فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای سیاسی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1399)

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا اکبری، محسن خلیلی*، سید احمد فاطمی نژاد صفحات 1-23

    برنامه ی هسته ای ایران، از مهم ترین مسایل سیاست خارجی ایران بعد از انقلاب بوده است. این برنامه سه دوره ی ریاست جمهوری خاتمی، احمدی نژاد و روحانی را درگیر خود کرد. پژوهش حاضر بر مبنای نظریه ی منطقه ی توافق ممکن (ZOPA) و همچنین با بهره گیری از روش تاریخی تطبیقی به بررسی برنامه ی هسته ای در سه دوره ی ریاست جمهوری (خاتمی، احمدی نژاد و روحانی) می پردازد. سوال اصلی این پژوهش این است که چرا در دو دوره ی ریاست جمهوری خاتمی و احمدی نژاد مذاکرات ایران و قدرت های غربی به توافق هسته ای ختم نشد، اما در دوره ی ریاست جمهوری روحانی این مذاکرات به توافق هسته ای منجر شد. فرضیه ی نوشتار این است که استراتژی ها و تاکتیک های ناهمانند، در دو محیط داخلی و خارجی (ایران و گروه 1+5) در سه دوره ی ریاست جمهوری (خاتمی و احمدی نژاد و روحانی) منجر به دو دستاورد گوناگون (عدم توافق و توافق) در برنامه ی هسته ای ایران شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در دوران خاتمی، انعطاف ایران، کشورهای غربی را بر این باور رساند که نیاز چندانی به کنارآمدن با ایران ندارند. در دوران احمدی نژاد نیز به دلیل سیاست خارجی تهاجمی، این فرصت به ایالات متحده داده شد که اتحادیه ی اروپا و حتی چین و روسیه را با خود همراه کند، و قطعنامه های تحریمی را علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل تصویب کند. اما در دوره ی روحانی، با بهره گیری از تجارب دولت های پیشین  سعی شد مسیر اعتدال طی گردد؛سیاستی که باعث گردید طرف مقابل ایران، در سیاست های خود تجدید نظر کند. همین امر دستیابی به توافق جامع هسته ای را امکان پذیر کرد.

    کلیدواژگان: ایران، برنامه ی هسته ای، مذاکرات هسته ای، قدرت های غربی، توافق، دوره های سه گانه ی ریاست جمهوری
  • مراد کاویانی راد* صفحات 24-46

    کاهش بارش، افزایش مصرف آب و ناکارامدی مدیریت منابع آب، امنیت آبی، معیشت و محیط زیست کشورهای واقع بر نوار بیابانی جهان را تهدید می‏کند. وضعیتی که آب را در مناسبات هیدروپلیتیک و در مقیاس فرو وارد مناسبات قدرت واحدهای سیاس-فضایی کرده است. ایران از آن دست کشورهای واقع بر روی کمربند خشک جهان است که بخش کلان منابع آب شرین تجدیدپذیر آن پایان یافته است. داده‏های موجود نشان می‏دهند که حوضه آبریز زاینده رود طی دو دهه اخیر درگیر کاهش بارش بوده و عمده منابع آب آن نیز به پایان رسیده و کوشش کارگزاران در مقیاس فروملی برای تامین آب به ناهم‎سویی منافع شهروندان انجامیده است. داده‏های مقاله حاضر که ماهیتی کاربردی دارد بر این فرضیه استوار است که کنش هیدروپلیتیک استان‎های پیرامون این حوضه تابعی از موقعیت جغرافیایی و یوپلیتیک آنهاست. درون دادهای مورد نیاز تحقیق به شیوه کتابخانه و از طریق بایگانی پر بازدیدترین وب گاه های خبری منتسب به هر استان از 1392 تا مهر 1397، دیدگاه کنشگران و فعالان عرصه آب در استان‏های حوضه آبریز زاینده رود (یزد اصفهان و چهارمحال و بختیاری) به همراه خوزستان گرداوری استخراج شده سپس با استفاده از نرم افزار ATLAS.ti داده‏های کیفی، تحلیل محتوا شده‎اند. نتیجه تحقیق نشان داد که رویکرد بخشی نگر به مقوله آب سبب شده است که مواضع دست اندرکاران استان یاد شده در پیوند با موقعیت جغرافیایی فرادستی و فرودستی شان نسبت به این رود نمود بیابد. روندی که بر آشوبنده امنیت آبی و مناسبات هیدروپلیتیک استانهای یاد شده خواهد بود.

    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، ادراک محیطی، بحران آب و حوضه آبریز زاینده رود
  • مارال دربندی*، محمدجواد حق شناس صفحات 47-66

    «حکمرانی  مطلوب یا حکمرانی خوب»  اصولا در منشور سازمان ملل متحد و حقوق بین الملل ایجاد و در سایه حمایت های سازمان ملل متحد پرورش یافته است. تمامی تعاریف حکمرانی بیانگر مفهومی وسیع تر از حکومت هستند. کاربرد جدید این واژه علاوه بر نهاد دولت، شامل سه نهاد حکومت، جامعه مدنی و بخش خصوصی می شود. وظیفه حکمرانی خوب همکاری و هماهنگی بین بخش های یادشده است. در این میان، شفافیت در همه بخش های حکمرانی خوب به عنوان یک ضرورت مطرح است. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش تحلیلی-توصیفی، در صدد بررسی شفافیت در جمهوری اسلامی ایران با وجود یا عدم وجود حکمرانی مطلوب می باشد. نتایج تحلیل ها نشان داد که شفافیت در دوره ده ساله ی اول جمهوری اسلامی ایران از سال 1358 تا 1368 تحت تاثیر دو ویژگی وجود شرایط جنگی و حضور شخصیت کاریزمایی امام نتوانست مجال ظهور یابد. در دوره 1368 تا   1376نیز به دلیل تمرکز بر فعالیت های اقتصادی و شروع فرآیند رشد طبقه متوسط شفافیت نتوانست تحقق پبدا کند. در دوره ریاست جمهوری خاتمی علی رغم امید برای ایجاد شفافیت، اما این امر به دلیل ضعف جامعه مدنی و مقاومت قدرت سیاسی در مقابل آن تحقق پیدا نکرد. با پیروزی احمدی نژاد در انتخابات بازگشت به شعارهای انقلابی و خواسته های رادیکال عدالت طلبانه و استکبار ستیزانه صورت می گیرد. آنچه در بررسی شفافیت در فاصله سالهای 1357 تا 1390 مشاهده شد نشان داد که در سالهای نخست به دلیل شرایط انقلابی و قبضه قدرت توسط انقلابیون شفافیت در محاق قرار گرفت و سپس ساختار نهادی و قانونی که در این سالها به تدریج آشکار شد نشان داد که سیستم سیاسی گرچه قایل به دموکراسی و مردم سالاری است؛ اما به دلیل ضعف های نهادی و ساختاری نتوانسته است، شفافیت را تحقق بخشد.

    کلیدواژگان: حکمرانی مطلوب، شفافیت، پاسخگویی، حاکمیت قانون
  • محمدباقر قالیباف، سید عباس احمدی، یاشار ذکی، فرامرز عظیمی* صفحات 67-94

    کلانشهر تهران به عنوان پایتخت و بزرگترین شهر کشور، نیازمند مدیریت کارآمدتر و بهینه ای است که در طیف وسیع پیشنهادات مدیریتی رویکردهای تمرکزگرا تا تمرکززدا، الگوی حکمرانی نیمه متمرکز پیشنهاد کاربردی متفاوتی برای اداره بهتر آن مطرح و مورد ادعا است. از سوی دیگر، با توجه به اینکه توزیع فضایی قدرت، کانون تغییراتی است که الگوی نیمه متمرکز با تحول آن، امکان گذار به اداره کارآمد شهر تهران را رقم خواهد زد، پژوهش حاضر با تکیه بر آن، تلاش دارد به بررسی توزیع فضایی قدرت و اولویت های کاربردی آن در این کلانشهر بپردازد. موضوع اصلی مقاله حاضر عبارت است از ارایه اولویت های توزیع فضایی قدرت برای اداره شهر تهران با رویکرد نیمه متمرکز. در این راستا سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه در گذار از الگوی متمرکز کنونی به نیمه متمرکز، توزیع فضایی قدرت در شهر تهران، با چه مشخصاتی در ابعاد چهارگانه اجرایی، قضایی، تقنینی و امنیتی قابل ارایه است؟ در پاسخ به سوال اصلی پژوهش، این فرضیه مطرح است که «به نظر می رسد تفکیک امور حاکمیتی از امور محلی در چهار بعد اجرایی، قضایی، امنیتی و تقنینی، مهمترین اولویت توزیع فضایی قدرت برای اداره شهر تهران در قالب الگوی نیمه متمرکز است». روش پژوهش، کمی و با توجه به هدف، کاربردی و از نوع حل مسئله است و برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل 44 نفر از اعضای هیات علمی رشته جغرافیای سیاسی در سطح دانشگاه های تهران و مدیران ارشد شهرداری تهران است که حداقل مدرک دانشگاهی آن ها کارشناسی ارشد و روش نمونه گیری، گلوله برفی و ابزار اندازه گیری پرسشنامه است. یافته های پژوهش مهمترین اولویت های اداره شهر تهران مبتنی بر رویکرد نیمه متمرکز را با محوریت توزیع فضایی قدرت در ابعاد تقنینی، اجرایی، قضایی و امنیتی کلانشهر تهران ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: الگوی نیمه متمرکز، توزیع فضایی قدرت، تولی گری و تصدی گری
  • سید شمس الدین صادقی، زینب شریفی، سمیرا مرادی*، حمیدرضا حشمتی جدید صفحات 95-124

    یکی از مباحث مطرح در نظریه ها و مکاتب روابط بین الملل و ژیوپلیتیک، بحث سرچشمه های منازعه و تطویل اختلافات میان دولت هاست. از آن جا که تنش و منازعه بین دولت ها و حکومت ها همواره در سطوح و ابعاد مختلف رخ داده و در آینده نیز شاهد آن خواهیم بود، صاحب نظران و نظریه پردازان مکاتب مختلف روابط بین الملل و ژیوپلیتیک به شیوه های مختلف سعی کرده اند ریشه ها و عوامل ایجاد کننده مناقشه و منازعات بین المللی را شناسایی و تبیین نمایند. با توجه به اینکه، یکی از نظریه های مطرح در میان نظریات ژیوپلیتیک نیز، «مدل های پوتیتکای پیتر هاگت» می باشد، بر این اساس، تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیلی در پی بررسی این سوال اساسی است، که آیا منابع جغرافیایی تنش های بین المللی در میان دو کشور ایران و عراق، با عوامل دوازده گانه مدل های پوتیتکای هاگت قابل تطبیق می باشد؟ مطابق یافته های تحقیق، از دوازده عاملی که هاگت به عنوان منابع جغرافیایی تنش زا نام می برد، هفت مورد از آن به وضوح در روابط دو کشور ایران و عراق مشاهده می شود. ابزار گردآوری اطلاعات نیز در این پژوهش کتابخانه ای و همچنین مراجعه به فصلنامه های تخصصی می باشد. با توجه به مدل ارایه شده هاگت در این مقاله، و معیارهای ژیوپلیتیکی مطرح شده در آن، عوامل ژیوپلیتیکی در ایجاد تنش بین دو کشور ایران و عراق نقش داشته و در نهایت منجر به جنگ بین آنها شده است.

    کلیدواژگان: مدل های پوتیتکای هاگت، منازعات منطقه ای، ژئوپلیتیک، جنگ، ایران، عراق
  • محمدرضا شجاعی فر*، محمود رضا انوری، معصومه حافظ رضازاده صفحات 125-147

    یکی از ابعاد مهم در ارتقای کیفیت محیط شهری، حس تعلق به مکان است و از مباحث مهم در برنامه ریزی شهری است. به گونه ای که حس تعلق بالای شهروندان به محله، منطقه و شهر خود، از جهات گوناگون برای توسعه و پیشرفت شهرها بسیار سودمند است. هدف از این پژوهش بررسی مولفه های حس تعلق مکان بر کیفیت محیطی مناطق شهر زاهدان می باشد. با توجه به هدف پژوهش، نوع پژوهش کاربردی با روش توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش به منظور بررسی حس تعلق مکان 32 شاخص تعیین گردید. با توجه به نتایج تحلیل عاملی- تاییدی که در محیط Amos 24  صورت گرفت، این شاخص ها در قالب 6 مولفه اصلی پیوندهای عاطفی، تداوم، مشارکت و اثرگذاری، هویت و ارزش ها، پیوندهای اجتماعی و پیوندهای عملی طبقه بندی گردید. سپس برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزارهای SPSS24 و AMOS24 استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین میزان مولفه پیوند عاطفی، مولفه میزان تداوم، مولفه هویت و ارزش ها، مولفه پیوند اجتماعی، مولفه مشارکت و اثرگذاری و همچنین مولفه پیوندهای عملی مربوط به منطقه چهار شهر زاهدان (به ترتیب با ارزش 3.52، 3.39، 3.51، 3.50، 3.51 و 3.52) می باشد.

    کلیدواژگان: تعلق مکان، کیفیت محیط شهر، ی زاهدان، AMOS، GIS
|
  • Zahra Akbari, Mohsen Khalili *, Seid Ahmad Fateminejad Pages 1-23

    The issue of Iran's nuclear program from 2002 to 2015, due to its political and economic consequences, has been one of the most important issues in Iranian foreign policy after the Islamic Revolution. The program involved three presidential Periods, Khatami, Ahmadinejad and Rouhani after the revolution. The present Thesis draws on the theory of a possible agreement area, as well as using the comparative historical method to examine the nuclear program in these three presidential periods (Khatami, Ahmadinejad and Rouhani). Accordingly, the main question of this Research is why, during the two presidential and presidential events of Khatami and Ahmadinejad, the negotiations between Iran and the Western powers did not end to the comprehensive nuclear deal, but during the presidential term, Rouhani led the negotiations to a comprehensive nuclear agreement. In response to this main question, the hypothesis of this Research is that unclear strategies and tactics in two internal and external environments (Iran and the 5 + 1 group) in the three presidential years (Khatami and Ahmadinejad and Rouhani) led to two different achievements (disagreement and agreement) in Iran's nuclear program. The results of the research shows that in the era of Mohammad Khatami, the excessive flexibility of Iran believed that Western countries had little need to cope with Iran. During the Ahmadinejad era, due to his aggressive foreign policy, the opportunity was given to the United States to accompany the European Union, and even China and Russia, and pass unprecedented sanctions resolutions against Iran in the UN Security Council. But during his Hassan Rouhani period, he used the experiences of previous governments to try to moderate the path. This policy led the Iranian side to rethink its policies, which made it possible to reach a comprehensive nuclear deal.

  • Morad Kavianirad * Pages 24-46

    Reduced rainfall and increased consumption, along with the inefficiency of water resource management, has greatly affected the security of the countries on the desert strip of the world So that dehydration threatens their security, livelihoods and the environment severely. This situation has brought water into Power relations of Political-spatial units On a sub-national and transnational scale. Meanwhile, Iran is among the countries on the dry belt of the world, where the vast portion of renewable has ended its water resources. Available data show that the Zayandeh Rood Basin has been decreasing in the last two decades, and has ended most of its water. The efforts of the authorities in Subnational scale for water supply has exacerbated the difference in the interests of citizens. The data of the present article, which is of a practical nature, has been gathered in a library manner and reviewed by the most visited provincial sites Based on the assumption that partial approach to water issues has led to The positions of the administrators of each province in the Zayandeh Rood Basin are related to appear The geographical position superior and inferior of the province. The result of the article shows that there is a relationship between the geographic location of the province and the statement of the position of Authorities and practitioners in the form of hydro-political relations.

  • Maral Darbandi *, MohammadJavad Hagh Shenas Pages 47-66

    "Good Governance or Favorable Governance" was originally created in the United Nations Charter and International Law and nurtured in the light of UN support. All definitions of governance represent a broader concept of government. The new use of the word includes three institutions of government, civil society and the private sector in addition to the state institution. The task of good governance is to co-operate and coordinate between these sectors. In the meantime, transparency is a must in all areas of good governance. The present study, using analytical-descriptive method, seeks to investigate transparency in the Islamic Republic of Iran with or without good governance.The results of the analysis showed that transparency could not emerge in the first ten years of the Islamic Republic of Iran from 1979 to 1989 due to the two characteristics of war conditions and the presence of Imam Khomeini's charismatic personality. In the period from 1989 to 1997, transparency could not be realized because of focusing on economic activities and starting the process of growth of the middle class. During Khatami's presidency, despite hopes for transparency, this was not achieved due to the weakness of civil society and the resistance of political power. With Ahmadinejad's victory in the election, a return to revolutionary slogans and radical demands for justice and arrogance was taking place. What was observed in the study of transparency between 1977 and 2011 shows that because of the revolutionary conditions and the seizure of power by the revolutionaries, transparency was in place, and it has become increasingly clear that the political system, although committed to democracy, has failed to achieve transparency over the years due to institutional and structural weaknesses.

  • Bagher Ghalibaf, Seyyed Abbas Ahmadi, Yashar Zaki, Faramarz Azimi * Pages 67-94

    As the capital and largest city of Tehran, the metropolis of Tehran needs more efficient and efficient management. In the wide range of managerial proposals, centralized to decentralized approaches, the semi-centralized governance model is proposed and claimed. On the other hand, considering that the spatial distribution of power is the focus of changes that the semi-centralized model with its transformation will determine the possibility of transition to efficient management of Tehran, the present study, relying on it, tries to examine the spatial distribution of power. And its practical priorities in this metropolis. The main topic of this article is to present the priorities of spatial distribution of power for the management of the city of Tehran with a semi-centralized approach. In this regard, the main question of the research is that in the transition from the current centralized to semi-centralized model, the spatial distribution of power in Tehran, with what characteristics can be presented in the four dimensions of executive, judicial, legislative and security? In response to the main question of the research, the hypothesis is that "it seems that the separation of governance from local affairs in four dimensions: executive, judicial, security and legislative, is the most important priority of spatial distribution of power for governing Tehran in a semi-centralized model." . The research method is quantitative and, according to the purpose, practical and problem-solving type, and library and field methods have been used to collect information. The statistical population of this study includes 44 faculty members in the field of political geography at Tehran universities and senior managers of Tehran Municipality, whose minimum university degree is master's degree and sampling method, snowball and questionnaire measuring tool. The research findings provide the most important priorities of the Tehran city administration based on a semi-centralized approach with a focus on the spatial distribution of power in the legislative, executive, judicial and security dimensions of the metropolis of Tehran.

  • Samira Moradi * Pages 95-124
    Introduction

    On of the topics in the discussied theories and schools of international relations and geopolitics is discussion of the sources of conflictand the prolongation of disputes between Stats. Because tensions and conflicts between stats and goernments have always occurred at different levels and dimensions, and we will see it in the future, expert and theorists of different schools of internationalrelation and geopolitics have tried in different ways to establish the roots amd factors, identify and explain international conflicts. Given that one of the theories among geopolitical theories is the model Peter Hoggets putitka accordingly, the present study, with its descriptive – analytical rejection, sought to examine the fundamental question of whether the geographical sources of tension can inter nationals between iran and Iraq be adapted to the twelve factors of the putitka?                                                                                  

    Methodology

    the data collection tool in this research is library and also referring to specialized quarterly journals.                                                                                         

    discussion

    according to the research findings, of the twelve factors that hogget cites as stressful geographical resources, seven of them are clearly seen in the realations between iran and Iraq.                                                                                                       

    Result

    According to the model presented by Hagget in this article, geopolitical factors have played a role in creating tension between iran and Iraq and eventually led to a war between them.

  • Mohammad Reza Shojaeifar *, Mohamod Reza Anvari, Masoumeh Hafez Reza Zadeh Pages 125-147

    One of the important dimensions in improving the quality of urban environment is the sense of belonging to a place and it is one of the important issues in urban planning so that citizens' high sense of belonging to their neighborhood, region and city is very beneficial to the development of cities in different ways. The purpose of this study is to investigate the components of sense of belonging to a location on the environmental quality of Zahedan. Based on the purpose of the study, this study is an applied study using descriptive-analytical method. In this study, in order to study the sense of belonging, 32 indicators were determined. Based on the results of factor-confirmation analysis performed in Amos 24 environment, these indicators were classified in the form of six principal components of emotional bonds, continuity, participation and effectiveness, identity and values, social bonds and practical links. SPSS24 and AMOS24 software were used to analyze the data. The results of this study indicated that the maximum amount of emotional bond component, continuity rate component, identity and values ​​component, social bond component, participation and effectiveness component, as well as practical bond component are related to four cities in Zahedan region ( with the value of 3.52, 3.51, 3.50, 3.51, 3.39, and 3.52, respectively.