فهرست مطالب

آینده پژوهی انقلاب اسلامی - پیاپی 3 (زمستان 1399)

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
پیاپی 3 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی رستگار*، فرشید فرخی زاده صفحات 7-30

    سرعت تغییر و تحولات، رقابت، مشتریان مطلع و فهیم و نوآوری های روزافزون، چالش ها و عدم قطعیت های جدی پیش روی سازمان ها در آینده می باشد که ضرورت توجه ویژه به موضوع مدیریت دانش و سازگاری آن با شرایط آینده را اثبات می کند. چنانچه در مسیر تعالی مدیریت دانش در یک سازمان، فاقد نگاه آینده پژوهی باشیم، اقدامات توسعه ای مدیریت دانش علاوه بر ناتوانی در حل مسیله، نفعی بر پایه نیازهای دانشی آینده نیز نخواهد داشت. هر دو مفهوم آینده پژوهی و مدیریت دانش درباره شناسایی پیچیدگی و پویایی برخاسته از محیط داخلی و خارجی سازمان ها بوده و به نیازمندی دانشی مدیران برای تصمیم گیری در چنین محیط هایی می پردازند. با نگاه مختصری به نقش آینده در هدف گذاری، برنامه ریزی و تصمیم گیری، می توان به اهمیت آینده پژوهی در مدیریت دانش پی برد. مدیریت دانش یکی از عوامل تاثیرگذار در حوزه آینده پژوهی است. در این پژوهش، سعی بر آن است تا به بررسی رابطه و نقش آینده پژوهی و مدیریت دانش در یک سازمان پرداخته شود. در این تحقیق پژوهشگران با مطالعه موردی با استفاده از مصاحبه عمیق با خبرگان موضوع (که شامل کارکنان، مدیران و اعضای هییت علمی یک مرکز آموزش عالی نظامی) است، به نحوه پیوند آینده پژوهی با سیر بلوغ مدیریت دانش پرداخته اند که نوآوری آن متکی بر ترکیب روش های آینده پژوهی در مسیر کارآمدسازی الگوی مدیریت دانش سازمانی است. در این مسیر، از روش های مصاحبه، پرسشنامه و مرور ادبیات برای گردآوری داده ها استفاده شده است و از منطق تحلیل چارچوب و گروه متمرکز حول چالش های آینده مدیریت دانش سازمان موردمطالعه به عنوان ابزارهای تجزیه وتحلیل استفاده شده است. با تجزیه وتحلیل روش های آینده پژوهی به مبانی کارکردی آنها، درنهایت مدلی برای توسعه آینده پژوهی برمبنای مدیریت دانش سازمانی به عنوان خروجی پژوهش پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مدیریت دانش سازمانی، تحلیل ساختاری، پیچیدگی، پویایی
  • خدیجه قربانی سی سخت*، محمدحسن کریمی، بابک شمشیری، فرهاد خرمایی صفحات 31-58

    تراانسان گرایی یک جنبش نوظهور علمی است که رویکردی آینده گرا دارد و با اتکا به تحقیقات علمی خود درصدد ارتقای بیولوژیکی و افزایش کیفیت زندگی بشر است. هدف این پژوهش، تبیین وجوه علمی و آینده گرایانه این جنبش و اهمیت شکل گیری تحقیقات آینده پژوهانه در این حوزه است که با رویکرد کیفی و به روش تحلیلی تفسیری انجام شده است. دستاورد اصلی این مقاله، تبیین چارچوب و حیطه تحقیقات علمی و آینده گرایانه ای است که تراانسان گرایان بر آن متمرکز شده اند. از این رهگذر برخی از مسایل و چالش هایی که درصورت تحقق ایده های این جنبش پدید خواهدآمد و نیازمند تحقیقات آینده پژوهانه است، آشکار شد. هرچند راه تا غایت اهداف تراانسان بسیار طولانی و غیرممکن به نظر می آید، لیکن قدم در این راه گذاشته شده است و  درجاتی از تراانسان گرایی را می توان متصور بود. حتی با محقق شدن کسری از اهداف نهایی تفکرات این جنبش، به حتم شاهد اثرات بسیار بزرگی  بر جنبه های مختلف زندگی بشر خواهیم بود. ازاین رو، پرداختن به تراانسان گرایی ازمنظر آینده پژوهی و وجوه مختلف میان رشته ای آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: تراانسان گرایی، فناوری، ارتقای انسان، آینده پژوهی
  • محمدجواد فرامرزی فرد*، میرابراهیم صدیق صفحات 59-85
    جنبش اخوان المسلمین ازجمله جنبش های اسلامی مردمی است که بر اثر اختلافات راهبردی و در تقابل با استعمار دولت های اروپایی بر جوامع اسلامی، شکل گرفتند. پیروزی انقلاب اسلامی ایران، تحول سیاسی عظیمی در  راهبرد جنبش اخوان المسلمین، از نقطه نظر مبارزه با استبداد داخلی و حکومت های وابسته به غرب ایجاد نمود. آینده پژوهی در جنبش اخوان المسلمین در روابط عربستان و ترکیه نسبت به سایر جنبش ها، بنابر دو دلیل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دلیل اول اینکه، جنبش اخوان، جزو مهم ترین و نیرومندترین جنبش ها و حرکت های اسلامی سیاسی در دوره معاصر است و دوم اینکه دارای نقش کلیدی بین کلیه قیام های اخیر در منطقه است. پژوهش حاضر، بر آن است تا با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی، هم راهبرد شکل گیری و فعالیت های جنبش اخوان المسلمین را تبیین نماید و هم به بیان تاریخچه ای از روابط عربستان و ترکیه بپردازد تا بتواند پاسخی بر این سوال بیابد که راهبرد جنبش های اسلامی چیست و این جنبش ها چه تاثیری بر روابط سیاسی ترکیه و عربستان سعودی (باتاکیدبر نقش اخوان المسلمین) دارند؟ یافته های این پژوهش حاکی از این است که ترکیه مدافع اسلامی معتدل همچون اخوان المسلمین بوده و حال آنکه عربستان ترویج دهنده اسلام افراطی یا همان وهابیت است. درنتیجه، بست انگارگانی جنبش های اسلامی، روابط سیاسی بین ترکیه و عربستان سعودی را هرچه بیشتر به واگرایی می کشاند.
    کلیدواژگان: راهبرد اخوان المسلمین، روابط سیاسی، سازه انگاری، عربستان، ترکیه
  • علیرضا زارع ساری*، امید وقوفی صفحات 87-110

    امام خمینی (ره) شخصیت بی نظیر دوره معاصر است. مراجعه به بیانات ارزشمند ایشان و واکاوی در موضوعات گوناگون عمق بصیرت و بینش والای ایشان را روشن تر می کند. این مقاله درپی بررسی آینده اندیشی ازمنظر امام خمینی (ره) است. شخصیت بی نظیری که رهبر بزرگترین انقلاب معاصر است و رفتار، گفتار و منش ایشان تاثیرات شگرفی بر دنیا داشته است که درحال حاضر هم ادامه دارد. ازاین رو، بررسی آینده اندیشی ازمنظر ایشان جایگاه ویژه ای دارد و می توان علاوه بر  برداشت نکاتی پیرامون انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی، رخدادهای جهان را نیز تجزیه وتحلیل کرد و با مداقه آنها تصمیمات کلان موثر و بهتری را برای آینده اتخاذ کرد. روش این مقاله، اسنادی است و با استفاده از بیانات امام خمینی (ره) به بررسی موضوع پرداخته شده است. در این مقاله ابتدا به بررسی آینده اندیشی و آینده نگری از دیدگاه اسلام می پردازیم. آینده پژوهی از نگاه اسلام، سیر تمدن بشری را هدف مند دانسته و مهم تر اینکه با بشارت پیروزی صالحان و پرهیزکاران در آینده و ظهور امام حاضر، انگیزه درونی مضاعفی برای تلاش و استقامت، به انسان می بخشد. پس از بررسی آینده اندیشی در اسلام و روایات به بررسی آینده اندیشی ازمنظر امام خمینی (ره) می پردازیم. این نتایج حاصل می شود که در دیدگاه حضرت امام (ره) آینده، ساختنی است و انقلاب و نظام اسلامی زمینه ساز ظهور حضرت مهدی (عج الله تعالی فرجه الشریف) است. سرفصل های ضرورت و اهمیت آینده نگری، ترسیم جامعه آینده، وظیفه اقشار مختلف در آینده، الزامات دستیابی به آینده ازمنظر امام خمینی (ره) و برخی پیش بینی های محقق شده حضرت امام (ره) نیز به ترتیب بررسی شده است.

    کلیدواژگان: آینده، آینده اندیشی، امام خمینی (ره)، جمهوری اسلامی
  • علیرضا نصر اصفهانی، رسول استادی*، جواد حق گو صفحات 111-153
    مطالعه حاضر با هدف بررسی پیشرفت های اخیر درزمینه توسعه روش های مورداستفاده در تحقیقات و پروژه های آینده پژوهی اجرا شد. این مطالعه به صورت کتابخانه ای و با تعیین و انتخاب مقالات منتشره در رابطه با روش های جدید در مجلات معتبر علمی آغاز شد. پس از ارایه شرحی مفصل و مثال هایی از انواع روش های جدید، به بررسی شیوه های انتخاب روش ها برای انجام تحقیقات آینده پژوهی و توضیح گفتمان های مطرح نیز پرداخته شد. روش تحقیق در این مقاله روش کتابخانه ای بوده و محقق با بررسی روش های آینده پژوهی به بررسی روش های جدید پرداخته است. درادامه، روی مفهوم پسانرمال تمرکز کرده و مفهومی تحت عنوان پساروش ارایه شد. پساروش می تواند برای حل مسایل آینده پژوهی در فضای پیچیده پیش رو مفید واقع شود. مبنای این اندیشه آن است که باتوجه به پیچیدگی روزافزون شرایط محلی و جهانی و گسترده ترشدن عوامل موثر بر هر مسیله، لازم است تا با گذر از قالب روش های سنتی، مفهوم جدیدی را برای حل مسایل و تعریف جدیدی از روش ها ارایه دهیم که بتواند این پیچیدگی های روزافزون را پاسخ دهد. همچنین بررسی ها نشان داد که پیشرفت های اخیر در روش های مورداستفاده در مطالعات آینده پژوهی متاثر از چهار منبع: فناوری اطلاعات، شبکه جهانی وب، ترکیب روش ها و حرکت به سمت شرایط پسانرمال و به تبع آن پساروش است. نکته قابل توجه آن است که مفهوم پسانرمال و پساروش می توانند پوشش دهنده سه منبع دیگر باشند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، پسانرمال، پساروش، آینده پژوهی
  • رضا قیومی پور*، روح الله غلامی صفحات 155-180

    نوع رویکرد مکاتب به آینده،  نشیت گرفته از ایدیولوژی حاکم بر آنهاست و در این بستر، آینده اندیشی  مکاتب شکل می گیرد. در این مقاله برای فهم ایدیولوژی آینده ساز حاکم بر دو مکتب لیبرالیسم و اسلام،  با بررسی سه مفهوم هویت، موعودیت و جهانیت در هرکدام از مکاتب، از مجرای شناخت این سه مفهوم و پاسخ مکاتب به پرسش ها، نوع رویکرد آنها به آینده با هم مقایسه شده است. با توضیح مفهوم و کارکرد هویت، پرسش این است که انسان و هستی چیست و چه ارتباطی با یکدیگر دارند. با توضیح مفهوم و کارکرد موعودیت، پرسش  از وضعیت مطلوب انسان در هستی و چیستی توسعه انسان هست و با توضیح مفهوم و کارکرد جهانیت، به این پرسش ازمنظر  لیبرالیسم و اسلام پاسخ داده می شود که تحصیل وضعیت مطلوب چگونه و با چه ابزاری صورت می گیرد. بررسی پاسخ ها نشان می دهد دو نوع رویکرد درباره آینده جهان و جهانی شدن وجود دارد؛ نخست، جهانی شدن لیبرالی که پیامد آن یکدست سازی سبک زندگی مردم جهان و محو تنوع فرهنگی آنها در آینده است. دوم، جهانی شدن اسلامی که باعث شکل گیری جامعه بین المللی بر پایه گرایش های اخلاقی و نه نفع طلبانه خواهد شد.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، آینده اندیشی، لیبرالیسم، اسلام، مهدویت، جهانی شدن
|
  • AbbasAli Rastgar *, Farshid Farokhizadeh Pages 7-30

    Fast changes, competition, informed and intelligent customers and increasing innovations, bring about challenges and serious uncertainties which organizations deal with in their progress in the future. This requires special attention to the issue of knowledge management and its adaptation to future conditions. Proposing no vision for the excellence of future of knowledge management in organizations, knowledge management development measures, as well as the inability to solve problems, will not benefit future knowledge needs.    futures studies and knowledge management are both intended to identify the complexity and dynamism resulting from the internal and external environment of organizations, and address the knowledge needs of managers to make decisions in such environments. We can understand the significant role of futures study in knowledge management through a brief consideration. Knowledge management affects futures studt greatly.    This study is an attempt to investigate the relation and role of futures studies and knowledge management in an organization. The researchers conducted a case study using in-depth interviews with experts (including employees, administrators, and faculty members of a military higher education center) to find out how futures study is related to the maturity of knowledge management. The innovative point in this research related to the combination of futures study research methods to the process of organizational knowledge management model. In this manner, interviews, questionnaires and literature review techniques have been employed to collect data. The logic of framework analysis and focus group on the future challenges of knowledge management of the organization under study have been used as analysis tools.     An analysis of the futures study methods on the basis of functional foundations, a model for futures study development based on organizational knowledge management is proposed as a research result.

    Keywords: Futures Study, organizational knowledge management, Structural analysis, Complexity, dynamism
  • Khadijeh Ghorbanisisakht *, Mohammadhasan Karimi, Babak Shamshiri, Farhad Khormaei Pages 31-58

    Transhumanism has emerged as a modern scientific and intellectual-cultural movement with futuristic approach relying on its scientific researches to propose biological enhancement for human beings and to increase life quality. This research is aimed at elucidating the scientific and futuristic aspects of this movement, and highlighting the significance of conducting futuristic studies in this field. The study follows a qualitative research approach employing documentary-interpretive method.The main finding of this study is to explain the framework and scope of scientific and futuristic research which transhumanists focus on. In this way, some of the issues and challenges following the fulfillment of the notions of this movement, are identified, which are in need of future studies. Although there is a long way to achieve the ultimate goals of this movement, indeed it seems impossible to achieve them, some steps have been taken in this way, and we can observe a degree of transhumanism. The realization of some part of the ultimate goals of this movement will surely brings about great outcomes in various aspects of human life. Hence, it is of special importance to address transhumanism from the viewpoint of futures study and its different interdisciplinary aspects.

    Keywords: Transhumanism, technology, human transcendence, futures study
  • Mohammadjavad Faramarzi Fard *, Mirebrahim Seddigh Pages 59-85
    Ikhwan al-Muslemin movement is a popular Islamic one that emerged as a result of strategic confrontations in opposition to the colonization of European countries over Islamic nations. The victory of the Islamic Revolution of Iran brough about a great political change in the strategy of the Ikhwan al-Muslemin movement, with regard to fighting the internal tyranny and Western-affiliated governments. Futures study in the Ikhwan al-Muslemin movement involves particular significance in relation to Saudi-Turkish relationships compared to other movements for two reasons. The first reason regards the fact that Ikhwan al-Muslemin movement is one of the most important and most powerful Islamic political movements in the contemporary era. The second reason involves the fact that it has played a key role in all recent uprisings in the region. This study is intended to explain the strategy of the formation and activities of the Ikhwan al-Muslemin movement through a descriptive-analytical method. It is also intended to state the history of Saudi-Turkish relationship in order to find an answer to what the movement's strategies are and how they affect the political relationship between Turkey and Saudi Arabia (emphasizing on the role of the Ikhwan al-Muslemin). The findings indicated that Turkey is a moderate supporter of the Islam proposed by Ikhwan al-Muslemin, while Saudi Arabia promotes extremist Islam or Wahhabism. As a result, the ideological deadlock of Islamic movements will further diverge the political relationship between Turkey and Saudi Arabia.
    Keywords: Ikhwan al-Muslemin’s strategy, political relationship, constructivism, Saudi Arabia, Turkey
  • Alireza Zare Sari *, Omid Voghofi Pages 87-110

    Imam Khomeini is regarded as a unique figure of the contemporary era. A review of his valuable statements on various topics and their analysis reveal the depth of his insight and high vision. This research is intended to investigate futurism from the viewpoint of Imam Khomeini. He is a unique figure who has led the greatest contemporary revolution, and his behavior, speeches and character have had a great influence in the world, and is still being continued. As a result, in addition to understanding facts about the Islamic Revolution and the Islamic Republic, studying of futurism from the point of view of Imam Khomeini can help us analyze world events and make better and more effective great decisions for the future. This research follows a documentary method reviewing the statements of Imam Khomeini for analysis. In this research we first studied futurology and futurism from the point of view of Islam. From the Islamic point of view, futurology considers the course of human civilization as a purposeful process. More importantly, it is considered as giving good news of the victory of the righteous and the pious people in the future, and with the advent of the present Imam, gives man a double inner motivation for effort and persistence.  Having reviewed futurology in the views of Islam and narrations, we considered it from the viewpoint of Imam Khomeini. The results indicated that in the view of Imam Khomeini, the future can be created and the revolution and the Islamic system pave the way for the appearance of Hazrat Mahdi (pbuh). Issues such as the necessity and importance of foresight, drawing the future society, the duty of different groups of people in the future, the requirements for achieving the desired future from the viewpoint of Imam Khomeini and some of the fulfilled predictions of Imam Khomeini have also been studied respectively.

    Keywords: the future, futurology, Imam Khomeini, Islamic Republic
  • Alireza Nasr Esfahani, Rasoul Ostadi *, Javad Haghgoo Pages 111-153
    This study is conducted to review the recent developments in the methods applied to the researches and projects of futures study. This study began with a library research among the selected articles published in relation to the new methods credential scientific journals. Having explained a detailed description and examples of new methods, the researchers assessed the methods for futures study and the proposed paradigms. Afterwards, we focused on the concept of post-normal and presented a concept called post-method. It can be useful for solving futures study in the complex space ahead. The basis of the idea of post-method underlies the fact that due to the increasing complexity of local and global conditions and the progress of the factors affecting these problems, it is necessary to go beyond the traditional methods and provide a new concept for solving problems and a new definition for methods. To be able to respond to these growing complexities. The results revealed that the recent advances in the methods used in futures study are influenced by the four sources of information technology including the World Wide Web, combination of methods and movement towards post-normal conditions and naturally to post-method. It is noteworthy that the concept of post-normal and post-method can cover the other three sources.
    Keywords: methodology, post-normal, post-method, Futures Study
  • Reza Ghaumipour *, Roohollah Gholami Pages 155-180

    The approaches of the schools to future stems from the ideology that governs them, and this process forms futurism of schools. This research is intended to identify the futuristic ideology of the two schools of liberalism and Islam by making an assessment of the three concepts of identity, the promised comer, and universality in both of the schools.  By intensifying these three concepts in these schools and their answers to these questions, their approach to the future will become obvious. Explaining the concept and function of identity will answer the question of what human beings are and how they relate to one another. By explaining the concept and function of the promised comer, the question relating to the desirable state of human in the world of existence and the way of his development will be answered. An explanation of the concept and function of universality, deals with the question of the perspective of liberalism and Islam and that how and by what means this desired situation will be acquired. Assessment of the answers provided by these two schools show that there are two types of approaches to the future of the world and globalization; First, liberal globalization that results in the uniformity of the lifestyles of the peoples of the world and the demolition of their cultural diversity in the future. Second, the Islamic globalization which will lead to the formation of an international community on the basis of moral tendencies rather than utilitarianism.

    Keywords: ideology, futurism, Liberalism, Islam, Mahdism, Globalization