فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهروز محمدی منفرد* صفحات 11-34
    آرمان شهر فلسفی شامل نوشته هایی از فیلسوفان برای توصیف و یا توجه به خلق یک جامعه ی بهتر نسبت به وضعیت موجود است. این آرمان شهر به منزله نوعی نگرش فلسفی مطلوب به آینده بشریت همراه با انتقاد از شرایط حال فعلی است. در این صورت تبیین و تحلیل مبانی و مولفه های انسان گرایانه آرمان شهرهای فلسفی نیز اهمیت دارد. مساله اصلی پژوهش حاضر تدقیق و تبیین این مبانی و مولفه ها است از این جهت که معطوف به آینده هستند. فرایند پژوهش چنان است که ابتدا تحلیلی اومانیستی از سیر نگارش آرمان شهرهای فلسفی ارایه می شود. سپس مولفه هایی از قبیل کمال گرایی، عدالت طلبی و ایده های فلسفی به نحوی گزارش می شوند که معطوف به آینده بشریت بوده و چشم اندازی روشن ارایه می کنند و در حقیقت هر یک از مولفه ها به منزله گذار از گذشته ای ناخوشایند برای رسیدن به آینده ای مطلوب است. مهم ترین یافته و نتیجه پژوهش این است که نگارش آرمان شهرهای فلسفی بر مبنای امور انسان گرایانه سامان یافته و صورت بندی می شوند و می توانند به نحوی باشند که آینده ای روشن برای بشریت ترسیم کنند.
    کلیدواژگان: آرمان شهر فلسفی، انسان گرائی، کمال گرائی، عدالت طلبی
  • مهدی رحمتی*، محمدرحیم عیوضی، علی مرشدی زاد صفحات 35-57

    مطالعه حاضر به شناسایی راهبردهای ساخت جامعه شایسته در جمهوری اسلامی ایران با استفاده از ساختار ماتریس SWOT و همچنین تکنیک سوارای فازی پرداخته است. این تحقیق با توجه به هدف کاربردی و از یک رویکرد آمیخته بر مبنای روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل تعداد 12 نفر از خبرگان مرتبط با موضوع پژوهش بوده است. پس از انجام مطالعات کتابخانه ای گویه‏های مرتبط با ساختار چهارگانه ماتریس سوات شناسایی و با تشکیل پنل خبرگی میزان اهمیت و شدت تاثیرگذاری آن در محیط غیرقطعی بررسی شد. نتایج اولیه پژوهش نشان داد، بهره مندی از سرمایه انسانی مستعد و کارآمد، وجود منابع معدنی و انرژی سرشار، از نقاط قوت مهم، توسعه نامتوازن در بخش های مختلف کشور، مشکلات زیست محیطی و محدودیت منابع آب از نقاط ضعف مهم، فرایندهای پذیرش ارزش های انقلاب در انگاره های جمعی و کاهش ذخایر منابعی جهانی با توجه به حجم عظیم منابع ایران نسبت به سایر کشورها به عنوان فرصت های مهم و فرایندهای تشدید جنگ ترکیبی دشمن و تلاش برای کاستن از ارزش های جامعه ایرانی، به عنوان تهدیدهای مهم در مسیر ایجاد جامعه شایسته است. همچنین نتایج نشان داد، نقاط قوت بر نقاط ضعف و عوامل تهدید کننده بر عوامل فرصت آفرین چیرگی دارد و تاثیرگذاری محیط داخلی به مراتب از محیط خارجی بالاتر است. لذا بر اساس تحلیل های انجام شده، استراتژی های تهاجمی (در 7مورد)، استراتژی های رقابتی (در 13 مورد)، استراتژی های محافظه کارانه (در 5 مورد) و استراتژی های تدافعی (در 11 مورد) تدوین و ارایه شد

    کلیدواژگان: راهبرد، جامعه شایسته، جمهوری اسلامی ایران، SWOT
  • قاسم مشکینی، مهران سهراب زاده*، اسدالله بابایی فرد، ابراهیم حاجیانی صفحات 59-96

    هویت یکی از مهم ترین چالش های دوره جوانی است و ابعاد مختلف هویتی تاثیر انکارناپذیری بر همه فعالیت های جوانی داشته و آن را متاثر می کند. بحران هویت وضعیتی است که در اثر دگرگونی و تحولات در زمینه های ساختاری، فرهنگی و ارتباطات، و در عین حال به رسمیت شناخته نشدن از سوی حاکمیت و نظام جهانی، جوانان در تشخیص جایگاه خود در محیط پیرامونی، گروه و اجتماع خود دچار مشکل و تعارض شده اند. تحقیق حاضر با استفاده از تحلیل لایه علی و با استفاده از نرم افزار میک مک و سناریو ویزارد، در یک افق 10 ساله به بررسی و سناریو نویسی درمورد بحران هویت جوانان پرداخته است. بدین صورت که با استفاده از روش تحلیل لایه علی و مطالعه اسناد و مدارک و مصاحبه های عمیق با خبرگان، 227 پیشران کلیدی درمورد بحران هویت شناسایی گردید. سپس این پیشران ها براساس مدل پستل و رویکرد لایه ای تلخیص شده اند که به 52 پیشران رسید. در ادامه با استفاده از نرم افرا میک مک، پیشران های تاثیرگذار و تاثیرپذیر شناسایی و در نهایت از طریق سناریو ویزراد، 4 سناریو برای این مهم بدست آید که دو سناریو به عنوان بدبینانه و دو سناریو به عنوان خوشبینانه.پیشران های سناریو بدبینانه: سرخوردگی شدید جوانان از نادیده گرفته شدن توسط حاکمیت، افزایش نابرابری جنسیتی، گسترده تر شدن شبکه های اجتماعی، تشدید بیگانگی جوانان با هویت مورد نظر نظام سیاسی، توجه صرف به نیروهای طرفدار حکومت.پیشران های سناریو خوشبینان: به رسمیت شناختن همه جوانان، کاهش نابرابری جنسیتی، گسترده تر شدن شبکه های اجتماعی، افزایش سواد رسانه ای، کاهش بیگانگی نسبت به هویت مورد نظر نظام سیاسی.

    کلیدواژگان: هویت، بحران هویت، جوانان، جهانی شدن، آینده پژوهی
  • جعفر سجادی، شهریار شیرویه پور*، صفر فضلی صفحات 97-124
    وجود عدم قطعیت ها، پیچیدگی ها و ابهام از ویژگی های ساختاری صنعت دخانیات برای برنامه ریزان کشور در دوران کنونی است. در چنین شرایطی ابزارهای برنامه ریزی و استراتژی سنتی دیگر مناسب نیستند. لذا هدف پژوهش حاضر پویش محیطی عوامل موثر بر آینده نگاری راهبردی صنعت دخانیات ایران است. در واقع این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که شناسایی کدام عوامل محیطی می تواند در رسیدن به آینده مطلوب صنعت دخانیات ایران موثر باشد. پویش محیطی یکی از روش های آینده نگاری راهبردی است که هدفش شناسایی، فهم، ارزیابی و اولویت بندی پاسخ ها به موضوعات و تغییرات محیطی است. هدف از پویش محیطی، اعلام هشدار به موقع به تصمیم گیران است، تا بدین ترتیب تصمیم گیران فرصت کافی برای واکنش مناسب داشته باشند. پژوهش حاضر، از حیث بنیان فلسفی، پراگماتیسمی، از جهت هدف، اکتشافی و از منظر جهت گیری، کاربردی- توسعه ای است. جامعه نظری پژوهش، متخصصان و مدیران ارشد صنعت دخانیات و خبرگان دانشگاهی هستند که با روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شده اند. به منظور پویش محیطی عوامل موثر بر آینده نگاری راهبردی صنعت دخانیات، درگام اول با مرور نظام مند پیشینه پژوهش با روش فرا ترکیب و مصاحبه با خبرگان صنعت 66 عامل محیطی احصاء شد و سپس با استفاده از روش دلفی مهم ترین آن ها شناسایی شد. 28 پیشران غربال شده آینده صنعت دخانیات ایران در گروه های اقتصادی، فردی و روانی، قاچاق، فناوری، سیاسی و قانونی، اجتماعی، حکمرانی، زیست محیطی، سلامت و بهداشت و بازاریابی دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، پویش محیطی، صنعت دخانیات، فراترکیب
  • محمد شمس الدینی*، محسن میری، علی طاهری، حامد نجاران طوسی صفحات 125-140
    انتقال تکنولوژی به معنای اتصال دانشگاه به سازمان ها، صنایع، دولت، جامعه و سایر بخش های خدمت گیرنده ی بیرونی، در جهت ارایه و عرضه ی دانش و فناوری تولیدشده در دانشگاه برای استفاده توسط کاربران و حل مسایل اجتماعی، همواره یکی از موضوعات مورد بحث و چالش برانگیز دانشگاه ها و جوامع بوده است. این موضوع، دوره های مختلفی را بر خود دیده است. در این پژوهش، برای تسهیل ارتباط دانشگاه سازمانی با کاربران بیرونی و به طور مشخص، سازمان متناسب با این دانشگاه، با استفاده از روش اقدام پژوهی در پنل خبرگانی، مدل کلی اکوسیستم ارتباطات یک دانشگاه سازمانی استخراج شده و مکانیسم های متصور، به چالش تجربه ی خبرگانی گذاشته شد. در نتیجه، 13 مکانیسم کلی برای انتقال تکنولوژی، استخراج شده و پیشنهاد آینده نگارانه برای مکانیسم انتقال تکنولوژی دانشگاه، مبتنی بر سه لایه ی اکوسیستمی انسانی، فرایندی و نهادی، ارایه شد. در این پیشنهاد، مکانیسم انتقال تکنولوژی مبتنی بر شبکه سازی غیررسمی همتابه هتا با تمرکز بر شکل دهی شبکه ای از اتصالات کوتاه به عنوان راه میان بر، در محوریت قرار گرفت و بقیه ی مکانیسم های دیگر، به عنوان مکانیسم های کمکی این مکانیسم، طرح شده اند.
    کلیدواژگان: انتقال تکنولوژی، شبکه سازی، ارتباطات غیررسمی، شبکه همتا به همتا
  • علی کرمی*، جمال آبرومند صفحات 141-168
    هدف
    این پژوهش با هدف ، اولویت دهی به مشوق های مطروحه در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در قالب اسناد بالادستی با رویکرد آینده نگاری به رشته تحریر درآمده است.
    روش
    این پژوهش با بهره گیری از سه روش به نتیجه رسیده است.در گام نخست با استفاده از روش فراتحلیل دست به شناخت وضع موجود زده، در گام دوم با مطالعه اسنادی، اسناد موجود در خصوص موضوع را بررسی کرده و در نهایت در گام سوم با استفاده از تکنیک دلفی مشوق های کلیدی و مهم را شناسایی کرده است.
    یافته ها
    در این پژوهش بعد از بررسی اسناد بالادستی و شناسایی تاکیدات آنها در خصوص بحث جوانی جمعیت، مشوق های مطروحه در قانون احصاء شده و با استفاده از نظرات کارشناسان مشوق های کلیدی طی پنج مرحله دلفی انتخاب شدند. در ادامه کار بعد از شناسایی بحران های چهارگانه، مشوق هایی فارغ از مشوق های مطروحه در قانون به سیاستگذار پیشنهاد شد.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش سعی شد تا این گزاره نهادینه شود که زمان پایان دادن به شیوه عمل مقطعی و آزمون و خطا در این حوزه به سر آمده و باید با توجه به محدودیت های موجود، عوامل موثر به منظور طراحی چارچوبی جامع برای سیاستگذاری استخراج گردد تا به وسیله آن بتوان از این گذرگاه مهم جان سالم بدر برد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، برنامه هفتم توسعه، اسناد بالادستی، جوانی جمعیت
|
  • Behrouz Muhammadimunfared * Pages 11-34
    Utopia includes general writings about a number of different ideas or dreams to describe or consider the creation of a better society than the current situation. This utopia represents a kind of desirable philosophical attitude towards the future of humanity along with criticism of the existing situation, The main problem of the research is what components of the philosophical utopia are oriented towards the future? And in what way and in the form of what components is the writing of Utopia oriented towards the future? In the process of answering such questions, the nature of utopia and the background of writing utopias are first explained. Then, components such as perfectionism, seeking justice and philosophical ideas are reported in a way that is aimed at the future of humanity and provides a clear perspective. The most important finding and result of the research is that writing a philosophical utopia can be a way to draw a bright future for humanity. In fact, each of the components is a transition from an unpleasant past to a favorable future
    Keywords: philosophical utopia, Future, perfectionism, justice
  • Mahdi Rahmati *, Mohamadrahim Eivazi, Ali Morshedizad Pages 35-57

    The present study has identified the strategies for building a decent society in the Islamic Republic of Iran using the SWOT matrix structure and the fuzzy riding technique. This research was done according to the practical purpose and from a mixed approach based on the descriptive-analytical method. The statistical population of the research included the number of 12 experts related to the subject of the research. After carrying out library studies, items related to the fourfold structure of the SWAT matrix were identified and the importance and intensity of its impact in an uncertain environment were investigated by forming an expert panel. The preliminary results of the research showed that the benefit of talented and efficient human capital, the existence of rich mineral and energy resources, are important strengths, unbalanced development in different parts of the country, environmental problems and limited water resources are important weaknesses, the processes of accepting the values of the revolution in Collective notions and the reduction of global resource reserves, considering the huge amount of Iran's resources compared to other countries, are considered as important opportunities and the processes of intensifying the enemy's combined war, and the attempt to reduce the values of the Iranian society, as important threats in the path of creating a decent society. Also, the results showed that strengths prevail over weaknesses and threatening factors prevail over opportunity-creating factors and the influence of the internal environment is far higher than the external environment. Therefore, based on the analysis, offensive strategies (in 7 cases), competitive strategies (in 13 cases), conservative strategies (in 5 cases) and defensive strategies (in 11 cases) were formulated and presented

    Keywords: Strategy, Decent Society, Islamic republic of Iran, SWOT
  • Ghasem Meshkini, Mehran Sohrabzadeh *, Asadallah Babaiifard, Ebrahim Hajiani Pages 59-96

    Identity is one of the most important challenges of the youth period, and different aspects of identity have an undeniable impact on all youth activities and affect it. Identity crisis is a situation in which, as a result of transformations and developments in the structural, cultural and communication fields, and at the same time not being recognized by the government and the world system, young people have problems and conflicts in recognizing their place in the surrounding environment, group and community. have became. The current research has investigated and written scenarios about the youth identity crisis in a 10-year horizon by using the causal layer analysis and using Mic Mac and Scenario Wizard software. In this way, by using the method of causal layer analysis and studying documents and in-depth interviews with experts, 227 key drivers of the identity crisis were identified. Then, these drivers were summarized based on the Pestel model and the layered approach, which reached 52 drivers. In the following, by using Micmac software, the influential and influential drivers are identified and finally, through Scenario Wizard, 4 scenarios are obtained for this purpose, two scenarios as pessimistic and two scenarios as optimistic.Drivers of the pessimistic scenario: extreme disillusionment of young people from being ignored by the government, increasing gender inequality, expanding social networks, intensifying alienation of young people from the desired identity of the political system, only paying attention to pro-government forces.Drivers of the optimistic scenario: recognition of all young people, reduction of gender inequality, expansion of social networks, increase in media literacy, reduction of alienation from the desired identity of the political system.

    Keywords: Identity, Identity Crisis, youth, Globalization, futurism
  • Jafar Sajadi, Shahriar Shirooyehpour *, Safar Fazli Pages 97-124
    The existence of uncertainties, complexities, and ambiguity is one of the structural features of the tobacco industry for the country's planners in the current era. Traditional planning and strategy tools are no longer appropriate in such a situation. Therefore, the aim of the current research is environmental scanning of the factors affecting the strategic foresight of the tobacco industry in Iran. In fact, this research seeks to answer the question of which environmental factors can be effective in achieving the desired future of the Iranian tobacco industry. Environmental scanning is one of the methods of strategic foresight which is to identify, understand, evaluate, and prioritize responses to environmental issues and changes. The purpose of environmental scanning is to give a timely warning to the decision-makers so that they have enough time to react appropriately. The current research is pragmatic in terms of philosophical basis, exploratory in terms of purpose, and applied-development in terms of orientation. The theoretical community of the research is experts and senior managers of the tobacco industry and academic experts selected by judgmental sampling. To scan the environmental factors affecting the strategic foresight of the tobacco industry, in the first step, 66 environmental factors were counted through a systematic review of the research background using the Meta-synthesis method and interviews with industry experts, and then the most important ones were identified using the Delphi method. The 28 screened drivers of the future of Iran's tobacco industry were categorized into economic, individual, and psychological, smuggling, technological, political and legal, social, governance, environmental, health, and marketing groups.
    Keywords: Environmental scanning, strategic foresight, the tobacco industry, Meta-synthesis
  • Mohammad Shamsoddini *, Mohsen Miri, Ali Taheri, Hamed Najaran Toosi Pages 125-140
    Technology transfer means connecting the university to organizations, industries, government, society and other external service sectors, in order to present and supply the knowledge and technology produced in the university for use by users and to solve social problems, it is always one of the most discussed and challenging issues of universities and It has been communities. This issue has seen different periods. In this research, in order to facilitate the communication of Comprehensive university of Imam Hosein (as) with external users and specifically, the organization appropriate to this university, by using the action research method in the panel of experts, the general model of the university's communication ecosystem was extracted and the envisaged mechanisms were put to the challenge of experts' experience. As a result, 13 general mechanisms for technology transfer were extracted and a prospective proposal for university technology transfer mechanism based on three layers of human, process and institutional ecosystem was presented. In this proposal, the technology transfer mechanism based on peer-to-peer informal networking was the focus, and the rest of the other mechanisms are proposed as auxiliary mechanisms of this mechanism.
    Keywords: Technology transfer, networking, informal communication, peer to peer network
  • ALI KARAMI *, Jamal Aberoumand Pages 141-168
    Purpose
    This research has been written with the aim of prioritizing the incentives proposed in the family and youth protection law in the form of upstream documents with a strategic foresight approach.
    Method
    This research has reached its conclusion in three steps. In the first step, the meta-analysis method was used to understand the current situation, in the second step, by document study, the existing documents regarding the subject were examined, and finally, in the third step, by using It has identified key and important incentives from the Delphi technique.
    Findings
    In this research, after reviewing the upstream documents and identifying their emphasis on the issue of population youth, the incentives proposed in the law were counted and using the opinions of experts, key incentives were selected through five Delphi steps. In the continuation of the work, after identifying the four crises, incentives were proposed to the policy maker apart from the incentives proposed in the law.
    Conclusion
    In this research, an attempt was made to institutionalize the proposition that the time has come to end the method of cross-sectional action and trial and error in this field, and considering the existing limitations, effective factors should be extracted in order to design a comprehensive framework for policy making. By means of it, you can survive this important crossing.
    Keywords: strategic foresight, 7th development plan, upstream documents, population youth