فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 83 (بهار 1400)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 83 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی قربانعلی*، عبدالعلی پورشاسب صفحات 5-26

    سطح راهبردی اداره امور ارتش که از سطوح مدیریتی یکی از دستگاه های نظام ج.ا.ایران است را می توان بر اساس اصول و موازین علمی رایج و پذیرفته شده دنیای معاصر، از گفتمان ولایت فقیه (حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) و حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی)) احصا و تدوین نمود. بنابراین ازآنجایی که نظام ج.ا.ایران، نظامی است که بر اساس موازین دین مبین اسلام و گفتمان ولایت فقیه پدید آمده و به حیات خود ادامه داده؛ می توان با احصا و طبقه بندی گفتمان ولایت فقیه در قالب سطوح مختلف راهبردی مدیریت آن را جهت اداره امور هر یک از دستگاه های اجرایی نظام جمهوری اسلامی ایران تدوین و همچنین مبنایی را جهت مطالعه و بررسی اندیشمندان فراهم نمود. در این تحقیق برای دستیابی به نتایج از روش های متنوع تحقیق کیفی مانند تحلیل محتوا، تحلیل گفتمان و نظریه مبنایی استفاده گردیده است. جامعه آماری تحقیق حاضر حدود 150 نفر از فرماندهان و مدیران راهبردی هستند که طی 40 سال اخیر در مشاغل راهبردی انتصاب داشته اند. بر اساس یافته های تحقیق، حفظ اصول و ارزش های دینی، دفاع از استقلال، امنیت مرزها، حفظ نظام و انقلاب، ارتقای آمادگی و تقویت بنیه دفاعی با تاکید بر خوداتکایی، اهداف اصلی و مردمی بودن، مکتبی بودن و معنویت، نوآوری و خودباوری، شناخت و بصیرت به همراه سبک زندگی اسلامی، اساس دکترین و ارتقای آموزش، اولویت کار، تلاش و استقامت، تحول و هم افزایی، عدالت محوری و مدیریت انقلابی و جهادی به همراه ظلم ستیزی و استکبارستیزی در کنار ارتباط با کشورهای دوست و همسایه اساس سیاست های اداره امور ارتش ج.ا.ایران را تشکیل می دهند و ابعاد شش گانه به همراه مولفه های آن ها که در اجرای سیاست ها و راهبردها برای دست یابی به اهداف مورداستفاده قرار می گیرند در بخش نتیجه گیری به طور کامل اشاره شده است.

    کلیدواژگان: محورهای راهبردی، اداره امور، گفتمان ولایت فقیه، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • امیرحسین الهامی *، هادی مراد پیری صفحات 69-90

    برنامه درسی آمادگی دفاعی در نظام آموزش های عمومی، از بسترهای اصلی انتقال دانش و مهارت های مقدماتی و همگانی دفاعی (عامل و غیرعامل) به نسل آتی کشور است. هم اکنون، کیفیت و کمیت عناصر اصلی برنامه درسی آمادگی دفاعی پاسخ‌گوی نیازهای دفاعی کشور در حوزه جنگ سخت و نرم نیست و به رغم بسترهای مناسب قانونی، آموزش های مربوطه جایگاه مناسبی در برنامه های آموزش عمومی ندارد. این مقاله، گزارش پژوهشی اقدامات و فعالیت های پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس و سازمان های همکار در سال های 1397 و 1398 است که متناسب با مفاد تفاهم نامه بین وزارت آموزش وپرورش و ستاد کل نیروهای مسلح تنظیم گردیده است. هدف پژوهش، آسیب‌شناسی «برنامه درسی آمادگی دفاعی» و «سازوکارهای آموزشی و تربیتی معلمان» و درنهایت ارایه پیشنهادات راهبردی برای احراز جایگاه واقعی برنامه درسی آمادگی دفاعی است. پژوهش از نوع کاربردی است و داده ها و اطلاعات آن با روش کتابخانه ای و میدانی جمع‌آوری‌شده؛ به این منظور، نخست، جایگاه قانونی و تکالیف مصرح سازمانی در ارتباط با درس آمادگی دفاعی برشمرده شده است؛ سپس، اجزا و عناصر اصلی برنامه درسی معرفی و تشریح گردیده است؛ پس‌ازآن، وضع موجود برنامه درسی آمادگی دفاعی بر اساس بررسی میدانی تشریح و تجزیه‌وتحلیل شده و آسیب‌ها و نقاط ضعف آن احصاء شده است؛ و در مرحله بعد، اقدامات پژوهشگاه در هماهنگی با سایر مراجع ذی‌صلاح در رابطه با برنامه درسی و آموزشی آمادگی دفاعی ذکرشده؛ و درنهایت، پیشنهادات راهبردی برای احراز جایگاه واقعی درس آمادگی دفاعی ارایه‌شده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، درس آمادگی دفاعی، توانمندسازی معلمان، وزارت آموزش وپرورش
  • حسن مفخمی شهرستانی*، محمدرضا خراشادی زاده صفحات 91-110

    الگوی مدیریت راهبردی معمولا شامل ابعاد تدوین، پیاده سازی، اجرا، هدایت، نظارت و کنترل است. هدف اصلی تحقیق "دستیابی به الگوی مدیریت راهبردی پدافند غیرعامل ناجا در ابعاد پیاده سازی و اجرا در برابر تهدیدات علیه امنیت عمومی کشور" و اهداف فرعی شناسایی مولفه های ابعاد پیاده سازی و اجرایی الگوی مدیریت راهبردی پدافند غیرعامل ناجا در برابر تهدیدات علیه امنیت عمومی کشوراست. در این مقاله منظور از شبه الگو، الگوی مدیریت راهبردی در دو بعد پیاده سازی و اجرا می باشد. مسئله اصلی این تحقیق ضمن فقدان یک الگوی مدون مدیریت راهبردی پدافند غیرعامل ناجا در مقابله با تهدیدهای علیه امنیت عمومی کشور، چیستی ابعاد پیاده سازی و اجرا است که موجب مصون سازی امنیت عمومی کشور توسط ناجا می گردد. این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای و رویکرد این تحقیق به صورت آمیخته کیفی و کمی بوده و با روش توصیفی، پیمایشی انجام شده است. جهت گردآوری اطلاعات و تهیه پرسشنامه از طریق روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 16 نفر به عنوان خبرگان پژوهش به روش گلوله برفی انتخاب و برای سنجش دقیق مولفه های این عوامل از طریق پرسشنامه و با آزمون T یک طرفه وزن هر مولفه را به دست آورده و در نمونه ای به حجم 120 نفر تمام شمار طراحی و مورد پیمایش قرار گرفت. یافته های تحقیق، الگوی مدیریت راهبردی پدافند غیرعامل ناجا در دو بعد پیاده سازی و اجرا برای مصون سازی محیط امنیت عمومی در مقابله با تهدیدها در حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی - اجتماعی، امنیتی و فناورانه است.

    کلیدواژگان: شبه الگوی مدیریت راهبردی، پدافند غیرعامل، ناجا، تهدیدات علیه امنیت عمومی کشور، پیاده سازی، اجرا
  • حیدرعلی نیرومند*، محمدحسن باقری، غلامحسین رضایت صفحات 111-134

    ارزیابی عملکرد در هر سازمان به مثابه قلب سازمان به شمار می آید زیرا خروجی آن می تواند در نظام نگهداشت کارکنان سازمان تاثیر مهمی بجا گذارد. هدف این پژوهش ارایه شاخص های ارزیابی عملکرد کارکنان سازمان های نظامی است. نوع تحقیق برمبنای هدف کاربردی و توسعه ای است. روش تحقیق بکار گرفته شده در این پژوهش ترکیبی و از نوع اکتشافی است. محتوای این تحقیق در مرحله کیفی عبارت است از داده های حاصل از ادبیات تحقیق و مصاحبه ها. جامعه آماری پژوهش در مرحله کیفی شامل خبرگان علمی، صاحب نظران، مدیران عالی، مدیران میانی و کارشناسان و در مرحله کمی نیز شامل کارکنان سازمان های نظامی مستقر در تهران است. حجم نمونه در مرحله کیفی 15 نفر و در مرحله کم 203 نفر بود. اعضای نمونه در مرحله کیفی از طریق نمونه گیری هدفمند و در مرحله کمی با روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش، مصاحبه عمیق و پرسشنامه محقق ساخته، شامل 117 گویه و یک سوال باز پاسخ با پایایی 98/0 بود. داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد تحلیل قرار گرفت، یافته های حاصل از تحلیل داده های کیفی، با استفاده از روش دلفی به تایید مصاحبه شوندگان رسید. تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، واریانس، انحراف معیار) و آمار استنباطی شامل آزمون های آماری کولموگروف- اسمیرنوف، آزمون خی دو، کروسکال والیس، تحلیل عاملی اکتشافی، صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که شاخص های ارزیابی عملکرد کارکنان نظامی ایران 72 شاخص بودند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد، ارزیابی عملکرد، ویژگی های فردی، کارکنان نظامی
  • سید علی خلیلی پور*، حسین ظریف منش، محمدرضا نواب اصفهانی، خسرو بوالحسنی صفحات 135-158

    فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بر جوشاندن چشمه علم و عبور از مرزهای کنونی دانش تاکید فرمودند. رسیدن به این مهم در حوزه دفاع؛ مستلزم دستیابی به الگویی است که با رویکرد سیستمی، اجزای موثر در مدیریت دانش دفاعی و رابطه بین آن ها را تبیین نماید. به همین انگیزه، سوالات مطالعه حاضر به گونه ای تنظیم شد که حصول به اهداف موردنظر ممکن شود. بر اساس مطالعات کتابخانه ای و بهره مندی از نظرات خبرگان؛ مدل مفهومی شکل گرفته شده در قالب چارچوب نظری، ترسیم گردید. به استناد اجزای مدل، نسبت به تهیه و تنظیم سوالات پرسشنامه، اقدام و بر اساس روش گلوله برفی، پرسش نامه ها برای 60 نفر ارسال شد. الگوی نهایی تحقیق با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر بارهای عاملی متغیرهای انتخابی (6 خرده سیستم، 21 بعد کلان و 57 مولفه اساسی)، حکایت از مطلوب بودن اجزای پیش گفته دارد و ضرایب مسیر به دست آمده، رابطه بین آن ها را مورد تایید قرار داده است. در پایان؛ مستند به نتایج تحقیق، پیشنهادهایی برای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش دفاعی، رویکرد سیستمی و معادلات ساختاری
  • احمدرضا پور دستان*، محسن رضایی، غلامعلی رشید صفحات 159-184

    جنگ های نسل چهارم باقابلیت بالای تحرک، تاثیر محوری، سرعت بالا توام با غافلگیری هماهنگ با عملیات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی عمل می کند. جوامع هوشمند و تهدیدشونده بر اساس یک مبانی نظری دقیق دفاعی باید عوامل و ویژگی های این نوع جنگ ها را بشناسند تا بتوانند پاسخگو صحنه های متنوع جنگ های آینده باشند؛ بنابراین تعیین عوامل و ویژگی های نسل چهارم جنگ ها موثر بر صحنه جنگ آینده هدف این تحقیق انتخاب گردید که متناظر آن سوال تحقیق طرح شد. روش تحقیق با رویکرد کیفی، توصیفی - تحلیلی از نوع تحقیق کاربردی می باشد. از هم پوشانی ادبیات و نظرات خبرگان با استفاده تکنیک دلفی (با جامعه آماری 20 نفر) یافته ها تحقیق احصاء و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مهم ترین عوامل اثرگذار نسل چهارم جنگ ها بر صحنه جنگ آینده عبارت شده از: محیط جنگ ها نسل چهارم، دکترین حاکم بر نسل چهارم جنگ ها، عوامل فیزیکی و غیر فیزیکی توان رزم، روش جنگیدن در نسل چهارم جنگ ها (ترکیبی از متعارف و نامتعارف)، عوامل برون سازمان نظامی (محیط برون سازمانی به محیط ملی و فراملی تقسیم شد) و فناوری ها. متناسب با این عوامل، ویژگی ها هرکدام مشخص گردیده و در نشست های خبرگی مجموع عوامل و ویژگی های نسل چهارم جنگ ها موثر بر صحنه های جنگ آینده را قضیه نام گذاری شده است.

    کلیدواژگان: نسل چهارم جنگ ها، صحنه جنگ، قدرت نظامی و جنگ آینده
  • کیومرث حیدری*، عبدالعلی پورشاسب صفحات 185-212

    رویکرد جدید در جنگ های اخیر، تفاوت توانایی کشورها در بعد فناوری و بهره گیری از نقاط ضعف و آسیب پذیر دشمن، موجب ناهمطراز شدن جنگ ها شده است، این رویکرد موجب تغییر در ساختار جنگ های آینده شده و ماهیت آن ها را تغییر داده است و از طرفی امروزه ادبیات موجود در زمینه های راهبردی و دفاعی بر مفهوم جنگ ناهمطراز تاکید بسیاری دارند، این توجه توصیفگر شرایط جدید امنیتی و دفاعی حاکم بر روابط کشورها شده است، عدم فهم مناسب کشورها از ویژگی های جنگ ناهمطراز، رسیدن به اهداف سیاسی با ابزارهای نظامی و عملیاتی را میسر نخواهد نمود، فهم مناسب از ویژگی های جنگ ناهمطراز برای کشورها در جنگ می تواند آن ها را به عنوان یک بازیگر جدی، نیروهای کشور قوی را مورد تهدید قرار دهد و بازدارندگی و شکست را بر رقیب قوی تحمیل نماید. ازاین رو هدف این تحقیق "تبیین ویژگی های جنگ ناهمطراز ج.ا.ایران" می باشد. نوع تحقیق، کاربردی-توسعه ای است، قلمرو مکانی تحقیق در سطح جمهوری اسلامی ایران بوده و روش تحقیق، توصیفی تحلیلی با رویکرد آمیخته می باشد که با استفاده از روش مطالعات کتابخانه ای جهت گردآوری اطلاعات و همچنین با برگزاری جلسات خبرگی به بررسی مفاهیم مربوطه پرداخته شده است، سپس پرسشنامه ای جهت تبیین ویژگی های جنگ ناهمطراز تنظیم که روایی سازه و محتوایی پرسشنامه پیش از ارایه به حجم نمونه محاسبه و پرسشنامه به 40 نفر خبره که به روش تمام شمار انتخاب گردیده اند ارایه شد، پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ محاسبه که پرسشنامه های دریافتی دارای پایایی مناسب بوده، سپس با به کارگیری آزمون فریدمن و جلسات خبرگی تعداد 29 ویژگی جنگ ناهمطراز ج.ا.ایران تبیین گردید که مهم ترین آن ها جنگ اطلاعاتی، اجرای جنگ الکترونیک در همه ابعاد و دقت و هوشمندی و قدرت بالای تسلیحاتی است.

    کلیدواژگان: جنگ همطراز، جنگ ناهمطراز، صحنه نبرد، تبیین
  • داود رضایی* صفحات 213-238

    بعد از تشکیل حکومت فدرالی در عراق، قدرت و نفوذ کردها در داخل عراق افزایش یافت و کردها با حمایت برخی کشورها ازجمله رژیم صهیونیستی و همچنین به وجود آمدن شرایط بحرانی در عراق، بخصوص بعد از ورود داعش به آن کشور، درصدد رسیدن به آرزوی دیرینه خود یعنی تشکیل کشور مستقل کردی برآمدند و در همین راستا اقدام به برگزاری همه پرسی استقلال در سوم مهرماه سال گذشته نمودند که با شکست مواجه شد. اقلیم کردستان عراق برای استقلال با دشواری هایی ازجمله نداشتن زیرساخت های نظامی، اقتصادی، مخالفت کشورهای همسایه و دولت مرکزی عراق و... مواجه است که این علل و عوامل رسیدن اقلیم کردستان به استقلال را به رویایی تعبیر نشدنی تبدیل نموده است. با این توضیح بررسی دشواری های استقلال اقلیم کردستان عراق، به عنوان هدف اصلی این مقاله در نظر گرفته شده است. برای انجام این تحقیق از روش ترکیبی (آمیخته- کمی و کیفی) استفاده شده است. این تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی و در فرآیند آن علاوه بر مطالعه اسناد و مدارک، گفتگوی عمیق با صاحب نظران نیز صورت گرفته است به این ترتیب که اطلاعات موردنیاز به روش های اسنادی (فیش برداری و...) و میدانی (پرسشنامه و گفتگوی عمیق) جمع آوری و سپس به شیوه تفسیری مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. در جمع بندی موارد صورت گرفته چنین نتیجه گیری شد که عوامل داخلی مانند، حصر ژیوپلیتیک و موقعیت جغرافیایی، قانون اساسی کشور عراق، مخالفت شیعیان و سنی ها، نداشتن زیرساخت های اقتصادی و نظامی و عوامل خارجی نظیر مخالفت کشورهای همسایه دارای اقلیت کردنشین (ایران، ترکیه و سوریه) ازجمله عواملی هستند که بر اقلیم کردستان عراق تاثیرگذارند و با توجه به این عوامل، استقلال اقلیم کردستان امکان پذیر نمی باشد.

    کلیدواژگان: اقلیم، اقلیم کردستان عراق، استقلال
|
  • M. Ghorbanali *, A. Poorshasb Pages 5-26

    The strategic level of the administration of the army, which is one of the management levels of one of the organs of the Islamic Republic of Iran, can be complied based on the common and accepted scientific principles and standards of the contemporary world from the discourse of Velayat-e-Faqih (Imam Khomeini) and Hazrat Imam Khamenei "Modzaleh-Al-Aali". Since the Islamic Republic of Iran is a system that has emerged and continued to exist based on the standards of the religion of Islam and the discourse of Velayat-e-Faqih, it is possible to compile and classify the discourse of Velayat-e-Faqih in the form of different strategic levels of its management to manage the affairs of each of the executive organs of the Islamic Republic of Iran and to provide a basis for the study and study of thinkers. In this research, various qualitative research methods such as content analysis, discourse analysis and basic theory have been used to achieve the results. The statistical population of the present study is about 150 strategic commanders and managers who have been appointed to strategic jobs during the last 40 years. Based on the research findings, preservation of religious principles and values, defense of independence, security of borders, preservation of the system and revolution, promotion of readiness and strengthening of defense with emphasis on self-reliance, main and popular goals, schooling and spirituality, innovation and self-confidence, Cognition and insight along with the Islamic lifestyle, the basis of doctrine and promotion of education, priority of work, effort and perseverance, transformation and synergy, central justice and revolutionary and jihadi management with anti-oppression and anti-arrogance along with relations with friendly and neighboring countries constitute the policies of the Department of Military Affairs of the Republic of Iran. Moreover, the six dimensions along with their components that are used in the implementation of policies and strategies to achieve the goals are fully mentioned in the conclusion section.

    Keywords: Strategic Axis, Administration, Velayat-e-Faqih discourse, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Amir Hossein Elhami *, H.M Piri Pages 69-90

    The defense readiness curriculum in the public education system is one of the main platforms for transferring basic and general defense knowledge and skills (active and passive) to the next generation of the country. At present, the quality and quantity of the main elements of the defense readiness curriculum do not meet the defense needs of the country in the field of hard and soft war, and despite the appropriate legal framework, the relevant training does not have a proper place in public education programs. This article is a research report on the activities of the Holy Defense Research Institute and partner organizations in 1397 and 1398. The purpose of research is evaluation and pathology of "defense readiness curriculum" and "teacher training and educational mechanisms" and finally to provide strategic suggestions to achieve the real position of the defense readiness curriculum. The type of research is applied and its data and information have been collected by library and field methods. For this purpose; First, the legal status of the defense readiness course is stated. Then, the main elements of the curriculum are described. After that, the current status of the defense readiness curriculum is described and analyzed based on the field study, and its disadvantages and weaknesses are counted. In the next step, the actions of the research institute in coordination with other competent authorities in relation to the defense readiness curriculum are stated. Finally, strategic proposals are presented to establish the real position of the defense readiness lesson.

    Keywords: Curriculum, Defensive readiness, Empowering teachers, Ministry of Education
  • H. Mofakhami Shahrestani *, M.R .Khorashadizadeh Pages 91-110

    The strategic management model usually includes the dimensions of planning, implementation, execution, guidance and supervision, and so on. The purpose of this study is to achieve the strategic management model of NAJA passive defense in terms of implementation and execution against threats against public security and to identify the components of implementation and implementation of NAJA passive defense against threats to public security. In this article, the quasi-model means the strategic management model in two dimensions of implementation and execution. The main issue of this research is the lack of a codified model of strategic management of NAJA passive defense in the face of threats against the public security of the country, what and how the dimensions of implementation and enforcement that make the public security of the country safe by the NAJA. - The development and approach of this research is a mixture of qualitative and quantitative and a descriptive survey has been conducted. In order to collect information and prepare a questionnaire through purposive sampling method, 16 people were selected as research experts by snowball method and to accurately measure the components of these factors through a questionnaire with one-way t-test, the weight of each component was obtained in a sample of 120 Numerous people were designed and surveyed. Findings The strategic management model of NAJA passive defense in two dimensions, implementation and enforcement to protect the public security environment in the face of threats in the political, economic, cultural, socio-social, security and technological dimensions.

    Keywords: Strategic Management Semi Model - Passive Defense - NAJA - Threats against Public Security - Implementation, Execution
  • H .Niroomand *, M.H .Bagheri, Gh. Rezayat Pages 111-134

    Performance appraisal in any organization is considered as the heart of the organization because its output can have a significant impact on the organization's employee retention system. The purpose of this study is to provide performance evaluation indicators for employees of military organizations. The type of research is based on applied and developmental goals. The research method used in this research is a combination of exploratory type. The content of this research in the qualitative stage is the data obtained from the research literature and interviews. The statistical population of the research in the qualitative stage includes scientific experts, experts, senior managers, middle managers and experts and in the quantitative stage includes the staff of military organizations based in Tehran. The sample size was 15 people in the qualitative stage and 203 people in the low stage. The sample members were selected in qualitative stage through purposive sampling and in quantitative stage by proportional stratified sampling method. The research data collection tools were in-depth interviews and a researcher-made questionnaire, including 117 items and an open-ended question with a reliability of 0.98. Qualitative data were analyzed using content analysis method. Findings from qualitative data analysis were confirmed by interviewees using Delphi method. Data analysis of the questionnaire was performed using descriptive statistics (mean, variance, standard deviation) and inferential statistics including Kolmogorov-Smirnov statistical tests, Chi-square test, Kruskal-Wallis, exploratory factor analysis. Findings showed that the performance evaluation indicators of Iranian military personnel were 72 indicators.

    Keywords: evaluation, performance, Performance Evaluation
  • S.A. Khalilipour *, H. Zarif Manesh, M.R. Navvab Esfehani, K. Bolhassani Pages 135-158

    The Supreme Commander of the Armed Forces stressed, in the statement of the second phase of the Revolution, the need to erupt the fountain of science and cross the current frontiers of knowledge. Achievement of this important goal in the field of defense requires a model that explains the components affecting defense knowledge management and their relationship, with a systemic approach. Therefore, the questions of the current research were formulated in a form to make the aims of the research possible. The conceptual model made within the theoretical framework was designed based on library studies and the ideas of the scholars. The questionnaire was produced relying on the components of the model and it was distributed through a snowball process. The final model of the research was evaluated using Structural Equation Modeling. The values of the Factor Loading of the selected variables (6 microsystems, 21 mega-dimensions and 57 principal components) indicate the desirability of the components and the resulting path coefficients confirm the relationship between them. Finally, some suggestions have been made for IRI Armed Services based on the results of the research.

    Keywords: defense knowledge management, systemic approach, Structural Equation
  • A.R .Purdastan *, M. Rezaei, Gh.A. Rashid Pages 159-184

    Fourth-generation wars operate with high mobility, pivotal impact, and high speed combined with surprises in concert with political, economic, and social operations. Intelligent and threatened societies, based on a rigorous defense theoretical foundations, must know the causes and characteristics of this type of war in order to be able to respond to the various scenes of future wars. Therefore, determining the factors and characteristics of the fourth generation of wars affecting the future war scene, the purpose of this research was selected, which corresponded to the research question. The research method with a qualitative, descriptive-analytical approach is of applied research type. Overlap of literature and opinions of experts using Delphi technique (with a statistical population of 20) Findings were counted and analyzed. The results of the research indicate that the most important factors influencing the fourth generation of wars on the scene of the future war are;  The environment of wars of the fourth generation, the doctrine governing the fourth generation of wars, physical and non-physical factors of combat capability, the method of fighting in the fourth generation of wars (combination of conventional and unconventional), external factors of the military organization (external environment to the national environment and Transnationally divided) and technologies. In accordance with these factors, the characteristics of each were identified.  In expert meetings, the sum of the factors and characteristics of the fourth generation of wars affecting the scenes of the future war has been named.

    Keywords: The fourth generation of wars, The scene of war, Military Power, future war
  • Q. Heydari *, A .Poorshasb Pages 185-212

    The new approach in recent wars, the difference in the ability of countries in terms of technology and the use of weaknesses and vulnerabilities of the enemy, has led to unbalanced wars, this approach has changed the structure of future wars and changed their nature.  On the other hand, the existing literature in the field of strategy and defense has a lot of emphasis on the concept of unequal war. This attention has described the new security and defense conditions governing the relations between countries. Lack of proper understanding of the characteristics of unequal war will not allow achieving political goals with military and operational means. Proper understanding of the characteristics of unequal war for countries in war can threaten them as a serious player, the forces of a strong country. Lack of proper understanding of the characteristics of unequal war will not allow achieving political goals with military and operational means. Proper understanding of the characteristics of unequal war for countries in war can threaten them as a serious player, the forces of a strong country. And impose deterrence and defeat on a strong competitor. Therefore, the purpose of this study is to "explain the characteristics of unequal war in the Islamic Republic of Iran." The type of research is applied-developmental, the spatial scope of the research is at the level of the Islamic Republic of Iran and the research method is descriptive-analytical with a mixed approach. Has been, Then, a questionnaire was used to explain the characteristics of unequal warfare in which the construct validity and content of the pre-presentation questionnaire were calculated to the sample size and a questionnaire was presented to 40 experts selected by the numerical method. Then, using Friedman test and expert meetings, 29 characteristics of unequal war in the Islamic Republic of Iran were explained, the most important of which are information warfare, electronic warfare in all dimensions, accuracy, intelligence and high weapons power.

    Keywords: level war, unequal war, battle scene, explanation
  • D. Rezaei * Pages 213-238

    After the formation of a federal government in Iraq, the power and influence of the Kurds increased inside Iraq and the Kurds with the support of some countries, including the Zionist regime (Israel) as well as the emergence of critical conditions in Iraq, especially after ISIL entrance in that country, they sought to achieve their long-term wish to form an independent Kurdish state, and to do they held an independence referendam in last years mehr 3rd which was a failure Iraqi kurdi region. They faced barriers, including lack of military and economic infrastructure, opposition from neighboring countries and the central government of Iraq which prevented Kurdistan from reaching its full independence. With this explanation, an examination of the current obstacles in the full independence of the Kurdistan Region is considered as the main purpose of this paper. This research is an applied research and to do this, an explanatory-analytical method and a deep dialogue with experts have been used. Such a way that at first, information was gathered through resources, documents, questionnaires and in-depth interviews and then analyzed in an interpretive way. In summing up, it was found that internal factors such as the geopolitical constraint and geographical location, the constitution of Iraq, the opposition of the Shiites and Sunnis, the lack of economic and military infrastructure and external factors such as US opposition and the opposition of neighboring Kurdish minority countries (Iran, Turkey And Syria) are among the factors preventing the full independence of the Kurdistan Region of Iraq.

    Keywords: Iraqi Kurdistan Region, Independence, Region