فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 15 (بهار 1400)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 15 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الناز رشیدیان* صفحات 7-30

    زمین باستان شناسی ابزاری توانمند در بازشناسی تعامل چشم انداز طبیعی و فرهنگی یک منطقه است. مهم ترین پرسش در این پژوهش، چگونگی تعامل زیستگاه های دشت شوشان و نظام آبی آن در دوره پیش از شهرنشینی بزرگ مقیاس منطقه است. در این مقاله، خلاصه ای از یک بررسی زمین باستان شناختی اخیر ارایه شده که فرضیه رایج تاثیر فرهنگی میان رودان (بین النهرین) بر شوشان در تغییر الگوی زیستگاهی در هزاره های پنجم تا دوم پیش ازمیلاد، را به چالش می کشد. این بررسی در دو سطح خرد و کلان، با کمک صدها رخنمود و پنجاه و یک مغزه، نهشته گذاری جریان های آبی کهن منطقه را بازشناسی کرده و با شواهد باستان شناختی از 10 زیستگاه در شوشان بزرگ تکمیل کرده است. این نمونه های رسوب در آزمایشگاه تجزیه و تحلیل شده و برخی نیز به روش تابش گرمایی تاریخ گذاری شده اند. درنهایت، برهمکنش (تعامل) تغییر مکانی الگوی زیستگاهی و جریان های آبی با کمک نرم افزار GIS تحلیل فضایی شده است. نتیجه این تحلیل دست کم سه نکته را تایید می کند: نخست، حرکت باختری جریان های آبی شوشان هم زمان با دوره روستانشینی پسین؛ دوم، همسویی بی واسطه این تغییر نظام آبی و تغییر مکانی الگوی زیستگاهی در سطح خرد و کلان؛ سوم، تفاوت چشمگیر چشم انداز طبیعی شوشان و میان رودان در این دوره. بدین ترتیب، تاثیر بی واسطه چشم انداز طبیعی در تغییر الگوی زیستگاهی شوشان و نیز واکنش فرهنگی به این تغییرات به شکل سازگاری با چشم انداز از دیدگاه کنام سازی و درهم تنیدگی بحث می شود. در پایان بر اهمیت روزافزون بررسی های هدفمند زمین باستان شناختی به ویژه در ایران تاکید شده است. نتیجه پژوهش پیش رو این گمان را تقویت کرده که نظام آبی این منطقه درطول این دوره بر اثر یک عامل بیرونی از تعادل خارج شده و ارتباط جریان های آبی کهن با یکدیگر در این منطقه را برای مدتی مختل کرده است.

    کلیدواژگان: شوشان بزرگ، زمین باستان شناسی، الگوی زیستگاهی، نظام آبی خوزستان، روستانشینی پسین
  • آزیتا میرزایی، علیرضا سرداری زارچی* صفحات 31-56

    حوضه رودخانه کر در مرکز استان فارس، یکی از کانون های شکل گیری و رشد استقرارهای پیش ازتاریخ بوده است. در حاشیه جنوب شرقی این حوضه، دشت تخت جمشید قرار دارد که مکانی راهبردی در زمینه تبادلات فرهنگی-اقتصادی جوامع پیش ازتاریخی محسوب می شده و تداوم آن در دوران تاریخی به پیدایش شهرهای بزرگی مانند پارسه و استخر منجر می شود. یکی از محوطه های معروف پیش از تاریخ این محدوده، تل باکون است که مربوط به هزاره پنجم پیش ازمیلاد می شود و پس از آن با تغییر در سنت ساخت سفال از نخودی منقوش باکون به قرمز-نارنجی لپویی، محوطه های دیگری در این محدوده، مانند استقرارهای مجموعه جلیان پدیدار می شوند. تصاویر هوایی قدیمی و گمانه زنی های اخیر در برخی از این محوطه ها نشان می دهند که این محدوده در اوایل هزاره چهارم پیش ازمیلاد مسکونی بوده است؛ چنان که با کاوش و گمانه زنی در محوطه جلیان 1، شواهدی از سفال، معماری، تدفین و یافته هایی دیگر مانند ابزارسنگی از دوره لپویی به دست آمده است. در این کاوش که در سال 1398 ه‍.ش.، صورت گرفت، بقایای لایه های استقراری دوره لپویی در عمق نیم تا 5/2 متری محوطه شناسایی شد. علاوه بر این پدیدار هایی مانند دیوار خشتی قطور به عرض بیش از یک متر که تاکنون مشابه آن یافت نشده بود و نیز تدفین جنینی به دست آمده که اطلاعات بیشتری از دوره لپویی را ارایه می دهند؛ همچنین با بررسی و مقایسه سفال های این محوطه در دو گروه ظریف و معمولی لپویی، فهم دقیق تری از فرآیند تولید سفال و گاه نگاری نسبی محوطه های هزاره چهارم پیش ازمیلاد، حوضه رودخانه کر و سرزمین های همجوار به‎دست آمده است. نتایج حاصل از کاوش محوطه جلیان و شناسایی دو محوطه دیگر نشان می دهد که در تحلیل الگوهای استقراری پیشین باید بازنگری های اساسی صورت پذیرد. بسیاری از استقرارهای دوره لپویی مانند مجموعه جلیان (محوطه های 1، 2 و 3) در زیر انباشت های طبیعی دشت مدفون و ناپدید شده اند که با این وصف، آمار محوطه ها و درنتیجه تفسیرهای منسوب به آن، مانند تغییر در شیوه زندگی به کوچ نشینی در این دوره را به چالش می کشد.

    کلیدواژگان: لپویی، محوطه جلیان، دره رودخانه کر، هزاره چهارم پیش ازمیلاد، کاوش باستان شناسی
  • علی منادی، حمیدرضا ولی پور*، امیرصادق نقشینه صفحات 57-71

    عصر مس وسنگ ازجمله ادوار دارای اهمیت پیش ازتاریخ ایران است. تحولات این دوره در زاگرس مرکزی در ادامه دوره نوسنگی ظهور نموده است. از مناطق مهم زاگرس مرکزی که دارای استقرارگاه های زیادی در رابطه با عصر مس وسنگ بوده، دشت سیلاخور در شمال لرستان است. با وجود غنای فرهنگی دشت سیلاخور در عصر مس وسنگ، تاکنون مطالعه هدفمندی به منظور روشن نمودن وضعیت مس وسنگ این ناحیه صورت نگرفته است. در این راستا، به منظور روشن شدن الگوهای استقراری عصر مس وسنگ دشت سیلاخور، این مطالعه که چکیده ای از بررسی های باستان شناسی احمد پرویز و مطالعات هدفمند نگارندگان است، ارایه می گردد. نگارندگان در این پژوهش سعی در یافتن پاسخ پرسش های ذیل داشته اند: الگوهای استقراری دشت سیلاخور در عصر مس وسنگ به چه صورت بوده است؟ تغییرات الگوهای استقراری در ادوار قدیم، میانی و جدید عصر مس وسنگ دشت سیلاخور را چگونه می توان تحلیل نمود؟ به نظر می رسد چند عامل منابع آبی، ارتفاع از سطح دشت سیلاخور و راه های ایلات در شکل گیری استقرارگاه های این ناحیه در عصر مس وسنگ موثر بوده اند. بررسی ها و مطالعات انجام شده در این دشت تاکنون 80 محوطه باستانی را در رابطه با عصر مس وسنگ نشان داده است. برخی از این محوطه ها دارای هر سه دوره قدیم، میانی و جدید عصر مس وسنگ هستند. اطلاعات مکانی گردآوری شده در این پژوهش، از روش مطالعات علم GIS و با اجرا شدن در نرم افزار ArcGIS 10.3 مورد مطالعه قرار گرفته اند. مبنای این مطالعات، فاصله هر محوطه استقراری با نزدیک ترین رودخانه و سطح ارتفاع آن نسبت به دشت سیلاخور است. این نقشه ها در هر سه دوره قدیم، میانی و جدید عصر مس وسنگ دشت سیلاخور اجرا شده اند.

    کلیدواژگان: زاگرس مرکزی، دشت سیلاخور، عصر مس وسنگ، الگوی استقراری، GIS
  • پرستو مسجدی*، مصطفی خزایی، علی اعراب، سید ایرج بهشتی صفحات 73-93

    در آغاز هزاره سوم پیش ازمیلاد، شواهدی از گسترش فرهنگی جدید در ایران پدیدار گشت که ریشه آن به منطقه قفقاز بازمی گردد. رایج ترین نام این فرهنگ «کورا-ارس» است که اشاره به منطقه اولیه شکل گیری این فرهنگ دارد. شواهد این فرهنگ از شمال فلات ایران و سواحل جنوبی دریای مازندران تا سواحل شرقی دریای مدیترانه ثبت و گزارش شده اند. برخی برای توجیه این شواهد همگون به تبیین عللی همچون تجارت و تقلید آثار متوسل شده اند. کلاردشت یکی از شرقی ترین مناطق حوزه گسترش این فرهنگ است که شواهد آن از تپه کلار و در یک کاوش باستان شناسی به دست آمد. نمونه های سفالی به دست آمده از تپه کلار که در دورترین نقطه از مبدا این فرهنگ قرار دارد، فرصتی برای پاسخ به برخی پرسش ها را فراهم کرد. پرسش های این پژوهش عبارتنداز: 1- باتوجه به کانی های موجود در سفال های فرهنگ کورا-ارس و مفرغ میانی، چه میزان شباهت یا تفاوت بین آن ها وجود دارد؟ 2- براساس مطالعه پتروگرافی نمونه سفال های تپه کلار می توان کدام یک از نظرات پیرامون نحوه گسترش فرهنگ کورا-ارس را برای ظهور این فرهنگ در تپه کلار منطقی تر دانست؟ در این پژوهش 15 نمونه قطعه سفال از داده های کاوش انتخاب شد؛ 10 نمونه متعلق به فرهنگ کورا-ارس (مفرغ قدیم) و 5 نمونه از مفرغ میانی. نتایج پتروگرافی و داده های نقشه زمین شناسی منطقه نشان می دهند که سفال های کورا-ارس (مفرغ قدیم) و سفال های مفرغ میانی با ساختار منطقه البرز مرکزی همخوانی دارد، و وجود کانی کمیاب نفلین (Na,K) AlSiO4 (کانی تحت اشباع از سیلیس) و هم چنین دانه های یاقوت در بافت برخی سفال ها و ساختار زمین شناسی منطقه موجب تقویت این عقیده شد که سفال های کورا-ارس و مفرغ میانی تپه کلار، تولید محلی و منطقه ای هستند (وارداتی از قفقاز یا نواحی دوردست نیست)؛ اگرچه در کیفیت سفال به لحاظ بافت سفال تفاوت وجود دارد. نتایج این پژوهش ثابت کرد که سفال های کورا-ارس به علل دیگری به غیر از تجارت به محوطه کلار وارد شده اند.

    کلیدواژگان: کورا-ارس، مفرغ میانی، تپه کلار، پتروگرافی
  • مهناز شریفی* صفحات 95-114

    یکی از مناطق مهم جنوب دریاچه ارومیه، حوضه رودخانه زاب است که با توجه به آبگیری سدهای سردشت و کانی سیب کاوش های باستان شناسی در آن انجام گرفت. این منطقه به دلیل همجواری با مناطق قفقاز جنوبی و شرق آناتولی از اهمیت بسیاری درخصوص تعاملات فرهنگی برخوردار است. تپه آخوران یکی از محوطه های عصرمفرغ جدید در حوضه رودخانه زاب است که علاوه بر اهداف نجات بخشی با هدف بررسی نوع استقرار، کاوش باستان شناسی در آن صورت گرفت. عصر مفرغ را سرآغاز تحولات عمده اجتماعی در اوایل هزاره سوم پیش ازمیلاد، می دانند. در توالی باستان شناختی حسنلو به دلیل نقاط ضعفی که در مسایل روش شناختی و نظری وجود داشت، در سال های اخیر بازنگری های کلی صورت گرفت و تقسیم بندی جدیدی توسط «دانتی» ارایه گردید که در گاه نگاری جدید، حسنلوی V که پیش تر آن را با عنوان «عصرآهن I» می شناختیم، اما اکنون از آن به عنوان «عصرمفرغ جدید» یاد می شود. از ویژگی های عصرمفرغ جدید، گوناگونی فرهنگی و نه همگونی فرهنگی در منطقه شمال غرب است. این مقاله تلاش دارد تا با مطالعه مواد فرهنگی متعلق به سنت فرهنگی مفرغ جدید در تپه آخوران به این پرسش پاسخ دهد که چگونه ارتباطات و مناسبات فرهنگی بین این نقطه با دیگر مناطق حضور فرهنگ مفرغ جدید برقرار بوده است؟ همچنین گاه نگاری آخوران به چه ترتیب بوده است؟ نتایج کاوش های باستان شناسی منجر به شناسایی اردوگاهی از عصرمفرغ جدید گردید. همچنین مطالعه مواد فرهنگی آخوران نشانگر حضور سنت سفالین مفرغ جدید است. مطالعات و گاه نگاری نسبی سفال ها نشان داد که بیشترین  تعاملات و تاثیرات فرهنگی با مناطق حسنلو و خارج از مرزهای ایران با مناطق آناتولی و کردستان عراق بوده است. پژوهش حاضر برمبنای کاوش های باستان شناسی و سپس مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است و با رویکرد توصیفی-تحلیلی تلاش دارد به معرفی سفال های نویافته عصرمفرغ جدید (حسنلوی V: 1450-1250 پ.م.) بپردازد.

    کلیدواژگان: شمال غرب ایران، عصرمفرغ جدید، حوضه رودخانه زاب، محوطه آخوران
  • مصطفی ده پهلوان، مهدی جاهد* صفحات 115-134

    در روند پروژه تعیین عرصه و حریم قره تپه سگزآباد و تپه قبرستان در تیرماه 1395 ه‍.ش.، شواهدی از یک گورستان در شرق قره تپه و جنوب غرب تپه قبرستان متعلق به عصرآهن 2 و 3 آشکار شد و در کاوش های 1397 و 1398 ه‍.ش.، در کارگاه 13 و 12 قره تپه سگزآباد، یافته های ارزشمندی به دست آمد. از جمله این یافته ها، دو شی لوح‎مانند هستند؛ یکی از این دو شی از جنس سنگ و با شکل چهارگوش و به رنگ خاکستری روشن با درازا و پهنای 18×5/12 و ضخامت 8/2 سانتی متر با سوراخ های کور دایره ای است، این سوراخ ها در 4 ردیف عمودی و 9 ردیف افقی به عمق 4/1 سانتی متر بر یک روی شی ایجاد شده اند. شی مذکور از گور شماره 8 کارگاه 13 یافت شد. نمونه دیگر، بخشی شکسته از یک شی گلی چهارگوش به رنگ خاکستری روشن با ابعاد 5.1×5.86×2.81 سانتی متر با 6 سوراخ کور دایره ای به عمق 2.2 سانتی متر است که از کارگاه 12 به دست آمد. با توجه به این موضوع دو پرسش اصلی مدنظر این پژوهش عبارتنداز: نمونه های پیشین ازلحاظ ریخت شناسی که مشابه یافته های قره تپه سگزآباد هستند، چه کاربری یا کاربری هایی داشته اند؟ دو شی یافت شده در قره تپه سگزآباد دارای چه نوع کاربری بوده اند؟ دو شی موردنظر قابل مقایسه با نمونه های به دست آمده از تپه کول تاریکه، هفتوان تپه، همچنین نمونه های به دست آمده از جیران تپه ازبکی و گورستان سیلک در هزاره اول پیش ازمیلاد، هستند. در این نوشتار به بررسی این اشیاء ازلحاظ ریخت ظاهری و مقایسه آن با دیگر یافته های مشابه پرداخته شده و احتمال می رود یافته های مذکور براساس نمونه های دیگر و همچنین نمونه هایی از دوره های قدیمی تر، نوعی لوح برای بازی شمارشی باشند، نه لوح شمارشی صرف؛ در این راستا ابتدا با جای گذاری یافته ها در بافت باستان شناختی و مقایسه تطبیقی با محوطه های هم دوره و سپس سنجش نتایج با نمونه های متقدم از این یافته ها در محوطه های دیگر، به صورت مقدماتی پیشنهاد کاربری بازی شمارشی یا تخته بازی برای اشیاء مذکور ارایه شده است.

    کلیدواژگان: عصرآهن، سگزآباد، قره تپه، لوح شمارشی، تخته بازی
  • ساسان سامانیان*، ساره بهمنی، امین بهمنی صفحات 135-158

    لعاب ماده جدیدی نیست و سال هاست که بشر با آن آشناست. لعاب ها طیف گسترده ای از ترکیبات آلی و معدنی را دربر می گیرند. این پژوهش درخصوص شناسایی لعاب آجرهای لعاب دار هخامنشی در تخت جمشید است که تاکنون برروی این آجرها مطالعاتی در زمینه معرفی انجام پذیرفته، اما مطالعات فنی جامعی درمورد شناسایی ترکیبات لعاب های آن ها صورت نگرفته است. لعاب های مورد استفاده در آجرهای سفالی تخت جمشید به رنگ های سفید، سبز کم رنگ، سبز پر رنگ، قهوه ای تیره، خاکستری و زرد حنایی رنگ آمیزی شده اند، که در این پژوهش لعاب های سبز کم رنگ و سبز پر رنگ و زرد حنایی سربی مورد بررسی قرار گرفته اند. این پژوهش که از نوع تجربی-آزمایشگاهی با استناد به مدارک معتبر علمی است، با هدف شناخت عناصر تشکیل دهنده لعاب ها در آجرهای لعاب دار هخامنشی در تخت جمشید انجام پذیرفته و پرسش اصلی این است که عمده ترین عوامل رنگ کننده در لعاب های سبز کم رنگ و سبز پر رنگ و زرد حنایی در این آجرسفال ها چیست؟ در این راستا با استفاده از روش های XRD, SEM, DTA  و TGA و آنالیز شیمیایی تر بدنه و لعاب ها شناسایی شد که بدنه این نوع آجرها یک بدنه سیلیسی و به صورت بسیار متخلخل است. با توجه به آزمایشات صورت گرفته، نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهند که در ترکیب تمامی لعاب ها آهن و منیزیم وجود دارد که احتمالا در ترکیب اصلی (لعاب پایه) غیر از اثرات رنگی به صورت ناخالصی وجود داشته اند.

    کلیدواژگان: تخت جمشید، آجرهای لعاب دار، روش شیمی تر، لعاب زرد رنگ، لعاب سبز رنگ، لعاب سربی
  • عبدالعظیم امیرشاه کرمی*، سید محمد بهشتی شیرازی صفحات 159-174

    سرزمین ایران با توجه به زمین شناسی، توپوگرافی و اقلیم خشن و ناپایدار است. بنابراین بناهای تاریخی مستقر بر آن، همیشه در حال بارگذاری و ناپایداری شرایط هستند و لذا نیاز به نگهداری مستمر به صورت علمی و تجربی دارند. پیش از مرمت و نگهداری، مستندسازی یا خوانش آثار تاریخی مهم ترین بخش مطالعه آثار باستانی است که از این طریق می توان به داده ها و اطلاعات کامل درمورد این آثار دست یافت. با استفاده از داده های جمع آوری شده به دانش نهفته در مهندسی این بناها می توان پی برد. عدم شناخت صحیح آثار و عدم توجه کافی به جزییات و قوانین نهفته در آثار تاریخی، موجب تجزیه و تحلیل ناصحیح و درنتیجه خوانش اشتباه اثر می شود که منجر به گمراهی در راهبردهای مواجه با حفظ اثر و درنتیجه آسیب دیدگی میراث فرهنگی و تاریخی می شود. این مقاله سعی دارد سه خوانش ناصحیح از سه اثر تاریخی معروف را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. روش تجزیه و تحلیل در این مقاله بهره برداری از مهندسی تحلیلی و بررسی جزء به جزء پارامترهای اثر و نحوه ارتباط با آن هاست که نشان می دهد یک سامانه چگونه ایجاد شده و چه طور کار می کرده است.  از این رهگذر، نتیجه گیری می شود که خوانش غلط از یک مجموعه تاریخی موجب درک ناصحیح از کارکرد آن اثر شده و می تواند موجب خطا در برخورد و حفظ اثر شود. آثار مورد بررسی قرار گرفته عبارتنداز: محوطه پاسارگاد، مجموعه تاق بستان و مجموعه بیستون. هریک از این سه محوطه تاریخی عناصری را در خود دارند که تاکنون معماران و باستان شناسان موضوعیت و کاربری آن ها را به طور کامل تعریف نکرده اند؛ لذا در این مقاله با استناد به تحلیل های سازه ای و روابط علی و معلولی اثبات شده که خوانش برخی از این دانشمندان اشتباه بوده و تلاش شده زاویه دید و مسیر جدیدی برای کاوش و شناخت این آثار گشوده شود.

    کلیدواژگان: مهندسی تحلیلی آثار تاریخی، پاسارگاد، تاق بستان، بیستون
  • شراره عطائی نیا، محمد مرتضایی*، محمد کلهر صفحات 175-187

    وجود برخی نقاط در شمال ایران با آب وهوای متفاوت ویژگی های خاصی را پدید آورده است و از آنجاکه اقلیم در روند شکل گیری فرهنگ و معماری هر منطقه تاثیر مستقیمی دارد، آب وهوای سرد و کوهستانی در منطقه کجور نیز سبب شکل گیری معماری متفاوت با سایر نقاط شمال کشور شده است که بیشتر برگرفته از فرهنگ های باستانی این ناحیه است. در این میان معماری و توسعه پایدار، بر پایه طبیعت گرایی، مخاطب محوری، عملکردگرایی مبتنی بر طراحی بیرونی با تلفیقی از خاطرات، نیازها و زیبایی شناسی مشترک میان باستان شناسی و معماری، فضای بیرونی را طراحی و هدایت می کند. کجور بین دو دره هراز و چالوس، در غرب استان مازندران واقع شده که وسیع ترین محوطه ها و آثار شناسایی شده متعلق به دوران اسلامی را در منطقه داراست. این آثار به دو گروه تپه ها، و محوطه ها و بناهای آرامگاهی تقسیم می گردد. در بررسی باستان شناختی آثار دشت میان کوهی کجور، انبوهی از آثار شامل: محوطه، گورستان، معماری سنگ چین، آسیاب سنگی شناسایی گردید که نشان از تاثیرگذاری آن بر فرهنگ و معماری کنونی دارد. براساس داده های سفالی، طیف زمانی محوطه های شناسایی شده از دوره پیش ازتاریخ (مس وسنگ میانی و جدید، مفرغ قدیم، آهن)، تا دوران اسلامی (قاجار) را شامل می شود که بیشترین تعداد استقرارگاه ها مربوط به دوره تاریخی اشکانی است.پرسش های پژوهش عبارتنداز: 1- تا چه اندازه پیشینه باستانی منطقه کجور در شکل گیری و توسعه معماری بومی و پایدار منطقه نقش داشته است؟ 2- احیای معماری بومی مناطق البرز مرکزی به خصوص منطقه کجور چه نقشی در حفظ و نگه داری میراث فرهنگی این مناطق دارد؟ با توجه به حجم انبوه مکان ها، محوطه ها و آثار فرهنگی ادوار مختلف در این منطقه می توان گفت شرایط مساعدی جهت استقرار جوامع انسانی بر این منطقه حکم فرما بوده است. این پژوهش برمبنای توصیف وقایع و پدیده ها، گروه بندی وقایع و پدیده ها، و آشکارسازی روابط همیشگی میان پدیده ها (قوانین علمی) و تدوین نظریه هایی که علل وقایع و پدیده ها را تبیین می کند، به نگارش درآمده است. مقاله حاضر تلاش دارد تا ضمن تحلیل نتایج حاصل از این تحقیقات و بررسی تحولات این دوران، به نقش این محوطه ها در توسعه پایدار منطقه بپردازد. نتایج به دست آمده از این پژوهش به روشن شدن اصول پایدار نهفته در معماری مازندران منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: اماکن تاریخی، باستان شناختی، بررسی و شناسایی، توسعه پایدار کجور
  • فرشته شریفی، محمدابراهیم زارعی* صفحات 189-211

    شهرستان قروه در جنوب شرقی استان کردستان واقع شده است و از مناطق مرتفع زاگرس محسوب می شود. این دشت از دوران تاریخی و اسلامی شرایط زیست محیطی بهتری پیدا می کند و همین امر موجب توجه گروه های انسانی به آن بوده است. پژوهش های باستان شناسی در این دشت به نسبت سایر مناطق همجوار به ویژه باستان شناسی دوران اسلامی بسیار اندک صورت پذیرفته است. در سال 1397 ه‍.ش.، دشت و شهرستان قروه مورد بررسی و شناسایی باستان شناسی قرار گرفت که نتایج این پژوهش بخشی از یافته های آن است. یافته های مورد بحث، شامل مجموعه سفالینه های دوران اسلامی می شود که مهم ترین هدف این پژوهش تلقی می گردد. معرفی و طبقه بندی این یافته ها و ارایه تصویری از وضعیت سفالگری و گونه های رایج سفال دوران اسلامی در این منطقه، ساختار کلی این پژوهش را شکل می دهد. پژوهش صورت گرفته حاکی از شباهت و تطابق یافته های این دشت با مناطق همجوار به ویژه همدان است که از نظر چشم انداز محیطی و بستر فرهنگی، شرایط تقریبا یکسانی دارند. پرسش هایی که برای این پژوهش مطرح است شامل این موارد می شوند: 1. چه گونه هایی از سفال دوران اسلامی در دشت قروه قابل شناسایی است؟ 2. یافته های سفالی مورد مطالعه در کدام بازه زمانی تاریخ گذاری می شوند؟ 3. یافته های سفالی دشت قروه با یافته های منطقه ای و فرامنطقه ای چه وجه تشابه ای و تفاوتی دارد؟ نتایج این بررسی نشان می دهد که 12 گونه سفالی در مجموعه های سطحی دشت قروه قابل شناسایی است و می توان آن ها را از قرون اولیه اسلامی تا عصر حاضر تاریخ گذاری کرد. سفال های مورد مطالعه از نظر شیوه ساخت و نقوش با مناطق همجوار بسیار به هم نزدیک اند و حتی می توان گفت که کاملا شبیه هم هستند، اما در مقایسه با نمونه های فرامنطقه ای هرچند از نظر شیوه ساخت مشابه هستند، ولی از نظر طرح های تزیینی تفاوت های کاملا روشنی دارند.

    کلیدواژگان: دشت قروه، دوران اسلامی، سفال لعاب دار، سفال بدون لعاب
  • حسن کریمیان، حامید نورسی*، فرید احمدزاده، طاهر ابوبکری صفحات 213-228

    محوطه تاریخی قلات موت آباد در منطقه پیرانشهر به لحاظ مستندات متعدد تاریخی و فرهنگی ازقبیل: آثار سفالی، بقایای معماری، آجری و به خصوص از جهت نقشه معماری بسیار حایز اهمیت است. وجود نقشه موسوم به «ستاره ای» در طراحی حصار بیرونی محوطه، بیانگر اهمیت و نقش محوری این محوطه در دشت پیرانشهر است. این محوطه در جوار یکی از شعب رودخانه زاب کوچک قرار گرفته است که در اثر گذر زمان، استفاده از آن به عنوان پایگاه نظامی در دوره معاصر و حفاران قاچاق به تدریج تخریب شده است و هم اکنون شواهد آوار معماری در سطح محوطه قابل مشاهده است. نمونه هایی از طراحی نقشه ستاره ای شکل در نقاط مختلف ایران و هم چنین قلعه های اروپایی قابل مشاهده، و از این حیث با نقشه قلات موت آباد قابل مقایسه است. مساله اصلی این نوشتار، بررسی این محوطه با تکیه بر مدارک و شواهد موجود است تا ضمن دستیابی به یک تاریخ گذاری نسبی محوطه، اهمیت ساختارهای نظامی در دشت پیرانشهر را مورد مطالعه قرار گیرد؛ بنابراین پرسش هایی مطرح است: 1- بنای قلات موت آباد متعلق به چه دوره زمانی، و دارای چه ساختار و نقشه ای است؟ 2- قلات موت آباد پیرانشهر به لحاظ فرم و ساختار معماری دارای چه ویژگی و کارکردی است؟ بر این اساس، نتایج تحقیق با توجه به مطالعه منابع مکتوب تاریخی، مقایسه نمونه های مشابه و هم چنین آثار مادی در سطح محوطه، می توان بیان کرد که محوطه در دوره صفویه، افشار یا اوایل قاجار، با نقشه ای موسوم به ستاره ای شکل، با کارکرد و عملکردی نظامی و الهام گرفتن از عناصر معماری غربی بنا شده است. روش تحقیق پژوهش حاضر تاریخی، توصیفی-تحلیلی است و جمع آوری یافته ها با مطالعه منابع تاریخی، مستندنگاری میدانی و تحلیل تصاویر هوایی و داده های حاصل از آن فراهم شده است.

    کلیدواژگان: قلات موت آباد، شکل و ساختار معماری، نقشه ستاره ای شکل، پیرانشهر
  • علیرضا قاسم پورنوبیجاری*، محمود سید، علیرضا واسعی صفحات 229-247

    در زمان حکومت صفویه مذهب تشیع در شبه جزیره دکن گسترس یافت و برخی از سلاطین آن منطقه به دلیل اشتراک مذهب روابط سیاسی خوبی با دولت صفویه برقرار کردند. مهاجرت شیعیان ایرانی به دکن از نیمه قرن هشتم هجری قمری افزایش چشمگیری داشت و در قرن دهم و یازدهم هجری قمری به اوج خود رسید. یکی از مهاجرانی که نقش تعیین کننده ای در تحکیم روابط سیاسی نظام شاهیان با دولت صفویه داشت، «شاه طاهر» بود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش شاه طاهر و عوامل این ارتباط و تاثیر و تاثرات آن در دو دولت است. نگارندگان با روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات به روش پژوهشی و کتابخانه ای می کوشند تا نقش شاه طاهر را در رواج مذهب تشیع و تحکیم روابط سیاسی بین دو دولت تبیین کنند. پرسش مهمی که در این تحقیق عنوان می شود این است که دیوانسالاران ایرانی از جمله شاه طاهر چه نقشی در تحکیم روابط نظام شاهیان با دولت صفویه داشتند؟ اگرچه نظام شاهیان در ابتدا برخلاف عادل شاهیان و قطب شاهیان ارتباطی با ایران و خاندان صفویه نداشتند و درواقع از مهاجران ایرانی که به جنوب هند مهاجرت کردند، نبودند؛ اما با وجود این مهاجرت شاه طاهر باعث ایجاد و توسعه روابط سیاسی و فرهنگی آن ها با صفویه شد. اگرچه دولت نظام شاهی نسبت به دیگر دولت های شیعه مذهب جنوب هند با تاخیر قابل توجهی به مذهب تشیع گروید، اما طرز تلقی آنان از تشیع به صفویان نزدیک تر بود و همین نکته موجب ارتباط خاص حکومت صفوی در دوره شاه طهماسب با حکومت نظام شاهی گشت. بنابراین می توان گفت که عامل مذهب نقش کلیدی در تحکیم روابط صفویه با نظام شاهیان ایفا می کرد و سبب ساز این نزدیکی مذهبی، دیوان سالار ایرانی شاه طاهر بود. درواقع مهاجرت دیوان سالاران ایرانی به جنوب هند سبب گسترش تشیع در این منطقه شد و شاه طاهر نیز با تاثیرگذاری بر پادشاه نظام شاهیان سبب رسمی شدن مذهب تشیع در این منطقه و آغاز تحکیم روابط میان صفویه و نظام شاهیان شد.

    کلیدواژگان: تشیع، شاه طاهر، صفویه، نظام شاهیان، شبه جزیره دکن
|
  • Elnaz Rashidian* Pages 7-30

    This paper presents a summary of a recently conducted geoarchaeological survey in the Susiana plains in southwest Iran. Here, the question of subsequent interaction of human settlements and their riverine landscape of the Greater Susiana region (roughly equivalent to modern Khuzestan) in the Later Village and the Early-historical periods (~ fifth to second millennium BCE) has been chosen as a case study. This study challenges the idea of the cultural expansion from South-Mesopotamia and its direct socio-political involvement in the spatial evolution patterns in Susiana in this timespan. It also offers an alternative interpretation: the riverine landscape and its spatial interaction with the settlement system. It has been suggested that the Later village settlements of Susiana were greatly influenced by the physical changes of the riverine landscape in their spatial development. This paper examines this hypothesis via geoarchaeological methods from the macro-level such as remote sensing to micro-level such as laboratory analysis of sediment logs to address this issue. The results of this study confirm three main points: (i) the westward migration of active watercourses in the mentioned time span; (ii) the direct correlation of this event with the spatial evolution of the studied settlements; and (iii) the overall differences between the neighboring plains of Susiana and south Mesopotamia in their geomorphological response to their fluvial evolution. 

    Keywords: Geoarchaeology, Greater Susiana, Riverine Landscape, Later Village Period, Early History, Settlement Patterns
  • Azita Mirzaye, Alireza Sardari-Zarchi* Pages 31-56

    The Kur river basin located on the center of Fars province is one of the main regions in Iran for the formation and development of prehistoric settlements. The Persepolis plain on the marginal areas of southeastern the basin has been a strategic and cross-cultural place for socio-economic exchanges from prehistoric times. The area during Chalcolithic period including Bakun and Lapui phases in 5th and 4th millennium B.C. has been settled by small villages such as Tal-e Bakun and Jalyan Archaeological sites. Jaylan is a complex site constituted of three parts and mounds that its name was the adaption of a neighboring village (Jaylan or Galyan), is situated 3.2 northwestern of Persepolis palaces and inside of its Buffer Zone. The site is completely flat on the farming lands, which can identify just by some surface finds, especially pottery sherds. The most important landscape complication of the ancient site is the Polvar (Sivand) river close to 100 m., and flows across the plain continuing southwest join to Kur river. Archaeological soundings at Jaylan excavated on the six trenches in various sizes between 7×5 m., 3×3 m., 2×6 m., and 2×2 m. Furthermore, 10 small test trenches at a distance of 10 to 50 m. from the center of site to recognize its core area and buffer zone that these didn’t have any cultural layers. So the area of the site is restricted to 0.5 hectares. a large quantity of Lapui pottery assemblage was found in lower levels, which generally divided into two categories including common ware and fine ware form to red, orange, and slight quantity in grey and buff colors. other significant finds are human burial and foundation of a large mud-bricks wall. Archaeological excavations at Jalyan show the site related to Lapui period, was a small settlement with two occupational phases. 

    Keywords: Lapui, Jalyan, Kur River Basin, 4th Millennium B.C., Archaeological Excavation
  • Ali Monadi, Hamid-Reza Valipor*, Amir-Sadegh Nagshineh Pages 57-71

    The Chalcolithic Age is one of the most important prehistoric periods in Iran. The transformations of this period in the Central Zagros have emerged in continuation of the Neolithic period.  One of the important areas of Central Zagros, which had many settlements related to the Chalcolithic era, is Silakhor plain in the north of Lorestan. Despite the cultural richness of the Silakhor plain during the Chalcolithic Age, no purposeful study has been conducted to clarify the Chalcolithic status of this area. In this regard, in order to clarify the settlement models of the Chalcolithic era of Silakhor plain, this study is presented, which is a summary of Ahmad Parviz’s archaeological studies and purposeful studies by the researchers, In the present study, the authors have tried to find the answer to the following questions: What were the settlement models of Silakhor plain in the Chalcolithic era? How can the changes of settlement models in the old, middle and new periods of the Chalcolithic era of Silakhor plain be analyzed? It seems that several factors including water resources, altitude of Silakhor plain and state’s roads have been effective in the formation of settlements in this area during the Chalcolithic age. Studies conducted in this plain so far have shown 80 ancient sites related to the Copper Stone Age. Some of these sites involve all three periods of old, middle and new Chalcolithic era. The spatial data collected in this research have been studied by GIS science studies method and implemented in ArcGIS 10.3 software. The basis of these studies is the distance of each settlement area from the nearest river and its altitude level from Silakhor plain. These maps have been implemented in all three periods of old, middle and new Chalcolithic Age of Silakhor plain. 

    Keywords: Central Zagros, Silakhor Plain, Chalcolithic Age, Settlement Models, GIS
  • Parasto Masjedi-Khak*, Mostafa Khazaei, Ali Aarab, Seyed Iraj Beheshti Pages 73-93

    Due to the long lasting durability of pottery, they remain unchanged and plays an important role in archaeological researches. Aside of its difference usage in archaeological research such as dating, artistic and subsistent and communications and exchanges among people of different regions, is used in technology level. Archaeological site of Tape Kelar Hill, situated near Hasankif city, in Kelardasht, is one of the most important prehistoric sites in southern coast of Caspian Sea, which includes cultural materials from the Late Chalcolithic from the fourth millennium B.C. to the Islamic era. The significance of this site has become twofold considering the previous views issued about prehistoric cultures in western Mazandaran and Gilan provinces. The Early Bronze Age potteries of this site are of Kura-Araxes. These are the most important finds of this site. The main research question of this article pertains to the structure of the pottery in this area in two periods and aims to see whether or not the initiation of Kura-Araxes pottery has resulted from external factors and there is difference between Early and Middle Bronze Ages? In this study, 15 pieces of pottery from Early and Middle Bronze ages were studied via petrography method in order to compare in terms of composition and mineral tissues. Research has shown that the pottery of this site, in spite of experiencing some changes in the tissues, is local production.

    Keywords: Kura-Araxes, Middle Bronze Ages, Tape Kelar, Petrography
  • Mahnaz Sharifi* Pages 95-114

    The Zab River basin contains the cities of Piranshahr and Sardasht in West Azerbaijan and parts of the city of Baneh in Kurdistan. The Zab River rises from the Northwest highlands of Piranshahr and after joining many branches passes through the highlands of Alan in Iran and enters Iraq. The extension of this basin is a relatively vertical strip along the Iran-Iraq border and the Little Zab River. Its orientation is Northwest to southeast and from west to east. The Zab Basin is located in an area with a cold and temperate mountainous climate, a Mediterranean rainfall regime, with average annual temperatures between 11.7°C and 13. 3°C and, 700 ml annual rainfall (Hojabri et al 95). This article tries to answer the question of how the cultural relations between this point and other areas of the presence of the late bronze culture have been established by studying the cultural materials belonging to the late bronze cultural tradition in Akhoran tepe. Also, what was the chronology of the stables? The results of archaeological excavations led to the identification of a late Bronze Age camp. The study of Akhoran cultural materials also indicates the presence of a late bronze pottery tradition. Studies and relative chronology of pottery showed that most of the cultural interactions and influences were with Hasanlu regions and outside the borders of Iran with Anatolia and Iraqi Kurdistan. The present study is based on archaeological excavations and then library studies and with a descriptive-analytical approach tries to introduce new pottery of the late Bronze Age.

    Keywords: Northwest of Iran, Late Bronze Age, Zab Basin, Akhoran Tepe, Archaeological Excavation, East of Anatoli
  • Mostafa Dehpahlavan, Mahdi Jahed* Pages 115-134

    In determining the boundaries of Qara Tappeh Sagzabad and Tappeh Qabristan in July 2016, evidence of a cemetery in the east of Qara Tappeh and southwest of Tappeh Qabristan belonging they revealed to the Iron Age 2 and 3 under sedimentary layers. In the 2018 and 2019 seasons of excavations, we got valuable findings in trenches 13 and 12 on the site. Among these findings are two tablet-like objects, one of these two objects, made of stone with a rectangular shape and light gray with a length and width of 12.5 × 18 cm and a thickness of 2.8 cm with circular blind holes, The holes made in four vertical rows and nine horizontal rows to a depth of 1.4 cm on one side of the object. We found the object in Grave No. 8 of Trench 13. Another example is a broken part of a gray rectangular clay object measuring 5.1 x 5.86 cm long and 2.81 cm thick with six circular blind holes 2.2 cm deep. We excavated this object from Trench 12. The two objects in question are comparable to the specimens found from Kul-Tarikeh, Haftavan Tappeh, and specimens unearthed from the neighbors of the Uzbeki archaeological site and the Sialk cemetery in the first millennium BC. This article examines these objects in terms of morphology and compares them with other similar findings, and it is likely that these findings, based on other examples and examples from older periods, are a kind of tablet for counting games; First by placing the findings in the archaeological context and comparative comparison with contemporaneous sites and then measuring the results with earlier examples of these findings in other archaeological sites, a preliminary proposal to use a counting game or board game for objects provided.

    Keywords: Iron Age, Sagzabad, Qara Tappeh, Numerical Tablet, Boardgame
  • Sasan Samanian*, Sareh Bahmani, Amin Bahmani Pages 135-158

    Glaze is not a new material and human beings have been familiar with it for many years. Glazes contain a wide range of organic and inorganic compounds. This research is about identifying the glazes of Achaemenid glazed bricks in Persepolis. So far, studies have been conducted on these bricks in the field of introduction, but comprehensive technical studies have not been done on identifying the composition of their glazes. The glazes used in Persepolis clay bricks are painted in white, light green, light green, dark brown, gray and fawn yellow. In this study, light green, light green and yellow fawn glazes were investigated. This research, which is of experimental-laboratory type with reference to valid scientific documents, has been carried out with the aim of identifying the constituent elements of glazes in Achaemenid glazed bricks in Persepolis. What are these bricks? In this regard, using XRD, SEM, DTA and TGA methods and more chemical analysis of the body and glazes, it was identified that the body of this type of brick is a siliceous body and very porous. According to the experiments, the results obtained in this study show that iron and magnesium are present in the composition of all glazes, which may have been present in the main composition (base glaze) in addition to color effects as impurities.

    Keywords: Takhtejamshid, Glazed Bricks, Chemical Methods, Green Glaze, Yellow Glaze, Lead Glaze
  • Abdolazim Amir-Shahkarami*, Seyed Mohamad Beheshti-Shirazi Pages 159-174

    Due to its geology, topography and climate, the land of Iran is rough and unstable. Therefore, the historical monuments located on it are always loading and unstable conditions and therefore need continuous maintenance in a scientific and experimental way. Documenting or reading historical monuments is the most important part of studying antiquities, through which the data and information contained in these monuments can be accessed and using the collected data to understand the knowledge hidden in the engineering of this building. Lack of correct knowledge of the works and insufficient attention to the details and laws hidden in the historical works, leads to incorrect analysis and as a result wrong reading of the work. Which leads to misguidance in policies facing the preservation of monuments and as a result damage to cultural and historical heritage.
    This article tries to analyze three incorrect readings of three famous historical works. The method of analysis in this paper is the use of analytical engineering and detailed analysis of the parameters of the effect and how to relate to them, which shows how a system was created and how it worked. And through this, it is concluded that a misreading of a historical collection leads to a misunderstanding of the function of that work, which can lead to errors in dealing with and preserving the work. The studied works include Pasargad site, Bostan arch complex and Biston complex. Each of these three historical sites contains elements for which scientists and archaeologists have defined the subject and application so far. Therefore, in this article, citing structural analyzes and causal relationships, it has been proven that the reading of these scientists is wrong and an attempt has been made to open a new perspective and path for exploring and recognizing these works.

    Keywords: Totalitarianism, Analytical Engineering, Psargad, Taqbostan, Bistoon
  • Sharareh Ataeiniya, Mohammad Mortezaei*, Mohammad Kalhor Pages 175-187

    The existence of some places in northern Iran with different climates has created special features and since the climate has a direct impact on the formation of culture and architecture of each region, cold and mountainous climate in Kojoor region has led to the formation of different architecture from other parts of the north. Which is mostly taken from the ancient cultures of this area. Meanwhile, architecture and sustainable development, based on naturalism, audience-oriented, functionalism based on exterior design with a combination of memories, needs and common aesthetics between archeology and architecture, designs and directs the exterior space. Kojoor is located between Haraz and Chalous valleys in the west of Mazandaran province, which has the widest areas and identified artifacts belonging to the Islamic era in the region. These works are divided into two groups: hills, and grounds and tomb buildings. In the archeological study of the works of Between the mountains plain of Kojoor, a lot of works including yards, cemeteries, ordering stone architecture, stone mills were identified, which shows its impact on the current culture and architecture. According to the clay data, the time range of the identified areas includes from the prehistoric period (Middle and New Bronze Age, Old Bronze, Iron) to the Islamic period (Qajar), with the largest number of settlements belonging to the Parthian historical period. Considering the large number of places, sites and cultural monuments of different periods in this region, it can be said that favorable conditions for the establishment of human societies have ruled this region. The present article tries to analyze the results of this research and examine the developments of this period, to address the role of these areas in the sustainable development of the region. 

    Keywords: Historical, Archaeological Sites, Survey, Identification, Sustainable Development of Kojoor
  • Fereshteh Sharifi, Mohmmad-Ebrahim Zarei* Pages 189-211

    Qorveh county is located in the southeast of Kurdistan province and is considered one of the highlands of Zagros. This plain find better environmental conditions from historical and Islamic times and this had attracted the attention of human groups. Compared to other neighboring areas, archaeological research in this plain has been done very little, especially the Islamic period archeology. In 2018, the plain and the county of Qorveh were surveyed and identified archaeologically that results of this research are part of its findings. The findings will be discussed, including the Islamic period pottery collection which is considered the most important goal of this research. Introducing and classifying these findings and presenting a picture of the situation of pottery and common types of pottery of the Islamic period in this region forms the general structure of this research. The research indicates the similarity and compatibility of the findings of this plain with neighboring areas, especially Hamedan which have almost the same conditions in terms of environmental landscape and cultural context. Questions for this study include: Which types of pottery of the Islamic period can be identified in Qorveh plain? At what time period are the studied pottery findings dated? Do the pottery findings of Qorveh plain show evidence of regional and extra-regional interaction? The results of this study show that 12 pottery types can be identified in the surface surveys of Qorveh plain and they can be dated from the early Islamic centuries to the present. The studied pottery is very close to the neighboring areas in terms of technique and patterns and we can even say that they are quite similar; but in comparison with the cross-regional although the techniques are similar but are clear differences in terms of decorative motifs. 

    Keywords: Qorveh Plain, Islamic Period, Glazed Ware, Plain Ware
  • Hassan Karimian, Haamid Norasi*, Farid Ahmadzadeh, Taher Abobakri Pages 213-228

    The historical site of Qalat Mutabad in Piranshahr is of paramount importance in numerous historical and cultural documents such as potteries and brick architectural remains, especially in terms of architectural maps and plans. The existence of a star-shaped plan in the design of the site’s outer fence illustrates the importance and pivotal role of this area in the Piranshahr plain. The site is located beside one of the branches of the Little Zab (or Lower Zab) River, which has been gradually destroyed due to the passage of time and the land-use change, “use as a military base in the contemporary period,” and currently the evidence of the architectural debris of the building at the site is evident. Examples of star-shaped plan design in different parts of Iran, as well as European fortresses, can be observed, and it is comparable to the plan of Qalat Mutabad in this respect. The main problem of this article is to evaluate the site relying on the available documents and evidence so that we study the importance of military forts in the Piranshahr plain while achieving a relative dating of the site. Accordingly, some questions about the architectural structure, especially its plan and the military and residential function of the site arise. According to written historical sources, the study of similar examples, as well as material artifacts at the site level, hypotheses concerning the attribution of the site to the period after Safavid, “Afshar or Qajar,” military function inspired by Western architectural elements, are presented. This study was conducted in a historical, descriptive-analytical method. In addition to studying historical sources and field documentation by the authors at the site, aerial images and data gained from these images were exploited. 

    Keywords: Qalat Mutabad, Form, Function Based, Star-Shaped Plan, Piranshahr
  • Alireza Ghasempour-Nobijari*, Mahmood Seyyed, Alireza Vasei Pages 229-247

    During the Safavid period, the Shiite denomination spread in the Dekan peninsula and some sultans of the region having some common religious beliefs established good political relations with the Safavid government. The migration of Iranian shiits to one of the eighth century AH had significantly increased and reached its peak in the tenth and eleventh centuries. One of the emigrants who played a decisive role in strengthening the political relation between Nezam Shahian dynasty and the Safavid government was Shah Tahir. This paper aims to study the role of Shah Tahir, the factor in that ralationship and its impact on both governments. The authors applying a descriptive- analytical method try to explain the role of Shah Tahir in propagation of Shiism and consolidation of relations between the two countries. Data was collected through a research and library method. Although Nezam Shahian unlike Adel Shahian and Qutb Shahian had initially no connection with Iran and the Safavid dynasty, in fact they weren’t among those who had migrated to southern India, Shah Tahir’s migration led to the establishment and development of political, cultural relations with the Safavids. However the Nezsm Shahian lagged significantly behind the other Shiite governments in southern India, converting to Shiism, its attitude to Shiism was closer to that of the Safavid to it. And this led to a special connection between the Safavid government during Shah Tahmasb’s reign and Nezam Shahian dynasty. So we can say that the factor of religion played a key role strengthening the relation between the Safavid and Nezsm Shahian and the person who caused such a religious closeness was the Iranian bureaucrat, ShahTahir. In fact the migration of the Iranian bureaucrats to the southern India led to the spread of Shiism in that region and Shah Tahir influencing the king of Nezam Shahian caused the Shiite to become official in the region. That was the beginning of a Safavid-Nezam Shahian solid relation. 

    Keywords: Shiite, Shah Tahir, Safavid, Nezam Shahian, Dekan Peninsula