فهرست مطالب

اندازه گیری تربیتی - پیاپی 41 (پاییز 1399)

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 41 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود حقیقی*، محمدحسین خطیر صفحات 1-30

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و وزن دهی به شاخص های ارزیابی عملکرد مدیران مدارس متوسطه شهر تهران با رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره فازی است. ارتقا کیفیت آموزش و پرورش و رسیدن به اهداف و سیاست های آن زمانی محقق می شود که نظام ارزیابی موثری با شاخص های مناسب وجود داشته باشد. از آنجایی که در موقعیت های واقعی، قضاوت متخصصان نمی تواند به صورت اعداد کمی قطعی بیان و تفسیر شوند و داده ها و اعداد قطعی به منظور مدل کردن سیستم های دنیای واقعی بعلت عدم قطعیت موجود در قضاوت تصمیم گیرندگان ناکافی است، از این رو این مطالعه با اتکاء به تیوری فازی انجام شد. پژوهش حاضر بر حسب هدف، کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها، توصیفی است. جامعه آماری، به روش نمونه گیری در دسترس، متشکل از 20 نفر خبره شامل 10 نفر از اساتید دانشگاه و 10 نفر از مدیران ارشد مناطق مختلف آموزش و پروش شهر تهران می‏باشد. برای گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. فرایند تحقیق در حوزه وزن دهی و رتبه بندی شاخص ها، با طراحی سه پرسش نامه در 5 مرحله شامل دلفی فازی و تاپسیس فازی، بهترین-بدترین، دیمتیل و روش تحلیل شبکه ای انجام شد. یافته ها نشان داد با استفاده از رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره فازی، شاخص های ارزیابی عملکرد مدیران که از قبل شناسایی شده بود، به ترتیب مهارت های ارتباطی، ویژگی شخصیتی، مهارت مدیریتی، قابلیت ها و مهارت های حرفه ای و مهارت تصمیم گیری رتبه بندی شدند. نتیجه اینکه، استفاده از روش های چندمعیاره فازی، نتایج واقعی تری را نسبت به روش های کمی یا کیفی در موقعیت های عملی ارایه داده و قابلیت اجرایی بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد مدیران، رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره فازی، مدارس متوسطه تهران
  • محمدنقی اکبری*، حمید رحیمیان، عباس عباس پور، سعید غیاثی ندوشن صفحات 31-61

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی ابزار ارزشیابی عملکرد روسای دانشگاه های افغانستان انجام شده است. برای انجام این پژوهش، از روش تحقیق ترکیبی با طرح اکتشافی- مدل توسعه ابزار استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل مدیران عالی دانشگاه های دولتی کابل و مسیولان آموزش عالی افغانستان با جامعه آماری 42 نفر است که با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 10 نفر انتخاب شدند و در بخش کمی شامل اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی کابل با جامعه آماری 1457 نفر است که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد 304 نفر انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل تماتیک و در بخش کمی از روش تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار AMOS استفاده گردید. نتایج بخش کیفی و کمی پژوهش نشان داد که ابزار تدوین شده برای ارزشیابی عملکرد روسای دانشگاه های افغانستان از 16 مولفه با 56 نشانگر تشکیل شده است. همچنین شاخص های برازش، (CMIN/DF) برابر با 57/1، (RMSEA) برابر با 048/0، (RMR) برابر با 08/0، (CFI) برابر با 94/0، (IFI) برابر با 92/0 نشان می دهد، ابزار تدوین شده در بخش کیفی پژوهش از برازش بسیار مطلوبی برخوردار است. ابزار طراحی شده در این پژوهش منجر به تهیه ابزاری برای ارزشیابی عملکرد و تعیین وضعیت مدیریت دانشگاه ها در افغانستان خواهد شد که می تواند برای ارزشیابی و حتی شناسایی نیازهای روسای دانشگاه ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، ارزشیابی عملکرد، روسای دانشگاه های افغانستان، دانشگاه های دولتی کابل
  • علی شیخ الاسلامی*، نیلوفر شریفی، مسعود رضازاده صفحات 61-79

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس تجدیدنظر شده اضطراب آشکار کودکان-ویراست دوم در دانش آموزان انجام گرفت. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظرروش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان در حال تحصیل بین رده ی سنی 15 تا 17 سال شهر اردبیل بودند که بر اساس فرمول کوکران نمونه ی مطلوب برای این پژوهش برابر با 290 نفر بود، بنابراین، تعداد 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابتدا فرم انگلیسی به فارسی ترجمه شد و سپس ترجمه ی معکوس گردید و در اجرای اولیه، سوالات مبهم حذف شدند و در نهایت مقیاس نهایی مورد اجرا قرار گرفت. بعد از جمع آوری داده ها برای تحلیل از روش تحلیل عاملی تاییدی، ضریب همبستگی پیرسون و روش باز آزمایی و آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب پایایی مقیاس با محاسبه ی آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 87/0 به دست آمد. همچنین نتایج حاصل از ضرایب همبستگی پیرسون متغیر اضطراب آشکار با عامل های چهارگانه و استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی، روایی سازه را تصدیق نمود و همه ی شاخص های برازش در وضعیت مطلوبی بالاتر از 90/0 قرار داشت. نتایج این پژوهش هم راستا با سایر مطالعات خارجی از ویژگی های روانسنجی مطلوب این ابزار خبر می دهد به نحوی که از این ابزار می توان در غربال گری های اضطرابی در مدارس و بررسی های بالینی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان-ویراست دوم، دانش آموزان
  • سید محمدرضا علوی زاده*، جهانشاه محمدزاده، سمیه انتظاری، گابریله کازلی صفحات 81-95

    اختلال قماربازی یک اختلال اعتیادی است که به اندازه ی دیگر اختلال های اعتیادی مورد توجه قرار نگرفته است، از این روی ابزارهای روانسنجی مرتبط با تشخیص و درمان این اختلال محدود است. هدف این پژوهش هنجاریابی پرسشنامه ی فراشناخت های قماربازی در میان دانشجویان بود. شرکت‎کنندگان در این پژوهش 99 نفر (58 زن و 41 مرد) دانشجوی مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد بودند که به روش نمونه گیری گوی برفی انتخاب شده بودند. شرکت کنندگان فرمت اینترنتی پرسشنامه ی فراشناخت-های قماربازی و چک لیست اختلال قماربازی را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که این پرسشنامه دارای خصوصیات روانسنجی مناسبی است. پایایی این پرسشنامه با همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ 85/0، به روش دونیمه‎سازی 84/0 به دست آمد؛ پایایی ترکیبی برای مولفه های فراشناخت های مثبت و منفی نیز به ترتیب 86/0 و 84/0 به دست آمد. روایی این پرسشنامه به صورت روایی ملاکی با چک لیست اختلال قمار برای مولفه های فراشناخت های مثبت و منفی 58/0 و 72/0 بود. روایی سازه 95/0، روایی افتراقی در دامنه ی 72/0 تا 93/0 به دست آمد؛ روایی همگرا برای زیرمقیاس های فراشناخت های مثبت و منفی 56/0 و 52/0 و همچنین تک بعدی بودن نشانگرها مورد تایید قرار گرفت؛ و در نهایت فرم 10 سوالی با مدل دو مولفه ای این پرسشنامه با توان پیش بینی 95/0 تایید شد. بر اساس یافته های این پژوهش، پرسشنامه ی فراشناخت های قماربازی یک ابزار استاندارد است که در پژوهش و عمل می تواند مورد استفاده ی پژوهشگران و متخصصان روان شناسی بالینی ای قرار بگیرد که با اختلال قماربازی درگیرند.

    کلیدواژگان: اختلال اعتیادی، اختلال قماربازی، فراشناخت، پرسشنامه‎ی فراشناخت های قماربازی
  • ابوالفضل کرمی، رعنا کرمی*، علی علیپور صفحات 97-125

    این پژوهش با هدف اعتبار سنجی مقیاس هوشی وکسلر کودکان ویرایش پنجم برای کودکان 6 تا 16 ساله ایرانی انجام شد. با توجه به آمار دانش آموزان مشغول به تحصیل در دوره ابتدایی و دوره اول دبیرستان، 1200 نفر به عنوان نمونه پژوهش به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد، ابزار انداره گیری مقیاس هوشی وکسلر کودکان ویرایش پنجم و مقیاس هوشی کودکان ویرایش چهارم بود. پایایی خرده آزمون ها، هوشبهر و شاخص ها با استفاده از سه روش دو نیمه کردن، آلفای کرونباخ و بازآزمایی انجام شد. برای محاسبه روایی آزمون از روش ملاکی همزمان با همبسته کردن شاخص ها و هوشبهر وکسلر پنج با اجرای وکسلر چهار روی 240 نفر استفاده شد، و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بررسی شد. برای تحلیل و نحوه عمل سوال های کلیه خرده آزمون ها ضریب دشواری و ضریب تمیز آنها محاسبه گردید. نتایج یافته ها در هر سه روش مورد استفاده برای پایایی نشان داد که این آزمون در ایران از پایایی بالایی برخوردار است و سه روش روایی نیز بالا بودن روایی آزمون را در ایران تایید کرد و نتایج با نتایج حاصل از ساخت آزمون در آمریکا مطابقت داشت. ضریب دشواری و تمیز سوال ها در ایران مناسب بود، باتوجه به بروز بودن و بالا بودن ویژگی های روان سنجی این آزمون در ایران و قدیمی شدن نسخه های قبلی پیشنهاد می شود از این آزمون برای ارزیابی کودکان 6 تا 16 ساله ایرانی استفاده شود. 

    کلیدواژگان: هوش، پایایی، روایی، مقیاس هوشی وکسلر کودکان ویرایش پنجم، دانش آموزان دبستانی و دبیرستانی 6 تا 16 ساله ایرانی
  • پروین صالح زاده*، سعید اکبری زردخانه، علی محمد زنگانه، نادر منصورکیایی، محمد مصطفوی، سید عین الله طیموری، محسن جلالت دانش، سیامک طهماسبی صفحات 127-152

    اهمیت شناسایی تغییرات سلامت روان دانشآموزان و ضرورت غربالگری با استفاده از ابزارهای دقیق و معتبر متناسب با ویژگیهای بومشناختی جامعه ایران، محققان این پژوهش را بر آن داشت تا به منظور تهیه نسخه کوتاه مقیاس الکترونیکی مشکلات سلامت روانشناختی- فرم معلم برای دانشآموزان دوره متوسطه یکم اقدام نمایند. جامعه آماری این پژوهش را دانشآموزان دوره یکم متوسطه سیویک استان کشور تشکیل می دهد. در هر استان دو شهر به روش نمونه گیری هدفمند، در هر شهر دو مدرسه به شیوه تصادفی ساده انتخاب و کلیه دانش آموزان دوره متوسطه یکم وارد گروه نمونه شدند. نمونه دانش اموزی مشتمل بر 11484 دانش آموز (6403 دختر و 5081 پسر) بود. تحلیل آیتم ها نشانگر ویژگی های روان سنجی مناسب برای بخش اعظمی از آیتم ها بود. نتایج تحلیل عامل تاییدی نیز نشان داد که مدل هشت مولفهای با چهل آیتم مبتنی بر دیدگاه متخصصان بهترین برازش را با داده ها نشان می دهد. ضرایب مسیر استاندارد آیتم ها بین 34/0 تا 87/0 بدست آمد که نشانگر روایی واگرای مناسب و همچنین شاخص میانگین واریانس استخراج شده (بین 46/0 و 73/0) آیتم ها نیز نشان-دهنده روایی همگرای آن ها است. اعتبار خرده مقیاس ها نیز براساس ضریب اعتبار ترکیبی (بین 83/0 تا 93/0) و آلفای کرونباخ (بین 80/0 تا 93/)0 مطلوب حاصل شد. به عبارت دیگر مقیاس کوتاه از انسجام درونی لازم برخوردار است. همبستگی بین مولفه ها و با نمره کل در دامنه قابل قبولی بود. مقایسه ساختار عاملی گروه های دختر و پسر حاکی از برازندگی مناسب و معادل برای هر دو گروه است. این یافته نشانگر تغییرناپذیری ساختار ابزار در این دو گروه بود و شواهدی برای یکسانی مفاهیم و سازه مورد سنجش است. لذا می توان نتیجه گرفت ویژگیهای روانسنجی حاکی از مناسب بودن فرم کوتاه پرسشنامه سلامت روانشناختی برای استفاده در فرایند غربال گری در جامعه دانشآموزان متوسطه یکم جامعه ایران است.

    کلیدواژگان: غربالگری سلامت روانشناختی، نوجوانی، دوره یکم متوسطه، تحلیل عامل تاییدی
  • فضل الله حسنوند*، عزت الله قدم پور صفحات 153-181

    بازیگوشی روان‎شناختی یکی از ویژگی های شخصیتی است که با پیامدهای مثبت همچون افزایش انگیزش درونی، خلاقیت، نگرش مثبت نسبت به محیط کار، مهارت های مقابله با استرس و پیشرفت تحصیلی بالا پیوند دارد. پژوهش پیش رو با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ویژگی شخصیتی بازیگوشی روان‎شناختی شن، چیک و زین انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه شهرستان پلدختر در سال تحصیلی 97-1396 می باشد که برابر با 3990 نفر بود. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، نمونه مناسب برابر با 350 نفر بود که بر اساس روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه بازیگوشی روان‎شناختی شن و همکاران (2014) و شادکامی آکسفورد استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، کرویت بارتلت، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه گردید. در بخش یافته ها، پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ برابر با 93/0 محاسبه شد. همبستگی بازیگوشی روان‎شناختی و شادمانی برابر با 42/0 بدست آمد که در سطح 001/0 معنادار بود. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که بعد باورها در سازه ی بازیگوشی فاقد اعتبار بود. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که پرسش های ابعاد آغازگری، واکنش‎پذیری، انعطاف‎پذیری و خودکاری بار عاملی مناسب دارند. شاخص های برازش نشان داد که مدل مقیاس بازیگوشی از برازش مناسبی برخوردار است. نتایج گویای این است که مقیاس بازیگوشی روان‎شناختی با اندازه گیری چهار بعد آغازگری، واکنش‎پذیری، انعطاف‎پذیری و خودکاری، ابزاری مناسب برای تعیین میزان برخورداری افراد از این ویژگی شخصیتی است و قابلیت استفاده در زمینه های گوناگون را دارد.

    کلیدواژگان: بازیگوشی روان‎شناختی، ویژگی‎های روان‎سنجی، ویژگی شخصیتی
  • حمیدرضا مقامی* صفحات 183-201

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی دوره های مهارت افزایی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی بر اساس مدل پاتریک بود. روش پژوهش حاضر توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی می باشند که ازتعداد 550 نفر از آن ها، 326 نفر با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. تعداد دوره های آموزشی برگزار شده، 30 دوره آموزشی بود. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خندان (1392) می باشد. داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که در سطح واکنش دوره های مربی گری مهدکودک و نرم افزار کامفار پیشرفته بقیه دوره ها تاثیر مثبت داشتند. بالاترین میانگین در میانگین های مشاهده شده مربوط به دوره مربیگری اتیسم و پایین ترین میانگین ها مربوط به دوره های نرم افزار کامفار پیشرفته بود. در واکنش به محتوا و نسبت به تجهیزات در دوره های حسابداری حقوق و دستمزد، فتوشاپ، تهیه گزارشات فصلی و اظهارنامه مالیاتی عملکرد و دوره کمک های اولیه منفی و واکنش شرکت کنندگان نسبت به تجهیزات در سایر دوره های آموزشی مهارت افزایی مثبت بود. بر اساس نتایج بدست آمده و با توجه به بالاتر بودن میانگین نمرات مشاهده شده از میانگین نظری (مقدار متوسط 3)، میزان یادگیری شرکت کنندگان در تمامی دوره های آموزشی مهارت افزایی مثبت می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده و با توجه به بالاتر بودن میانگین نمرات مشاهده شده از میانگین نظری (مقدار متوسط 3)، تغییرات رفتاری شرکت کنندگان در تمامی دوره های آموزشی مهارت افزایی مثبت می باشد. با توجه به بالاتر بودن میانگین نمرات مشاهده شده از میانگین نظری (مقدار متوسط 3)، نتیجه گرفته می شود میزان تاثیر تمامی دوره های آموزشی مهارت افزایی در رفع مشکلات موجود سازمان و تحقق اهداف سازمانی مثبت می باشد. در نتیجه مدیران دوره های مهارت آموزی در دانشگاه علامه طباطبایی تهران باید با پایش و آسیب شناسی دوره هایی که دارای اثربخشی لازم نبوده اند نسبت به افزایش کیفیت و تغییرات بر اساس آسیب شناسی اقدام کنند.

    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، مهارت افزایی، ارزشیابی، الگوی کرک پاتریک
  • زهره آقاخانی، محمدحسین ضرغامی* صفحات 203-230

    اعتیاد به عشق نوعی اعتیاد رفتاری است که به تازگی توجه پژوهشگران حوزه روانشناسی و روانپزشکی را به خود جلب کرده است. این پدیده موجب رنج و پریشانی، ناساز گاری و مخاطره برای فرد مبتلا و دیگران می شود. هدف از اجرای این پژوهش، استفاده از تحلیل شبکه به عنوان یکی از رویکردهای اندازه گیری روانی و کاربرد آن درمطالعه ساختار شبکه ای نشانگان اعتیاد به عشق بود. تحلیل شبکه روش قدرتمندی برای تحلیل روابط میان عناصر شبکه (گویه های پرسشنامه) می باشد. روش پژوهش اکتشافی توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری تمام مردان و زنان ایرانی با تجربه حداقل یک بار عاشق شدن بود. تعداد 148 سوال با مقیاس لیکرت 8 ارزشی تدوین و در تحلیل سوال، دو سوال حذف شد. داده ها از اجرای الکترونیکی پرسشنامه محقق ساخته روی 1149 نفر اجرا و در دو مرحله ی مجزا با استفاده از بسته‏ی نرم افزاری MIRT در نرم افزار R تحلیل شدند. نمایش گرافیکی بر اساس داده های جمع آوری شده از طریق تحلیل شبکه (نظریه گراف) و الگوریتم فروترمن رینگولد با استفاده از بسته های نرم افزاری qgraph , boothnet در نرم افزار R انجام شد. نتایج تحلیل شبکه نشان داد سوالات پرسشنامه که هر کدام به نشانه ای از نشانگان اعتیاد به عشق مبتنی بر مطالعات این حوزه می باشند، دریک شبکه منسجم قرارمی گیرند. مهمترین نشانگان درشبکه نشانگان اعتیاد به عشق وسواس، خیال پردازی، تکانشگری، وابستگی جسمی و هیجانی و هیجان خواهی بالا و کم اهمیت ترین نشانگان میل به خودکشی، فداکاری بیش ازحد و جذابیت های جنسی گزارش شد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به عشق، اعتیاد رفتاری، پرسشنامه اعتیاد به عشق، تحلیل شبکه، نرم افزارR
|
  • Masoud Haghighi *, Mohamad Hossein Khatir Pages 1-30

    The aim of this study is to identify and weigh the performance evaluation indicators of high school principals in Tehran with a fuzzy multi-criteria decision making approach(MCDM). Improving the quality of education and achieving its goals and policies is achieved when there is an effective evaluation system with appropriate indicators. Since in real-life situations, experts 'judgments can not be expressed and interpreted as definite quantitative numbers, and data as well as definite numbers are insufficient to model real-world systems due to the uncertainty in decision makers' judgment, so this study relies on Fuzzy theory was performed. Research in handis applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection. The statistical population, drawn by using the Available Sampling method,, consists of 20 experts including 10 university professors and 10 senior managers of different education zones of Tehran. Both library and field methods were used to collect data. The research process regarding of weighting and ranking of indicators was performed by designing three questionnaires in 5 stages including fuzzy Delphi and fuzzy TOPSIS, best-worst, dimethyl and network analysis method.The results showed that using the fuzzy MCDM approach, the performance evaluation indicators of managers that were previously identified were ranked in relation to communication skills, personality traits, managerial skills, professional abilities and skills and decision making skills, respectively. The result is that the use of fuzzy multi-criteria methods provides more realistic results than quantitative or qualitative methods in empirical situations and is more feasible.

    Keywords: Performance evaluation of principals, fuzzy multi-criteria decision making approach, Tehran high schools
  • Mohammad Naqi Akbari *, Hamid Rahimian, Abbas Abbaspour, Saeed Ghiasi Nadooshan Pages 31-61

    This study has been done to design and validate the performance evaluation tool of the presidents of universities in Afghanistan. To perform this study, the mixed method with explorative plan- tool development model- is used. The statistical population of the study in the qualitative part, included the senior managers of of Kabul public universities and authorities of higher education of Afghanistan, is made of 42 people; A sample of 10 people was selected through a targeted sampling method. Also, in the quantitative part, the statistical population is made of 1457 people including the professors of Kabul public universities in which 304 people were selected random stratified sampling. In order to collect data, semi-structured interview was used in the qualitative part and researcher-made questionnaire was used in a quantitative part. For analyzing the data, the thematic analysis was used in the qualitative part and confirmatory factor analysis method with AMOS software was used in a quantitative part. The results of analysis in the qualitative and quantitative sections showed that the developed instrument for evaluating the performance of the universitiy presidents in Afghanistan consists of 16 components with 56 indicators. in addition, goodness of fit indices such as, (CMIN/DF) equal to 1.57, (RMSEA) equal to 0.048, (RMR) equal to 0.08, (CFI) equal to 0.94, (IFI) equal to 0.92, shows that the designed tools tool in the qualitative section of has a very favorable fitness.The tools designed in this study will provide a tool for evaluating the performance and determining the status of university management in Afghanistan, which can be used to assess and even identify the needs of university presidents.

    Keywords: Validation, Performance evaluation, University Presidents of Afghanistan, Kabul public Universities
  • Ali Sheykholreslami *, Niloofar Sharif, Masood Rezazadeh Pages 61-79

    The aim of this study was to evaluate the psychometric characteristics of the revised scale of manifest anxiety in children-the second edition in the students' studies. The present study was applied in terms of purpose and descriptive in terms of sales. The statistical population of the study included all students studying between the ages of 15 and 17 in Ardabil city. According to the Cochran's formula, the optimal sample for this study was 290 people. Therefore, 300 people were selected as the sample. First, the English form was translated into Persian, then the translation was reversed, and in the first run, the ambiguous questions were removed, and finally the final scale was implemented. After collecting the data, confirmatory factor analysis method, Pearson correlation coefficient and Cronbach's retesting and alpha correlation method were used for analysis. The reliability coefficient of the scale was obtained by calculating Cronbach's alpha for the total scale of 0.87. Also, the results of Pearson correlation coefficients of the apparent anxiety variable with the four factors and the use of confirmatory factor analysis method confirmed the validity of the structure and all fitness indicators were in a favorable situation above 0.90. The results of this study, along with other foreign studies, indicate the optimal psychometric characteristics of this tool, so that this tool can be used in anxiety screening in schools and clinical trials.

    Keywords: psychometric characteristics, Revised Children’s Manifest Anxiety-Second Edition, students
  • Seyed Mohammadreza Alavizadeh *, Jahanshah Mohammadzadeh, Somaye Entezari, Gabriele Caselli Pages 81-95

    Gambling disorder (GD) is an addictive disorder that is not considered as much as other addictive disorders, and therefore psychometric instruments to diagnosis and treat of GD are limited. The purpose of the present study was to standardize the metacognition about gambling questionnaire (MGQ) among university students. The participants in this study were 99 (58 females and 41 males) undergraduate and postgraduate students who were they selected via snowball sampling. Participants completed an online Persian format of the MGQ and the GD checklist. The results have indicated that this questionnaire has good psychometric properties. The reliability of this questionnaire with internal consistency of Cronbach's alpha was 0.85, and the split-half was 0.84; the composite reliability for positive and negative metacognitive sub-scales were 0.86 and 0.84, respectively. The validity of this questionnaire was as a criterion validity with the GD checklist for positive and negative metacognitive sub-scales of 0.58 and 0.72, respectively. The construct validity was 0.95, and the discriminant validity was in the range of 0.72 to 0.93; in addition, the convergent validity for positive and negative metacognitive sub-scales, respectively, were 0.56 and 0.52, respectively; and finally the unidimensionality of markers was confirmed. Finally, the 10-question form was confirmed by the two-component model of the questionnaire with a prediction power of 0.95. Based on these findings, the MGQ is a standard instrument that can be used in research and practice by clinical psychologists and researchers involved in gambling disorder.

    Keywords: addiction disorders, gambling disorder, Metacognition, metacognition about gambling questionnaire
  • Abolfazl Karami, Raana Karami *, Ali Alipour Pages 97-125

    The aim of this study concerned with validating the fifth version of Wechsler Children’s Intelligence Test on Iranian children aged between 6 and 16 years old. According to the statistics of students studying in elementary school and junior high school, 1200 people were selected as a multi-stage cluster research model. Wechsler Children’s Intelligence Test 5th edition and Wechsler Children’s Intelligence Test 4th edition, were the measuring instruments. The reliability of subtests, intelligence quotient and indexes were performed using three following methods bisection, Cronbach’s alpha, and retesting. To calculate and analyze the test validity, the criterion method was simultaneously performed on 240 people with the correlation of indexes and Wechsler 5 intelligence with Wechsler IV; and structural validity through exploratory and confirmatory factor analysis. To analyze and operation of all subtests, the difficulty coefficient and discriminative coefficient were calculated. The results of the findings of the all three methods used for reliability showed that this test is highly validated in Iran, and the results were consistent with the results of the same test compare in the United States. The difficulty and discriminative coefficient of the questions were appropriate in Iran. Due to the up-to-date and high psychometric properties of this test in Iran and obsolescence of previous versions, it is recommended to use this test to evaluate children aged between 6 and 16 years old in Iran. Keywords: Intelligence, Reliability, Validity, Wechsler Intelligence Test for Children 5th edition and Iranian Elementary and Junior High School Students 6 to 16 years old.

    Keywords: Intelligence, reliability, validity, Wechsler Intelligence Test for Children 5th edition, Iranian Elementary, Junior High School Students 6 to 16 years old
  • Parvin Salehzadeh *, Saeed Akbari-Zardkhaneh, Alimohammad Zanganeh, Nader Mansurkiaie, Mohammad Mostafavie, Einollah Teimorie, Mohsen Jallalat-Danesh, Siyamak Tahmasebi Pages 127-152

    Due to the importance of identifying changes in students' mental health and the need for screening using accurate and valid tools appropriate to the ecological characteristics of Iranian society, the researchers decided to develop a short-scale electronic version of psychological health problems - teacher form for junior high school students. The statistical population of this study consists of junior high school students in 31 provinces of the country. In each province, two cities were selected by purposive sampling method and in each city, two schools were selected by simple random method and all junior high school students entered the sample group The sample consisted of 11,484 students (6,403 girls and 5,081 boys). Item analysis indicated appropriate psychometric properties for most items. The results of confirmatory factor analysis also showed that the eight-component model with forty items based on experts' views shows the best fit with the data. The standard path coefficients of the items were obtained between 0.34 and 0.87, which indicates the appropriate divergent validity and also the average variance extracted (between 0.46 and 0.73) of the items also indicates their convergent validity. The validity of the subscales was also optimally obtained based on the combined validity coefficient (between 0.83 and 0.93) and Cronbach's alpha (between 0.80 and 0.93). In other words, the short scale has the necessary internal coherence. The correlation between the components and with the total score was in the acceptable range. Comparing the factor structure of the girl and boy groups indicates a suitable and equivalent fit for both groups. Therefore, it can be concluded that psychometric properties indicate the appropriateness of the short form of the Mental Health Questionnaire for use in the screening process in the first grade high school students in Iran.

    Keywords: Mental Health Screening, Adolescence, Junior High School, confirmatory factor analysis
  • Fazlollah Hasanvand *, Ezatolah Ghadampour Pages 153-181
    Introduction

    This study investigates the psychometric properties of the psychological playfulness questionnaire.

    Method

    This research is a practical and descriptive-correlative study. Population statistical was consisted of 3990 of high school students in 2017-‎‎2018 in the poldokhtar city. 350 ‎students selected by multi-level sampling method. Shen, Chick and Zinn (2014) and Oxford Happiness Questionnaire were used. Pearson correlation coefficient, Bartlett test, KMO, exploratory and confirmatory factor analysis were used for data analysis.

    Findings

    Reliability of psychological playfulness test based on the Cronbach's alpha was 0.93. Convergent validity (correlation between playfulness and happiness scale) was 42/0, which was significant at 0/001. Exploratory factor analysis showed beliefs dimension was unreliable. So this dimension was removed from questionnaire. Confirmatory factor analysis showed questions of other dimensions have proper validity. Also, Fitness indices were confirmed.

    Results

    Psychological playfulness questionnaire by measuring of four dimensions (initiation, reactivity uninhibitedness; spontaneity) is proper tool for evaluation psychological playfulness.

    Keywords: Psychological playfulness, psychometric properties, Personality characteristics
  • Zohreh Aghakhani, Mohammad Hossien Zarghami * Pages 203-230

    اLove addiction is a type of behavioral addiction that has recently attracted the attention of many researchers in psychology and psychiatry.This phenomenon causes suffering, distress, mal-adaptiveness and risks for the affected person and others. The purpose of the present study was to use network analysis as one of the psychometric approaches and to apply it in the study of network structure of love addiction symptoms.Network analysis is a powerful way to analyze the relationships among network elements (questionnaire items).The method of this study was descriptive-correlational and the statistical population consisted of all Iranian females and males with at least one experience of falling in love. A total of 148 questions were formulated using an 8point Likert scale and two questions were omitted form the questionnaire during the question analysis. Data were collected by electronically administering a researcher made questionnaire on 1149 individuals and analyzed in two distinct stages using MIRT software package in R software. Graphical representation based on the data collected through network analysis (graph theory)and Fruchterman and Reingold algorithm was performed using graphs, boothnet software packages in Rsoftware. The results of the network analysis showed that the items of the questionnaire, each of which indicating a symptom of love addiction based on studies in this area, were placed in a coherent network.The most important symptoms in the love addiction network were reported to be obsessiveness,fantasy,impulsivity, physical and emotional dependence, as well as high emotion seeking, while the least important symptoms were suicidal tendencies, extreme selfsacrifice and sexual attractions.

    Keywords: Behavioral Addiction, Love Addiction, Network analysis, Love Addiction Questionnaire, R software