فهرست مطالب

Archives of Razi Institute - Volume:76 Issue: 2, Jun 2021

Archives of Razi Institute
Volume:76 Issue: 2, Jun 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/04/09
  • تعداد عناوین: 23
|
  • صفحات 167-192

    اولین واکسن سرخچه ضعیف شده جهان درسال 1966 توسط Parkman و Meyer ساخته شد. ده سال بعد در سال 1975 واکسن سرخچه سویه تاکاهاشی بااستفاده از سلول دیپلویید ریه جنین انسان در موسسه تحقیقات واکسن و سرم رازی (RVSRI) تولید شد. در سال 1977 آزمایش بالینی واکسن سرخچه تاکاهاشی با موفقیت انجام شد. در ابتدا ، این واکسن به صورت مونوالان فقط توسط بخش خصوصی به صورت اختیاری و داوطلبانه استفاده می شد. از سال 1987 ، واکسن فوق به صورت سه گانه MMR (Measles / AIK-C؛ Rubella / Takahashi؛ Mumps / HOSHINO) برای برنامه ایمن سازی در ایران گنجانده شد. این مقاله مروری ، روی فرآیند تولید واکسن سرخجه Takahashi / HDC در RVSRI متمرکزشده است. ایمنی جمعی و موارد سرخچه در دوران قبل و بعد از واکسن نیز بررسی شده است. اثر بخشی و پوشش مناسب واکسن فوق باعث از حذف سرخچه در سال 2019 از ایران شد.

  • صفحات 193-201

    تعیین هویت لاین سلولی BHK-21-C5 موجود در ایران با استفاده از PCR دو مرحله ای چکیده فارسی تعیین هویت لاین های سلولی حیوانی در بانک های سلولی یکی از مهمترین برنامه ها طی عملیات کشت سلول و ذخیره سازی سلول است که مستنداتی را ارایه می دهد که می تواند برای استفاده کاربردی از لاین های سلولی حیوانی مفید باشد. بنابراین تلاش ها برای جلوگیری از شناسایی نادرست سلول ها، آلودگی متقاطع با لاین های سلولی دیگر و خطا در لیبل گذاری با استفاده از روش های مختلف ادامه دارد و اغلب منجر به ارزیابی نادرست می گردد. این آلودگی ها در بسیاری از موارد غیر قابل جبران می باشد. یکی از روش های کاربردی در این زمینه روش مولکولی است که می تواند نتایج را با دقت بیشتری نشان دهد. در این مطالعه خصوصیات BHK-21 (C5) تعیین شد و سعی شد هویت BHK-21 (C5) به عنوان یک لاین سلولی پیوسته در ایران به وسیله روش مولکولی PCR تعیین شود. در این مطالعه ژن سیتوکروم اکسیداز C (COI) به عنوان یک قطعه DNA رایج برای تعیین هویت لاین سلولی BHK-21(C5) در کنار شش لاین سلولی شامل،CHO, LK, RBK, MRC5, VERO, GL با استفاده از PCR و همچنین تکثیر هرلاین سلولی با پرایمر مخصوص خودش انتخاب شد. پس از تکثیر، محصولات PCR با ژل آگاروز الکتروفورز به منظور اطمینان از صحت آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایشات نشان داد که درصد بقا حدود 92% تخمین زده شد و یک کشت سلول یک نواخت به دست آمد. زمان دو برابر شدن و نسبت μ معادل 5/20 ساعت و 03/0 بدست آمد. آزمایشات استریلیتی نشان داد که بذر سلول عاری از آلودگی های باکتریایی، مایکوپلاسمایی و مایکوباکتریومی بود. نتایج شناسایی مولکولی این سلول نشان می دهد که تعیین هویت این لاین سلولی اثبات شده است و می تواند در تحقیقات، مطالعات تشخیصی و تولید و کنترل کیفیت فراورده های بیولوژیک مورد استفاده قرار گیرد.

  • صفحات 203-211

    بروسلوز به عنوان یک بیماری زونوتیک با درصد مرگ و میر بالا در صورت عدم درمان می باشد. تشخیص اولیه بروسلوز جهت جلوگیری از بروز عونتهای مزمن ضروری می باشد.هذف از این مطالعه مقایسه کارایی روش های سرولوژیکی و میکروبی مرسوم با روش مولکولی nested PCR جهت تشخیص سریع بروسلوز انسانی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 120 نفر با نشانه های اولیه بروسلوز تحت نمونه گیری قرار گرفتند. حساسیت و دقت روش nested PCR با روش کشت خون و روش سرولوژیکی مورد مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    از 120 نفر تحت مطالعه بیماری بروسلوز در 60.83% با روش سرولوژیکی شناسایی شد که تنها 8.33% آنها با روش کشت خون تایید گردید..در مجموع 55% موارد در دو تست وserum agglutination test (SAT≥1:160) Coombs (C-SAT≥1:160) مثبت گزارش شدند. علاوه براین 7 مورد در تست SAT منفی بودند که در تست C-SAT مثبت گزارش شدند که نشاندهنده بروز بروسلوز مزمن بودند. نتایج تست 2-mercaptoethanol (2-ME) ≥ 1:80 تنها در 6 مورد از نمونه های مثبت SAT منفی بود. براساس نتایج nested PCR ، 68.18% نمونه های مثبت SAT به وسیله blood nested PCR مثبت گزارش شدند و 56.06% توسط روش serum nested PCR. حساسیت blood nested PCR به طور قابل توجهی با P .

    بحث:

    براساس یافته های ما ، nested PCR کارایی بالاتری را نسبت به کشت خون برای تشخیص سریع بروسلوز انسانی دارد.نتایج نشاندهنده کارایی بالای nested PCR جهت شناسایی سریع بروسلوز مزمن و حاد دارد.

  • صفحات 213-221

    انگل های جنس تیلریا تک یاخته هایی هستند که در پستانداران بوسیله کنه منتقل می شوند. تعداد بسیاری از گونه های تیلریا در گاو، گاومیش، گوسفند و بز یافت شده است. گونه تیلریا اورینتالیس تک یاخته ای غیربیماریزا است. این مطالعه بمنظور شناسایی انگل های پیروپلاسمایی گاوهای بومی در استان های شمالی ایران در بهار سال 2019 صورت گرفت. مجموعا 92 نمونه خون از مناطق مختلف استان های گیلان و مازندران تهیه شد. در مشاهده میکروسکپی لام های خونی که با رنگ گیمسا بررسی شدند انگلی دیده نشد ولی بروش PCR و با استفاده از بررسی ژن 18S rRNA تک یاخته و توالی یابی DNA، گونه تیلریا اورینتالیس شناسایی شد. توالی ملکول DNA تیلریا اورینتالیس در بانک جهانی ژن با شماره دسترسی MN453385 ثبت گردید. توالی 18S rRNA بدست آمده بطور 100% با توالی های مرجع تیلریا اورینتالیس مربوط به اروپا، افریقا و آسیا منطبق بود. همچنین در بررسی فیلوژنی ملکولی نشان داده شد که این ایزوله متعلق به تیپ 3 (بوفلی) تیلریا اورینتالیس و غیربیماریزا می باشد. این تحقیق نشان داد که گاوهای بومی، بشکل حاملین فاقد علایم بیماری برای گونه های تیلریا می باشند و تیلریا اورینتالیس تیپ 3 برای نخستین بار در ایران با استفاده از ژن 18S rRNA شناسایی و توالی مربوط به این ایزوله GC98-01 در بانک ژن ثبت گردید. علاوه براین عفونت نادر تیلریا آنولاتا در گاوهای استان مازندران (شبه جزیره میانکاله) با تکنیک semi-nested PCR تشخیص داده شد. لازم است تیلریا اورینتالیس با استفاده از روش های ملکولی از سایر تک یاخته های خونی دیگر چون تیلریا و بابزیا تمیز داده شود.

  • صفحات 223-229

    فاسیولیازیس یکی از مهمترین بیماریهای منتقله توسط آب و مواد غذایی در جوامع بشری است که از مهمترین چالش های بهداشتی در کشورهایی مانند ایران نیز می باشد. این بیماری باعث کاهش وزن ، کاهش نسبت تبدیل خوراک و تولید شیر و گوشت و همچنین کاهش باروری در حیوانات می شود. روش های مختلفی برای تشخیص فاسیولا هپاتیکا (F. hepatica)در حیوانات استفاده شده است. این مطالعه برای اولین بار به منظور شناسایی F. hepatica در گوسفندان نژاد لری با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و روش های تشخیصی روتین در غرب ایران انجام شد. طی 3 ماه ، 195 نمونه مدفوع از گوسفندان استان لرستان ، در غرب ایران با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای جمع آوری شد. روش های تشخیصی مرسوم شامل بررسی میکروسکوپی گسترش مرطوب ، تکنیک تغلیظ فرمالین - اتر، تکنیک کلیتون لین و همچنین روش PCR بر اساس ژن IGS فاسیولا برای تشخیص انگل در گوسفندان استفاده شد. از 195 نمونه مدفوع مورد بررسی ، 4 نمونه (2.1٪) از نظر آلودگی به فاسیولا هپاتیکا با استفاده از روش های معمولی مثبت بودند. تست PCR در 7 نمونه (6/3٪) از 195 نمونه مورد مطالعه از نظر فاسیولا هپاتیکا مثبت بود. تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد که بین نتایج روش های تشخیصی برای تشخیص فاسیولا هپاتیکا تفاوت معنی داری وجود دارد (P = 0.0421). در مجموع ، نتایج نشان داد که PCR نسبت به روش های تشخیصی معمولی از حساسیت بیشتری برخوردار است. می توان از PCR برای تشخیص فاسیولا هپاتیکا در گوسفند در آزمایشگاه های تشخیص طبی و در شرایط فیلدی استفاده کرد.

  • صفحات 243-252

    در این مطالعه روابط فیلوژنتیکی بر اساس توالی ژن سیتوکروم b بین گونه های بیماریزای تیلریوز در ایران شامل تیلریا آنولاتا و تیلریا لستوکاردی همراه با سایر اطلاعات موجود در بانک ژن مورد بحث قرار گرفت. تعداد 136 نمونه خون (گاو) و 80 نمونه خون (گوسفند) مشکوک به آلودگی با پیروپلاسمها از شش استان مختلف ایران جمع آوری گردید. از دو روش میکروسکپی و ملکولی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی گونه برای غربالگری نمونه های مثبت تیلریا آنولاتا و تیلریا لستوکاردی استفاده گردید. در نهایت ژن سیتوکروم b در تعداد 30 نمونه تیلریا آنولاتا و 5 نمونه تیلریا لستوکاردی، تکثیر، تعیین توالی و در بانک ژن ثبت گردید. دوازده ژنوتیپ متفاوت در بین ایزوله های تیلریا آنولاتا بدست آمد در حالیکه تنها یک ژنوتیپ همسان در بین ایزوله های تیلریا لستوکاردی دیده شد. یک مورد آلودگی گاو با تیلریا لستوکاردی تشخیص داده شد و هیچ آلودگی توام تیلریا آنولاتا و تیلریا لستوکاردی بدست نیامد. در درخت فیلوژنی، گونه های مختلف تیلریا در خوشه های جداگانه قرار گرفتند و اعتبار درخت ترسیم شده و مونوفیلی دو گونه آنولاتا و لستوکاردی با ارزش اعتبار سنجی بالاتر از 94% مورد تایید قرار گرفت. بعلاوه درخت فیلوژنی نشان داد که دو گونه بیماریزای اخیر با همدیگر از نظر زمانی، نیای مشترک نزدیکتری نسبت به سایر گونه های تیلریا دارند. بر اساس شواهد موجود این مطالعه اولین تحلیل فیلوژنی بر اساس توالی ژن سیتوکروم b در بین گونه های بیماریزای تیلریا در ایران می باشد. بعلاوه توالی این ژن در تیلریا لستوکاردی برای اولین بار تعیین و در بانک ژن ثبت گردید.

  • صفحات 253-259

    فعالیت کراتینولایتیک گونه های درماتوفیت همراه با ترشح آنزیمهایی چون سرین پروتیازها است که به وسیله ژن های سوبتیلیزین کد می شوند. هدف این مطالعه، بررسی حضور/عدم حضور ژن های سوبتیلیزین در نمونه های کلینکی و غیر کلینیکی ترایکوفایتون وروکوزوم و میکروسپوروم جیپسیوم بود.ایزوله ها از طریق آزمایشات مستقیم و بررسی میکروسکوپی و ماکروسکوپی شناسایی شدند. سپس به منظور تعیین حضور ژن سوبتیلیزین، پی سی آر با پرایمرهای طراحی شده انجام شد. فراوانی ژن سوبتیلیزین در 66% از ایزوله ها دیده شد.تجزیه آماری ارتباط معنا داری بین حضور ژن سوبتیلیزین ونژاد ایزوله ها(انسان/حیوان/خاک)،نوع درماتوفیت و نوع عفونت(پوست، مو) را نشان داد(p < 0.005).این مطالعه، نخستین بررسی در زمینه حضور/عدم حضور ژن سوبتیلیزین در نمونه های کلینیکی و غیرکلینیکی در ایران است که می تواند سکویی برای مطالعات بیشتر باشد.

  • صفحات 261-272

    حدود نیمی از جمعیت مردم دنیا به باکتری Helicobacter pylori آلوده هستند. این باکتری با بیماری های مختلفی در ارتباط است. افزایش روز افزون مقاومت این باکتری به آنتی بیوتیک ها خطرساز شده و این زنگ خطر سبب یافتن داروهای جدید شده است. در این پژوهش، 83 نمونه خاک اسیدی (با pH 3.9-6.8) از مزارع چای و برنج شمال کشور، واقع در شمال کشور (شهرستان های فومن و لاهیجان، استان گیلان) جمع آوری شده است. پس از انجام تیمارهای مختلف شامل حرارت خشک (120 oC، 10 دقیقه)، امواج الکترومغناطیسی (800 هرتز، 3 دقیقه) سانتریفوژ (2950 g، 15 دقیقه)، تعداد 33 اکتینوباکتر اسیددوست یا مقاوم اسید جدا شد و و توانمندی آنها به عنوان منبع متابولیت های فعال زیستی بر علیه H. pylori بررسی شد. جدایه های اکتینوباکتر بر اساس صفات فنوتیپی و مولکولی در جنس های Streptomyces و Kitasatospora طبقه بندی شدند. از بین 10 سویه دارای فعالیت ضدمیکربی بر علیه H. pylori، بیشترین فعالیت در سویه های UTMC 3061 و UTMC 3318 دیده شد. مقدار حداقل غلظت بازدارنده رشد (MIC) متابولیت های آنها بر علیه H. pylori به ترتیب 125 و 52.5 میکروگرم بر میلی لیتر سنجیده شد. در آزمون چکربورد، متابولیت های این اکتینوباکترها با کلاریترومایسین سینرژیسم نشان داده و میزان MIC این آنتی بیوتیک را از 1 به 0.5 میکروگرم بر میلی لیتر رسانیدند. ولی بین این متابولیت ها با آموکسی سیلین و مترونیدازول سینرژیسم دیده نشد. آنالیز GC-MS این متابولیت ها نشانگر وجود ترکیبات ضدمیکربی شامل کاربامیک اسید، مالتول، 2و4-دی-ترت-بوتیل فنل، متیل دیمندون، پیرولوسیل و اولیامید بود. سویه های UTMC 3061 و UTMC3318 به ترتیب 99.41 و 110 درصد مشابهت در ترادف ژن 16SrRNA با Streptomyces spinoverrucosus و Streptomyces cirratus نشان داده اند. متابولیت های این دوباکتری فعالیت ضدمیکربی خوبی و سمیت کمی داشته و می توانند به عنوان ترکیبات فعال زیستی امیدبخش بر علیه H. pylori در نظر گرفته شوند.

  • صفحات 273-281

    در چندسال گذشته، تعدادی از آزمایشات جدید و سریع با هدف تشخیص بیماری سل توسعه یافته است که بر پایه آنتی ژن های سبک وزن ترشح شده از مایکوبکتریوم توبرکلوزیس می باشند که در محیط کشت باکتری ترشح می شوند. ما در این مطالعه، جداسازی و خالص سازی آنتی ژن های با وزن موکلولی پایین که از Mtb سویه C ترشح می شوند و استفاده از آنها جهت اهداف تشخیصی را مورد هدف قرار دادیم. در این مطالعه، پروتئین های ترشحی Mtb با استفاده از رسوب دهی توسط نمک سولفات آمونیوم وژل کروماتوگرافی ستون Sephadex-G50 استخراج شدند. فرکشن های آنتی ژنی به دست آمده برای تعیین غلظت پروتئین و تخمین وزن تقریبی مولکولی آنها به ترتیب با روش لوری و SDS PAGE (12.5%) مورد بررسی قرار گرفتند. سنجش DOT-ELISA و وسترن بلات با استفاده از سرم بیماران مبتلا به سل ریوی (آنتی بادی های پلی کلونال) برای تایید حضور پروتئین های خالص شده با وزن مولکولی کم، جدا شده از Mtbانجام شد. با استفاده از ژل کروماتوگرافی ، پروتئین های با وزن مولکولی پایین جدا شدند که تقریبا 7/0میلی گرم در میلی لیتر از کل پروتئین ها (662/1 میلی گرم در میلی لیتر) بود. در تجزیه و تحلیل SDS-PAGE ، پروتئین های خالص با وزن مولکولی در محدوده 14kDa تا41kDa ظاهر شدند. در آنالیز وسترن بلات فرکشن های کروماتوگرافی شده با استفاده از سرم بیماران سل، ما توانستیم باندهایی را در محدوده 30kDa تا 41kDa شناسایی کنیم. پروتئین های با وزن مولکولی پایین موجود در فیلتراسیون کشت Mtb سویه C با استفاده از نمک سولفات آمونیوم و کروماتوگرافی خالص شدند. این فرکشن ها با روش وسترن بلات تایید شدند. نتایج به دست آمده ممکن است این فرضیه را پشتیبانی کند که آنتی ژن های موجود در فیتراسیون کشت Mtb می تواند به عنوان یک روش سریع و حساس برای شناسایی بیماران مبتلا به سل ریوی مورد استفاده قرار گیرد.

  • صفحات 283-291

    اطلاع داشتن از فراوانی ژن های کدکننده عامل حدت برای ارزیابی میزان حاملین ضروری است. علاوه بر این، باعث معرفی آنتی ژن های مهم و منحصر بفردی می شود که در گسترش رهیافت های موثر پیشگیری بر پایه روش های ایمنی شناسی مفید هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی فراوانی سه ژن کد کننده عامل حدت اشریشیا کلی سم زای روده ای (k99) و مولد سم شیگا (stx1 و stx2) در شمال استان سیستان و بلوچستان، ایران است. فراوانی k99، stx1 و stx2 در اشریشیا کلی جدا شده از مدفوع گوساله های شیرخوار سالم (50 جدایه) و اسهالی (50 جدایه) از نظر بالینی، توسط آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز ارزیابی شد. ژن k99 در هیچ یک از جدایه های اشریشیا کلی وجود نداشت. فراوانی جدایه های حامل ژن های stx1، stx2 و هردو ژن با هم، در گوساله های شیرخوار سالم به ترتیب 8، 14 و 4 درصد (p>0.05)، در حالی که این میزان در گوساله های شیرخوار اسهالی به ترتیب 24، 16 و 6 درصد بود (p < 0.05). تفاوت فراوانی stx1 بین گوساله های شیرخوار سالم و اسهالی از لحاظ آماری معنی دار بود (p < 0.05). از آنجایی که نتایج این مطالعه نشان می دهد k99 به عنوان ژن اصلی کدکننده آنتی ژن فیمبریه ای در جمعیت اشریشیا کلی سم زای روده ای مطرح نبوده و برای تدوین استراتژی جهت مقاصد بهداشتی برای کنترل این بیمارگر، در منطقه مورد مطالعه، بایستی سایر ژن های کدکننده آنتی ژن فیمبریه ای مورد توجه قرار گیرند. فراوانی زیاد جدایه های اشریشیا کلی، محتوی ژن های stx1، stx2 ویا هر دو باهم، در گوساله های شیرخوار سالم واسهالی مطالعه حاضر، زنگ خطری برای سلامت عمومی محسوب می شود. مطالعات بیشتر اپیدمیولوژیکی در ارتباط با نقش stx1 در اسهال گوساله های شیرخوار در استان سیستان و بلوچستان پیشنهاد می گردد.

  • صفحات 293-301

    جنس هیالوما مسیول انتقال بیماری های تک یاخته ای، باکتریایی، ریکتزیایی، ویروسی و ایجاد خسارت اقتصادی به صنعت پرورش دام می باشد. اخیرا تلاش های زیادی جهت ارزیابی و استفاده از داروهای گیاهی برای کنترل کنه انجام شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی فعالیت آکاریسیدالی عصاره های آبی و اتانولی برگ و ریشه ی گیاه کلشی سوم آتومناله علیه گونه ی هیالوما در شرایط برون تنی می باشد. فعالیت آکاریسیدال عصاره ی آبی گیاه کلشی سوم (CLA) ، اتانولی برگ (CLE) ، آبی ریشه (CRA) و اتانولی ریشه (CRE) در غلظت های 50 ، 100 و 150 میلی گرم بر میلی لیتر پس از طی زمان های 25/0 ، 5/0 ، 75/0 و 1 ساعت مورد بررسی قرار گرفت و از آب مقطر و سایپرمترین به عنوان کنترل استفاده شد. این آزمایش ها در سه تکرار انجام شد و آزمایشات به روش اسپری انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار GraphPad Prism 5 تحلیل شدند. ترکیب شیمیایی عصاره ی گیاه کلشی سوم با استفاده از کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC -MS) مورد بررسی قرار گرفت. مهمترین ماده تشکیل دهنده شیمیایی به عنوان اسید کربامودیتیوییک (04/30٪) شناخته شد. نتایج نشان داد که عصاره های CLA ، CLE ، CRA و CRE اثر ضد کنه ای دارند، اما CLE (اتانولیک برگ کلشی سوم) دارای اثرات آکاریسیدال قوی تری بود. عصاره اتانولی برگ کلشی سین (CLE) در غلظت 50 ، 100 و 150 میلی گرم در میلی لیتر پس از 1 ساعت زمان مواجهه، میزان مرگ و میر 100٪ را نشان داد. از بین عصاره ها اثربخشی عصاره ی آبی ریشه (CRA) علیه گونه Hyalomma خیلی کم بود. غلظت کشنده متوسط (LC50) در غلظت 100 میلی گرم در میلی لیتر مشاهده شد. نتایج نشان داد که برگ های کلشی سوم حاوی ترکیبات ضدکنه ای قوی هستند که ممکن است ترکیبات جدید ضدکنه ای را برای کنترل موثر گونه Hyalomma فراهم کند. با این حال، مطالعات بیشتری برای ارزیابی اثر کلشی سوم آتومناله در شرایط درون تنی مورد نیاز است.

  • صفحات 311-322

    در مطالعه حاضر ساختار ریز بینی گیرنده های شیمیایی انگل توکسوکارا کنیس (آمفید و فاسمید) و برخی از اندام های این انگل با استفاده از میکروسکوپ الکترونی و نوری و با استفاده از رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین و رنگ آمیزی های اختصاصی مورد مطالعه قرار گرفت. برای انجام این تحقیق از 38 عدد کرم توکسوکارا کنیس بالغ استفاده شد. کرم های جمع آوری شده از روده باریک سگ های شهر ارومیه در محلول AFA و فرمالین 10 درصد فیکس شدند. سپس قسمت قدام و خلف کرم های نر و ماده توکسوکارا کنیس طبق روش متداول در آزمایشگاه بافت شناسی آماده و در ضخامت های 5-4 میکرومتری برش داده شده و با هماتوکسیلین - ایوزین و رنگ آمیزی های اختصاصی PAS، تری کروماوسن و اورسیین رنگ شده و ساختار آمفید (قدام) و فاسمید (خلف)، کوتیکول، عضلات و لوله گوارشی کرم های نر و ماده در زیر میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که لایه های بازال، میانی، قشری و پوششی سطحی کوتیکول در انگل توکسوکارا کنیس قابل مشاهده است. باله در این کرم یک ضخیم شدگی از قسمت کوتیکول پوست می باشد. ساختار لایه عضلانی شامل سلول های استوانه ای غیرمنشعب است. لوله گوارش از دندان ها با ساختاری کوتیکولی، مری با ساختاری رشته ای- عضلانی و روده ای از بافت پوششی استوانه ای ساده به همراه میکروویلی ها و گلیکوکالیکس تشکیل شده است. ساختار آمفید شامل برجستگی کوتیکولی به همراه نفوذ شبکه سری به قسمت داخلی آن بود. همچنین ساختار فازمیدها نیز شامل برجستگی کوتیکولی و نفوذ بافت رشته ای-عصبی به داخل آن قابل مشاهده بود. با توجه به نتایج می توان چنین نتیجه گرفت که بخش زیادی از ساختار بافت شناسی کوتیکول با استفاده از میکروسکوپ نوری قابل بررسی است. ساختار عضلانی در این انگل شباهت زیادی به عضلات اسکلتی در پستاندارن دارد. همچنین ساختار بافت پوششی در روده این انگل تشابه بسیار زیادی به اپی تلیوم روده در پستاندارن داشت. نهایتا در ارتباط با ساختار آمفید و فازمید مشاهده شد که این ساختار برجستگی هایی پوشیده شده با کوتیکول هستند که ساختارهای عصبی، رشته ای و عضلانی مغز این برجستگی-ها را تشکیل می دهد.

  • صفحات 323-333

    کاهش میزان اکسیژن رسانی می تواند موجب اختلال در عملکرد بیضه و اسپرماتوژنز گردد. هدف این مطالعه بررسی اثر هیپوکسی بافتی ایجاد شده توسط سدیم سیانید بر توان باروری موش سوری نر و نقش محافظتی اتیل پیروات بر آسیب ناشی از این هیپوکسی بود. از این رو در تحقیق حاضر تعداد 30 سر موش سوری نر بالغ 25 تا 30 گرمی در 3 گروه مورد استفاده قرار گرفتند. گروه کنترل دریافت کننده سرم فیزیولوژی، گروه دریافت کننده سدیم سیانید با دوز mg/kg 2 هر 24 ساعت یک بار به صورت تزریق داخل صفاقی و گروه دریافت کننده سدیم سیانید با دوز mg/kg 2 به همراه اتیل پیروات با دوز mg/kg 40 به صورت تزریق روزانه داخل صفاقی به مدت 35 روز دریافت نمودند. پس از پایان دوره تجویز، پس از بیهوشی خونگیری از طریق قلب انجام و متعاقب آسان کشی نمونه های سرمی جهت آزمایشات سرمی، نمونه های اسپرم جهت آزمایشات بررسی اسپرم و IVF و نمونه های بافتی نیز پس از جدا سازی در داخل محلول بوین فیکس شده و پس از انجام برش های پارافینی با رنگ آمیزی های هماتوکسیلین- ایوزین مورد بررسی هیستومورفومتری قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار کیفیت اسپرم و توان باروری، کاهش فاکتورهای TDI ، RI و SI و تعداد سلول های لیدیگ، کاهش توان آنتی اکسیدانتی و افزایش میزان پراکسیداسیون چربی ها درگروه های دریافت کننده سدیم سیانید بود (05/0>P). این در حالی بود که استفاده از اتیل پیروات به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی به خوبی توانسته بود اثرات سوء حاصل از هیپوکسی بافتی را جبران کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اتیل پیروات قادر به خنثی نمودن عوارض ناشی از هیپوکسی بافتی در رابطه با پارامترهای بیضه می باشد.

  • صفحات 335-344

    دو آزمایش برای ارزیابی اثرات دو جاذب ارزانقیمت شامل بنتوفید (یک نام تجاری برای بنتونیت) و بیوچار پوست خربزه ایرانی بر رنگزدایی آب آلوده به متیلن بلو و الگوی تخمیر شکمبه ای، طراحی شد. بازدهی رنگزدایی بنتوفید و بیوچار در سه سطح صفر، 4 و 8 میلی گرم/10 میلی لیتر از آب آلوده به متیلن بلو با غلظت های صفر، 3، 6 و 9 میلی گرم در لیتر، در زمان های 3 و 24 ساعت انکوباسیون از طریق برآورد میزان جذب آنها در طول موج 660 نانومتر بررسی شدند. در تمامی غلظت ها، بیوچار و بنتوفید پتانسیلی معادل 99-60 درصد را برای حذف رنگ از آب نشان دادند. در هر دو زمان انکوباسیون، افزودن 8 میلی گرم بنتوفید، بیشترین بازدهی را در حذف رنگ با غلظت های 6 یا 9 میلی گرم/لیتر از آب داشت. اما کارآیی حذف رنگ با افزایش غلظت متیلن بلو در آب، کاهش یافت (0/05>P). در آزمایش دوم، اثرات سطوح مختلف متیلن بلو (مشابه آزمایش اول)، بنتوفید و بیوچار بر تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی و ترکیب اسیدهای چرب فرار (VFA) در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح فاکتوریل 3×4 مورد ارزیابی قرار گرفتند. پتانسیل تولید گاز (b)، ثابت نرخ تولید گاز (c)، انرژی قابل متابولیسم (ME)، قابلیت هضم ماده آلی و کل اسیدهای چرب فرار به طور معنی داری با افزایش متیلن بلو به محیط کشت، کاهش یافته ولی تمامی این پارامترها زمانی که بنتوفید یا بیوچار به محیط کشت دارای متیلن بلو اضافه شدند، افزایش پیدا کردند (0/05>P). غلظت اسیدهای بوتیریک، پروپیونیک و استیک تحت تاثیر افزودن بیوچار به محیط کشت قرار نگرفته اما این غلظت ها با افزودن بنتوفید، تغییر یافتند. غلظت نیتروژن آمونیاکی بدنبال افزایش غلظت متیلن بلو به طور معنی داری کاهش یافته و همچنین غلظت آن به دنبال افزودن بیوچار و بنتوفید به محیط کشت، افزایش یافت (0/05>P). متیلن بلو به عنوان یک عامل آلوده کننده ی آب، اثرات منفی بر پارامترهای تخمیر شکمبه ای داشت. هر دو جادب شامل بیوچار و مخصوصا بنتوفید به طور کارآمدی قادر به حذف رنگ از محیط آب بودند. همچنین از اثرات منفی متیلن بلو بر پارامترهای تخمیری در زمان افزودن بنتوفید یا بیوچار به محیط کشت، کاسته شد.

  • صفحات 345-358

    سیستم های دوپامینرژیک و آدرنرژیک مرکزی نقش مهمی در تنظیم اشتها دارد اما تقابل عمل آنها در جوجه های تخمگذار بررسی نشده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی سیستم های دوپامینرژیک و آدرنرژیک مرکزی در تنظیم اخذ غذا در جوجه های نژاد تخمگذار انجام گرفت. در آزمایش 1، جوجه-های 3 ساعت محروم از غذا، تزریقات داخل بطن مغزی (ICV) را به فرم زیر دریافت کردند: سالین، دوپامین (دوز 40 نانومول)، پرازوسین (آنتاگونیست گیرنده 1α ،10 نانومول) و دوپامین + پرازوسین. آزمایشات مراحل 2-5 مشابه آزمایش یک بود اما جوجه ها تزریق یوهمبین (آنتاگونیست گیرنده 2α، 13 نانومول)، متوپرولول (آنتاگونیست گیرنده 1β، دوز 24 میکروگرم)، ICI 118,551 (آنتاگونیست گیرنده 2β، دوز 15 نانومول) و SR 59230R (آنتاگونیست گیرنده 3β ، دوز 23 نانومول) را بجای پرازوسین دریافت کردند. در آزمایش 6، سالین، نور اپی نفرین (75 نانومول)، نور اپی نفرین (150 نانومول) و نور اپی نفرین (300 نانومول) تزریق شد. آزمایش 7، سالین، نور اپی نفرین (300 نانومول)، SCH23390 (آنتاگونیست گیرنده 1D دوپامینرژیک، دوز 5 نانومول) و نور اپی نفرین + SCH23390 تزریق شد. آزمایش 8، سالین، AMI-193 (آگونیست گیرنده های D2، 5 نانومول)، نور اپی نفرین (300 نانومول) و نور اپی نفرین + AMI-193 تزریق شد. سپس مصرف تجمعی غذا تا 120 دقیقه بعد از تزریق اندازه گیری شد. با توجه به نتایج بدست آمده، تزریق دوپامین (40 نانومول) موجب کاهش اخذ غذا شد (P≤0.05). تزریق توام yohimbin (13 نانومول) + دوپامین موجب تقویت اثرات هیپوفاژیک ناشی از دوپامین شد (P≤0.05). تزریق توام ICI 118,551 (5 نانومول) + دوپامین موجب مهار کاهش هیپوفاژیناشی از دوپامین شد (P≤0.05). مصرف غذا بواسطه تزریق داخل بطنی مغزی نورآدرنالین (75، 150 و 300 نانومول) به صورت وابسته به دوز کاهش یافت (P≤0.05). تزریق توام نورآدرنالین + SCH23390 موجب کاهش هیپوفاژی ناشی از نورآدرنالین شد (P≤0.05). تزریق توام AMI-193 + نورآدرنالین موجب مهار هیپوفاژی ناشی از نورآدرنالین شد (P≤0.05). نتایج نشان دهنده این بود که تقابل بین سیستم های آدرنرژیک و دوپامینرژیک از طریق گیرنده های 2α، 2β آدرنرژیک و D1و D2 دوپامینی در جوجه های تخمگذار میانجی گری می شود.

  • صفحات 359-369

    جنیستیین (GEN)، ایزوفلاوون سویا و از نظر ساختاری و عملکردی مشابه استروژن درون زا است. بنابراین، این پتانسیل را دارد که خواص استرادیول را تقویت کند. این پژوهش به منظور بررسی آثار GEN بر عملکرد تولید مثلی و شاخص های مکانیکی استخوان مرغان تخمگذار پس از دوره پیک تولید طراحی شد. شمار هشتاد قطعه مرغ تخمگذار (WK Hy-line W-36) با وزن اولیه 8/15±1230 گرم به صورت تصادفی به دو گروه (گروه کنترل تغذیه جیره پایه و گروه دوم جیره پایه بعلاوه 20 میلی گرم در کیلوگرم GEN) با 10 تکرار و 4 پرنده در هر تکرار تقسیم شدند و به مدت شش هفته (هفته 41 تا 46) تغذیه شدند. در پایان آزمایش 20 مرغ (یک مرغ از هر تکرار) کشتار و نمونه های استخوان و غده پوسته برای بررسی بیان ژن مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مکمل GEN باعث افزایش تولید تخم مرغ، افزایش مصرف خوراک، افزایش توده تخم مرغ و کاهش وزن تخم مرغ شد (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک در پرندگان دریافت کننده GEN نسبت به گروه کنترل بهتر بود (05/0>P). مکمل GEN باعث افزایش شاخص های کیفیت تخم مرغ از جمله مقاومت پوسته تخم مرغ، ضخامت پوسته تخم مرغ و درصد پوسته تخم مرغ شد (05/0>P). خواص مکانیکی استخوان درشت نی مانند وزن ، طول و استحکام شکست توسط مکمل GEN افزایش یافت (05/0>P). مکمل GENمیزان کلسیم استخوان درشت نی را افزایش داد. (05/0>P). بیان mRNA مربوط به ژن های پروتئین متصل شونده به کلسیم(CaBP-D28k) و گیرنده گذرا بالقوه کانال وانیلویید نوع 6 (TRPV6) در غدد پوسته تخم مرغ مرغ-های تغذیه شده با GEN در مقایسه با کنترل افزایش یافت (05/0>P). یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مکمل GEN پتانسیل بهبود وضعیت استخوان و عملکرد تولیدی مرغ تخمگذار را در دوره پس از پیک تولید دارد

  • صفحات 371-384

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات متفورمین بر ارزیابی هیستوپاتولوژی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در واریکوسل تجربی موش بود. شصت موش صحرایی نر بطور تصادفی به 6 گروه آزمایشی تقسیم شدند. گروه 1 بعنوان کنترل (بدون تزریق، جراحی و درمان) بودند. گروه دوم محوطه شکمی باز اما بدون ایجاد واریکوسل بخیه زده شد وتحت درمان قرار نگرفتند. گروه 3، واریکوسل تجربی در آنها انجام گرفت اما تحت درمان قرار نگرفتند. گروه 4، موشها پس از واریکوسل تجربی، به مدت 42 روز تحت درمان 25 میلی گرم بر کیلوگرم متفورمین قرار گرفتند. گروه 5 و 6 مشابه گروه 4 بود اما حیوانات سطوح 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم متفورمین را دریافت کردند. در انتهای روز 21 و 42، حیوانات توسط آسان کشی بیضه چپ برای ارزیابی پاتولوژی و فعالیت آنزیم ها مالون دی آلدهید، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپرااکسیددسموتاز و فعالیت آنتی اکسیدان کل برداشت شد. براساس نتایج، متفورمین اثرات وابسته به دوز در آسیب بافتی متعاقب واریکوسل تجربی نشان داد (p < 0.05). همچنین تفاوت معنی داری در مقادیر 25 و 50 میلی گرم متفورمین دیده نشد (P>0.05). مقادیر بافتی مالون دی آلدهید بطور معنی داری در موش های دچار واریکوسل افزایش داشت (p < 0.05) درحالی که متفورمین (25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) بصورت وابسته به دوز موجب کاهش مقادیر مالون دی آلدهید ناشی از واریکوسل شد (p < 0.05). تجویز متفورمین(25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) موجب افزایش فعالیت سوپرااکسیددسموتاز ناشی از واریکوسل شد (p < 0.05). تجویز متفورمین(25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) موجب افزایش فعالیت سوپرااکسیددسموتاز ناشی از واریکوسل شد (p < 0.05). تفاوت معنی داری در مقادیر مالون دی آلدهید، سوپرااکسید دسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بین گروه 25 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم دیده نشد (P>0.05). نتایج نشان دهنده این است که متفورمین اثرات سودمندی بر واریکوسل دارد.

  • صفحات 385-390

    عنکبوتها یکی از مهمترین راسته ها از رده عنکبوتیان می باشند که بیشتر از 48000 گونه از آنها در دنیا شناخته شده اند که به جز دو خانواده اولوبریده و هولارکیده اعضای سایر خانواده ها سمی محسوب می شوند اما فق 200 گونه از لحاظ پزشکی مهم هستند و باعث ایسجاد مشکلات بهداشتی و بعضا مرگ و میر می شوند.در ایران 51 خانواده که شمال 763 گونه عنکبوت نی باشند، یافت می شوند.در میان این خانواده ها ، خانواده های تریدیده و سیکاریده از لحاظ پزشکی مهم هستند، البته اعضای خانواده تریذه از جمله جنس لترودکتوس از اهمیت پزشکی بالایی در ایران برخوردار هستند که این جنس در ایران دارای پنج گونه می باشد که بین آنها گونه لترودکتوس تردسیمگوتاتوس از اهمیت پزشکی خاصی برخوردار بوده که به عنکبوت بیوه سیاه یا دلمک معروف است، هدف از این مطالعه بررسی وجود این عنکبوت خطرناک در شمال غرب ایران می باشد به همین منظور در زیستگهایی مختلف به جستجوی این گونه در استانهای آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل پرداختیم. و برای تهیه نقشه پراکنش مکانی از سیستم جی ای اس استفاده کردیم. در نهایت با جستجو توانستیم پنج نمونه از جنس ماده این گونه عنکبوت از شهرستانی گرمی و اردبیل از از استان اردبیل، شهرستان اهر از استان آذربایجان شرقی و ارومیه از استان آذربایجان غربی، صید کنیم، با توجه به حضور این گونه در شمال غرب کشور، خاطر نشان می شود که کشاورزان حتما توجه داشته باشند از جابجایی سنگه ها در مزارع خودداری کنند، زیرا زیستگاه اصلی این گونه در شمال غرب کشور زیر سنگهای داخل مزارع می باشد.و همچنین پیشنهاد می شود که حتما از دستکش استفاده کنند.

  • صفحات 391-396

    لپتوسپیروز یک بیماری زیونوز است که گسترش جهانی دارد وحیوانات منبع انتقال این بیماری از طریق دفع ادرار خود می باشند .چون سگ ها ارتباط نزدیکی با انسان دارند، آنها می توانند نقش مهمی در انتقال بیماری به انسان داشته باشند.

    هدف

    مطالعات اپیدمیولوژی لپتوسپیروز برای جستجو و کاهش عفونت در سگ ها و در نتیجه کاهش خطر انتقال آن به انسان، بسیار مهم است، و مطالعات کمی بر روی لپتوسپیروز در سگ های ایران انجام شده است، لذا هدف از این مطالعه بررسی سرواپیدمیولوژی عفونت لپتوسپیرا در سگ های ولگرد با استفاده از تست آگلوتیناسیون میکروسکوپی (MAT) در منطقه کوهسار، استان البرز، ایران می باشد.

    روش کار

    110 نمونه خون از سگ های ولگرد منطقه کوهسار استان البرز برای شناسایی آنتی بادی بر علیه سرووارهای لپتوسپیرا اینتروگانس با روش MAT جمع آوری شد.

    نتایج

    شیوع این بیماری در سگ های ولگرد (24n=) 84/21 % بود. تیترهای مثبت بین رقت های 1:100 تا 1:1600 بودند. بیشترین تیترها، (50 %) 1:200، (25 %) 1:400 و (5/12 %) 1:100 بود. شایع ترین سرووارها: (33/33 %) L.conicola، (25%) L.Icterohaemorrhagia و (83/20) L.Grippotyphosa و پایین ترین شیوع مربوط به (1/4 %) L.pomona بود. تفاوت معنی دار بین سن و جنس سگ ها در تیتر MAT مشاهده نشد.(p-value ˃ 0.05).

    نتیجه گیری نهایی:

     نتایج نشان داد که شیوع لپتوسپیروز در جمعیت سگ کوهسار در استان البرز نسبتا بالا است. از آنجایی که لپتوسپیروز یک بیماری زیونوز است، مطالعه این بیماری در انسان و حیوانات به ویژه سگ ها باید به طور باید مداوم انجام شود.

  • صفحات 397-406

    سیستیک فیبروزیس یک بیماری ژنتیکی است که با مرگ و میر بالای همراه است. کودکان مبتلا به سیستیک فیبروزیس معمولا از عفونت های دستگاه تنفسی ناشی از پاتوژن های باکتریایی رنج می برند. از اینرو هدف از این مطالعه تعیین شیوع، حساسیت آنتی بیوتیکی و توانایی تشکیل بیوفیلم در ایزوله های باکتریایی جدا شده از کودکان مبتلا به سیستیک فیبروزیس است. این مطالعه مقطعی بر روی 8909 کودک دارای علایم بالینی و مشکوک به سیستیک فیبروزیس از ماه مارس 2015 تا آگوست 2017 در بیمارستان مرکزی طبی کودکان شهر تهران انجام شد. در ابتدا آزمایش غربالگری عرق انجام شد و سپس کشت خلط، حساسیت آنتی بیوتیکی با روش دیسک دیفیوژن و توانایی تشکیل بیوفیلم به روش میکرو تیتر پلیت انجام گرفت. براساس معاینه بالینی و آزمایش غربالگری عرق 183 مورد (%2.05) شامل %56.2 مرد (103 نفر) و %43.7 زن (80 نفر) با میانگین سنی 2.93 سال برای سیستیک فیبروزیس مثبت بودند. هیچ رابطه معنادار آماری بین جنس و ابتلا به سیستیک فیبروزیس دیده نشد. 153 (%83.6) ایزوله جمع آوری شد. در 30 بیمار (%16.4) فلور نرمال جداسازی شد و در %7.2 نفر بیش از یک ایزوله باکتریایی جداسازی شد. سودوموناس آیروژینوزا شایعترین باکتری جدا شده بود و پس از آن استافیلوکوکوس اوریوس و کلبسیلا پنومونیه قرار گرفتند. حساسیت آنتی بیوتیکی نشان داد که سودوموناس آیروژینوزا بیشترین مقاومت را نسبت به جنتامایسین (%11.7) و کمترین مقاومت را نسبت به پیپراسیلین-تازوبکتام (%2.3) دارد. با اینحال، همه ایزوله های کلبسیلا پنومونیه نسبت به سفوتاکسیم مقاوم بودند. ایزوله های استافیلوکوکوس اوریوس به ترتیب %83.4 و %16.6 حساس و مقاوم به متی سیلین بودند. از نظر توانایی تشکیل بیوفیلم %76، %67 و 72.5% از ایزوله های سودوموناس آیوروژینوزا، استافیلوکوکوس اوریوس و کلیسیلا پنومونیه مثبت بودند. مطالعه حاضر نشان می دهد که سودوموناس آیروژینوزا پاتوژن غالب جدا شده از کودکان مبتلا به سیستیک فیبروزیس از شهر تهران است که بیشتر این ایزوله ها توانایی تشکیل بیوفیلم داشته، اما مقاومت آنتی بیوتیکی شدید در این ایزوله ها مشاهده نگردید. پیشنهاد می شود که مقاومت ضد میکروبی در بیماران مبتلا به سیستیک فیبروزیس و گروه های سنی مختلف به طور منظم و دقیق در مراکز درمانی پایش شود.

  • صفحات 407-410

    ملانوما بدخیم نوعی نیوپلاسم است که منشا آن از ملانوسیت ها می باشد. این تومور به دو فرم پوستی و غیر پوستی دیده می شود و به عنوان یکی از خطرناک ترین انواع سرطان ها محسوب می شود. ملانومای غیرجلدی مجموعه ای از عوارض وخیم و منحصر به فرد است که به راحتی از نوع پوستی قابل تفریق است. از آنجا که تابش اشعه ماوراء بنفش خورشید به DNA آسیب می رساند و یک عامل استرس اکسیداتیو در ملانوما است و همچنین در لایه بازال پوست ملانوسیت های بیشتری نسبت به سایر قسمتهای بدن وجود دارد، فرم جلدی شیوع بیشتری دارد. بیشتر اوقات فرم غیر جلدی نتیجه متاستاز جلدی است اما هر دو شکل میتوانند بطور اولیه بروز نمایند. اشکال غیر پوستی معمولا در لایه های مخاطی، روده ها و چشم ها اتفاق می افتد و دلیل اصلی آن وجود ملانوسیت های نابجا یا رشد ناخواسته آنهاست. ملانومای بدخیم در همه حیوانات اهلی ممکن است رخ دهد، اما به نظر می رسد در گوسفند و بز نادر هستند. در اینجا، ما یک مورد نادر از فرم غیر جلدی اولیه ملانومای بدخیم، در یک بز ماده بومی سه ساله را گزارش می کنیم. در مراحل بازرسی گوشت در کشتارگاه تبریز، با تعداد زیادی توده سیاه و سفید سفت و سخت در سطوح احشایی و غشاهای سروزی محوطه شکمی و قفسه سینه مواجه شدیم. کبد و ریه ها به وضوح تحت تاثیر قرار گرفتند. نمونه ها از قسمت های درگیر گرفته شده و ملانومای بدخیم در آزمایشات بافت شناسی به دلیل پلیومورفیسم و پلی مورفیسم و رنگدانه های ملانین در سلول های سیتوپلاسم ایوزینوفیلی تایید شد. با توجه به آنچه در کتاب "راهنمای بازرسی گوشت برای کشورهای در حال توسعه" نوشته شده است، لاشه برای مصرف انسانی مناسب نبود و توسط بازرس کشتارگاه ضبط شد.

|
  • Abbas Shafayi, A .Mohammadi * Pages 167-192

    The first Attenuated rubella vaccine was developed by Parkman and Meyer in 1966. Ten years later in the 1975s, the rubella vaccine was developed in Razi Vaccine and serum research institute) RVSRI). In 1977, the rubella TAKAHASHI vaccine successfully passed the clinical trial and was initially used voluntarily only in the private sector. Since 1987, the administration of rubella as MMR (Measles/AIK-C; Rubella/TAKAHASHI; Mumps/HOSHINO) strain vaccine has been included in the immunization program in Iran. This review article focused on the development and production of the rubella TAKAHASHI/HDC vaccine in RVSRI. The herd immunity and rubella cases were investigated in the pre- and post-vaccine era. The effectiveness and proper coverage of the rubella vaccine led to the elimination of rubella from Iran in 2019. The current study aimed to assess local rubella vaccine manufacturing and its consequences on rubella elimination from Iran, using various search engines. A complete search was carried out in medical databases, including PubMed, Scopus, Web of Science, Scientific Information Database, IranMedex, Magiran, and Google Scholar. Within 1972-1975, Rubella TAKAHASHI/HDC vaccine was developed by RVSRI and successfully passed clinical trial in 1977. Over the four last decades (1980-2020), more than 40 million infants, young, and adults were vaccinated by million doses of local Rubella, measles-rubella (MR) or measles-mumps-rubella (MMR) vaccine in Iran. In 1972, the pre-vaccine era, the overall sensitivity to rubella infection was 69% in one-year-old Iranian children and 23% in childbearing women. The use of a safe, inexpensive, and effective vaccine increased herd immunity to 95% (85%-99%) in our country. During the last two decades, we have witnessed a 91% decline in the confirmed rubella cases, from 1124 in 2000 to 33 cases in 2018. The current article presented the process of vaccine development, tracked it through more than four decades, and discussed disease status before and after the rubella vaccine era, as well as the history of its elimination from Iran. The effectiveness of the local Razi Rubella vaccine resulted in a significant increase in seroprevalence in Iran. Expanded vaccination against rubella, usually with measles, has led to the elimination of Rubella from Iran as confirmed by World Health Organization in 2019.

    Keywords: Iran, Razi, vaccine, Rubella, TAKAHASHI, Production, Congenital Rubella Syndrome, Elimination
  • F. Ziyaeifar, S. Soleimani *, M. Lotfi Pages 193-201

    Authentication of animal cell lines in cell banks is one of the most important programs regulated during cell culture and storage. This operation provides a thorough and beneficial document which can be advantageous for the functional use of animal cell lines. Therefore, various procedures are used to prevent misidentified cells, cross-contamination to other cell lines, and mislabeling errors leading to incorrect assessment. These contaminants can result in major financial disadvantages. One of the practical methods in this field is a molecular procedure which can demonstrate more accurate results. In the present study, the BHK-21 (C5) was characterized, and it was tried to determine the identity of BHK-21 (C5) as a continuous cell line by Polymerase chain reaction (PCR) molecular procedure in Iran. The cytochrome c oxidase I (CO1) gene was selected as a prevalent DNA fragment for the authentication of the BHK-21 (C5) cell line, along with six cell lines, including Chinese hamster ovary,  Lamb kidney, Razi Bovine Kidney, Medical Research Council cell strain 5, Monkey Green Kidney, and Goat Lymphocyte. After amplification, PCR products were analyzed by agarose gel electrophoresis to ensure their accuracy. The results of characterization were indicated, cell viability was estimated to be about 92%, and a uniform cell culture was obtained. The doubling time and µ ratio equivalent were obtained at 20.5 h and 0.03, respectively. Sterility tests revealed that the cell seed was free of bacterial, mycoplasma, and mycobacterial infections. The results of molecular identification revealed that the identification of this cell line was approved and can be used in studies, diagnosis, production, and quality control of biological products.

    Keywords: Authentication, BHK-21-C5 cell line, PCR, cytochrome c oxidase I (CO1) gene
  • L. Rahbarnia, S. Farajnia *, B .Naghili, N .Saeedi Pages 203-211

    Brucellosis is recognized as a zoonotic disease with high morbidity in the absence of treatment. The primary diagnosis of brucellosis can be effective in the achievement of satisfying treatment results and prevention of chronic infections. The present study aimed to compare the efficiency of conventional microbiological and serological approaches with nested Polymerase chain reaction (nested PCR) for rapid diagnosis of human brucellosis. A total of 120 subjects with symptoms of brucellosis were included in the study. The sensitivity and specificity of nested PCR for the detection of Brucella bacteria were compared with serological and blood culture methods. Out of 120 patients enrolled, brucellosis was detected in 73 (60.83%) cases based on serological tests with a blood culture confirmation in 8.33% of participants. Based on the obtained results, 55% of cases were positive in serum agglutination test (SAT≥1:160), and Coombs (C-SAT≥1:160) tests. Furthermore, seven negative SAT cases were positive in C-SAT as evidence of chronic brucellosis. The results of the 2-mercaptoethanol (2-ME) ≥ 1:80 test were negative in six SAT-positive cases. Based on nested PCR results, 68.18% and 56.06% SAT positive samples were also detected by blood nested PCR and serum nested PCR, respectively. The sensitivity of blood nested PCR was significantly more than serum nested PCR, SAT≥1:160, and blood culture (P<0.001). Moreover, the specificity of blood and serum nested PCR was obtained at 100%, compared to blood culture and SAT≥ 1:160. In the present study, the nested PCR was able to identify chronic brucellosis in SAT negative patients. As evidenced by the obtained results, the nested PCR showed higher efficiency for rapid diagnosis of human brucellosis, as compared to the blood culture method. Furthermore, the findings pointed to the high performance of nested PCR for rapid diagnosis of both chronic and acute brucellosis.

    Keywords: Brucellosis, C-SAT, 2ME, Nested PCR, SAT
  • Gh.Habibi *, A .Shahedi, A .Afshari, S. Bozorgi, Q. Khezrian Pages 213-221

    Protozoan parasites of the genus Theileria are tick-borne parasites that have been found in many species of mammals. More than a dozen species of Theileria have been found in cattle, water buffalo, sheep, and goats. Theileria orientalis is a non-pathogenic blood protozoan parasite that was detected and identified during a regular investigation of piroplasmida infection in indigenous cattle in the spring of 2019 in Northern Provinces of Iran. In total, 92 blood samples were collected from different areas of Guilan and Mazandaran Provinces, Iran during the spring. The Giemsa stained blood smears did not show any parasitic infection; however, T. orientalis was identified by 18S rRNA gene polymerase chain reaction (PCR) and DNA sequencing. The specific sequenced DNA for T. orientalis was registered in GenBank under the accession number MN453385. The partial 18S rRNA gene sequence of the obtained DNA showed 100% nucleotide identity with reference sequences for the T. orientalis that have been registered from Europe, Africa, and Asia. Additionally, molecular phylogenetic studies have shown that T. orientalis Iran GC98-01 isolate belongs to nonpathogenic T. orientalis type 3 (buffeli). In this study, the indigenous Bos indicus cattle were detected as asymptomatic carriers of Theileria spp. infection. Here, we identified and genotyped T. orientalis for the first time as T. orientalis type 3 (buffeli) in Iran using molecular phylogenetic analysis and registered the 18S rRNA gene sequence of the T. orientalis GC98-01 isolate in GenBank.  Moreover, rare T. annulata infection was detected in cattle using semi-nested PCR in Mazandaran (Miankaleh peninsula). The T. orientalis can be differentiated from other Theileria and Babesia haemoprotozoan parasites by specific molecular assays.

    Keywords: 18S rRNA gene, Cattle, Iran, PCR, Theileria orientalis
  • S .Amiri, B .Shemshadi *, Sh. Fallahi, S .Shirali Pages 223-229

    Fascioliasis is an emerging and important food and water-borne disease in human communities which has become one of the most important health challenges in countries, like Iran. It causes weight loss, a decrease in feed conversion ratio as well as milk and meat production, and also reduces fertility in animals the prevalence of fasciolosis is increasing in some regions of the world due to various factors. Different methods have been used for the detection of Fasciola hepatica in animals. This study is the first to detect F. hepatica in Lori sheep using polymerase chain reaction (PCR) and conventional diagnostic methods in Western Iran. During three months, 195 fecal samples were collected from sheep in Lorestan province, Iran, using the stratified random sampling method. The conventional diagnostic methods, including wet mount microscopic examination and concentration assays, as well as the PCR technique targeting the intergenic spacer gene of F. hepatica, were used for the detection of the parasite in sheep. In total, 4 (2.1%) out of 195 examined stool samples were positive for F. hepatica based on the conventional assays. The PCR test was positive for F. hepatica in7 (3.6%) samples of 195 studied specimens. Statistical analyses of the data revealed that there is a significant difference between the results of diagnostic methods for F. hepatica detection (P=0.0421). Finally, the results showed that PCR has more diagnostic sensitivity, compared to conventional diagnostic methods, including the concentration techniques and microscopic examination. Hence, it can be advised to use PCR for the detection of F. hepatica in sheep.

    Keywords: Conventional diagnostic methods, Fascioliasis, Polymerase Chain Reaction
  • P .Tour Savadkouhi, H. Ahari *, A. A. Anvar, B. Jafari Pages 231-241

    This study aimed to investigate the fungal species isolation and confirmation by the Multiplex PCR method in aquatic fish. Evaluation of the inhibitory effect of nano-essential oils of Carum copticum on isolated fungal species was also conducted in this study. The PCR results showed that 3 out of 5 samples were diagnosed with Fusarium solani, and two of them were positive for Saprolegnia. Moreover, in 0.1% of the females' nanoparticles, one peak appeared that showed a particle with an average diameter of 360 nm, and two nanoparticles showed a peak with a mean diameter of 242 nm. The results of minimum inhibitory concentrations (MIC) and minimum fungicidal concentrations (MFC) showed that 0.01% nano essential oil had 0.08 and 0.07 mg/ml MIC values against Fusarium solani and Saprolegnia, respectively. Gram/ml was on the growth of Fusarium solani species. The essential oils of female plants had an MIC of 0.07 in 0.1% essential oil and 0.03 mg/ml in 0.01% essential oil in Saprolegnia. Furthermore, in the case of 0.1% nano essential oil, the results showed the MIC values of 0.04 and 0.03 mg/ml against Fusarium solani and Saprolegnia, respectively. The MFC values of 0.1% nano essential oil were 0.1 and 0.07 mg/ml against Fusarium solani and Saprolegnia,respectively. It was not found on Fusarium and Saprolegnia. Overall, the results of this study using PCR for direct detection showed that 70% and 50% of the samples were Fusarium solani and Saprolegnia positive, respectively; therefore, the PCR was an efficient method for the detection of fungi. According to the results of nano-essential oil (0.1%) of females, this nano-essence had a strong inhibitory effect on Fusarium solani and Saprolegnia.

    Keywords: Carum copticum, fusarium, Multiplex PCR, nano-essence, Oncorhynchus mykiss, Saprolegnia
  • A. Afshari, M .Tavassoli *, B. Esmailnejhad, Gh .Habibi, K. Esmaeilnia Pages 243-252

    The present study investigated the phylogenetic relationship based on cytochrome b gene sequences among pathogenic Theileria species (spp.) in Iran, including Theileria annulata and Theileria lestoquardi, along with other data available in GenBank. A total of 136 (cattle) and 80 (sheep) blood samples suspected of piroplasm infection were obtained from six different provinces of Iran. Both microscopic and molecular methods using species-specific primers were used for screening T. annulata and T. lestoquardi positive samples. Finally, the partial cytochrome b gene of 30 T. annulata and 5 T .lestoquardi were amplified, sequenced, and deposited in GenBank. The results indicated that there were 12 different genotypes among T. annulata isolates, while only one genotype was observed among T. lestoquardi isolates. T. lestoquardi infection in cattle was detected in one sample, and no T. annulata and T. lestoquardi coinfection were detected in sheep and cattle. In the phylogenetic tree, different Theileria spp. were placed in separate clades, and the reliability of depicted tree and monophyly of T. annulata and T. lestoquardi ingroups were supported by the bootstrap value of 94% which significantly indicated that these two species evolved from a common ancestor. The tree also showed that these two pathogenic spp. shared a more recent common ancestor, compared to another species of Theileria parasites. To the best of our knowledge, this study is the first phylogenic analysis of pathogenic Theileria spp. in Iran based on the cytochrome b gene sequences. In addition, the first T. lestoquardi cytochrome b gene was sequenced and deposited in GenBank.

    Keywords: Cytochrome b, Iran, Multiplex PCR, phylogeny, Theileria
  • F. Naeimipour, S. J .Hashemi *, S. Rezaie, M. Bayat Pages 253-259

    The keratinolytic activities of dermatophyte species are accompanied by the secretion of enzymes, such as serine proteases, which are coded by the Subtilisin (SUB) genes. This study aimed to determine the presence of the SUB genes in the clinical and nonclinical samples of Trichophyton verrucosum and Microsporum gypseum. Isolation was carried out by direct and laboratory examination. Following that, for the determination of the presence of the SUB gene, polymerase chain reaction with specific primers was conducted. The frequencies of the SUB gene were observed in almost 66% of the isolates. Statistical analysis showed a significant relationship between the presence of the SUB gene and the samples collected from human, animals, and soil (p ˂0.005). The current investigation has been the first study of the presence/absence of the SUB gene in the clinical and nonclinical isolates of T. verrucosum and M. gypseum in Iran which may be a new step to perform further studies.

    Keywords: Dermatophyte, Microsporum gypseum, pathogenicity, SUB gene, Trichophyton verrucosum
  • L .Eftekharivah, J .Hamedi *, Gh. Zarrini, R. Bakhtiari Pages 261-272

    About half of the world's population is infected by Helicobacter pylori, which is related to various diseases. The increase in the resistance of H. pylori to antibiotics is alarming and requires new medication candidates. In this study, 83 acidic soil samples (pH 3.9-6.8) were collected from tea and rice farms, located in the semitropical strip in the north of Iran (Lahijan and Fooman cities, Gilan Province). After various pretreatments, including dry heating (120 oC, 10 min), exposure to electromagnetic waves (800 Hz, 3 min), and centrifuging (2950 g, 15 min), 33 acidophilic or acid-tolerant actinobacteria were isolated and their potentials as a source of active metabolites against H. pylori were investigated. According to phenotypic and molecular identification tests, the actinobacterial isolates were classified into Streptomyces and Kitasatospora genera. Among 10 strains that had anti-H. pylori activity, the highest potentials were seen in the strains UTMC 3061 and UTMC 3318. The minimum inhibitory concentrations (MIC) of the related metabolites were 125 and 62.5 µg/ml, respectively. In the checkerboard test, the metabolites of these actinobacteria showed synergism with clarithromycin and reduced its MIC from 1 to 0.5 µg/ml. However, no synergism was seen between the metabolites and amoxicillin or metronidazole. The gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) analysis of the metabolites showed some antimicrobial agents, including carbamic acid, maltol, 2.4-di-tert-butylphenol, methyl dimendone, prolylleucyl, and oleamide. The strains UTMC 3061 and UTMC 3318 showed 99.41 and 100% similarity in 16S rRNA gene sequence to Streptomyces spinoverrucosus and Streptomyces cirratus, respectively. Their metabolites showed good antibiotic activity and limited toxicity and can be considered as promising sources of natural products against H. pylori.

    Keywords: Acidophile, Actinobacteria, Antibiotic resistance, Antimicrobial activity, Helicobacter pylori
  • M .Khosrobeygi, N. Mosavari *, M .Salehi, N. Mojgani, M. Akbari Pages 273-281

    In the last couple of years, a number of new and rapid tests for the diagnosis of Tuberculosis (TB) have been developed based on the low molecular weight antigens from Mycobacterium tuberculosis (Mtb) culture supernatant. This study aimed to isolate and purify low molecular weight antigens secreted by Mtb strain C for diagnostic purpose. The secretory proteins from culture filtrate of Mtb were extracted using ammonium sulphate precipitations and sephadex-G50 gel chromatography. The obtained antigen fractions were analyzed for their protein concentrations and approximate molecular weight using Lowry method and SDS-PAGE (12.5%), respectively. DOT-ELISA and Western blot assay was performed to confirm the presence of purified low molecular weight proteins isolated from Mtb using sera from pulmonary tuberculosis patients (polyclonal antibodies). During chromatography, low molecular weight proteins were separated, that was approximately 0.7 mg/ml of the total proteins (1.662 mg/ml). The purified protein fractions in molecular weight range of 14 kDa-41kDa appeared during SDS-PAGE analysis. The chromatographic band fraction in the weight range of 30-41 kDa was identified in the TB patients’ sera using Western blotting. The low molecular weight proteins in the culture filtrate of Mtb strain C were purified using ammonium sulphate and chromatography. These fractions were confirmed using Western blotting. The obtained results might support the hypothesis that the Mtb culture filtrate antigens could be used as a rapid and sensitive assay for the detection of patients with pulmonary TB.

    Keywords: chromatography, Dot enzyme-linked immunosorbent assay, Mycobacterium tuberculosis, Sodium dodecyl sulphate–polyacrylamide gel electrophoresis, Western-Blot
  • N. Keykhaei, S. Salari *, A .Rashki Pages 283-291

    It is necessary to understand the frequency of virulence factor-encoding genes in the assessment of the carriage proportion. Moreover, it is required in the characterization of major unique antigens that are useful in the development of effective immunological-based preventive measures. The current study aimed to evaluate the frequency of three encoding-virulence genes associated with Enterotoxigenic (ET) and Shigatoxigenic Escherichia coli (E. coli/EC) pathotypes (k99, stx1, and stx2) in North of Sistan and Baluchistan Province, Iran. The frequency of k99, stx1, and stx2 was determined via polymerase chain reaction among E. coli isolates collected from the feces of the clinically healthy suckling (n=50) and diarrheic calves (n=50). The k99 gene was absent in all isolates, and the frequencies of the E. coli containing stx1 and stx2 or both stx1 and stx2 were estimated at 8%, 14%, and 4%, respectively, in the clinically healthy suckling calves (P>0.05), compared to 24%, 16%, and 6% in diarrheic animals (P<0.05). Among the three studied genes, there was a statistically significant difference between clinically healthy suckling and diarrheic calves in terms of the frequency of E. coli isolatescontaining stx1. On the other hand, the results of this study indicated that k99 was not a major fimbrial antigen-encoding gene in the ETECpopulation in the region. It is assumed that in any health measure intended to control the pathogen, other genes involved with encoding fimbriae should also be considered. The noticeable high frequency of E. coli isolates bearing stx1 and/or stx2 virulence elementsboth in clinically healthy and diarrheic suckling calves in this study isa concern for public health. Accordingly, it is recommended that further epidemiological studies be conducted on the role of the stx1 gene in the diarrhea of suckling calves in Sistan and Baluchistan Province, Iran.

    Keywords: calf, diarrhea, k99, stx1, Stx2
  • R. Norouzi *, M. Hejazy, Armin Shafaghat, Arman Shafaghat Pages 293-301

    Hyalomma spp. is responsible for the transmission of protozoan, bacterial, rickettsial, and viral diseases and causes huge economic loss to the livestock industry.Recently, there is a wide number of promising attempts to evaluate and use herbal preparations for ticks control.This study aimed to evaluate the acaricidal activity of aqueous and ethanol extracts of Colchicum autumnale (C. autumnale) rhizome and leaf against the Hyalomma spp. in vitro. The acaricidal activities of the Colchicum leaf aqueous (CLA), Colchicum leaf ethanolic (CLE), Colchicum rhizome aqueous (CRA), and Colchicum rhizome ethanolic (CRE) extracts were evaluated at concentrations of 50, 100, and 150 mg/ml and controls (distilled water and Cypermethrin) following 0.25, 0.5, 0.75, and 1 h of exposure. It is worth mentioning that the spraying method was used in these experiments. Data were analyzed through GraphPad Prism 5 software. In addition, the chemical composition of aqueous leaf extract was analyzed using gas chromatography-mass spectrometry (GC–MS). The carbamodithioic acid (30.04%) was the major chemical constituent identified. Based on the results, CLA, CLE, CRA, and CRE extracts had an acaricidal effect; however, this effect was more potent in CLE. The CLE extract showed a 100% mortality rate at 50, 100, and 150 mg/ml concentrations and 1 h of exposure. The effectiveness of CRA on the Hyalomma spp. was very low. The median lethal concentration (LC50) values were obtained at 100 mg/ml. The results indicated that C. autumnaleleaves contained potent acaricidal ingredients and might provide new acaricidal compounds for the effective control of Hyalomma spp. However, further studies are required to evaluate the efficacy of C. autumnale in vivo.

    Keywords: Acaricide, Colchicum autumnale, Hyalomma spp
  • R. Abdel Gaber, S. Maher Pages 303-309

    Fish represents one of the major sources of animal proteins, and different species of fish are susceptible to infections with parasites which cause severe tissue damage and cell destruction of the infected organ. Therefore, in 2019, this parasitological study was conducted to assess the helminth parasites infecting the African sharptooth catfish Clarias gariepinus that were collected from Lake Manzala, Egypt. Only nematode parasite was reported as a prevalent infection from the fish stomach with an infection rate of 7.5%. Depending on the seasonal prevalence, the extent of the infection was analyzed. It was indicated that parasite infection was only reported as 15% in the winter season. Morphological and morphometric analyses of the present parasite species revealed that it possesses all the characteristics of the Camallanus genus, whereas it is closely related to Camallanus polypteri described previously. It is characterized by the presence of a buccal capsule with longitudinal internal ridges, some of which are very short and ranged from 8-14 in males and 8-9 in females. The esophagus consisted of muscular and glandular portions, the middle position of the excretory pore to the muscular esophagus, the anterior location of deirids to the nerve ring, posterior end of males with two unequal spicules and caudal papillae; nonetheless, it is smooth and straight in females. In addition, some morphology and measurement differences for the different body parts were identified with other Camallanus species. Therefore, the present study can provide a full morphologically re-description of Camallanus polypteri with a new geographical location in the Egyptian freshwater.

    Keywords: Camallanidae, Camallanus spp, Freshwater fish, Morphology
  • B. Ghorbanzadeh, S. Naem *, A. A .Farshid Pages 311-322

    The present study investigated the fine structure of amphids and phasmids, cuticle, muscles, and digestive tracts of Toxocara canis using optical and electron microscopy, hematoxylin-eosin (H&E) staining, and other specific stains. A number of 38 adult T.canis worms were obtained from the animal shelter of Urmia, and their small intestines were fixated in acidified formal alcohol and 10% formalin solutions. The anterior and posterior parts of male and female T.canis worms were prepared and cut at a thickness of 4-5 μm according to the conventional method in the histological laboratory. The samples were then stained using H&E and specific periodic acid-Schiff, Masson's trichrome, and Orcein staining. The structure of amphid (anterior), phasmid (posterior), cuticle, muscles, and digestive tracts of male and female worms were studied under light microscopy. Basal, intermediate, cortex, and cuticle surface coating of the parasite were visible. Alae were also observed as the thickenings in the cuticle. The muscle layer structure consists of non-branched cylindrical cells. The intestinal tract is composed of cuticular cogs, the esophagus is of filamentous-muscular structure, and the intestine is made of columnar epithelial tissue with microvilli and glycocalyx. The amphid structure consisted of cuticular protrusions with penetrations of the cephalic framework into their inner layers. Phasmid structure also includes protrusions in the cuticle and invagination of sensory neurons. It was concluded that for the most part, the histological structure of the cuticle can be studied by optical microscopy. The muscle structure in this parasite was very similar to the skeletal muscle in mammals. Furthermore, the epithelial structure of the intestine in this parasite was largely similar to the intestinal epithelium in mammals. Finally, regarding the amphid and phasmid structures, it was observed that they were protrusions covered by cuticles where neural, filamentous, and muscular structures were the core of these protrusions.

    Keywords: Histology, Light Microscope, Papillae, Receptors, Toxocara canis
  • M. R. Nourani *, A. Kalantari Hesari, R. Shahrooz, M. R. Asadi Pages 323-333

    The present study aimed to assess the effect of tissue hypoxia induced by sodium cyanide (NaCN) on male mice fertility and the protective role of ethyl pyruvate (EP). A number of 30 adult mice were assigned to three groups: 1) a control group, 2) a treatment group treated with 2 mg/kg of NaCN, and 3) a treatment group treated with 2 mg/kg of NaCN, along with 40 mg/kg EP (NaCN+EP). After 35 days, animals were anesthetized and serum, sperm, and tissue samples were taken. The results demonstrated a significant decrease in sperm quality, reproduction potency, and anti-oxidant potential, as well as an increase in lipid peroxidation in the NaCN group (p <0.05). Moreover, the use of EP effectively restrained the disastrous effects of tissue hypoxia. It can be concluded that EP can moderate the complications resulting from tissue-hypoxia that is related to testes parameters.

    Keywords: ethyl pyruvate, Cyanide, Mice, reproduction potency, sodium, tissue hypoxia
  • M. Kazemi *, A. Mokhtarpour Pages 335-344

    This study conducted two experiments to evaluate the effects of two cheap adsorbents, including bentofeed (a commercial name of bentonite) and Persian melon peel biochar (PMPB) on the decolorization of water contaminated by methylene blue (MB) and ruminal fermentation pattern. The decolorization efficiency of bentofeed and PMPB at three levels of 0, 4, and 8 mg per 10 ml of 0, 3, 6, and 9 mg/L MB solutions mg/L after 3 and 24 h of incubation was evaluated by its absorbance at 660 nm. At all dye concentrations, PMPB, and bentofeed showed high potential in removing MB from water with an efficiency of 60%-99.5%. In both incubation times, the addition of 8 mg bentofeed had the highest effect on the removal efficiency when the dye concentration was 6 or 9 mg/L. However, the removal efficiency was declined with increasing MB concentration (p <0.05). Experiment two evaluated the effects of various levels (same as experiment one) of MB, bentofeed, and PMPB on in vitro gas production (GP) and volatile fatty acids (VFA) in two individual 4×3 factorial experiments. The potential GP (b), rate constant of gas production (c), metabolizable energy, organic matter digestibility, and total VFA were significantly decreased with increasing MB in the medium (p <0.05), while all parameters were increased when bentofeed or PMPB was added to the medium containing MB (p <0.05). The amounts of acetic, propionic, and butyric acids were not affected by PMPB; however, they changed when bentofeed was added to the medium (p <0.05). The NH3-N concentration was decreased significantly following the increase of MB; moreover, it was increased when PMPB and bentofeed were added to the medium. MB, as a water contaminant agent, had negative effects on ruminal fermentation parameters. Both adsorbents (i.e., PMPB and specially bentofeed) were efficiently able to remove MB from the water. The negative effects of MB on fermentation parameters were also alleviated as a result of using bentofeed or PMPB. It seems that bentofeed has the higher adsorption property of MB, compared to that of the PMPB.

    Keywords: Bentofeed, biochar, fermentation, Gas production
  • F. Zanganeh, N. Panahi *, M .Zendehdel, A. Asghari Pages 345-358

    Central dopaminergic (DAergic) and adrenergic systems have a prominent role in appetite regulation; however, their interaction(s) have not been studied in neonatal layer chickens.Therefore, the current study aimed to determine the interaction of central DAergic and noradrenergic systems in food intake regulation in neonatal layer chickens. In the first experiment, chickens received the intracerebroventricular (ICV) injection of a control solution, prazosin (i.e., α1 adrenergic receptor antagonist; 10 nmol), dopamine (DA; 40 nmol), and prazosin plus DA. The second to fifth experiments were similar to the first experiment except that the birds were injected with yohimbine (i.e., α2 receptor antagonist; 13 nmol), metoprolol (i.e., β1 adrenergic receptor antagonist; 24 nmol), ICI 118,551 (i.e., β2 adrenergic receptor antagonist; 5 nmol), and SR59230R (i.e., β3 adrenergic receptor antagonist; 20 nmol) instead of prazosin. In the sixth experiment, the chickens received ICV injection with the control solution and noradrenaline (NA; 75, 150, and 300 nmol). In the seventh experiment, the birds were injected with the control solution, SCH23390 (i.e., D1 DAergic receptor antagonist; 5 nmol), NA (300 nmol), and SCH23390 plus NA In the eighth experiment, the control solution, AMI-193 (i.e., D2 DAergic receptor antagonist; 5 nmol), NA (300 nmol), and AMI-193 plus NA were injected. Then, cumulative food intake was recorded at 30, 60, and 120 min after the injection. According to the obtained results, the ICV injection of DA (40 nmol) significantly decreased food intake in comparison to that reported for the control group (p <0.05). The co-injection of yohimbine plus DA significantly amplified DA-induced hypophagia in the neonatal chickens (p <0.05). In addition, the co-administration of ICI 118,551 plus DA significantly inhibited the hypophagic effect of DA in the neonatal chickens (p <0.05). Furthermore, NA (75, 150, and 300 nmol) significantly reduced food intake in a dose-dependent manner (p <0.05). The co-injection of SCH23390 plus NA decreased the hypophagic effect of NA in the neonatal chickens, compared to that reported for the control group (p <0.05). The co-injection of AMI-193 plus NA diminished NA-induced hypophagia, compared to that reported for the control group (p <0.05). The aforementioned results suggested that there is an interconnection between central DAergic and noradrenergic systems through α2/β2 adrenergic and D1/D2 DAergic receptors in food intake regulation in neonatal chicks.

    Keywords: Adrenergic, Dopamine, Food intake, Layer chicken
  • T. Saberifar *, F. Samadi, B. Dastar, S. Hasani, M. Kazemifard, F. Ganji Pages 359-369

    Genistein (GEN), a soybean isoflavone, is structurally and functionally similar to endogenous estrogen; therefore, it has the potential to enhance estradiol properties. This study aimed to evaluate the effects of GEN on the reproductive performance and bone status of laying hens. In total, 80 Hy-line W-36 (40 weeks old, the late stage of egg production cycle) with an initial body weight of 1,230±15.8 g (Mean±S.E.M), similar egg production, and egg weight were randomly assigned into two groups with 10 replicates and 4 birds in each replicate (40 laying hens per group). Laying hen diets had 0 (control) and 20 mg/kg GEN (white powder, Sichuan Guanghan co. Ltd., purity of 98.5%) for 6 weeks (41 to 46). At the end of the experiment, 20 hens (one hen from each replicate) were slaughtered, and the samples of bone and shell gland (approximately 50 mg) were surgically taken immediately after slaughter for Real-time PCR. The results indicated that dietary GEN increased egg production, feed intake, and egg mass; however, it decreased egg weight (p <0.05). Furthermore, the feed conversion ratio was greater in birds received GEN, compared to those in the control group (p <0.05). GEN enhanced egg quality indices included eggshell strength, thickness, and percentage (p <0.05). Mechanical properties of the tibia, such as weight, length, and breaking strength were also increased by GEN (p <0.05). Moreover, dietary GEN increased the calcium content of the tibia (p <0.05). The mRNA expression of Calbindin-D28k (CaBP-D28k) and transient receptor potential vanilloid channel type 6 (TRPV6) upregulated in eggshell glands of hens treated with GEN paralleled to the controls (p <0.05). In conclusion, the findings of the present study showed that GEN had the potential to improve the bone physical characteristics, mineralization, and the productive performance of Hy-line W-36 laying hens in their post-peak period.

    Keywords: Bone, CaBP-D28k, Genistein, productive performance, TRPV6
  • H .Karimi, A .Asghari *, A. Jahandideh, Gh. Akbari, P. Mortazavi Pages 371-384

    The current study aimed to determine the effect of metformin (MET) on histopathologic evaluation and antioxidant enzyme activity in experimental varicocele-induced rats. A total of 60 rats were randomly divided into six experimental groups. Group 1 (control) received no medication and underwent no surgery. In group 2 (sham), the rats received no medication and the abdominal cavity was opened; however, there was no varicocele induction. In group 3 (varicocele), the abdominal cavity was opened and the rats underwent varicocele induction and received no medication. In group 4, the abdominal cavity was opened and the animals received 25 mg/kg of MET for 42 days and were varicocele-induced. Groups 5 and 6 were similar to group 4 except that the animals received 50 and 100 mg/kg of MET, respectively. At the end of the 21st and 42nd days, the rats were euthanized and the left testis was removed for histological analysis and measurement of superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA), glutathione peroxidase (GPx), and total antioxidant status levels. According to the results, a dose-dependent difference was observed in testis damage grade in the MET treated groups, compared to that reported for the varicocele group (p <0.05). No difference was observed between 25 and 50 mg/kg of MET (P>0.05). Tissue MDA levels significantly increased in varicocele rats (p <0.05); however, MET (25, 50, and 100 mg/kg) in a dose-dependent manner decreased varicocele-induced MDA (p <0.05). Experimental varicocele significantly decreased SOD activity, compared to that reported for the control group (p <0.05). The administration of MET (25, 50, and 100 mg/kg) significantly increased tissue SOD activity in varicocele rats (p <0.05). The MET (25, 50, and 100 mg/kg) in a dose-dependent manner increased GPx activity in varicocele rats (p <0.05). There was no difference in MDA, SOD, and GPx levels between 25 and 50 mg/kg MET groups (P>0.05). The aforementioned findings suggested that MET treatment had beneficial effects on varicocele.

    Keywords: Antioxidant, Histologic evaluation, Metformin, Varicocele, rat
  • M .Mohammadi Bavani *, S. Shafaie, A. R. Chavshin, F. Dabiri, M. Badakhshan, A.Naghian, R. Entezar Mahdi, S. J. Seyyed Zadeh, .J Rafinejad, Sh .Saeedi, P. Rasegh Pages 385-390

    Spiders are one of the most important orders of Arachnida comprising more than 48,000 species in the world. Except for families Uloboridae and Holarchaeidae, all others are classified as the venomous spider. However, only about 200 species are medically relevant and cause public health problems or even death. In Iran, there are 51 families and 763 species of spiders, of which the families, Theridiidae and Sicariidae are dangerous for the human being, and the first one is more prevalent. The Latrodectus is considered one of the most poisonous spiders in the world and Iran. This genus has five species in Iran, among which Latrodectus tredecimguttatus (black widow spider or “Dolmak”) is considered one of the most poisonous spiders in Iran. Therefore, this study aimed to investigate this species in the Northwest of Iran (West Azerbaijan, East Azerbaijan, and Ardabil provinces, Iran). Spatial distribution maps were prepared using GIS 9.4. In the current study, five adult female spiders were collected from Germi and Ardabil cities (Ardabil Province), Ahar County (East Azerbaijan province), and Urmia city (West Azerbaijan province) of Iran.  These species were first observed in Ardabil province, Iran. Therefore, the presence of Latrodectus species under the rocks in wheat farms in this corner of Iran may be a threat to farms and visitors. People in these areas should wear gloves and avoid any activity that disturbs the spiders and make them aggressive.

    Keywords: Araneae, Iran, Latrodectus tredecimguttatus, Theridiidae
  • A. Fahimipour, P. Khaki *, S .Moradi Bidhendi Pages 391-396

    Leptospirosis is a zoonotic disease with global importance, and the animals are the source of transmission of this disease through shedding in their urine. Accordingly, it is essential to conduct epidemiological studies of leptospirosis in order to diagnose this disease in dogs and reduce the risk of transmission to humans. This study aimed to perform a seroepidemiological analysis of Leptospiral infection in stray dogs in Alborz, Iran, using the Microscopic Agglutination Test (MAT). In total, 110 blood samples were collected from stray dogs to detect the antibodies against leptospira interrogans serovarsby the MAT.  The prevalence rate of positive MAT tests in stray dogs was estimated at 21.84%. The following protocol confirmed that the most common titers were 1:200 (50%) and 1:400 (25%). In addition, the most prevalent Leptospira serovars were L. Canicola (33.33%), and the lowest belonged to L. Pomona (4.1%). Moreover, no significant difference was observed between the age and gender of the dogs regarding their MAT titer (P>0.05). The results also showed a high prevalence of leptospirosis in stray dogs of Koohsar in Alborz province, Iran. Since Leptospirosis is a zoonosis disease, it should be studied continuously in humans and animals, especially dogs.

    Keywords: Dogs, Leptospiral, Leptospirosis, MAT, Seroepidemiology
  • M. Kodori, B. Nikmanesh, H. Hakimi, Z. Ghalavand * Pages 397-406

    Cystic fibrosis (CF) is a genetic disease with a high rate of morbidity and mortality. Children with CF commonly suffer from recurrent and persistent pulmonary tract infections caused by diverse bacterial pathogens. This study aimed to investigate the prevalence, antimicrobial susceptibility, and biofilm formation of bacterial isolates in pediatric patients with CF. The study population of this cross-sectional study included 8,908 children suspected to have CF by clinical manifestations from March 2015 to August 2017 who were referred to the Tehran Pediatric Central Hospital, Iran. The tests carried out for each participant included screening sweat test, sputum culture, antibiotic susceptibility test using Kirby-Bauer disk diffusion method, and biofilm formation in microtiter plates method. Based onclinical examination and screening sweat test, 183 (2.05 %( out of 8,908 children, were positive for CF. The mean age of children was estimated at 2.93 years, and the majority of them were male (n=103, 56.2%). No gender-specific difference was observed in CF disease in this study (P>0.05). In addition, the results of sputum culture showed that 153 (83.6%) microorganisms (bacteria and fungi) were collected from CF patients. Normal flora was isolated in 30 (16.4%) patients and more than one bacterial species were isolated in 7.2% of patients. The obtained results indicated that Pseudomonas aeruginosa was the most prevalent isolated bacteria followed by Staphylococcus aureus, and Klebsiella pneumoniae. Based on the antibiotic susceptibility test results, P. aeruginosa and piperacillin/tazobactam had the highest (11.7%) and the lowest (2.3%) resistance rate against gentamicin, respectively. However, all K. pneumoniae isolates were resistant to Cefotaxime. Among S. aureus isolates, 83.4% and 16.6% were methicillin-susceptible Staphylococcus aureus and Methicillin-resistant Staphylococcus aureus respectively. Concerning biofilm formation, 76%, 67%, and 72.5% of P. aeruginosa, S. aureus, and K. pneumoniae isolates were biofilm producers, respectively. Based on the study results, P. aeruginosa was the dominant pathogen in pediatric patients with CF from Tehran, Iran, and most of the pathogens were biofilm producers. No severe antibiotic resistance was observed in the isolates; however, the anti-microbial resistance profile should be carefully checked in CF patients on a regular basis.

    Keywords: antibiotics susceptibility test, biofilm formation, Cystic fibrosis, pediatric
  • A. Hatefi *, M. Seyedrasouli, D. Mohajeri, M. Ahmadian Pages 407-410

    Malignant melanoma is a neoplasm that originates from melanocytes. This tumor is observed in cutaneous and non-cutaneous forms, and it is considered one of the most life-threatening types of cancers. Non-cutaneous melanoma is a complex of unique and malignant complications that are easily separable from cutaneous type. Since the ultraviolet radiation from the sun damages DNA and is an oxidative stress factor in melanoma and there are more melanocytes in the basal layer of skin than other parts of the body, the cutaneous form has more prevalence. Most of the time, non-cutaneous form is the result of cutaneous metastasis but both forms can occur primarily. Furthermore, non-cutaneous form usually happens in mucosal layers, intestines, and eyes; moreover, the main reasons are ectopic melanocytes or their unwanted regressive growing. Malignant melanoma can occur in all domestic animals; however, they seem to be rare in sheep and goats. Herein, we describe a rare case of the primary non-cutaneous form of malignant melanoma in a three-year-old indigenous female goat. During meat inspection procedures in a slaughterhouse in Tabriz, Iran, we encountered numerous round firm black masses on visceral surfaces and serous membranes of the abdominal and thoracic cavities. The liver and lungs were prominently affected. Samples were taken from involved parts, and malignant melanoma was confirmed in the histopathological examination due to pleomorphism and polymorphism and melanin pigments in cells with eosinophilic cytoplasm. According to what was stated in the "manual on meat inspection for developing countries", the carcass was not convenient for human use and condemned by the inspector.

    Keywords: Goat, meat inspection, melanoma, Slaughterhouse