فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هوش «لحظه-آگاهی» و توان ذهن برای مدیریت اطلاعات و نمودهای آن برای عرصه های سازمانی
    محمد حسن زاده صفحات 7-18
  • زهرا صدرآبادی، مهدی محمدی* صفحات 19-52
    هدف

    برای اینکه فارغ التحصیلان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی به جایگاه شغلی شایسته ی آموخته های خود دست یابند و فارغ التحصیلان بیشتری از این رشته، بتوانند فرصت های شغلی تخصصی را تجربه نمایند، بررسی عوامل مرتبط با اشتغال آنان ضروری است. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل مرتبط با اشتغال فارغ التحصیلان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی می باشد.

    روش شناسی

    این مطالعه، پژوهشی کاربردی است که با استفاده از روش پیمایشی- توصیفی و با بکارگیری ابزار پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفته است. جامعه آماری آن را کلیه فارغ التحصیلان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه قم که 402 نفر بودند، تشکیل می دهند، از این میان 302 نفر پرسشنامه ها را تکمیل کردند.

    نتایج

    بین سطح تحصیلات افراد با میزان اشتغال عمومی و همچنین شغل های مرتبط با رشته ارتباط وجود دارد. «نبود کار» عمده ترین عامل بیکاری و «نامناسب بودن بازار کار» عمده ترین عامل اشتغال به شغل های غیرمرتبط شناخته شد. 9/61 درصد پاسخ گویان عنوان کرده اند که تاثیر مجموع عوامل دانشگاهی بر رشد کاریابی فارغ التحصیلان، زیاد یا بسیار زیاد بوده است. علاقه شخصی (5/35 درصد) و محیط شغلی مناسب (2/24 درصد) مهم ترین دلیل برای ادامه فعالیت در شغل فعلی شاغلین حوزه های تخصصی رشته می باشد. سابقه کاری هم با تمایل به تغییر شغل، ارتباط دارد.

    نتیجه گیری:

     افزایش سطح تحصیلات تخصصی این رشته می تواند احتمال اشتغال افراد را افزایش دهد. به عقیده ی پاسخ گویان، برنامه ریزی برای اجرای عوامل دانشگاهی، وضعیت کاریابی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد و ثبات شغلی بستگی به رفع مشکلات شغلی (همچون حقوق و مزایای کم)، علاقه شخصی افراد و محیط کاری مناسب دارد.

    کلیدواژگان: اشتغال، کاریابی، ثبات شغلی، علم اطلاعات و دانش شناسی، کتابداری، دانشگاه قم
  • فریبا مردانی*، المیرا جنوی صفحات 53-76

    هدف :

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی در بهبود وضعیت اطلاع رسانی و جذب مخاطبین کتابخانه های عمومی شهر تهران از دیدگاه کتابداران است.

    روش شناسی

    روش پژوهش حاضر پیمایشی از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و جامعه آماری نیز کتابداران کتابخانه های عمومی شهر تهران هستند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. بررسی روایی ابزار با کمک 10 دانش آموخته و حرفه مند و 5 متخصص خبره رشته انجام شد. پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. در نهایت داده های گردآوری شده در نرم افزارSPSS  کدگذاری و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون K2 و آزمون فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها

    تلگرام بیشترین کاربرد را بین مخاطبان کتابخانه های مورد مطالعه داشته و پس از آن اینستاگرام قرار دارد. سروش کم ترین میزان استفاده را دارد. به نظر می رسد با توجه به فیلترینگ تلگرام و ظهور شبکه اجتماعی سروش با بستری مشابه تلگرام، باز هم این شبکه نتوانسته مخاطبان را به سمت خود جذب نماید. نکته قابل تاملی که در این پاسخ ها وجود دارد این است که هیچ یک از کتابداران اعلام نکرده اند که کتابخانه نیازی به استفاده از شبکه های اجتماعی ندارد. کتابداران به استفاده از شبکه های اجتماعی برای ارایه خدمات کتابخانه ای تمایل دارند و به نظر می رسد که کتابخانه ها و کتابداران علاقه مند به کارگیری این نوع فناوری در ارایه ی خدمات کتابخانه ای و ارتباط با مراجعان هستند.

    نتیجه گیری

    از دیدگاه کتابداران، استفاده از شبکه های اجتماعی در بهبود اطلاع رسانی و جذب مخاطب به کتابخانه های عمومی موثر بوده و بهتر است برای افزایش کارایی و ارایه ی خدمات بهتر و مناسب تر از این شبکه ها نیز بهره ببرند، در این راستا، کتابداران علاقه مند به دریافت آموزش در این رابطه هستند. بنابراین، ارتقاء زیرساخت های لازم برای بهره گیری از شبکه های اجتماعی بایستی مدنظر تصمیم سازان و سیاست گذاران کتابخانه های عمومی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، شبکه های اجتماعی، کاربران کتابخانه، کتابداران، تهران
  • داریوش مطلبی*، پروانه پوریانی جوان، محسن زین العابدینی صفحات 77-98

    هدف:

     هدف پژوهش حاضر ارایه برنامه راهبردی برای کتابخانه های دانشگاه شهید بهشتی است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، پیمایشی تحلیلی و مبتنی بر مدل برنامه ریزی راهبردی دیوید و تکنیک تحلیل عوامل راهبردی (SWOT) انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران (8 نفر) و کارشناسان (45 نفر) کتابخانه های دانشگاه شهید بهشتی هستند که به صورت سرشماری به عنوان جامعه پژوهش مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه و مصاحبه استفاده شد.

    یافته ها

    نمره ارزیابی عوامل داخلی و خارجی کتابخانه به ترتیب 11/3 و 3/3 هستند، که بیشتر از 5/2 (حد میانگین) است. بنابراین، در عوامل داخلی، نقاط قوت بیشتر از نقاط ضعف و در عوامل خارجی فرصت ها بیشتر از تهدیدها می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که اصلی ترین هدف کتابخانه های دانشگاه شهید بهشتی ارایه منابع اطلاعاتی مورد نیاز اساتید، دانشجویان و کارمندان دانشگاه شهید بهشتی است. ارتقای فعالیت های پژوهشی، آموزشی و فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی و ارتقای دانش تخصصی اساتید، دانشجویان و کارمندان دانشگاه شهید بهشتی نیز در اولویت های دوم و سوم قرار دارند. بنابراین، کتابخانه باید براساس برنامه راهبردی پیشنهادی، 18 راهبرد اصلی ارایه شده را مد نظر قرار دهد.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه شهید بهشتی، مدیریت کتابخانه ها
  • صالح رحیمی، فرامرز سهیلی*، سعدی صادقیان صفحات 99-120

    هدف:

     هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین سرمایه اجتماعی با خلاقیت و کارآیی سازمانی در بین کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه است.

    روش:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را 260 نفر از کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه تشکیل می دادند که 155 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین سرمایه اجتماعی با خلاقیت سازمانی و کارآیی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین، خلاقیت سازمانی در رابطه بین سرمایه اجتماعی و کارآیی سازمانی نقش میانجی ایفا نمی کند. بین هر سه بعد سرمایه اجتماعی (رابطه ای، ساختاری و شناختی) با خلاقیت سازمانی و کارآیی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    تقویت سرمایه اجتماعی به طور مستقیم منجر به بهبود خلاقیت سازمانی و کارآیی سازمانی در کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه می شود. بنابراین، مدیران کتابخانه ها باید به این مسئله توجه ویژه ای داشته باشند و برای افزایش خلاقیت سازمانی و کارآیی سازمانی کتابداران کتابخانه های عمومی، باید سعی در افزایش سرمایه اجتماعی آنان داشته باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، خلاقیت سازمانی، کارآیی سازمانی، کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه
  • قاسم قاسمی، سید علی اصغر رضوی*، میترا قیاسی صفحات 121-152

    هدف:

     از این پژوهش تحلیل اکتشافی عوامل موثر بر اجرای سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) و تاثیر آن بر زنجیره ارزش مدیریت دانش در کتابخانه ، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی است.

    روش شناسی:

     این پژوهش تلفیق و ترکیبی از شیوه های کمی و کیفی است. نوع پژوهش در مرحله اول کیفی و از حیث هدف اکتشافی و در مرحله دوم کمی و با هدف تبیینی می باشد. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش را اساتید گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی و مدیران باسابقه کتابخانه ، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی تشکیل داده اند که 16 نفر از خبرگان با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. جامعه آماری در مرحله کمی شامل تمام کتابداران، مدیران و مسیولان کتابخانه ، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی به تعداد 215 نفر است. با توجه به محدود بودن جامعه آماری، سرشماری انجام گرفت. داده های حاصل از پرسشنامه های محقق ساخته اجرای سیستم اطلاعات مدیریت و استاندارد زنجیره ارزش مدیریت دانش نیومن و کنراد (1999) با استفاده از نرم افزارهای SPSS24 و PLS3.8 تحلیل شدند.

    یافته :

    با توجه به نتایج سه عامل انسانی، سازمانی و فنی به عنوان عوامل موثر بر اجرای سیستم اطلاعات مدیریت شناسایی شده است. همچنین یافته های پژوهش در سطح خطای 05/0 نشان دهنده آن است که اجرای سیستم اطلاعات مدیریت بر زنجیره ارزش مدیریت دانش تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پیشنهاد می شود در خصوص اجرای سیستم اطلاعات عوامل انسانی، سازمانی و فنی در کتابخانه ، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی مورد توجه قرار گیرند. همچنین مدیران می توانند از نحوه اجرای سیستم اطلاعات مدیریت بر زنجیره ارزش مدیریت دانش برای بهبود امور سازمانی بهره گیرند. نتایج این پژوهش در راستای پژوهش های مشابه در سرتاسر دنیا موید آن است که برای ارتقای زنجیره ارزش مدیریت دانش، اجرای موثر سیستم اطلاعات مدیریت ضروری است.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش مدیریت دانش، سیستم اطلاعات مدیریت، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی
  • سعید غفاری، منا کریمی* صفحات 153-174

    هدف:

     هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تنظیم شناختی هیجان و ناگویی خلقی در فرسودگی شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی استان سمنان در سال 1399 می باشد.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پیمایشی تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش، کتابداران کتابخانه های عمومی استان سمنان به تعداد 110 نفر بوده و از این میان 100 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی، تنظیم شناختی هیجان و ناگویی خلقی گردآوری شد. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین فرسودگی شغلی با تنظیم شناختی هیجان و زیرمقیاس آن، رابطه معناداری وجود دارد و بیشترین رابطه همبستگی در زیرمقیاس ها مربوط به ارزیابی است. همچنین بین فرسودگی شغلی با ناگویی خلقی و زیرمقیاس آن، رابطه معناداری وجود دارد و بیشترین رابطه همبستگی در زیرمقیاس ها مربوط به دشواری در شناسایی احساسات می باشد. بررسی ها همچنین نشان داد متغیرهای تنظیم شناختی هیجان و ناگویی خلقی هر دو فرسودگی شغلی را تبیین و پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر ارتباط بین تنظیم شناختی هیجان و ناگویی خلقی را در فرسودگی شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی استان سمنان نشان داد. پیشنهاد می شود در برنامه های آموزشی از این عوامل به عنوان عامل های موثر و مرتبط با فرسودگی شغلی در کتابداران استفاده شود.

    کلیدواژگان: هیجان، هوش هیجانی، فرسودگی شغلی، کتابدار، کتابخانه های عمومی، ناگویی خلقی، استان سمنان
  • نسرین افشاری، رسول زوارقی*، تراب نجاری صفحات 175-198

    هدف:

     هدف این پژوهش بررسی ارگونومیک فعالیت های کاربران در بخش اطلاع رسانی کتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز است.

    روش شناسی: 

    با توجه به کثرت جامعه آماری پژوهش، با استفاده از فرمول کوکران 385 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته ای با مقیاس 5 درجه ای لیکرت استفاده و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان استفاده روزانه از رایانه بین 1 تا 2 ساعت بود. 7/7 درصد از مراجعه کنندگان دارای بیماری اسکلتی- عضلانی بودند. میانگین نمرات دانشجویان شرکت کننده در پژوهش از نظر متغیرهای «ارگونومی عوامل محیطی کتابخانه مرکزی»، «انطباق نگرش و بهره گیری کاربران با اصول ارگونومی» و «رعایت اصول ارگونومیکی شخصی» به ترتیب برابر 77/2، 06/3، 85/2 به دست آمد. دو متغیر «ارگونومی عوامل محیطی» و «رعایت اصول ارگونومیکی شخصی» به طور معنی داری پایین تر از حد متوسط و «انطباق نگرش و بهره گیری کاربران با اصول ارگونومی» در حد متوسط قرار دارند. ارگونومی عوامل محیطی در کاربران مرد به طور معنی داری بیشتر از کاربران زن است. همچنین از نظر آماری تفاوت معنی داری بین کاربران دارای بیماری اسکلتی- عضلانی و سایرین، دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی و دانشجویانی با میزان متفاوت استفاده از رایانه، از نظر میزان رعایت «ارگونومی عوامل محیطی»، «انطباق نگرش و بهره گیری کاربران با اصول ارگونومی» و رعایت «اصول ارگونومیکی شخصی» وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    میزان ارگونومی عوامل محیطی در بین کاربران و رعایت اصول ارگونومیکی شخصی کتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز به طور معنی داری پایین تر از حد متوسط و میزان انطباق نگرش و بهره گیری کاربران با اصول ارگونومی در حد متوسط است.

    کلیدواژگان: ارگونومی کاربران، کتابخانه های دانشگاهی، کتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز، سلامت کاربران
  • میلا ملک الکلامی، مریم مقدمی*، حسن منطق صفحات 199-224

    هدف:

     این مطالعه با هدف ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد (KAP) کتابداران پزشکی و غیرپزشکی ایران نسبت به بیماری کووید-19 انجام شده است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه پیمایشی است که با استفاده از پرسشنامه آنلاین در بازه زمانی اول مهر تا اول آبان ماه 1399 انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کتابداران غیر پزشکی ایران با 523 نفر و کتابداران پزشکی با 250 نفر می باشد. پرسشنامه مورد استفاده در این تحقیق، پرسشنامه استاندارد دانش، بینش و عملکرد و شامل سوالات دموگرافیک، دانش، بینش و عملکرد بود. روایی (KMO>0/7) و پایایی (Cronbach's alpha>0/7) پرسشنامه تایید شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات دانش کووید-19 کتابداران غیر پزشکی و پزشکی به ترتیب 28/13 و 4/15 است. این نتیجه نشان می دهد که کتابداران پزشکی شاغل در کتابخانه های پزشکی، دانش خوبی نسبت به بیماری کووید-19 دارند. میانگین نمرات نگرش نسبت به کووید-19 کتابداران غیر پزشکی و پزشکی به ترتیب برابر با 10.52 و 11.72 است که نشان می دهد 6/97 درصد کتابداران پزشکی نگرش مثبتی نسبت به کووید-19 دارند. میانگین نمرات عملکرد در برابر کووید-19 کتابداران غیر پزشکی و پزشکی 19.33 و 21.66 است. این نتیجه گویای آن است که 5/68 درصد از کتابداران پزشکی در جلوگیری از کووید-19 و اقدامات پیشگیرانه عملکرد مثبتی دارند.

    نتیجه گیری

    بین مدرک تحصیلی پاسخ دهندگان و KAP آنها نسبت به کووید-19 رابطه معنی داری وجود دارد. کتابداران غیر پزشکی باید سطح دانش و آگاهی خود را به عنوان مشاوران اطلاعات در جامعه افزایش دهند.

    کلیدواژگان: کووید-19، کتابداران پزشکی، ویروس کرونا، دانش
|
  • "Moment-consciousness" Intelligence and the Ability of the Mind to Manage Information and its Manifestations for Organizational Settings1
    Mohammad Hassanzadeh Pages 7-18
  • Zahra Sadrabady, Mahdi Mohammadi * Pages 19-52
    Aim

    To gain a proper job position for graduates of knowledge and information science related to their studies and more graduates in this field who can experience specialized job opportunities, it is essential to investigate the factors associated with their employment. The purpose of this study is to investigate the factors related to the employment of graduates of knowledge and information science.

    Methodology

    This study is an applied research using a descriptive survey method that is done with a researcher-made questionnaire. Its statistical population consists of all graduates in the field of knowledge and information science of Qom University, 402 people. 302 people completed the questionnaires.

    Findings

    The findings showed that there is a significant relationship between the level of education of individuals with the rate of employment as well as occupations related to the field. "Lack of work" was the main cause of unemployment and the "inadequate labor market" was the major factor in the employment of unrelated jobs. 61/9% of the respondents said that the effect of total academic factors on graduates' employment growth, was high or very high. Some of these influential factors are the Existence and growth of the University Scientific Community, The University's relationship with other organizations and institutions with activities that are related to the field, Introducing collegians to organizations and centers with related activities by the University for Internship, honorary work and gaining experience, etc. Personal interest (35.5%) and appropriate working environment (24.2%) are the most important reasons for continuing to work in the occupations related to the field. Also, most of the respondents considered that practical courses and specialized lessons meet the needs of related jobs. The length of time of employment is also associated with a desire to change jobs.

    Conclusion

    According to the findings, increasing the level of specialized education in this field can increase the chances of employment. In the respondents' opinions planning to implement academic factors affects their employment status, and job stability depends on resolving job problems (such as low salaries and benefits), personal interest in the job, and appropriate work environment.

    Keywords: Employment, Graduate, Job getting, Job stability, knowledge, Information Science
  • Fariba Mardani *, Elmira Janavi Pages 53-76
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the effect of social networks in improving the information status and attracting audiences of public libraries in Tehran from the perspective of librarians

    Methodology

    It is a descriptive and analytical survey. The statistical population is the librarians of public libraries in Tehran. Research data were collected using a researcher-made questionnaire. The validity of the instrument was assessed with the help of 10 educated and professional students and 5 experts in the field. The reliability of the instrument was calculated using Cronbach's alpha coefficient. Finally, the collected data were entered and coded in SPSS software. The K2 test and Friedman test were used to analyse the data.

    Results

    While the survey data was collected at the time Telegram filtering began, however, a significant number of librarian responses indicate that this network is used more than any other social network. It actually shows the extent of social media penetration in everyday life, and although it is costly to bypass filtering, it has not stopped being used. According to the survey and the results, the Telegram Social Network is the most used among the target audience of the libraries studied, followed by the second level of the Instagram Social Network and the audiences are interested to follow the possible pages of the library on Instagram. The survey shows that Soroush social network has the least use among library audiences. It seems that due to the filtering of the telegram and the emergence of Soroush social network with a similar context, the telegram still can attract audiences. The plausible point in these responses is that none of the librarians stated that the library does not require the use of social networks.

    Conclusion

    According to these librarians, the use of social networks is effective in improving information and attracting audiences to public libraries, and it is better to use these networks to increase efficiency and provide better and more appropriate services. In this regard, librarians are interested in receiving training in this regard. Therefore, upgrading the necessary infrastructure for the use of social networks should be considered by decision- makers and policymakers of public libraries and with efficient policies and targeted planning, can gradually institutionalize the position of public libraries in the heart of society. It is also suggested that to create a competitive environment among public libraries, the use of cyberspace and attracting audiences to use library resources, and increasing the reading rate in the community should be considered in evaluating the performance of public libraries.

    Keywords: public libraries, Social Networks, Librarian, Tehran
  • Dariush Matlabi *, Parvaneh Pouriani Javan, Mohsen Zeinolabedini Pages 77-98
    Aim

    The increasing complexity of activities and the changing environment of today’s world have made managers face such difficulties that the slightest slip and their lack of attention to issues will have irreparable consequences. By using strategic planning, organizations can perform better and react to their environment properly and promptly. Developing strategies to determine the organization's major directions will provide guidelines to allocate resources toward long-term goals. Strategic planning analyzes the underlying environmental risk factors and provides solutions that are more likely to be appropriate to achieve the goal. Despite the importance of a strategic plan, its necessity is still not well understood in many organizations, and in some cases, it is even considered a luxurious and costly thing. The purpose of this study is to provide a strategic plan for Shahid Beheshti University Libraries.

    Methods

    Analytical survey was used as a research method and is based on David’s strategic planning model and strategic planning factors (SWOT) technique. The statistical population consisted of all managers (8 people) and experts (45 people) of the Libraries of Shahid Beheshti University who were studied as a research community as ad census. A questionnaire and interview were used to collect data.

    Findings

    The finding showed that the evaluation score of internal and external factors in libraries respectively was 3.11 and 3.3, which is more than the total average score (2.5); So in internal factors, strengths are more than weaknesses and in external factors, opportunities are more than threats. The most important strength was the "re-engineering of the various parts of the library", which led to the flexibility and modernity of the collection, as well as the attractiveness of the library space and the use of minimal space to achieve great goals; and the most important weakness was the "old and worn out parts of the library". "Attracting excellent students to the university" is the most important opportunity and "constantly changing policies and decisions related to libraries and its impact on changing the duties of librarians" is the most important threat to the libraries of Shahid Beheshti University.

    Results

    The results showed that the main purpose of Shahid Beheshti University libraries providing information resources based on faculty members, students, and staff's needs of Shahid Beheshti University. Promoting research, education, and cultural activities and increasing specialized knowledge were in second and third rank; therefore, the libraries should consider 18 main strategies based on the proposed strategic plan.

    Keywords: Strategic programs, Libraries, Strategic Planning, academic libraries, Shahid Beheshti University
  • Saleh Rahimi, Faramarz Soheil *, Sadi Sadeghian Pages 99-120
    Aim

    Social capital is an important factor affecting the creativity, productivity, efficiency, and effectiveness of the organization. Concerning the growth of communities and organizations, increasing the quality of services, increasing employee motivation, success in competition, reducing costs, job satisfaction, resources waste, and the reduction of a bureaucracy affect and encourage pragmatism that is needed further investigation. Therefore, it can be said that social capital can play a key role in the emergence of organizational creativity and organizational efficiency in librarians. Given the importance of libraries in society and the prominent role of librarians, especially librarians in public libraries in promoting the public culture of a society, investigating the relationship between social capital and organizational efficiency and organizational creativity, especially among librarians in public libraries seems necessary.

    Methodology

    The present study applied and survey-correlation method is used. The statistical population of this study consisted of 260 librarians of public libraries in Kermanshah province, of which 155 were selected as a sample. Data were collected using Chang and Chung Social Capital Questionnaire (2011), Torrance Organizational Creativity (1959), and Pinprayong & Siengtai, Organizational Performance Questionnaire (2012). The reliability was obtained using Cronbach's alpha coefficient of 0.76, 0.81, and 0.72, respectively. To analyze the data, frequency distribution table, mean and standard deviation, structural equation modeling, and Bootstrap method were used in Amos software and multiple linear regression in SPSS software.

    Findings

    The results showed that there was a positive and significant relationship between social capital and organizational creativity and organizational efficiency. Also, organizational creativity does not play a mediating role in the relationship between social capital and organizational efficiency. Finally, the findings indicate that there is a positive and significant relationship between all three dimensions of social capital (relational, structural, and cognitive) with organizational creativity and organizational efficiency.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that social capital affects the organizational creativity of librarians in public libraries in Kermanshah province. Therefore, it is suggested to the managers of public libraries of Kermanshah province to consider the sense of friendship and intimacy, cooperation and cohesion among librarians and to strengthen the factors affecting it in the organization to increase the organizational creativity of librarians. Also, it was found that social capital affects the organizational efficiency of public librarians in Kermanshah province. Therefore, it is suggested to the managers of public libraries of Kermanshah province, instead of exorbitant costs to increase the efficiency and productivity of the organization, to improve the internal organizational conditions. Consequently, increasing the organizational efficiency of librarians and the efficiency of the public library will occur.

    Keywords: social capital, Organizational Creativity, Organizational Efficiency, Kermanshah Public Librarians
  • Ghasem Ghasemy, Seyed AliAsghar Razavi *, Mitra Ghiasi Pages 121-152
    Aim

    The purpose of this study was an exploratory analysis of the factors affecting the implementation of management information systems (MIS) and their effect on the value chain of knowledge management in the library, museum, and document center of the Islamic Consultative Assembly.

    Methodology

    This research is a combination of quantitative and qualitative methods. The type of research is qualitative in the first stage in terms of exploratory purpose and quantitative in the second stage with explanatory purpose. The statistical population of the qualitative part of the research is composed of professors of information science and knowledge departments and managers with experience in the library, museum, and document center of the Islamic Consultative Assembly. 16 experts were selected by snowball sampling method. The statistical population in a small stage includes all librarians, administrators, and officials of the library, museum, and documentation center of the Islamic Consultative Assembly, 215 people. Due to the limited population, a census was conducted. Data obtained from researcher-made questionnaires of management information system implementation and standard of knowledge management value of Newman and Conrad (1999) were analyzed using SPSS24 and PLS3.8 software.

    Finding

    According to the results, three humans, organizational and technical factors have been identified as effective factors in the implementation of management information systems. Also, the research findings at the error level of 0.05 show that the implementation of management information systems has a significant effect on the knowledge management value chain.

    Conclusion

    According to the results, it is suggested that human, organizational, and technical factors be considered in the library, museum, and document center of the Islamic Consultative Assembly regarding the implementation of the information system. Managers should know how the management information system implements the knowledge management value chain to improve organizational affairs. The results of this study in line with similar studies around the world confirm that to improve the value chain of knowledge management, effective implementation of management information systems is essential.

    Keywords: Knowledge Management Value Chain, Management Information System. library museum, document center
  • Saeid Ghaffari, Mona Karimi * Pages 153-174
    Aim

    Burnout is a negative state of physical, emotional, and mental fatigue that is associated with a deep sense of failure at work. The main purpose of this study is to investigate the role of cognitive regulation of emotion and dysphoria in burnout of librarians of public libraries in Semnan province in 1399.

    Methodology

    The method of the present study was descriptive and analytical survey. The statistical population in this study consisted of librarians of public libraries in Semnan province, whose number was 110 people. Questionnaires were provided to all librarians and 100 questionnaires were completed and collected. Data were collected using three standard questionnaires of burnout, cognitive emotion regulation, and dysphoria. Research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression.

    Finding

    The findings showed that there is a significant relationship between burnout and cognitive regulation of emotion and its subscale and the highest correlation in subscales is related to evaluation. There is also a significant relationship between burnout and dysplasia and its subscale, and the highest correlation in subscales is related to the difficulty in identifying emotions. Studies have also shown that the variables of cognitive regulation of emotion and dysphoria both explain and predict burnout.

    Conclusion

    The results of the present study revealed the relationship between cognitive regulation of emotion and dysphoria in burnout of librarians in public libraries in Semnan province. It is suggested that these factors be used in educational programs as effective factors related to burnout in librarians.

    Keywords: Emotions, Cognition, Emotional Intelligence, burnout, Librarian, public libraries
  • Nasrin Afshari, Rasoul Zavaraqi *, Torab Najjari Pages 175-198
    Aim

    The aim of the research was to investigate the ergonomic activities of the information center’s users in the library and documentation center of the University of Tabriz.

    Methodology

    Regarding the diversity of the population of the research, 385 students selected as a sample by probabilistic methods. Finally, 300 students fulfilled the questionnaire. The researcher-developed questionnaire used as a data-gathering tool and the data was analyzed by the SPSS statistical package.

    Findings

    The findings of the research showed that users use computers daily between 1-2 hours at most. 7.7 percent of the students had muscular and skeletal problems. The average score of environmental factors, user’s concordance and utilization of ergonomic principles, and considering personal ergonomic principles are 2.77, 3.06, and 2.85, respectively. General findings showed that the "ergonomy of environmental factors" and "considering personal ergonomic principles" are significantly lower than the average and the "user’s concordance and utilization of ergonomic principles" variable is at an average level. Findings also showed ergonomy of environmental factors of men significantly more than women. Also "ergonomy of environmental factors", "considering personal ergonomic principles", and "user’s concordance and utilization of ergonomic principles" are not statistically significant between students with the muscular and skeletal problem and other students, as well as between variant education levels and different daily use of computers.

    Conclusion

    The amount of ergonomy of environmental factors, and considering personal ergonomic principles are significantly lower than average, and "user’s concordance and utilization of ergonomic principles" is at an average level.

    Keywords: Users ergonomy, academic libraries users, Central Library of Tabriz University, User health
  • Mila Malekolkalami, Maryam Moghadami *, Hassan Mantegh Pages 199-224
    Aim

    This study aims to evaluate the Knowledge, Attitude, and Practice (KAP) of Iranian Medical and Non-Medical librarians towards COVID. This survey can collect information about what is recognized, believed, and done by a particular population.

    Methodology

    The present study is a survey method that was conducted using the online questionnaire from October 1, 2020, to November 1, 2020. The statistical population of the study was the communities of non-medical Librarians of Iran with 523 people and medical Librarians with 250 people. Due to social distance measures (physical distance) and restrictions, data were collected by sending an online questionnaire on social networks. The questionnaire used in this research was the standard questionnaire of knowledge, attitudes and practice included demographic questions, knowledge, practice, and practice. Cronbach's alpha test was used to determine the reliability of the measuring instrument and structural validity was used to evaluate the validity of the measuring instrument. The validity (KMO>0/7) and reliability (Cronbach's alpha>0/7) of the questionnaire were confirmed.

    Results

    the mean COVID-19 knowledge scores of non-medical Librarians and medical librarians are 13.28 and 15.4 respectively. This result shows medical librarians have good knowledge towards COVID-19. The mean COVID-19 attitude scores of non-medical Librarians and medical librarians are 10.52 and 11.72, which indicates that 97.6% of medical librarians have a proper attitude of COVID-19. The mean COVID-19 Practice scores of non-Medical Librarians and medical librarians are 19.33 and 21.66. It shows that 68.5% of medical librarians have a positive practice in preventing COVID-19 and taking preventive measures.

    Conclusions

    there is a significant relationship between the educational group of respondents and their KAP towards COVID-19. Non-Medical Librarians should raise their level of knowledge and awareness as information consultants in the community. The high score of knowledge in medical librarians compared to non-medical librarians means that they are completely aware of Covid 19 disease and are fully aware of its clinical symptoms such as dry cough, fever, fatigue, and muscle aches. This group of librarians knows who the high-risk individuals are for the Covid 19, how the virus can be transmitted more, and there is no effective cure for the disease right now. They have more information about pseudo-scientific information and do not resort to it to manage the disease. The views and attitudes of both groups on the subject of Covid 19 are not the same, and medical librarians have a more realistic and positive attitude than non-medical librarians. The group of medical librarians has a better Practice compared to the group of non-medical librarians in terms of preventive action and observing the issues raised.

    Keywords: librarians, COVID-19, Corona virus, knowledge