فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
پیاپی 2 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پیام سلیمانی*، جواد حق گو صفحات 7-33
    در این تحقیق با درنظرگرفتن عدم قطعیت ها، آینده پژوهی و برنامه ریزی سناریویی برای نیل به منابع تجدیدپذیر همچون انرژی بادی و خورشیدی؛ سناریوهای مختلفی با استفاده از دو شاخص فناوری و اقتصاد طراحی شده است. بر پایه این دو شاخص، ماتریسی تشکیل شد و چهار سناریوی پیش روی صنعت تجدیدپذیرها در ایران تبیین شدند. در این چارچوب، فناوری ایران در بازه ای میان پیشروبودن تا پیروبودن می تواند متغیر باشد و بنیان های اقتصادی و سیاست های اقتصادی نیز می تواند فسیلی، یعنی مبتنی بر سوخت های فسیلی و یا سبز یعنی مبتنی بر فناوری های تجدیدپذیر تغییر کنند. این چهار سناریو به این شرح است: «فسیل فرسوده»؛ حالتی که اقتصاد ایران وابسته به نفت است و در بخش فناوری، سیاست کلان، سیاست پیروی است. «جویندگان طلا»؛ در این حالت، اقتصاد وابسته به نفت است، اما ازنظر فناوری کشور در جهان، پیشرو است. «پول پاک»؛ بیانگر حالتی است که اقتصاد ایران به عنوان اقتصادی سبز شناخته می شود، اما ازنظر فناوری، کشوری پیرو دیگران است. «جنبش سبز»؛ سناریویی را معرفی می کند که هم زمان با سبزبودن اقتصاد، سیاست گذاری فناوری موجب شده است تا کشور ایران پیشرو در این حوزه شناخته شود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، امنیت انرژی، سیاست گذاری، مدل سازی اقتصادی
  • جمال همتیان مهدی زاده*، ساسان زارع، محمدرضا عرب بافرانی، رضا قاسمی امام زاده صفحات 35-69

    دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در جهان و همچنین ایران، به مثابه نهادهایی هوشمند در هر جامعه اولا لازم است روندهای تغییرات آینده را شناسایی کنند، دوم اینکه، برنامه ریزی های خود را به سمت الگوی آینده شناسی و آینده نگاری راهبردی، هدایت کنند. سوالی که اینجا مطرح می شود این است که سناریوهای آینده دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 چیست؟ این تحقیق ازنظر نوع تحقیق، کاربردی بوده است و از روش های آینده پژوهی درزمره روش های مرور منابع، سناریونویسی با رویکرد عدم قطعیت های بحرانی و پانل خبرگان، استفاده شده است. چهار سناریو به عنوان سناریوهای آینده دانشگاه درنهایت به صورت زیر مطرح می شود: بازار رقابت انحصاری: دانشگاه به مثابه نهادی متعامل و توده پرور؛ بازار انحصار چندگانه: دانشگاه به مثابه نهادی متعامل و نخبه پرور؛ بازار بدون رقابت: دانشگاه به مثابه نهادی هسته ای و نخبه پرور؛ بازار انحصار چندگانه طرف تقاضا: دانشگاه به مثابه نهادی هسته ای و توده پرور.

    کلیدواژگان: سناریونگاری، آینده، دانشگاه، 1404، ایران
  • علیرضا نصر اصفهانی*، امید وقوفی صفحات 71-101

    تحولات اخیر جهانی و منطقه ای نشان می دهد که ایران نباید درباره سرنوشت شیعیان بی توجه باشد و لازم است در این زمینه به نقش آفرینی بپردازد. با نگاهی ژیوپلتیکی به مسایل ایران و تشیع، مشخص می شود هر اقدامی در ایران به عنوان کانون مذهب شیعه جوامع شیعی را که به حوزه نفوذ ایران تعلق دارند، متاثر می کند. هدف این مقاله، بررسی روندهای حاکم بر آینده جهان تشیع است. در این مقاله از روش تحلیل روند استفاده شده است و روندهای اجتماعی، اقتصادی، فناورانه و سیاسی حاکم بر جهان شیعه مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از بررسی روندهای کنونی اقتصادی، فناورانه، سیاسی  و اجتماعی در جهان به ویژه در کشورهای اسلامی مبین ورود به عصر تغییرات ژرف و شگرفی است و خبر از شکل گیری و ایجاد جغرافیای نوپدید تشیع می دهد. روندهای کلیدی در جهان شیعه از تغییر قدرت های اقتصادی تا افزایش جمعیت در آنها، از ظهور رسانه های جمعی و گسترش شبکه های اجتماعی تا تغییر شکل ساختارهای سیاسی همه اینها ممکن است آینده شیعه در غرب آسیا (خاورمیانه) و جهان را به نحوی پیچیده و غیرقابل پیش بینی رقم  بزند.

    کلیدواژگان: آینده، تشیع، تحلیل روند، اجتماعی، اقتصادی، فناورانه، سیاسی
  • فاطمه حامی کارگر*، الهام شیردل صفحات 103-119
    دین، از نهادهای دیرین و نقش آفرین در جوامع انسانی به خصوص جامعه ایران است که در طول تاریخ، مراحل مختلفی را طی نموده است. زیست دینی در دکترین جمهوری اسلامی جایگاه ویژه ای دارد و یکی از دغدغه های اصلی و کنونی، آینده دین در جهان پساکروناست. این پژوهش کوشیده است تا تغییرات در زیست دینی جامعه ایران را که ناشی از پاندمی کرونا در جهان بوده است، مورد کنکاش و مطالعه قرار دهد. روش تحقیق تحلیلی توصیفی می باشد. وقایع و تغییرات به وجود آمده در جامعه ایران و این دوران موجب راهکارهای جایگزین جدید و مختلفی در عرصه دین شده است. این تغییرات، زیست دینی جامعه ایران را به سمت و سوهایی سوق خواهد داد که پیامدهای آن درقالب سناریوهای محتمل در آینده زیست دینی در جامعه پساکرونا ارایه می شود. پیشنهاد تغییر پارادایم زیست دینی با افزایش عقلانیت دینی، بر این نکته اشاره دارد که گسترش باورهای پایه ای و اعتقادی و اخلاقی که داری میزان بیشتری از عقلانیت دینی و ثبات هستند، در کنار ترویج باورهای مناسکی، زیست دینی جامعه را در برابر چالش ها و بحران ها مصون نگه داشته و می تواند آینده ای را همراه با  زیست دینی معقول و پایدار در جامعه ایران رقم زند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پاندمی کرونا، زیست دینی، عقلانیت دینی، انقلاب اسلامی، دینداری آینده
  • ابراهیم لطفیان کریم*، خلیل جواهری احمدپور، نعمت الله قاسمی، محمدکاظم بصیرتی صفحات 121-160

    مقاله حاضر، به بررسی رویکرد اقتصاد مقاومتی در کشور و نقشی که در سبک زندگی مردم و نظم و اقتدار امنیتی اجتماعی در آینده می تواند داشته باشد، پرداخته است. یکی از محورهای مهم اقتصاد مقاومتی کاهش، وابستگی ها و تاکیدبر مزیت های تولید داخل و تلاش برای خود کفایی است که دراین راستا حمایت از تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه داخلی در کنار افزایش نظم و اقتدار امنیتی اجتماعی می تواند در آینده نگری در تغییر سبک زندگی مردم، موثر واقع شود. روش شناسی این تحقیق بر سه محور گردآوری اطلاعات، تحلیل علمی و مطالعات تطبیقی، استوار است. به همین جهت به صورت «کیفی» و به شیوه «تحلیل گفتمان» صورت گرفته است. یافته ها و نتایج تحقیق نشان داده اند؛ اقتصاد مقاومتی با رویکرد تربیتی مفهومی است که درپی مقاوم سازی، بحران زدایی، ترمیم ساختارها و نهادهای فرسوده فعلی، می تواند مشکلاتی با بخش امنیتی تربیتی جامعه در آینده داشته باشد. دراین راستا پیشنهاد می شود با نهادینه کردن ابعاد مختلف امنیت اقتصاد مقاومتی در آینده، در ترجیح دادن به تولیدات داخلی، مهار سوداگری و فساد با سیاست گذاری درست و فرهنگ سازی می توان شیوه آینده زندگی مردم را با محوریت اقتصاد مقاومتی در آینده های بلندمدت، تغییر داد و بهبود بخشید و به سمت توسعه و کمال نهایی پیش رفته و به اهداف سند چشم انداز، دست یافت.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اقتدار امنیتی و تحریم، آینده پژوهی
  • کیومرث نژادی*، رسول استادی، غلامرضا گودرزی صفحات 161-188

    فعالیت های آینده پژوهی درجهت ارزیابی بهتر فرصت ها و تهدید ها و شناسایی موضوعات پراهمیت حال و آینده مورد استفاده قرار می گیرند. پویش موضوعات آینده به شناخت و درک تحولات حال و آینده کمک نموده و با آگاهی از موضوعات نوظهور، سیگنال های جهت دار و شگفتی سازها راه را برای آینده پژوهی و پیش بینی آینده هموار می سازد. در این میان، دید بانی آینده به عنوان ابزاری برای کشف، تحلیل و معناسازی این موضوعات به عنوان ابزار گردآوری و تحلیل داده های موردنیاز آینده پژوهی معرفی شده است. رویکرد دید بانی آینده برای کمک به سیاست گذاران و آماده سازی تصمیم گیرندگان در برابر تغییرات غیرمنتظره و سریع ازطریق مطالعه و تحلیل مستمر و عمیق موضوعات نوظهور پایه گذاری شده است. طی سالیان گذشته مدل های مختلف دید بانی آینده توسعه یافته اند. همچنین مدل های ترکیبی، مورد آزمون و استفاده قرار گرفته اند. در این پژوهش با روش کتابخانه ای و سندکاوی مطالعات انجام شده در زمینه دید بانی آینده با اهداف، موضوعات، پیش نیاز ها و روش های این رویکرد آشنا شده، روش های مورداستفاده در آن را تحلیل نموده و درانتها جهت استفاده از این روش در مراکز آینده پژوهی ایران روند هشت مرحله ای پیشنهادی دید بانی آینده را بیان داشته ایم.

    کلیدواژگان: پیکره، دید بانی، آینده پژوهی، مدل
|
  • Payam Soleimani *, Javad Haghgoo Pages 7-33
    Due to the uncertainties of the futures study and scenario planning to achieve renewable sources such as wind energy and solar energy, this research is intended to design different scenarios using two indicators of technology and economics. A matrix was formed on the basis of these two indicators, and four scenarios of renewables industry in Iran were explained. In this framework, Iranian technology can vary in the spectrum between being pioneers to being followers. Economic foundations and economic policies can change from fossil fuels to green fuels (based on renewable technologies). These four scenarios are as follows: “Rotten fossil”, such as the situation of Iran's economy which is dependent on oil, and its macro policy in technology which is being followers. “Gold seekers”, which is the case when the economy is dependent on oil, but the country is in advanced case in terms of technology. “Clean money”, designating that Iran's economy is known as green economy, but in terms of technology, it follows others. “Green movement”, introducing a scenario in which the economy is flourishing and at the same time technology policy makes Iran an advanced country in this case.
    Keywords: Futures Study, Energy Security, Policy making, economic modeling
  • Jamal Hemmatiyan Mahdizadeh *, Sasan Zar’E, MuhammadReza Arab Baferani, Reza Ghasemi Imamzadeh Pages 35-69

    As the intellectual institutions of the societies, universities and higher education institutions of the world, especially of Iran, firstly need to identify trends in future changes, and secondly, direct plans toward a model of futurology and strategic foresight. The point arising here relates to the question of what the future scenarios of the universities of the Islamic Republic of Iran will be in the perspective of 1404 (2025). This is an applied research following futures study method that contains review of resources, scenario writing through critical uncertainty approach, and expert panel. Four scenarios were finally proposed as future scenarios of the university including exclusive competition market: universities as interactive creators institutions for training common people, and universities as interactive institutions for training elites; competition free market: universities as core institutions for training elites; uncompetitive market: the university as a nuclear and elite institution; exclusive demanded multilateral market: universities as the main institute and common people trainers.

    Keywords: scenario writing, the future, universities, 1404 (2025), Iran
  • AliReza Nasr Isfahani *, Omid Voghoofi Pages 71-101

    Recent global and regional developments indicate that Iran is not supposed to be unconcerned about the fate of the Shiites and must play a role in this regard. A geopolitical consideration of the issues relating to Iran and Shiism denote that any action in Iran - as the main center of the Shiism- affects the Shiite communities under the influence of Iran. This research is intended to investigate the trends governing the future of the Shiite world. This research is conducted by trend analysis and tries to investigate the social, economic, technological, and political trends that govern the Shiite world. The results of studying the current economic, technological, political and social trends in the world, especially in Islamic countries, indicate that the world has encountered deep and dramatic changes.  The results also demonstrate the formation of a new Shiite geography in the world. The key trends in the Shiite world, from changing of economic powers to population growth, and from the emergence of mass media and from the development of social networks to the transformation of political structures, all of which may shape the future of the Shiites in the West Asia (the Middle East) and the world, will face a complex and unpredictable future.

    Keywords: the future, Shiism, Trend analysis, social, economic, technological, political
  • Fatemeh Hami Kargar *, Elham Shirdel Pages 103-119
    Religion is one of the oldest and the most role playing foundation in human societies, especially in Iran, which has gone through various stages throughout history. Religious life contains a special position in the doctrine of the Islamic Republic of Iran, and encompasses one of the main current concerns in the future of religion in the post-Corona world. This study tries to consider the changes occurring in the religious life of Iranian society caused by the Corona pandemic in the world. This is an analytical-descriptive research. The events and changes which have taken place in Iranian society at this era have resulted in new and different alternative in the field of religion. These changes will lead the religious life of the Iranian society through a path directed to  outcomes that are going to happen in the possible scenarios in the future of the religious life in the post-Corona community. The suggestion of changing the religious life paradigm by increasing religious rationality, as well as developing religious rituals will protect the social religious life against the challenges and crises, and we can expect a reasonable and stable religious life in Iranian society.
    Keywords: Futures Study, corona pandemic, religious life, religious rationality, the Islamic Revolution, religiosity in future
  • Ebrahim Lotfiyan Karim *, Khalil Javahery Ahmadpour, N’Ematollah Ghassemi, MohammadKazem Basiraty Pages 121-160

    This research is intended to assess the resistive economy approach in the country and the role it can play in people's lifestyle and social security order and authority for the future. An important axes of the resistive economy contains the reduction of dependencies and emphasizes on the advantages of domestic production and struggles for self-sufficiency. In this regard, supporting national production and protecting internal labor and capital along with increasing the security and social order and authority of the country can be effective in the future of people’s lifestyle. The methodology of this research is based on three axes of data collection, scientific analysis and comparative studies. Hence, this qualitative research follows discourse analysis method. The results revealed that resistive economy following an educational approach conveys a concept that may encounter problems with regard to the security-educational sector of the society in the future due to its attempt to follow resilience, crisis control, and reviving the current worn-out structures and institutions. Hence, it is suggested that institutionalizing various aspects of the security of the resistive economy in the future, prioritization of domestic products, controlling corruption in trade by proper policy-making and culturalization, the future lifestyle of people can be changed and improved by focusing on the resistive economy in the long run. This will lead the country toward perfection and its goals expressed in the vision document will be achieved.

    Keywords: resistive economy, security authority, Sanctions, Futures Study
  • Kayoomars Nezhadi *, Rasool Ostadi, GholamReza Goodarzi Pages 161-188

    Activities of futures study are used for a better assessment of the opportunities and threats and a precise identification of important current and future issues. Monitoring future issues can help recognize and understand current and future changes.  Awareness of emerging problems, directed signals and surprises pave the way for futures study and forecasting. Meanwhile, observations of future is introduced as a tool to discover, analyze and give meaning to these issues for providing the necessary data needed for futures study. The future observation approach is presented to assist policymakers and make decision-makers ready to deal with unexpected and emergent changes by constant and in-depth study and analysis of emerging issues. Various mixed models of future prediction have been tested and utilized. This research has been conducted by library and documentary method. The goals, issues, prerequisites and methods of this approach in the field of observation are analyzed. Finally, the suggested 8-step trend is presented to be employed in the Iranian futures study centers.

    Keywords: corpus, observation, Futures Study, model