فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های پولی - بانکی
پیاپی 45 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد ابوالحسنی*، سعید صمدی صفحات 393-434

    شواهد تجربی نشان می دهد بحران بانکی یکی از دلایل عمده ی بروز بحران های اقتصادی به شمار می رود. بانک ها نیز همانند هر بنگاه اقتصادی می توانند به صورت انفرادی یا گروهی با مشکل ورشکستگی مواجه شوند؛ اما باید در نظر داشت که آثار مخرب ورشکستگی بانک ها بسیار فراتر از ورشکستگی بنگاه های تجاری است. بحران های بانکی یک اتفاق نادر است، اما در صورت بروز، عواقب آن ها اغلب چشمگیر است. پیش بینی بحران های بانکی مطمینا دشوار است. از سویی، پیش بینی این وقایع نادر، که در موارد بسیاری علل و پیامدهای مختلفی دارند، از نظر اقتصادی بسیار چالش برانگیز است.روش تحقیق در این پژوهش از نوع کاربردی است و جامعه آماری پژوهش شامل تعدادی از بانک های تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این تحقیق سعی شده است، پیش بینی بحران های بانکی با روش پانل پروبیت ساده و پویا مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور از متغیرهای شاخص کل بورس، شاخص قیمت زمین، نسبت اعتبار به تولید ناخالص داخلی، نسبت اهرم، سود و سرمایه هر بانک که نشان دهنده ی وضعیت اقتصاد کشور و بانک ها است استفاده می شود. طبق نتایج حاصل شده نرخ پیش بینی درست در پروبیت پویا بیشتر از نرخ پیش بینی پروبیت ساده است و پروبیت پویا توانایی بیشتری در پیش بینی بحران های بانکی دارد. از طرفی متغیر نسبت اعتبارات اعطایی بانک ها به بخش خصوصی نسبت به GDP و نسبت اهرم با احتمال وقوع بحران بانکی در ایران رابطه معنادار و موثری دارند.

    کلیدواژگان: بحرانهای اقتصادی، بانک های تجاری، تولید ناخالص داخلی، بورس اوراق بهادار تهران
  • زهرا نیکخواه بهرامی*، رضا تهرانی صفحات 435-460

    تاکنون تحقیقات بسیاری در چهارچوب مدل های خطی یا غیرخطی و با استفاده از مدل های آماری و ابزارهای یادگیری ماشین در هوش مصنوعی برای برآورد نرخ بازده سهام در ایران معرفی شده است. هدف عمده این روش ها استفاده هم زمان از متغیرهای مستقل متفاوت برای بهبود مدل سازی نرخ بازده سهام است؛ درحالی که در فرایند پیش بینی پذیری نرخ بازده، علاوه بر نحوه مدل سازی، میزان همبستگی متغیرهای مستقل با یکدیگر و درنتیجه افزایش اریبی برآوردگرهای مدل نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازاین رو، در این مقاله بر اساس مدل ترکیبی درخت تصمیم و رگرسیون لجستیک به صورت هم زمان متغیرهای اثرپذیر را تشخیص داده شده و سپس مدلسازی غیرخطی نرخ بازده انجام شده است. به منظور بررسی مدل پیشنهادی، اطلاعات 100 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی بازه زمانی 1390-1397 در نظر گرفته و بر اساس مدل پیشنهادی، وزن های انتخاب پرتفوی بهینه برآورد شده است. نتایج بررسی ما نشان می دهد که الگوریتم ترکیبی پیشنهادی، از مدل های رقیب بازدهی بهتری دارد.

    کلیدواژگان: رتبه بندی سهام، درخت تصمیم، رگرسیون لجستیک، الگوریتم ترکیبی
  • مهدی خطیبی* صفحات 461-484

    مسئله تاخیر تادیه بدهکاران بانکی و شیوه برخورد با آن یکی از چالش های بانکداری بدون ربا است. سابقا روش رایج برخورد با تاخیر تادیه، جریمه تاخیر بود. بااین حال با توجه به حرمت ربا آن روش ممنوع شد و از راهکار وجه التزام که به لحاظ فقهی ماهیت متفاوتی نسبت به جریمه تاخیر دارد، برای الزام بدهکاران بدحساب استفاده شد. طبق این راهکار، بدهکار در قالب شرط ضمن عقد می پذیرد به ازای هر روز تاخیر، مبلغی را علاوه بر اصل بدهی به بانک بپردازد. روشن بود که این راهکار جایگزین برای جلوگیری از ضرر و زیان بانک بابت تاخیر تادیه ابداع شده بود؛ اما هرگز از خسارت واردشده به بانک و امکان الزام بدهکاران به جبران آن سخن به میان نیامد. تلقی آن بود که خسارت بانک از سنخ عدم النفع است و عدم النفع مصداق ضرر نیست تا بتوان با استناد به لاضرر آن را مطالبه کرد. در این مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی و اجتهاد مرسوم حوزوی تدوین شده است، نگارنده به دنبال اثبات این مطلب است که تحت شرایطی عدم النفع می تواند ضرر شمرده و به بدهکاران بدحساب منتسب شود. به تعبیر روشن تر، اگر شرایط کسب درآمد از پول برای بانک فراهم باشد و تاخیر در بازپرداخت بدهی سبب جلوگیری از کسب درآمد بانک شود، این عدم النفع عرفا ضرر محسوب می شود و منتسب به بدهکار بدحساب است و وی موظف به جبران خسارت است. همچنین، برای اثبات اینکه کوتاهی بدهکار در بازپرداخت سبب خسارت بانک شده، از آمارهای منتشرشده از سوی بانک مرکزی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تاخیر تادیه بدهی بانکی، جریمه تاخیر، خسارت تاخیر، بدهکاران بانکی، وجه التزام
  • حسن رضایی، محمدرضا لطفعلی پور*، محمدعلی فلاحی صفحات 485-524

    ثبات بانکی در سال های اخیر به ویژه پس از بحران مالی سال های 2009-2008، بیش ازپیش در سیاست گذاری ها مورد توجه قرار گرفته است. علی رغم اینکه رقابت به عنوان پیش شرطی برای بهره وری، نوآوری فناورانه، توسعه نهادی، و فراگیری مالی مطرح می شود، تاثیر رقابت بانکی در ثبات مالی همچنان مورد بحث است. در این مقاله، مقدار بهینه رقابت و تمرکز بازار برای حداکثرسازی ثبات صنعت بانکداری موردمطالعه قرار می گیرد. برای آزمون و تخمین رابطه بین متغیرها از آمار 170 کشور برای سال های 2017-1995 به صورت ترکیبی در قالب مدل پانل دیتای پویا به روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی دومرحله ای استفاده شده است. رابطه ای U شکل وارون بین تمرکز و ثبات به دست آمد. تا سطح آستانه 0٫18 برای شاخص لرنر، با افزایش تمرکز، ثبات افزایش می یابد. تمرکز بیشتر از آن احتمالا باعث تشدید رفتار فردی بانک ها خواهد شد و می تواند برای ثبات صنعت بانکداری مضر باشد. اما لحاظ کیفیت نهادی باعث می شود تا رابطه بین تمرکز و ثبات به صورت U شود و بعد از نقطه آستانه متغیر تعاملی کیفیت نهادی و قدرت بازار، افزایش قدرت بازار باعث افزایش ثبات شود.

    کلیدواژگان: ساختار بازار، آزادی اقتصادی، ثبات بانکی، گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی دو مرحله ای
  • محسن رضایی میرقائد، ابراهیم علی نژاد مهربانی*، افسانه مافی اصل صفحات 525-556

    تورم های دورقمی طی دهه های اخیر یکی از مشکلات اقتصاد ایران بوده است که تاکنون سیاست گذاران موفق به حل آن نشده اند. استمرار تورم های بالا بحث اصلاح واحد پول ملی را مطرح کرده است. تجربه کشورهایی که واحد پولی شان را اصلاح کرده اند، نشان می دهد این سیاست به تنهایی تاثیر چندانی ندارد و موفقیت آن مستلزم اقدامات دیگری است. در این مقاله، هشت متغیر تاثیرگذار در کنترل تورم به عنوان اصلاحات اقتصادی معرفی شده و با استفاده از مدل پروبیت ترتیبی، اثر تغییرات این متغیرها در تورم سنجیده شده است. نمونه مورداستفاده در تحقیق شامل 61 مورد اصلاح واحد پولی توسط 48 کشور در بازه زمانی 2018-1980 است. نتایج حاصل از این تخمین ها نشان می دهد از هشت مورد اصلاحات پیشنهادی مورداستفاده در مدل، پنج مورد آن ها دارای تاثیرات معنی داری در تورم اند. به عبارت دیگر، کشورهایی در اجرای این سیاست موفق بودند که این پنج مورد اصلاحات اقتصادی را پیش از حذف صفر از پولشان اعمال کرده اند. نتیجه مهم دیگر باوقفه بودن اثرگذاری این اصلاحات در کنترل تورم است. بسته پیشنهادی مقاله که از نتایج تخمین ها به دست آمده عبارت است از استقلال بانک مرکزی، کاهش کسری بودجه دولت، کاهش نوسانات نرخ ارز بازاری، افزایش نرخ رشد تولید ناخالص ملی، و کاهش خالص بدهی دولت به نظام بانکی.

    کلیدواژگان: پول، تورم، اصلاحات اقتصادی، برنامه های تثبیت، حذف صفر از پول ملی
  • علی رضا رفیعی*، مجید اسحاقی گرجی، علی رضا عرفانی صفحات 557-590

    یکی از دستاوردهای جدید علم اقتصاد پولی، ضرورت وارد کردن اصطکاک های تامین مالی در مدل های اقتصادی است. یک ابزار تحلیلی دراین باره، سیاست گذاری پولی را فرآیندی دومرحله ای ترسیم می کند. تشخیص حجم مناسب برای تغییر عرضه پول در مرحله اول و تخصیص این حجم به بخش های مختلف اقتصاد در مرحله دوم انجام می شود. مرحله تشخیصی را بانک مرکزی برعهده می گیرد و مرحله تخصیصی را به شورای بانک های تخصصی می سپارد تا به این ترتیب کارایی بیشتری فراهم شود، زیرا بانک های تخصصی در مقایسه با بانک مرکزی، اطلاعات بیشتری در خصوص بخش های مختلف اقتصاد دارند. براساس قضیه آرو، در مرحله تخصیصی به این سبب که تصمیم جمعی اتفاق می افتد، مسئله عقلانی بودن شکل می گیرد. فرضیه ای ریاضی درباره این سیاست گذاری روایتگر یک دوراهی سیاستی است: سیاست گذاری پولی دومرحله ای اگرچه کارایی را بهتر می کند، عقلانی بودن را بدتر می کند.نتایج تحقیق بیانگر این است که در چهارچوب دستاوردهای قضیه مشهور آرو این فرضیه درست است و در این مقاله سه رویکرد به منظور برون رفت از این دوراهی معرفی می شود.

    کلیدواژگان: قضیه آرو، عقلانی بودن، کارایی تخصیصی، اصطکاک های تامین مالی
|
  • MohammadJavad Abolhasani*, Saeed Samadi Pages 393-434

    Empirical evidence shows that the banking crisis is one of the leading causes of economic crises. The occurrence of a banking crisis due to the interconnectedness of the banking network with countrieschr('39') economies makes it very difficult to study and predict them. The research method in this research is applied. The statistical population of the research includes Saderat, Mellat, Tejarat, Eghtesad Novin, Parsian, Pasargad, Sina, Sarmayeh, Karafarin, Hekmat Iranian, Ansar, Shahr, Gardeshgari, Tose Etebari, Saman, Dey is the Khavaremianeh, and Postbank and the research period is from 2007 to 2017. This research has evaluated the banking crisis prediction by simple and dynamic probit panel method in two periods when the first period includes the first and second lags and the second period includes the third and fourth lags. For this purpose, the variables of total stock index, land price index, credit to GDP ratio, leverage, profit, and the capital ratio of each bank, which indicates the state of the countrychr('39')s economy and banks, are used. According to the results, the correct prediction rate in dynamic probit is higher than the simple probit prediction rate, and dynamic probit is more capable of predicting banking crises. On the other hand, the ratio of loans granted by banks to the private sector to GDP and the ratio of leverage have a significant and effective relationship with the probability of a banking crisis in Iran.

  • Zahra Nikkhah Bahrami*, Reza Tehrani Pages 435-460

    Much research has introduced linear or nonlinear models using statistical models and machine learning tools in artificial intelligence to estimate Iranchr('39')s rate of return. The primary purpose of these methods is simultaneously use different independent variables to improve stock return rateschr('39') modeling. However, in predicting the rate of return, in addition to the modeling method, the degree of correlation of the independent variables with each other and, consequently, the biased increase of the model estimators is of particular importance. Hence, in this paper, we perform a concurrent model of decision tree and logistic regression with affective variables simultaneously and then make a nonlinear model of return rate. To evaluate the proposed model, information of 100 companies admitted to the stock exchange during the period 2011 to 2018 is considered. The results of our study show that the proposed hybrid algorithm performs better than competing models.

  • Mahdi Khatibi* Pages 461-484

    The issue of late payment of bank debtors and how to deal with it is one of the challenges of usury-free banking. After the the Islamic Revolution, many jurists considered the solution of the penalty for late payment to be haram (forbidden) as being ignorant usury. As a result, the banking system stopped receiving late payment penalties. Elimination of late payment penalties led to the abuse of some bank debtors and damage to the banking system. Hence, the alternative solution, which was approved by the jurists of the Guardian Council of the Constitution, was presented under the title of obligation. According to this solution, the fine amount is included in the form of a condition in the contract, and the debtor agrees to pay an amount to the bank in addition to the principal debt for each day of delay. It was clear that this alternative solution had been devised to avoid bank losses due to late payment. But there was never any dialog of damaging the bank and the possibility of forcing debtors to compensate. It was considered that the bankchr('39')s loss is of non-profit type and non-profit is not a case of loss so that it can be claimed not based on loss. In the present article, which has been prepared by the descriptive-analytical method, the author seeks to prove that non-profit can be considered a loss and attributed to overdue debtors under some conditions. In other words, if there is a suitable interest and the delay in repaying the debt is the exclusive cause of the loss for the bank, the non-profit of the is customarily considered a loss. And it is attributed to the debtor, and he is obliged to compensate for the damage. Also, the provide the exclusive causality of debtors in causing damages to the bank, the statistics published by the Central Bank has been used.

  • Hassan Rezaei, MohamadReza Lotfalipor*, Mohammadali Fallahi Pages 485-524

    Banking stability in recent years especially after the financial crisis of 2008-2009, has received more and more attention in policymaking. Although competition is a prerequisite for productivity, technological innovation, institutional development, and financial inclusion, the impact of banking competition on financial stability has been the subject of active debate. in this article, the optimal amount of competition and market concentration to maximize the banking industrychr('39')s stability is studied. For testing and estimating the relationship between variables, statistics of 170 countries between 1995 to 2017 and the two-step System of Generalized Method of Moments have been used. An inverse U shape relationship resulted between concentration and stability. As the threshold of 0.18 for the Lerner indicator, stability increases with increasing concentration. A greater concentration than the 0.18 threshold will further aggravate bankschr('39') individual behavior and may be harmful to the stability of the banking industry. But considering institutional quality makes the relationship between focus and stability U-shaped. After the threshold of the interaction variable of institutional quality and market power, increasing market power increases stability.

  • Mohsen Rezaee Mirgaeed, Ebrahim Alinejadmehrabani*, Afsaneh Mafiasl Pages 525-556

    Double-digit inflation has been one of the problems of Iranchr('39')s economy in recent decades that policymakers have not been able to solve. The continuation of high inflation has raised the issue of reforming the national currency. The experiences of countries that have reformed their currencies show that this policy alone has little effect and its success requires other measures. In this paper, eight effective variables in controlling inflation are introduced as economic reforms and using sequential probit model, the effect of changes in these variables on inflation is measured. The sample used in the study includes 61 currency modifications by 48 countries in the period 1980-2018. The results of these estimates show that out of the eight proposed modifications used in the model, five of them have significant effects on inflation. In other words, countries that have implemented these five economic reforms before eliminating zero from their currency have been successful in implementing this policy. Another important consequence is the cessation of the effectiveness of these reforms in controlling inflation. The proposed package of articles obtained from the results of the estimates includes the independence of the central bank, the reduction of the government budget deficit, the reduction of market exchange rate fluctuations, the increase of the GDP growth rate, and the reduction of the net government debt to the banking system.

  • Alireza Rafiee*, Majid Eshaghi Gordji, Aliraza Erfani Pages 557-590

    Financial frictions inducted in the model is a new contribution to monetary economics. Herein, an analytical tool arranges monetary policymaking in the form of two steps procedure. In the first step, an appropriate amount of money supply should be assessed; and in the second step, that appropriate amount should be allocated to several sectors. The Central Bank obligates the step of assessment and entrusts to the Board of Professional Banks the allocating step; this way provides more efficiency since the professional banks in comparison to the central bank have more and better information about economic sectors. According to Arrowchr('39')s theorem, in allocating, rationality arises because collective decision-making happens in this step. The mathematical proposition about this policymaking narrates the dilemma of policymaking: two-step monetary policymaking makes better efficiency but worse rationality. The results show that Arrowchr('39')s theorem contributions prove that the proposition is correct and this paper presents three approaches to get out from this dilemma of policymaking.