فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
پیاپی 1 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول استادی*، محمدرضا عرب بافرانی صفحات 9-48

    تهدیدات امنیتی، مسئله ای مهم و اساسی درحال حاضر انقلاب اسلامی می باشد. تهدیداتی که نه در حوزه جنگی، بلکه در دیگر حوزه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی و فناوری نیز وجود دارد. آینده پژوهی تهدیدات بین المللی و تطبیق آنها با امنیت کشور جمهوری اسلامی ایران می تواند در مقابله هرچه بهتر با تهدیدات امنیتی در سالیان آتی موثر باشد. مطالعه حاضر، به پرسش های: سیاست ها و راهبردهای مقابله با آن تهدیدات در آینده چه می باشند؟ و "پیشینه کلان روندهای امنیتی جهان چیست؟"می پردازد. پژوهش حاضر که مشتمل بر کلان روندهای امنیتی میان مدت و بلندمدت است، ازمنظر روش کاربردی و توصیفی تحلیلی بوده و براساس روش روندپژوهی و مطالعه تطبیقی انجام گرفته و درنهایت برای ارایه سیاست ها و راهبردهای عملیاتی متناسب برای مهار روندها با رویکرد هنجاری و روش پس نگرتوسط پانل خبرگان تدوین شده است. با تدوین کلان روند ها در بخش ادبیات پژوهش و با روش پس نگری، مجموعه چشم انداز مطلوب ج.ا.ا. در حوزه روندهای امنیتی جهان در افق 2025 تدوین و ارایه شده است. سپس، باتوجه به گزاره چشم انداز، اهداف کلان چهارگانه تدوین شده است. این اهداف، جامعیت نگاه به امنیت و زیرحوزه های بخشی یا تخصصی آن را نشان می دهد. با بررسی کلان روند های تهدیدات امنیتی جهان و بررسی تطبیقی با نظام جمهوری اسلامی ایران، درنهایت 9 محور، 17 سیاست و 35 راهبرد برای مقابله با تهدیدات امنیتی جهان در آینده مطرح شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تهدیدات، امنیت، انقلاب اسلامی، ایران
  • مهدی حمزه پور*، محمدرضا عاشری، مرجان اعتمادی صفحات 49-70

    آینده پژوهی به عنوان یک حوزه دانشی نوین و اثرگذار در تصمیم سازی از دانش های سیاست گذاری عمومی و علوم راهبردی متمایز است. به همین جهت، شناسایی دقیق پژوهش های این حوزه نیاز به معیارهای شفاف و روشنی دارد که در این پژوهش تاحدامکان به آن پرداخته شده است. پژوهش حاضر به دنبال استخراج عناصر اصلی کیفیت پژوهش های آینده پژوهی به منظور ارایه بستری اطمینان بخش برای ارزیابی کیفیت پژوهش‏های آینده‏پژوهی است. بعد از مطالعات اسنادی و بررسی پیشینه پژوهش در این حوزه، با ده نفر از خبرگان حقیقی و فعالان حوزه آینده پژوهی مصاحبه شد. در گام اول پژوهش، پس از مصاحبه با 10 نفر از افراد واجد شرایط و تحلیل و بررسی مصاحبه به روش تحلیل مضمون، 135 مضمون پایه استخراج شد که درنهایت ده مضمون سازمان دهنده نیز از آن مضامین پایه به دست آمد. در گام دوم پژوهش با استفاده از فن مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)، با استفاده ازنرم افزار MATLAB، موقعیت، میزان اهمیت، اثرگذاری (نفوذ) و اثرپذیری (وابستگی) عناصر استخراج شده در پنج سطح ارایه شد که به کارگیری و شبکه سازی خبرگان، بیشترین نفوذ و خلق و تجویز آینده های بدیل و ایجاد معرفت بین الاذهانی، مشارکت دادن و کسب رضایت ذی نفعان، کم ترین نفوذ را داراست.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، کیفیت، ساختاری، تفسیری
  • مرتضی مهریار*، علیرضا نصر اصفهانی، ساسان زارع صفحات 71-127

    مواجهه با بحران ها، از دیدگاه پیش نگرانه، همواره یکی از دغدغه های پژوهشگران علوم راهبردی و آینده نگاری بوده است، بنابراین، مسئله پژوهش را  این گونه می توان بیان نمود که تعامل و تلاقی برنامه اقتضایی و آینده پژوهی برای پاسخ به بحران ها چگونه است و درهمین راستا هدف کلی از انجام پژوهش دستیابی به ارایه نگاه بدیل محور و با استفاده از ابزارهای آینده نگاری جهت رسیدن به الگویی اقتضایی برای پاسخ به بحران هاست. راهبرد تحقیق حاضر در چارچوب پژوهش های کیفی و از نوع کاربردی می باشد  و باتوجه به عدم بسط دانش موجود در موضوع مدنظر، از شیوه کتابخانه ای بهره جسته شد. روش انجام این پژوهش مرور نظام مند است، روند انجام مرور نظام مند در این پژوهش، برمبنای راهنمای اوکولی و شابرام (2017) است. همچنین به منظور بررسی جامع و انتخاب درست مقالات، از فرایند انتخاب مقالات در پژوهش سیلوا (2015) استفاده شده است. یافته های پژوهش براساس پاسخگویی به سوالات مرور نظام مند 54 مقاله منتخب، تالیف شد؛ بدین صورت که در هفت بخش تحت عنوان های: فراوانی مقالات، پراکندگی مقالات در مجلات، روش های به کارگرفته شده در پژوهش ها، زمینه کاربرد، کشور ها، مقالات با بیشترین استناد و نویسندگان با بیشترین استناد، گردآوری شدند. این یافته ها به الگویی شش مرحله ای اقتضایی با رویکرد پابرجایی راهبردها و سناریونگاری منتج شده است که مراحل آن عبارتند از: سناریو، راهبرد واکنش، طرح اجرا، طرح عملیاتی پشتیبان، طرح اقتضایی و بودجه.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، پابرجایی، سناریو، اقتضایی، نظام مند
  • سعید محمدی*، رجب اسفندیاری صفحات 129-166

    پژوهش حاضر با هدف مرور نظام مند و فراتحلیل کیفی پژوهش های آینده نگاری در حوزه علم، فناوری و نوآوری در ایران و دیگر کشور ها انجام شده است. در این فراتحلیل کیفی، جامعه پژوهش شامل تمامی مقاله ها، پایان نامه ها و کتاب های مرتبط به کلیدواژه ها و درراستای اهدف پژوهش بود. جهت تحقق اهداف پژوهش حاضر ابتدا با استفاده از کلیدواژه های موردنظر با اهداف تعیین شده در منابع اطلاعاتی داخلی و خارجی بین سال های 2000 تا 2019 با کلیدواژه های آینده نگاری، علم و فناوری و همچنین جستجو براساس میزان استنادات مقالات پژوهشگران بنام این حوزه به جستجو پرداخته شد. در مرحله دوم با استفاده از ملاک های ورود و خروج در پژوهش حاضر به غربالگری و انتخاب پژوهش های موردنظر درراستای اهداف تعیین شده پرداخته شد. در مرحله آخر، بعد از غربالگری و انتخاب مقاله های موردنظر با استفاده از فراتحلیل کیفی و درجهت پاسخگویی به پرسش های مطرح شده به واکاوی و تجزیه و تحلیل یافته ها پرداخته شد. در مطالعه حاضر درمجموع 33 پژوهش مورد واکاوی و ارزیابی قرار گرفتند بود که دراین بین، 84/84 درصد مقاله علمی پژوهشی، 06/6 درصد مقاله همایشی، 06/6 درصد طرح پژوهشی و 03/3 نیز پایان نامه بودند. همچنین بیشترین مطالعه انجام شده  45/45 درصد در بازه زمانی 2019- 2015 انجام شده بود. افزون براین، درمجموع 80 پژوهشگر76/80 مرد و 23/19 درصد زن در پژوهش های مورد بررسی نقش آفرینی کرده بودند که 25/71 درصد آنها نیز اعضای هییت علمی بودند. همچنین از پژوهش های موردبررسی 33/33 درصد از روش کمی، 60/60 درصد روش کیفی و 09/9 درصد نیز از روش آمیخته استفاده کرده بودند.

    کلیدواژگان: آینده، نگاری، فناوری، نوآوری، فراتحلیل
  • امیررضا صادقی کیادهی، محمد پارسائی*، امید وقوفی صفحات 167-203
    باتوجه به ضرورت آینده پژوهی و شناخت آینده و همچنین ابتکارعمل، نیاز است که محققین بدانند آینده سازمان ها چگونه خواهد بود. باتوجه به این ضرورت، پژوهش حاضر به بررسی حوزه قابلیت یادگیری سازمانی در آینده سازمان پرداخته است تا بتواند برای یک سازمان مدیریت بهینه تر و موثرتری شکل گیرد. یکی از ابعاد بسیار مهم در بررسی آینده سازمانی، قابلیت یادگیری سازمانی است. باتوجه به مسایل مطرح شده در ارتباط با آینده و ضرورت های موجود برای بررسی قابلیت یادگیری سازمانی، می باید به بررسی آینده قابلیت یادگیری سازمانی پرداخته شود. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی و تحلیلی است. در این پژوهش باتوجه به نظر اساتید دانشگاهی مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و همچنین بررسی نظرات، مصاحبه ها و دیدگاه های خبرگان به یافتن ابعاد مختلف قابلیت یادگیری سازمانی در آینده پرداخته شده است. این ابعاد نشان دهنده ضرورت های سازمان در آینده است و باید براساس این ابعاد سازمان ها برنامه ریزی های آینده خود را انجام دهند. برای تایید ابعاد مشخص شده در روش تحقیق این پژوهش، پرسشنامه ای در جامعه آماری محدودی به جمع آوری داده پرداخت. درنهایت باتوجه به بررسی های تکمیلی صورت گرفته روی نظرات شرکت کنندگان در پرسشنامه می توان نتیجه گرفت که قابلیت یادگیری سازمانی در آینده دارای 7 بعد است. همچنین مهم ترین بعد، بعد آزمایش و گشودگی است که دارای بالاترین اولویت برای توجه مدیران ارشد سازمان است. درنهایت، در بخش نتیجه گیری، مدل آینده پژوهی به دست آمده از این پژوهش ترسیم شد.
    کلیدواژگان: قایلیت یادگیری سازمانی، الگوی آینده پژوهی، تحلیل عاملی تاییدی
  • محسن حاکمی*، محمد حیدری پور صفحات 205-240

    زمان پیوسته، خطی، یک سویه و بازگشت ناپذیر است. رویدادها پیش و پس یکدیگر روی می دهند و پیوستار زمان گذشته، حال و آینده را تعیین می کند. روش گردآوری اطلاعات به صورت فیش برداری اسناد براساس روش کتابخانه ای است. در این پژوهش سعی شده است تمامی کتاب های لاتین گردآوری شود و باتوجه به مقایسه تمامی آینده پژوهان برجسته اروپایی و امریکایی و مقایسه آنها با دانشمندان ایرانی، به تفاوت ها و مزایای هرکدام پرداخته شده است. گردآوری داده ها در پژوهش کیفی به صورت: مصاحبه ها، مشاهده و اسناد است. نوع تحقیق بنیادی است. زمان در آینده پژوهی سه عنصر گذشته، حال و آینده را دربرمی گیرد، درواقع، می توان گفت مهم ترین اصل درآینده پژوهی، زمان است. با توجه به این اصل، گذشته دیگر اتفاق نمی افتد و آینده به وجود نیامده است. مفهوم آینده پژوهی به درک هر فرد از جهان گذشته و حال اشاره می کند و با به کارگیری دانش به حل مشکلات جوامع می پردازد. ازآنجا که اصطلاح آینده پژوهی مفهوم تحقق پذیری را در خود جای داده است، بنابراین، باید راهبردی را ارایه دهد که به میزان شناخت و تحلیل زمان بپردازد. ساختارگرایی در زمان شناختی، نگرش فکری ضابطه مند را دنبال دارد.

    کلیدواژگان: آینده، آینده پژوهی، آینده نگری، زمان، ماهیت زمان
|
  • Rasoul Ostadi *, Mohamadreza Arab Bafrani Pages 9-48

    Security threats are a major issue at the moment of the Islamic Revolution. Threats, not in the war, but in other economic, cultural, social, environmental and technological areas. Predicting international threats and adapting them to the security of the Islamic Republic of Iran can be effective in countering security threats in the coming years. What are the policies and strategies for dealing with those threats in the future? "What is the Macro History of World Security Trends?" The present study, which consists of macro-long-term and long-term security trends, is from the perspective of applied and descriptive-analytical method and is based on trend analysis and comparative study. Finally, a panel of experts has been formulated to provide policies and operational strategies tailored to contain trends with a normative approach and a backward approach. By formulating macro trends in research literature and by looking back on the set of desirable prospects of the Islamic Republic of Iran in the field of world security trends in the horizon of 2025, it has been presented and presented. Then, according to the perspective statement, four major goals are formulated. These goals demonstrate the comprehensiveness of looking at security and its subdivisions or areas of expertise. After a thorough review of the global security threat trends and a comparative review of the Islamic Republic of Iran, finally 9 axes, 17 policies and 35 strategies to address future security threats were put forward.

    Keywords: FuturesStudies, Threats, security, Islamic, revolution
  • Mahdi Hamzehpoor *, Mohamadreza Asheri, Marjan Etemadi Pages 49-70

    Futures studies as a new and influential area of decision-making is considered a distinct from public policy and strategic sciences; so, in this area, it requires clear and concise criteria for accurate identification of research addressed as much as possible in this research. The present study seeks to extract the key elements of the quality of researches of futures studies in order to provide a reliable framework for evaluating the quality of futures studies. After documentary studies and background research in this field, ten real experts and activists in field of futures studies were interviewed. In the first step of the research, after interviewing 10 eligible subjects and analyzing the interview through content analysis method, 135 basic themes were extracted, and finally ten organizer themes were obtained. In the second step, using interpretive structural modeling (ISM) technique, using MATLAB software, the position, the amount of importance, influence and effectiveness (dependency) of the extracted elements were presented at five levels. The recruitment and networking of experts had the most influence, and creating and prescribing alternative futures and creating intercultural knowledge, participation, and stakeholder satisfaction had the least influence.

    Keywords: Future, Studies, Quality, Interpretive.Structural
  • Morteza Mehryar *, Alireza Nasr Esfahani, Sasan Zareh Pages 71-127

    Crisis management has always been a concern of strategic and foresight researchers from a pragmatic point of view, so the question of research can be expressed in how the interaction and contingency planning of future crisis response programs are addressed. In this regard, the overall goal of the research is to provide an alternative-looking approach and to use foresight tools to arrive at a contingency model for crisis response. The present research strategy is in the framework of qualitative and applied research, and due to the lack of expansion of the existing knowledge in the subject matter, a library approach was used; This study is based on Oucoli and Sabram's (2017) Guide. Silva (2015) research process has been used for comprehensive and correct selection of articles; Silva method consists of 4 stages of planning, selection, extraction and implementation. The research findings were compiled based on answering the systematic review questions of the 54 selected articles; The most cited articles and the most cited authors were collected. These findings have resulted in a six-step contingency model with a consistent strategy and scenario-based approach that includes: scenario, response strategy, implementation plan, support operational plan, contingency plan, and budget.

    Keywords: Forecasting, persistence, Scenario, Contingency, Systematic
  • Saeed Mohamadi *, Rajab Esfandiari Pages 129-166

    The purpose of this study was systematic review and meta-analysis of foresight science, technology and innovation research in Iran and other countries. In this qualitative meta-analysis, the research community included all articles, theses and keyword-related books in line with the purpose of the research. To accomplish the goals of the present research, first use keywords with the goals set in internal and external information sources between 2000 and 2019 with keywords foresight, science and technology, as well as search based on citations of research papers. This area was named Search. In the second stage, screening and selection of the desired researches were carried out using the inclusion and exclusion criteria. Finally, after screening and selecting the desired articles, qualitative meta-analysis was conducted to answer the questions and analyze the findings. A total of 33 research papers were analyzed and evaluated in the present study. 84.84% of the research articles, 6.06% of the conference papers, 6.06% of the research projects and 3.03 were dissertations. Also, most of the studies were done 45.45% in the period 2015-2019. In addition, 80 80.76 male and 19.23% female researchers were involved in the research, of which 71.25% were faculty members. Also 33.33% of the researches used quantitative method, 60.60% qualitative method and 9.09% used mixed method.

    Keywords: Forecasting, technology, Innovation, meta-analysis
  • Amirreza Sadegi Kiadehi, Mohammad Parsaei *, Omid Vugufi Pages 167-203
    Given the need for future research and future cognition as well as initiative, researchers need to know what the future of organizations will be. Given this necessity, the present study explored the area of organizational learning capability in the future of the organization in order to form a more efficient and effective management organization. One of the most important aspects of future organizational research is organizational learning capability. Given the issues raised in relation to the future and the necessity for examining organizational learning capability, the future study of organizational learning capability should be addressed. Research Method The research is descriptive and analytical. In this study, according to the viewpoints of academic and documentary and library studies professors, as well as reviewing the opinions, interviews and views of experts, different aspects of future organizational learning capability have been investigated. These dimensions represent the needs of the organization in the future and they should plan their future according to these dimensions. To confirm the dimensions specified in the research method of this research, a questionnaire was used in a limited statistical population to collect data. Finally, based on the complementary survey of participants' views on the questionnaire, it can be concluded that future organizational learning capability has 7 dimensions. Also, the most important aspect is the testing and openness dimension, which has the highest priority for the attention of senior managers of the organization. Finally, the concluding section of the futures model derived from this study is drawn.
    Keywords: Organizational Learning Qualification, Future Research Model, Confirmatory Factor Analysis
  • Mohsen Hakemi *, Mohammad Heydaripour Pages 205-240

    Time is continuous, linear, unidirectional, and irreversible. Events take place before and after each other, and the continuum determines the past, present and future. The method of data collection is based on document retrieval based on library method. This study has attempted to compile all the Latin books thoroughly, comparing the differences and benefits of each with a comparison of all prominent European and American scholars (about 130 authors) and comparing them with Iranian scholars. Data collection in qualitative research is as follows: interviews, observations and documents. The type of research is fundamental. Time in Futures Studies The three elements of the past include the present, the present, and the future. According to this principle, the past no longer happens and the future does not exist. The concept of futurology refers to each person's understanding of the past and present, and applies knowledge to solve societal problems. Since the term futurism has the concept of feasibility, it must therefore provide a strategy that deals with the amount of time that is identified and analyzed. Structuralism in cognitive time follows a regulated intellectual attitude.

    Keywords: Future, Futures Study, Foresight, Time, Nature of Time