فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 88 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا کایدنژاد، حمید پیشگاه هادیان*، غلامحسین بلندیان، حجت الله درویش پور صفحات 5-42

    توسعه منطقه ای یکی از مهم ترین ضرورت های توسعه همه جانبه و پایدار است و رسیدن به آن یکی از اهداف مهم توسعه است. در این میان، هر نوع برنامه ریزی کلان برای توسعه، که در اسناد بالادستی نظیر سیاست های کلان یا سند چشم انداز در جمهوری اسلامی، باید حدی از توجه قابل قبول را در نظر داشته باشد و این ضرورتی نام برای مسئله توسعه در ایران است. مقاله حاضر، با در نظر داشتن این ضرورت به دنبال تحلیل آن دسته از سیاست های کلان در جمهوری اسلامی است که به این مقوله پرداخته اند. هدف اصلی این پژوهش، پاسخ به این پرسش است که جایگاه راهبرد توسعه منطقه ای در سیاست های کلان نظام چیست؟ و با در نظر داشتن روش تحلیل محتوای کیفی با در نظر داشتن مهم ترین متغیرهای توسعه منطقه ای، به صورت تحلیلی، در محتوای متون و اسناد بالادستی جمهوری اسلامی غور کرده و آن ها را از لحاظ محتوایی تحلیل می کند، تا به جایگاه توسعه منطقه ای در آن دست یابد و با توجه به اینکه اسناد بالادستی، به عنوان اسنادی برای راهبردهای توسعه، و در نتیجه توسعه منطقه ای در نظر گرفته شده اند، این نتیجه به دست آمد که عموما این اسناد، فاقد راهبردی مشخص و روشن پیرامون توسعه منطقه ای هستند و گرایش عمده آن ها بر توسعه تمرکزگراست و در اینجا لزوم ایجاد سرفصلی مشخص با عنوان توسعه منطقه ای احساس می شود تا بتوانند به عنوان راهبردهایی برای توسعه منطقه ای و بنیانی برای قوانینی باشد که ضمن توجه به تمرکززدایی در مسئله توسعه، به مهم ترین هدف توسعه منطقه ای یعنی تمرکززدایی برسند.

    کلیدواژگان: استراتژی توسعه منطقه ای، آمایش سرزمین، توسعه منطقه ای، سیاست های کلان
  • امید خسروی نیا*، مصطفی رشیدی طغراالجردی صفحات 42-88

    نهج البلاغه از مهم ترین منابع موجود به منظور پژوهش در خصوص سبک مدیریت در اسلام می باشد، و تحقیقات انجام شده بر این کتاب نشان از غنای این کتاب ارزشمند در علوم مدیریتی دارد. همچنین مدیریت منابع انسانی در مدیریت سازمان های امروزی دارای اهمیت بالا و اهمیت آن امری غیر قابل انکار است. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال این هدف است که، سیاست های منابع انسانی دولت برای مدیران ارشد (کارگزاران) و مدیران سطوح پایین و کارکنان را بر اساس اندیشه های امام علی (ع) در نهج البلاغه شناسایی کند به منظور رسیدن به این هدف، از روش تحلیل مضمون استفاده شده و با بررسی تمام متن کتاب نهج البلاغه تعداد 116 گزاره استخراج شده و کدگذاری گردیده است و مفاهیم از دل این گزاره ها استخراج و در قالب جداول و در بیست طبقه برای کارگزاران و کارکنان با عنوان های مختلف دسته بندی شده است. نتیجه نهایی پژوهش، که از طبقات مضامین استخراج شده است،عبارت است از چارچوبی منسجم از سیاست های منابع انسانی دولت به تفکیک برای کارگزاران و کارکنان. با مقایسه مضامین استخراج شده برای کارگزاران و کارکنان وتجزیه وتحلیل آن ها می توان وجه تمایز بین سیاست های منابع انسانی کارگزاران و کارکنان را مشاهده کرد، از جمله این تمایزها می توان به تفاوت در میزان اهمیت موضوعات و مضامین مختلف برای کارگزاران و کارکنان و همچنین به سیاست های منابع انسانی عام تر برای کارگزاران و سیاست های خردتر برای کارکنان در نهج البلاغه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: سیاست، منابع انسانی، دولت، امام علی (ع)، نهج البلاغه
  • رابعه امامی رضوی*، علیرضا بوشهری، محمدابراهیم سنجقی، سید اصغر جعفری، ابوالفضل باقری صفحات 89-123

    هدف اصلی مقاله، ارزیابی سیاست حمایت از محققین زن در بخش پژوهش و فناوری است. ارزیابی این سیاست با استفاده از مدل های موجود در ادبیات و طراحی مدل محقق ساخته انجام گرفته است. تحقیق ماهیت توصیفی- کاربردی دارد و با تکنیک پیمایشی انجام گرفته است. نخست خبرگان سیاستگذاری، به عنوان خبره پرسشنامه را بررسی کردند و با حصول اطمینان مقدار 0.7 برای آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه مشخص شد. ‏جامعه آماری را خبرگان سیاستگذاری و محققین زن تشکیل داده اند که 79 نفر از آنها (36 خبره و 43 نفر محقق زن)، به عنوان نمونه به سوالات پاسخ دادند. از آمار ‏توصیفی و استنباطی برای توصیف داده ها، از آزمون های ناپارامتری دوجمله ای و رتبه بندی فریدمن برای بررسی سوالات و از نرم افزار ‏تحلیل آماری ‏SPSS‎‏ در سطح معناداری 0.05 برای تحلیل استفاده گردید.‏ همچنین جهت پیمایش ارزیابی سیاست، از آزمون t یک نمونه ای استفاده شد. یافته های حاصل از نتایج تجزیه و تحلیل های آماری و پیمایش ارزیابی سیاست نشان داد که سیاست مورد ارزیابی از منظر هر دو جامعه آماری، نیاز به اصلاح و بازنگری کلی دارد. همچنین یافته های حاصل از نتایج آزمون تی مستقل بیانگر آن است که سیاست مورد نظر بدون مشارکت ذینفعان و نیز بدون در نظر گرفتن شرایط زمینه ای و پیش بینی سازوکارهای لازم، طراحی شده است. مهم ترین پیشنهاد مقاله آن است که حمایت های هدفمند مادی و معنوی از زنان محقق در عرصه تولید علم و فناوری انجام گیرد. همچنین بین سیاستگذاران و مجریان سیاست ها، انسجام و یکپارچگی لازم ایجاد گردد.

    کلیدواژگان: سیاست های علم و فناوری، ارزیابی سیاست، مدل های ارزیابی، سیاست حمایت از محققین زن
  • رحیم پیری* صفحات 124-158

    بافروپاشی رژیم بعث عراق،ژیوپلتیک وساختار قدرت سیاسی آن کشوردگرگون وباجابجایی متغیرهای تاثیرگذارنقطه ی عطف وفصل نوینی درروابط بین دوکشور ایران وعراق دراستان های جدارمرز به وی‍ژه استان ایلام شکل گرفت؛ که این امرضرورت بازتعریف مرزو اتخاذ راهبردهای متناسب با تحولات مزبوررا اجتناب ناپذیر ساخته و تحقیق حاضر بر آن است که باتحلیل مولفه های ماتریسSWOT (نقاط قوت وضعف،فرصت هاوتهدیدها)،به این پرسش پاسخ دهد که از بین راهبردهای چهارگانه (تهاجمی ،تدافعی،محافظه کارانه ورقابتی)، شهرستان های مرزی استان ایلام درکدام موقعیت راهبردی قراردارند؟ این پژوهش درروش،گردآوری وتحلیل داده هامبتنی برترکیب دورهیافت کیفی وکمی است که با کاربست مدل SWOT وروش توصیفی - پیمایشی انجام گرفته و هدف اصلی آن تبیین وارزیابی موقعیت راهبردی شهرستان های مرزی استان ایلام می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهدکه موقعیت راهبردی مناطق مرزی استان درناحیه تهاجمی  SO  قرارداردواز 24 راهبرد قابل اجرا،راهبردهای رسوخ بیش ازپیش دربازارمصرف عراق،توسعه صادرات،افزایش سرمایه گذاری وتولیددربخش های کشاورزی،دامپروری،نفت وگاز (درمیادین مشترک) وهم چنین بهره برداری حداکثری ازهمبستگی وهمگرایی فرهنگی ومذهبی اهالی دوسوی مرزبرای توسعه وگسترش روابط درعرصه های مختلف دراولویت نخست قرار دارند.

    کلیدواژگان: موقعیت راهبردی، مناطق مرزی، مدل SWOT، استان ایلام
  • حسین امیری*، وهاب قلیچ صفحات 159-189

    تحقق اقتصاد مقاومتی منوط به مقاوم‎سازی نهادهای اقتصادی از جمله صنعت بانکی است. صنعت بانکی با مقاوم سازی ساختار خود از کانال‎هایی همچون رقابت ‎پذیری، حاکمیت شرکتی و مدیریت منابع می‎تواند گامی مهم در ایفای سهم خود در پدید آمدن اقتصاد مقاومتی در کشور بردارد. سوال اصلی تحقیق آنست که آیا صنعت بانکی کشور با تقویت حاکمیت شرکتی توانسته است سطح رقابت پذیری بین‎بانکی و در نتیجه مقاومت ساختاری خود را افزایش دهد؟ پژوهش حاضر با تحلیل وضعیت رقابت در 18 بانک ایران طی دوره زمانی 1397-1385 با استفاده از روش داده های تابلویی و بکارگیری شاخص لرنر و رویکرد ون لونستیجین سوال مذکور را بررسی کرده و نشان می‎دهد در دوره زمانی مورد بررسی این صنعت توانایی پایینی در تقویت رقابت ‎پذیری و تمرکززدایی داشته که این نتیجه، گویای عدم دستیابی به اهداف مقاوم‎ سازی صنعت بانکی از کانال تقویت فضای رقابتی است. از این‎ رو بهبود فضای رقابتی با تسهیل مقررات و دستورالعمل‎ها و تلاش در زمینه کاهش سیاست‎های دستوری و افزایش مشوق‎های رقابتی توصیه می‎شود.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، رقابت پذیری، شاخص لرنر، اقتصاد مقاومتی، صنعت بانکی
  • عبدالمحمد کاشیان*، محمدحسین طاهریان صفحات 190-231

    هدف اصلی: یکی ازنهادهای موثر در جمهوری اسلامی ایران که دربستر ایدیولوژی اسلام ناب شکل گرفته است و درکلام و در عمل نقش بسیار مهمی در فقرزدایی دارد، بسیج است. هدف از مقاله حاضر تبیین هندسه نهادی فقرزدایی در حکومت اسلامی و تعیین جایگاه و نقش بسیج به عنوان یک نهاد موثر در این امر است و به این سوال پاسخ می دهد که آیا نقش بسیج در فقرزدایی صرفا یک نقش مستقیم و واسط میان ثروتمندان و فقرا است؟ روش پژوهش: از آنجا که ساخت هندسه نهادی فقرزدایی درحکومت اسلامی مستلزم بحث و تحقیق در احادیث شیعه است، روش تحلیل محتوا یا تحلیل مضمون احادیث، مورد استفاده قرار گرفته است. براساس این روش، یک چارچوب کلی از هندسه نهادی فقرزدایی از اسلام و حکومت اسلامی ترسیم شده و در ادامه نقطه اتصال آن با اهداف و ماموریت های بسیج تبیین خواهد شد. یافته ها: درحکومت اسلامی ساختار نهادی 9 لایه ای رفع فقر وجود دارد که بر زیرساخت اجتماعی و جنبه های مردمی فقرزدایی در لایه های آغازین و جنبه های حاکمیتی در لایه پایانی تکیه دارد. نقش بسیج از این حیث می تواند مهم تر و عملیاتی تر از دیگر لایه ها دیده شود که در خصوص 6 لایه اول در مقام تقویت اثر بخشی، ظاهر می شود و ضمن تاثیرگذاری بر خودکفایی اقتصادی خانوار، روحیه نوع دوستی را در سایر لایه های نهادی تقویت می کند و در لایه هفتم و هشتم به صورت مستقیم در فقرزدایی اثرگذاری می کند و در کنار این نقش ها، نسبت به لایه نهم یعنی حاکمیت، نقش مطالبه گری و همکاری را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: بسیج، نهاد، فقر، اسلام، نهادگرایی، روحیه بسیجی، حدیث
|
  • Reza Kayednejad, Hamid Pishgah Hadian *, Gholamhoseyn Bolandian, Hojjatollah Dravishpour Pages 5-42

    Regional development is one of the most important requirements for comprehensive and sustainable development and achieving it is one of the important goals of development. In the meantime, any kind of macro-planning for development, which in upstream documents such as macro-policies or vision document in the Islamic Republic, must consider a certain amount of acceptable attention, and this is a necessity for the issue of development in Iran. The present article, considering this necessity, seeks to analyze those macro-policies in the Islamic Republic that have dealt with this issue.The main purpose of this study is to answer the question: what is the place of regional development strategy in the macro-policies of the system? And considering the method of qualitative content analysis, considering the most important variables of regional development, analytically, ponders on the content of texts and upstream documents of the Islamic Republic and analyzes them in terms of content, in order to achieve the position of regional development. And considering that the upstream documents are considered as documents for development strategies, and as a result of regional development, it was concluded that these documents generally do not have a clear strategy for regional development and their main tendency is towards development. It is centralist and here it is necessary to create a specific topic called regional development so that they can be as strategies for regional development and the basis for laws that, while paying attention to decentralization in development, achieve the most important goal of regional development, decentralization.

    Keywords: Regional development strategy, Land Management, Regional Development, macro policies
  • Omid Khosravi Nia *, Mostafa Rashidi Toghra Aljerdi Pages 42-88

    Nahj al Balaghe is one of the most important sources available for research on management style in Islam. Also, human resource management is very important in the management of today’s organizations and its importance is undeniable.. Therefore, The present study seeks to identify the government’s human resource policies for senior managers and low-level managers and employees based on Imam Ali’s ideas in Nahj al Balaghe. In order to achieve this goal, the theme analysis method has been used and by examining the whole text of Nahj al Balaghe book, 116 passages have been extracted and coded and the concepts have been extracted from these propositions in the form of tables and in twenty floors for brokers (senior managers) and employees (low-level managers). Categorized by different titles. The final result of the research, which was extracted from thematic classes, is a coherent framework of government human resource policies separately for brokers and employees. By comparing the extracted themes of brokers and employees and analyzing them, one can see the difference between the human resource policies of brokers and employees, including the differences in the importance of different topics and themes for brokers and employees and also he pointed to more general human resources policies for brokers and smaller policies for employees in Nahj al Balaghe.

    Keywords: Politic, human resource, Government, Imam Ali, Nahj al Balaghe
  • Rabeah Emami Razavi *, Alireza Booshehri, MohammadEbrahim Sanjaghi, Seyed Asghar Jafari, Abolfazl Bagheri Pages 89-123

    The main purpose of this article is to evaluate the policy of supporting women researchers in the field of research and technology. The evaluation of this policy has been done using the existing models in the literature and the design of the researcher-made model. The research is descriptive-applied in nature and has been done by survey technique. First, the policy experts, as experts, reviewed the questionnaire, and with a confidence level of 0.7 for Cronbach's alpha, the reliability of the questionnaire was determined. The statistical population consisted of policy experts and women researchers, 79 of whom answered the questions as a sample. Descriptive and inferential statistics were used to describe the data, non-parametric non-parametric tests and Friedman ranking were used to examine the questions and SPSS statistical analysis software was used at the significant level of 0.05 for analysis. A sample was used. Findings from the results of statistical analysis and policy evaluation survey showed that the policy under evaluation from the perspective of both statistical communities, needs to be reformed and reviewed. Also, the findings of the results of the independent t-test indicate that the policy is designed without the participation of stakeholders and without considering the underlying conditions and anticipating the necessary mechanisms. The most important suggestion of the article is to provide targeted material and spiritual support to women researchers in the field of science and technology production. Also, the necessary coherence and integration should be created between policy makers and policy makers.

    Keywords: science, technology policies, policy evaluation, Evaluation models, support policies for women researchers
  • Rahim Piri * Pages 124-158

    With the collapse of the Ba'athist regime in Iraq,the geopolitics and structure of the country's political power changed,and shifting of the influential variables,aturning point and a new chapter was shaped in relations between the two countries and in the border provinces,especially in Ilam province.This makes inevitable the need to redefine the border and adopt appropriate strategies to the interested developments. In the present study, the attempt is made to analyze the four components of the SWOT matrix (strengths and weaknesses, opportunities and threats) to answer the question ,the position of the border cities in which strategic area? In this research,the method of data collection and analysis is based on a combination of quantitative and qualitative approaches,Which is done by using SWOT model and descriptive-survey method and its main purpose is to making clear and Assessment of the strategic position of border cities of Ilam province. The findings of research show that the strategi position of model for the border areas of Ilam province is in the bisector of first zone and is aggressive and out of 24 applicable strategg,strategies such as more penetration in the Iraq consumer market and export development, the expansion and rise of investment and production in agriculture, animal husbandry, oil ,gas and Also, the maximum exploitation of the cultural and religious solidarity and convergence of the people on both sides of the border for the development and expansion of relations in various fields are in the first priority.

    Keywords: Strategic Position, Border Areas, SWOT Model, Ilam province
  • Hossein Amiri *, Vahab Ghelich Pages 159-189

    The realization of a resistance economy depends on the strengthening of economic institutions, including the banking industry. The banking industry can take an important step in contributing to the emergence of a resilient economy in the country by strengthening its structure through channels such as competitiveness, good governance and resource management. The main question of this research is about the country's banking industry has been able to increase the level of inter-bank competitiveness and thus its structural resistance by strengthening corporate governance. The present study, by analyzing the competitive situation in 18 banks of Iran during the period 1385-1397 using the panel data method and using the Lerner index and Van Leuvensteijn approach, rejected this hypothesis and it shows that in the period under review, this industry has a low ability to strengthen competitiveness and decentralization. This result indicates the failure to achieve the goals of strengthening the banking industry through the channel of strengthening the competitive environment. Therefore, improving the competitive environment is recommended by facilitating regulations and guidelines and trying to reduce grammatical policies and increase competitive incentives.

    Keywords: Good Governance, Competitiveness, Lerner Index, resistance economy, banking industry
  • Abdolmohammad Kashian *, MohammadHosein Taherian Pages 190-231

    Main question:

     One of the effective institutions in the Islamic Republic of Iran, which has been formed in the context of the ideology of pure Islam and has a very important role in poverty alleviation, is Basij. The purpose of this article is to explain the institutional geometry of poverty alleviation in the Islamic government and determine the position and role of Basij in this geometry Research

    method

    Since the construction of institutional geometry of poverty alleviation in the Islamic government requires discussion and research on Shia hadiths, the method of content analysis of hadiths, has been used. Using content analysis, this article will outline an institutional framework for the institutional geometry of poverty alleviation from Islamic government, and then suggest the connection point with the Basij.

    Findings

    In the Islamic government, there is a nine-tier institutional structure for poverty alleviation, which relies on social infrastructure and the popular aspects in the initial layers, and the governmental aspects in the final layer. The role of Basij in this regard can be seen as more important and more operational than other layers, which appears in the position of strengthening the effectiveness of the first 6 layers and while affecting economic self-sufficiency in the family, strengthens the spirit of altruism between family and neighbors and other institutional layers and directly affects in poverty alleviation in the seventh and eighth layers, and in addition to these roles, in the ninth layer, it plays the role of demanding, cooperating and accompanying the government.

    Keywords: Basij, institution, Poverty, Islam, Institutionalism, Hadith