فهرست مطالب

روانشناسی و روانپزشکی شناخت - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 36، امرداد و شهریور 1400)

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 36، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم مدرس، سحر امامقلی*، سهیل رحیمی صفحات 1-12
    مقدمه

    شناخت درمانی افکار منفی زنان باردار را کاهش داده و احتمال سازگاری با زایمان طبیعی را افزایش می دهد.

    هدف

    مطالعه فوق با هدف تعیین تاثیر شناخت درمانی مبتنی برذهن آگاهی بر خودکارآمدی در سازگاری زنان باردار با زایمان طبیعی انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مداخله نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان های کمالی و مراکز جامع سلامت شهر کرج وابسته به دانشگاه علوم پزشکی البرز از بهمن ماه 1398 تا تیر ماه 1399، و نمونه ها شامل 80 زن باردار بودند که با نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. گروه شناخت درمانی، 5 جلسه 90 دقیقه ای آموزش دریافت کردند. هر دو گروه پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی سازگاری زایمان را قبل و بلافاصله بعد از اتمام مداخله تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین خودکارآمدی برای سازگاری با زایمان در گروه کنترل از 2/99 در پیش آزمون به 3/08 در پس آزمون و در گروه مداخله از 1/92 به 4/06 افزایش یافت. بعد از مداخله افزایش معنادار آماری در میانگین نمره خودکارآمدی در سازگاری با زایمان در زنان باردار گروه مداخله مشاهده شد (0/05>P) و میزان اثر مداخله درکل 0/379 بود.

    نتیجه گیری

    آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، میزان خودکارآمدی زنان باردار را در سازگاری با زایمان طبیعی افزایش داد.

    کلیدواژگان: درمان رفتاری شناختی، خودکارآمدی، زنان باردار
  • سهراب عبدی زرین*، زهرا نیکخواه سیرویی صفحات 13-24
    مقدمه

    بهزیستی روانشناختی به عنوان یکی از مولفه های روانشناسی مثبت با متغیرهای متعدد فردی و خانوادگی در حوزه روانشناسی از جمله تمایز یافتگی، ناگویی هیجانی و قدرت من در ارتباط است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی بهزیستی روانشناختی براساس تمایز یافتگی، ناگویی هیجانی و قدرت من در بین دانشجویان دانشگاه آزاد قم انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد قم در سال تحصیلی 96-1395 بودند، که نمونه ای شامل 350 نفر (195 نفر مرد و 155 نفر زن) به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تمایز یافتگی، پرسشنامه ناگویی هیجانی، 4 عامل از پرسشنامه 16 عاملی شخصیت کتل و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف بود. برای بررسی و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که تمایز یافتگی، ناگویی هیجانی و قدرت من به صورت معناداری قادر به پیش بینی 25/38 درصد از تغییرات بهزیستی روانشناختی بودند (0/001>P). همچنین بین بهزیستی روانشناختی با تمایزیافتگی و قدرت من رابطه مثبت و با ناگویی هیجانی رابطه معکوس داشت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، نقش تمایز یافتگی، ناگویی هیجانی و قدرت من در پیش بینی بهزیستی روانشناختی شایان توجه بود؛ بنابراین می توان بیان کرد سطح تمایزیافتگی و قدرت من بالاتر و ناگویی هیجانی کمتر در بهزیستی روانشناختی دانشجویان نقش دارند و از طریق شناسایی و بهبود این متغیرها در دانشجویان می توان انتظار داشت که بهزیستی روانشناختی آن ها ارتقا پیدا کند.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، ناگویی هیجانی، قدرت من، بهزیستی روانشناختی
  • آزاد مام خضری*، فرزانه میکائیلی منیع صفحات 25-38
    مقدمه

    لوموسیتی یک بازی رایانه ای برای افزایش و بهبود حافظه و کارایی مغز سالمندان است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثرات لوموسیتی بر حافظه ی فعال، حافظه ی بصری و عملکرد های اجرایی سالمندان ساکن در خانه های سالمندان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی تجربی براساس طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مسن 65-70 ساله ساکن خانه های سالمندان شهرستان بوکان، در سال 1398 بود. برخی از آن ها که قادر به خواندن و نوشتن بودند با استفاده از نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و سپس به طور تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل انتخاب شدند. در این پژوهش، به ترتیب از آزمون استروپ)(SCWT، آزمون کارت های ویسکانسین (WCST) و مقیاس حافظه ی وکسلر (WMS( برای سنجش حافظه ی فعال، حافظه ی بصری و عملکردهای اجرایی استفاده شد. در نهایت داده ها به وسیله تحلیل کوواریانس و نرم افزار آماری SPSS نسخه 24، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که لوموسیتی در حافظه ی فعال (18/856=F و 0/001=P)، حافظه ی بصری (7/97=F و 0/009=P) و عملکردهای اجرایی (9/94=F و 0/004=P)، در سطح اطمینان 0/95 معنی دار بود. همچنین نتایج نشان داد که بین میانگین پیش آزمون و پس آزمون متغیرهای مورد مطالعه تفاوت معناداری وجود دارد که نشان دهنده تاثیرات مثبت لوموسیتی بر حافظه ی فعال، حافظه ی بصری و عملکرد های اجرایی شرکت کنندگان است.

    نتیجه گیری

    از آنجا که استفاده از بازی های رایانه ای، از جمله لوموسیتی، می تواند کارکردهای اصلی شناختی مانند عملکردهای اجرایی و حافظه را بهبود بخشد؛ بنابراین توصیه می شود از این نوع بازی ها در خانه های سالمندان برای توانبخشی افراد مسن استفاده شود.

    کلیدواژگان: لوموسیتی، حافظه ی بصری، حافظه ی فعال، سالمند، عملکردهای اجرایی
  • راضیه منصوری نژاد*، نیره عبدالهی، طیبه محمودی، لیلا عبدالرسولی، یدالله زرگر صفحات 39-51
    مقدمه

    تنهایی دردناک ترین تجربه از بین همه تجارب بشری است که منجر به مشکلات روانشناختی و جسمانی شدید می شود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی، ترس از ارزیابی منفی، سرکوب فکر و ذهن آگاهی با میانجی گری خود پنهانی در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز بود.

    روش

    طرح پژوهش، همبستگی و از نوع معادلات ساختاری است. جامعه ی پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 96-1395 بود، که از بین آن ها 200 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های ذهن آگاهی (MAAS)، سیاهه سرکوب خرس سفید (WBSI)، فرم کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی (FNES)، فرم کوتاه شده مقیاس احساس تنهایی اجتماعی- عاطفی بزرگسالان (SELSA-S) و مقیاس خود پنهانی (SCS) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار AMOS و SPSS نسخه 20 و روش های آماری همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و روش بوت استراپ انجام شد.

    یافته ها

    شاخص های برازندگی مدل شامل 0/01=RMSEA، 0/99=NFI، 0/99=CFI، 0/99=IFI، 0/99=AGFI، 0/99=GFI به دست آمد که حاکی از برازندگی خوب مدل پیشنهادی است. همه اثرات غیرمستقیم ترس از ارزیابی منفی با ذهن آگاهی و سرکوب فکر با میانجی گری خود پنهانی و همچنین احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی با ذهن آگاهی و سرکوب فکر با میانجی گری خود پنهانی معنی دار شدند (≤0/001P). 

    نتیجه گیری

    ذهن آگاهی از طریق پذیرش احساسات و افکار موجب کاهش احساس تنهایی عاطفی و اجتماعی، ترس از ارزیابی منفی، سرکوب فکر و خود پنهانی می شود.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی، ترس از ارزیابی منفی، ذهن آگاهی، سرکوبی فکر، خود پنهانی
  • مجید یوسفی افراشته*، فائزه خان احمدی، ثمین معصومی صفحات 52-62
    مقدمه

    دو پدیده اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه و پرخاشگری از رایج ترین مشکلات مربوط به کودکان هستند از این رو ارزیابی اقدامات درمانی موثر در این مورد مهم است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی نوروفیدبک در افزایش توجه و کاهش پرخاشگری کودکان 9-7 سال انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین کودکان 9-7 سال که در زمستان سال 1398، جهت دریافت مداخلات درمانی به کلینیک روانشناسی کودک و نوجوان بهنود شهر قزوین مراجعه کردند 30 کودک با تشخیص قطعی اختلال به صورت در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 2/5 ماه به صورت 2 جلسه هفتگی (در مجموع 20 جلسه) تحت درمان نوروفیدبک قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری کودکان (شهیم، 1385) و فرم والد پرسشنامه کمبود توجه/ بیش فعالی (کانرز و همکاران، 1999) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد بین میانگین نمرات کمبود توجه (0/01>P) و پرخاشگری (0/01>P) (پرخاشگری آشکار و رابطه ای) در مرحله پس آزمون بعد از کنترل نمرات پیش آزمون تفاوت معنادار است؛ یعنی درمان نوروفیدبک موجب افزایش توجه و کاهش پرخاشگری (آشکار و رابطه ای) کودکان 9-7 سال شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به معنی داری نتایج می توان اثربخشی نوروفیدبک را در کاهش کمبود توجه و پرخاشگری به همه کودکان 9-7 ساله تعمیم داد و استفاده از آن را در مراکز درمانی به متخصصان توصیه کرد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، بیش فعالی، کمبود توجه، پرخاشگری، کودک
  • کیومرث ارجمند قجور*، علی اقبالی صفحات 63-75
    مقدمه

    امروزه، سوء مصرف مواد به عنوان یک پدیده ی چند وجهی، به یکی از مشکلات اساسی در جوامع تبدیل شده و اشکال مختلفی به خود گرفته است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه مدت و میزان مصرف مواد با سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار در بیماران وابسته به مواد مخدر و محرک بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران وابسته به مواد مخدر و محرک شهرستان تکاب در سال 1396 بود، که از بین آن ها 30 فرد وابسته به مواد مخدر (تریاک) و 30 فرد وابسته به مواد محرک (مت آمفتامین) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و از لحاظ برخی متغیرهای جمعیت شناختی همتاسازی شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون کامپیوتری حافظه ی آشکار، آزمون کامپیوتری تکمیل ریشه ی کلمات، مصاحبه بالینی ساختار نایافته و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آماره های توصیفی از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و نرم افزار SPSS نسخه 17 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین مدت مصرف مواد و سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار در بیماران وابسته به مواد مخدر (0/68+=r)  و مواد محرک (0/79+=r) و نیز بین میزان مصرف مواد و سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار در گروه وابسته به مواد مخدر (0/73+=r) و مواد محرک (0/81+=r) رابطه وجود دارد (0/05>P)، به طوری که با افزایش مدت مصرف و میزان مصرف، افراد وابسته به مواد مخدر و محرک سوگیری حافظه آشکار و ناآشکار بیشتری نشان می دهند، هرچند که این سوگیری در بین بیماران وابسته به مواد محرک بیشتر از گروه دیگر بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    تاکید بر فرآیندهای شناختی در بیماران وابسته به مواد از جمله سوگیری حافظه، یکی از مواردی است که می تواند در پیشگیری و مداخلات درمانی مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سوگیری، حافظه آشکار، حافظه ناآشکار، مواد مخدر، مواد محرک
  • آرزو قاسم خانلو*، اکبر عطادخت، وحید صبری صفحات 76-88
    مقدمه

    اختلال افسردگی اساسی به عنوان یکی از اختلال های شایع روانشناختی است که اغلب با بی لذتی، خلق پایین، بی حالی، حواس پرتی، تغییرات خواب و اشتها و احتمال وجود افکار خودکشی مشخص می شود.  

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر شدت افسردگی، بد تنظیمی هیجانی و طرحواره های هیجانی بیماران مبتلابه اختلال افسردگی اساسی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مبتلا به افسردگی که در سال 1399 به مراکز بهداشتی شهرستان خوی مراجعه کرده بودند. از میان آن ها 30 نفر به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. برای گروه آزمایشی جلسات درمانی یک ساعته به صورت هفتگی برگزار شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه بک (BDI-II) و پرسشنامه تنظیم هیجانی (ERQ) و پرسشنامه طرحواره های هیجانی نسخه دوم (LESS-II) جمع آوری شده و بعد از جمع آوری داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نمرات پس آزمون شدت افسردگی، سرکوبی، ارزیابی مجدد و طرحواره های هیجانی انطباقی و غیرانطباقی نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (0/001>p). اندازه اثر طرحواره درمانی هیجانی در کاهش شدت افسردگی (0/86)، سرکوبی (0/63)، ارزیابی مجدد (0/69)، طرحواره های هیجانی انطباقی (0/74) و طرحواره های هیجانی غیرانطباقی (0/78) بود.

    نتیجه گیری

    طرحواره درمانی هیجانی به عنوان درمانی نوظهور متمرکز بر هیجان می تواند به عنوان درمانی موثر و کارآ برای کاهش افسردگی، بد تنظیمی هیجانی و اصلاح طرحواره های هیجانی به کار برود.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی اساسی، تنظیم هیجان، هیجان
  • تورج سپهوند* صفحات 89-100
    مقدمه

    اضطراب یک جنبه مهم روان رنجوری است که ممکن است با متغیرهایی مانند انعطاف پذیری شناختی مرتبط باشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تبیین اضطراب فراگیر در افراد روان رنجور بر مبنای انعطاف پذیری شناختی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعه همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه اراک در سال 1398 بود که یک نمونه 300 نفری به شیوه ی نمونه گیری در دسترس از بین آن ها انتخاب شد. ابتدا مقیاس روان رنجوری پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی نیو، پرسشنامه اضطراب فراگیر اسپیتزر و همکاران و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال در مورد آن ها اجرا گردید. سپس، 70 نفر از شرکت کنندگانی که دارای نمرات بالایی براساس مقیاس روان رنجوری نیو بودند (نمره 24 و بالاتر) مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندگانه هم زمان توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مولفه های انعطاف پذیری شناختی حدود 18 درصد از واریانس اضطراب فراگیر افراد روان رنجور را پیش بینی کردند (7/141=F و 0/001>P) به طوری که درک کنترل پذیری (با ضریب بتای 0/417-) سهم معناداری در این پیش بینی داشت؛ اما جایگزین های شناختی سهم معناداری در آن نداشت.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که درک کنترل پذیری متغیر مهمی در پیش بینی اضطراب فراگیر افراد روان رنجور است که برای تعدیل اضطراب آن ها باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شناخت، انعطاف پذیری، اضطراب، روان رنجوری
  • عاطفه گشوارپور، عاتکه گشوارپور* صفحات 101-115
    مقدمه

    ارزیابی الکتروانسفالوگرام بیماران اسکیزوفرنی موضوع بسیاری از تحقیقات اخیر بوده است. با این حال، تشخیص دقیق اسکیزوفرنی با استفاده از الکتروانسفالوگرام همواره یک بحث چالش برانگیز است.

    هدف

    این مقاله با هدف بررسی اختلاف اطلاعات بین یک کانال مغزی و سایر الکترودها در دو گروه از بیماران اسکیزوفرنی و افراد سالم انجام شد. همچنین، قابلیت ویژگی های استخراجی در مسئله تفکیک دو گروه بررسی شد.

    روش 

    در مطالعه تحلیلی مشاهده ای حاضر، از 19 کانال الکتروانسفالوگرام 14 بیمار اسکیزوفرنی (7 مرد با میانگین سنی 3/3 ± 27/9 سال و 7 زن با میانگین سنی 4/1 ± 28/3 سال) که در انستیتوی روانپزشکی و مغز و اعصاب در ورشو لهستان بستری بودند، استفاده شد. به علاوه، داده های 14 فرد سالم (7 مرد و 7 زن با میانگین سنی به ترتیب 2/9 ± 26/8 و 3/4 ± 28/7 سال) به عنوان گروه کنترلی تحلیل شد. پتانسیل اطلاعات متقابل و اطلاعات متقابل کوشی- شوارتز بین هر الکترود الکتروانسفالوگرام و تمام الکترودهای دیگر محاسبه شد. با استفاده از دو استراتژی، عملکرد ماشین بردار پشتیبان مورد بررسی قرار گرفت: (1) اطلاعات متقابل یک کانال الکتروانسفالوگرام با کانال های دیگر و (2) ترکیب اطلاعات متقابل تمام کانال های مغزی.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با استفاده از اطلاعات متقابل بین کانال های الکتروانسفالوگرام، صحت تشخیص تا 100٪ افزایش می یابد. برای هر دو شاخص، اطلاعات متقابل میان کانال O2 با سایر کانال ها بالاترین عملکرد طبقه بندی را ارایه داد.

    نتیجه گیری

    این نتایج سیستم پیشنهادی را به عنوان یک سیستم برتر در مقایسه با پیشرفته ترین ابزارهای تشخیص اسکیزوفرنی الکتروانسفالوگرام معرفی می کند.

    کلیدواژگان: الکتروانسفالوگرافی، اسکیزوفرنی، تئوری اطلاعات، طبقه بندی
  • سید جواد دریادل، نیلوفر میکائیلی*، پرویز مولوی صفحات 116-127
    مقدمه

    افسردگی پس از زایمان در کاهش دلبستگی مادر و روابط خانوادگی تاثیر دارد و می تواند تهدیدی برای امنیت و بهزیستی مادر، نوزاد و سایر فرزندان باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی درمان تلفیقی فراهیجانی بر حساسیت اضطرابی و اجتناب تجربه ای در زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی و به شیوه پیش آزمون- پس آزمون دو گروهی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به مرکز سلامت گلستان شهر اردبیل در سال های 98-1397 بودند. روش نمونه گیری در دسترس بود. با استفاده از مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورگ 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه گواه) انتخاب شدند. سپس برای گروه آزمایشی، پروتکل درمان تلفیقی فراهیجانی در طول 12 جلسه اجرا و نتایج براساس مقیاس های اجتناب تجربه ای و حساسیت اضطرابی به روش آماری کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات پس آزمون حساسیت اضطرابی و اجتناب تجربه ای گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه پایین بود. به بیان دیگر درمان تلفیقی فراهیجانی بر کاهش حساسیت اضطرابی (129/89=F و 0/05>0/001=P) و اجتناب تجربه ای (229/10=F و 0/05>0/001=P) موثر است.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که درمان تلفیقی فراهیجانی، از طریق تنظیم هیجان و کاهش هیجانات منفی، رویکرد درمانی اثربخشی در کاهش حساسیت اضطرابی و اجتناب تجربه ای در زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان است.

    کلیدواژگان: هیجان، اضطراب، اجتناب تجربه ای، افسردگی پس از زایمان
  • مهسا بابائی اقدم، شاهرخ امیری*، نعیمه محب، سلمان عبدی صفحات 128-139
    مقدمه

    مسایل والدین ضمن آنکه می تواند به بروز یا تشدید اختلالات فرزندان منجر شوند از مشکلات روانی فرزندان نیز متاثر می شوند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه شدت علایم اختلالات شخصیت در والدین کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم، والدین کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و والدین کودکان سالم بود.

    روش

    پژوهش حاضر مقطعی است. جامعه پژوهش شامل کلیه والدین کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم و اختلال نقص توجه/ بیش فعالی در سال 1399 در شهر تبریز بود. تعداد 130 نفر از والدین کودکان اوتیسم، 170 نفر از والدین کودکان اختلال نقص توجه/ بیش فعال به صورت در دسترس انتخاب گردید و با 273 نفر از والدین کنترل بهنجار همتاسازی گردید. کلیه سنجش های بالینی اختلال اوتیسم، اختلال نقص توجه/ بیش فعال و هم ابتلایی اختلال روانی دیگر توسط روانپزشک کودک و نوجوان صورت گرفت. شدت علایم اختلالات شخصیت والدین با استفاده از پرسشنامه اختلال شخصیت میلون 3 سنجش گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کروسکال والیس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج آزمون کروسکال والیس، میانگین رتبه ای اختلالات شخصیت سه گروه به ترتیب والدین کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم> والدین کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعال> والدین کنترل بودند (0/01>p).

    نتیجه گیری

    والدین کودکان اوتیسم در مقایسه با والدین کودکان اختلال نقص توجه/ بیش فعال از آسیب پذیری بیشتر شدت علایم اختلالات شخصیت رنج می برند. مطالعات تکمیلی نیاز است تا متناسب با شرایط گروه ها مداخلات بالینی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت، والدین، اختلال اوتیسم، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • شیما عابدین، شیما حیدری * صفحات 140-155
    مقدمه

     سطوح مختلف بد کارکردی خانواده به عنوان عوامل خطر سلامت روان فرزندان مطرح است.

    هدف

     هدف از پژوهش حاضر، تفسیر تطبیقی آزمون نقاشی خانواده کودکان عادی و طلاق و نیز کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست (9 تا 14 ساله) با تاکید بر بررسی اضطراب، افسردگی و پرخاشگری بود.

    روش

     این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع علی مقایسه‌ای است. جامعه آماری شامل کودکان 9 تا 14 ساله خانواده‌های عادی، کودکان طلاق، بدسرپرست و بی‌سرپرست شهر تهران در سال 1399 بود. حجم نمونه شامل 50 کودک عادی و 50 کودک از سه گروه دیگر بود که براساس روش انتساب هدفمند و نمونه‌گیری در دسترس ‌تعیین شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری، آزمون اضطراب آشکار کودکان، مقیاس افسردگی و آزمون نقاشی خانواده کورمن استفاده شد. داده‌های گردآوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و از طریق آزمون تحلیل واریانس و مقایسه چندگانه شفه مورد ارزیابی قرارگرفتند.

    یافته‎ ها:

     یافته‌ها نشان داد که میان نمرات شاخص اضطراب، افسردگی و پرخاشگری کودکان و نمرات این متغیرها در آزمون نقاشی کودکان همبستگی بالایی وجود دارد (0/000=P) از سوی دیگر، نتایج آزمون تحلیل واریانس و شفه نشان داد که تفاوت معناداری میان کودکان عادی و کودکان طلاق، بدسرپرست و بی‌سرپرست وجود دارد (581/870=F و 0/000=P) و به ترتیب میزان اضطراب، افسردگی و پرخاشگری کودکان بدسرپرست (196/15)، کودکان بی‌‌سرپرست (186/69) و کودکان طلاق (174/55) بیشتر از کودکان عادی (111/94) بود.

    نتیجه‎ گیری:

     می‌توان نتیجه گرفت که کودکان خانواده‌های بدسرپرست، بی‌سرپرست و طلاق نسبت به کودکان عادی، افسرده‌تر، مضطرب‌تر و پرخاشگرتر هستند و در این میان کودکان بدسرپرست وضعیت بدتری از کودکان بی‌سرپرست و کودکان طلاق داشتند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، پرخاشگری، آزمون نقاشی، طلاق
|
  • Maryam Modarres, Sahar Emamgholi*, Sohail Rahimi Pages 1-12
    Introduction

    Cognitive therapy training reduces the negative thoughts of pregnant women and increases the likelihood adapting to normal delivery. 

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effect of mindfullness based cognitive therapy on the self-efficacy of pregnant women in adapting to with normal vaginal delivery.

    Method

    This research was a quasi-experimental pretest-posttest study with a control group. The statistical population includes all pregnant women reffering to Kamali Hospital and Karaj Health centers affiliated to the Alborz University of Medical Sciences from January 2020 to July 2020 and the sample includes 80 pregnant women who selected by purposeful sampling method. Both groups completed the CBSEI-Standard Birth self-efficacy questionnaire before and immediately after the intervention. Data analyzed with Covariance by SPSS-25.

    Results

    The mean self-efficacy for delivery adjustment increased from 2.99 in the pre-test to 3.08 in the post-test in the control group and in the intervention group from 1.92 to 4.06. After the intervention, a statistically significant increase was observed in the mean score of self-efficacy in coping with normal delivery in pregnant women in the intervention group  (P<0.05) and the effect of the intervention was 0.379.

    Conclusion

    Cognitive therapy based Mindfulness training increased the self- efficacy of pregnant women in adapting to normal vaginal delivery.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Self- efficacy, Pregnant women
  • Sohrab Abdi Zarrin*, Zahra Nikkhah Siruei Pages 13-24
    Introduction

    Psychological well-being as a component of positive psychology is associated with a variety of personal and family factors in psychology such as self-differentiation, Alexithymia and ego strength.

    Aim

    This study was aimed to investigate on prediction of psychological well-being based on self-differentiation, Alexithymia and ego strength in students in Islamic Azad University in Qom city.

    Method

    Its method was descriptive and type of correlation. The statistical community included all students in Islamic Azad University in Qom city in academic year of 2016-2017, that 350 students (195 male and 155 female) were chose by cluster sampling method. Gathering data tool included Differentiation of Self Inventory (DSI), Alexithymia Scale, 4 factors of Catellchr('39')s Sixteen Factors Personality Inventory, and Ryff Psychological Well-being Questionnaire. Data analyzed by using of SPSS-26 software with Pearson correlation coefficient and multivariable regression analysis.

    Results

    Findings showed that self-differentiation, Alexithymia and ego strength could predict 25/38 variance of psychological well-being (P<0.001). Also there was direct correlation between psychological well-being with self-differentiation and ego strength, and was negative correlation with Alexithymia (P<0.001).

    Conclusion

    With attention to results the role of self-differentiation, Alexithymia and ego strength in prediction of psychological well-being were important. It can be indicate that high levels of self-differentiation and ego strength, and low level of Alexithymia were salient in shaping of psychological well-being, and with diagnosing and improvement in self-differentiation, Alexithymia and ego strength can expect to promotion in psychological well-being in students.

    Keywords: Self-differentiation, Alexithymia, Ego strength, Psychological
  • Azad Mam Khezri*, Farzaneh Mikaeli Manieh Pages 25-38
    Introduction

    Lumosity is a computer game for enhancing and improving the memory and brain efficiency of the elderly.

    Aim

    This study aimed to investigate the effects of Lumosity on working memory, visual memory, and executive functions of the elderly living in nursing homes.

    Method

    The present was an experimental study based on a pretest-posttest design. The statistical population consisted of all the elderly aged 65-70 years living in nursing homes of Bukan, in 2019. Some of them who were able to read and write were selected as the sample by using purposive sampling and then they were randomly assigned to the control and test groups. In this study, the Stroop Color and Word Test (SCWT), the Wisconsin Card Sorting Test (WCST), and the Wechsler Memory Scale (WMS) were employed for measuring working memory, executive functions, and visual memory, respectively. The data were finally analyzed by the analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-24.

    Results

    The results showed that Lumosity was effective in working memory (F=18.856, P=0.001), visual memory (F=7.97, and p=0.009), and executive functions (F=9.94, p=0.004) at the 95% level of confidence. The results also indicated that there was a significant difference between the pretest and posttest mean of the studied variables, revealing the positive effects of Lumosity on working memory, visual memory, and executive functions of the participants.

    Conclusion

    Since the use of computer games, including Lumosity, can improve major cognitive functions, such as executive functions and memory, such games are recommended to be applied in nursing homes for rehabilitating the elderly.

    Keywords: Lumosity, Visual memory, Working memory, Elderly, Executive functions
  • Razieh Mansoory Nezhad*, Nayere Abdollahi, Tayebeh Mahmoodi, Leila Abdolrasooli, Yadollah Zargar Pages 39-51
    Introduction

    Loneliness is the most painful experience of all human experiences that leads to severe psychological and physical problems.

    Aim

     The aim of this study was to investigate the relationship between social and emotional loneliness, fear of negative evaluation, thought Suppression, and mindfulness with mediating self-concealment in students of the Shahid Charmin University of Ahvaz.

    Method

    The research design is correlational and structural equations. The study population included all students of Shahid Charmin University of Ahvaz in the academic year of 2016-2017, 200 of them were selected as the research sample and answered the Mindfulness Attention Awareness Scale (MAAS), White Bear Suppression Inventory (WBSI), the brief version of the fear of negative evaluation scale (FNES), the short version of the social and emotional loneliness scale (SELSA-S) and self-conceal scale (SCS). Data analysis was performed using AMOS and SPSS software version 20 and Pearson correlation, path analysis, and bootstrap statistical methods.

    Results

    The fit indices of the model including RMSEA=0.01, NFI=0.99, CFI=0.99, IFI=0.99, AGFI=0.99, GFI=0.99, which indicate good fit the proposed model. All the indirect effects of fear of negative evaluation with mindfulness and thought Suppression and also social and emotional loneliness with mindfulness and thought Suppression with the mediation of self-concealment became significant (p≤0.001). 

    Conclusion

    Mindfulness reduces social and emotional loneliness, the fear of negative evaluation, thought suppression and self-concealment by accepting feelings and thoughts.

    Keywords: Social, emotional loneliness, Fear of negative evaluation, Mindfulness, Thought suppression, Self-concealment
  • Majid Yousefi Afrashte*, Faezeh Khanahmady, Samin Masoumi Pages 52-62
    Introduction

    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder and aggression are two of the most common challenges in children, so it is important to assess effective treatment approaches in this case.

    Aim

    The purpose of this study was to determine whether neurofeedback could help children aged 7-9 years pay more attention and be less aggressive.

    Method

    The method of this research was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. In the winter of 2020, among children aged 7-9 years were referred to the Behnoud Child and Adolescent Psychology Clinic in Qazvin for therapeutic therapies, 30 children as a research sample with a definite diagnosis of the disorder were randomly assigned to two categories using a convenience sampling method. The experimental group received neurofeedback therapy twice a week for 2.5 months (20 sessions in total). Children aggression questionnaire (Shahim, 2016) and parent form of Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (Connors& etal, 1999) were used to collect data. To analyze the data, the method of analysis of covariance with spss-26 software was used.

    Results

    The results of analysis of covariance revealed that there was a significant difference between the mean scores of attention deficit (P<0.01) and aggression (P<0.01) (overt and relational aggression) in the post-test stage after controlling the pre-test scores. That is, neurofeedback therapy has increased attention and reduced aggression (overt and relational) in children aged 7-9 years.

    Conclusion

    Due to the importance of the findings, the effectiveness of neurofeedback in mitigating attention deficit and aggression may be generalized to all children aged 7-9 years and its use in health centers is suggested to the clinicians.

    Keywords: Neurofeedback, Attention deficit, Aggression, Child
  • Kiumars Arjmand Ghujur*, Ali Eghbali Pages 63-75
    Introduction

    Today, drug abuse as a multifaceted phenomenon has become one of the main problems in societies and has taken different forms.

    Aim

    The present study aims to examine the relationship between the duration and the rate of drug use and explicit/ implicit memory bias among opium and stimulant addicts.

    Method

    The study design was a casual-comparative study. The statistical population included all opium and stimulant addicts in Takab city in 2018, that 30 opium addicts and 30 stimulant (methamphetamine) addicts were selected by available sampling and were homogenized in terms of some demographic variables. The research instruments included a computerized explicit memory, a computerized word base completion test, an unstructured clinical interview, and a demographic information questionnaire. Statistical data were analyzed by descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, t -test and SPSS-17 software.

    Results

    The results showed that there is a relationship between the drug use duration and explicit/ implicit memory bias in opium (r=+0.68) and stimulant addicts (r=+0.79) and also between rate of drug use and explicit/ implicit memory bias in opium (r=+0.73) and stimulant addicts (r=+0.81, P<0.05). In other words, with an increase in the duration and rate of drug use, the opium and stimulant addicts showed signs of higher explicit/ implicit memory bias even though stimulant addicts showed greater memory bias than the opium addicts (P<0.05).

    Conclusion

    Emphasis on cognitive processes including memory bias among drug addicts, is one of the solutions to consider in prevention and clinical treatment interventions.

    Keywords: Bias, Explicit memory, Implicit memory, Opioids, Stimulants
  • Arezoo Ghasemkhanloo*, Akbar Atadokht, Vahid Sabri Pages 76-88
    Introduction

    Major depression disorder is one of the most common psychological disorders that is often characterized by anhedonia, low mood, lethargy, distraction, changes in sleep and appetite and suicidal ideation.

    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotional schema therapy on the severity of depression, emotional dysregulation and emotional schemes of patients with major depressive disorder.

    Method

    The present study was an experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The study population was patients with depression who referred to health centers in Khoy in 2020. 30 of them were randomly selected and assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent 9 one-hour treatment sessions. Data were collected using Beck Depression Questionnaire (BDI-II), Emotional Regulation Questionnaire (ERQ) and Leahy Emotional Schemas Questionnaire (LESS-II). Data collection was analyzed using multivariate analysis of covariance in SPSS-26 software.

    Results

    The results of post-test scores of depression intensity, suppression, reappresial and adaptive and non-adaptive emotional schema showed that there was a significant difference between the experimental and control groups (p<0.001). The effect size of emotional schema therapy was to reduce the severity of depression (0.86), repression (0.63), re-evaluation (0.69), adaptive emotional schemas (0.74) and non-adaptive emotional schemas (0.78).

    Conclusion

    Emotional schema therapy as an emerging emotion-focused therapy can be used as an effective and efficient treatment to reduce depression, emotional dysregulation, and correct emotional schemas.

    Keywords: Major depressive disorder, Emotional regulation, Emotions
  • Tooraj Sepahvand* Pages 89-100
    Introduction

    The anxiety is a main aspect of neuroticism that may be related to variables such as cognitive flexibility.

    Aim

    The aim of present research was to explain generalized anxiety in neurotic people based on cognitive flexibility.

    Method

    This research was a correlational design study. The research population consisted of students of Arak University in 2019, from which a sample of 300 people was selected by convenience sampling method. At first, the Neuroticism Scale of NEO-FFI, Brief Scale of Generalized Anxiety Disorder (GAD-7) and Cognitive Flexibility Inventory (CFI) were administered. Then, 70 participants who had high scores in neuroticism based on the Neuroticism Scale (score of 24 and above) were studied. The data were analyzed using simultaneous multiple regression method, by SPSS software, version 21.

    Results

    The results showed that component of cognitive flexibility predicted approximately 18% of variance in generalized anxiety in people with neuroticism (F=7.141, p<0.001), that perceive the controllability (with a Beta coefficient of -0.417) had a significant role in this prediction, while the cognitive alternatives did not have a significant role.

    Conclusion

    It can be said that perceive the controllability is an important variable in predicting the generalized anxiety of neurotic people that should be seriously considered to moderate their anxiety.

    Keywords: Cognition, Flexibility, Anxiety, Neuroticism
  • Atefeh Goshvarpour, Ateke Goshvarpour* Pages 101-115
    Introduction

    Evaluation of the electroencephalogram of schizophrenic patients has been the subject of many recent studies. However, accurate diagnosis of schizophrenia using the electroencephalogram is still a challenging issue.

    Aim

    This paper was aimed to investigate the information discrepancy between one brain channel and other electrodes in two groups of schizophrenic patients and healthy individuals. Furthermore, the capability of the extracted features in the problem of classification of the two groups was investigated.

    Method

    In the present analytic observational study, 19 channels of the electroencephalogram of 14 patients with schizophrenia (7 males with an average age of 27.9 ± 3.3 years and 7 females with a mean age of 28.3 ± 4.1 years), who were hospitalized at the Institute of Psychiatry and Neurologists in Warsaw, Poland, were used. In addition, data from 14 healthy individuals (7 males and 7 females with an average age of 26.8 ± 2.9 and 28.7 ± 3.4 years, respectively) were analyzed as a control group. Cross information potential and Cauchy-Schwartz mutual information between each electroencephalogram electrode and all the other electrodes were calculated. Using two strategies, the performance of the support vector machine was evaluated: (1) the mutual information of an electroencephalogram channel with other channels, and (2) the combination of the mutual information of all brain channels.

    Results

    The results showed that using mutual information between electroencephalogram channels, the diagnosis accuracy increases up to 100%. For both indices, the mutual information between O2 and the other channels provided the highest classification performance.

    Conclusion

    These results nominated the proposed system as a superior one compared to the state-of-the-art electroencephalogram schizophrenia diagnosis tools.

    Keywords: Electroencephalography, Schizophrenia, Information theory, Classification
  • Seyed Javad Daryadel, Niloufar Mikaeili*, Parviz Molavi Pages 116-127
    Introduction

    Postpartum depression has an effect on reducing maternal attachment and family relationships and can be a threat to the safety and well-being of mother, infant and other children.

    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of meta-emotion combined therapy on anxiety sensitivity and experiential avoidance in women with postpartum depression.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with two-group pretest-posttest method. The statistical population of the study was all women referring to Golestan Health Center in Ardabil in the years 2018-19. Sampling method was available. Using the Edinburgh Postpartum Depression Scale, 40 subjects (20 in the experimental group and 20 in the control group) were selected. Then, for the experimental group, meta-emotion combined therapy protocol was performed during 12 sessions and the results were analyzed based on experimental avoidance and anxiety sensitivity scales using covariance statistical method using SPSS software version 18.

    Results

    The results showed that the mean scores of post-test anxiety sensitivity and experimental avoidance in the experimental group were lower than the control group. In other words, meta-emotion combined therapy on reducing anxiety sensitivity (F=129.89, P=0.001>0.05) and experimental avoidance (F=229.10, P=0.001>0.05) is effective.

    Conclusion

    The results of this study showed that the meta-emotion combined therapy, through emotion regulation and reduction of negative emotions, is an effective therapeutic approach in reducing anxiety sensitivity and experiential avoidance in women with postpartum depression.

    Keywords: Emotion, Anxiety, Experiential avoidance, Postpartum depression
  • Mahsa Babaei Aghdam, Shahrokh Amiri*, Naeimeh Moheb, Salman Abdi Pages 128-139
    Introduction

    Parents problems can not only lead to the occurrence or aggravation of their childrens disorders, but also affect their childrens psychological problems.

    Aim

    The purpose of this study was to compare personality disorder symptom in parents of children with autism disorders, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and normal control.

    Method

    This is a cross-sectional study. The population of this study included all parents of children with autism and ADHD from Tabriz City in year 2020. 130 parents of children with autism, 170 parents of children with ADHD were selected available sampling method and were mached with 273 parents of normal control. All the clinical assessment of autism, ADHD and comorbidities were conducted by child and adolescent psychiatrists. The severity of personality disorder symptom were assessed by Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III). Kruskal-Wallis test using SPSS version 26 software was used for data analysis.

    Results

    According to results of Kruskal-Wallis test, the mean ranking of personality disorders in the three groups respectively were parents of children with autism> parents of children with ADHD> control parents were (p<0.01).

    Conclusion

    Parents of children with autism suffer from higher vulnerability than symptoms of personality disorders compared to parents of children with ADHD. Additional studies are needed to make clinical interventions in parents appropriate to childrenchr('39')s mental disorders.

    Keywords: Personality disorders, Parents, Autistic disorder, Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD
  • Shima Abedin*, Shima Heydari Pages 140-155
    Introduction

    For childrens mental health, different levels of family environment dysfunction are considered as risk factors.

    Aim

    The aim of the study was to comparatively interpret the family drawings test for normal and divorced children as well as orphans and abandoned (9 to 14 years old) with an emphasis on the study of anxiety, depression, and aggression.

    Method

    The present study was causal-comparative research. The statistical population included children aged 9 to 14 years from normal families, children of divorce, orphans, and abandoned in Tehran. The sample size consisted of 50 normal and 50 children from the other three groups who were determined based on the purposive assignment method and available sampling. For collecting the data, the Buss and Perry's Aggression Questionnaire, Revised Children's Manifest Anxiety Scale, Child Depression Inventory, and also the Corman family Drawing test were used. The collected data were analyzed using SPSS software version 22 through analysis of variance and multiple comparisons (Scheffe).

    Results

    Findings showed that there is a high correlation between the scores of the anxiety index, depression, and aggression of children with the scores of these variables in the children's drawing test (P=0.000) on the other hand, the results of analysis of variance and Scheffe test showed that there was a significant difference between normal children and divorced children as well as orphans and abandoned (P=0.000, F=581.870) and the level of anxiety, depression, and aggression of abandoned children (196.15), orphaned children (186.69) and divorced children (174.55) was more than normal children (111.94).

    Conclusion

    According to the interpretation of the tests, it can be concluded that children from divorced as well as orphans and abandoned children are more depressed, anxious, and aggressive than normal children and regarding these components, abandoned children were worse off than orphans and divorced children

    Keywords: Anxiety, Depression, Aggression, Drawing test, Divorce