فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1400)

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/05
  • تعداد عناوین: 5
|
  • باقر حسین آبادی، مهدی یکتایی* صفحات 1-34
    هدف

    تعالی، مدیریت سازمان از طریق مجموعه ای از سیستم ها، فرآیندها و واقعیت های به هم پیوسته است. سازمان های متعالی دارای سیستم مدیریت موثری هستند که بر مبنای آن خواسته ها و انتظارات کلیه ذی نفعان بر آورده می شود. با توجه به گستره ی ماموریت سازمان های اطلاعاتی و نقش آنها برای ایجاد امنیت پایدار که می تواند بر همه ی ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تاثیر گذار باشد، این سازمان ها خود نیازمند ارتقاء و تعالی بوده و لازم است در همه ی عرصه ها خود را بروز نمایند.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران عالی و راهبردی سازمان های اطلاعاتی و کارشناسان مرتبط به تعداد 185 نفر بوده که براساس فرمول کوکران، حجم نمونه 125 نفر تعیین گردید. در این پژوهش گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و پیمایشی با بهره گیری از ابزار پرسشنامه از نوع باز بوده است بر همین اساس پرسشنامه پس از انجام بررسی های لازم و بر اساس سوال های مندرج در تحقیق احصاء و با استفاده از روش پنج درجه ای لیکرت تدوین و بین کارکنان توزیع و استخراج پرسشنامه با توجه به مدل تحلیلی صورت گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    با توجه به شاخص های مدنظر مقام معظم رهبری در تعالی سازمان های اطلاعاتی، مشخص گردید فرمایشات ایشان چون متکی بر دو نکته دینی و علمی بوده و از محتوی آیات و روایات نیز استخراج شده، لذا هم قابلیت مدل های نظریه پردازان غربی را دارد و هم شیرازه اصلی آن متناسب با دین اسلام و فرهنگ ایرانی اسلامی می باشد، لذا برابر یافته های پژوهش از بین چهارمولفه اصلی مدل مفهومی تعالی، بعد عوامل فردی با 96.5%؛ بعد عوامل علم و فناوری با 91.7% ؛بعد عوامل فرهنگ و رفتار سازمانی با 91.1% و بعد عوامل ساختاری با 90.4% به ترتیب از بیشترین تا کمترین بار عاملی برخوردار بوده اند و لازم است مورد توجه مضاعف قرار گیرند

    کلیدواژگان: تعالی، عوامل ساختاری، علم و فناوری، فرهنگ و رفتار
  • محمد عباسی*، حمیدرضا نادی صفحات 63-98
    تهدیدات جدید از جمله تهدیدات ترکیبی، کارکرد اصلی اطلاعات یعنی ابهام زدایی از تهدیدات را به چالش کشیده است. ویژگی های منحصر به فرد تهدیدات ترکیبی سبب شده هم بازیگران دولتی و هم بازیگران غیردولتی از آن برای دستیابی به اهداف خود استفاده کنند. استفاده کنندگان از تهدیدات ترکیبی برای دستیابی به اهداف خود، از یک سو به طور هم زمان از ابزارهای متعدد بهره می گیرند تا تاثیرات راهبردی آن را افزایش دهند و از سوی دیگر، کل جامعه را به جای دولت مورد هدف قرار می دهند. استفاده هم زمان و فزاینده از ابزارهای گوناگون و تغییر ماهیت تهدیدات، کارکرد اصلی اطلاعات را به چالش گرفته است. از این رو بررسی چالش های تهدیدات ترکیبی دغدغه و مساله نویسندگان مقاله حاضر بوده که در تلاشند تا با هدف ارایه الگوی راهبردی حفاظت اطلاعاتی رافع این مساله نوین به سهم خود باشند. بدیهی است تهدیدات ترکیبی موضوع روز و مبتلابه کشور بوده و توجه ویژه در سطح جامعه اطلاعاتی کشور به این امر ضروری است.این تحقیق با بهره گیری از روش موردی - زمینه ای انجام شده و اطلاعات لازم به شیوه کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه با خبرگان) تهیه و داده های جمع آوری شده با روش داده بنیاد، تحلیل و دسته بندی گردیده و در نهایت الگویی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، اطلاعات، حفاظت اطلاعات، تهدیدات ترکیبی، جامعه اطلاعاتی
  • یحیی کاظمی رمدانی، سید محمود مجیدی*، مرتضی براتی صفحات 99-130

    ایجاد و حفظ امنیت ملی از وظایف عمده هر نظام و حکومتی است تا جایی که موفقیت کشورها در حفاظت از این امنیت، معیاری مناسب برای سنجش انسجام و اقتدار کشورها و رفاه شهروندان محسوب می شود. قوانین جامع و بدون نقص در حوزه امنیت ملی مهمترین ابزار در مجازات و بازدارندگی جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی است. تامل در متون قوانین جزایی جهت دست یابی نارسایی های ناظر بر جاسوسی مهمترین رسالت این پژوهش محسوب می شود. روش این تحقیق به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته های این تحقیق نشانگر آن است که در ارتباط با رکن قانونی، وجود ابهامات تقنینی در مصادیق جاسوسی، عدم تفکیک جاسوسی از خیانت به کشور و استفاده از قیود متعدد و غیر ضرور در زمره این نارسایی ها می باشد. در ارتباط با ارکان مادی و روانی نیز می توان به ترتیب به تحدید موضوع جاسوسی و عدم شمول آن به جنبه های جدید امنیتی و نیز تقید جرم انگاری به سوءنیت خاص و انگیزه مجرمانه اشاره کرد. با توجه به نارسایی های فوق و نیز عدم حمایت کیفری کامل مقنن از منافع حیاتی و محوری مردم، پیشنهاد نگارنده همانا لزوم توجه قانونگذار به ضرورت توسعه دامنه ی جرم انگاری این جرم به جنبه های نوین اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی امنیت و نیزگسترش موضوع آن به مطلق اطلاعات و اشیاء می باشد.

    کلیدواژگان: جاسوسی، جرم علیه دولت، سیاست کیفری، جرم انگاری ابهام زا
  • اسماعیل عبداللهی، مرتضی رضائی زاده*، اسماعیل جعفری صفحات 131-156

    برای تعیین نتیجه و ارزشیابی میزان اثربخشی برنامه های آموزشی در سازمان نیروی انتظامی، لازم است عملکردهای رفتاری آن مورد ارزشیابی قرار گیرد تا بتوان انحراف های احتمالی از هدف های برنامه را کشف و تصحیح کرد. بهترین راهکار برای انجام یک ارزشیابی بومی، اندازه گیری تغییرهایی است که در شاخص های رفتاری و توانمندسازی روان شناختی کارکنان پس از حضور در دوره آموزشی در آنان به وجود آمده است. بر این اساس، این پژوهش با سه سوال و فرضیه پژوهشی، به دنبال آن بود تا با شناسایی و تدوین شاخص های «اثربخشی رفتاری» و «توانمندسازی روان شناختی» بر اساس نظریه های کرک پاتریک و اسپریتزر، یک فرایند ارزشیابی اثربخشی رفتاری بومی را طراحی و پیاده‎سازی نماید. به لحاظ هدف، این پژوهش از نوع تحقیق و توسعه بوده و از لحاظ چگونگی گردآوری داده های مورد نیاز برای پاسخ به سوال های پژوهش، در گروه طرح پژوهش ترکیبی_اکتشافی طبقه بندی می شود. ضمن اینکه، از سه روش پژوهشی مرور نظام مند منابع علمی، تحلیل محتوای مصاحبه های نیمه ساختاریافته و پیمایش مقطعی سه پرسش‎نامه نگرش سنج به صورت پس رویدادی در دو نمونه آماری با حجم هر کدام 360 نفر استفاده شد. پس از تعیین شاخص ها و پیمایش مقطعی آنها در یک خوشه آماری، نتایج ضمن تایید سه فرضیه پژوهش نشان داد از دیدگاه کارکنان و مدیران خوشه آماری، آموزش های امنیتی معکوس دارای اثربخشی رفتاری معنادار در سه مولفه رفتار دانشی، رفتار نگرشی و رفتار مهارتی می باشند و این آموزش ها به خوبی توانسته بر توانمندسازی روان شناختی کارکنان تاثیر مثبت داشته باشد که این هم موجب افزایش رضایت مدیران در راستای انجام وظایف محوله و بهره وری سازمانی می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش های امنیتی، اثربخشی رفتاری، توانمندسازی روان شناختی، یادگیری معکوس
  • سید مهدی احمدی بالادهی*، علی دستور صفحات 157-174
    زمینه و هدف

    در ناجا صیانت از کارکنان و پیشگیری از وقوع جرم توسط آنان همواره مورد توجه بوده و بدین منظور اقدام های صیانتی مختلفی انجام می شود، هدف این تحقیق تعیین میزان تاثیر چهار دسته تدابیر صیانتی در پیشگیری از وقوع جرم ضرب و جرح توسط کارکنان ناجاست.

    روش شناسی: 

    نوع تحقیق کاربردی و از نظر شیوه بررسی از نوع پژوهش های توصیفی از شاخه پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنانی از فرماندهی انتظامی مازندران است که طی دو سال گذشته اقدام های صیانتی مورد نظر تحقیق در مورد آنها اجرایی گردیده است. نمونه آماری این پژوهش شامل 54 نفر است که به صورت تمام شمار مورد سنجش قرار گرفته اند. روش گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر کتابخانه (ابزار فیش نویسی)، پایگاه های اینترنتی و ابزار پرسش نامه محقق ساخته است. به لحاظ زمانی پژوهش حاضر در سال 1399 انجام و قلمرو مکانی این تحقیق، فرماندهی انتظامی مازندران است که در آن مبادرت به توزیع پرسش نامه شده است. ضریب پایایی مولفه های پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برابر 89/0 است که مطلوب و رضایت بخش است.

    یافته ها و نتیجه گیری: 

    نتایج و یافته های تحقیق نشان داد همه تدابیر صیانتی احصا شده مانند کلاس های آگاه سازی، ارشاد کارکنان، جلسات پرسش، پاسخ و هشدارها و پندهای صیانتی بر متغیر پیشگیری از وقوع جرم ضرب و جرح توسط کارکنان تاثیر دارند و در رتبه بندی تاثیر تدابیر صیانتی نیز هشدارها و پندهای صیانتی، پاسخ رتبه اول را داراست.

    کلیدواژگان: پیشگیری، تدابیر صیانتی، جرم، ضرب و جرح، کارکنان ناجا
|
  • Bagher Hoseinabadi, Mehdi Yektaei * Pages 1-34
    Objective

    Excellence is the management of organization through set of interconnected systems, processes, and realities. Transcendent organizations have an effective management system based on which the demands and expectations of all stakeholders are met. Given the scope of the mission of intelligence organizations and their role creating sustainable security that can affect all political, social and economic dimensions, these organizations themselves need to be promoted and excelled and need to update themselves all areas.

    Methodology

    This research is of applied type and has been done by descriptive-analytical method. The statistical population of the study included top and strategic managers of intelligence organizations and related experts of 185 people. Based on Cochran's formula, the sample size was 125 people. In this study, information was collected by library and survey method using an open-ended questionnaire. Accordingly, the questionnaire was compiled after conducting the necessary studies and based on the questions contained in the statistical research, using a five-point Likert method and distributed among employees. The questionnaire was extracted according to the analytical model.

    Findings and Results

    According the indicators considered by the Supreme Leader in the excellence of intelligence organizations, it was found that his orders are based on both religious and scientific points and are extracted from the content of verses and hadiths, so it has the ability of models of Western theorists. Its main principle is in accordance with the religion of Islam and Iranian Islamic culture, so according to the research findings, among the four main components of the conceptual model excellence, the dimension of individual factors with 96.5%; The factors of science and technology with 91.7%; the factors of culture and organizational behavior with 91.1% and the structural factors with 90.4%, respectively, have had the highest to the lowest factor load and need to be considered twice

    Keywords: excellence, Structural Factors, science, technology, culture, behavior
  • Mohammad Abbasi *, Hamidreza Nadi Pages 63-98
    New threats, including hybrid threats, have challenged the core function of intelligence, which is to demystify threats. The unique characteristics of hybrid threats have led both government and non-government actors to use them for achieving their goals. Users of hybrid threats, on the one hand, use multiple tools simultaneously to increase their strategic impact, and on the other hand, target the whole society instead of the government to achieve their goals. The simultaneous and increasing use of various tools and changing the nature of threats has challenged the core function of intelligence. Therefore, the concern and issue of the authors for the present article is examining the challenges of hybrid threats and they are trying to take an important step towards this issue with the aim of providing a strategic pattern of intelligence security. Obviously, hybrid threats are a current issue in the country and special attention is needed at the level of the country's intelligence community. This research has been done by using the case and context method and the necessary information has been prepared in a library and field method and the collected data have been analyzed and categorized by the data-based method and finally, the desired pattern has been presented. New threats, including hybrid threats, have challenged the core function of intelligence, which is to demystify threats. The unique characteristics of hybrid threats have led both government and non-government actors to use them for achieving their goals. Users of hybrid threats, on the one hand, use multiple tools simultaneously to increase their strategic impact, and on the other hand, target the whole society instead of the government to achieve their goals. The simultaneous and increasing use of various tools and changing the nature of threats has challenged the core function of intelligence.
    Keywords: strategic model, Information, Counterintelligence, hybrid threats, Intelligence Society
  • Yahya Kazemi Ramedani, Seyyed Mahmoud Majidi *, Morteza Barati Pages 99-130

    Establishing national security is a major task for every government system, so that the country's success in protecting the security is a good indication of integrity, authority and resident welfare of countries. In the field of national security, Comprehensive and impeccable laws are the most important tools for punishment and crime prevention against the security and tranquility. Reflecting upon Iran's Penal Code texts show that some cases are often hidden from view by ‎lawmakers.‎ using comparative study, this paper explores and examines the various aspects of the Islamic ‎Penal code Art. about some of the most important crimes against security, uncertainties in ‎Legislative elicitation‏ ‏and its level of criminalization comprehensiveness, and offers legal ‎strategies in this area‏.‏ Nowadays, the technical and economic strength is pulling power in every country, and criminalization practices of some crimes against the public interest in the laws of Iran generally differ from major Tends of Criminal Law in recent decades. As Economic, cultural and social security are among the new aspects of security, care should be exercised in formulation of regulations against security crimes such as espionage by law makers.

    Keywords: Espionage, Crime against the government, Criminal Policy, Ambiguous Criminalization
  • Esmaeil Abdollahi, Morteza Rezaei Zadeh *, Esmaeil Jafari Pages 131-156

    In order to determine the outcome and evaluate the effectiveness of training programs in the NAJA, it is necessary to evaluate its behavioral performance in order to correct possible deviations on the program objectives. The best way to perform an indigenous evaluation is measuring the changes have occurred in the behavioral indicators and psychological empowerment of employees after the training course. Accordingly, this study, with three questions and research hypotheses, sought to design and implement a process of evaluating behavioral effectiveness by identifying and formulating indicators of "behavioral effectiveness" and "psychological empowerment" based on Kirkpatrick and Spreitzer theory. In terms of purpose, this research is research and development type, and in terms of how to collect the data it is classified in exploratory mixed method designs. In addition, three research methods of systematic review of scientific resources, content analysis of semi-structured interviews and survey of three post-event attitude questionnaires were used in two statistical samples with 360 people in each of them. After determining the indicators and their cross-sectional survey in the statistical cluster, the results confirmed all research hypotheses and showed that from the point of view of employees and managers, FSTs had significant behavioral effectiveness in three components of knowledge behavior, attitude behavior and skill behavior. These trainings had a good effect on the psychological empowerment of employees, which also increase managers' satisfaction and organizational productivity.

    Keywords: Security Training, Behavioral effectiveness, Psychological empowerment, Flipped learning
  • Seyed Mehdi Ahmadi Baladehi *, Ali Dastour Pages 157-174
    Background and Aim

    In NAJA, protection of employees and prevention of crime by them is always considered and for this purpose, various protection measures are performed. The purpose of this study is to determine the impact of four categories of protection measures in preventing crime by NAJA staff.

    Research methodology

    The type of research is applied and in terms of research method is descriptive research from the survey branch. The statistical population includes employees of the Mazandaran Disciplinary Command who have been protected during the past two years. The statistical sample of this study includes 54 people, who have been measured in full counting. The method of data collection in the present study is done by library (receipt writing tool), internet sites and questionnaire tools In terms of time, the present study was conducted in 1399 and the spatial scope of this research is Mazandaran Disciplinary Command, in which a questionnaire has been distributed. The reliability coefficient of the questionnaire components using Cronbach's alpha method is 0.89, which is desirable and satisfactory.

    Research results

    The results and findings of the study showed that protective measures Such as awareness classes, staff guidance, Q&A sessions, safeguards and safety tips have an effect on the variable of preventing the occurrence of assault by employees and in ranking the effect of protective measures, there are warnings and protective advice and answer it has the first rank.

    Keywords: prevention, protective measures, Crime, Assault, NAJA Staff