فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 68 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 68 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • میر حسین موسوی*، جلال دهنوی، الهه شاطری صفحات 1-23

    هدف این مقاله مدل سازی تقاضای کل برق به منظور برآورد کشش های قیمتی و درآمدی با به کارگیری داده‎های استانی و روش پانل فضایی بوده است. با توجه به سه ساختار اقلیمی (معمولی، سردسیر و گرمسیر) در کشور که به دلیل تغییرات دمایی شکل می‎گیرند، تقاضا برای برق در استان‎های کشور متفاوت است. لذا این مقاله به دنبال این است که با در نظر گرفتن ماتریس وابستگی و مجاورت فضایی نسبت به استخراج کشش‎های قیمتی و درآمدی تقاضای کل برق (که در مطالعات قبلی مغفول مانده است)، اقدام نماید. برای این منظور از داده‎های سری زمانی 1386 تا 1396 برای 28 استان و روش پانل فضایی اقدام به برآورد تابع تقاضای کل برق گردید. نتایج حاکی از آن است که کشش قیمتی تقاضای کل برق (0.08-)، کشش متقاطع تقاضای برق (0.065-)، کشش درآمدی (0.11) و کشش تقاضا نسبت به تغییرات دما (1.9) است. به عبارت دیگر تقاضای برق نسبت به تغییرات قیمت برق و قیمت گاز طبیعی و درآمد دارای حساسیت کم تری (کم کشش) داشته ولی نسبت به تغییرات دما از حساسیت بالاتری (با کشش) برخوردار است. با توجه به کشش قیمتی برق نسبت به تغییرات گاز طبیعی می توان عنوان کرد که انرژی برق و گاز طبیعی نسبت به هم کالای جانشین هستند و هم چنین براساس کشش درآمدی، برق یک کالای نرمال ضروری محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد سنجی پانل فضایی، تقاضای برق
  • حمیدرضا سعیدنیا*، علیرضا جنت آبادی، اصغر مشبکی اصفهانی، حسین وظیفه دوست صفحات 25-65

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر بازاریابی و فروش نفت خام ایران می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع کاربردی و از نظر روش، با توجه به سوال های پژوهش، از نوع پژوهش آمیخته یا ترکیبی (کیفی و کمی) و به لحاظ ماهیت اکتشافی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از خبرگان، مدیران عالی، میانی، اجرایی ، کارشناسان و مدیران بازاریابی و فروش نفت خام و سیستم های آمار و اطلاعات امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران می باشد. ابزار جمع آوری داده ها ، مصاحبه با خبرگان در بخش کیفی و پرسشنامه در بخش کمی بوده است.  همچنین با بهره گیری از ضریب  CVR و CVI مورد تایید قرار گرفت. برای محاسبه پایایی از آلفای کرونباخ استفاده گردید که پایایی هر یک از معیارها بالاتر از 7/0 درصد به دست آمد و بنابراین پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفته است. در روش تحقیق نیز از نظریه داده بنیاد ((Grounded Theory جهت تحلیل بخش کیفی و از آمار توصیفی مانند میانگین و واریانس در بخش تحلیل عوامل جمعیت شناختی و از آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر) جهت پاسخ به سوالات تحقیق و آزمون فرضیه ها استفاده شده است. با امعان نظر به اهمیت و ضرورت انجام این تحقیق، باید اذعان داشت که به طور کلی در سیستم کنونی صنعت نفت کشور، بازاریابی معادل فروش درنظر گرفته شده و واحدهای مرتبط با بازاریابی، بیشتر به انعقاد قرارداد و فروش نفت (مراحل پس از بازاریابی) اشتغال دارند. برخی مدیران و دست اندکاران بازاریابی و فروش نفت ایران اعتقاد دارند که با توجه به ویژگی های خاص حاکم بر بازار نفت کشور از جمله محدودیت عرضه و شناخته شده بودن مشتریان هیچ ضرورتی برای بازاریابی نفت خام ایران در بازار و...، اساسا وجود ندارد. با توجه به نوسانات غیرقابل پیش بینی بازار نفت و رقابت روزافزون عرضه کنندگان نفت دنیا به خصوص در شرایط رکود و تحریم، انجام تحقیقات با هدف بازاریابی و تلاش جهت یافتن بازارها و مشتریان جدید، حفظ مشتریان کنونی و دستیابی به قراردادهای فروش با شرایط بهتر، ضرورتی دایمی و انکارناپذیراست.

    کلیدواژگان: شناسایی عوامل موثر، بازاریابی و فروش، نفت خام ایران، نظریه داده بنیاد
  • محمد مصطفوی*، شاپور محمدی، عبدالحسین شیروی، سعید فلاح پور صفحات 67-105

    با توجه به‌اینکه منافع ملی کشورهای صاحب منابع غنی نفتی هم چون ایران به این منابع گره خورده است، این کشورها در تلاش هستند تا رژیم مالی و سیستم مجوزدهی خود را برای سرمایه‌گذاران نفتی هر چه جذاب‌تر نمایند. در مقابل، به‌دلیل عدم قطعیت و ریسک‌های موجود در فعالیت‌های اکتشاف و تولید، تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بالادست همواره برای سرمایه‌گذاران چالش برانگیز بوده است. بنابراین نوعی مدل کمی ریسک مورد نیاز است تا سرمایه‌گذاران به‌واسطه آن، بتوانند نتایج مالی مورد انتظار از پروژه‌ی بالادستی را برآورد نمایند. مقاله حاضر، عدم قطعیت‌ها و ریسک‌های موجود در زنجیره فعالیت‌های توسعه میادین نفت و گاز را شناسایی و سپس هر کدام از ریسک‌های شناسایی شده را با روش حساسیت سنجی کمی می‌نماید. همچنین با مقایسه پارامترهای قرارداد نفتی ایران با پارامترهای مدل قرارداد مشارکت در تولید قطر، خدمات فنی عراق و قرارداد بیع متقابل، اصلاحاتی در مورد پارامترهای موجود قرارداد نفتی ایران پیشنهاد می‌شود. پس از اعمال اصلاحات مورد اشاره بر پارامترهای قراردادی، انحراف معیار به‌دست آمده برای شاخص‌های مالی دولت و سرمایه‌گذار توآمان کاهش یافت که‌این امر موید کاهش ریسک قراردادها به‌طور سیستماتیک و بهبود قراردادها برای هر دو طرف قرارداد می‌باشد. علاوه بر این، کلیه دست اندرکاران قراردادهای نفتی ایران چه به‌عنوان طرف اول قرارداد و چه به‌عنوان طرف دوم قرارداد، عموما به‌صورت حداکثری با اصلاحات پیشنهادی موافقت نمودند.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت، مدل جامع ریسک، قرارداد نفتی ایران، پارامترهای قراردادی، شاخص های مالی سرمایه گذار
  • رضا آقاموسی*، ناصر آزاد، محسن سید علی اکبر، نادره عزیززاده صفحات 107-139

    مطالعه حاضر با هدف ارایه الگوی رشد پویای سهم بازار ایران از تجارت منطقه ای گاز از منظر استراتژیک و اولویت بندی عوامل با رویکرد تحلیل شبکه ترکیبی انجام شده است. این مطالعه یک پژوهش اکتشافی است و از لحاظ روش و بازه زمانی گردآوری داده ها در دسته پژوهش های پیمایشی - مقطعی قرار دارد که در بازه زمانی 99-1398 انجام پذیرفته است. ابزار اصلی گردآوری داده های پژوهش، مصاحبه نیمه ساختار یافته، پرسشنامه دیمتل و ANP می باشد. قلمرو مکانی این مطالعه شرکت ملی گاز ایران و جامعه آماری شامل خبرگان نظری (اساتید دانشگاه) و خبرگان تجربی (مدیران شرکت ملی گاز ایران) می باشد. با استفاده از روش های نمونه گیری غیراحتمالی و به صورت هدفمند 15 نفر از خبرگان واجد شرایط انتخاب شدند. جهت شناسایی شاخص های پژوهش از تحلیل کیفی داده بنیاد استفاده شده است. در ادامه، به دلیل وجود رابطه میان معیارها و زیرمعیارها، از روش دیمتل برای شناسایی الگوی روابط استفاده گردیده و با توجه به شبکه روابط شناسایی شده، درنهایت از روش فرایند تحلیل شبکه برای رتبه بندی عوامل استراتژیک رشد پویای سهم تجارت گاز استفاده شده است. نتایج نشان داد که شاخص اهمیت مسئله دیپلماتیک و عوامل سیاسی از بیشترین اهمیت در میان تمامی شاخص های موجود برخوردار است. شاخص ایجاد تکنولوژی تبدیل گاز به گاز مایع LNG از اولویت دوم برخوردار می باشد. علاوه بر این، شاخص های افزایش کیفیت در ارایه صادرات گاز به متقاضی و تدوین برنامه های بلند مدت صادرات گاز از اهمیت بالایی برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل استراتژیک، رشد پویا، سهم تجارت گاز، رویکرد تحلیل شبکه، تکنیک دیمتل فازی
  • حامد عباسی نامی* صفحات 141-174

    نفت خام به عنوان یک نهاده استراتژیک بر عملکرد اقتصاد جهانی تاثیر می گذارد، به همین دلیل پیش بینی نوسانات قیمت نفت خام یکی از موضوعات مهم در مدیریت ریسک می باشد. سیر تاریخی نوسانات قیمت نفت حاکی از وجود الگوی خوشه ای است. از این رو به منظور مدل سازی و پیش بینی دقیق تر نوسانات قیمت آن، انواع مدل های GARCH به کار گرفته می شوند. هدف این پژوهش معرفی بهترین مدل GARCH با بهترین عملکرد در افق های زمانی مختلف می باشد. برای رسیدن به این هدف، نوسانات قیمت روزانه و هفتگی نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI) از ژانویه 1990 الی اکتبر 2020 با استفاده از مدل های GARCH تک رژیمی (GARCH(1,1)، GJR-GARCH، EGARCH، FIGARCH وHYGARCH) و مدل های تغییر رژیم (MRS-GARCH و MMGARCH) پیش بینی و مدل سازی شده اند. سپس به کمک توابع زیان سنتی و ارزش در معرض خطر، دقت عملکرد پیش بینی مدل های مختلف براساس داده های درون و برون نمونه ای ارزیابی شده و رتبه بندی مبتنی بر رویه مجموعه اطمینان انجام یافت. نتایج دروننمونهای حاکی از دقت باالی مدل GARCH-MRS بر حسب داده های هفتگی است، اما نتایج برون نمونه ای نشان دهنده برتری مدل های GARCH تک رژیمی می باشند. بنابراین وحدت رویه ای در پیش بینی نوسانات قیمت نفت در افق های زمانی مختلف وجود ندارد. هم چنین نتایج ارزیابی عملکرد پیش بینی توابع VAR نشان می دهند مدل های تغییر رژیم به طور معنادار منجر به بهبود عملکرد پیش بینی نوسانات قیمت نفت خام نمی شوند.

    کلیدواژگان: پیش بینی نوسانات، مدل GARCH تک رژیمی، مدل تغییر رژیم
  • مریم خرم*، تقی ترابی، عباس طلوعی اشلقی صفحات 175-194

    این پژوهش به منظور بررسی جنبه های اقتصادی تغییرات فناوری در صنعت حفاری با روش MRC، و با استفاده از منابع معتبر داخلی و خارجی در صنعت نفت انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه با خبرگان صنعت حفاری و کارشناسان اقتصادی، شناسایی شاخص های اقتصادی و فناورانه، تهیه و توزیع پرسشنامه مرتبط با شاخص های تعیین شده و تحلیل نتایج براساس مدل پویایی سیستم در بازه زمانی 5 ساله (1396- 1392) می باشد. مهم ترین هدف این تحقیق اثبات تغییرات تکنولوژی در صنعت حفاری همراستا با تغییرات اقتصادی با استفاده از روش پویایی سیستم در محیط Vensim است. مهم ترین نتایج حاصله عبارتند از: تغییر شاخص های اقتصادی مرتبط با فرآیند های نفتی همراه با تغییر در مقدار سطح اولیه نرخ تغییرات فناوری در صنعت حفاری؛ نرخ رشد پویای متغیر "فناوری های حفاری افقی (فرآیند MRC)" جهت "بهبود عملکرد در صنعت حفاری"، مقدار رشد متوسطی را نشان می دهد، به طوری که در سال 1392 در پایین ترین وضعیت خود یعنی حدود 2.1 درصد قرار داشته و با رشدی متوسط در سال 1394 به 5 درصد و با رشدی متوسط در سال 1396 به بالاترین میزان رشد خود، یعنی 5/8 درصد رسیده است. همچنین تغییرات فناوری در صنعت حفاری در بازه زمانی 5 ساله افزایش یافته و همانگونه که از عملکرد صنعت حفاری در مدل پویای سیستم قابل مشاهده است، شاخص های اقتصادی مرتبط با فرآیند های نفتی، همسو با نرخ تغییرات فناوری در صنعت حفاری نیز در طی این سال ها افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: جنبه های اقتصادی، تغییرات فناوری، صنعت حفاری، MRC، محیط پویای سیستم Vensim
  • شهریار زروکی*، اکرم مقدسی سدهی صفحات 195-226

    در این مطالعه تلاش بر آن است تا اثر مصرف انرژی بر آلایندگی محیط زیست در ایران مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور یک الگوی پایه (کل اقتصاد) و سه الگوی بخشی (بخش های خانگی، تجاری و عمومی؛ صنعت و حمل ونقل) با رهیافت خودتوضیحی با وقفه های توزیعی در دوره زمانی 1350-1396 برآورد شد. نتایج حاصله از برآورد الگو در قالب مصرف کل در بلندمدت نشان می دهد که در سطح کل اقتصاد و در بخش های خانگی، تجاری و عمومی، صنعت و حمل ونقل؛ مصرف کل حامل های انرژی با اثری مثبت بر انتشار دی اکسیدکربن همراه است. بررسی اثر مصرف انرژی برق و غیربرق بر انتشار دی اکسیدکربن در سطح کل اقتصاد در بلندمدت نشان می دهد که مصرف انرژی برق اثری معنادار بر انتشار دی اکسیدکربن ندارد؛ در حالی که در این بازه مصرف انرژی غیربرق اثری مثبت بر انتشار دارد. همچنین در بخش خانگی، تجاری و عمومی، انرژی برق و غیربرق با اثری مثبت بر انتشار دی اکسیدکربن همراه است. نتیجه دیگر آنکه در بخش صنعت و حمل ونقل مصرف انرژی برق اثر معناداری بر انتشار دی اکسیدکربن از این دو بخش ندارد؛ در حالی که مصرف انرژی غیربرق با اثری مثبت بر انتشار از بخش صنعت و حمل ونقل همراه است. همچنین از حیث اندازه اثرگذاری در بلندمدت، انتشار دی اکسیدکربن نسبت به مصرف انرژی (کل، برق و غیر برق) در سطح کل اقتصاد و بخش صنعت کم کشش، در بخش خانگی، تجاری و عمومی تقریبا دارای کشش واحد؛ و در بخش حمل و نقل کشش پذیر است. در باب مصرف انرژی برق نیز اندازه کشش تنها در بخش خانگی، تجاری و عمومی معنادار بوده و منفی است. در باب مصرف انرژی غیر برق، انتشار دی اکسیدکربن در سطح کل اقتصاد و بخش ها کم کشش بوده ولی با اینحال در بخش حمل و نقل اندازه کشش بیش از دو بخش دیگر است. در این راستا پیشنهاد می شود که به مصرف انرژی های تجدیدپذیر با میزان آلایندگی کمتر به عنوان جایگزینی مناسب برای سوخت های فسیلی در بخش های مختلف اقتصادی کشور توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، بخش های اقتصادی، آلایندگی محیط زیست، انرژی برق و غیربرق، ایران
  • تورج کریمی*، زهرا شهسواری، مجتبی بهرامی گرو صفحات 227-251

    اگرچه انرژی خورشیدی یکی از مهم ترین انرژی های تجدیدپذیر در ایران است که در اکثر مناطق کشور به ویژه کویر مرکزی قابل استفاده است، اما ماهیت تصادفی این نوع انرژی امکان پیش بینی توان خروجی تولیدی آن را دشوار ساخته و سبب بروز مشکلاتی در عملکرد سیستم های تغذیه کننده از این انرژی می شود. به همین دلیل به کارگیری سیستم های ذخیره انرژی برای بازه های زمانی که تولید کم تر از مصرف است، جهت تعادل بین تولید و مصرف ضروری می باشد. تکنولوژی های متنوعی جهت ذخیره سازی انرژی خورشیدی وجود دارد اما قبل از استفاده از آن ها در ایران لازم است ظرفیت جذب این تکنولوژی ها در شرکت های ایرانی بررسی شده و براساس آن تصمیم گیری شود. در این پژوهش سعی شده ظرفیت جذب تکنولوژی های موجود جهت ذخیره سازی انرژی خورشیدی با استفاده از مدل تودورووا و دوریسین بررسی شده و به کمک تحلیل رابطه خاکستری، تکنولوژی دارای اولویت بالاتر جهت انتقال انتخاب شود. به این منظور ابتدا پنج شرکت اصلی در زمینه انرژی خورشیدی از استان های مختلف انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که تکنولوژی ذخیره سازی «مواد تغییر فازدهنده» نسبت به سایر تکنولوژی های ذخیره سازی انرژی خورشیدی دارای ظرفیت جذب بالاتری در ایران است.

    کلیدواژگان: انرژی پاک، انرژی خورشیدی، ظرفیت جذب تکنولوژی، ذخیره سازی انرژی، تصمیم گیری خاکستری
  • نورالدین شریفی*، مهدی جام گوهری صفحات 253-272

    گاز طبیعی نقش مهمی در اقتصاد ایران دارد. توجه به شاخص قیمت سایه ای می تواند راهنمای خوبی برای تعیین قیمت بهینه این منبع باشد. این پژوهش در صدر است قیمت سایه ای گاز طبیعی در فعالیت های تولیدی اقتصاد ایران را محاسبه نماید. برای این منظور، از مدل داده-ستانده غیرخطی استفاده شده است. داد‏ه‏های مورد نیاز از جدول داده-ستانده مرکز آمار ایران در سال 1390 تامین گردیده است. استفاده از مدل داده - ستانده غیر خطی، امکان تعیین همزمان قیمت سایه‏ای گاز در فعالیت های مختلف و نشان دادن قیمت سایه‏ای واحدهای مختلف گاز طبیعی که معمولا متفاوت از یکدیگر می‏باشند را برای این تحقیق فراهم ساخته است. همزمانی این دو خاصیت از ویژگی‏های این تحقیق در مقایسه با دیگر تحقیقات انجام شده در کشور می‏باشد. براساس نتایج تحقیق، از دید کلان، قیمت سایه‏ای تا حد زیادی به تغییرات در تولیدات فعالیت ها در ازای تغییرات در مصرف گاز طبیعی آنها وابسته است. با این حال، در تخصیص گاز طبیعی به فعالیت ها مختلف تولیدی مسئله قیمت سایه‏ای آنها از دید کلان کم تر مورد توجه قرار گرفته است. از دید خرد، قیمت سایه‏ای در حد بسیار زیادی به سهم منفعت صاحبان سرمایه در هزینه تولیدات آنها بستگی دارد. به استثنای تولید، انتقال و توزیع برق، همه فعالیت ها با 11 تا 98 درصد افزایش در قیمت گاز طبیعی سودآور می‏باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل داده-ستانده، گاز طبیعی، قیمت سایه ای، ایران
|
  • Mirhossein Mousavi*, Jalal Dehnavi, Elahe Shateri Pages 1-23

    This paper aims to model total electricity demand (incremental) in order to estimate price and income elasticities using provincial data and the spatial panel data method. Electricity demand at the province level is influenced by climatic zones, which can be divided into temperate, cold and sub-tropical. This paper uses time series data for electricity demand in Iran’s 28 provinces, taking into account climatic factors as well as income and price elasticities.  We use Elhorst methodology and likelihood-ratio test to compare spatial patterns in order to select the best method compatible with the theoretical model. The results indicate a  price elasticity of electricity demand (-0.08), cross elasticity of electricity demand (-0.6565), income elasticity (0.11) and elasticity of demand to temperature changes (1.9). In other words, electricity demand is minimally sensitive to changes in electricity prices and natural gas prices and income, but sensitive to changes in temperature (elastic). Our cross elasticities and income elasticity indicate that electricity and natural gas are substitutes for each other and can be considered essential goods based on their income elasticity.

    Keywords: Aggregation Demand, Electricity, Panel Data, Spatial Econometrics, Alhorst Methodology
  • Hamid Reza Saidnia*, Alireza Jannatabadi, *, Asghar Moshbaki Esfahani, Hossein Vazifeh Doost Pages 25-65

    This study identifies affecting determinants in the marketing of Iranian crude oil. The research methodology is qualitative and quantitative simultaneously. The statistical sample includes experts, senior and executive managers, marketing directors, and the Information Systems Department of the National Iranian Oil Company. Data is collected through qualitative interviews and quantitative questionnaires. Using CVR and CVI coefficients, the data is validated. The reliability of the questionnaire is examined by Cronbachchr('39')s Alpha where the obtained scores are higher than 0.7. The Grounded Theory is employed for qualitative analysis, descriptive statistics i.e. mean and variance for quantitative analysis, and inferential statistics (Pearson correlation and path analysis) to test the hypotheses. Under the countrychr('39')s current petroleum industry condition, "marketing" is regarded as equal to "sales" and marketing-related departments are mainly involved with contracting and selling petroleum i.e. post-marketing stages. Managers in marketing and selling believe that due to the special characteristics of the petroleum market, such as limited supply and well-known customers, there is no need for marketing Iranian crude oil. However, due to the oil marketchr('39')s unprecedented implications and the increasing competition of the worldchr('39')s oil defectors under sanctions, research to find new markets, keeping current customers, and reaching better agreements is essential.

    Keywords: Identifying Factors Affecting, Marketing, Sales, Iranian Crude Oil. Main theory
  • Mohamad Mostafavi* Pages 67-105

    Since the national wealth of oil-rich countries including Iran is connected to petroleum resources, these countries attempt to make their fiscal regimes and licensing system more attractive to international oil companies and investors. On the oil company side risks and uncertainties in oil and gas exploration and production are important challenges when deciding between different projects. This paper identifies the uncertainties and risks present in all stages of an oil and gas development project. Each of the identified risks is quantified using sensitivity analysis. Comparing contractual parameters of Iranian Petroleum Contracts with those of Iran’s buy back contract and other selected oil contract models in the Middle East including Qatar’s production sharing agreement and Iraq’s technical service contract, the paper proposes some changes to the contractual parameters of the Iranian Petroleum Contract. We notice that the amended contract reduces risks both for investing company and IranAfter applying the mentioned amendments, the standard deviation measured for the financial indicators of both the government and the investor was reduced confirming the reducing of contractual risks and improving the contract performance for both parties. In addition, all persons involved in preparation and implementation of Iranian petroleum contract whether as the first or the second party agree with the proposed amendments.

    Keywords: Uncertainty, a comprehensive risk model, Iranian petroleum contract, contractual terms, financial factors for investors
  • Reza Aghamousa*, Nasser Azad, Mohsen Seyedaliakbar, Nadereh Azizzadeh Pages 107-139

    This study presents a strategic viewpoint of the dynamic growth pattern of Iran’s share in regional natural gas trade, through factor prioritization, using network analysis. The study is an exploratory one, which falls under the cross-sectional category based on its research method and time frame for gathering pertinent data. This study has been conducted over the period 2019 to 2020. The main means of data gathering are semi-structured interviews, the Dematel questionnaire, and the Analytical Network Process. The statistical population of this study includes experts in theory (university professors) and experts in practice (managers of the National Iranian Gas Company). 15 qualified experts were selected for this study through non-probabilistic purposeful sampling methods, and the research indicators were identified using qualitative data analysis methods. Subsequently, considering the mutual impact among the main criteria and the sub-criteria, the Dematel method was used to determine the relationship pattern(s).  The ANP method was used to rank the strategic factors in the dynamic growth of the share of Iran in gas trade. The results indicate that diplomatic and political factors are the most important factors affecting this share. The development of the necessary technology for converting natural gas to liquid gas (LNG) is the second most important determinant. Additionally, quality of customer relations and long-term plans for exporting gas are also indicators of great importance.

    Keywords: Strategic Analysis, Dynamic Growth, Gas Trade Share, Network Analysis, Fuzzy Dematel Technique
  • Hamed Abasi Nami* Pages 141-174

    Forecasting crude oil price volatility is an important issues in risk management. The historical course of oil price volatility indicates the existence of a cluster pattern. Therefore, GARCH models are used to model and more accurately predict oil price fluctuations. The purpose of this study is to identify the best GARCH model with the best performance in different time horizons. To achieve the target we forecast the daily and weekly price volatility of West Texas Intermediate (WTI) crude oil from January 1990 to October 2020 using GARCH single regime (GARCH (1,1), GJR-GARCH, EGARCH, HYGARCH and FIGARCH), and switching regime (MRS-GARCH and MMGARCH)  models.  We then evaluate the accuracy of forecasts resulting from different models with the help of traditional loss functions and at-risk value.  The in-sample results indicate the high accuracy of the MRS-GARCH model in terms of weekly data, but the out-of-sample results show the superiority of single-mode GARCH models. There is thus no uniformly superior procedure for forecasting oil price volatility in different time horizons.  The  evaluation of the forecasting performance of VaR functions shows that switching regime models do not significantly improve the accuracy of forecasts of crude oil price fluctuations.

    Keywords: Forecasting volatility, Single regime GARCH Model, switching regime Model
  • Maryam Khorram*, Taghi Torabi, Abbas Touloii Ashlaghi Pages 175-194

    This research has been done in order to study economic aspects of technological changes in Horizontal Drilling methods especially MRC method in drilling for oil. In order to identify and evaluate related variables in both technological changes and economic indices, we used Vensim software to treat data collected during the time period of 2013 to 2017, in order to capture system dynamics. Data was collected through use of a questionnaire developed in consultation with drilling and economic experts. The study considered many constant variables. The study confirms positive growth in the technological changes of horizontal drilling especially via MRC method which, increased values of economic indices.

    Keywords: Economic Aspects, Technology Changes, drilling Industry, System Dynamic, Vensim software, MRC
  • Shahryar Zaroki*, Akram Moghadasi Sedehi Pages 195-226

    In this study, an attempt is made to investigate the effect of energy consumption on environmental pollution in Iran. For this purpose, a basic model (the whole economy) and three sectoral models (household, commercial and public; industry and transportation) has been estimated with an autoregressive distributed lag approach in the period 1971-2017. The results of the model estimation show the long-run total consumption at the whole economy and in the household, commercial and public, industry and transportation sectors, total energy consumption has a positive effect on carbon dioxide emissions. Investigating the effect of electricity energy and non-electricity on carbon dioxide emissions over the whole economy in the long run shows that electricity energy consumption has no significant effect on carbon dioxide emissions; while non-electricity energy consumption has a positive effect on emissions during this period. Also in the household, commercial and public sectors, electricity energy and non-electricity have a positive effect on carbon dioxide emissions. Another result is that electricity energy consumption in industry and transportation sectors has no significant effect on carbon dioxide emissions from these two sectors, while non-electricity energy consumption has a positive effect on emissions from industry and transportation sectors. Also, in terms of the long-run effect size, carbon dioxide emissions respect to energy consumption (total, electricity and non-electricity) across the whole economy and the industry sector is inelastic, in the household, commercial and public sectors is almost unit elasticity; and in the transportation sector is elastic. In terms of electricity energy consumption, the elasticity size was only significant and negative in the household, commercial and public sectors. In terms of non-electricity energy consumption, carbon dioxide emissions are inelastic in the whole economy level and sectors, however, in the transportation sector, the elasticity size is more than the other two sectors. For this reason, it is suggested to pay particular attention to the use of renewable energy with less pollution as a suitable alternative to fossil fuels in different economic sectors of the country.

    Keywords: Energy Consumption, Economic Sectors, Environmental Pollution, Electricity, Non-Electricity, Iran
  • Tooraj Karimi*, Zahra Shahsavari, Mojtaba Bahrami Gero Pages 227-251

    Although solar energy is one of the most important renewable energies in Iran that most areas of the country, especially the Central Desert, have considerable ability to use, but the random nature of this type of energy makes it difficult to predict its output power and may cause problems in the performance of the feed systems. For this reason, the use of energy storage systems for periods of less production than consumption is necessary to balance production and consumption. There are various technologies for solar energy storage, but before using them in Iran it is necessary to examine the capacity of these technologies in Iranian companies and decide on their basis. Absorption capacity is a process that helps organizations and companies in different industries and services to recognize the knowledge or technology and to attract, transfer and exploit it and achieve competitive advantage. In this study, it is tried to investigate the absorption capacity of existing technologies for solar energy storage and to select higher priority transmission technology by Grey Relational Analysis.

    Keywords: clean energy, solar energy, technology absorption capacity, energy storage, gray decision making
  • Nooraddin Sharify*, Mehdi Jamgohary Pages 253-272

    Natural gas plays a key role in Iran’s economy and using its shadow price in allocating it to different sectors can lead to optimal use of this resource. This study uses a non-linear input-output model to estimate the shadow price of natural gas in different economic sectors in Iran. The study uses values of the input-output table constructed by the Statistics Center of Iran for the year 2011. Using the non-linear input-output model allows us to simultaneously specify the shadow price of gas in different productive activities. In addition, the model can specify different values for shadow prices of different units of gas consumed by the same activity.  The simultaneity of these two features distinguishes the present study from previous ones conducted in the country. According to our research, the shadow price of gas in productive activities is dependent on the change in outputs stemming from changes in natural gas consumption. However, the shadow price of gas is often neglected in  allocating natural gas to different activities. Except for the production, transmission, and distribution of electricity, the use of natural gas in other activities is profitable with an 11 to 98 percent increase in gas prices.

    Keywords: Input-Output Analysis, Natural Gas, Shadow Price, Iran