فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای سیاسی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1402)

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی فیروزی*، سید هادی زرقانی، هادی اعظمی، زهرا نسیمی صفحات 1-18

    مناطق جغرافیایی در طول تاریخ با نام های متعدد ذکر گردیده است. معمولا تا قبل از تشکیل دولت - ملت ها در منطقه خاورمیانه، نام ها به صورت طبیعی انتخاب می شدند و استفاده از آنها بدان نام نیز ادامه می یافت. اما، بعد از تشکیل دولت - ملت های مدرن در خاورمیانه و رواج ملی گرایی در این منطقه، در راستای ملت سازی در تمامی کشورهای منطقه، نام های خاص به جای نام هایی که به صورت طبیعی و در طول تاریخ ایجادشده بود، تاکید شد. این موضوع برای خلیج فارس نیز صدق می کند. بیشترین نام مورداستفاده برای خلیج فارس در متون و نقشه های تاریخی مخصوصا غربی، خلیج فارس و یا بحر فارس بوده است. در این رابطه، علی رغم تحقیقات زیادی که در خصوص نام خلیج فارس انجام گرفته شده است، به ندرت تحقیقات مرتبط در رابطه با مدخل خلیج فارس در فرهنگ ها و دانشنامه های عثمانی انجام شده است. ازاین رو، این پژوهش در تلاش است با روش تحلیلی  و توصیفی، به ترجمه و بررسی مدخل های مربوط به خلیج فارس در فرهنگ ها و دانشنامه های معتبر اواخر عثمانی و اوایل ترکیه نوین به منظور ارائه اطلاعات تاریخی در مورد خلیج فارس بپردازد. در این راستا مدخل های مرتبط با خلیج فارس در هفت نمونه از فرهنگ ها و دانشنامه های عثمانی و ترکیه نوین موردبررسی و تحلیل قرارگرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد، مدخل خلیج فارس جایگاه ویژه در متون فوق داشته است و برای نام خلیج فارس، هر دو نام بحر فارس و بصره کورفزی یا خلیج بصره مورداستفاده قرارگرفته و ارجحیتی در استفاده از آن، حداقل در منابع بررسی شده فوق دیده نمی شود. کاربرد خلیج بصره در دوره عثمانی بیشتر به دلیل وصل امپراتوری عثمانی از طرف بصره به خلیج فارس صرفا در دوره دولت عثمانی بوده است. ولی خلیج فارس هم قبل و هم در آن دوران و همچنین دوران بعد از عثمانی نیز همیشه مورداستفاده قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، خلیج بصره، فرهنگ، دانشنامه، دولت عثمانی
  • بهادر زارعی، سید مهدی موسوی شهیدی *، مسعود مصدق صفحات 19-62

    تایوان یکی از کشورهایی است که سازمان ملل متحد استقلال سیاسی و حقوقی آن را به رسمیت نمی شناسد و دلیل اصلی آن را مخالفت چین از این کشور به عنوان یک واحد سیاسی مستقل در عرصه جغرافیای سیاسی جهان و نهادهای بین المللی است. چین تایوان را جزیره ای متعلق به خود می داند که توسط دولتی یاغی به مدت حدود هشت دهه اداره می شود و خواه ناخواه مانند هنگ کنگ و ماکائو باید به دامن سرزمین و ملت بزرگ چین بازگردد و چین واحد را شکل دهند. آمریکا به عنوان یکی از بزرگ ترین بازیگران منطقه پاسیفیک نگرش استفاده از زور را در روابط چین و تایوان رد می کند و همواره در کنار تایوان قرار داشته و زمینه ساز شکل گیری یک چالش ژئوپلیتیکی بین دو کشور و حتی کشورهای منطقه پاسیفیک را فراهم ساخته است. هدف این پژوهش بررسی موفقیت ژئواکونومیکی تایوان به عنوان یکی از ببرهای اقتصادی آسیا و هم زمان چالش ژئوپلیتیکی این کشور با چین و مداخلات آمریکا از طریق همکاری با تایوان در ابعاد نظامی، سیاسی و اقتصادی است تا از این طریق بتواند هم به منافع منطقه ای و ملی خود در ابعاد ذکرشده دست یابد و هم اینکه به عنوان ابزاری علیه چین و مهار و درگیر ساختن چین و کند ساختن توسعه اقتصادی و نظامی بهره ببرد و امکان حضور در منطقه پاسیفیک را فراهم و امتیازات لازم از این کشور دریافت نماید. روش این پژوهش تحلیلی – مقایسه ای و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و استفاده از متون و منابع داخلی و خارجی بوده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که چین تحت هیچ شرایطی از حقوق خود بر تایوان دست نخواهد کشید و با افزایش قدرت نظامی، اقتصادی، تکنولوژیک و سیاسی در عرصه ملی و بین المللی فشار بر تایوان را افزایش خواهد داد و حتی برای تحقق خواسته خود یعنی الحاق تایوان به کشور مادر حاضر به ورود به جنگ با تایوان و آمریکا نیز خواهد بود، آمریکا نیز با تسلط بر منطقه پاسیفیک تمام تلاش و ظرفیت خود را برای ممانعت از الحاق تایوان به چین از بعد داخلی و بین المللی برای کنترل و نظارت بر چین به کار خواهد بست. از سوی دیگر آمریکا نیز برای دفاع از تایوان تمام قد ایستاده و حاضر به پرداخت هر نوع هزینه ای حتی ورود به جنگ با چین است.

    کلیدواژگان: رقابت ژئوپلیتیکی، موفقیت ژئواکونومیکی، چالش تایوان، رقابت چین و آمریکا
  • مصطفی قادری حاجت *، مجید دیاری صالح، احمد عبدالله زیاد صفحات 63-86

    همگرایی گروه های قومی-مذهبی، موضوعی متفاوت در زمینه تقویت مناسبات بین کشورهاست. ج.ا.ایران و جمهوری عراق، دو کشوری هستند که جمعیت قابل توجهی از شیعیان جهان را در خود جای داده اند. در ایران، شیعیان موفق به نظام سازی شده و در عراق، از سال 2003 به بعد، حائز نقشی مهم در ساختار نظام عراق شده اند. از آنجا که شیعیان و ایدئولوژی تشیع در دو سیستم سیاسی، نقش تاثیرگذار را دارند فهم عوامل همگرایی و عوامل واگرایی، موضوعی شایسته توجه در روابط دو جامعه است. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی، با بکارگیری روش دلفی و AHP ضمن بهره گیری از داده های کتابخانه ای و یافته های میدانی بدنبال پاسخ به این سوال است که چه عواملی موجب همگرایی و واگرایی شیعیان ایران و عراق می باشند؟ یافته ها نشان می دهد فرهنگ مشترک مبتنی بر عقاید شیعی از جمله موضوع عتبات عالیات در کنار منافع عمده سیاسی مانند اهمیت حفظ قدرت احزاب و جریان های شیعی در ساختار سیاسی عراق و اقتصادی مانند تجارت، بازسازی عراق و امنیتی متبلور در مقابله با تهدیدات مشترک عوامل اصلی همگرایی شیعیان ایران و عراق محسوب می شود. در مقابل عواملی مانند معادلات داخلی دو کشور از جمله رقابت های درونی احزاب شیعه در عراق و وجود جریان غرب گرا و شرق گرا در ایران همچنین تاثیر بازیگران خارجی، عوامل اصلی واگرایی شیعیان ایران و عراق تلقی می شوند. اگرچه در شرایط کنونی وزن عوامل همگرا از عوامل واگرا بیشتر می باشد، اما این برتری شکننده می باشد.

    کلیدواژگان: همگرایی، واگرایی، شیعیان ایران، شیعیان عراق
  • مرضیه هنری چوبر، مرتضی قورچی * صفحات 87-110

    منطقه شمال آفریقا و کشور لیبی ازجمله مناطق جغرافیایی پیرامونی برای ایران هستند که جمهوری اسلامی ایران در آن سطحی از علایق ژئوپلیتیکی را دارا بوده است. این علایق ژئوپلیتیکی اما به واسطه فاصله جغرافیایی زیاد به صورت قابل توجهی با کنش ژئوپلیتیک ایران در منطقه همراه نبوده است. به بیان دیگر هرچند موقعیت راهبردی شمال آفریقا به مثابه یک مشوق سبب جلب توجه ایران به این منطقه شده است، اما محدودیت های جغرافیایی مانع از آن شده است که جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با سایر مناطق جغرافیایی پیرامونی حضور فعالی در این منطقه داشته باشد. بااین وجود فقدان حضور ملموس ایران در این منطقه را نمی توان به صراحت به معنای بی اهمیت بودن منطقه شمال آفریقا برای گفتمان ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران دانست. همین موضوع باعث شده است که نویسندگان این پژوهش تلاش نمایند تا به دنبال پاسخگویی به این پرسش ها باشد که منطقه شمال آفریقا و به ویژه کشور لیبی در گفتمان ژئوپلیتیکی ایران از چه جایگاهی برخوردار هستند و در طول زمان تغییرات احتمالی در گفتمان ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران نسبت به این منطقه چه بوده است؟ برای پاسخگویی به این پرسش در این مقاله گفتمان های ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران در قبال لیبی در قالب 5 دوره مختلف موردبررسی قرارگرفته است. یافته های این پژوهش نشان دهنده آن است که از زمان شکل گیری جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر رویکرد آرمان گرایی و علایق رهبران سیاسی ایران برای همراه نمودن سایر حکومت های انقلابی سطحی از همراهی میان لیبی و ایران قابل مشاهده بوده است و این روند تا پایان دوره نخست (1368) ادامه داشته است. اما در دوره های بعدی تحت تاثیر گرایش نسبی بخشی از بدنه تصمیم ساز در سیاست خارجی ایران به سمت واقع گرایی نقش و اهمیت لیبی در گفتمان ژئوپلیتیکی ایران به مرور کاسته شده است. بااین وجود تحت تاثیر برخی عوامل ژئوپلیتیکی و خیزش مجدد رویکردهای آرمان گرایانه و انقلابی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران لیبی در گفتمان ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران بخشی از اهمیت سابق خود را بازیافته است.

    کلیدواژگان: گفتمان های ژئوپلیتیکی، امر سیاسی، شمال آفریقا، لیبی
  • ابوالقاسم شهریاری *، سارا اکبری، محدثه جزائی صفحات 111-130

    مفهوم شکنندگی دولت ازجمله کلیدواژه هایی است که در دوران پس از جنگ جهانی دوم و به ویژه پس از پایان جنگ سرد، در علوم سیاسی مورد توجه قرار گرفت. آسیای مرکزی نیز از جمله مناطق جغرافیایی بوده است که دیدگاه ها و تحلیل های فراوانی را درباره دولت های موجود در این منطقه و شکنندگی آنها برانگیخته است. اما بایست توجه نمود که مسیرهایی که منجر به شکننده شدن دولت ها می شوند،یکتا نبوده و می توان الگوهای متفاوتی را از مسیرهایی که به شکنندگی دولت ها منتهی می شوند، متصور شد. سوال اصلی تحقیق حاضر، اول این است که «وضعیت شکنندگی دولت های آسیای مرکزی چگونه است؟» و دو دیگر اینکه، «ویژگی مسیرهای علی ای که به شکنندگی دولت های آسیای مرکزی منتهی می شوند، چیست؟». با توجه به ماهیت اکتشافی سوال اصلی تحقیق نیز، فرضیه ای ارائه نشده و به تفسیر نتایج پرداخته شده است. برای پاسخ به سوال های مورد نظر، با سود جستن از منطق فازی، مسیرهای علی ای که از ترکیب چندین عامل ایجاد می شوند، مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه بررسی نیز نشان می دهد که 5 دولت در کشورهای آسیای مرکزی جزء دولت های شکننده هستند و 5 مسیر علی را در میان آنها می توان مورد شناسایی قرار داد. همچنین در میان عوامل موجود در میان این مسیرهای علی، عدم مشروعیت دولت و وجود گروه های متعارض را می توان به عنوان شروط ناکازم شکنندگی دولت های آسیای مرکزی، شناسایی نمود.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، شکنندگی دولت، منطق فازی
  • منصوره دسترنج *، فوژان امیری صفحات 131-153

    قاچاق کالا از جرائم مهمی است که اکثر کشورها به گونه های مختلف با آن سروکار دارند. همچنین قاچاق کالا پدیده ای شوم است که تاثیرات مخرب و خسارت های جبران ناپذیری را در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و... وارد می کند. پیش شرط اساسی برای مبارزه با قاچاق، شناسایی عواملی است که منجر به شکل گیری آن می شود. این پژوهش باهدف تبیین و بررسی علل وابسته به تمایل و همچنین گسترش پدیده قاچاق کالا در استان هرمزگان انجام شده است. جامعه آماری شامل قاچاقچیان دارای سابقه قاچاق کالا در استان هرمزگان که به صورت کل شمار 200 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. این تحقیق با روش پیمایشی و با استفاده از تکنیک پرسشنامه انجام گرفته است. پس از جمع آوری پرسشنامه‏ها، داده‏ها به وسیله نرم افزار آماری spss تجزیه وتحلیل شده است. جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون های رگرسیون و تحلیل واریانس استفاده شده است. ابتدا جدول های مربوط به آزمون فرضیه ها، محاسبه و سپس معادله پیش بینی مربوط به رابطه متغیرهای مستقل تاثیرگذار بر گسترش و گرایش به قاچاق کالا، محاسبه گردیده است. نتایج تحقیق نشان داده است متغیرهای سن، تحصیلات، عوامل اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، ساختاری، اجرایی-مدیریتی و جغرافیایی با گسترش وگرایش به قاچاق کالا رابطه معنادار داشته است. از میان عوامل تاثیرگذار، عوامل اقتصادی دارای بالاترین تاثیر و عوامل سیاسی دارای کمترین تاثیر بر گسترش قاچاق کالا می باشد. تحلیل رگرسیون مرحله به مرحله نشان داده است که متغیرهای عوامل ساختاری، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، جغرافیایی و اجرایی-مدیریتی، 000/1 درصد از تغییرهای واریانس گسترش و گرایش به قاچاق کالا را تبیین می نمایند.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، جرم قاچاق کالا، پیامد قاچاق کالا، واردات قاچاق
|
  • Mortaza Firuzi *, Seyed Hadi Zarghani, Hadi Azami, zahra nasimi Pages 1-18

    There have been many changes in geographical names throughout history. After the formation of the modern nation-state in the Middle East and then the spread of nationalism in the region, geographical names played a significant role in their national identity. This method of naming also holds true for the name of the Persian Gulf. The name of the Persian Gulf has been used as the most common name in history. In this respect, despite a great deal of research on the name of the Persian Gulf, there has been little research linked to the Persian Gulf entry in Ottoman and Turkish lexicons and encyclopedias.
    This paper focuses on the entries of the Persian Gulf in early modern Turkey and the Ottoman lexicon and encyclopedia, which were written before the establishing of modern nation-states in the Middle East. This research is new to his field, as no research was found regarding the Persian Gulf entry in the Turkish and Ottoman lexicons and encyclopedias. In this research, by adopting a descriptive-analytic method, the associated entries in the seven Turkish and Ottoman sources were translated and analyzed.
    The results of this study show that the entries of the Persian Gulf hold a special place in modern Turkish and Ottoman sources. When it comes to the Persian Gulf, they used Baṣra Körfezi, Baḥr-i Fârs, and ʿAcem. These names are equal to one another, and there is no preference for their use. Furthermore, it was only used in the Ottoman era. However, the Persian Gulf has always been used both before and during this period, and also in the post-Ottoman period.

    Keywords: Persian Gulf, Baṣra Körfezi, Lexicons, Encyclopedias, Ottoman Empire
  • Bahador Zarei, Mehdi Mousavi *, Masoud Mosadegh Pages 19-62

    Taiwan is one of the countries whose political and legal independence is not recognized by the United Nations, and the main reason is China's opposition to this country as an independent political entity in the international arena and institutions such as the United Nations. China considers Taiwan an island owned by a rebellious government within the last seven decades and, like Hong Kong and Macau, it must return to the territory of the great Chinese nation and people, but the United States rejects this view and it has always supported Taiwan and has paved the way for the formation of a geopolitical challenge between the two countries and even the countries of the Pacific region. The purpose of this study is to examine the economic success of Taiwan as the fifth largest economy in Asia and its geopolitical challenge with China and US intervention through cooperation with Taiwan in military, political and economic dimensions in order to achieve its national interests in these dimensions, to use it as a tool against China, to contain and engage China, and to slow down economic and military development, as well as to enable its presence in the Pacific.  A descriptive –analytic research method was used. The data were collected through library research including national and international resources. The findings of this study show that China will not relinquish its rights over Taiwan under any circumstances and will enhance pressure on Taiwan by increasing its military, economic, technological and political power in the national and international arenas to fulfill its aim which is adding Tiwan to China even if through war with  with Taiwan and the United States, By mastering the Pacific logic, the United States will use all its efforts and capacity to prevent Taiwan's accession to China, both domestically and internationally, to control and monitor China. The United States, on the other hand, is committed to defending Taiwan and is willing to pay any price, even a war with China.

    Keywords: China, USA, Taiwan challenge, economic success, China -US competition
  • Ghaderi Hajat Mostafa *, Majid Diyari Salih, Ziyad Ahmed Abdullah Pages 63-86

    The convergence of ethnic-religious groups is a different issue in the field of strengthening relations between countries. The Islamic Republic of Iran and the Republic of Iraq are two countries that have a significant population of Shiites in the world. In Iran, Shiites have succeeded in building a system, and in Iraq, since 2003, they have played an important role in the structure of the Iraqi system. Since Shiites and Shiite ideology play an influential role in the two political systems, understanding the factors of convergence and divergence is an issue worthy of attention in the relations between the two societies. Using descriptive and analytical methods, using Delphi and AHP methods while using library data and field findings, this article seeks to answer the question of what factors cause the convergence and divergence of Shiites in Iran and Iraq. The findings show that the common culture based on Shiite beliefs, including the issue of honoring the Supremes, in addition to major political interests, such as the importance of maintaining the power of Shiite parties and currents in the political and economic structure of Iraq, such as trade, the reconstruction of Iraq, and crystallized security in dealing with the common threats of factors They are considered to be the main convergence of the Shiites of Iran and Iraq. In contrast, factors such as the internal equations of the two countries, including the internal rivalries of the Shiite parties in Iraq and the existence of Western and Eastern trends in Iran, as well as the influence of foreign actors, are considered the main factors of the divergence of the Shiites of Iran and Iraq. Although in the current situation, the weight of convergent factors is more than divergent factors, this superiority is fragile and can lead to divergence.

    Keywords: convergence, divergence, Shiites of Iran, Shiites of Iraq
  • Marzieh HonariCHoobar, Morteza Ghourchi * Pages 87-110

    The Islamic Republic of Iran's discourse in foreign policy and in relation to the North African region has experienced different trends in the periods of sacred defense, construction, reforms, kindness, planning and hope, according to the prevailing conditions in the country. Iran has always tried to adopt appropriate policies towards North Africa and the countries of this region, especially Libya. The North African region, due to its rich energy resources and geopolitical and geostrategic position, has always witnessed the open and hidden interference of regional and extra-regional powers throughout history, on the other hand, Iran is also a regional power that has common ideological grounds. With the countries of the North African region, it is trying to play a role as an active activist in this region. The present study tries to explain the position of North Africa in the geopolitical discourses of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran by using the discourse analysis approach to explain the geopolitical discourses of the mentioned periods by using the discourse analysis method, which is a descriptive and analytical method, and how the geopolitical discourses of different eras are formed using conceptual models, and then suggests a foreign policy that is compatible with the geopolitical discourse in order to achieve maximum national interests for Iran's future relations with Libya.

    Keywords: Geopolitical discourses, Concept of the political, North Africa, Libya
  • Aboalghasem Shahryari *, Sara Akbari, Mohadeseh Jazaei Pages 111-130

    The concept of the fragility of the state is one of the key words in the political sciences that were considered in the post-World War II period, and especially after the end of the Cold War. The Central Asia has also been one of the geographic regions that has sparked many views and analyzes on the states in the region and their fragility. But it should be noted that the paths that lead to the fragility of governments are not the same, and it is possible to draw different patterns from the ways leading to the fragility of the state. According to this the main research question are, what is the state of fragility in the Central Asia? What are the characteristics of paths that lead to the fragility of the Central Asiaern states? Considering the exploratory nature of the main research question, no hypotheses have been presented and interpreted for the results. To answer the questions, with the benefit of fuzzy logic, the top paths that are created by the combination of several factors are examined. The survey also shows that 10 governments in the Central Asia are fragile states and can identify four causal paths among them. Also, among the factors involved in these causal paths, the government's lack of legitimacy and the existence of conflicting groups can be identified as an unnecessary imperative for the fragile states of the Central Asia.

    Keywords: Central Asia, government fragility, fuzzy logic
  • Mansooreh Dastranj *, Foujan Amiri Pages 131-153
    Background and Aim

    Smuggling of goods is one of the important crimes that most countries deal with in different ways. It is an ominous phenomenon that causes irreparable effects and damages in various dimensions economic, social, security, etc… on the body of the society. The basic prerequisite for combating smuggling, is to identify the factors that lead to its formation. This research was conducted with the aim of investigating and identifying the causes and factors related to the tendency and expansion of smuggling in Hormozgan province.

    Method

    The statistical population includes smugglers with a history of goods smuggling in Hormozgan province, who were selected as a sample by a total number of 200 people using a targeted and available sampling method. This research was done by survey method and using questionnaire technique. After collecting the questionnaires, the data was analyzed by SPSS statistical software. To check the research hypotheses were used of Regression tests and analysis of variance. First, the tables related to the hypothesis test were calculated, and then the prediction equation related to the relationship between the independent variables affecting the expansion and tendency to smuggling goods was calculated.

    Results

    The results of the research showed that the variables of age, education, socio-cultural, economic, political, structural, executive-managerial and geographical factors have a significant relationship with the expansion and tendency of smuggling goods. Among the influential factors, economic factors have the highest impact and political factors have the least impact on the spread of goods smuggling. The step-by-step regression analysis showed that structural, political, economic, socio-cultural, geographic and executive-management variables explain 1.000% of the changes in the variance of expansion and tendency to smuggling.

    Keywords: Goods smuggling, the crime of goods smuggling, consequences of goods smuggling, smuggling imports