban context were not influenced by the Carl Frisch Plan.

    Keywords: Hamedan City, Physical development, Carl Frisch, City Structure
  • Sohila Malekpour Hashjin, Timour Amar *, Nasrollah Molaeihashjin, Mohammad Baset Ghorayshy Pages 105-124
    IntroductionIn

    recent years and during the development programs designed, after more than 7 decades of planning in the field of rural development, physical policy-making and paying attention to the physical development of villages with the aim of improving housing, improving the quality of infrastructure facilities, facilitating the villagers’ easy access to these facilities, preventing the migration of villagers and keeping them in the village in the form of a pilot master project aimed at eradicating poverty have been considered by planners and policy makers.

    Methodology

    The research method is descriptive-historical and analytical. Library and field methods have been used to collect data. The statistical population includes the whole mountainous and plain villages of Western Guilan (Astara, Talesh, Rezvanshahr, and Masal counties). Excel and GIS software have been used for data analysis.

    Results and discussion

    Also, 141 lowland villages with more than 20 households (55.73%) and 112 mountain villages with more than 20 Households (44.27%) from a total of 253 villages in Western Guilan have benefited from the approved master plan during the Fifth Development Plan, as well as the implementation of 171 executive plans for villages with the approved master plan (83.82%) in the plains and 33 Mountainous village (16.18%) out of a total of 204 villages in Western Guilan that have benefited from the approved master plan.

    Keywords: Physical Policy, Fifth Plan, Development, MASTER PLAN, Western Guilan Villages
  • Mahbob Babaei, Hamid Jalalian *, Hasan Afrakhtehh Pages 125-140

    The aim of this study is to analyze the spatial resilience of the villages around Lake Urmia according to the effective indicators to determine the spatial level of the villages in terms of The research is of applied type and in terms of method and descriptive-analytical nature. The statistical population is the villages around Lake Urmia. In order to quantitatively analyze the data, the multi-criteria TOPSIS technique was used based on experts' weighting of indicators and criteria.rural resilience. In a separate study of each dimension of livelihood resilience, the results show that in the economic dimension (12 villages have inadequate resilience, 3 villages have moderate resilience and 3 villages have appropriate resilience). In the social dimension (2 villages moderate resilience, 8 villages good resilience and 8 villages poor resilience); in the physical-physical dimension (10 villages poor resilience, 2 villages moderate resilience and 6 villages good resilience) and in the environmental-ecological dimension (14 villages Suitable resilience, 1 village has moderate resilience and 3 villages have poor resilience). In general, in economic (3505) and physical (3945) dimensions, the level of resilience is weak, and in social (4675) and environmental dimensions (5332), Different resilience indices have had different effects on the resilience of villages around Lake Urmia and with changes in the status of these indicators at different levels, the resilience will change and we will see different resilience in the region.

    Keywords: Resilience, livelihood resilience, spatial analysis, Lake Urmia
  • Mazhar Ahmadi *, Mohammad Soleimani, Ali Shamai, Taher Parizadi Pages 141-156

    The neighborhood as a "spatial" phenomenon has both explicit and implicit boundaries and as a "social group" has homogeneity in the social, economic and cultural characteristics of its inhabitants. Unlike the pre-modern era, with the advent of the modern age, the divergence between the two concepts of "neighborhood" and "local community" began and increased over time, especially in large cities. Urbanism and the mother city lifestyle have been among the factors influencing this trend This research, while emphasizing its applicability, has been done by survey technique and descriptive-analytical method. The method of data collection was documentary-field. The statistical population was the residents of Shemiran No neighborhood of Madarshahr, Tehran. Qualitative and quantitative methods including one-sample t-test and multivariate regression were used to analyze the collected data. The results of experimental tests showed that the degree of adaptation of the physical territory of Shemiran No neighborhood to the characteristics of the local community has been assessed as moderate, so that the level of neighborhood identity in Shemiran No neighborhood has been moderate and high; However, this situation has not led to the formation and improvement of interactions and internal social solidarity of neighborhood residents. So that the level of social solidarity among the residents of the neighborhood has been below average. The results of multivariate regression test also showed that all most of the indicators of urbanism as an independent variable have negative relationships and effects on the components of local community.

    Keywords: Neighborhood, community, Urbanism, Metropolis, Tehran
  • Nafiseh Ashtari *, Arefeh Shabani Eraghi, Mehran Maghsudi Pages 157-171

    Assessing the environmental hazards of floods as a hydro-climate event and one of the most serious natural disasters is an appropriate tool for sustainable development planning in the area of human settlements.This study was carried out in the area of Godardkhosh River which is highly flood-prone and causes major damages to Ilam habitats annually.The purpose of this study is hydrologica investigating (physiographic and hydrographic analysis of catchment area) in order to identify river characteristics and determine vulnerable flood risk zones around the main channel of the river.This study uses library data, digital elevation models, Landsat imagery, Google Earth and flood statistics in the HEC-1 hydrological model (using the Hydrology Modeling System (WMS), one of the most accurate and scientifically available). Most software has been done by hydrologists.The results show that by investigating the irregular construction of the city around the river, the risk of flooding around the Goddar River has increased and it has created about 3.19 km2 of high risk flood zones around the main canal. In addition, the 12 levels of the river cross the water level and the critical level in the event of floods, causing significant financial and toll losses. According to the maps prepared in this model, high-risk positions in the city can be accurately identified and identified and management strategies can be presented for urban planning and loss reduction.

    Keywords: Urban Flood, hazard, Hydrology Model, Godard River, WMS
  • Esmail Nassiri Handie Aunt *, Shahram Amirentekhabi, Zahra Porebrahimi, Maryam Darabi Pages 172-184

    Street view is one of the most tangible surfaces that citizens encounter in the city. The purpose of this study is to pay attention to the special features of visual quality of the landscape of the street between the first square and the second square of Sadeghieh in Tehran with emphasis on aesthetic and environmental dimensions. The present study is descriptive-analytical. The method of data collection has been done through field and library studies. In the field method, the criterion was data collection through a questionnaire. The statistical population includes citizens and experts in the field of urban planning. The sample size was 384 using Cochran's formula. The variables used in this study are aesthetic, functional, perceptual and environmental.The results of data analysis showed that objective criteria such as: facade lines, proportion, facade height and subjective criteria such as contextualism, attractiveness, meaningfulness, etc. affect aesthetic perception. The relationship between the components of visual quality and the effect on the aesthetics of the urban landscape has a correlation of 0.843 and the adjustment coefficient with the number 0.854 indicates a direct relationship between the components. The independent variable in this study determines 0.854% of the changes of the dependent variable (effect on the aesthetics of the street landscape). . So that the readability index in terms of priority in the current conditions with 2.66 has the greatest impact on aesthetics

    Keywords: Urban landscape, visual quality, Urban planning, aesthetic dimensions
  • Romina Majidi, Shohreh Taj *, Saiid Mirriahi Pages 185-196

    Housing has a history of several thousand years, which has always been considered by humans to deal with atmospheric factors, nature and adaptation to it, and villages are the result of reflection between natural and human factors.Rural housing has been affected by natural factors from the past to the present, our ancestors have tried to cause the least damage to the land, but today, due to the decrease in the quality of settlements, the most damage is done to the natural environment. The purpose of this study is the effect of these natural factors on rural housing and to create an interaction between these factors and housing, to create comfort for residents.importance and place of natural factors such as humidity, temperature, wind and housing is not a new issue and rural housing should not lose its importance due to its simplicity, and become a forgotten issue, today with the advancement of technology and the attention of its predecessors, the importance and impact of this We will reveal the issue and if we do not pay attention, we will witness anonymity, reduction of the quality of physical physical spaces and irreparable damage to the natural environment in rural housing. The effect of natural factors on the formation of components, comfort and stability of rural housing is the aim of this study. Indigenous housing and construction conditions have a favorable perspective on the choice of form and architecture of sustainable rural housing that will bring comfort to residents.

    Keywords: Rural, Natural Factors, Comfort, Housing
  • Mahmod Qasemnejad, Nasrollah Molaeihashjin *, Mohammad Baset Qoraishi, Eisa Pourramzan Pages 197-211

    The present descriptive-analytical research is an applied one in terms of purpose. The villages located in the western and southwestern cities of Guilan province (7 cities) are the study areas, and the statistical population includes governors, districts managers, governorate experts, district experts, Housing Foundation experts, Agricultural Jihad experts, provincial rural affairs experts, village governors and Islamic council members. Results and discussion Intending to explain the local rural management with the help of documentary and field studies and using a questionnaire, this study shows that in the villages under study, there are two types of management; supervisory (village council) and executive (village governors) which are selected by people’s direct selection. In case the villages enjoy rural management, they are managed in the form of a zone management that consists of the amalgamation of two or more villages. In other words, the three factors proposed in this study can be used to measure the rural management model with a local approach. Therefore, it can be said that with field and documentary studies, executive management, supervisory management and area management along with the consideration of principles and indicators identified are the best types of management in the study area in proportion to the population. Using regression analysis, in the present study, it was found that executive management and supervisory management, zone management and redefining local indicators (independent variables) are the factors affecting rural local management (dependent variable).

    Keywords: pattern, Rural management, local approach, west, southwest of Guilan
  • Mohammad Baqher Baqherzade, HASANIMEHR SEDEQHE *, RAFAT SHAHMARI, HOSSIEN ASGHARI Pages 212-225

     Gilan Radio and Television, as an influential provincial media, has been able to play a significant role in the development of the province's villages, such as creating strategic thinking among the people and managers, creating integration, preventing conflicts and destructive competition, and converging in the province. The present study aimed to analyze the impact of national media on rural development and examined the villages of Rudsar city with a descriptive-analytical method. After documentary studies and during the localization stage, 12 variables were selected. Then the required information was collected with the help of a questionnaire and rural households (382 people) and the indexing process was completed. Subject analysis using t-test shows that out of 12 indicators, the impact of national media on 8 indicators of creating social security, creating freedom of speech and thought, creating justice, the right to decide on elections, creating new products, increasing productivity, improving living standards, Economic equality are desirable and on 4 indicators: communication, creation of political groups, creation of political competition, creation of low legitimacy are low. Also, the national media in rural development of the study area has had the greatest impact on the index of right to decide on elections and the least impact on creating political competition. Finally, it is suggested that programmers pay more attention to the interests of the local community in order to eliminate the existing dissatisfaction with the national media and its shortcomings in the development path.

    Keywords: Impact, national media, Rural development, Rudsar