فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، بهار 1400)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه قلی مسگرها، رمضان جهانیان*، مهتاب سلیمی صفحات 1-16

    مدیریت ناب رویکرد نوین جهت بهبود عملکرد سازمان ها می باشد، مدیریت ناب با حداقل سازی هزینه ها حرکت به سوی بهره وری و تعالی سازمانی را فراهم می کند. از رویکرد مدیریت ناب در سازمان های تولیدی برای بهره وری و تعالی سازمانی بهره بسیار گرفته شده است ولی متاسفانه در حوزه سازمان های خدماتی به ویژه سازمان های آموزشی در ایران تحقیقات اندکی انجام شده است. در این مقاله مدل پیشنهادی استقرار مدیریت ناب متناسب با آموزش و پرورش که از هفت مولفه : مدیریت و رهبری، ساختار، منابع انسانی، ارتباطات، تکنولوژی، فرایند و فرهنگ سازمانی تشکیل گردیده است مورد اعتبارسنجی از نظر متخصصان قرار می گیرد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا از نوع پیمایشی است و همچنین از نظر نوع و شیوه گردآوری و تحلیل داده ها در زمره پژوهش های کمی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را متخصصان و خبرگان حوزه مدیریت آموزش به تعداد 20 نفر می باشد که با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه محقق ساخته با آلفای کرونباخ 0.75 بود. نتایج نشان داد مدل استقرار مدیریت ناب در آموزش و پرورش اعتبار مناسبی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ناب، مدل، خبرگان و متخصصان، آموزش و پرورش، اعتبار سنجی
  • حمیدرضا اسد، امیرحسین محمودی*، بهارک شیرزاد، فاطمه حمیدی فر صفحات 35-56

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های مهارتهای مدیریتی مدیران در قالب ارایه الگوی مفهومی و پارادایمی بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی است که با رویکرد پیمایشی مقطعی انجام گرفت. جامعه آماری شامل خبرگان، متخصصین و افراد آگاه در زمینه مهارتهای مدیریتی مدیران بود. روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند بودکه30 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها بصورت سند پژوهی ومیدانی و ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه سازمان یافته بودو پرسشنامه گردآوری داده ها از طریق روش داده بنیاد با رهیافت نظامند انجام شد. روایی پژوهش ااز روش سه سویه سازی و پایایی آن نیز به روش توافق بین کدگذاران تعیین شده است. برای تحلیل داده های کیفی از فراترکیب ، تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDIA استفاده شد. در نهایت 3 بعد، 13 مولفه و 65 شاخص نهایی شد. نتایج نشان داد که ابعاد مهارتهای مدیریتی مدیران شامل بعد فردی (خود آگاهی، مدیریت استرس، مدیرت حل اثربخش مساله) بعد میان فردی (مهارت ارتباطات سازنده ، مهارت انگیزش اثربخش ، مهارت تاثیر گذاری، مهارت مدیریت تضاد)و بعد گروهی (مهارت تفویض اختیار، مهارت تیمی ، مهارت هدایت تغییر مثبت ، بکارگیری تکنولوژی، بکارگیری الزامات مدیریتی) بود. با توجه به ابعاد و مولفه ها الگوی مفهومی و پارادایمی ارایه شد که برازش مطلوبی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: مهارت، مهارتهای مدیریتی مدیران، داده بنیاد، رهیافت نظامند
  • علی شعبانی کلاته ملا محمد قلی، فریدون آزما*، پرویز سعیدی، طیبه تجری صفحات 62-77

    هدف پژوهش ارایه الگوی آموزش کارآفرینی برای موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط است. با بررسی مدلها و نظریات مربوط به عوامل موثر در ایجاد کارآفرینی و مصاحبه اکتشافی با صاحبنظران، ابعاد و شاخص های اولیه را شناسایی و الگوی اولیه تدوین، سپس پانل دلفی متشکل از 20 نفر از خبرگان تشکیل شد. پرسشنامه ها  توزیع و نظرات تجزیه و تحلیل گردید. نتیجه نشان داد آموزش کارآفرینی برای کسب و کارهای کوچک و متوسط متشکل از ابعاد مهارتهای it ، فنی، کارآفرینی و مدیریتی است. این ابعاد از 47 شاخص تشکیل شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از نرم افزاراس پی اس اس وآلفای کرونباخ 0.89 بدست آمد. برای تعیین اولویت ابعاد و شاخص های تشکیل دهنده از تکنیک مقایسات زوجی در نرم افزار اکس پرس چویس استفاده شد. نتیجه نشان داد مهارتهای کارآفرینی مهمترین نقش را در ایجاد شغل های کوچک و متوسط ایفا می نمایند. برای تعیین اثربخشی مدل، نمونه 384 تایی از دانش آموختگان انتخاب و پرسشنامه نهایی ارایه، دراین حالت اختلاف نمرات قبل و بعدآموزش بعنوان متغیر وابسته در نظرگرفته شد. با استفاده از نرم افزاراس پی اس اس و تحلیل رگرسیون چندگانه، رابطه مثبت بین آموزش کارآفرینی با مهارتهای فوق تایید شد. نتایج مدلسازی با نرم افزار آموس نیز معنادار بودن رابطه مثبت بین مهارتها و آموزش کارآفرینی با موفقیت و استراتژیهای کسب و کارهای کوچک ومتوسط را نشان دادند.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، آموزش کارآفرینی، کسب و کارهای کوچک و متوسط، مقایسات زوجی، تحلیل رگرسیون چندگانه
  • سیده خدیجه معافی مدنی*، سعیده سعادتی صفحات 95-107

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر نواندیشی بر تغییر سازمانی با نقش میانجی خلاقیت مدیران بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه مدیران و معاونین مقاطع متوسطه اول و دوم (286N=) در شهرستان تنکابن بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تخصیص متناسب 165 نفربه عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه نواندیشی مشاوره کسب و کار (1393) (پایایی 735/0)، تغییر سازمانی دانهام و همکاران (1989) (پایایی 721/0)، خلاقیت تورنس (1979) (پایایی760/0) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Smart PLS3 انجام شد. یافته ها نشان داد، که نو اندیشی بر تغییر سازمانی با نقش میانجی خلاقیت اثر دارد.

    کلیدواژگان: نواندیشی، تغییر سازمانی، خلاقیت
  • حامد رنجبر، نادر سلیمانی*، حمید شفیع زاده صفحات 108-124

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مهمترین مهارت های رهبران آموزشی و با روش آمیخته اکتشافی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل اساتید و صاحبنظران متخصص و دارای دستاورد علمی در حوزه رهبری و مدیریت آموزشی در داخل و خارج از کشور، و در بخش کمی، تعداد 200 نفر از مدیران با سابقه مدارس متوسطه شهرستان گرمسار در سال تحصیلی 99-98 بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی از نوع گلوله برفی و حجم نمونه با اشباع نظری 15 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، پرسشنامه ساختارمند بود که روایی آن از طریق ارایه به سه نفر از اساتید صاحبنظر در موضوع تحقیق تایید و اعتبار آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (82/0) در حد مطلوب بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، در بخش کیفی از روش های کدگذاری باز، محوری و گزینشی، و در بخش کمی از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج حاصل از اجرای این پژوهش نشان داد که از بین مهارت های رهبران آموزشی، مهارت های بین فردی بترتیب دارای بیشترین اولویت و مهارت های ذهنی-رفتاری، مهارت های سازمانی و مهارت های حرفه ای-تخصصی بترتیب در رتبه های بعدی طبقه بندی شده اند.

    کلیدواژگان: مهارت های رهبری، مهارت های ذهنی-رفتاری، مهارت های بین فردی، مهارت های حرفه ای-تخصصی، مهارت های سازمانی
  • سولماز ودودی، سعید صفاریان همدانی*، مریم تقوایی یزدی صفحات 118-148

    هدف از پژوهش حاضر ،ارایه مدلی برای شناسایی ابعاد و فرایند کیفیت خدمات آموزشی بر تحلیل رفتگی دانشجویان دانشگاه های استان اردبیل بود.به منظور نیل به این هدف از روش آمیخته (اکتشافی)استفاده شد.جامعه آماری پژوهش اساتید علوم تربیتی و روانشناسی و مدیران آموزش دانشگاه های استان اردبیل بود که در بخش کیفی و با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 19 نفر تحت مصاحبه قرار گرفتند و در بخش کمی از بین 40000نفردانشجویان دانشگاه های کل استان اردبیل با توجه به جدول مورگان تعداد 264نفر به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی،مصاحبه نیمه سازمان یافته بود که از روش بازخورد مشارکت کننده برای اعتباریابی آن استفاده شد و در بخش کمی نیز پرسشنامه محقق ساخته بود که پایایی ضریب آلفای کرونباخ آن 80/0بود.به منظور تحلیل یافته های پژوهش در مرحله کیفی از روش تحلیل سیستماتیک که مبتنی بر کدگذاری باز ،محوری و گزینشی است،استفاده شد.و در مرحله کمی از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار های لیزرل8.5 و اکسپرت چویس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت..یافته ها در مرحله کیفی نشان داد که کیفیت خدمات آموزشی بر تحلیل رفتگی دانشجویان دانشگاه های استان اردبیل دارای 2 بعد اساسی (کیفیت خدمات آموزشی،تحلیل رفتگی دانشجویان)می باشد. کیفیت خدمات آموزشی به طور غیر مستقیم از طریق امکانات ،پاسخگویی،جامع نگری،توانمندسازی،عوامل ملموس،همدلی،تدریس با کیفیت و تضمین دارای تاثیر معناداری است.و تحلیل رفتگی دانشجویان به طورغیرمستقیم ازطریق متغیرهای ناکارآمدی آموزشی، رضایت شغلی، بدبینی آموزشی، استانداردسازی،انگیزش، نیروی انسانی، ارایه خدمات و خستگی هیجانی دارای تاثیر معناداری می باشد.سایر یافته ها نیز نشان داد که در الگوی مرحله کمی پژوهش،روابط ارایه شده در قالب فرضیه های منبعث از تحلیل یافته های کیفی بررسی و تایید شد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، تحلیل رفتگی دانشجویان، نظام آموزش عالی
  • مهرداد علی پناه، ابراهیم پورحسینی*، حسین مهرداد صفحات 158-184

    تحقیق حاضر با هدف تعیین مهم ترین مولفه های یک مدل اثربخش برای مدیران دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش استان لرستان می باشد. روش تحقیق پیمایشی از نوع اکتشافی- تاییدی بود. جامعه آماری بخش کیفی تحقیق شامل 11 نفر از خبرگان و کارشناسان رشته ی علوم تربیتی و مدیریت آموزشی و جامعه آماری بخش کمی شامل کلیه مدیران مدارس دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش استان لرستان به تعداد 411 نفر (211 مرد و 200 زن) بود. برای تعیین حجم نمونه، با استفاده از آزمون کوکران، تعداد 199 نفر (102 مرد و 97 زن) به عنوان نمونه آماری تعیین و با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک دو نرم افزار SPSS و LISREL صورت پذیرفت. روایی ابزار داده ها به تایید خبرگان و کارشناسان رسید و پایایی آن نیزبا آزمون آلفای کرونباخ 96/0 بود. نرمال بودن جامعه آماری به وسیله ی آزمون چولگی سنجیده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) استفاده شد. نتایج نشان داد که مهم ترین مولفه های یک مدل اثربخش برای مدیران دوره دوم متوسطه عبارتند از : 5 مولفه (مهارت های کاربردی، مهارت های مدیریت و رهبری، توانایی های هوشی و فکری، توانایی های شخصیتی و مهارت های ارتباطی) دارای برازش مناسب در بین مدیران مدارس دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش استان لرستان می باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های (کاربردی، ارتباطی، مدیریت و رهبری)، توانایی های هوشی و فکری، توانایی های شخصیتی، مدل اثربخشی
  • علی شکوهی، رمضان جهانیان* صفحات 185-199

    سرمایه فکری توانایی ذهنی جمعی یا دانش کلیدی به صورت یک مجموعه است که از مجموع دانش اعضای سازمان و کاربرد دانش آن ها نشات گرفته است و اساسا یک دستاورد اجتماعی است. لذا هدف از پژوهش  حاضر  بررسی میزان تناسب ابعاد و مولفه های  مدل توسعه سرمایه فکری در مدارس ابتدایی کشور از نظر متخصصان علوم تربیتی و آموزش و پرورش بود. برای اعتبارسنجی درونی الگوی آموزشی، تعداد 26 نفر از اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری رشته های علوم تربیتی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت آموزشی و مدیران مدارس ابتدایی شاغل در استان البرز، با روش هدفمند انتخاب شدند. برای اعتباریابی درونی مدل از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه از روش تحلیل تم استفاده گردید. همچنین برای تحلیل آماری پاسخ های داده شده به سوالات پرسشنامه از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. در نهایت استخراج مقولات و زیرمقوله ها توسط اساتید راهنما و مشاوره مورد بررسی و اعتبار اولیه قرار گرفت. مقوله های نهایی شامل عوامل فردی، عوامل رابطه ای و عوامل ساختاری احصا شدند.

    کلیدواژگان: مدل توسعه سرمایه فکری، مدارس ابتدایی، آموزش و پرورش
|
  • Samaneh Gholi Mesgarha, Ramezan Jahanian *, MAHTAB SALIMI Pages 1-16

    Lean management is a new approach to improve the performance of organizations, lean management provides a move towards organizational productivity and excellence by minimizing costs. The approach of lean management in production organizations has been widely used for productivity and organizational excellence, but unfortunately in the field of service organizations, especially educational organizations in Iran, little research has been done. In this article, the proposed model of establishing lean management appropriate to education, which consists of seven components: management and leadership, structure, human resources, communication, technology, process and organizational culture, is validated by experts. This research is applied in terms of purpose and survey type in terms of implementation method and also in terms of type and method of data collection and analysis is among the quantitative researches. The statistical population of this study is 20 specialists and experts in the field of education management who were selected by purposive sampling and snowball sampling. Data collection tools included a researcher-made questionnaire with Cranach's alpha of 0.75. The results showed that the model of establishing lean management in education has a good validity.

    Keywords: Lean management, Model, experts, specialists, Education, validation
  • Hamidreza Asad, Amirhosain Mahmoodi *, Baharak Shirzad, Fatemeh Hamidifar Pages 35-56

    The purpose of this study was to identify the dimensions, components and indicators of managerial skills of managers of Tehran Metro Company in the form of an appropriate model. The research method is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method which was done with a cross-sectional survey approach. Statistical ‌population ‌‌consisted of experts, specialists and knowledgeable people in the field of management skills of managers, from which 30 people were selected as a sample by purposive non-random sampling method. Data collection method was based on document research and field method, and the data collection tool included semi-organized interviews. The data collection questionnaire was based on the grounded theory with a systematic approach. The validity of the research has been done by the three-way method, and its reliability has been determined by the method of agreement between the coders. To analyze the qualitative data, the meta-combined method, content analysis and MAXQDA software were used. Finally, 3 dimensions, 13 components and 65 indicators were finalized. The results showed that the dimensions of managers' management skills include individual dimension (self-awareness, stress management, effective problem solving management), interpersonal dimension (constructive communication skills, effective motivation skills, impact skills, conflict management skills) and group dimension (Delegation skills, team skills, leadership skills for positive changes, application of technology, application of managerial requirements). According to the dimensions and components, the presented model had a good fit

    Keywords: Skills, Managers' Management Skills, Grounded Theory, Systematic Approach
  • Ali Shabani Kalate Molla Mohammadgholi, Fereydoon Azma *, Parviz Saeidi, Tayebeh Tajari Pages 62-77

    The main objective of this research is providing an entrepreneurship education model for small and medium-sized businesses. To this end, the dimensions and indicators were identified and the initial model was developed by examining the models and theories related to the factors affecting the creation of entrepreneurship and exploratory interview with some experts. Then, the Delphi panel consisting of 20 experts was formed. The questionnaires were distributed and their opinions were analyzed. The result showed that entrepreneurship education for small and medium enterprises consists of the skill dimensions of IT, technical, entrepreneurial, and management. These dimensions consist of 47 indicators. Reliability of the questionnaire was obtained equal to 0.89 using SPSS software and Cronbach's alpha. Express Choice Software was used to determine the priority of each of the dimensions and indicators of the paired comparison technique. The results showed that entrepreneurial skills play the most important role in creating small and medium-sized businesses. In order to determine the effectiveness of the model, 384 samples were selected from the graduates and the final questionnaire was provided to them. In this case, the difference between the scores before and after training was considered as a dependent variable. Using SPSS software and multiple regression analysis, the positive relationship of entrepreneurship education was confirmed with IT, technical, entrepreneurship, and management skills. The results of modeling with Amos software also showed a positive and significant relationship between skills and entrepreneurship education.

    Keywords: Model designing, Entrepreneurship Training, Small, medium businesses, Paired comparisons, Multiple regression analysis
  • Syedeh Khadijeh Moafimadani *, Saideh Saadeti Pages 95-107

    The aim of this study was to determine the effect of rethinking on organizational change with the mediating role of managers' creativity. The research method was descriptive-correlational and the statistical population included all principals and deputies of the first and second secondary schools (N = 286) in Tonekabon city, which were selected by stratified random sampling with a proportional allocation of 165 people as the sample size. In order to collect data, Business Consulting Innovation Questionnaire (2014) (reliability 0.735), Dunham et al.'s organizational Change (1989) (reliability 0.721), Torrance Creativity (1979) (reliability 0.760) were used. Data analysis was performed by structural equation modeling and Sobel Test using Smart PLS3 software. Findings showed that rethinking has an effect on organizational change with the mediating role of creativity.

    Keywords: Rethinking, Organizational Change, creativity
  • Hamed Ranjbar, Nader Soleimani *, Hamid Shafizadeh Pages 108-124

    The aim of this research was to identify the most important skills of educational leaders and with a mixed exploratory method. The statistical population in the qualitative section included professors and experts with scientific achievements in the field of leadership and educational management at home and abroad, and in the quantitative section, 200 principals with a history of secondary schools in Garmsar in the academic year of 2019-2020 . The sampling method in the qualitative part was snowball and the sample size was determined with a theoretical saturation of 5 people. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part was a structured questionnaire whose validity was confirmed by Cronbach's alpha coefficient of 0.82. In order to analyze the data, in the qualitative part, open, axial and selective coding methods preformed and in the quantitative part, the Friedman test was performed. The results of this study showed that among the skills of educational leaders, interpersonal skills with the highest priority and mental-behavioral skills, organizational skills and professional-professional skills are classified in the next ranks, respectively.

    Keywords: leadership skills, Mental-behavioral skills, Interpersonal skills, Professional skills, Organizational skills
  • Solmaz Vadoodi, Saeid Hamedani *, Maryam Taghvaei Yazdi Pages 118-148

    The purpose of this study was to provide a model to identify the dimensions and quality process of educational services on the burnout of students in universities of Ardabil province. In order to achieve this goal, the mixed (exploratory) method was used. The statistical population of the study included professors of educational sciences and psychology and education directors of universities in Ardabil province. In the qualitative section, using purposive sampling, 19 people were interviewed and in the quantitative section, among 40,000 students of universities in Ardabil province, according to Morgan table, 264 people were selected by stratified random sampling. The data collection tool in the qualitative part was a semi-organized interview in which the participant feedback method was used to validate it and in the quantitative part, it included a researcher-made questionnaire whose Cronbach's alpha coefficient was 0.80. In order to analyze the research findings in the qualitative stage, the systematic analysis method, which is based on open, axial and selective coding, was used. In a quantitative stage, the structural equations model was analyzed using LISREL 8.5 and Expert Choice software. Findings in the qualitative stage showed that the quality of educational services on the burnout of students in universities of Ardabil province has two basic dimensions (quality of educational services, student burnout). The quality of educational services has a significant impact indirectly through facilities, accountability, comprehensiveness, empowerment, tangible factors, empathy, quality teaching and guarantee. Student burnout also has a significant impact indirectly through the variables of educational inefficiency, job satisfaction, educational pessimism, standardization, motivation, manpower, service delivery and emotional fatigue. Other findings also showed that in the quantitative stage model of the research, the relationships presented in the form of hypotheses derived from the analysis of qualitative findings were examined and confirmed.

    Keywords: Quality of educational services, student burnout, higher education system
  • Mehrdad Alipanah, Ebrahim Poorhoseini *, Hosein Mehrdad Pages 158-184

    The aim of this study is to determine the most important components of an effective model for secondary school principals in Lorestan province. The research method was exploratory-confirmatory survey. The statistical population of the qualitative part of the research included 11 experts in the field of educational sciences and educational management and the statistical population of the quantitative part included all principals of secondary schools in Lorestan province with 411 people (211 men and 200 women). To determine the sample size, using Cochran's test, 199 people (102 males and 97 females) were selected as a statistical sample and selected by random cluster sampling. Data analysis was performed using SPSS and LISREL software. The validity of the data tool was confirmed by experts and its reliability was 0.96 by Cronbach's alpha test. The normality of the statistical population was measured by skewness test and confirmatory factor analysis and structural equations (path analysis) were used to analyze the data. The results showed that the most important components of an effective model for secondary school principals are: 5 components (practical skills, management and leadership skills, intelligence and intellectual abilities, personality abilities and communication skills) with a good fit among school principals The second is secondary education in Lorestan province.

    Keywords: Skills (applied, communication, management, leadership), intelligence, intellectual abilities, personality abilities, effectiveness model
  • Ali Shokohi, Ramezan Jahanian * Pages 185-199

    Intellectual capital is a collective mental ability or key knowledge as a set that derives from the total knowledge of the members of the organization and the application of their knowledge and is essentially a social achievement. Therefore, the purpose of this study was to investigate the appropriateness of the dimensions and components of the intellectual capital development model in primary schools of the country from the perspective of specialists in educational sciences and education. For internal validation of the educational model, 26 faculty members and doctoral students in the fields of educational sciences, human resource management, educational management and primary school principals working in Alborz province were selected by a purposeful method. A researcher-made questionnaire was used to validate the model internally. In order to analyze the data obtained from the interview, the theme analysis method was used. Also, one-sample t-test was used for statistical analysis of the answers given to the questionnaire questions. Finally, the extraction of categories and subcategories was reviewed and initially validated by supervisors and consultants. Final categories including individual factors, relational factors and structural factors were counted.

    Keywords: Intellectual Capital Development Model, Primary Schools, Education