فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 59 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهرداد دارابی صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    اگرچه کارکرد رسانه های جمعی در آموزش افراد جامعه و ارتقاء آگاهی های عمومی انکارناپذیر است، اما خیزش فزاینده ی جرایم در جوامع امروزی و تاثیرپذیری از رسانه های جمعی، منجر به القاء احساس ناامنی در میان شهروندان و تغییرات کیفی بزهکاری شده است. شاخصه ای که متولیان سیاست جنایی مدل دموکراتیک را به اتخاذ تدابیر کنشی عوام گرا با دستاوردهای مقطعی در طراحی راهبردهای پیشگیری از بزهکاری سوق می دهد.

    روش شناسی: 

    نگارنده با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین هژمونی رسانه های جمعی و تاثیر این مهم در اتخاذ تدابیر پیشگیرانه ی عوام گرا در قبال بزهکاری پرداخته است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     رسانه های جمعی در کشورهای تابع مدل دموکراتیک سیاست جنایی می توانند با انعکاس گزینشی اخبار جنایی و به تصویر کشانیدن موقعیت های ماقبل جنایی بزهکاران و بزه دیدگان و سهولت ارتکاب جرم، ناکارآمدی نهادهای کنترل بزهکاری را در اذهان مخاطبین نهادینه ساخته و افکار عمومی را به سمت اتخاذ راهبردکنترل حداکثری، تحدید حقوق و آزادی های فردی و جامعه ی سراسر بین متمایل می سازند. سیطره ی رسانه های جمعی به ویژه در کشورهای غربی، موجب شده است تا بازتاب وقایع مجرمانه منجر به افزایش ترس از جرم، ترس از بزه دیدگی و احساس ناامنی در میان افراد جامعه شود. شاخصه ای که شرایط را برای پیش روی در حقوق و آزادی های شهروندان و بهره مندی از گونه های تدافعی پیشگیری از جرم با تفوق راهبرد پیشگیرانه ی موقعیت مدار جهت دست یابی به  نتایج زودبازده و توده گرا در راستای اقناع  افکار عمومی محقق سازد.

    کلیدواژگان: هژمونی رسانه، پیشگیری موقعیت مدار، ترس از جرم، عوام گرایی، مدل دموکراتیک سیاست جنایی
  • افشین جعفری*، سینا رحمانی صفحات 29-56
    زمینه و هدف

    قتل های ناموسی شکلی از خشونت علیه زنان است که ضمن سلب حق حیات زن به عنوان یک حق بشری، احساسات جامعه را نیز جریحه دار می کند. در این خصوص اندیشه فمنیستی در طول سالها به دنبال تاثیر بر مطالعات جرم شناسی بوده است. براین اساس، به دنبال بررسی این امر هستیم که ماهیت و علل قتل ناموسی چیست؟ و نظریه فمنیستی جرم شناسی چه تاثیری بر آن داشته است؟ همچنین، چه اقدامات پیشگیرانه ای در خصوص قتل های ناموسی قابل انجام است؟

    روش شناسی:

     این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است.

    یافته ها و نتیجه گیری: 

    اندیشه فمنیستی از دو منظر بر جرم شناسی تاثیر داشته: یکی، در خصوص بزهکاری زنان و دیگری، در خصوص زنان بزه دیده که مورد دوم در ارتباط با قتل های ناموسی و نزدیک به اندیشه فمنیسم انتقادی می باشد. در بررسی علل های قتل های ناموسی بیش ترین تاثیر بر قتل های ناموسی مربوط به مسایل فرهنگی و اجتماعی است و کمترین تاثیر مربوط به مسایل اقتصادی می باشد. لذا، می توان گفت قتل های ناموسی به دلایل مختلفی از جمله رابطه جنسی نامشروع، مردسالار بودن یک جامعه و عصبیت به وقوع می پیوندد.در اقدامات پیشگیرانه کیفری اصلاحات در قانون مجازات و تشدید مجازات خودسرانه در این خصوص می تواند از علل پیشگیری کیفری قتل های ناموسی محسوب شود. در پیشگیری وضعی اطلاع رسانی و هشدارهای به موقع به مراجع ذیصلاح (پلیس و بهزیستی)، تکنیکهای مبتنی بر افزایش خطرهای قابل پیش بینی و تقویت پلیس پیش بینی، افزایش کارکنان انتظامی و گسترش دامن ه پوشش انتظامی در مناطق روستایی و عشایری، ایجاد کلانتری های پلیس بانوان و تکنیک های مبتنی بر کاهش تحریک افراد که در این خصوص نقش سازمان های مردن نهاد بسیار موثر است.در خصوص اقدامات اجتماعی نیز اقدامات آموزش محور و رشد مدار و همچنین نقش رسانه در آگاهی بخشی به مردم می تواند در پیشگیری از قتل های  ناموسی موثر باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، قتل های ناموسی، اندیشه فمنیستی، جرم شناسی، قانون حقوق زنان
  • ابراهیم رجبی تاج امیر* صفحات 57-82
    زمینه و هدف

    جرایم اخلاقی، به عنوان یک پدیده مخرب اجتماعی از جمله مسایل مهمی می باشد که در علوم جنایی به ویژه جرم شناسی قابل طرح و بررسی است. گسترش این نوع جرایم عواقب ناگواری چون از بین رفتن احساس امنیت، سستی بنیان خانواده، جریحه دار شدن احساسات عمومی، شیوع بی قانونی در جامعه و حتی ارتکاب سایر جرایم را به دنبال خواهد داشت. لذا این پژوهش با هدف، "بررسی و تحلیل نقش پلیس در پیشگیری موقعیت مدار از جرایم اخلاقی" انجام شده است.

    روش شناسی:

     باتوجه به ماهیت موضوع، پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین داخل، اسناد بین المللی و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته های پژوهش: 

    مهمترین اقدامات و تدابیر نظارتی کنترلی پلیس در پیشگیری موقعیت مدار از جرایم اخلاقی عبارتند از: مراقبت و محافظت از آماج های جرایم اخلاقی در مقابل بزهکاران، افزایش خطر شناسایی بزهکاران جرایم اخلاقی، پرهیز از تحریک بزهکار توسط بزه دیده، آموزش و آگاهی پلیس به بزه دیدگان جرایم اخلاقی در جهت اجتناب از وضعیت های جرم زا.

    نتیجه گیری

    بنابراین پلیس با اتخاذ تدابیر و اقداماتی که نتیجه آن خطر ساز کردن ارتکاب جرم و تغییر شرایط و موقعیت های مجرم و حمایت از بزه دیدگان احتمالی که آماج جرایم اخلاقی محسوب می گردند، وضعیتهای ما قبل را مختل کرده و معادله جرم را بر هم می زند و از گذار اندیشه مجرمانه به فعل پیشگیری می کند.

    کلیدواژگان: پلیس، پیشگیری موقعیت مدار، جرایم اخلاقی، تدابیر نظارتی
  • مهوش فارسی*، قدرت الله خسرو شاهی، روح الله سپهری صفحات 83-113
    زمینه و هدف

    پرونده شخصیت در ایران رسما از سال 1392 در قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی استفاده از آن ضرورت یافت و برای تاکید استفاده از آن در سال 1398 ریاست قوه قضاییه دستورالعمل تشکیل پرونده شخصیت را ابلاغ نمود. علی رغم تمام تلاش قانونگذار برای استفاده از این نهاد جدید و تاکید برضرورت تشکیل پرونده شخصیت مطالعات میدانی نشان می دهد که بین تیوری تا عمل شکاف وجود دارد و در بومی کردن آن دستگاه عدالت کیفری با چالش هایی مواجه هستیم.

    روش شناسی: 

    تحقیق حاضر بر مبنای طراحی و تهیه پرسشنامه تنظیم و داده های پرسشنامه را بر اساس نرم افزارspss تجزیه و تحلیل و پایایی آن به کمک آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار داده است.

    یافته ها: 

    قانونگذار در قوانین شکلی (آیین دارسی کیفری و مجازات اسلامی و دستورالعمل تشکیل پرونده شخصیت) تلاش نمونده است که دستآوردهای جرم شناسی نوین از جمله اصل تفرید را در قوانین کیفری بگنجاند و هم چنین بر طبق یافته های میدانی تشکیل پرونده شخصیت زیادی بر پیشگیری از تکرار جرم و اصلاح و درمان مجرمان تاثیر زیادی داشته است.

    نتیجه گیری

    قانونگذار باعنایت به پرونده شخصیت که از آموزه های جرم شناسی نوین است در وضع قوانین تا حدودی توجه داشته است. اما بهتر بود به جای اینکه تشکیل پرونده شخصیت را در خصوص بعضی از متهمین تکلیف می کرد این نهاد را برای تمام جرایم تعمیم می داد و دستور تشکیل پرونده شخصیت را تکلیف می کرد که این امر کمک شایانی به پیشگیری از تکرار جرم و باز اجتماعی نمودن بزهکاران می نمود.

    کلیدواژگان: پرونده شخصیت، مکتب دفاع اجتماعی نوین، پیشگیری از تکرار جرم، اصلاح و درمان مجرم
  • مهدی چگنی، غزل رزمجو دوکشکانی* صفحات 115-138
    زمینه و هدف

    ورزش به عنوان یک عامل مهم، نقش موثری در جامعه رو به توسعه امروز ایفا می نماید و استمرار و تداوم آن در ارتقاء سطح فرهنگی مادی و معنوی جامعه موثر واقع می شود و سلامت جسمی و روحی افراد جامعه را تضمین می نماید. اسلام نیز بر اهمیت ورزش تاکید داشته و آیاتی وجود دارند که به گونه ای بر اهمیت ورزش و نیرومندسازی جسم در کنار تقویت روح و روان دلالت دارند. اما در عین حال طبیعت برخی ورزش ها خشن بوده و موجب آسیب رساندن به دیگران می گردد. بر این مبناء سوال این است که موضوع اسلام و نظام کیفری ایران نسبت به خشونت ورزشی چیست؟ و چه اقداماتی برای پیشگیری از آن قابل انجام است؟ روش تحقیق: این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است.

    یافته ها

    مبانی خشونت ورزشی مبتنی بر نظریه غرایز انسانی، نظریه یادگیری اجتماعی، نظریعه ناکامی، نظریه تخلیه انرژی درونی و نظریه کارکردگرایی بوده و میادین ورزشی از بارزترین صحنه های اجتماعی است که خشونتهای رفتاری را می توان مشاهده کرد.

    نتیجه گیری

    خشونت ورزشی مورد پذیرش اسلام و نظام کیفری ایران نبوده و با شرایطی برای آن مجازات معین گردیده است. از جمله شیوه های پیشگیری از خشونت ورزشی می توان به پیشگیری کیفری و غیر کیفری اشاره نمود.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، خشونت ورزشی، اسلام، نظام کیفری ایران
  • رضا آقاعباسی، مظاهر خواجه وند*، مجتبی لطفی خاچک صفحات 135-152
    زمینه و هدف

    پیشگیری از بروز جرایم معقول ترین راهبرد جرم شناسان در مقابله با گسترش جرایم است. بر همین اساس پیشگیری عمومیت ویژه ای در راستای مقابله با جرایم یافته و بر همین اساس این پژوهش با هدف مطالعه میدانی تاثیر ازدواج در پیشگیری از جرایم جنسی در بین جوانان شهر تهران را مطالعه کرده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته 384 نفر از شهروندان شهر کرج را مورد مطالعه قرار داده و با اتکا بر ادبیات نظری موجود فرضیاتی را در راستای بررسی نقش ازدواج در پیشگیری از جرایم جنسی مطرح نموده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از این فرضیات نشان داده است که سه بعد مهم ازدواج یعنی؛ تعهد زناشویی با ضریب (576/0) و مسئولیت پذیری با ضریب (709/0) و خود کنترلی با ضریب (656/0) در پیشگیری از جرایم جنسی اثر مثبت و معناداری دارند و سپس نتایج حاصل از مدلسازی معادله ساختاری نشان داده که خود مولفه ازدواج اثر مثبت و مستقیمی بر پیشگیری از جرایم جنسی دارند.

    کلیدواژگان: جرایم، جرایم جنسی، پیشگیری، ازدواج، کرج
  • علیرضا شمشیری، امید محمدی نیا*، علی آقاپور صفحات 139-162
    زمینه و هدف

    جرم تصرف عدوانی یکی از بارزترین جلوه های جرایم علیه اموال غیر منقول است که بر هم زننده نظم و امنیت در جامعه نیز می باشد. با توجه به اینکه پیشگیری از جرم از اهداف اصلی و رایج نظام های تقنینی و قضایی کشورها در مدیریت بزه و ناهنجاری های اجتماعی می باشد، لذا در این مقاله به بررسی این امر می پردازیم که تصرف عدوانی در نظم حقوقی کیفری ایران از چه مفهوم و جایگاهی برخوردار است؟ همچنین در نظام حقوقی ایران چه راهکارهایی برای پیشگیری از تحقق این جرم پیش بینی شده است؟ روش تحقیق: این مقاله به شیوه تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است.

    یافته ها

    دعوای تصرف عدوانی هم از حیث مدنی و هم از حیث کیفری سابقه تقنینی در نظام حقوقی ایران را دارد. رکن مادی جرم تصرف عدوانی شامل عمل مجرمانه، موضوع جرم، تعلق مال به دیگری، نتیجه مجرمانه و رابطه سببیت و رکن معنوی تصرف عدوانی شامل سوء نیت عام و سوء نیت خاص می باشد.

    نتیجه گیری

    پیشگیری از جرم تصرف عدوانی در دو بعد تقنینی و اجرایی امکانپذیر است. در بعد تقنینی شامل پیشگیری کیفری و در بعد اجرایی در سه بخش نخست- پیشگیری انتظامی از جرم تصرف عدوانی دوم- پیشگیری آموزش محور از جرم تصرف عدوانی و سوم- استفاده از توان شرکتهای انتظامی- امنیتی می تواند در پیشگیری از تصرف عدوانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، تصرف عدوانی، نظام حقوق ایران، پیشگیری آموزش محور
  • سید فریبرز سید جوادی، باقر شاملو *، مهدی صبوری پور صفحات 153-171
    زمینه و هدف

    آثار و تبعات، رویکرد مردم سالار سیاست جنایی با بهره گیری از نهادها و تشکل‌های مردمی، مشارکت ایشان را در پاسخ به انحرافات اجتماعی رقم زده و توان دولت معطوف به جرم می‌شود، بر این اساس تعیین دامنه و محدوده‌ی هنجارمندی که توسط دولت مشخص می‌شود، تضییق یا توسعه‌ی حضور جامعه‌ی مدنی در عرصه-ی سیاست جنایی را موجب می‌شود؛ به نحوی که اگر دولت مرزهای هنجارمندی و فضای کنترل شده را گسترش دهد از قلمرو بهنجاری و فضای آزاد کاسته خواهد شد و جامعه‌ی مدنی نقش کمرنگ تری در این خصوص خواهد داشت و هر چه فضای کنترل شده‌ی دولتی تنزل یابد، قابلیت مانور شهروندان و تحدید پاسخ‌های دولتی افزایش می-یابد.

    روش شناسی

    این مقاله به صورت روش توصیفی و تحلیلی نگارش شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    رویکرد مشارکتی بر توسعه راهبردهای اجتماعی، که خود مبتنی بر نیازهای محلی است، متمرکز است و به دنبال درگیر کردن شهروندان و سازمان‌های مردم نهاد در برنامه های پیشگیری است. در نهایت، این پیشگیری در پی این ایده ظهور کرده است که پیشگیری از جرم بدون کمک و مشارکت مردم نمی تواند نتیجه مطلوبی داشته باشد؛ زیرا جرم معضلی اجتماعی است و کنترل آن وظیفه هر شهروند در کنار دولت است. پس هر چه مشارکت مردم، جامعه محلی و سازمان‌های مردم نهاد در امر به بیشتر و ملموس‌تر باشد، در مقابل میزان پایداری و موفقیت برنامه های پیشگیری افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: مردم سالاری، پیشگیری مشارکتی، جامعه مدنی، سیاست جنایی پیشگیرانه
  • علی کمیلی پور، لیلا رئیسی *، مسعود راعی صفحات 173-190
    زمینه و هدف

    حقوق مالکیت فکری، یک فرد یا سازمان را قادر میسازد تا بتواند با نوآوریهای خود در زمینه های خاص ارزش اقتصادی ایجاد کند. نظام قانونگذاری ایران حقوق مالکیت فکری را پذیرفته و در راستای تضمین اجرای آنها پاره ای ضمانت اجراهای کیفری را نیز پیش بینی نموده است؛ لیکن مسئله اساسی آن است با توجه به هزینه های فراوان جرم انگاری، آیا به موازات آن، به اتخاذ تدابیر پیشگیرانه نیز التفات نموده است یا خیر؟

    یافته ها و نتیجه گیری

    با بررسی دعاوی مختلف رسیدگی شده توسط رکن حل و فصل اختلافات سازمان تجارت جهانی در حیطه حقوق مالکیت فکری مشخص میگردد که رکن مزبور بارها به الزام دولتهای عضو نسبت به اتخاذ تدابیر پیشگیرانه از نقض حقوق و موازین مالکیت فکری رای داده است؛ اگرچه که استثنایاتی نیز در این خصوص دیده میشود از جمله در خصوص اختراعات دارویی که در پرونده داروهای ژنریک نمود عینی پیدا کرد. در سیاست جنایی تقنینی ایران نیز مصادیق معدودی از تدابیر پیشگیرانه از نقض حقوق مالکیت فکری قابل مشاهده است که از مهمترین آنها میتوان به موازین دستور موقت در قانون آیین دادرسی مدنی، انتشار حکم محکومیت در قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان و همچنین پیش بینی مسئولیت مدنی برای ناقضین حقوق مالکیت فکری به منظور پیشگیری از نقض وسیع تر این حقوق اشاره نمود

    کلیدواژگان: تدابیر پیشگیرانه، رکن حل و فصل اختلافات، سازمان تجارت جهانی، سیاست جنایی، مالکیت فکری
  • علی اسماعیلی کریزی، حسین احمری *، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحات 191-207
    زمینه و هدف

    جرایم خاص نظامی و انتظامی، جرایمی است که فقط نظامیان قادر به انجام آن بوده و ارتکاب این جرایم از سوی غیر نظامیان ممکن نیست، این پژوهش با هدف پیشگیری از جرایم خاص نظامی و انتظامی و بررسی و ارایه راهکارهای مناسب جهت کنترل و مقابله با افزایش جرایم آنان بوده است، از این رو تاسیس دادگاه های نظامی، تدوین قوانین کیفری نیروهای مسلح، در طول تاریخ و مقایسه برخی از قوانین سابق و لاحق و تجزیه و تحلیل آن در جهت پیشگیری از وقوع جرم ویا کاهش آن در نیروهای مسلح به منظور سلامت آن‌ها می‌تواند ضروری باشد.

    روش شناسی

    روش پژوهش در مقاله حاضر به صورت تحلیلی و توصیفی است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    راهکارهای پیشگیری از جرایم خاص نظامی و انتظامی در سیاست جنایی ایران در دو بعد پیشگیری کیفری و پیشگیری غیرکیفری قابل انجام است، با این اوصاف اثر گذاری قوانین سازمان قضایی نیروهای مسلح بر کارکنان و تاثیر سایر عوامل دیگر نیز در پیشگیری و بازدارندگی کارکنان از انجام جرایم را مد نظر قرار داد. تا در صورت تاثیر کم قوانین یاد شده در پیشگیری از وقوع جرایم خاص نظامی و انتظامی، با استفاده از سایر روش های پیشگیری‌های غیرکیفری (پیشگیری اجتماعی و پیشگیری وضعی)، به اهداف مورد نظر، که پیشگیری از وقوع جرایم و اصلاح کارکنان است جامه عمل پوشانید.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، جرایم خاص نظامی، جرایم خاص انتظامی، سیاست جنایی
  • مهدی یوسفی صادقلو، حسین زارع شعار * صفحات 209-228
    زمینه و هدف

    کسانی که محکومیت های مالی دارند ممکن است با هدف خارج نمودن اموال خود از دسترس طلبکار اقدام به انتقال اموال نمایند. این اقدام همچنین در خصوص وضعیت تجار ورشکسته نیز قابل رویت است.بر این مبناء به دنبال بررسی این امر هستیم که معامله به قصد فرار از دین در نظام حقوقی ایران از چه معنا و مفهومی برخوردار است؟ و نظام حقوق کیفری ایران در جرم انگاری آن چه معیارهایی را مد نظر قرار داده است؟همچنین در خصوص پیشگیری از وقوع بزه معامله به قصد فرار از دین چه راهکارهایی می تواند موثر باشد؟

    روش شناسی تحقیق

    این پژوهش به روش تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است

    یافته ها

    معامله به قصد فرار از دین هم دارای ابعاد حقوقی و هم دارای ابعاد کیفری است که بعد کیفری آن در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی قابل مشاهده است.همچنین ارکان بزه معامله به قصد فرار از دین شامل وجود دین یا محکومیت مالی، انتقال مال توسط مدیون، ضرری بودن معامله و داشتن قصد فرار از دین می باشد.

    نتیجه گیری

    در خصوص پیشگیری از بزه معامله به قصد فرار از دین دو شیوه پیشگیری کیفری و غیر کیفری(وضعی و اجتماعی) قابل بیان می باشد. در پیشگیری کیفری قانون موجود چندان راهگشا به نظر نمی رسد. لذا لازم است تا در بازنگری قانون مورد اصلاح قرار گیرد. در پیشگیری کیفری وضعی(انتخاب روش مناسب حل اختلافات خانوادگی مانند داوری یا میانجیگری و پیش بینی راهکارهای مناسب در اصلاحات قانون تجارت) و در پیشگیری اجتماعی(مداخلات به موقع و تخصصی در اختلافات خانوادگی، اقدامات آموزش محور با تاکید بر نهادهای مذهبی، مدرسه و رسانه ها و همچنین مقررات زدایی در قوانین مرتبط با توسعه اقتصادی خصوصا برنامه هفتم توسعه) می تواند در پیشگیری از این بزه موثر باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، معامله به قصد فرار از دین، نظام حقوق کیفری، ورشکستگی
  • محمدرضا پیرهادی * صفحات 229-249
    زمینه و هدف

    دعاوی مربوط به قرارداد مشارکت در ساخت به شکل‌های مختلف علیه سازنده در دادگستری مطرح می‌شود. لازم است تغییراتی در مقررات مربوط به اعتبار این‌گونه قراردادها ایجاد گردد. با راهکارهای مدنی و کیفری نیز می‌توان زمینه‌های کاهش این دعاوی را فراهم نمود. شرط بطلان پیش‌فروش سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت، یکی از شروط موثر در پیشگیری تخلفات سازنده است.

    روش‌شناسی

    روش تحقیق در این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

    رویه قضایی در صدور حکم به بطلان پیش‌فروش هایی که سازنده حق پیش‌فروش نداشته است، در حال شکل‌گیری است. دادخواست ابطال این‌گونه پیش‌فروش ها ممکن است از سوی مالکین یا از سوی پیش‌خریدار مطرح گردد؛ صدور حکم به ابطال پیش‌فروش در هر دو حالت مطرح و صحیح است. پیشگیری از جرایم سازندگان مهم ترین راهکار در جهت کاهش این‌گونه جرایم است. سازنده در امتناع از تنظیم قرارداد پیش‌فروش رسمی و ادعای داشتن اختیار واهی در پیش‌فروش و یا تبانی با اشخاص ثالث در بردن اموال غیرمنقول پیش‌خریداران با انعقاد عقد معاوضه با آپارتمانی که در آینده ساخته خواهد شد، مرتکب جرایمی قابل انطباق با مقررات کیفری می گردد و شکل‌گیری رویه قضایی کیفری در این موارد نیز در پیشگیری از تخلفات آنها موثر است.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، مشارکت در ساخت، بطلان پیش فروش، تبانی با شخص ثالث
|
  • Shahrdad Darabi Pages 1-28
    Field And Aims

    Although the function of mass media in educating people and raising public awareness is undeniable, but the growing crime in today's societies and the influence of mass media, has led to a sense of insecurity among citizens and qualitative changes in crime. An indicator that leads criminal policymakers of the democratic model to adopt populist action measures with cross-sectional achievements in the design of crime prevention strategies.

    Methodology: 

    The author has used a descriptive-analytical method to explain the hegemony of the mass media and the effect of this in adopting populist preventive measures against crime.

    Findings and Conclusion

    Mass media in countries subject to the democratic model of criminal policy can selectively reflect the inefficiency of criminal control institutions in the minds of the public and the audience by selectively reflecting criminal news and depicting precriminal situations of criminals and victims and ease of crime. Adopting a strategy of maximum control tends to restrict the rights and freedoms of the individual and the community as a whole. The dominance of the mass media, especially in Western countries, has led to the reflection of criminal events leading to increased fear of crime, fear of victimization and feelings of insecurity among members of society. An indicator that achieves the conditions for advancing the rights and freedoms of citizens and benefiting from defensive forms of crime prevention by overcoming the situational preventive strategy to achieve quick-return and mass-oriented results in order to convince public opinion.

    Keywords: media hegemony, situational prevention, fear of crime, populism, democratic model of criminal policy
  • Afshin Jafari *, Sina Rahmani Pages 29-56

    Honor killings are a form of violence against women that, while depriving women of their right to life as a human right, also hurts the feelings of society. In this regard, feminist thought has sought to influence criminological studies over the years. So we are looking to investigate the nature and causes of honor killings? And what effect has feminist theory of criminology had on it? Also, what preventive measures can be taken regarding honor killings? Feminist thought has influenced criminology from two perspectives, one on the delinquency of women and the other on women victims, the second of which is related to honor killings and is close to the idea of ​​critical feminism. In investigating the causes of honor killings, the greatest impact on honor killings is related to cultural and social issues, and the least impact is related to economic issues. Amendments to the penal code could be one of the reasons for the criminal prevention of honor killings. In preventing the situation of informing and timely warnings to the competent authorities, strengthening the forecasting police, increasing the number of law enforcement personnel, especially in rural and nomadic areas, establishing women's police stations and techniques based on reducing incitement, in which the role of NGOs is very important. it is affect. Regarding social measures, education-oriented and growth-oriented measures, as well as the role of the media in educating the public can be effective in preventing honor killings.

    Keywords: Crime Prevention, Honor Killings, feminist thought, criminology, women's rights law
  • Ebrahim Rajabi Taj Amir Pages 57-82
    Field And Aims

    Moral crimes, as a destructive social phenomenon, is one of the important issues that can be considered in criminal sciences, especially criminology. The spread of such crimes will have dire consequences, such as the loss of a sense of security, the weakness of the family foundation, the wounding of public feelings, the prevalence of lawlessness in society, and even the commission of other crimes. Therefore, this study was conducted with the aim of "examining and analyzing the role of the police in preventing situation-oriented moral crimes".

    Methodology: 

    Due to the nature of the subject, the present study is applied in terms of purpose, and in terms of data collection by documentary method and by studying domestic laws, international documents and valid sources and the obtained information is analyzed descriptively-analytically. has taken.

    Findings and Conclusion

    The most important police control measures and supervisory measures in preventing the situation of moral crimes are: care and protection of the targets of moral crimes against criminals, increasing the risk of identifying criminals of moral crimes, avoiding incitement of the offender to the police, education and awareness Victims of moral crimes in order to avoid criminal situations. Therefore, the police, by adopting measures and actions that result in endangering the commission of a crime and changing the circumstances of the offender and supporting potential victims who are the target of moral crimes, disrupt the previous situation and upset the balance of the crime and prevent the transition of criminal thought. Prevents the verb.

    Keywords: police, situation-oriented prevention, moral crimes, surveillance measures
  • Mahvasj Farsi *, Ghodratollah Khosroshahi, Roholah Sepehri Pages 83-113
    Background and Aim

    The personality file in Iran was officially used in the Criminal Procedure Code and the Islamic Penal Code since 1392, and to emphasize its use in 1398, the Judiciary Department issued instructions for the formation of the personality file. Despite all the efforts of the legislator to use this new institution and the emphasis on the need to file a case study field, it shows that there is a gap between theory and practice, and we face challenges in localizing that criminal justice system.

    Methodology

    The present study was based on the design and preparation of a questionnaire and the data of the questionnaire were analyzed based on SPSS software and its reliability was assessed using Cronbach's alpha.

    Findings

    The legislature has tried to include the achievements of modern criminology, including the principle of separation, in the criminal law in formal laws (Islamic criminal procedure and Islamic punishment and instructions for filing a personality file) and also according to the field findings of forming a personality file. It has had a great impact on preventing recidivism and correcting and treating criminals.

    Conclusion

    The legislator has paid some attention to the case of personality, which is one of the modern teachings of criminology, in making laws. But instead of ordering the filing of a personality file against some of the defendants, it would have been better to generalize this institution to all crimes and order the filing of a personality file,

    Keywords: Personality file, modern social defense school, recidivism prevention, correction, treatment of the offender
  • Mahdi Chegeni, Ghazal Razmjoo Dukshkani * Pages 115-138
    Background and Aim

    Sport as an important factor plays an effective role in today's developing society and its continuity is effective in promoting the material and spiritual cultural level of society and ensures the physical and mental health of society. . Islam also emphasizes the importance of sports and there are verses that somehow indicate the importance of sports and strengthening the body along with strengthening the soul and psyche. But at the same time, the nature of some sports is violent and causes harm to others. Based on this, the question is what is the issue of Islam and the Iranian penal system regarding sports violence? And what can be done to prevent it?

    Research Method

    This article has been written analytically-descriptively.

    Findings

    The basics of sports violence are based on human instinct theory, social learning theory, failure theory, internal energy discharge theory and functionalism theory and sports fields are one of the most prominent social scenes where behavioral violence can be observed.

    Conclusion

    Sports violence is not accepted by Islam and the Iranian penal system and has been punished with certain conditions. Among the methods of preventing sports violence are criminal and non-criminal prevention.

    Keywords: crime prevention, Sports Violence, Islam, Iranian penal system
  • Reza Aqaabbasi, Mazaher Khajevand *, Mojtaba Lotfi Khachak Pages 135-152
    Background and Aim

    Crime prevention is the most sensible strategy of criminologists against the spread of crime. Accordingly, prevention has found a special generality in order to deal with crime and accordingly, this study has studied the effect of marriage in the prevention of sexual crimes among the youth of Tehran.

    Methodology

    This research study has surveyed 384 citizens of Karaj city using a researcher-made questionnaire and based on the existing theoretical literature has proposed hypotheses to study the role of marriage in the prevention of sexual crimes.

    Findings and Conclusion

    The results of these hypotheses have shown that the three important dimensions of marriage are; Marital commitment with coefficient (0.576) and responsibility with coefficient (0.709) and self-control with coefficient (0.656) have a positive and significant effect on the prevention of sexual crimes and then the results of structural equation modeling show that The component of marriage has a positive and direct effect on the prevention of sexual crimes.

    Keywords: Crimes, sexual crimes, prevention, Marriage, Karaj
  • Alireza Shamshiri, Omid Mohamadinia *, Ali Aqapoor Pages 139-162
    Background and Aim

    Aggressive seizure is one of the most obvious manifestations of crimes against real estate, which also disrupts order and security in society. Considering that crime prevention is one of the main and common goals of the legislative and judicial systems of countries in the management of crime and social anomalies, so in this article we examine the concept of aggressive seizure in the Iranian criminal justice system. Does it have a place? Also, what strategies are envisaged in the Iranian legal system to prevent the commission of this crime?

    Research Method

    This article is written in an analytical-descriptive manner.

    Findings

    Aggressive possession lawsuits have both a civil and a criminal history in the Iranian legal system. The material element of the crime of aggressive possession includes the criminal act, the subject of the crime, the property belonging to another, the criminal result and the causal relationship, and the spiritual element of the aggressive possession includes general malice and specific malice.

    Conclusion

    Prevention of the crime of aggressive occupation is possible in both legislative and executive dimensions. In the legislative dimension, including criminal prevention, and in the executive dimension, in the first three parts - disciplinary prevention of the crime of aggressive occupation, second - education-oriented prevention of the crime of aggressive occupation and third - using the power of law enforcement companies can be effective in preventing aggressive occupation.

    Keywords: Crime Prevention, aggressive occupation, Iranian legal system, education-based prevention
  • seyed fariborz sedjavadi, baqer shamli *, mahdi sabooripour Pages 153-171
    Field and Aims

    Effects and Consequences, The democratic approach of criminal policy by using popular institutions and organizations, their participation in responding to social deviations and the power of the government to turn to crime; Accordingly, the determination of the normative scope and scope determined by the government narrows or expands the presence of civil society in the field of criminal policy; In a way, if the government expands the boundaries of normalcy and controlled space, the realm of normalcy and free space will be reduced, and civil society will play a lesser role in this regard, and as the controlled space of government degrades, the ability of citizens to maneuver and limit Government responses are increasing.

    Methodology

    This article is written as a descriptive and analytical method.

    Findings and Conclusion

    The significant presence of citizens in the democratic model of criminal policy will also play an important role in increasing productivity and accelerating the implementation of legislative, executive and judicial criminal policy plans. The participatory approach focuses on the development of social strategies, which are themselves based on local needs, and seek to involve citizens and non-governmental organizations in prevention programs. Finally, this prevention has emerged following the idea that crime prevention without the help and participation of the people cannot have the desired result; Because crime is a social problem and it is the duty of every citizen to control it alongside the government. Therefore, the more and more tangible the participation of the people, the local community and non-governmental organizations, the greater the sustainability and success of prevention programs.

  • ali Komeylipour, Leila Raisi *, Masoud Raei Pages 173-190
    Field And Aims

    Intellectual property rights enable an individual or organization to create economic value through its innovations in specific areas. iran's legislative system has accepted intellectual property rights and, in order to guarantee their implementation, has provided some guarantees for criminal executions; but the main question is, given the high costs of criminalization, has it also taken precautionary measures in parallel or not? based on this and by adopting a comparative approach in the present research, the main question can be asked as follows : what is the pozition of preventive measures against intellectual .

    Findings And Conclusion

    Examining the various lawsuits handled by the WTO Dispute Settlement Body in the field of intellectual property rights, it is determined that it has repeatedly called on member states to take measures to prevent violations of intellectual property rights and standards; However, there are exceptions in this regard for example, regarding the inventions of drugs that appeared in the case of generic drugs. in the legislative criminal policy of Iran, there are few examples of preventive measures against the violation of intellectual property rights. The most important of these are the interim injunction in the Code of Civil Procedure, the publication of a sentence in the Law on the Protection of the Rights of Authors, Writers and Artists, and the provision of civil liability for infringers of intellectual property rights in order to prevent wider violations of these rights;

  • ali esmaeili, hosein ahmari *, mohamadreza kazemi Pages 191-207
    Background and Aim

    Specific military and disciplinary crimes are crimes that only the military can commit and it is not possible for civilians to commit these crimes. And has been to deal with the increase in their crimes, hence the establishment of military courts, the development of criminal laws of the Armed Forces throughout history and the comparison of some previous and subsequent laws and its analysis to prevent crime or reduce it in the forces Armed for their health can be essential.

    Methodology

    The research method in this article is analytical and descriptive. Findings and

    Conclusion

    Strategies for the prevention of specific military and disciplinary crimes in Iran's criminal policy can be done in two dimensions: criminal prevention and non-criminal prevention. And considered deterring employees from committing crimes. In case of low impact of the mentioned laws in preventing the occurrence of specific military and disciplinary crimes, using other methods of non-criminal prevention (social prevention and situational prevention), to the desired goals, which is crime prevention and staff correction Put it into action.

    Keywords: Crime Prevention, special military crimes, special disciplinary crimes, Criminal Policy
  • Mehdi Yousefi sadeghloo, Hosein Zareshoar* Pages 209-228
    Field and Aims

    Those with financial convictions may transfer property with the aim of removing their property from the creditor's reach. This action can also be seen in the situation of bankrupt businessmen. On this basis, we seek to examine the meaning of the transaction with the intention of escaping from religion in the Iranian legal system? And what criteria has the Iranian criminal law system considered in criminalizing it? Also, what strategies can be effective in preventing the occurrence of the crime of transaction with the intention of escaping from religion?

    Methodology

    This research has been written by analytical-descriptive method.

    Findings and Conclusion

    Transaction with the intention of escaping from religion has both legal and criminal dimensions, the criminal dimension of which can be seen in the law on the execution of financial sentences. The transfer of property by the debtor is the loss of the transaction and the intention to escaping from debt. Regarding the prevention of the crime of transaction with the intention of escaping from religion, two methods of criminal and non-criminal prevention (situational and social) can be expressed. The existing law does not seem to be very helpful in criminal prevention. Therefore, it is necessary to amend the law. In situational criminal prevention (choosing the appropriate method of resolving family disputes such as arbitration or mediation and anticipating appropriate solutions in trade law amendments) and in social prevention (timely and specialized interventions in family disputes, education-oriented measures with emphasis on religious institutions, schools and The media, as well as the deregulation of laws related to economic development (especially the Seventh Development Plan), can be effective in preventing this crime.

    Keywords: Crime Prevention, transaction with the intention of escaping from religion, Criminal Justice System, bankruptcy
  • Mohamadreza Pirhadi* Pages 229-249
    Background and Aim

    Claims related to the construction participation contract are filed in various ways against the builder in the judiciary. It is necessary to make changes in the regulations related to the validity of such contracts. Civil and criminal solutions can also provide grounds for reducing these lawsuits. The condition of invalidating the pre-sale of the manufacturer in the contract of participation in the construction is one of the effective conditions in preventing the violations of the builder.

    Methodology

    The research method in this article is descriptive and analytical.

    Findings

    Judicial procedure is also being formed in ordering the annulment of such pre-sales. A petition to cancel such pre-sales may be filed by the owners or the pre-purchaser; The issuance of a pre-cancellation order is valid in both cases; Preventing the crimes of builders is the most important way to reduce such crimes.

    Conclusion

    The builder commits appropriate penalties for refusing to enter into a formal pre-sale contract and claiming to have false authority in pre-sale or collusion with third parties in taking the real estate of pre-buyers by concluding an exchange contract with an apartment to be built in the future. It deals with criminal regulations and the formation of criminal jurisprudence in these cases is also effective in preventing their violations.

    Keywords: Crime Prevention, complicity in construction, invalidation of pre-sale, collusion with a third party