فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 23 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدامین احسانی اصطهباناتی*، محمدرضا صرفی صفحات 7-36

    پست مدرنیسم، جریان قدرتمند فرهنگی، سیاسی و ادبی است که از دهه 1970 به بعد، روی کار آمد. تاریخ تفکر انسانی را می توان به سه دوره تقسیم کرد: دوره پیشامدرن، دوره مدرن و پسامدرن یا پست مدرن. در سومین دوره که از پایان قرن نوزدهم تا امروز را دربر می گیرد، خلق واقعیت، جانشین کشف واقعیت می شود و در آن، مشارکت انسانی در ساختن دانش، برجسته تر می گردد. این جریان نیرومند به طور عمده مبتنی بر نظریات پساساختارگرایان است. شعر پست مدرن، مولفه هایی دارد، از جمله آنکه معناگریز است و هرگونه سلطه معنا یا روایتی بیگانه را که متکی بر اقتدار مولف بر معنا باشد، نفی می کند. قطعیت باوری و جدیتی که در هنر و شعر دوران مدرن بود، در حوزه تفکر هنر و ادبیات پست مدرن وجود ندارد. فرم، ساختار و معنا با تصاویر اسکیزوفرنی حاکم بر شعر، به هم می ریزد و ساختار خطی آن تحت الشعاع قرار می گیرد؛ شعری که بنیان گذاران آن، ریشه های آن را در شرایط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی انسان عصر حاضر جست وجو می کنند. یکی از پیشروترین نمایندگان پست مدرنسیم در ایران، علی باباچاهی است. کارهای او مشخص ترین و بهترین نمونه برای توضیح پست مدرنیسم و زبان آن در ادبیات فارسی است. نتایج این مقاله که به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر مبنای سندکاوی، مطالعات کتابخانه ای و روش استقرایی بر اساس یافته های نگارندگان صورت گرفته است، به بررسی مولفه هایی مانند نحو گریزی، ساختار پریشان زبان و تاکید بر خرد گریزی و عدم انسجام و قطعیت و... در اشعار باباچاهی خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، ادبیات معاصر، مولفه های زبانی، علی بابا چاهی
  • فاطمه باباشاهی کوهانستانی، مهبود فاضلی*، نسرین فقیه ملک مرزبان صفحات 37-66
    در مقاله حاضر به مقایسه غزلیات مظهر همدانی با غزلیات سعدی از جنبه های مختلف انسجام معنایی در هشت بخش انسجام موسیقایی، تناسب بافت نحوی با معنای عاطفی، قرینه سازی، تضاد، تناسب، دلیل هنری، چندمعنایی و بازی های واژگانی پرداخته ایم. سعدی در غزل فارسی، مکتبی را پایه گذاری کرد که اساس آن بر روانی و سادگی بود. سهل ممتنع و بیان واقع حالت های عاشقانه، از بارزترین ویژگی غزلیات اوست. مهارت سعدی در انتخاب واژگان و نوع چینش و ترکیب آن ها به موازات این سادگی و روانی، انسجام ساختاری و معنایی غزلیات او را به همراه داشته است. از این رو غزلیات او همواره مورد تقلید و تتبع شاعران، به ویژه غزل سرایان، در ادوار مختلف شعر فارسی قرار گرفته است. از جمله این مقلدان، غزل سرایان دوره قاجار بودند که تلاش می کردند ویژگی سهل ممتنع غزل سعدی را در غزلیات خویش نمودار سازند. مظهر همدانی، از شاعران دوره قاجار است که در غزلیاتش ادعای همانندی با سعدی و حتی برتری بر او را دارد. به این ترتیب، بررسی و مقایسه شعر این شاعران از منظر تاثیرپذیری از سبک سعدی و چگونگی آن، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش، به روش تحلیل مقایسه ای، عوامل انسجام معنایی در 100 غزل از سعدی و 100 غزل مظهر همدانی بررسی شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین تشابه غزل مظهر همدانی با سعدی، در انسجام معنایی، کاربرد جملات پرسشی و ایجاد تقابل های معنایی است.
    کلیدواژگان: غزل قرن هفتم، غزل دوره قاجار، انسجام معنایی، مظهر همدانی، سعدی
  • محمود بشیری، مولود شاگشتاسبی* صفحات 67-92

    حوزه عمومی خیال شاعرانه، مباحث اصلی و گسترده ای را دربر می گیرد که شامل چهار بحث مجاز، استعاره، تشبیه، کنایه و دگرگونی ها و شاخه های هرکدام می شود؛ اما در میان مباحث علم بدیع، چند بحث را بر آن می توان افزود و بدین گونه دایره اصطلاح، صور خیال و تا حدی ایماژ را شعاع بیشتری داد؛ زیرا در این صورت ها نیز آن چیزی که ادای معانی را از حالت عادی بیان به گونه های مختلف درمی آورد، عنصر خیال و نیروی تخیل شاعرانه است. یکی از مهم ترین عناصری که باید از آن سخن گفت، اغراق و تقسیم بندی های گوناگون آن است. نقش اغراق در بعضی از ادوار شعری و نیز در بعضی از انواع ادبی، برجسته ترین نقش به شمار می رود که مهم ترین آن، حماسه است. اهمیت نقش اغراق در حماسه تا بدان حد است که همه آرایه های بلاغی دیگر اثر حماسی، در زیرمجموعه این نقش تعریف می شوند. این پژوهش به بررسی و مقایسه این ویژگی در دو اثر برجسته حماسه سرایی ایران، یعنی شاهنامه فردوسی و گرشاسب نامه اسدی طوسی خواهد پرداخت و در ضمن آن، درجه پختگی حماسه و کاربرد ویژگی های بلاغی آن را در این دو اثر مقایسه کرده، در نهایت، به این نتیجه می رسد که هرچند عناصر بلاغی در اغراق های گرشاسب نامه اسدی طوسی، شدت و حضور بیشتری دارند، اغراق در شاهنامه از جهت در نظر گرفتن روح کلی حماسه و تناسب با اجزای دیگر متن، حماسی تر است.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، گرشاسب نامه، اسدی طوسی، اغراق، حماسه
  • محمد پورحمدالله* صفحات 93-110
    احمد مهدوی دامغانی معتقد است در زبان فارسی، ترکیبی به نام کنج قناعت وجود ندارد و آنچه به نام کنج قناعت در متون چاپی می بینیم، در اصل، همان گنج قناعت است. به نظر او هیچ نسبتی میان واژه کنج و قناعت نیست و ترکیب کنج قناعت، غلط مشهوری است که به سبب سهو کاتبان و خطای مصححان به وجود آمده است. در مقاله حاضر، با بررسی نسبت میان واژه های کنج و قناعت در بافت اشعار عرفانی، نشان داده ایم کنج قناعت، غلط مشهور نیست و غیر از گنج قناعت است. کنج قناعت و گنج قناعت، دو ترکیب جداگانه هستند که در شعر فارسی، بارها به کار رفته اند. کنج قناعت، ترکیبی استعاری است برآمده از جهان بینی صوفیه و گنج قناعت، ترکیبی تشبیهی است که از حدیث نبوی «القناعه مال لاینفد و کنز لایفنی» برگرفته شده است.
    کلیدواژگان: کنج قناعت، گنج قناعت، تصحیح، شعر عرفانی، فیلولوژی، معنی شناسی
  • زهرا جمشیدی*، سید محمد آرتا، احمد خواجه ایم صفحات 111-140

    به دلیلاینکه قرآن کریم برای هدایت انسان نازل شده ، زبان آن مانند سایر الگوهای رفتاری انسان، پیرو اصل صرفه جویی است. یکی از شاخصه های بارز زبان قرآن این است که با صرف کمترین توان، بیشترین بازده را در عمل پیام رسانی انجام می دهد. البته این کار تا حدی صورت می پذیرد که به اصل پیام و معنا لطمه ای وارد نشود. اگر عناصر معادل و تکراری از زبان قرآن حذف نمی شد، مملو از حشو و زواید غیرلازم بود که در این صورت، نه تنها طولانی و ملال انگیز می شد، بلکه انتقال معنی و پیام که هدف اصلی این کتاب آسمانی است، به تعویق می افتاد. مقاله حاضر، پس از بررسی سیر شکل گیری نظریه اقتصاد زبانی و تعریف اصطلاحات و مبانی نظری پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی، به بررسی نقش ساخت های هم پایه در ایجاز و کوتاهی جملات و همسویی این موضوع با اصل اقتصاد زبانی پرداخته است. برآیند تحقیق نشان می دهد، اگر ساخت های هم پایه قرآن کریم در ژرف ساخت خود، دارای عناصر مشترک هم معنا و تکراری باشند، عنصر مشترک هم معنا که در مقام تکرار قرار گرفته، از روساخت آن حذف و موجب کوتاهی جمله می شود که این امر، همسو با اصل اقتصاد و فرایند کم کوشانه زبان است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اقتصاد زبانی، ساخت هم پایه، ژرف ساخت، روساخت
  • مجید رستنده*، وحید مبارک صفحات 141-174
    پیشینه ادبیات عرفانی فارسی، چشم اندازهایی زیبا فراروی ما قرار می دهد؛ به ویژه هنگامی که با قرآن و حدیث پیوند می خورد. نویسندگان و شاعران عارف مسلک، نه تنها بر بهره برداری متعارف از این دو منبع اصلی اسلام تاکید داشته و به آن سفارش کرده اند، بلکه با نگاه خاص و هنری خویش، موجب ترغیب دیگران به استفاده از این منابع شده اند. عطار نیشابوری از این زمره است. او در سروده های خود هنگام مواجهه با آیات و روایات، افزون بر نگاه متعارف، گاه نگاهی تاویلی و بلاغت محور دارد. این پژوهش بر آن است که با روشی توصیفی-تحلیلی، نمونه هایی از تاویل های بلاغی و نمادمحور او را معرفی کند. یافته ها نشان می دهند در شعر عطار، برخی از نمادها از جمله قبله، آیه نور، داستان ابراهیم و مبارزه با نمرود، ذبح کردن اسماعیل، فرعون و قارون، جلوه ای منحصر به فرد دارند که این حاکی از توجه خاص او به تاریخ انبیاست. همچنین مشاهده شده است که گاهی عطار در تاویل های خود، میان نمادهای اساطیری و عرفان پیوند می زند تا اندیشه های عرفانی خویش را عرضه کند. همچنین گاه خردمندان دیوانه، سخنگویان او برای اعتراض به نابسامانی های جامعه می شوند.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، تاویل، نماد، سروده های عطار
  • ابراهیم رضاپور*، مونا پیشگو صفحات 175-214

    پژوهش حاضر به بررسی رده شناختی ساخت های سببی در زبان سمنانی می پردازد. زبان سمنانی، یکی از زبان های زنده ی ایران زمین است که در معرض نابودی قرار دارد؛ بنابراین، گویشوران این زبان باید با مطالعه و ثبت زبان سمنانی، در حفظ و حراست آن کوشیده، از نابودی آن جلوگیری کنند. پژوهش حاضر، با بررسی ساخت های سببی در زبان سمنانی، به رده شناسی ساخت های سببی در این زبان می پردازد و وجوه اشتراک و افتراق ساخت های سببی فارسی و سمنانی را می یابد. نگارندگان با بهره گیری از پرسش نامه و مصاحبه با ده نفر از گویشوران سمنانی، به شیوه ای توصیفی - تحلیلی به بررسی رده شناختی ساخت های سببی سمنانی پرداخته اند. یافته های پژوهش، حاکی از وجود ساخت های سببی مرکب و سببی های ساده مشتمل بر سببی های ریشه ای برابر، نابرابر و نابرابر مرکب، سببی های تکواژی نوع اول، دوم و سوم و سببی های کمکی در زبان سمنانی است.

    کلیدواژگان: سببی سازی، رده شناختی، سببی های ریشه ای، سببی های تکواژی، سببی های کمکی، سمنانی
  • محمد شادروی منش*، مهناز نجفی صفحات 215-250
    در میان آثاری که به مولانا نسبت داده اند، دفتر هفتم شهرت و اهمیتی بیشتردارد. پژوهش حاضر به بررسی یکی از ویژگی های سبکی پرکاربرد در مثنوی و دفتر هفتم می پردازد.با توجه به کاربرد گسترده منادا درمثنوی و دفتر هفتم و همچنین انتساب این دفتر به مولانا، پژوهش حاضر به مقایسه سبکی خطاب ها، تشابهات و تفاوت های دو اثر در کاربرد منادا پرداخته است. از آنجا که جمله های ندایی، جمله هایی گفت وگومحور هستند، کاربرد متفاوت خطاب های شاعر، کمک شایانی در شناسایی دیدگاه ها، نگرش و سبک فردی خواهد داشت. نتایج حاصل از پژوهش، گویای آن است که مولانا با استفاده از شیوه های بلاغی و ابزارهای ادبی، موفقیت بیشتری در ایجاد ارتباط با مخاطب و القای پیام خود حاصل کرده و سراینده دفتر هفتم با وجود تلاش در نظیره گویی، توفیقی چشمگیر در این مسیر به دست نیاورده است.
    کلیدواژگان: مقایسه سبکی، کاربرد منادا، مثنوی معنوی، دفتر هفتم
  • کریم شاهسون*، عبدالله حسن زاده میرعلی، داود محمدی، سید حسن طباطبائی صفحات 251-280
    نثر عارفان، نثری است شاعرانه و هنرمندانه و آنچه موجب برجستگی این نثر و توجه به آن می شود، استفاده از هنرسازه ها و عناصر شاعرانه است. عارفان، مفاهیم دینی و عرفانی را در ظرفی شکیل و زیبا که زبان و نثری پرمایه است، به مخاطب عرضه می کنند؛ زبان و نثری که به دلیل همین ویژگی ها، قرن هاست مورد توجه است و آن را از کهنگی و ملالت صیانت می کند و همچون شعری فاخر و ناب همواره خوانندگانی بی شمار دارد. نثر قرن ششم با وجود عارفانی همچون عین القضات همدانی، شیخ اشراق و روزبهان بقلی، در عرصه هنر و زیبایی های زبانی و ادبی به اوج شکوفایی خود می رسد؛ نثری که سلامت و صلابت، لطافت و طراوت و همه بایستگی های نثر ممتاز عرفانی را در خود به نمایش می گذارد. در این پژوهش کوشیده ایم یکی از جلوه های زبان استعاری این عارفان، شیخ روزبهان بقلی، را در ستایش رسول اکرم (ص) بررسی و معرفی کنیم و نوآوری و نثر وی را در از این منظر که آوردن آرایه ها و هنرسازه های گوناگون در بافت یک استعاره است، مورد مداقه قرار دهیم و دیگر بدعت ها و نوآوری های او را در مسحور کردن مخاطب نثر عرفانی به تصویر بکشیم.
    کلیدواژگان: پیامبراکرم (ص)، شیخ روزبهان بقلی، نثر قرن ششم، هنرسازه ها و عناصر شاعرانه
  • علیرضا شاه محمدی*، عظیم حمزئیان، قدرت الله خیاطیان، جعفر فلاحی صفحات 281-308
    زبان، کاربرد و محدودیت های آن در خلال مباحث عرفانی، همواره یکی از پیچیده ترین موضوعات بوده است. زبان عرفانی که ریشه در تجربه درونی عارف دارد، برای بازگویی تجربه ای عرفانی، بر بستری از واژگان از پیش موجود با معانی نویافته و نیز بر نماد ها و استعاره ها قرار گرفته است. مجموعه درهم تنیده واژگان و نمادها که بر شالوده تجربه درونی عارف استوار شده، زبان عرفانی را قوام بخشیده است. عرفا از یک سو و فیلسوفان عرفان از سوی دیگر، از جمله کسانی بوده اند که به طور جدی به این مسئله پرداخته اند. پیچیدگی های زبان در عرفان اسلامی، به خوبی خود را در آثار ابن عربی، به ویژه در تفاسیر او از آیات قرآن نشان می دهد. ابن عربی آیات را بر اساس دیدگاهی کاملا متفاوت با معنای ظاهری تاویل می کند و حتی تفاسیر کاملا متناقضی با ظاهر آیات به دست می دهد. از سوی دیگر، در آیین ذن، با تناقض های بسیاری در گفته ها و حکایات دینی روبه رو هستیم. سوزوکی، متفکر بزرگ و معاصر آیین ذن، این تناقض ها را طبیعی و بدون ایراد می بیند. در این تحقیق، به بررسی جایگاه زبان و کارکردهای آن در عرفان ابن عربی و آیین ذن می پردازیم و به روشی توصیفی-مقایسه ای نشان می دهیم ابن عربی، به نمایندگی از عرفان اسلامی و سوزوکی، به نمایندگی آیین ذن، چه عقیده ای درباره این موضوع زبان دارند. هدف از این پژوهش، ایجاد چشم انداز های تازه در بررسی های تطبیقی عرفان است. یافته های این پژوهش را می توان چنین بیان کرد که ابن عربی و سوزوکی، زبان را برای انتقال تجارب عرفانی ناکارآمد می دانند؛ اما رویکرد هایی که هرکدام از این دو متفکر برای استفاده از زبان در انتقال تجارب عرفانی به کار می گیرند، با یکدیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: مسئله زبان، عرفان اسلامی، آیین ذن، د. ت. سوزوکی، محیی الدین ابن عربی
|
  • Mohammadamin Ehsani Estahbanati *, MohammadReza Sarfi Pages 7-36

    Postmodernism is a powerful cultural, political, and literary movement emerging since the 1970s. The history of human thought can be divided into three periods: premodern, modern, and postmodern. The third period, starting from the late 19th Century to the present time, replaces the discovery of reality with the creation of reality; during such a period, human contribution in knowledge construction becomes more predominant. This powerful movement is mainly based on theories provided by poststructuralists. Some components of postmodern poetry are as follows: in postmodern poetry, meaning is avoided and any type of meaning domination or strange narrative, based on strength of the poet in terms of meaning, is denied; belief in certainty and seriousness as features of art and poetry of the modern period do not exist in the postmodern artistic and literary school of thought; Form, structure, and meaning would be disarranged through schizophrenic images governing the poem, and its linear structure would be overshadowed. According to its founders, this type of poetry is rooted in the political, cultural, and social conditions of humans in the current era. One of the pioneering representatives of postmodernism in Iran is Ali Babachahi. His literary works are the best and most distinctive samples for explaining postmodernism and its language in Persian literature. The results of this article have been obtained through descriptive-analytical research and are based on document mining and library studies, as well as an inductive method based on the findings of authors. The following components would be dealt with in Babachahi poems: avoiding syntax; distracted language structure, the emphasis put on bypassing the wisdom, lack of integration and certainty, etc.

    Keywords: postmodernism, contemporary literature, Linguistic components, Ali Babachahi
  • Fateme Babashahi Kuhanestany, Mahbood Fazeli *, Nasrin Faghih Malekmrzban Pages 37-66
    In this article, we have compared the ghazels of two poets, Mazhar Hamedani and Sa'adi Shirazi, the different aspects in order the semantic coherence in 8 parts; musical coherence, analogy the syntactic characters and the sentimental signification, symmetry the phrases, antithesis, analogy, artistic argument, multi semantics and fun of terminology. Sa'adi had invented, in Farsi's poetry, a kind of simple and liquid ghazel. It's simplicity and real expression of amorous attitudes are the most sensible traits of his poems. His wonderwork in the choose of the vocabulary and his method to combine and to put the words together, beside the simplicity, has reached to a solidarity of construction and signification of his ghazels. That is why he has been imitated by many of the poets of different periods, specially by who had said ghazels. Par example, the lyrics of Kadjar who had tried to have the same character of simplicity in their poems. Mazhar Hamedani, one of the Kadjar's poet, has pretended to poetize just like Sa'adi but somehow better than him. Then, it's not avoided to compare and analysis the poems of these poets by the style of Sa'adi. In this project, by using an analytical and comparative method, we have analysis 100 ghazels of each poet according to significate solidarity factors. By the results, the more similarity of these poems are related to solidarity of signification, utilization the interrogative phrases and creating the opposition significate.
    Keywords: ghazel of VII century, ghazel of Kadjar, Coherence of signification, Sa'adi, Mazhar Hamedani
  • Mahmood Bashiri, Molood Shagoshtasbi * Pages 67-92

    The public field of poetic imagery includes major and broad topics. It involves four disputations: metonymy, metaphor, image, irony, and their alterations and branches. But among the topics of rhetoric science, several discussions can be added. In this way, we can extend the circle of the "terms", "the imaginary forms", and somehow the "image"; because in these cases, the forms that variegate depiction of meanings from the ordinary expression is the force of "poetic fancy". One of the most important elements is "hyperbole" and its various categorizations. The role of hyperbole in some episodes of poetry history, as well as in some literary forms, is the most prominent role, and one of the most notable categories of hyperbole is epic. The significance of hyperbole  in epic literature is very notable in as much as it involves all other rhetorical arrays.  This research will examine and compare the "hyperbole array" between two prominent Iranian epic literature, "Shahnameh" by Ferdowsi” and "Garshasbnameh" by "Asadi Tusi." We will compare using of rhetorical   features in these two works while weighing the dimension  of epics maturity.  Ultimately we concluded  that although rhetorical elements inthe hyperboles of Garshasbnameh  are more intense, hyperboles in Shahnameh, considering its epic atmosphere and fitting  with  other  elements of the genre, are more epic.

    Keywords: Ferdowsi's Shahnameh, Garshasbaname, Asadi Tusi, Hyperbole, Epic
  • Mohammad Pourhamdollah * Pages 93-110
    Ahmad Mahdavi Damghani believes that in the Persian language, there is no combination called the konj-e qana'at and that what is printed in the literary texts, called konj-e qana'at, is originally the ganj-e qana'at; in his opinion, there is no relation between the words konj and qana'at; and the konj-e gana'at is a well-known misconception that was created owing to the inadvertent scribes and errors of the editors. In this research, we have tried to study the relationship between the words konj and qana'at in the context of mystical poetry and have tried to show that konj-e qana'at is not a well-known misconception, and it is other than the ganj-e qana'at. The "konj-e qana'at" and "ganj-e qana'at" are two separate combinations that have been used many times in Persian poetry. Konj-e qana'at is a metaphorical combination that is rooted in the mystical worldview and ganj-e qana'at is an analogic combination taken from the Prophet's hadis.
    Keywords: konj-e qana'at, ganj-e qana'at, Correction, mystical poetry, philology, semantics
  • Zahra Jamshidi *, S. Mohammad Arta, Ahmad Khajehim Pages 111-140

    Since the Quran has been revealed to mankind, its language, like other human behavioral patterns, follows the economical principle. One of the hallmarks of The Quran language is that it carries out the peak of messaging with minimal energy. Although this is done to the point that the message and meaning are not harmed. If equivalents and repetitive elements were  not removed from The Qur'an, it would  become filled  with unnecessary  phrases and words, in which case it would not only become long and frustrating but the transfer of meaning and message, which is the main purpose of this book of the celestial, was postponed. The present article, after studying the development of the theory of linguistic economics and defining the terminology and theoretical  foundations of the research, uses  an analytical and descriptive  method to examine the role of coordination Structure  in  explicit and short sentences and  to  align it with the principle of linguistic economics. The result of the research  shows that if the coordination Structure of Qur'an-Karim  in its deep structures has common elements of meaning and repetition, the common element of the meaning, which is repeated, eliminates in surface structure and leads to a short sentence, which is  related to the principle of the economics of language.

    Keywords: Qur'an-Karim, Language Economy, Coordination Structure, Deep Structures, Surface Structures
  • Majid Rastandeh *, Vahid Mobarak Pages 141-174
    The history of mystic Persian literature makes outstanding perspectives for us, especially when it's connected to Quran and Hadith. The mystic authors and poets have emphasized the common gaining from these two main sources of Islam and have recommended it throughout the years. They also encourage others to use these sources with their especial artistic look. Attar Neishabouri is one of these kinds of authors. In his poems facing the Quran and narrations, he has an interpretative and Belaghat-centered look in addition to the common look. This study is tended to introduce examples of symbol-centered and Belaghi interpretations with a descriptive-analytic method. Surveys show that in Attar's poetry some of the symbols such as Gheble, the verse of light, the story of Ibrahim and the fight with Namroud, the slaughter of Ismail, Feron, and Gharoun, have a significant effect that elucidates his especial care to the history of prophets. It has also been seen that sometimes Attar links mythological and mystical symbols in his interpretations to present his mystic thoughts. In other times the insane savants become his speakers for protesting the disorderly of the society.
    Keywords: Quran, Hadith, Interpretation, symbol, Attar's poems
  • Ebrahim Rezapour *, Mona Pishgoo Pages 175-214

    The present study investigated the typology of causative constructions in the Semnani language. The language  of Semnani is  one of the live languages  in Iran that is endangered  to gradual extinction. Therefore, the speakers of this language must study and  record it to save it  and prevent its extinction. Investigating the causative constructions of Semnani language, the present research tries to study the typology of causative constructions in this Language and to find  the similarities and differences between Persian and  Semnani causative constructions. Using the  questionnaire and interviews from ten Semnani speakers  and the descriptive-analytic  method, the researcher  investigated Semnani  causative constructions by the  typology method of causative constructions. The  research results indicate the existence  of compound causative constructions and simple ones including equal, unequal, and compound unequal lexical causatives, morphological  causatives (first, second and third types), and auxiliary causatives in the Semnani language.

    Keywords: causation, typology, lexical causatives, morphological causatives, auxiliary causatives, Semnani
  • Mohammad Shadrooymanesh *, Mahnaz Najafi Pages 215-250
    Among the works attributed to Mowlana, Daftar-e Haftom (the Seventh Book) is more popular and important. The present study was conducted to investigate one of the most common stylistic features found in Mathnawi and Daftar-e Haftom. Given the wide usage of the vocative cases in Mathnawi and Daftar-e Haftom, and attributing this book to Mowlana, the present study sought to conduct a stylistic comparison of addresses, similarities, and differences between the two works in using vocative case. Since sentences with vocatives are speech-oriented, various applications of addresses by the poet would help identify perspectives, attitudes, and personal styles. Results of the present study indicated that Mowlana has been more successful in communicating with the audience and inducing his message using rhetorical methods and literary tools. However, the composer of Daftar-e Haftom failed to achieve much success in this regard, despite his efforts in creating stylistic poems.
    Keywords: Stylistic Comparison, Usage of Vocative Case, Mathnawi Ma'navi, Daftar-e Haftom
  • Karim Shahsavan *, Abdollah Hasanzadeh Mirali, Davood Mohammadi, S.Hasan Tabatabaei Pages 251-280
    Mystic prose is poetic artistic prose and what makes it stand out is the use of literary structures and poetic elements. Mystics offer religious and spiritual concepts in a beautifully shaped format, which is rich in language and prose. The aforementioned features have kept this type of prose from obsolescence and difficulty. For this reason, mystic prose has been in the center of attention for centuries and has many readers, just like rich poetry. Thanks to mystics like Eynolghozat Hamedani, Suhrawardi, and Rouzbehan Baghli, the sixth-century prose has always been at the highest level of lingual and literary aesthetics. This type of prose illustrates healthiness, rigor, delicateness, freshness, and whatever is expected from distinguished mystic prose. In this study, an attempt was made to analyze the metaphoric language of Rouzbehan Baghli in praising Prophet Muhammad (PBUH). We tried to scrutinize his innovation, which is the use of different stylistic devices and structures in the context of metaphors. Also, we hope to illustrate his other innovations in enchanting the audience with mystic prose.
    Keywords: Prophet Muhammad (PBUH), Rouzbehan Baghli, six-century prose, the art of structures, poetic elements
  • Alireza Shahmohamadi *, Azim Hamzeian, Ghodratollah Khayatian, Jafar Fallahi Pages 281-308
    Language, its use, and its limitations in mystical discussions have always been one of the most complex issues. The mystical language, which rooted in the mystic's inner experience, is based on a pre-existing vocabulary with new meanings, as well as on symbols and metaphors, to retell mystical experiences. The intertwined set of words and symbols based on the mystic's inner experience, strengthens the mystical language. Mystics and mystical philosophers have been among those who have taken this issue seriously. The intricacies of language in Islamic mysticism are well demonstrated in Ibn Arabi's works, especially in his interpretations of Qur'anic verses. Ibn al-'Arabi interprets the verses from a completely different point of view, and even gives completely contradictory interpretations to the appearance of the verses. On the other hand, in Zen Buddhism, we have many contradictions in religious sayings and anecdotes. Suzuki, the great contemporary thinker of Zen, finds these contradictions natural. In this research, we examine the position of language and its functions in Ibn Arabi's mysticism and Zen and show in a descriptive-comparative manner what Ibn Arabi as representing Islamic mysticism and Suzuki as representing Zen have their views on. The purpose of this study is to create new perspectives on comparative studies of mysticism. The findings of this study can be stated by Ibn Arabi and Suzuki as ineffective in conveying mystical experiences, but the approaches of each of these thinkers to use language in the transformation of experiences is different.
    Keywords: language, Sufism, Zen, d. D. Suzuki, Mohiuddin Ibn Arabi