فهرست مطالب

علم و تمدن در اسلام - پیاپی 6 (زمستان 1399)

نشریه علم و تمدن در اسلام
پیاپی 6 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن تلاشان صفحات 10-26

    براساس منویات رهبران نظام جمهوری اسلامی ایران،هدف نهایی انقلاب اسلامی تحقق تمدن  نوین اسلامی است.بدیهی است که برای ظهور هرپدیده ای نیاز به بسترسازی می باشد،لذابرای تحقق این هدف نیاز به تحولات اساسی در ابعادسیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می باشد.پرسش اساسی این است که مهم ترین الزامات سیاسی تحقق تمدن نوین اسلامی چیست؟ برای پاسخ به سیوال از روش علمی-اسنادی و بهره برداری از آیات قران کریم و شواهدتاریخی استفاده شده است.علاوه برآن، منابع کتابخانه ای متعددی مورد مطالعه قرار گرفته است.یافته نهایی این است که قدرت و اقتدار، تشکیل حکومت اسلامی کارآمد واستقلال،مهم ترین الزامات تحقق تمدن نوین اسلامی به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، الزامات سیاسی، رهبران انقلاب، انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی
  • محمداسمعیل رستمی ‎نیا صفحات 27-46

    بخش زیادی از تجارب تاریخ، ثبت پیروزی و ناکامی ها است. ثبت هر پیروزی بزرگی و سرعت آن، یادآور عامل اصلی وحدت است، اگر مصادیقی از ناکامی در تاریخ گزارش شده باشد، یکی از علل متصوره اولیه آن، تفرقه بین ملت ها است. این تجربه تاریخی، وحدت را لازمه وصول به افق های بلند دانسته و استفاده از این عامل را شدیدا مورد تاکید قرار می‌دهد. نگرش دینی، مشحون از استناد به وحدت بوده و پیروان خود را به آن رهنمون می شود. انقلاب اسلامی نیز، در تلاش برای ایجاد تمدن نوین اسلامی ناگزیر از بهره حداکثری از این عامل محوری است. واضح است تمدن توسط یک یا چند نفر، محقق نمی شود؛ بلکه اجتماع متحد انسانی را لازم دارد. این کار همگانی حاصل جمع جبری کار افراد نبوده، بلکه کار اجتماعی و سیستمی را نیاز دارد. در این مسیر، شناخت دقیق سطوح مختلف وحدت، منتهی به تمدن اسلامی ضروری است. حال بر بهره گیری از مباحث کاربردی مطرح شده در گروه وحدت کلمه و با کمک روش اسنادی به این سیوال پاسخ داده می شود:الگوی مناسب محاسبه وحدت لازم برای وصول به تمدن نوین اسلامی کدام است؟

    کلیدواژگان: وحدت، تمدن، تمدن اسلامی و تمدن نوین اسلامی
  • معصومیه آقایی، فرح رامین صفحات 47-69

    شعار نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی، مدعی است  نه الگوی شرق (مارکسیسم) و نه الگوی غرب (لیبرالیسم) هیچ یک، قادر به پاسخ گویی به نیازهای صادق انسان نیست و تنها مکتبی که می تواند پاسخ گوی نیازهای صادق انسان باشد، اسلام است. در این راستا، یکی از ضرورت های بسیار مهم انقلاب مقدس اسلامی و نظام برخاسته از آن، با توجه به شعار راهبردی فوق و آرمان هایی چون بازتولید سبک زندگی اسلامی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و باز تولید تمدن اسلامی تلاش در راستای تولید انبوه نرم افزارهای اسلامی و اسلامی سازی نرم افزارهای موجود است،برهمین اساس، یکی از مسایل بنیادی چیستی علم دینی و نظریه پردازی در این باب است. هدف از این پژوهش، نقد و بررسی نظریه ها درباره معیار دینی بودن علوم (از دیدگاه شهید مطهری و جوادی آملی) و ارایه بهترین نظریه است. روش تحقیق در این پژوهش، روش تحلیلی برهانی بوده است. شهید مطهری علم و دین را مکمل یکدیگر می دانند و معیار دینی بودن علوم را فایده مندی بیان می کنند اما آیت الله جوادی آملی بر رابطه تداخل بین علم و دین تاکید دارند و علم را در چارچوب معرفت دینی قرار می دهند و معیار دینی بودن علوم را تطابق با واقع می دانند؛ اما این درحالی است که معیار جامع دینی بودن علوم خود وحی یا تفسیر قاعده مند وحی می باشد.

    کلیدواژگان: علم، دین، علم دینی، فایده مندی، تطابق، مطهری و جوادی آملی
  • علی بیات، علی یزدانی احمدآبادی صفحات 70-90

    مفاهمه و مواجهه فرهنگی دوسویه اسلامی با فرهنگ ایرانی طی حداقل سه قرن نخست،اسباب و زمینه‎های تغییر و تحول درون مایه ها و مواریث فرهنگی ایرانیان را فراهم آورد اما در این میان،نقش امامان شیعه(ع) به عنوان مهم ترین رهبران جریان های اصلی فکری- فرهنگی آن سه قرن،در مواجهه و مفاهمه با جریان تغییر مذهب و فرهنگ ایرانی ها،کاملا روشن نیست! شفاف سازی در این زمینه در گرو توجه به پیشینه و ظرفیت فرهنگ ایرانی و توجه به گوناگونی رفتار و برخورد امامان معصوم شیعه(ع)در آن است.این تحقیق بانگاه کل نگر و با بهره گیری از شیوه توصیفی-تحلیلی به دنبال این است تا به خلاف نگاه سنتی که حیات امامان(ع) رااز منظر سیاسی و براساس قدرت حاکمان تقسیم بندی و مطالعه کرده اند، چشم اندازی نو در  مطالعات میان فرهنگی ایرانی- اسلامی- شیعی پدیدآورد و بدین سان،به ایجاد تغییر در بینش وروش مطالعات مربوط به جایگاه و نقش امامان معصوم شیعه(ع) طی دوره تاریخی  از سال 11 تا260 هجری کمک نماید. نتیجه آن که به خلاف رویکردرهبران سیاسی مسلمان که با تحقیر، توهین،تفضیل،تبعیض،اخذواقتباس از مواریث فرهنگ و تمدن ایرانی همراه بود،امامان(ع) موجبات تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم بر جامعه ایرانی از طریق روشنگری فکری-فرهنگی، همگون سازی فکری-رفتاری و همجوشی فرهنگی با فرهنگ ایرانی راپدیدآوردند.

    کلیدواژگان: امامان، مفاهمه، مواجهه، فرهنگ، روشن گری، همگون سازی و هم جوشی
  • علیرضا استادیان خانی، عیسی مولوی وردنجانی صفحات 91-109

    اینکه تمدن نوین اسلامی از منظر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای چگونه است و معرفت و علم و دانش چه جایگاهی در آن دارد، سوالات مهمی است که این مقاله درصدد است به آن پاسخ دهد. حوزه‌های علمیه به‌عنوان منبع تولید نرم‌افزار یا همان بعد معرفتی تمدن اسلامی برای ایفای نقش خود باید دارای شاخصه‌ها و ویژگی‌هایی باشند که این مقاله به آن خواهد پرداخت. این پژوهش مفهوم دانش توام با معنویت را هسته اصلی اندیشه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای توصیف کرده و مبتنی بر این مهم، حوزه علمیه را به‌عنوان خاستگاه تولید معرفت، برای نقش‌آفرینی تمدنی مستلزم تحول درونی خویش می‌داند. این پژوهش با شیوه کتابخانه‌ای و با تکیه ‌بر آراء آیت‌الله خامنه‌ای تنظیم‌شده است. این مقاله به روش توصیفی و تبیینی به بررسی حوزه علمیه تمدن ساز خواهد پرداخت و اینکه حوزه علمیه برای ساخت بعد معرفتی تمدن اسلامی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، حوزه علمیه، آینده تمدن اسلامی، روحانیت
  • اصغر مولائی صفحات 110-135

    وجود یک شهر آرمانی یا مدینه فاضله برای هر جامعه ای ضروری و بدیهی است، تا افراد با حرکت در مسیر آرمان های آن مدینه فاضله در نیل به سعادت تلاش نمایند. در اغلب جوامع غربی و شرقی گذشته و معاصر، اندیشمندان، فلاسفه و بزرگان علمی و مذهبی و ادبی، جامعه آرمانی را با اصول، معیارها و ویژگی هایی مشخص ارایه نموده اند. در جامعه اسلامی، آرمانشهر علوی که قرابت و انطباقی بسیار با آرمانهشر نبوی و قرآنی دارد، با محوریت غدیر می تواند، تبیین شود. هدف این پژوهش، بازشناسی و تبیین آرمانشهر علوی به عنوان الگویی برای زندگی سعادتمندانه انسان هاست. این تحقیق با روش پژوهش تحلیلی و میان رشته ای و با رویکرد کیفی تحقیقی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و پژوهش های بین حوزه ای انجام شده است. آرمانشهر علوی، ریشه در اندیشه ها و روش های جامع و اصیل امام علی(ع) در حکومت، عدالت، عبادت، زندگی فردی و جمعی دارد. راهبردهای آرمانشهر علوی عبارتند از: حق‌جویی و مبارزه با باطل، عدالت، مهرورزی و مردم‌مداری، یاری فقرا و مظلومان،وحدت یافتگی و یکپارچگی جسم و روح شهر، رعایت عدالت، احترام به طبیعت و محیط زیست به عنوان مخلوقات خداوند، کمک به فقرا و محرومان، وحدت شهر، رعایت تعادل در شهر، ایمنی و امنیت، منش و روش علوی در سبک زندگی، امام علی(ع) به عنوان شهر علم، رعایت حرام و حلال و واجبات و محرمات و دوری از تبعیض.

    کلیدواژگان: آرمانشهر، امام علی(ع)، واقعه غدیر، وحدت، معماری و شهرسازی معاصر ایران
  • سید جمال ‎الدین میرمحمدی صفحات 136-152

    فقه تمدنی به دور از تنگ نظری، نگاه کلان به حوزه های فردی، اجتماعی، حکومتی و تمدنی در سطح ملی و بین المللی دارد و عناصرتعیین کننده ای چون زمان و مکان را بازشناخته و تاثیر آنها را در تعیین هویت موضوعات به روشنی درک کند، زیرا فقه تمدنی مرحله ای بالاتر از فقه حکومتی و فقه اجتماعی است، که در مبانی کلامی، دین را حداکثری و پوشش‌دهنده کلیه سطوح نیازهای انسان می‌داند؛ و در مبانی تفسیر متن، کلیه گزاره‌های دین را در حیطه استنباط قرار می‌دهد و در روش استنباط نیز، اجتهاد سیستمی را پیشنهاد می‌کند که مبتنی بر تجمیع ادله با منطق پایه سیستم‌ها است و در نظام واره اندیشه تمدنی به برنامه ریزی برای اداره جامعه و دادن طرح‌های دقیق فقهی برای آینده‌ای که قرار است، تمدن اسلامی به مرحله تکامل خود برسد و تمدن نوین ایجاد شود، می‌پردازد، از این رو، مقاله حاضر می کوشد به این سیوال که فقه چه نقشی در تمدن سازی دارد؟ و آیا فقه علاوه بر پاسخگویی به مسایل فردی، تامین کننده نیازهای علمی جامعه، برای پیشرفت و توسعه است یا نه؟ پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: فقه، فقه جواهری، فقه پویا، تمدن سازی و نظام سازی
|
  • Hassan Talashan Pages 10-26

    According to the menus of the leaders of the Islamic Republic of Iran, the ultimate goal of the Islamic Revolution is the realization of a new Islamic civilization. That is, what are the most important political requirements for the realization of the new Islamic civilization? To answer the question, the scientific-documentary method and the use of verses of the Holy Quran and historical evidence have been used. In addition, several library sources have been studied. They are considered a new Islamic civilization.

    Keywords: New Islamic Civilization, Political Requirements, Leaders of the Revolution, Islamic Revolution, the Islamic Republic
  • Mohammad Ismail Rostami Nia Pages 27-46

    Much of the experience of history is the recording of victories and failures. The record of every great victory and its speed is reminiscent of the main factor of unity. If instances of failure have been reported in history, one of the primary conceivable causes is division among nations. This historical experience considers unity as a necessity to reach high horizons and strongly emphasizes the use of this factor. The religious attitude is full of citation of unity and leads its followers to it. The Islamic Revolution, in an effort to create a new Islamic civilization, is bound to make the most of this pivotal factor. It is clear that civilization is not achieved by one or more people; Rather, it requires a united human community. This public work is not the result of the coercive sum of the work of individuals, but requires social and systemic work. In this way, accurate knowledge of the different levels of unity leading to Islamic civilization is essential. Now, on the use of practical issues raised in the group of word unity, the question is answered with the help of the documentary method What is the appropriate model for calculating the unity needed to reach the new Islamic civilization?

    Keywords: unity, civilization, Islamic civilization, modern Islamic civilization
  • Masoumieh Aghaei, Farah Ramin Pages 47-69

    Neither Eastern nor Western, the Islamic Republic claims that neither the Eastern model (Marxism) nor the Western model (liberalism) can meet the sincere needs of human beings and is the only school that can meet the sincere needs of human beings. Yes, it is Islam. In this regard, one of the most important necessities of the Holy Islamic Revolution and the system arising from it, according to the above strategic slogan and ideals such as the reproduction of the Islamic lifestyle and the Iranian Islamic model of progress and reproduction of Islamic civilization, efforts to mass production. Islamic software and Islamization of existing software, therefore, one of the fundamental issues is what is the science of religion and theorizing in this regard. The purpose of this study is to critique the theories about the criterion of religiousness of science (from the perspective of Shahid Motahhari and Javadi Amoli) and to present the best theory. The research method in this research was argumentative analytical method. Martyr Motahhari considers science and religion as complementary to each other and expresses the criterion of the religiosity of science as useful, but Ayatollah Javadi-Amoli emphasizes the relationship between science and religion and places science in the framework of religious knowledge. And the criterion of the religiosity of sciences is considered to be in accordance with reality, but this is while the comprehensive criterion of the religiosity of sciences is revelation itself or the regular interpretation of revelation.

    Keywords: science, religion, religious science, usefulness, adaptation, Motahhari, Javadi Amoli
  • Ali Bayat, Ali Yazdani Ahmadabadi Pages 70-90

    Bilateral Islamic communication and cultural confrontation with Iranian culture during at least the first three centuries, provided the grounds for change in the themes and cultural heritage of Iranians, but in the meantime, the role of Shiite Imams as the most important leaders The main intellectual-cultural currents of those three centuries, in confrontation and communication with the current of change of religion and culture of Iranians, are not completely clear! Clarification in this field depends on paying attention to the background and capacity of Iranian culture and paying attention to the diversity of behavior and attitudes of the infallible Shiite Imams (AS) in it. This research is a holistic and descriptive method using It seeks to create a new perspective on Iranian-Islamic-Shiite intercultural studies, contrary to the traditional view that they have divided and studied the life of the Imams (as) from a political perspective and based on the power of the rulers. A change in the insight and method of studies related to the status and role of the infallible Shiite Imams (AS) during the historical period from 11 to 260 AH will help. The result is that, contrary to the approach of Muslim political leaders, which was accompanied by humiliation, insult, elaboration, discrimination, and adaptation of the heritage of Iranian culture and civilization, Imams (AS) caused a direct and indirect impact on Iranian society through intellectual-cultural enlightenment. Intellectual-behavioral construction and cultural fusion with Iranian culture emerged.

    Keywords: Imams, communication, encounter, culture, enlightenment, assimilation, fusion
  • Alireza Ostadiankhani, Issa Molavi Vardanjani Pages 91-109

    Islamic civilization is a perfect example of a religious civilization and it has characteristics that distinguish it from other civilizations. Most of these characteristics are prominent in the teachings of the Holy Qur'an; Because the Holy Quran is the most important source that can answer all human questions. The goal that is pursued in this research; Recognition is one of the characteristics that distinguish Islamic civilization from other civilizations, which can be considered as follows: respect for human status, rationality, respect for the rights of the oppressed and downtrodden, guardianship, attitude Monotheism, justice, science and knowledge, freedom, attention to health and the development of ethics based on Islamic standards. The method used in this research to collect information; The method is descriptive - library.

    Keywords: Islamic civilization, characteristics of Islamic civilization, justice, ethics
  • Asghar Molaei Pages 110-135

    The existence of an ideal city or utopia is necessary and obvious for any society, so that people try to achieve happiness by moving in the path of the ideals of that utopia. In most Western and Eastern societies of the past and present, thinkers, philosophers and great scholars of science, religion and literature have presented the ideal society with specific principles, criteria and characteristics. In the Islamic society, the Alawite utopia, which is very similar to the prophetic and Qur'anic utopia, can be explained with the focus on Ghadir. The purpose of this study is to recognize and explain the Alavi utopia as a model for the happy life of human beings. This research has been done with the method of analytical and interdisciplinary research and with a qualitative research approach and using library studies, documents and interdisciplinary research. Alavi utopia is rooted in the comprehensive and original ideas and methods of Imam Ali (as) in government, justice, worship, individual and collective life. The strategies of Alavi utopia are: seeking justice and fighting against falsehood, justice, compassion and democracy, helping the poor and oppressed, unity and integrity of the body and soul of the city, observing justice, respecting nature and the environment as God's creatures, helping To the poor and deprived, the unity of the city, observance of balance in the city, safety and security, Alawite character and method in lifestyle, Imam Ali (AS) as the city of knowledge, observance of haram and halal and duties and prohibitions and avoidance of discrimination.

    Keywords: Utopia, Imam Ali (AS), Ghadir Incident, Unity, Contemporary Iranian Architecture, Urban Planning
  • Seyd jamaldin mirmohamadi Pages 136-152

    Civil jurisprudence, far from narrow-minded, has a macro view of individual, social, governmental and civilizational domains at the national and international levels, and recognizes defining elements such as time and place and clearly understands their impact on identifying issues. Because the jurisprudence of civilization is a higher stage than the jurisprudence of the government and social jurisprudence, which, in theological terms, considers religion as the maximum and covers all levels of human needs; And in the basics of text interpretation, he puts all the propositions of religion in the realm of inference, and in the method of inference, he proposes a systemic ijtihad that is based on the aggregation of arguments with the basic logic of systems. It deals with detailed jurisprudential plans for the future in which Islamic civilization is supposed to reach its development stage and a new civilization is created. Therefore, the present article tries to ask the question, what is the role of jurisprudence in building civilization? And does jurisprudence, in addition to answering individual questions, meet the scientific needs of society for progress and development or not? Answer.

    Keywords: jurisprudence, jewelry jurisprudence, dynamic jurisprudence, civilization, system building