فهرست مطالب

Contemporary Research on Islamic Revolution - Volume:3 Issue: 8, Spring 2021

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:3 Issue: 8, Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیومرث یزدان پناه درو*، رضا رحیمی صفحات 1-20
    ساختار حکومت ها در منطقه غرب آسیا که بخشی از گستره تمدنی جهان اسلام به شمار می آید، با چالش های اساسی در زمینه حکمرانی مواجه است و به دلیل تفاوت و اختلاف ماهوی اندیشه سیاسی اسلام با اندیشه سیاسی اومانیستی غرب،  کشورهای اسلامی روندهای مناسبی را برای حکمرانی منطقه ای اتخاد نمی کنند. در این میان منطقه ژیوپلیتیکی جنوب غرب آسیا و  کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز از این شرایط مسثنی نیستند. به طور مثال در سال های منتهی به سال 2020 میلادی، منطقه ژیوپلیتیکی جنوب غرب آسیا متاثر از برخی عوامل ژیوپلیتیکی مثل تلاش برخی کشورهای عربی برای شکل دهی به یک ایتلاف نظامی عربی آبستن تحولات فراوانی شد. ایتلاف نظامی عربی مورد اشاره که متاثر از زمینه های ژیوپلیتیکی در منطقه طرح ریزی و دنبال می شود را می توان با نگاهی بر جایگاه مولفه های سه گانه ملت، ملیت و هویت در اسلام مورد ارزیابی و تحلیل قرار داد؛ روندی که متاثر از تحولات دنیای مدرن در پیش گرفته شده و نسبت به گذشته تاریخ دنیای اسلام و مفاهیم بنیادین این دین بی توجه است. پژوهش حاضر بر این باور است که اگرچه مفاهیم موجود در اندیشه سیاسی اسلام و تعالیم دینی آن، فرصت های ایده آلی را برای تولید و حفظ امنیت فراهم کرده است، اما تاثیرپذیری شدید دنیای اسلام از اندیشه های سیاسی غرب فرصت اتخاذ چنین تصمیم هایی را نمی دهد و وضعیت امنیتی منطقه ژیوپلیتیکی جنوب غرب آسیا را از ثبات و امنیت دایمی محروم کرده است.
    کلیدواژگان: ائتلاف نظامی عربی، امنیت، جنوب غرب آسیا، خلیج فارس، ملت و هویت
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، نفیسه الله دادی صفحات 21-52
    سخنرانی های نوروزی رهبر معظم انقلاب به منزله ترسیم خطوط برنامه های یک ساله کشور در راستای سیاستگذاری های بلندمدت و اهداف کلان نظام محسوب می شود. از این رو توجه به این بیانات و تحلیل علمی آنها برای شناسایی مشکلات و ارایه راهکارهای عملی جهت فایق آمدن بر آنها، ضروری به نظر می رسد. هدف نوشتار حاضر تحلیل محتوای سخنرانی های رهبر معظم انقلاب بین سال های 1392-1400 و پاسخ به این پرسش اصلی است که مقام معظم رهبری در سخنرانی های آغاز هر سال بر چه محورها و مقوله هایی تمرکز و تاکید کرده اند، شرایط زمانی حاکم بر این تاکیدات و همچنین راهکارهای برون رفت از مشکلات و معضلات مورد اشاره چیست؟ و همچنین در بازه های زمانی اجرایی شدن برجام و دوره پسابرجام بر کدام مولفه ها بیشتر تاکید شده است؟ روش مورد استفاده پژوهش تحلیل محتوای کمی و کیفی است. در این روش محورهای اساسی نهفته در متن، ارتباط بین مقولات و همچنین شرایط زمانی یا به عبارتی مدل مفهومی هر سخنرانی استخراج گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد در بازه پنج سال موردنظر، محور اصلی مباحث رهبری در سخنرانی آغازین هر سال مسایل اقتصادی بوده است و رهبر معظم انقلاب همواره بر موضوع اقتصاد و به طور خاص رویکرد «اقتصاد مقاومتی» تاکید کرده اند. همچنین مقام معظم رهبری در کنار اقتصاد مقاومتی بر مساله اصلی سیاست خارجی ایران، یعنی برجام و ضرورت دشمن شناسی به ویژه در خصوص نحوه تعامل با آمریکا و اروپا تاکید کرده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، سخنرانی های نوروزی، مقام معظم رهبری، اقتصاد مقاومتی
  • علی باقری دولت آبادی*، رضا التیام نیا صفحات 53-70
    شناخت علل عقب ماندگی کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه، موضوع پژوهش و علاقه بسیاری از متفکران دهه 70 میلادی به این سو بوده است. در پژوهش های انجام شده بیشتر بر مسایل سیاسی اقتصادی تمرکز گردیده و سایر علل مورد غفلت واقع شده اند. یکی از مهمترین دلایل این عقب ماندگی مشکلات فرهنگی است که دارای ابعاد پیچیده و مبهمی است و نیازمند توجه بیشتر اندیشمندان مسلمان است. با توجه به جایگاه فکری، فقهی و سیاسی امام خمینی (ره) در جهان اسلام، بررسی تفکرات و اندیشه های ایشان پیرامون مشکلات فرهنگی کشورهای مسلمان می تواند زمینه ساز شناخت بهتر بسترهای به روز این مشکلات و راه حل های آن باشد. برای یافتن پاسخ، نویسندگان از نظریه ی بحران توماس اسپریگنز استفاده نموده اند. یافته های مقاله نشان داد از منظر امام خمینی مشکلات فرهنگی جهان اسلام ریشه در وابستگی روحی و خودباختگی در برابر غرب دارد. ایشان جامعه آرمانی مسلمانان را جامعه ای با خصوصیاتی زیر می داند: استقلال فرهنگی، حاکم بودن قانون الهی، تبدیل افراد جامعه به انسان الهی، آزادی فکر و اندیشه، آگاهی و بیداری اسلامی. برای تحقق چنین جامعه ای امام خمینی(ره) راه حل را در وحدت جهان اسلام و قطع ارتباط فرهنگی با غرب جستجو می کند.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، جهان اسلام، استقلال فرهنگی، بحران معنا، غرب زدگی، بیداری اسلامی
  • بهزاد دانشفر*، ناصر پورحسن صفحات 71-92
    به طور عمده موضوع مقاومت، «جبهه مقاومت اسلامی» در منطقه غرب آسیا را به ذهن متبادر می نماید. این درحالی است که جبهه مقاومت، تنها بخشی از گفتمان مقاومت است. هدف این نوشتار، تبیین نظری و تجربی مقاومت به مثابه یک گفتمان است. مقاومت در اندیشه و کنش سیاسی مقام معظم رهبری، گفتمانی است که ریشه در قرآن، تاریخ اسلام، ایران و به ویژه چهار دهه نخست انقلاب اسلامی دارد. با توجه به این مبانی دینی، تاریخی و سیاسی؛ گفتمان مقاومت نقش هدایتگری انقلاب اسلامی در گام دوم انقلاب اسلامی را ایفا می کند. مقاومت،گفتمان فراگیری است که حوزه های مختلف سیاست داخلی وخارجی جمهوری اسلامی را شامل می شود. در این نوشتار، ریشه ها، سطوح و کارکرد گفتمان مقاومت بر مبنای بیانات مقام معظم رهبری و به ویژه سند بالادستی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی تبیین شده است. داده های این پژوهش از منابع دسته اول از جمله بیانات مقام معظم رهبری و جدیدترین منابع استخراج و با روش توصیفی- تحلیلی پردازش شده است.
    کلیدواژگان: گفتمان مقاومت، بیانیه گام دوم، انقلاب اسلامی، مقام معظم رهبری، نظام سلطه
  • عاطفه خادمی*، فاطمه تقی زاده، ناصر محمدی صفحات 93-116
    انقلاب اسلامی ایران مولد نظامی است که در تفاوت ماهویی با دیگر نظامات جهان است. تبیین ماهیت نظام انقلابی و وضع شناسی آن در شرایط کنونی در حالی که انقلاب اسلامی حرکت در گام دوم را آغاز نموده است، امری ضروری است که به واسطه ی تمرکز بر منظومه ی فکری رهبری به عنوان هدایت کننده ی این جریان محقق می گردد. هدف پژوهش پیش رو، تحقق این مهم با پاسخ به این پرسش اساسی است که نظام انقلابی دارای چه ماهیتی است و در چه وضعیتی به سر می برد و آیا امکان حفظ و بقای آن وجود دارد؟ نتایج به دست آمده با روش تحلیل محتوای کیفی و با تمرکز بر منظومه ی فکری مقام معظم رهبری نشان می دهد که ماهیت نظام انقلابی ماهیتی توحیدی است که در رویکرد تاریخی و تطبیقی دارای تشابه با جامعه ی نبوی در بدو شکل گیری و ادامه ی مسیر می باشد و در شرایط کنونی علی رغم حرکت رو به جلو در معرض آسیب ارتجاع بوده و برای جلوگیری از وقوع ارتجاع می بایست با تربیت انسان انقلابی از ماهیت خویش حفاظت نماید.
    کلیدواژگان: نظام انقلابی، گام دوم انقلاب اسلامی، مکتب توحیدی، ارتجاع، انسان انقلابی
  • حسین کریمی فرد*، محمدهادی امین ناجی صفحات 117-140

    محققین تیوری های مختلف علوم سیاسی و روابط بین الملل را با جرح و تعدیل برای تحلیل سیاست خارجی هاشمی در مقطع زمانی 1376-1368 به کار می برند.اکثر نویسندگان با کاربرد  تیوری های ماتریالیستی و عقلانیت گرایانه؛ سیاست خارجی هاشمی را واقع گرایانه می دانند و معتقدند در این دوره معادله قدرت ایدیولوژی به نفع قدرت تغییر یافت عده ای دیگر نیز با کاربرد تیوری های لیبرالیستی سرمایه داری معتقدند که دولت هاشمی به سمت همگرایی با  نهادهای و سازمان های اقتصادی و مالی بین المللی گرایش داشت. نکته مکتوم مانده در پژوهش های فوق عدم توجه به مولفه های هویتی دولت و جامعه در این دوره و تاثیر آن بر سیاست خارجی می باشد. هویت کنشگران سیاسی  بر رفتار آنها در عرصه بین المللی تاثیری تعیین کننده دارد؛ بر این اساس هویت جمهوری اسلامی ایران عاملی موثر بر خط مشی سیاست خارجی این کشور بوده است.  در این پژوهش با تاکید بر روش توصیفی تحلیلی تلاش می شود که تاثیر انگاره های هویتی بر سیاست خارجی هاشمی مورد توجه قرار گیرد. فرضیه این تحقیق عبارتست از: سیاستگذاری و جهت گیری سیاست خارجی هاشمی متاثر از مولفه های هویتی نخبگان سیاسی اجرایی داخلی و تفوق گفتمان هویتی غرب گرایانه بر نظام بین الملل بعد از فروپاشی شوروی می باشد.

    کلیدواژگان: هویت، هاشمی، سیاست خارجی ایران، نظام بین الملل، سازه گرایی
|
  • Qiuomars Yazdanpanah Dero *, Reza Rahimi Pages 1-20
    The West Asian region's government structure, which is part of the Islamic world's civilization, faces significant governance challenges. Islamic countries do not adopt appropriate regional governance processes due to the essential differences between Islamic political thought and Western humanist political thought. Meanwhile, the geopolitical region of Southwest Asia and the countries bordering the Persian Gulf are no exception. The Arab military coalition influenced by geopolitical contexts in the region can be evaluated and analyzed regarding the three components of nationality and identity in Islam. A process controlled by the modern world's developments and is indifferent to the Islamic world history and the basic concepts of this religion. The results indicated that ideas in Islamic political thought and its religious teachings had provided ideal opportunities for producing and maintaining security; nevertheless, Western political ideas' influence on the Islamic world does not allow them to make such decisions. The security situation in the geopolitical region of Southwest Asia has deprived it of permanent stability and security.
    Keywords: Arab Military Coalition, Security, Southwest Asia, Persian Gulf, Nation, Identity
  • Alireza Samiei Esfahani *, Nafiseh Allahdadi Pages 21-52
    The Nowruz speeches of the Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran are considered as drawing the lines of the country's one-year plans in line with long-term policies and macro-goals of the system. Therefore, paying attention to these statements and their scientific analysis to identify problems and provide practical solutions to overcome them, it seems necessary. The purpose of this article is to analyze the content of the speeches of the Iranian Supreme Leader,  Seyyed Ali Khamenei, between 2013- 2021 and to answer the main question of what axes and categories the Supreme Leader has focused and emphasized in his speeches at the beginning of each year. What are the problems and difficulties mentioned? The research method used is quantitative and qualitative content analysis. In this method, the basic axes hidden in the text, the relationship between the categories as well as the time conditions or in other words, the conceptual model of each lecture have been extracted. The research findings show that during the five years in question, the main focus of leadership discussions in the opening speech of each year was economic issues and the Supreme Leader has always emphasized the issue of economics and in particular the "Resistance Economy" approach. In addition to the resistance economy, Iranian supreme leader also stressed the main issue of Iran's foreign policy, namely Jcpoa, and the need for hostility, especially regarding how to interact with the United States and Europe.
    Keywords: Content analysis, Nowruz Lectures, Supreme Leader (Seyyed Ali Khamenei), Resistance Economics
  • Ali Bagheri Dolatabadi *, Reza Eltiamnia Pages 53-70
    Knowledge of the countries' backwardness causes, especially developing countries, was the subject of research and interest of many thinkers in the 70s and later. Cultural problems are the most important reasons for this backwardness with complex and ambiguous dimensions, which need more attention from Muslim thinkers. The study of Imam Khomeini's thoughts and views about Muslim countries' cultural problems regarding his intellectual, jurisprudential, and political position can better understand the contexts of these problems and their solutions. To find the answer, the authors used the theory of crisis of Thomas Spragens. According to Imam Khomeini, the results indicated that the cultural problems of the Muslim world are rooted in spiritual dependence and self-destruction against the West. The characteristics of an ideal society from Imam Khomeini are cultural independence, divine law authority, the transforming community to a divine-human being, freedom of thought, and pondering Islamic awareness and awakening. To achieve such a society, he seeks a solution to the unity of the Muslim world and the severance of cultural ties with the West.
    Keywords: Imam Khomeini, The Muslim World, Cultural Independence, Meaning Crisis, westernization, Islamic awakening
  • Behzad Daneshfar *, Naser Pourhassan Pages 71-92
    The resistance issue brings to mind the "Islamic Resistance Front" in the West Asian region, while the Resistance Front is only part of the resistance discourse. Therefore, the present study aimed to the theoretical and empirical explanation of resistance as a discourse. Resistance in the Supreme Leader's political thought and action is a discourse rooted in the Qur'an, the history of Islam, Iran, and especially the first four decades of the Islamic Revolution. According to these religious, historical, and political principles, the discourse of resistance plays the leading role of the Islamic Revolution in the second phase of the Islamic Revolution. Furthermore, resistance is a pervasive discourse encompassing various Islamic Republic's domestic and foreign policy areas. To this aim, the roots, levels, and function of the resistance discourse are analyzed based on the Supreme Leader's statement and especially the upper hand document of the second phase of the Islamic Revolution with the descriptive-analytical method. This research data has been extracted from the first sources, including the Supreme Leader's statements and the latest sources.
    Keywords: Resistance Discourse, Second Phase Statement, Islamic Revolution, Supreme Leader, Dominance System
  • Atefeh Khademi *, Fatemeh Taghizadeh, Naser Mohammadi Pages 93-116
    The Islamic Revolution of Iran is the producer of a fundamentally different system from other systems in the world. While the Islamic Revolution has begun to move in the second phase, explaining the nature of the revolutionary government and studying its status in the current situation is necessary. To achieve this, we should focus on the intellectual thinking of the leadership as a guide for continuing this process. The purpose of the present study is to realize this critical question and answer the fundamental question of the nature of the revolutionary government and the situation it exists? And is it possible to preserve it? The results are obtained by qualitative content analysis method, focusing on the intellectual thinking of the Supreme Leader. The results indicated, with qualitative content analysis and concentrate on the leadership thought system, the nature of the revolutionary government is monotheistic and in historical and comparative approach has similarities with the community in the Prophet era at the beginning of the formation and continuation of the path. However, in the current situation, despite moving forward, it has been exposed to reactionary damage; to prevent the occurrence of restitution, it must protect its nature by educating a revolutionary man.
    Keywords: Revolutionary Government, The Second Phase of the Islamic Revolution, Monotheistic School, Restitution, Revolutionary man
  • Hossein Karimi Fard *, MohammadHadi Aminnaji Pages 117-140

    Researchers use various political science and international relations theories with modifications to analyze Hashemi's foreign policy in the period 1368-1376. Most writers believe Hashemi's foreign policy was realistic according to materialist and rationalist theories, and the power-ideology equation changed in favor of power during this period. Others, using liberal-capitalist approaches, argue that Hashemi's government tended to converge with international economic and financial institutions and organizations. However, the above research vacuum is ignoring the government and society identity components in this period and its impact on foreign policy. The identity of political actors has a decisive effect on their behavior in the international arena; therefore, the identity of the Islamic Republic of Iran has been an influential factor in the foreign policy of this country. With the descriptive-analytical method, the present study aimed to examine the effect of identity ideals on Hashemi's foreign policy. The hypothesis of this research is: Hashemi's policy-making and foreign policy orientation are influenced by the identity components of the domestic executive political elites and the dominance of the Westernist identity discourse over the international system after the collapse of the Soviet Union.

    Keywords: Identity, Hashemi, Iran Foreign Policy, international system, Constructivism